login |

Top Gear: kezdett a 23. évad – írta Flanker

2016. 05. 31. 17:39 - Írta: vendegblogger

27 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Vannak szituációk amikor azt mondja az ember: na, most tuti nem lennék a helyükben. Tévés fronton ebben az évezredben tuti dobogós helyet érne el a Top Gear 2016-os teljes újratervezése. A méltán ikonikussá vált Clarkson-Hammond-May trió pótlása emberfeletti feladat bárkinek, és az első rész alapján kicsit szűk is lett a BBC-re ez a zakó. Lássuk, miért.

topgearflanker0

Minden műsornak szüksége van egy zászlóshajóra, aki a kereszttűzben van és viszi a hátán a produkciót. Chris Evans vállalta magára ezt a szerepet, és egyelőre so-so a végeredmény. Egyedi, poénos meg minden, de az orgánuma, hanghordozása, stílusa a normálistól a nemkicsit idegesítőig váltakozott számomra.

Ezzel csak az a bibi hogy őt halljuk a legtöbbet, így ha valakinek nem jön be, akkor az egész műsor nagyobb lemaradással indul mint Baumgartner Zsolt bármelyik futamán. Egyértelmű hogy ez egy szubjektív vélemény (Clarkson is sokaknál volt hasonló pozícióban), a nézők majd hosszú távon eldöntik a dolgot, az évad végére mindenképp okosabbak leszünk.

topgearflanker2

Cserébe Matt LeBlanc kiváló választásnak tűnik: illik rá a szerep, jó underdog, vicces, tízszer jobb narrátorhang mint Evans, plusz amerikai származása sok poén forrása lett és lehet még, ha jól csinálják.

De Sabine Schmitz kábé 1 percet kapott, esélye se volt a kibontakozásra – az hogy igen jól vezet, senkinek se volt kérdés. Viszont ez pont 60 másodperccel volt több az általam legjobban várt Chris Harris képernyőidejénél. Ez bizony egy stadionból kirúgott ziccer, kár érte. Nagyon remélem hogy ő nem csak az „Extra Gear” műsorvezetője lesz, hanem itt is fel fog bukkanni.

topgearflanker3

Na, de toljuk félre a fotelkritikus méregpoharát és beszéljünk a pozitívumokról is. A paparazzis afrikai buggy bemutató ötletes és látványos volt, megrendezettsége, műsége fikarcnyit se tért el az előd hasonló szegmenseitől. A Reliant-Jeep-Land Rover párbaj is tetszett a road trippel, bár ott megint kilógott a lóláb a lerobbanások után mágikusan javuló autóval, de ez sem új jelenség, párbajokkal, hegymászással.

A cateringes poén pedig nagyon gonosz, de kihagyhatatlan volt, cserébe hangosan felröhögtem. A körpálya rallycrossos frissítése se rossz (plusz így az összes eddigi vendéget lehet újra meghívni), csak éppen egy Suzuki Liana vagy Kia C’eed után a rétegautó 136 lóerős Mini (valószínűleg megerősített futóművel, védőlemezzel) sok minden csak nem reasonably priced car.

topgearflanker4

A repteres üldözés inkább csak látványos és nagyon megalomán (Top Gear, Top Gun, milyen eredeti ötlet) volt, a “mutassuk meg hogy mi ezt is el tudjuk intézni”-jeligére. Itt már nem tudom szó nélkül hagyni ahogy az egyik másodpercben a kék Viper a sárga Corvette seggében van majd huss, vágás és „hová tűnt”? Ez nagyon feltűnő és béna, no és az F-18 közel se a „most fearsome plane on the planet”, teszem még hozzá csendesen.

Összességében a potenciál megvan valami jóra, de a bemutatkozó rész kissé kapkodósra, túlzsúfoltra, csakazértismegmutassukhogyjobbakvagyunk-ra sikerült. No meg én tuti nem spoilereztem volna el a következő rész tartalmát a végén.

topgearflanker1

Most még a szokásosnál is jobban biztatok mindenkit arra hogy nézze meg a részt, és hozzászólásban fejtse ki, ő mit gondol erről a témáról, hisz eme írásom célja pont ez volt, nem a fikázás vagy agyondicsérés. Épp ezért pontszám sincs.

27 hozzászólás Ne habozz!

Zorba the Geek - 2016. 05. 31. 18:30

Szegény Sabine Schmitz! A vaskos német akcentusával benyögött, szemlátomást bemagolt Top Gun idézetekkel. Rettenetesen kínos volt.

Várok még pár részt, aztán eldöntöm, hogy tetszik-e vagy sem.

Drebil hadnagy - 2016. 05. 31. 19:00

Az egész elég erőltetett volt, talán Le Blanc Ariel-bemutatója kivételével.

Flanker kolléga leírta, mik voltak a főbb problémák (ha jól emlékszem, a Mini nem szériaautó volt, hanem “rallycross car”-ként említették). Annyit tennék hozzá, hogy ott változtattak, ahol nem kellett volna (a reasonably priced car, két celeb egy helyett, apróságok), és ott nem változtattak, ahol kellett volna. Pl. az “all we know is, he’s called the Stig” végű mondóka annyira összenőtt Clarksonnal, hogy egyszerűen szánalmas volt, hogy beleültettek pár új embert ugyanabba a formátumba. Ennél már csak az lett volna nevetségesebb, ha Evans felveszi Clarkson farmerját és zakóját is.

Nekem teljesen az amerikai Top Gear ugrott be a műsorról. Abba is beletolták a pénzt, telerakták űbermenő vadászgépekkel, helikopterekkel, egyéb katonai járművekkel, tettek bele egyébként jó fej műsorvezetőket, de a végtermék erőltetett, izzadtságszagú és humortalan lett.

Samott - 2016. 05. 31. 19:17

Ez nem a 23. evad, ez egy ujabb reboot utani elso evad. Tavozott az osszes musorvezeto es a producer is… Clarkson es Wilman akik kozosen almodtak meg az elozo formatumot. Hazug dolgot muvel a BBC, amikor “csak” uj evadkent hirdeti… pont a lenyeg veszett el.

Flanker - 2016. 05. 31. 19:29

Drebil hadnagy: rallycross carnak mondták, de majd azt is hogy 136 lóerő (az idő és a sebessége is ezt mutatja), és a kettő kizárja egymást, egy RC autó alsó hangon 400 lóerő :)
Másoktól is olvastam a Top Gear US párhuzamot, de mivel abból egy kockát se láttam, nem írtam bele.

Samott: A BBC és a hivatalos oldal is 23. évadként említi, így én se teszek mást:
http://www.bbc.co.uk/programmes/b07dwp1f

Kyle Loren - 2016. 05. 31. 19:32

Egyetértek a hadnaggyal, nagyon TG:USA volt és azt nem bírtam sokáig nézni, mert 1 műsorvezető volt odavaló (Tanner Foust) a többi meg semmilyen. Így a műsor is súlytalan, izzadságszagú karaktermentes lett (Just like this).

Ez a szájbarágás, hogy “érted LeBlanc amerikai höhö de vicces”, meg a gagyin megírt poénok am bloc kiábrándítóak. Én személy szerint egy LeBlanc-Harris-Schmitz verziónak jobban örültem volna, vagy mivel a Fift Gear megszűnik talán Tiff visszamehetne (Ugyanis anno a régi TG-ben ő is benne volt). Látszik rajta hogy sok pénzt öltek bele, de nekem valahogy nem jön be, de megnézek még pár részt és ha nem javul, kasza. Talán ha lazábbra írták volna…

Érdekes lesz megnézni az első részt Clarksonék műsorából is(majd ősszel), és akkor majd össze lehet hasonlítani, bár látatlanban is a régi csapatéra tenném le a voksom.

Ezzel az új TG-rel valahogy hiányzik a “kémia”.

Kyle Loren - 2016. 05. 31. 19:45

@Samott

Mivel a formátum amit Wilman és Clarkson létrehozott a BBC tulajdona, ezért jogilag nekik van igazuk. Sunyi, számító és az emberileg erősen kifogásolható amit a csatorna csinál, egyetértek. De ilyen a sóbiznisz.

A The Grand Tour – TGT megintcsak új formátum lesz, mivel semmiféle hasonlóságot nem mutathat a TG-rel, különben a sz@art is kiperlik belőlük. Reménykedjünk, hogy az, ezzel ellentétben tényleg szórakoztató lesz.

Lajosék a másodikról - 2016. 05. 31. 19:49

Evans egyszerűen irritáló, nem bírja levetkőzni a rádiós múltját, nem neki való ez a formátum.

Leblanc-nal az Episodes miatt elfogult vagyok, igazából rendben tette a dolgát, kisujjból hozza, amit kell, jó választásnak tűnik. Mondjuk arra kíváncsi leszek, a saját sorozat mellé hogy pakolja be a Top Geart.

Elég idegesítő volt az állandó haverkodás, mintha nem tudnánk, hogy kettejüknek semmi közük egymáshoz.

A rész maga pedig szokás szerint gyönyörűen fényképezett, de dögunalmas volt, a jövő heti felhozatal már érdekesebbnek tűnik.

winnie - 2016. 05. 31. 19:50

“mintha nem tudnánk, hogy kettejüknek semmi közük egymáshoz.”

ilyet maximum az tud, aki bulvárt fogyaszt és ad az infókra, nem? már, ha jól dekódolom a mondatot, mert én nem tudom, miről van szó. (és, ha van is szó bármiről, akkor az rögtön az első adás felvételénél jelen volt?)

nfsu17 - 2016. 05. 31. 19:58

Szóval akkor nem lőttem nagyon mellé anno:

nfsu17 – 2016. 04. 01. 11:24

Ez jó lesz “top gear usa ver. 2″-nek is…

Nagyjából én is megnéztem ezt és korrekt módon megcsinálták, ugyan úgy, ahogy az USA részeket is, de teljesen fajsúlytalan a dolog, egyik fülön be, másikon ki.
Ezt én továbbra sem tudom TG-nek hívni, de ez legyen az én bajom.

bikkbakk - 2016. 05. 31. 20:35

Mondjuk azt érdemes hozzatenni, hogy a Top Gear utolsó 3-5 évada nagyrészt szintén gyenge volt és sokszor nagyon nem vicces. Több mindent kellett volna eldobni a fáradt formátumból.

Szkifi - 2016. 05. 31. 21:04

Legkínosabb rész: Evans futkározása a stúdióban az elején.
Talán legőszintébbnek ható rész: LeBlanc review-ja a traileren levő csotrogányból
Legerőltetettebb rész: a teljes Corvettes-Viperes üldözés…
De! Itt volt számomra a legjobb poén, amikor a Top Gun idézetes büntetést említették.

passauf - 2016. 05. 31. 21:09

Chris Evans nagyon idegesítő volt amíg hiperaktívkodott. Amikor normális hangnemben beszélt és narrált akkor úgy jó volt, de az kábé 20% volt az összes beszédből. Matt LeBlanc viszont telitalálat, én 1994 óta imádom őt, ha meg se szólal, akkor is röhögök rajta.

A filmek mind jók voltak, kivéve a Blackpoolos roadtrip, ami nagyon uncsi lett.

A cateringes és a with that bombshell… poénok nagyon jók lettek. Remélem a Stiges vicceket továbbra is Matt fogja mondani, mert hozzá sokkal jobban illik.

Én mindenképp maradok, még mindig a legjobb autós magazin a Top Gear. Ha majd kijön az Amazon, akkor majd persze meglessük azt is.

Flanker - 2016. 05. 31. 22:04

Szkifi: tényleg, 10$ minden idézetért a filmből, na az poén volt :)

Matyi - 2016. 05. 31. 22:35

“136 lóerős Mini (valószínűleg megerősített futóművel, védőlemezzel)”

Az ellen nem véd, kérem kapcsolja ki!

nedewya - 2016. 05. 31. 22:36

LeBlanc kivételével egyenlőre mehet a kukába. Persze az ítéletem nincs még kőbe vésve, de ha 1-2 rész alatt nem javul a helyzet ebből hamar kasza lesz.

Kínos volt az álhaverkodás főleg úgy hogy tudni lehet a való életben szóba sem állnak lassan egymással. Látszik hogy megmondták nekik hogy “itt az lenne a lényeg hogy ti csináljatok ilyen bromance-t mert azt imádták”

Szomorú hogy koppintják a trió féle formátumot, ahelyett hogy kitalálnának valami újat, de hát erre talán számítani lehetett.

Chris pedig egyértelműen katasztrófa.

piszkosfred - 2016. 06. 01. 03:15

Szerintem borzalmas volt, pedig eleg nagy TG fan vagyok. A bajom az, hogy semmifele megujulast/eredetiseget nem probaltak belevinni, egy az egyben probaltak folytatni az eddigi musort, de ez a jelenlegi musorvezetokkel teljesen rohejes.

En tenyleg csak kinomban neztem vegig, a vendeg volt az egyetlen elfogadhato blokk. En biztos nem fogom nezni, bizom a Grand Tourban :)

seven - 2016. 06. 01. 06:03

Gyengeeeee.
Evans FOLYAMATOSAN ÜVÖLT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Pedig nagy rádiós, de nagyon lefárasztott a hangjával. A studióban meg a folyamatos ugrabugra, lol. Nagyon túljátsza a szerepét. A vendégekkel se volt képes normálisan elbeszélgetni, egész egyszerűen nem értem hogy mit gondoltak ezzel.

Matt jó volt. Karizmatikus, és a száraz humora pont jó. Viszont a kémia Chris és Matt között szinte 0, ami kurva nagy probléma. A közös challenge emiatt nagyon béna volt.

DaMan - 2016. 06. 01. 09:46

Nyugalom, nyugalom, a már ikonikus trió első évadjai is borzasztóak voltak a világsikert hozókhoz képest :)
Voltak ebben hibák, meg felesleges dolgok, de szerintem csak idő kérdése, hogy összeszokjanak. Plusz mivel nagyobb és változatosabb a műsorvezetők összeállítása, talán érdekesebb kirándulós anyagokat tudnak forgatni egyszerre több autóval.

Egyébként az újításokhoz annyit megjegyeznék, nekem tetszett a két celeb egyszerre történő kihozása, a pálya és az autó cseréje is, a reasonably priced car már egyszerűen túl régóta futó szegmens volt, előbb-utóbb szerintem Clarksonék is változtattak volna rajta. Csak hát az úgy mindjárt más.. :)

Facsong - 2016. 06. 01. 11:17

Uhhhh de gáááz, én meg azt hittem, hogy tényleg Chris Evans vezeti majd a műsort, erre nézem ki ez a muksó.. :D

seven - 2016. 06. 01. 12:38

“Nyugalom, nyugalom, a már ikonikus trió első évadjai is borzasztóak voltak a világsikert hozókhoz képest :)”

CHM a 2. évadban állt össze, és kb onnantól kezdve nagyon jó volt a Top Gear. Igen, az első pár évad inkább valódi autósműsor volt, azonban egyrészt annak nagyon jó volt, másrészt már akkor látszik mennyire jól összeillenek.

BDJG - 2016. 06. 01. 12:49

A probléma helyből ott van, hogy a Top Gear eddig a húzós jelenetek és hülyeségek ellenére is produkált mindig valódi autós műsorhoz illő vonásokat. Jeremyék kiértékelték az autót, elmondták mi tetszik benne, mi a szar, mindezt olyan poénokkal és metaforákkal közben, hogy az ember dőlt a röhögéstől. Evans alapból egy idegesítő alak, az 5 éves hiperaktív ugrálásából pedig már az első percben elegem lett. Az egész műsorban annyi volt a véleményezése a Viperről, amit a Dodge odaadott neki, mint adatok, aztán hozzátette, hogy great car és szevasz. Nem mondta el miért jó vagy rossz, közölte a tényeket, aztán meg valami gagyi üldözősösdibe kezdett Sabine ellen, aki amúgy kenterbe verte volna még egy Fiat 500-al is.

Már az intronál fogtam a fejem ahogy Evans alábeszélte a “Tonight…” részt és megpróbálta konkrétan lemásolni amit Jeremy csinált. Hozzáteszem, szintén egy hiperaktív 5 éves módján.

A csipkelődések erőltetettek és gyengék voltak. A stúdiós rész eddig sem volt erős, de most semmi érdemleges nem történt, az interjú meg nem is interjú, inkább bemagolt szöveg a vendégeknek. Minek?

LeBlanc a stúdióban nem állja meg a helyét, neki látszik, hogy kell a forgatókönyv és a megírt szöveg, ezt az Arial Nomad-os filmje meg is mutatta. Ott fényévekkel lekörözte Evanst az előadásmóddal.

Nekem nagyon gyenge volt, és borzalmasan unalmas. Egyedül az Ariel Nomados rész volt értékelhető, a többi, ahogy Jeremy mondaná, rubbish.

Mazu - 2016. 06. 01. 16:42

Olvastam sok-sok véleményt, de megnéztem én magamnak.
Az, hogy lecserélték a sztáros autót, az szerintem jó, kellett valami újítás, ez sztem működik, van egy kis más benne, oké, nem megfizethető, de jó legyen. Talán a két sztáros is jó, az régen is ment, HA VOLT KÖZÜK EGYMÁSHOZ, halló, hogy jött Gordon meg Eisenberg egymáshoz? meg az a mutatunk képeket és akkor, Jesse ült egyszer egy hiperPorschéban akkor jó… így hagyjuk már.
Evansról azt olvastam, hogy mindenki a hangja miatt van kiakadva, engem az spec annyira nem zavart, az, hogy ilyen ahogy itt vki írta, hiperaktívötéves módjára tolja, hogy próbálja Clarksont mímelni, az nagyon gáz volt szerintem.
LeBlanc zseni, de érted, ő színész, van forgatókönyv, szöveg, akkor megcsinálja hiba nélkül meg is volt.
Összességében szerintem, túl kevés az újítás, Evansnak nem állnak jól Clarkson mondatai, valamit változtatni, úgy értem többet, kellett volna. A Vette vs Viper még TG szinten is hülyeség volt.
Sabinét én bírom, de nagyon keveset volt képen és hol a Monkey?

Grafithuszár - 2016. 06. 01. 17:00

Hát szerintem ez nagyon nem jött be. Kb ugyanazt tudnám elmondani amit az előttem írók is. Joey jól nyomja, vele nincs baj, de ez Evans gyerek valóban idegesítő. De még nem is ez a legnagyobb baj. Amiben a TG nagyon nagy volt, az hogy működött a 3 műsorvezető közt a kémia. Vágták egymás poénjait, és tudtak rá válaszolni. Persze tudom, meg volt írva a nagy része, de akkor is, tagadhatatlan, hogy ez itt hiányzott.

Persze nem kell hogy itt is szívassák egymást egyfolytában, de az a blackpooli road trip valóban unalmas volt. Az a dodge Viper teszt pedig minden volt csak nem teszt. Persze Jeremyék is elhülyéskedték, de itt tényleg nem mondott semmit az autóról…

MrKrabs - 2016. 06. 01. 22:44

Néhol olyan érzésem volt, mintha egyszerűen csak elővették volna még az előző gárdára megírt szkripteket. Schmitz-től a holy moly-zás után (amikor kilőtték) már csak az oh, cock hiányzott.

Samott - 2016. 06. 05. 07:51

@Kyle Loren: nyilvan a BBC-e a formatum es megtehetik, de nem hiszem, hogy a formatum reszei lennenk Clarkson szofordulatai, marpedig az a majom azokat is lenyulta.

passauf - 2016. 06. 07. 11:24

Ez is egy jó kis rész volt, amelyben minden okés volt, kivéve Evans üvöltése. Miért nem tud a stúdióban is úgy beszélni, mint ahogy a kisfilmeket narrálja? Matt még mindig nagyon jó, Eddie Jordan néha túlságosan visszahúzódik, de amikor beszél és bénázik az vicces. Amikor Krokodil Dundeesan megtalálta a zsiráfokat meg amikor tönkretette a mercit nagyon vicces volt.

A kocsik, a tájak és a rendezés megint rendben volt. Az egyetlen gyenge pont Evans, ezért remélem hallgat majd a kritikákra és változtat a stílusán. A 2. rész alapján én simán lecserélném őt Tiny Tempah-ra (akiről ez előtt nem is hallottam), mert vele legalább volt kémiája Mattnek.

Btw, Matt szerintem van annyira jó, hogy Hammondot vagy May-t is simán tudta volna helyettesíteni az eredeti hármasban.

Vajon marad minden rész végén az “on that bombshell”? Mert eddig mindkétszer vicces lett, de nem hiszem, hogy harmadjára is el tudnák lőni poénosan.

maty1 - 2016. 06. 07. 19:59

Egy fokkal jobban tetszett a második rész.
A 3 co-driver szórakoztató volt + Eddie is jó volt.
Matt még mindig rendben van, Evans meg hát… ja.

Ami viszont kiveri nálam a biztosítékot és nem bírom nézni az az izé (nem is tudom minek hívjam) ami a “star in a reasonably priced car” etap helyére került.
Borzalmas… 0 humor, 0 kémia, kb az az érzésem mintha egy kötelező reklám blokkot néznék.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz