login |

Netflix-hatás, csapó 2.

2016. 05. 27. 20:00 - Írta: winnie

31 hozzászólás | kategória: a hét kérdése, elmélkedés

A Netflix-nek (számomra) leginkább csak a múltkor említett, “lássuk, ez milyen!”-hatása van, de azt veszem észre, hogy a szolgáltatás sikere abban (is) lehet, amiért a dara is népszerű, illetve hatékony. Aki darál, az elnézőbb, nem? Ha ott van az ember előtt a teljes szezon, könnyebben végig nyomja, mintha egy hetet kéne várni a következő részre? Ha van idő, akkor eleve “miért ne?”-alapon, de egyébként is, mintha megengedőbbek lennék ilyenkor, vagy bízunk abban, hogy majd a következő részre “beindul” a sorozat. (Kérdés, ki meddig bízik.)

Márpedig, ha létezik ilyen jelenség, akkor az azt is jelenti, hogy a néző egy Netflix által gyártott, teljes szezonjával elérhetővé váló sorozatévadot sokkal nagyobb eséllyel néz végig, mint mondjuk egy CBS-es sorozat esetében? Ti ezt hogy látjátok? Számít az ilyesmi nektek?

Nehezebben kaszálsz darálás közben sorozatot, vagy nem számít, hogy hetiben vagy darálva nézed, ami nem elég jó, az elhullik?

Persze ennek kapcsán az jut eszembe, hogy HA az ember darálás közben nehezebben kaszál valami gyengébbet vagy közepeset, akkor lehet, hogy a darálás intézménye, vagyis közvetve a Netflix is felelős azért, hogy összességében gyengébb színvonalat képviselő sorozatokat nézünk (már persze, aki darál), mint egyébként néznénk? Hiszen minden egyes kegyelemdara elveheti a helyet valami jobbtól. Vagy túlbonyolítom?

31 hozzászólás Ne habozz!

Deny - 2016. 05. 27. 20:08

Nálam ez nem szokott különbséget tenni. Ha kaszát érdemel, akkor tökmindegy, hogyan követem, meg fogja kapni. Most nem nagyon tudok példát, de szerintem, ha darálás közben érezném azt, hogy kaszálni kéne, akkor tuti nem húznám sokáig a döntést, mert nem lenne kedvem darálni olyat, ami nem tetszik.

Egyedül a Private Practice-szel vagyok így, hogy “nem rossz, nem rossz, de nem is köt le hosszútávon”, és már évek óta tömbökben nézem. Mivel azért érdekel a sztori, meg a GA spinoffja, ezért nem kaszálom, de rohadt lassan haladok vele.

Poghy - 2016. 05. 27. 20:16

Rendes sorozatoknál egyedül a Jessica Jones volt ilyen, azt valószínűleg a 7-8. rész környékén kaszáltam volna, ha hetiben megy. Viszont animéket szinte mindig darálva nézek, és ezeknél többször előfordult, hogy kaszára érdemest is végigszenvedtem. Igaz, lehet ebben az is benne van, hogy érdekel a végkifejlet, mert tudom, hogy nem lesz következő évad.

Csigusz - 2016. 05. 27. 20:16

Darálva eleve csak olyat nézek amiről már innen-onnan (kritikák, megbízható-azonos ízlésű ismerősök, olykor előzetesek – bár ritkán nézek ilyeneket) tudom, hogy érdekelni fog.
És eleve nem is nézek semmit hetiben, ami nem egyben jön ki azokat egybe várom, és így ugyanaz. (pl a Banshee s4-et csak most kezdem, utána Flash s2)

De a kérdésre válaszolva a Jessica Jones-nál pl vagy 6. részig vártam hátha beindul, de ott már rájöttem, hogy ez nekem mellément, de befejeztem mert sajnálnám a korábban beleölt időt ha nem kapok egy kerek egészet.
Országosoktól (20+ rész) is inkább évad végén köszönök el, nagyon félre kell mennie ahhoz, hogy lerakjam menet közben. (Bár az Agent Carter s2 darát épphogy elkezdtem, de a 3. résznél meg is álltam mert valami hiányzik ami tavaly megvolt benne)

Szóval röviden: szerintem igen, elnézőbb az ember. Pláne ha valami kevés epizódszámos kábelesről van szó – 10-13 részről.

energy - 2016. 05. 27. 20:19

Volt már, hogy egy 17 részes sorozat online darálása közben a 16.-nál lett végképp elegem.

LaCRossE - 2016. 05. 27. 20:22

Eddig nagyon szerencsés vagyok, és csak olyan sorozatot daráltam eddig, ami csont nélkül bejött.

De nem jelentene szerintem különbséget egy rossz sorozat esetén, hogy hetibe nézem vagy darálom. :)

yeeeyha - 2016. 05. 27. 20:42

Elnézőbbek vagyunk. Annyi a mázlink, hogy a Netflix minőségibb cuccokat gyárt.
Én inkább darálok, de mivel felirathoz vagyok kötve, így több Netflixes sorozatot, pl az OITNB-et is mindig “hetiben” követtem, mert mindig túlságosan érdekelt, hogy összevárjak egy évadot, és szuper így. De pl. a Love is ugyanígy érdekel most, mégis legalább 2 részt összevárok belőle, mert úgy jobb élmény. Más részről ott a Sense8, ami tuti kasza lett volna, ha heti sorozat, a 2. résznél elsikkadt volna, aztán végül az lett a kedvenc 2015-ös sorozatom. És azt konkrétan azért folytattam, mert dögmeleg volt és kedvem se volt mást keresni. Szóval nálam az idő-kényelem-évad száma (+mennyi tárhely), ami nagyon számít, 4+ évadnál már meggondolom, érdemes-e belefogni, elég jó-e (a friday night lights volt ilyen legutóbb. muszáj volt tisztogatnom a meghajtóimon, de nem szeretek semmit nézetlenül kukázni, ezért belefogtam a pilotba. egy hét alatt meg volt az egész sorozat.)

AJ - 2016. 05. 27. 20:49

A Netflixtől függetlenül, mivel még nem éri meg számomra az ingyenes hónapot sem kihasználni, majd ha valami csoda folytán lesz szinkron, na akkor reszkessen a stream.

A dara nálam szerencsére elég gyakran szóba jöhet, hiszen egyrészt rengeteg régi sorozatot még nem láttam, másrészt az HBO GO-n sokszor felpakolják a teljes szezonokat egy-egy premiernél. Így néztem meg például az Ash vs. Evil Deadet is majdnem egy ültő helyemben, pedig csak a szinkron miatt néztem bele.

Ha valamiből sok rész van, 10-100, de már az első epizód alatt csak szenvedek, akkor nem is nézem tovább, pedig lehet életem sorozatát mulasztom el, de egyszerűen sok esetben ha nincs semmi apró kapaszkodó (színész, hangulat, történet, szinkron…) akkor könyörtelenül kukázok dolgokat.

Érdekes, de sokszor jobban nézem azokat, amelyekből csak heti egy rész kapok, mint azokat, amelyekből elérhető egyből 4-5 szezon is. Próbáltam ezt már korábban is megfejteni, hogy mi motivál, miért nem tudok végignézni egy HAT részes évadot, miközben egy 22 epizódosat villámgyorsan ledarálok. A hangulatot hozom mindig, de a külső ingerek is sokat számítanak. A múltkor olvastam itt a Criminal Minds kritikát, és olyan jó kedvcsináló volt, hogy most az S11-et nézem, miközben vagy a hatodik szezonig láttam a sorozatot – kihagyásokkal tarkítva.

Flanker - 2016. 05. 27. 20:50

nincs különbség, tök mindegy hol hol és mennyi rész van.

h3x0r - 2016. 05. 27. 20:53

A daralas egyik nagy elonye, hogy valamivel jobban ra lehet hangolodni egy sorozatra, mint heti 40 percben. Ami gyenge, az igy is, ugy is kihullik, viszont daralaskor 1-2 gyengebb resz felett en legalabbis konnyebben szemet hunyok.

Necross - 2016. 05. 27. 20:54

Részemről sincs különbség heti vagy darálós sori közt, ha nem jön be ugyanúgy kaszálom. Egy kivétel van, ha csak egy rövid évad készült belőle, akkor darában hajlandó vagyok végig nézni olyat is amit hetiben biztos nem bírnék ki. Amúgy a darálásnak nagy előnye számomra az, hogy ha egy sorozat nagyon tetszik nem kell kivárni a részek közti egy,két, vagy akár több hetet. Ez néha nagyon jó dolog tud lenni:)

ALDO - 2016. 05. 27. 20:54

Még szép, hogy kaszálok, ha nem felel meg.

sagret - 2016. 05. 27. 21:00

Jobban szeretem darálni, de kevés az időm. Ezért amelyik nem jön be az első néhány résznél az kasza. Így járt legutóbb a 3. résznél a Containment. De válaszoljak is szerintem a többség elnézőbb ha darálja.

Bansheep - 2016. 05. 27. 21:01

En mindent daralok amit lehet. Persze ezt nem ugy ertem, hogy az eppen futo sorozatok reszeit felrerakom. nem. De ha talalok valamit ami egeszben fent van es nem lattam meg -es erdekel is-, akkor gyorsan vegigtolom. :)
Nekem igy jobb, nagyobb elmeny.
Es igen, en sokkal valoszinubb, hogy kaszalok* egy sorozatot, ha hetente nezem. :)

*van amit nem is kaszalok, csak egyszeruen elfelejtem nezni, mert pl. lassan jon a kovetkezo resz vagy felevas utan nem kapcsolodom vissza.Es ez nem azert van mert nem akarnam nezni. Erdekes, hogy ezekhez aztan vissza se terek. Mar akkor sem, amikor fent van az egesz szezon.
Iyen pl. a castle, modern family, the middle, mentalist…
Ezeket mindet vegigneztem volna, ha egybe fel lettek volna rakva, szezononkent. De mar azt se tudom melyiket, hol hagytam abba. :(

Yetti - 2016. 05. 27. 21:11

Én is dara párti lettem. Nem nekem való ez a hétről hétre várom a részeket, egy-két sorozat van, amivel nem akadtam el így. A heti nézősök többsége max egy évadot bír nálam ebben a formában. Utána szépen otthagyogatom őket és mior már kint van 4-5 rész, vagy az egész évad akkor állok neki és egybe nézem.
A darálok, nem kaszálokra egy példát tudok hozni. A búra alatt első évada. Az elején nagyon bejött, aztán nagyon buta lett, de kiváncsi voltam a végére, nem is volt sok rész, így végigszenvedtem. A többinek viszont már nem estem neki.

pytta - 2016. 05. 27. 21:23

Eleve csak olyat darálok, ami tetszik. De valóban, lehet, hogy ilyenkor megengedőbb az ember – illetve nagyobb a motiváció, hogy csakazértis végignézzem (pl. a The Shield-et 2 évad után félretettem, és ez a “félretevés” már több mint egy éve volt, de eltökélt szándékom, hogy végignézem a maradék öt évadot is. Sima nézés mellett ez már bőven azt jelentené, hogy sose folytatom…).

Sheera - 2016. 05. 27. 21:25

A legelső résznél, hogy egyáltalán bejön-e az adott sorozat, ott többnyire nincs jelentőssége, de mondjuk lehet, hogy a supergirl-t pl. tovább néztem volna, ha nem csak a pilot van meg. Amikor vége lett, akkor úgy voltam vele, hogy nem volt ez rossz, majd megnézem a következőt, viszont mire az kijött, addigra már úgy voltam vele, hogy most nincs hozzá hangulatom, meg amúgy sem volt annyira emlékezetes. Szóval én azt mondanám, hogy számít, mert ha elkap egy sorozat hangulata, akkor könnyebben nézi az ember a következőt, de ha épp nincs hozzá hangulata, akkor lehet, hogy hetekig nem áll neki. És az ilyenekből párat bepótol az ember, párat nem. Viszont én nem sajnálom az ilyenekre az időt, mert akkor jó volt, tetszett, nem több a megnézendő sorozatom, mint a rendelkezésre álló időm, szóval miért ne?

Snoopyzit30 - 2016. 05. 27. 21:25

Én Netflixet nem nézek, de nagyon dara párti vagyok. Persze sokszor nehéz kivárni míg lemegy egy teljes évad (tartózkodni a kritikáktól meg a spoilerektől), de nekem kivétel nélkül mindig élvezetesebb a dara. Akkor rá van szánva az idő stb. Mondjuk a legtöbb darát akkor tudtam csinálni, amikor még kezdő sorozatozó voltam, mert akkor volt sok sorozat, amivel fel kellett zárkóznom. Mivel nagyon válogattam, így nem volt semmi, amit elkaszáltam volna. Aztán amikor már totál képbe kerültem és szinte nem maradt sorozat, amit darálni tudtam volna (vagy még nem fedeztem fel, ilyen is van), akkor kezdtem el hetiben nézegetni a részeket.
Azokat a sorozatokat, amik érdekelnek és mondjuk már lement egy évad, tehát lehetne darálni, azokat előre letöltöm és elkezdem nézni. Volt már rá példa nem egy, hogy pilot után kaszáltam, volt hogy 2 rész után.
Az tök mindegy hogy hány évad elérhető, vagy hány rész, ha rossz, akkor könyörtelenül kaszálok.
Tehát a válasz a kérdésre, hogy attól mert elérhető sok rész vagy sok évad, ergo darálható, attól nem fogok rossz sorozatokat nézni.

tomex - 2016. 05. 27. 21:39

Egész évadoknál is sima kasza van. Esetleg olyan előfordul hogy ha egy évadnak a vége felé jön rám h elég, akkor még az évadot végignézem, de ez mondjuk max 3 résszel a vége előttig érvényes

Lemoni - 2016. 05. 27. 21:41

Nálam 5 féle dara létezik:
1. összegyűjtöm vagy tömbösítem a részeket, mert jobb egyben megnézni (pl. Turn)
2. akarnám nézni hetiben, de nem fér már az időmbe, így csak később jutok hozzá (pl. The Tunnel))
3. már véget ért sorozat, de utóbb kezdett érdekelni és pótlólag néztem (pl. The Wire)
4. kiesett a heti nézős kegyből, de esetleg darában még lecsúszik (pl. PoI)
5. egyszerre kijövő teljes évad, ha nagyon érdekel, rögtön nekiállok, ha picit várhat, akkor tolom pár napig, 1-2 hétig (pl. Marseille)
Kasza bármelyik kategóriában befigyelhet, ha az adott sorozatnál hosszabb időbeni kihagyásaim vannak a darában

Ambriel - 2016. 05. 27. 21:54

Jókor jött a kérdés, mert most dobtam ki 14 rész után a Prison Breaket. Nekem mindegy, hogy hetiben vagy darában nézek valamit. Ha untat, akkor azonnal dobom. Azt a 20-40 percet inkább más hobbira fordítom.

Balumedve - 2016. 05. 27. 22:18

Ha már Netflix és darálás/kaszálás, mindkettő esetre volt már példa. PL. mikor kijöttek, ledaráltam a Narcost és a Sense8-et, melyekért nem rajongtam olyan kifejezetten, de azt se mondanám, hogy utáltam őket. Ha hetiben néztem volna őket, biztos, hogy mentek volna a kukába.
Az ellenpélda pedig a House of Cards, ami nagyon sok embernek tetszik, nálam viszont valami elszakadt, és a második évad közepén elkaszáltam. Azóta sincs szívfájdalmam miatta.
Konklúzió az nincs, ahogy esik, úgy puffan.

turosz - 2016. 05. 27. 22:54

Nálam a dara napi egy – esetleg dupla zárás – részt jelent, és csak már bizonyított, vagy nagyon várt új sorozat kerülhet daralistára, így viszonylag ritka a kasza, de ha van, akkor sem nehezebb megtenni, nem érzek ilyen téren különbséget.

juhaszvik - 2016. 05. 27. 23:01

Direktben általában vagy 1-2 rész után vagy évad végén kaszálok, utóbbi simán lehet a darálás miatt. A másik lehetőség, az elfáradás és ezáltal a folytatás időpontjának a végtelenbe helyezése szintén történhet a darálás miatt. Annyi bökkenő van, hogy a Lost óta nem néztem semmit sem hetiben, így nem tudom mi történne nem darálva…

emese - 2016. 05. 28. 00:00

Dara párti vagyok, de ami kaszát érdemel, az így is kaszát kap.

1-2 olyan sorozat van, amit nem bírok kivárni, és ezért heti nézős, ezeknél még az is megesik, hogy valós időben live streamen nézem, de ez nagyon ritka.

regava - 2016. 05. 28. 00:40

Akár dara, akár heti, egy rész után kasza, ha nem tetszik

danca - 2016. 05. 28. 00:42

A legtöbbször nincs időm hetiben nézni egy sorozatot, úgyhogy általában darálok (ha egyszerre 2-3 rész annak számít).
Viszont ha “szar” egy sorozat, akkor “szar”. Én akár 10-12 részig is elmegyek, nincs ilyen 3 részes szabályom, viszont nem nézem tovább, ha ezek után sem tetszik. Ez persze az új sorozatokra igaz.
Hogyha már többedik évad óta nézek valamit, sokkal elnézőbb vagyok, akkor bejátszik, az amit winnie írt, hogy “hátha beindul”, de itt meg már nem is a dara játszik közre, hanem a megszokás (lásd Supernatural, bár az utóbbi 2 évad egész jó lett).

pl: legutóbbi kaszám az iZombie, azt hiszem a 8. rész után váltam meg tőle.

LasDen - 2016. 05. 28. 10:01

Ami szar az elhullik. Tök mindegy, hogy hány rész van belőle.

m76 - 2016. 05. 28. 11:09

Nem számít. Sőt, úgy vettem észre, hogy a darálós sorozatot könnyebb kaszálni. Mégpedig azért, mert a hetiben megnézek egy részt, gyenge. Majd 1 hétig morfondírozok, ülepszik, aztán mire a következő jön a bűnök felét már elfelejtem vagy megbocsájtom. Így az új részben lévő “bűnök” megint tiszta lappal indulnak.

Míg egy darálós sorozat esetében nézek egy részt, majd nézem a következőt rögtön a hibák és logikátlanságok összeadódnak, és hamarabb elérem a kritikus szintet.

Bence - 2016. 05. 28. 16:05

Én is úgy vagyok vele, hogy ha nem fog meg valamivel az adott sorozat, akkor mindegy hány rész van a lejátszási listámban, megy a kukába. Ezen a dara sem segíthet. Konkrét példa rá a Homeland, a 3. évadnál elengedtem. Ellenben egy Breaking Bad, vagy Wire-nél fel sem merült.

bostone - 2016. 05. 29. 00:18

Ha már Breaking Bad. Az első két évad alatt nem értettem, miért éltetik annyira ezt cuccot, most meg már a Better Call Saul számomra az év legjobbja. A múlt évben és idén is.

Néma Harcsa - 2016. 05. 29. 14:30

Kasza szempontjából mindegy. Sokszor tömbben kijött sorozatnál is elég 20 perc, hogy eltakarítsam az egészet a gépről, de valamelyik bírja 2-3 epizódig.
(A hetinek minőségi sorozat esetén van egy nagy előnye, a Breaking B. utolsó évadjait vagy az első True D.-t vétek lett volna részemről darálva nézni, hozzátartozott az élményhez a várakozás.
A Narcost vagy Daredevil s01-et pl. nagyon élveztem volna várósan is, de így pár nap alatt lezúztam, annyira nézette magát mindkettő. Viszont ha nem tetszettek volna, kuka volna simán Netflix ellenére is (ahogy a Jessica Jones is két epizód után elvérzett pl.).

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz