login |

Netflix-hatás, csapó 1.

2016. 05. 25. 17:18 - Írta: winnie

19 hozzászólás | kategória: a hét kérdése, elmélkedés

A Netflix-hatás nem feltétlenül csak a Netflix-re vonatkozik, hanem kábé minden streamszolgáltatóra, de mivel a Netflix egyrészt hozza a saját gyártású tartalmakat a könyvtárába, másrészt pedig teljes szezonokat pakol fel, így rá vonatkoztatható leginkább az alábbi jelenség, amibe én is beleütköztem.

Ha meglátsz “magad előtt” egy új (és teljes) sorozatévadot, akkor benned van, hogy jobb eséllyel elkezded nézni?

A következőre gondolok: velem többször is előfordult már a Netflix hivatalos hazai startja óta, hogy egy frissen felkerült sorozatot elkezdtem nézni – pedig, ha nem lett volna Netflix-em, akkor nem kezdtem volna bele azonnal. Így azonban, hogy nem kellett gépet bekapcsolnom, keresnem, letöltenem, hanem csak előkaptam a tabletet, és láttam, hogy csak egy érintés az egész, azt mondtam, hogy “Miért is ne?” – és leültem a fotelbe. Mint nemrég a Flaked esetében. Ami nem is érdekelt annyira, meg egyébként is tudtam, hogy human fog írni róla. Vagy most, végre felhoztam magamat a Veep-pel is (a 4×01 óta nem láttam), ami még mindig döbbenetesen zseniális.

Tudom, hogy többször érveltem a modell mellett a kényelemmel, és sokszor ez üres frázisnak tűnhet, de tényleg rohadt kényelmes. És nemcsak az új sorozatokkal, meg a friss Netflix-gyártásokkal ez a helyzet. Twitter-en olvastam, hogy közülünk superpityu is így vágott bele év elején a 12 Monkeys-ba. Nem kérdeztem rá nála az okokra, de eddig is elérhető volt a sorozat, nézhette volna, de nem tette. Viszont amint megjelent a Netflix-en, ráklikkelt és elkezdte nézni. Gondolom, a kényelem is közbejátszott nála, meg az, hogy megtehette. És ha megteheti, akkor miért ne tegye meg?

(Nyilván például az HBO GO-val is ez a helyzet, bár a modellje más, és a friss tartalmak sem ilyen gyakoriak, és sokszor nem a teljes szezon kerül fel. Pedig ebben az impulzusnézésben annak oroszlánszerepe van, hogy előttem az évad.)

19 hozzászólás Ne habozz!

LaCRossE - 2016. 05. 25. 17:44

Nem igazán, új sorozat nézésébe csak akkor kezdek bele általában, amikor az megjelenik az 1. évadjával. Egy csomó sorozat el van rakva a “jó lenne megnézni” listára, amik már sok esetben több évaddal is vannak, de nagyon-nagyon ritkán tudok belekezdeni ilyenbe, mondjuk 50 sorozatból 1-be kezdek bele ilyen módon.

Cardas - 2016. 05. 25. 17:44

talán nyáron most. de amíg minden nap kijött egy új rész valamiből, addig nem kezdtem bele egy darába, tartalékolni kell :D

Eli - 2016. 05. 25. 18:12

Én így voltam a Sons of Anarchy-val. Évek óta ott volt a darára váró listámon, és évekig hozzá se szagoltam. Télen befizettem a Netflixre, megláttam, hogy ott virít az összes évad, rögtön bele is lezdtem. Most negyedik évad közepén járok.

Flanker - 2016. 05. 25. 18:28

Semmi ilyesmi. ÉS az csak két ok hogy nincs Netflixem (még, majd lesz egyszer) se időm. DE főleg hogy a tömbösítés rám nincs hatással. Sorozatot akkor kezdek el ha erősen felkelti az érdeklődésem :)

m76 - 2016. 05. 25. 18:47

Számomra a teljes sorozatévad látványa inkább elrettentő. Gátolja a hatékony kibeszélést is. Mert a spoilerektől félve nem is mernék benézni a topikjába amíg az egészet végig nem nézem.

energy - 2016. 05. 25. 19:05

Rám a történet, műfaj, promo nagyobb hatással van. Ha valami megtetszik, várok hónapokar is!
Amúgy én jobban szeretem online megnézni a sorozatokat, mint letölteni.

Bansheep - 2016. 05. 25. 19:27

Par napja daralatam le 1,5nap alatt az Orphan Blacket, pedig soha nem volt tervben, hogy akar csak belenezzek. :)
Mindez ugy jott ossze, hogy ocsem vett egy uj tevet a lakasaba es a netfixrol erdeklodott tolem(mar evek ota kisebb-nagyobb megszakitasokkal hasznalom). Mikor azt prezentaltam neki, hogy akar egyszerre is tudunk 1-1 filmet/sorit nezni az egy elofizetessel, elinditottam az OB-t. Hala az egnek pont volt idom tobb reszt is megnezni, igy rakattantam. :)

jessm - 2016. 05. 25. 20:01

Én inkább úgy vagyok vele, hogy olvasok róla valahol , hogy milyen jó. Aztán megnézem, hogy nekem is tetsik-e, és utána elkezdem nézni. Mindegy, hogy teljes ez a évad vagy sem.

Enzo - 2016. 05. 25. 21:35

Nem, sőt, inkább csak idegesít hogy van aki ledarálja egy hétvége alatt és akkor hetekig nem lehet beszélni róla spoilermentesen, amíg meg nem néztem.

keknefelejcs - 2016. 05. 25. 23:31

Egyetértek.
BoJack Horseman, Love, Unbreakable Kimmy Schmidt. Ezeket meg sem néztem volna, ha nincs Netflix. BoJack zseniális, Kimmy Schmidtet meg nem tudom hova tenni, határvonalon mozog, de megteszi amit kell, lelazít egy hosszú nap után.

idioty - 2016. 05. 26. 06:58

Akinek nincs Netflixe az igazán nem is értheti/érezheti a kérdést. Mert pont ez az lényeg, hogy kényelmes, letöltés nélkül el lehet kezdeni nézni sorozatokat.
Amúgy van egy pár sorozat, ahol részeket hetente adják, azokba bele sem kezdtem, bár annyira nem is érdekeltek, de ha érdekeltek volna is, valószínű akkor sem kezdek bele, míg nincs meg az egész évad.
Egyébként én elkezdtem nézni olyan sorozatot, ami fel van írva későbbi darálásra, olyat is, amit tuti le sem töltöttem volna, valamint mérföldekkel több filmet nézek meg mint előtte.
Amúgy vicces, Netflixre előfizettünk az asszonnyal, aztán közben zene stream szolgáltatást is kipróbáltunk. A zene stream kipróbálása előtt azt mondta az asszony, hogy tök felesleges előfizetni zene szolgáltatásra, hiszen le tudjuk tölteni tök könnyen, inkább van értelme a Netflixnek. A zene próba időszak lejárta után meg pont azt mondta, hogy mondjuk le a Netflixet, mert azt le tudjuk tölteni, maradjon csak a zene szolgáltatás. :)

winnie - 2016. 05. 26. 08:31

jessm: papíron én is így lennék, de ha elindítom a netflixet és virít előttem, hogy ott az XY új sorozat, akkor lehet, hogy simán elkezdem, és ha jó, akkor végigviszem. és ez furcsa.

juhaszvik - 2016. 05. 26. 09:08

off a kérdésem, de a netflixhez kötődik: van/volt rá példa, hogy a netflix által gyártott sorozat tévében is megjelent? itt most gondolok az USA-ra, de Mo.-ra is. Amivel kapcsolatban ez eszembe jutott, az a gilmore girls, és hogy fog-e készülni hozzá magyar szinkron…

lappa - 2016. 05. 26. 10:23

@juhaszvik: a Netflix nem szereti tévéknek eladni a sorozatait, de azért előfordul. a House of Cards tévés jogait elvileg megvette a Duna, de passzolom, hogy be is mutatták-e. a GG szerintem nagy eséllyel lesz tévében is.

v0m1t - 2016. 05. 26. 11:05

Nem, amikor meglátok egy sorozatot sose tervezek az 1. résznél tovább. Számomra fokozza az izgalmakat, ha valamire várni kell 1-1 hetet, a szeptembertől májusig nyújtott évadokkal meg szinte az egész évben csurran cseppen valami abból ami szeretek. Ezért nézek nagyon ritkán csak olyan sorozatot, ami nem élőben menne. Nagyon jók a Netflix sorozatok, de a nagy darálás miatt sokkal kevesebb részlet marad meg, de úgy meg nehéz beosztani hogy az egészet kirakják.

juhaszvik - 2016. 05. 26. 11:28

lappa: tényleg, a “Kártyavár”, ahhoz van szinkron, az axn-en már ment a sorozat…

Brynden Rivers - 2016. 05. 26. 12:04

Bloodline-t fölírtam magamnak, aztán teljesen elfeledkeztem róla, de miután láttam mostanában Netflixen, elkezdtem nézni.

A másik Netflix-hatás hogy szorgosan törlöm winchesterem tartalmát :)

human - 2016. 05. 26. 14:47

nekem absz elrettentő, ha egyben ottvan valami évad. a hirtelen sok rész valami másban okoz csúszást, pedig azért nézek sokfajta sorozatot, hogy többféle ingerem is legyen, nem pedig egy sorozat hangulata napokig.

ha valamit pedig nem érdekelt annyira, hogy utánajárjak jobban a pilot után, akkor lehet pont csak egy időrabló mellett ragadnék ott kényelemből.

b - 2016. 05. 26. 16:22

én még nem próbáltam de ha a *megfelelő a minőség kipróbálnám, mert normál sorozatokat is csak évad szinten nézek

* faq-ban annyit írnak, h elérhető HD-ban de ez mit jelent? felbontás? (filmet, sorit csak nagyban)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz