login |

Blindspot: vége az 1. évadnak – írta Pamats

2016. 05. 28. 17:30 - Írta: vendegblogger

13 hozzászólás | kategória: 2015/16 finálék, kritika,

Egy újabb országos újonc évada ért véget, talán az egyik legnagyobb sikert aratóé, így természetesen az NBC berendelte nagyon hamar a második évadot, és ennek a finálé tükrében lehet is örülni ennek. Habár Blindspot az utolsó pár részig helyenként elég nyögvenyelős volt, de a legvégére összeszedte magát, szépen összeértek a szálak, és izgalmak is akadtak bőven, amik után elég érdekes új irányt vehet a széria.

Blindspot - 1x23-01

Igazán akkor indult be a sztori, amikor a sorozat visszatért a szünetről, és Jane elkezdte teljesíteni az összekötője által kiadott feladatokat, ezáltal kerülve két tűz közé. Ez azért is volt pikáns, mert nyilván már közte és a csapat között is kialakult egy fajta kötődés, így az új megbízásokat csak vonakodva hajtotta végre, de közben Oscar iránt sem lehetett közömbös, még ha nem is emlékezett konkrétan a régi dolgaikra, csak beugrottak olykor neki mindenféle emlékfoszlányok.

Blindspot - 1x23-08

Igazán akkor kapcsolat magasabb fokozatba a történet, amikor kiderült, hogy mire is voltak hivatottak ezek a feladatok, amikről Jane csak hihette, hogy jó ügyet szolgál velük. A fináléban bőven kaptunk választ a motivációkról, arról, hogy mi volt a céljuk Jane agymosásával, de erről már spoileresen a tovább mögött.

Belecsapva a közepébe, végre az utolsó két részben jobban képbe kerültünk, hogy mik is a célok, ami miatt Jane-nek be kellett kerülnie a csapatba, és azt kell mondjam, nekem tetszettek a válaszok, de még maradtak kérdések is bőven. Kár, hogy ezeket a végére hagyták, mert sajnos addig lehetett unatkozni, de így utólag egész jól kigondoltnak tűnik a terv és a csavarokat se nélkülözte.

Blindspot - 1x23-13

Eddig úgy áll a helyzet, hogy két fázisból áll a terv. Az első fázis azokból a lépésekből állt, amiket Jane-nek végre kellett hajtania, amikre, ha kellett, kényszerítették is fenyegetésekkel. Az Első Fázis fő célja Mayfair eltávolítása volt, ami kissé “igazságtalannak” éreztem, mert bár akadtak hibái a múltban, de azért nem ezt érdemelte.

Viszont cserébe ütött a jelenet, amikor Jane felismerte mire is kellettek a kis magánakciói, vagy az amikor Mayfair-rel összetalálkoztak a halála előtt – utóbbi egyszerre volt a végletekig feszült és szívfacsaró, és még ez volt a kisebb dráma, miután Weller apja halálos ágyán bevallotta, hogy mégis ő ölte meg Taylor Shaw-t. Tehát Jane mégsem az, akinek gondolták, vagy akinek ő kezdhette gondolni magát.

Blindspot - 1x23-04

Ezzel a tudással fordultunk rá a fináléra, ami három részre volt bontható: Weller és testvére elindult, hogy kiderítse tényleg igaz-e, amit az apjuk mondott, Jane közben Oscart kereste, és maradtak a többiek akik meg Mayfair-t keresték. Ezek után jöttek az igazán durva események, én főleg akkor pislogtam nagyokat, amikor Oscar megint ki akarta törölni a nő emlékeit, hogy újraindítsa a tervet.

Az eközben zajló beszélgetés során derültek ki az igazán érdekes információk, amik alapjában határozhatják meg a folytatást. Meglepő volt például, hogy a nyomozások is azért kellettek, hogy a jó eredmények Weller-t juttassák az igazgatói székbe, és ezért kellett elhitetni vele azt, hogy Jane = Taylor, még nagyon “komfortérzetet” biztosítva neki.

Blindspot - 1x23-05

Kicsit rátérve a karakterekre: a végére meg lehetett mindenkit kedvelni és nem lógott ki senki igazán, bár nekem égig Patterson meg a pszichológus maradt a kedvencem. A színészi játékkal se volt különösebb gond: a Jane-t játszó Jaimie Alexander végig hiteles volt, és az utolsó két részben Sullivan Stapleton is egész jót alakított, de ez mondjuk köszönhető annak, hogy milyen drámai helyzetbe került a karaktere, és volt lehetősége végre színészkedni.

A karakterek közti viszonyok is érdekesek voltak, főleg Jane és a többiek között. Jól meg lett oldva, ahogy Jane Oscar-ral való kapcsolata kiteljesedett a visszaemlékezésekben, de megemlítendő még a Weller és az apja közötti tragédia, ami szintén szépen kikerekedett a végére.

Blindspot - 1x23-06

És akkor így a legvégére maradtak a felmerülő kérdések: ki az a Shepherd, illetve hogyan tervezi ő meg a szervezete véghez vinni a Második Fázist, miszerint bedöntik az egész kormányt és az országot, aminek a helyére jobbat akarnak – és ennek Jane még a része lesz-e?

És persze nagy kérdés, hogy mi lesz a csapattal? Mert az világos, hogy Patterson-ék a birtokukba jutott pendrive-on található információk után kutatnak (végre kiderülhet számunkra is az Orion rejtélye), de Jane sorsa erősen kérdéses, mert láthatóan Weller most már nem nagyon fog csak úgy megbízni benne, hiszen érthető módon eléggé begőzölt a történtek után. És persze azt se feledjük, hogy Jane és a nézők is homályban maradtak a nő kilétét illetően.

Blindspot - 1x23-12

A finálé mindenképpen megér egy 8/10-et, mert szépen elvarrt mindent, és izgalmas új szálakat vezetett fel, ahonnan sokfelé el lehet indulni. Azonban az évad összességében csak egy olyan 6,5/10-et érdemel, mert a tetkós ügyek eléggé semmilyenek voltak néha (vajon előkerülnek még?). Mindent összevetve érdemes bepróbálni a sorozatot, mert a gyengébb részek után azért felpörög, és a második évad is ígér újdonságokat. Szóval én mindenképpen ott leszek a folytatásnál.

13 hozzászólás Ne habozz!

Hegedda - 2016. 05. 28. 19:48

A pszichológust ha meglátom egyből Hamilton ugrik be, ráadásul ha jól hallom angol a forma. :-)
Amúgy egy jófajta, csavarosnak látszó, igazi limonádé…

Ricsi - 2016. 05. 28. 20:57

Teljesen korrekt akció, ilyen is kell, úgyis hiányzik a Strike Back meg társai.

7/10

hummel - 2016. 05. 28. 21:26

Egész szépen felfejlődött a történet és ezzel a sorozat is a végére. Az évad második fele már inkább az átívelésre fektette a hangsúlyt, talán öt rész is volt, ahol a tetoválások nem is kerültek elő. A csúcspont nyilván az évadzáró volt.

Kissur - 2016. 05. 28. 23:40

Ricsi: Hát azért a Strike Backet bőven nem közelíti meg. Az a baj, hogy pont az a sorozat húzta fel az akciósorozatok felé való elvárásomat.

Paladin - 2016. 05. 29. 00:55

Szerintem pont ugyanolyan sótlan, klisés, mint kezdetben. Tisztes iparosmunka, de semmi extra. Megszokásból nézem, meg mert Ashley-t nagyon bírom más szereplései miatt.

dragon1986 - 2016. 05. 29. 10:41

A vege nagyon bejott. Vegre egy sorozat ahol nem felnek megszabadulni szereploktol ket fontosabb egy mellek.

Ricsi - 2016. 05. 29. 10:59

Kissur: Nagyon messze van tőle, így van, de egy kis akció hiányzik mostanság a kínálatból, ebben meg legalább az van :) Nem beszélve a SB egyik feléről ;)

Zora - 2016. 05. 30. 19:05

1×23

Én nagyon szeretem ezt a sorozatot.
Ami nem tetszik, az a kézikamerás felvétel. Vagyis, gondolom, hogy az, mert annyira remegnek a képek, hogy megfájdul tőle a fejem. Anno a CSI:Miami-nál is voltak ilyen részek.

Erre a dologra rá tudna valaki világítani? Mármint, hogy miért számít ez menőnek?

Az évadzáró nagyon tetszett, viszont szívesen megnéztem volna, hogy Jane kap még egy löketet a szérumból, és megint elfelejt mindent. Ez jó húzás lett volna.
Kurt apja meg – hát, nem tudom. Kicsit hülyeség volt kitálalni, dehát ugye halálos ágy, meg minden…
Miért nem maradhatott minden a régiben???

pehnemer - 2016. 06. 01. 01:10

Tiszta Hamilton :) Amúgy nem rossz a sori, de semmi xtra

steelwolf - 2016. 06. 05. 10:01

Berendelték a 2. évadot?

winnie - 2016. 06. 05. 10:12

steelwolf: érdemes ilyenkor a blogbejegyzés címe alatt a címkére kattintani, az lehozza az összes posztot a sorozatról: https://en.wikipedia.org/wiki/Michael_Bisping

és akkor hamar meglesz ez: http://www.sorozatjunkie.hu/2015/11/09/a-blindspot-e-az-elso-2-evados-berendeles/

Szula 25 - 2016. 06. 12. 08:18

Szerintem tuti előkerülnek a tetkók mivel sokat nem fejtettek meg és ha megfejtik nem fogják hagyni a bűncselekményeket. Milyen lesz ha Janet rabruhában fogják bevezetni az FBI-hoz és úgy fog segíteni neki, ja és mit fog elárulni Wellernek abból amit megtudott Oscartól. :) Kérdés hogy Weller marad-e igazgató helyettes és hogy mennyire fogja őt megváltoztatni az hogy az apja mégis gyilkos lett és Jane sem az akinek mondta magát.

Enzo - 2016. 09. 12. 22:30

A szünet előtti részek színvonala 6/10 körül mozgott, a szünet után rákapcsoltunk 1 fokozatot, az 1×18 és mondjuk a záró 3 rész meg már egészen remek lett.
Az 1×22 végén a cliffhanger (“She’s under the fort”) az az igazi arconvágós fajta volt, a sorozat eddigi messze legjobb jelenete.
És a finálé is érdekes volt, egyfajta reboot jöhet, de nyitva hagyott pár szálat, miközben azért válaszokat is kaptunk.
Megmondom őszintén, az évad eleje felé úgy voltam vele, hogy még az első évadot megnézem, aztán kasza, de most már érdekel a folytatás mégiscsak.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz