login |

Chicago Fire: vége a 4. évadnak – írta Sue

2016. 05. 31. 15:19 - Írta: vendegblogger

9 hozzászólás | kategória: 2015/16 finálék, kritika,

Vannak évadzárók, amelyeknél az utolsó képkockák egyszerre hátborzongatóak és vetnek fel olyan kérdéseket, lehetőségeket, amik kapcsán több különböző forgatókönyvet tudunk elképzelni folytatásként – de hogyan is jutottunk el idáig onnantól kezdve, hogy októberben visszatértek a képernyőre a chicagói tűzoltóink?

Meglehetősen sok minden történt az 51-es állomás háza táján az idei évad során, ezért pár momentumban összefoglalnám ezeket, mielőtt rátérek arra, amit az évadzáróban láthattunk.

Chicago Fire - 4x23-08

A Chicago Fire készítői továbbra is tartják a több szálon futó, hosszabb-rövidebb átíveléseket, emellett a crossover-részeken túl is folyamatosan fel-felbukkanak a Chicago PD és s Chicago Med szereplői is, s bár abban eltérőek a vélemények a közönség körében, hogy mennyire vált unalmassá a sorozat.

Én azt mondom: pontosan annyira kiszámítható, mint volt már az első pillanattól kezdve, a hűdenagy meglepetéseket nem igazán ettől a sorozattól kell várni. Drámák akadnak, hol magánéleti vonalon, hol a kár/baleseteknél, de összességében nem voltak nagy koncepcióváltások. Kellemesen megszokottá vált a CF számomra is, s kvázi munkaköri ártalomként egyhamar nem fogok elszakadni tőle, az biztos.

Chicago Fire - 4x23-07

A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Az évad elején Severide helyére érkezett Patterson kapitány nem maradt túl sokáig, bár ezalatt az idő alatt is sikerült elérnie azt, hogy a csapat ne rajongjon érte, pláne, amikor átmenetileg ő lett az állomásparancsnok – aztán távozása előtt sikerült némi szépségtapaszt tenni addigi ténykedésére. S hogyan is vehette át átmenetileg Boden helyét? Volt itt egy kisebb lejárató akció a parancsnok ellen, amely végül sikertelenül zárult, Boden megúszta, és visszatérhetett az állomásparancsnoki posztjára.

Mindenesetre mindenki levonhatja a tanulságot: a feltűnően szemrevaló. de rendre segítségre szoruló szomszéd hölgyek kapcsán nem árt az óvatosság.

Chicago Fire - 4x23-10

Severide sikeresen vette a büntetésből kirótt tréninget, s mint az sejthető volt, a csinos tanulótárs más tantárgyban is segített neki ismereteit bővíteni-mélyíteni, bár a viszony gyorsan és meglehetősen viharos körülmények közt ért véget.

Kaptunk egy újoncot is menetrend szerint, nálam abszolút piros pont Jimmy karaktere, és nem csak azért, mert optikailag is egyre kellemesebben fest: illik a csapatba, és bár tűzoltónak érkezett, Chili távozása után átvette egykori barátnője helyét a mentőautóban. Én meg belegondoltam, hogy szegény Brett, még csak második éve a csapat tagja, de már 4 társat „kipróbált”: Dawson, Mills, Chili és most Borelli.

Chicago Fire - 4x23-12

Apropó Brett: az idén ő volt az egyik legkiegyensúlyozottabb karakter, s bár voltak izgalmas esetei a mentőzés közepette, de abszolút ügyesen kezelte még azt is, amikor az élete volt is veszélyben, miután egy gyilkosság szemtanúja lett munka közben.

Elbúcsúztunk Chilitől. Sajnáltam, mert alapvetően megkedveltem, ugyanakkor nem mondhatom, hogy az utolsó részekben, amikor szerepelt, ne viszketett volna a tenyerem egy-egy jól irányzott, nevelő szándékú pofonért. Ezeket legalább áttételesen megkapta Severide-tól, úgyhogy azt gondolom, van esélye, hogy feldolgozza a testvére halálát és az erre válaszul adott alkoholizmust.

Aggódhattunk pár csapattag egészségi állapotáért is: előbb Hermann életéért, miután Cruz egy régi haverja leszúrta, majd Otis volt az, akire édesanyjával kellett ráijeszteni ahhoz, hogy hajlandó legyen kivizsgáltatni végre magát. S bár egy ideig nem dolgozhatott (ami konkrétan egyetlen epizódot jelentett), mégis nagyon szórakoztató volt látni, miképp aggódik a helyéért a csapatban, és hogyan heccelik ezzel kapcsolatban a többiek.

Chicago Fire - 4x23-04

Casey és Dawson háza táján is zajlottak az események: mint az várható volt, megvolt a nagy békülés, Dawson egy időre átkerült íróasztal mögé vizsgálónak, de egyértelmű volt, hogy nem óhajt tovább ott maradni, miután az egyik ottani munkatársa is részese volt a Bodent lejárató akciónak, s ráadásul még el is vetélt. Egy darabig csak a szokott módon jól megvoltak Casey-vel, de utóbbi képviselővé válása – amit részben Gaby kezdeményezett – hagyott némi nyomot a kapcsolatukon. Mindenesetre az mentette meg a szememben Casey becsületét az évadzáróban, hogy a politikai tanácsadó helyett Gaby-t választotta, különben gyanítom, hogy szívlapáttal történő kezelést kezdeményeztem volna.

Gaby háza táján sem állt meg az élet: bár a vetélés után nagyon úgy festett a helyzet, hogy egy darabig a gyerek még nem téma, a tűzből kimentett árva kisfiú, Louis és Dawson közt olyan kapcsolat alakult ki, hogy nem tudtam nem drukkolni, hogy hivatalosan is a nevelőanyává válhasson – még ha ebben Casey nem is áll úgy mellette, ahogyan azt szeretné.

Miután Borelli „átpártolt” a mentőzéshez, az ő helyére egy újabb női tűzoltó, Stella érkezett, akinek mint kiderült, már volt némi közös előélete Severide-dal. Így annyira nem volt meglepő az sem, hogy a lány házasságának vége után káposztamelegítésbe fogtak – s ami nem aratott osztatlan sikert a volt férj szemében.

Chicago Fire - 4x23-03

Így jutottunk el a záró két részig, amit azért sem tudok egymástól elválasztani, mert a fő témák egyeztek: Gaby nevelőanyává válásának kérdése, Borelli bátyjának halála, illetve Stella volt férjének féltékenysége.

Az első szálon elmondhatjuk, hogy siker koronázta a vállalkozást, ebben pedig a csapat összefogásának és Casey-nek is volt szerepe. Mindenesetre drukkolok, hogy tényleg működjön is ez a dolog, mert egyrészt a kissrác megérdemli a nyugodt, kiegyensúlyozott közeget, másrészt Gaby-nek is kijár a magánéleti boldogság.

Borelli bátyja, Danny a szemünk láttára vesztette életét egy káresetnél, egy épület összeomlásakor. Ráadásul nem sokon múlt, hogy az öcsi ne hagyja ott szintén a fogát. A nagytesó nem volt egy végtelenségig szimpatikus alak, legalábbis amit láttunk belőle, abból nekem határozottan (elnézést a vulgaritásért, de) seggfejnek tűnt. Ráadásul szintén tűzoltó, csak másik állomáson, aki nem nézte mindig jó szemmel, hogy az öcsike hol és hogyan dolgozik.

Chicago Fire - 4x23-11

A káresetnél mindkét állomás együtt dolgozott a mentésen, a mentésirányító parancsnok a helyszínen Boden volt. A mentésirányító munkája nehéz döntésekkel terhelt egy ilyen komoly esetnél, egy rossz döntés valakinek az életébe kerülhet, illetve olykor hiába hoz ő jó döntést, ha egyszerűen a mentésben résztvevő emberek közül valaki nem teljesíti a kapott utasítást. Ezt még öntsük nyakon azzal az opcióval, amit itt láttunk: Danny azt hitte, segélykérést hallott, ezért még bent maradt az épületben, ami a következő nagyobb omláshullámnál maga alá temette.

Ekkor pedig már a szerkezeti instabilitás miatt teljesen érthető módon Boden nem akarta még több ember életét kockára tenni egy megmentéséért. Persze Jimmy-t nem lehetett visszatartani, így ő tett egy kísérletet, de egymaga kevés volt ehhez, így bátyja ott halt meg a romok alatt.

Ebben a helyzetben alapvetően érthető módon ő is, illetve a másik állomás emberei is Bodent hibáztatták a halálesetért, de azt gondolom, hogy a Borelli és Boden közt az évadzáróban lezajlott beszélgetés szépen példázta, hogy a parancsnoki gondoskodás mennyire fontos, s hogy mennyire ismernie kell a főnöknek             az embereit ahhoz, hogy néhány jól irányzott mondattal helyre tudja tenni a gyászoló, őt hibáztató ifjoncot. Ugyanakkor teljes mértékben igaza volt abban, hogy Danny hősként halt meg, s hogy nem lehetett volna megmenteni. Az azért viszont sejthető, hogy a másik állomás részéről ennek az esetnek az utórezgései a következő évad elején visszatérnek.

Chicago Fire - 4x23-01

A végére hagytam a záró képsorokhoz vezető eseményeket: Stella exférje, aki zenész, ráadásul drogos múlttal is büszkélkedhet, öngyilkosságot kísérelt meg, aminek eredményeként a kórházban landolt. Aztán amikor a lány újfent egyértelművé tette számára, hogy köztük vége, láthatóan bepöccent. Doktor Charles, a kedvenc pszichiáterünk a Chicago Medből megígérte a tűzoltónknak, hogy ha bármi történik a férj kapcsán a kórházban, azonnal értesíti – de hiába hívta, amikor felfedezte a férfi „szökését”…

Az utolsó jelenetsorban ugyanis ez okozta a csattanót: Stella és Severide a temetés után felérve Severide lakásába éppen egymásnak esnek, a telefon lenémítva csöng, majd bevágják nekünk Grantet, aki a fotelban ül, a párocskának láthatatlanul, mindent hallva, nagykéssel a kezében. Ezek után sakkozhatunk fejben őszig, hogy ki mekkora sérüléseket fog beszerezni ebben a cseppet sem bizalomgerjesztő helyzetben.

Chicago Fire - 4x23-13

Az tuti, hogy várom az évadnyitást ezek után. Főleg, hogy a Chicago Fire még mindig “kellemes” kikapcsolódásként éppen úgy illik a Chicago franchise-ba, mint a kórházas változat. Részemről hajrá, csak így tovább, ha pedig valaki pedig ennél több izgalomra, mentésre vágyik, akkor annak javaslom más sorozat keresését, mert itt eddig is a káresetek mellett nagy hangsúlyt kaptak a magánéleti szálak is, amelyek sokszor összefonódnak a munkával, s ez nem hinném, hogy változni fog. De addig nem is baj ez, míg a karaktereket szeretjük, hiszen elviszik hátukon a történeteket.

9 hozzászólás Ne habozz!

Deny - 2016. 05. 31. 15:59

A kedvencem a Chicago-franchiseból, egyszerűen imádom minden pillanatát, bár valóban nem nagy wasistdas. A második legvárósabb sorozatom hétről hétre.

A kedvenc részem az évadból a 4×13, a tömbházas-lövöldözős. Az nagyon feszültre sikeredett, de az évadvégi cliffhanger is nagyon bosszantó lett a pozitív értelemben.

Kidd-et megkedveltem, Chilit pedig sikerült megutáltatni velem, így annyira nem hatott meg, mikor elment.

Brett nagyon szimpatikus lett ebben a szezonban, ő lett az egyik kedvenc karakterem.

Bár alapvetően nem szeretem az ilyen random örökbefogadós sztorikat, azért örülök Gabbynek, bár van egy olyan érzésem, hogy nem lesz fenékig tejfel a helyzet.

Casey politikai történetszála sajnos hidegen hagy, azon viszont szakadtam, hogy Lauren Stamile már a második kedvenc sorozatomban is bekavart a főszereplő páros szerelmi életébe :D

Eny - 2016. 05. 31. 18:11

nekem is a Fire a kedvencem, de a másik kettő is fel zárkozik :)
még ha kiszámítható is sokszor,a karaktereknek köszönhetően elnézem mindezt.

heidfeld - 2016. 05. 31. 18:55

Chicago-franchiseből ezt az egyet néztem. Szezon első fele határozottan jó volt, második kevésbé. Jimmy karaktere jó, a Brett-et játszó színésznő sokat javul, igaz bőven van honnan, már nem idegesít. Kicsit túlzás Severide 4 nője egy évadban. Igen 4, mert lelőtt csaj is meglett volna neki..
6/10 az 4. évad. Nem biztos, hogy az 5.-et hetiben nézem, mert vannak érdekesebbek, mint pl:El Ministerio del Tiempo, The last man in earth, de jövő nyáron pótolni fogom.

Snoopyzit30 - 2016. 05. 31. 21:21

Engem 4×09-nél elvesztettek, teljes érdektelenségbe fulladt nálam. Már korábban 1x kaszáltam, de aztán csináltam egy felzárkózó darát, szerintem már biztos nem fogok.
Köszönöm viszont ezt az összefoglalót, mert így pár perc erejéig újra képbe kerültem :-)

Thomas - 2016. 06. 01. 02:10

Hát igen, azt hiszem, egyikünk sem a nagy meglepetésekért és a nem várt fordulatokért nézi ezt a sorozatot, én speciel azért szeretem nagyon, mert egyenletesen magas minőséget hoz, és ahányszor elindítok egy részt, mindig tudom, hogy jól fogok szórakozni, és pontosan tudom, hogy mire számíthatok. A 3. évad második fele kicsit mélypont volt nekem, ahol nagyon széttöredezett a sztori a crossover, a Chicago Med-es karakterek felvezetése, és még pár nagyobb esemény miatt, de szerencsére a 4. évadba magára talált a Chicago Fire, nem emlékszem olyan esetre, hogy kicsit is csalódottan álltam volna fel bármelyik rész megtekintése után is.

A történetet annyira nem is szeretném elemezni, történt, ami történt, Casey a politikusi pályával szerintem indokolatlanul nagy terhet vett a nyakába, mindenféle ellenszolgáltatás nélkül, de már kezd belerázódni, Chillie-t meg sajnálom, de Shay kiírása után már nem hiszem, hogy bárkiével is meg tudnak annyira hatni. A Patterson-szál és Boden meghurcolása annyira nem tetszett, és azt azért elég sokáig húzták, de összességében akkor sem volt a világon semmi baj a sorozattal.

Szula 25 - 2016. 06. 01. 07:51

Nekem pont Gabby lett ellenszenves a végére ő lett volna az akit inkább felképeltem volna az évad végére. Miatta lett Casey képviselő meg az esküvőt is lemondta, de még ő haragudott Caseyre és vágta be a durcit mert nem akarta a gyereket mivel nem lesz rá ideje.

Stella miatt aggódni meg már nem kell mivel bejelentették hogy állandó szereplő lesz jövőre. Severidnak meg már tényleg kezd sok lenni a nőügyekből de talán jövőre változtatnak Stella miatt.

Mindone - 2016. 06. 01. 15:40

Szula 25…megnyugodtam :) Mert kezdtem hülyén érezni magam hogy csak én rühellem Gabyt. Mondjuk én elejétől fogva :D

Wiky - 2017. 01. 16. 05:57

Sziasztok valaki nem tudja
mikor láthatjuk az 5.évad 10.részet?

zoliz - 2018. 01. 04. 12:05

sziasztok!
én teljesen rákaptam a sorozatra, viszont azt tapasztaltam hogy váltogatja egymást az évadok intenzitása. az első évad eléggé odaszegezett a képernyő elé. a másodikat rutinszerűen néztem végig, a hamradik újra nagyon izgalmas volt, a negyedik szerintem gyengébb lett. voltak benne nagy pillanatok, mind drámai mind izgalom vonalon, de talán kicsit kevesebbet foglalkozott a csapattal, hanem a körülmények szétzilálták a szereplőket.
hogyismondjam, sokkal több fókuszt kap a szereplők tűzoltóságon kívüli élete, mint a laktanyában töltött percek. a képviselőség, az örökbefogadás, családi krízisek, exbarátok ésatöbbi.
a fentiek ellenére nálam még mindig 8/10-es a sorozat, a karaktereket szeretem, de a régi felállás jobban tetszett, amikor casey is hozta az átlagembert a szerszámosládával, mindig kitalált valaki valami értelmeset és azt közösen véghez vitték. most inkább mindenki a saját dolgoival van elfoglalva, külön szálon futnak a karakterek.
meglátjuk mit hoz az 5. évad, várom szinkronosan, mert már megszoktam a hangokat és így nem szívesen állok át a feliratos verzióra. addig inkább bele sem olvasok a követő bejegyzésekre.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz