login |

House of Cards – 4×09 – írta: BotondB

2016. 05. 30. 19:10 - Írta: vendegblogger

4 hozzászólás | kategória: kritika,

Alelnökválasztás – nagyjából így lehetne tömören, de lényegre törően megfogalmazni mindazt, amiről ez a rész szólt, és bár eddig jóval több szálon folytak az események, ezek nagy része most összeérni látszik, amit mi nézők azt hiszem nem nagyon bánhatunk, pláne egy ilyen epizód után. Na, de térjünk is a lényegre, a tovább után spoileresen folytatom.

hoc509-5

A legfőbb kérdés tehát a sorozatban jelenleg nem más, mint, hogy ki lesz Frank partnere, az USA alelnöke egy esetleges demokrata választási siker esetén. Pontosabban inkább az, hogy sikerül-e Claire-nek megszerezni a pozíciót kettejük kockázatos és fordulatos politikai játszmájának köszönhetően.

A döntés a Demokrata Nemzeti Kongresszus kezében van, ám az elnök abban bízik, hogy a kedve szerint keverheti majd a kártyákat a színfalak mögül, ezzel segítve feleségét az alelnöki tisztséghez. Egyelőre mindenképp az elnöki pár által is „támogatott” Cathy-nek kedveznek az esélyek, de persze a háttérben láthatóan nem áll olyan jól a külügyminiszter szénája.

hoc509-3

A texasiak nagylelkű és ekkor még meglepő szavazattömege Claire irányába lavinát indít el, amit Underwoodék igyekeznek gyorsan megragadni, és egy nyilvánvalóan esélytelen, de azért nem túlságosan gyenge alelnökjelölt megnyerésével igyekeznek a First Lady felé terelni a voksok minél nagyobb részét. Az illetőnek persze cserébe felajánlják Cathy jelenlegi munkáját, ami az eddiginél is nagyobb méretű pofont predesztinál szegénynek.

Közben a biztonság kedvéért az is kiszivárog véletlenül, hogy Brandenburgban a külügyminiszter helyett inkább Claire vitte a pálmát a Petrovval való tárgyalások során, ami persze tovább növeli a First Lady esélyeit. Persze ehhez kellett Donald is, aki végre valamit egyszer jól csinált Underwoodék szempontjából. (Egyébként az a váltás, mikor egyik pillanatban még Frank Cathy-vel beszél, majd egyszer csak Claire az, aki az említett jelöltnek felajánlja a miniszteri pozíciót…, nos az ilyen apróságok miatt (is) lehet nagyon szeretni ezt a sorozatot.)

House of Cards

Továbbra is tartom, hogy Tom Yates-ből eszméletlenül erős karaktert lehetne csinálni ismét, eddig nem látott lelki mélységek feltárásával, de egyelőre inkább csak apró momentumokat kapunk belőle, nagyon remélem, hogy ez változni fog a közeljövőben.

Na, és akkor térjünk is rá az epizód másik érdekes kontextusára, Will Conway-re. A republikánus elnökaspiráns rendkívül kevés idő alatt tett egy nagy lépést afelé, hogy minden értelemben méltó kihívója legyen a választásokon Frank Underwoodnak. Eddig is láthattunk tőle egy tudatos érdekszféra-építést (Pollyhop, Vanity Fair, Brockhart…), de most valóban nagyot szakított, azzal, hogy már az alelnökválasztás alatt is elég erősnek bizonyult ahhoz, hogy keresztbe tegyen Frank-nek, és lássuk be ez azért valóban nem semmi.

hoc509-4

Engem a kétszemélyes telefonozós jelenetükkel már korábban sikerült levenni a lábamról annyira el volt találva, de mikor Conway közbenjárására Louisiana állam már Cathy-t szavazná meg elnöknek, nos azt hiszem ezt nyugodtan nevezhetjük potenciális fordulópontnak a történetben, még ha egyelőre az érintettek látványosan nem tulajdonítanak nagy jelentőséget az esetnek.

hoc509-2

Ha valamit egyértelműen kijelenthetünk, akkor az az, hogy a helyzet jelentősen megváltozott az epizód eseményeit követően: eddig az elnöki pár mindig egy-két biztonságot adó lépéssel Conway-ék előtt járt, de ennek úgy tűnik vége, Underwoodéknak végleg ki kell lépniük a komfortzónájukból, a játszma csak most kezdődött el igazán.

4 hozzászólás Ne habozz!

ldani7492 - 2016. 05. 31. 12:32

Nem tudom, hogy írták-e már korábbi részeknél, de nekem ebből az évadból nagyon hiányoztak Frank közönség felé intézett szavai. Előfordult egyszer-kétszer, de jóval többre számítottam volna.

winnie - 2016. 05. 31. 12:43

ldani7492: igen, de mintha azokból már korábban is visszavettek volna, nem?

ldani7492 - 2016. 05. 31. 12:50

winnie: nem kizárt, de a 3. évadnál nekem ez annyira nem tűnt fel, lehet, hogy azért, mert azzal az évaddal amúgy is annyi bajom volt, hogy ez volt a legkevesebb.

Bonny - 2016. 05. 31. 22:28

Figyelembe véve az évadzáró részt, engem kárpótoltak a kibeszélések hiánya miatt :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz