login |

Grimm: vége az 5. évadnak – írta: Cyrill

2016. 05. 28. 15:10 - Írta: vendegblogger

17 hozzászólás | kategória: 2015/16 finálék, kritika,

Befejeződött az NBC természetfeletti sorozatának ötödik évada is. A Grimm-ben mindig is tetszett, hogy az első évad óta folyamatosan tágítják az univerzumot, illetve egyre mélyebben szövik össze a „valóságot” és a rejtett világot. Ez a folyamat ebben az évadban is folytatódott, behoztak egy olyan ellenséget, aki minden eddiginél nagyobb fenyegetést jelentett mindenkire, így már nem csak hőseinknek volt félnivalója, hanem mindenki másnak is.

Grimm-5x21-13

Az ötödik szezon második felében szépen épülgettek az ellenséges vonalak. Eleinte Lucien és a csoportja, illetve Rachel manipulációi nem tűntek olyannak, mintha nagy kihívást jelentenének Nick-éknek, de a hatalom, ami mögöttük állt úgy döntött, hogy ideje magasabb fokozatba kapcsolni. Emelkedtek a tétek és több új, valamint visszatérő játékos kapcsolódott be az eseményekbe.

Grimm-5x21-10

Ilyen szereplő volt a elmúlt évadokban kislányként eltűnt, majd immár fiatal kishölgyként visszatérő Diana, aki mint kiderült közel sem olyan könnyen irányítható, mint ahogy a Black Claw gondolta. Az elmúlt részekben valahol szórakoztató volt, ahogy próbálja az ereje által a szüleit egymás irányába terelni több, de inkább kevesebb sikerrel, de ugyanakkor megismerhettük a morcosabb arcát is, azt, amit akkor vesz elő, amikor úgy gondolja valakiről, hogy az útjában áll.

Grimm-5x21-12

A tovább után jöjjenek a spoilerek.

Először Rachelt állította félre, de az epizód végén Bonaparte is megismerhette, hogy mi történik, ha olyat bánt, aki Dianának fontos. Rachel kiírásának szerintem már éppen itt volt az ideje. Az évad alatt eléggé kiaknázták a karakter nyújtotta lehetőségeket, megalapozták vele Renard átállását, majd a segítségével eljutott az áhított polgármesteri címig, de az elmúlt epizódokban már látványosan nem tudtak vele mit kezdeni.

You are compassionate. And that’s dangerous for all of us.

Grimm-5x21-08

Ha már Renardnál járunk; nem igazán tudom őt hova tenni. Nyilvánvaló volt, hogy nem az ő döntése volt, hogy megöli Bonaparte-ot az epizód végén, de az évadzáró alatt és azt megelőzően sem éreztem a teljes elkötelezettségét a Black Claw felé. Mintha csak Meisner halálakor jutott volna el a tudatáig, hogy itt bizony nem babra megy a játék és nem mindenki fogja ezt ép bőrrel megúszni.

Hasonlók az érzéseim Adalind-del kapcsolatban is. Most, hogy végre együtt lehet mindkét gyermekével, azt vártam, hogy talán megpróbál elmenni velük, de ehelyett csak sodródott az eseményekkel. Nyilvánvalóan nem akarta, hogy Nick-nek baja essen, de nem igazán láttam, hogy az utolsó pár epizódban mi volt a célja. Úgy harangozták be a visszatérő boszorkányfajzat erejét is, hogy egy Eve-hez hasonló érzéketlen lénnyé fog válni. Szerencsére ez nem történt meg. Tetszik, ahová a karakter fejlődött az évadok alatt, de azért hiányolom, hogy a kezébe vegye a maga sorsát. Bonaparte fenyegetései nélkül kíváncsi leszek, hogy mihez fog kezdeni.

Grimm-5x21-02

Nem hiszem, hogy sokakat váratlanul ért volna Meisner halála. Sajnáltam, hogy megölték, de a szereplők közül ő volt a legevidensebb döntés, nem volt benne rizikó a készítők részéről és talán pont emiatt nem is szólt akkorát.

Bonaparte-tal történt találkozás során Eve is elég komolyan megsebesült. Azzal, hogy Nick meggyógyította, úgy tűnik, hogy Juliette is vissza fog térni. Nem teljesen volt nekem egyértelmű, hogy hirtelen „kigyógyult Eve-ből”, vagy csak az eddig teljesen érzéketlennek tűnő Eve kapott némi emberi emóciót és így sokkal inkább emberibbé fog válni; vagy a kettő keveréke lesz, és eljutunk egyfajta tudathasadásos állapotig a két karakter vívódásával. Ha tippelni kellene, akkor az elsőt mondanám, de könnyen el tudom képzelni a többi megoldást is.

Grimm-5x21-04

Az évadzáró alatt Eve/Juliette mellett még egyszer volt részünk a misztikus gyógyulásban. Nick is sikeresen túlélte az amúgy halálos sebét, bár nem hiszem, hogy ez bárkinek is kérdéses lett volna. Azért remélem, hogy nem fogják most már minden második részben elővenni a csoda-faktort, mert igencsak elvesztik a súlyukat az esetleges halálok, és az a csöppnyi esély is eltűnik, hogy az alap szereplők közül kerül valaki véletlenül nagy veszélybe. Pihentessük inkább „Harry Potter varázspálcáját” egy időre.

Az epizód alatt azért nem csak rossz hírekkel néztek szembe a szereplőink, kiderült, hogy úton van Monroe és Rosalee babája, is és Wu is egyre jobban tudja az új oldalát kontrollálni.

Grimm-5x21-03

Természetesen nyitva maradt a rész a Bonaparte halála után éppen farkasszemet néző Nickkel és Renarddal; hogy a két szereplő egymásnak ugrik-e vagy egyelőre mindenki menti inkább magát majd kiderül a hatodik évadban, ami már csak 13 epizódból fog állni.

A kevesebb rész nem feltétlenül rossz, akár pörgősebb cselekményt és kevesebb felesleges mellékszálat is hozhat. De nem kizárt, hogy az amúgy is csökkenő számot mutató heti nyomozás kárára fog menni. Az évadzáró pontszáma legyen 7, aztán majd meglátjuk, hogy hogyan alakulnak az erőviszonyok a Black Claw vezetőjének halálával és a helyi HW kiesésével.

Grimm-5x21-01

17 hozzászólás Ne habozz!

mSO - 2016. 05. 28. 16:02

Egész jól játszottak a szereplők, ill. alakultak az események. Wu mint ősember is mókás fordulat volt, a néger zsarunak kell már csak valami egyedi képesség (bár emberként így is egyedi a csapatban).

Shana - 2016. 05. 28. 17:52

Gondolom annak a varazspalcanak lesz majd valami negativ mellekhatasa.
Amugy en annyira orultem neki mikor kinyirtak Juliette-et, aztan elszomorodtam hogy visszajott, de aztan Eve lett belole, azt meg elviseltem, erre most visszater Juliette?? Ne maaaaar!

Cardas - 2016. 05. 28. 19:48

A sorozat hangulatos, könnyen fogyasztható és tartalmas. a heti esetek is érdekesek szoktak lenni, rendezésileg teljesen korrekt eddig minden évad. ami zavart most az évadban, hogy Adeline igazából soha semmit nem csinált, max kétségbe (míg korábban mindig teherbe)-esett. nagyon érződik, hogy lenne a karakterben potenciál, de folyton leragad a gyengébbik nem szerepénél, és pici kis apróságokkal próbálják csak éreztetni, hogy ő biza fontos.
Wu továbbra is totál felesleges karakter, aki annyit csinál, hogy borzasztó színészi játékkal lereagálja az aktuális eseményeket (Tyű, váó, azta, Nem fogjátok elhinni – meg hasonlók). reméltem hogy kiírják de sajna még mindig el kell viselni akkor, ráadásul rondább pofával. nem tudtam még így se megszeretni, ahhoz egy minimumot nyújtó színész kéne.
A záró rész tetszett, jó volt, de szerintem azért minimum EGY szálat le kellett volna zárni. olyan szinten nyitva hagytak mindent, hogy ez már nem cliffhanger, hanem nemtörődöm félbevágása a sztorinak. nem érzek feszült várakozást, hogy most ú mi lesz pár hónap múlva, hanem inkább idegesít, hogy miért nem tudtak valahol kikötni az évad végére. mintha ez a záró rész előtti epizód lett volna, ahol kéne történjen még valaminek, de mégse történik

Kittus - 2016. 05. 28. 20:54

A sok sorozatom közül az egyik olyan, amit soha nem hagynék ki. A többi sorozattal ellentétben fejlődik az évek során, egyre érdekesebb dolgokat hoznak be.
Imádtam az évadzárót, csak ajánlani tudom.
Kár, hogy nem nézzük sokan…

Ancsa - 2016. 05. 28. 21:45

Bonaparte szerintem csak a helyi BC góré volt, gyanítom ezzel nincs lefejezve a szervezet…
Juliskát kösz, de kösz nem kérjük vissza, főleg nem egy esetleges szerelmi háromszöget. Vagy négyszöget… Ugye.
Jó volt az évad, várós a következő is. Sajnálom a 13 részt, én ezzel már kaszát vizionálok, de ne legyen igazam.

Lezuziusz - 2016. 05. 28. 22:03

@Ancsa:

Bonaparte a BC egyik fő fejese volt. Még valami ábrán is mutatták, hogy ő van legfelül a szervezetben. :)

Juliska – made my day :D :) Epic! :)

Sajnos a 13 rész szerintem is már csak egy korrekt lezárásra lesz jó. Kétlem, hogy lesz majd 7. évad.

Walakymas - 2016. 05. 29. 06:57

Az a chart a helyi BC szerveződésért mutatta..

sleepwalker77 - 2016. 05. 29. 11:11

Én nagyon remélem, hogy nem tér vissza Juliette, nézni is rossz volt régen amit alakított. Az Eve szintű színészkedés tökéletesen illik a színésznő tudásához.

Carlo Blaine - 2016. 05. 29. 15:08

Elég nehéz lesz újra elviselni 2 ilyen borzalmasan erőltetett színészkedést vagy mit…
Wu már említve lett, mit szerencsétlenkedik össze minden egyes alkalommal, igazából, ha elsőzör láttad akkor láttad az összes szereplését kb. Aztán most Juliska… Pedig ezt a bivalybasznádi Terminátor szerepet még meg lehetett szokni…

pehnemer - 2016. 05. 30. 19:17

Nagyon jó kis finalé volt, egyik kedvencem a sorozat, várom az utolsó évadot. Az a kis pálca még tartogat pár meglepit, nem véletlenül ásták el anno. Olyan mintha valahonnan letört volna, elvileg a Szentföldről hozták, nem? Juliette borzalmas valóban….Én Adalindet jobban csiptem

DarkEagle - 2016. 05. 30. 21:47

Azért a 13 részes évad nem jelent semmit. Egyrészt évad közben berendelhetik a full évadot, plusz ha nem is teszik meg akkor csak egy filler mentes évadot kapunk ami nem feltétlen baj. Rengeteg sorozatnál volt rövidebb évad amik utána még sok évig mentek. Ez semmit sem jelent. ha ez lenne az utolsó évad akkor egyből úgy kérték volna be hogy: “Oké srácok úgy csináljátok hogy ez az utolsó.” Azért az NBC tuti szólna a készítőknek hogy mi van. Szóval szerintem esélytelen hogy ez legyen az utolsó évad. Max a következőre mondják majd hogy lezáró évad és kész. Ilyen hosszabb soriknál már nem szokott fennállni hogy oké akkor csak úgy kasza és kész. Azok a sorik amik megélnek 4-5 évadot kapnak általában egy “kijelentett” utolsót is. :D

Zora - 2016. 05. 31. 10:17

Imádom ezt a sorozatot, a misztikusságával, nyomozásával együtt.
Én is kicsit ijedt vagyok a következő 13 rész miatt, de remélem, más az ok, nem pedig a hamarosan bejelentésre kerülő kasza…
Hiszen, alig van hasonló sorozat.
(Oké, Once upon, de az nem a valódi világban játszódik. Meg persze Supnat, de az meg mégis más…)

Kint talán nincs olyan jó fogadtatása, azért csökkent a rész-szám?

jersey - 2016. 06. 29. 17:05

Most fejeztem be az évadot, és egyszerűen imádtam, minden egyes pillanatát. Végre minden egyes epizódban megjelent az átívelő szál a kötelező MotW mellé. Eddig minden évadot nyaranta, gyakorlatilag darálva nyomtam le, de a hatodikkal azt hiszem kivételt teszek, és heti nézős lesz.
Nagyon sajnáltam Meisnert, még akkor is, ha ő volt a legkézenfekvőbb döntés az “öljünk meg egy fontosabb szereplőt a jó oldalról is”.
A többséggel ellentétben nekem nincs sok gondom Wu-val. “Juliska” viszont nekem is jobban tetszett “Vicuskaként.” Nagyon remélem, hogy a következő évadban nem kezd “Jaj, milyen borzasztó dolgokat műveltem Veled Nick, pedig úgy szeretlek és nagyon sajnálom” monológokba.

Parafa - 2016. 10. 08. 17:52

Azt írtátok, lesz 6. évad, aztán augusztusban azt, hogy kaszálták. Most akkor mi van ? Lesz, vagy nem lesz ?
Ha lesz, mikor játszák a 6. évadot ?
Nagyon sajnálok, egyik kedvencem volt.

Parafa - 2016. 10. 08. 17:52

Azt írtátok, lesz 6. évad, aztán augusztusban azt, hogy kaszálták. Most akkor mi van ? Lesz, vagy nem lesz ?
Ha lesz, mikor játszák a 6. évadot ?
Nagyon sajnálom, egyik kedvencem volt.

Zora - 2016. 11. 06. 17:57

A 6. évad első részét valószínűleg jövő év januárjában fogják vetíteni. Ha minden igaz, 9 részes lesz.
És vége.
:-(((

Ancsa - 2017. 01. 07. 12:59

Uhh, a 6. évadnyitó… Brutál uccsó évadunk lesz!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz