login |

Damien: vége az 1. évadnak. És a sorozatnak is.

2016. 05. 31. 21:36 - Írta: Hooligan

13 hozzászólás | kategória: kritika,

Hát, ilyen egy kihagyott ziccer.

Nem mondom, hogy megszakadt a szívem a kasza hírére, de azért nagyon kíváncsi lettem volna a Damien folytatásra. Mielőtt még rátérnék a lényegre, elöljáróban annyit leszögeznék, hogy gyermekkorom meghatározó filmélménye volt az idén 40 éves Omen alámondásos, többször szanaszétmásolt VHS verziója. Így talán érthető és megérthető, hogy egyáltalán nem voltam elragadtatva az ötlettől, hogy sorozat készül majd belőle, főleg hogy anno a 2006-os újragondolástól konkrétan sugárban voltam rosszul.

De persze nem is én lennék, ha nem próbáltam volna be a sorozatot, mert hát az ember minden horrornak látszó tárgyba kapaszkodik így 2016-ban… Erre jött az első rész és ütött.

damien01

Remek kezdés volt, bár lehet hogy csak a fanboy beszél belőlem… de nyugodtan tegyetek vele egy próbát. A folytatások viszont már egyáltalán nem hozták azt, amit a pilot sugallt: egyszerűen tele voltak a részek üresjáratokkal és üres karakterekkel.

Pedig történtek ám közben fontos események, csak sajnos ez nagyjából egy 2 órás, de feszes mozifilmre való alapanyag volt 10 részre széthúzva (eredetileg eleve 6 részes szezont rendeltek be). Viszont – mindezek ellenére –  az utolsó két epizódra érdemes visszatérni, mert ott bizony eléggé felpörögnek az események.

Damien-1

De még nyersebb leszek: ha kihagyod a másodiktól a kilencedik részig az összeset, akkor sem vesztesz semmit, viszont láthatod az idei sorozatévad egyik legjobb fináléját. Kellemes kettősség, mi? Megkíméllek a szenvedéstől és gyorsan elmesélem spoileresen a tovább mögött a dolgokat.


Még az első rész kritikájából kiderült, hogy Damient felvilágosítják: ő maga az Antikrisztus. Sajnos a kezdeti súlytalan vergődése (mert vívódásnak nem nagyon nevezném) még több részen keresztül folytatódik, úgyhogy ezt jobb ha most hanyagoljuk.

damien02

Közben hullanak az ismerősök és az ismeretlenek, de még a Damien likvidálására küldött bérgyilkosok is. A halálesetek egyébként nagyon jópofákra sikerültek. Egyedül egy nyomozó nem akar az Istennek se meghalni, mivel ő egy későbbi terv része. Ami még rendkívül bosszantó, az a Damien tiszteletére alakult fanklub. A benne játszódó hatalmi harc és úgy az egész hóbelevanc maximum egy pár mondatot érdemelt volna csak a sztoriban.

Szóval ott tartunk, hogy Damien még szenved egy darabig, közben egészen meg is kedveljük/sajnáljuk, amikor végső elkeseredésében öngyilkosságot kísérel meg. Persze ez sem sikerül, mert a rotik kimentik. Majd következett az 1×06, ami ismét egy totális filler epizód volt, persze ez csak a rész végén derült ki. Addig legalább foghattam a fejem, hogy ugyan hogyan a fenébe élhette túl Damien anyja azt az ominózus balesetet, mikor is a dada fogta és véletlenül kivágta a kórház ablakán. Még szerencse, hogy csak hallucináció volt az egész.

Damien-2

Végül eljutottunk A finálé eseményeihez. Ha kíváncsi vagy mit hoztak össze, akkor most hagyd abba az olvasást és majd később találkozunk. Szóval Damien megváltásért esedezik a misszionárius ördögűzőnél, aki jó keresztény módjára hasba szúrja az egyik tőrrel majd jól körbetekeri töviskoszorú alapanyaggal, majd még el is ássa a biztonság kedvéért.

Ezzel sikeresen aktiválják a fenevad lightot Damien-ben, aki kegyetlen bosszút áll, de a nagy kérdés még mindig nyitott. Lyons és Rutledge közben egymás ellen versenyezve próbálják irányítani/szolgálni a sötét nagyurat, ami mint már korábban írtam elég idegesítő volt végig. A fináléban bekerítik a menekülő Damient és Simone-t a helyi temetőben, így minden adott a nagy leszámoláshoz.

damien03

Bocs, de a többieknek sem lövöm le a poént, mivel így 5-6 nagyobb évadzáró után teljesen nyugodtan kijelenthetem: szerintem a legjobb finálét szállította a sorozat. Bár nem fájt a kasza különösebben, de közben azért nagyon sajnálom, hogy nem tudom mit produkált volna a vatikáni Delta Force, és hogy merre vitték volna tovább a készítők a folytatást. És hogy ki a franc kezét láttuk felbukkanni a tömegsírban…?

Pontozni nem pontoznám, mert összességében nagyon gyenge volt a sorozat, 10 részre meg pláne. Viszont vitathatatlanul vannak erősségei a Damien-nek, és ha összehozhatnék egy rendezői változatot olyan két és fél órában, akkor igencsak ütős alapanyagot tennék elétek.

13 hozzászólás Ne habozz!

Cressida - 2016. 05. 31. 22:32

Nekem kifejezetten tetszett az egész évad, nagyon sajnálom, hogy a vége, főleg egy ilyen finálé után.

pehnemer - 2016. 06. 01. 01:01

Hát igen, erre kár volt ennyi részt pazarolni. Nekem kicsit Anakin-os lett Damien a vége felé, inkább átáll csak a csaját ne….Nem hiszem el, hogy nincs egy jó horror sorozat, kár a kaszáért, sajnálom.

winnie - 2016. 06. 01. 04:41

pehnemer: de hiszen van jó horrorsorozat – nem csak a műfajiak közül, de a legutóbbi, a slasher kifejezetten jól sikerült. és most kezdett az outcast.

Steven - 2016. 06. 01. 07:48

Miért nincs jó horror sorozat?
Ott a Penny dreadful,Outcast,(Preacher),Wolf Creek.Bár tényleg lehetne több,mert élek halok értük:)

A Rocky horror picture show remake az film,vagy sorozat lesz?

winnie - 2016. 06. 01. 08:19

“A Rocky horror picture show remake az film,vagy sorozat lesz?”

tévéfilm.

Steven - 2016. 06. 01. 08:23

Köszi.Oké,nem baj akkor is várós.

Andro - 2016. 06. 01. 11:37

Nekem olyan felemás lett. Az eleje és a vége tényleg jó volt, a többi meg hanyagolható. Damien pedig nekem még Antikrisztusként is olyan mama kedvence maradt, bár javult valamelyest. Sok volt ez a 10 epizód, ha maradt volna az eredeti 6, akkor talán kaphatott volna második évadot. Nem fáj a kaszáért a szívem, bár megnéztem volna, mit akartak alkotni a be nem rendelt második évadban a készítők.

Stewie - 2016. 06. 01. 14:24

végig néztem mind a 10 részt annak ellenére,hogy az Ómen filmeket egyáltalán nem láttam,ami alapján készült a sorozat,felemás gondolataim voltak,miközben néztem,nem volt rossz,de nem is fog hiányozni a sorozat,így a kaszája nem lepett meg,egyszeri kikapcsolódásnak azért jó volt,persze például a Slasher ehhez képest jobban tetszett nekem

lordadam - 2016. 06. 02. 07:39

Hali!

Kipróbáltam, így ahogy mondjátok..
Annó első rész után kaszáltam, gyenge volt nekem..
Most pedig megnéztem az utolsó részt és ugyan erre jutottam.. Ebből a témából távolról sem ennyit várnék, ilyen gyenge alakításokkal.. :(
sajnálom, így sem volt jó a sorozat bár tényleg nem volt hiányérzetem, h az évad többi része kimaradt és csak kettőt láttam.

minden jót!

Lincsi79 - 2016. 06. 02. 18:09

Nekem végig nagyon tetszett. A szenvedése is ahogy próbált ellenállni önmagának. Sajnálom hogy vége lett. És hiányérzetem van :-). Én még nézném tovább..

pálcika - 2016. 06. 05. 10:51

Annyira utálom amikor egy sorozat így ér véget. hogy lóg a levegőben az egész. Ilyenkor egy 1-2 részben jó lenne ha valami normális lezárást kapna nem csak a Damien, úgy általában mind.

winnie - 2016. 06. 16. 05:01

“Annyira utálom amikor egy sorozat így ér véget. hogy lóg a levegőben az egész.”

a sorozatok 90%-a így ér véget, ez műfaji sajátosság. később már lehetetlen lezárni. nem csak azért, mert nem lenne sok értelme (az eredetileg tervezett befejezés helyett kitalálni valami véletlenszerűt, amit nem terveztek, ami nem tartozik a sorozathoz, csak azért, hogy legyen valami?), hanem mert fizikailag nem lehetséges. ha valami véget ér, akkor oda nem fognak visszamenni sem az írók, sem a színészek, mert már máshol dolgoznak, és mert a díszleteket is rég lerombolták.

kivétel nagyon kevés van.

Racs Katalin - 2017. 05. 01. 11:35

Én meg nagyon ssajnálom, hogy vége, nekem nagyon tetszett. 2 nap alatt ledaráltam. Az Óment is imádtam annak idején. Még sok mindent ki lehetett volna hozni belőle. Na, de ez van. Jó volt! Köszönöm!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz