login |

Game of Thrones – 6×06: Blood of My Blood

2016. 06. 01. 16:41 - Írta: CyClotroniC

99 hozzászólás | kategória: kritika,

A héten picit késve jutottam csak hozzá a Game of Thrones-hoz, így kerülgettem is az esetleges spoilereket rendesen, de úgy tűnik, hogy nem voltam nagy veszélyben, mert a legutóbbi, meglehetősen sokféleképpen értelmezett, Falon túli sztorit nem akarta igazán ezúttal sem túlmagyarázni a sorozat, így az esetleges kételyek továbbra is megmaradtak bennünk.

got1

Persze az mindenképpen nagy esemény, hogy új karakter tűnt fel Bran-ék szálán, aki azért nem a semmiből toppant be a korábbi zöldlátós jeleneteknek köszönhetően, így egy újabb remek okot kaptak arra az elméletgyártók, hogy alaposan kielemezgessék Bran kalandozásait az időben.

A pillanatbevillanásokból ugyanis úgy tűnik, hogy az ifjú Stark ledarálta a teljes sorozatot, kivágott jelentekkel, extra tartalmakkal, sőt jövőbe mutató kis teaserrel együtt, így egyáltalán nem lepne meg, ha az Őrült királynak is legalább akkora jelentőség jutna majd a végső kirakósban, mint az ifjú Ned-et felvonultató flashbackeknek.

got2

A cselekményt tekintve könnyen rá lehetne sütni a mostani epizódra is, hogy eléggé előkészítő jellegű részt kaptunk, és ugye így a hatodik szezon derekán hova már, de Bryan Cogman idei első írása a kettőből ismét csak bebizonyította, hogy a showrunner párossal ellentétben van egy nagy erénye az általa jegyzett epizódnak: nála az expozíción túl tényleg beszélgetnek is egymással a karakterek, ami tényleg egészen üdítő tud lenni.

Sam és Gilly jeleneteit például azért lehet nagyon szeretni a setesuta, kínos hangulaton túl, mert iszonyú jó példa arra is, hogy mennyire békés és gondtalan az élet Westeros délebbi szegleteiben. Itt senki sem görcsöl északról fenyegető zombiseregen, sárkányidomárlányokon vagy a Királyvárban kialakult hatalmi játékon, így a nap eseménye sem több, mint egy kisebb vadászat, a legfőbb problémák egyike pedig, hogy mennyi kenyeret fal már megint ez a gyerek a vacsorához.

Nyilván az sem egy utolsó szempont, hogy belebegtetik Csehov valyriai kardját, ami aztán rögtön új gazdára is talál, de ettől még ez a mindent körbelengő, gondtalan hangulat is csak rávilágít arra, hogy sokkal kisebb súlya van a Stark-ok tételmondatának ott, ahol még csak meg sem sárgultak a levelek.

got3

Arya braavos-i történetének alighanem ez a mostani küldetése a csúcspontja, ezzel a színdarabbal pedig nagyon belenyúltak kivételesen a készítők, hogy hogyan is rángassák vissza az érdekes karakterek sorába a lányt. Keresve sem lehetett volna találni kifejezőbb feladatot számára, ami segítene neki, hogy helyre tegye magában önmagát, elvégre ez nem csak a bosszúlistájára emlékeztette, hanem arra is rávilágít többek között, hogy akár Cersei és közte is lehet egy-egy dologban hasonlóság, vagy hogy az arcnélküliséget és az ezzel járó szolgálást nem feltétlenül neki találták ki.

Nem tagadom, hogy fontos volt a karakter szempontjából, hogy átértékelje a helyzetét, sőt azt sem, hogy valahol össze kellett szednie azt a tudást, amit a vészesen túlnyújtott “kiképzés” során sajátított el, de azért hosszra erősen túlzás volt ez a keleti vakáció, mintha csak azért kapta volna, mert máshol nem igazán találtak neki helyet a történetben.

got4

Ami Királyvárat illeti, az világos, hogy Margaery-nek oroszlánrésze volt abban, hogy Tommen behódoljon a hitnek, de arra továbbra sem vennék mérget, hogy ezt maga Margaery is megtette volna, legalábbis a korábbi epizódok egyáltalán nem utaltak erre. (Lehet, hogy csak a puszta szurkolás mondatja velem és tévedek, de szerintem ő továbbra is a helyzet magaslatán áll, és simán csak azt mondta a Főverébnek, amit az hallani akart, hogy kivakarja saját magát és a testvérét is a pácból.)

Jaime és Cersei esetében szintén valamivel többet várnék a most erősen uralkodó ketten a világ ellen hangulatnál és a “Hegy majd úgyis nyer”-tervnél, mert egyszerűen sokkal érdekesebb lenne a Cersei-Margaery és a Lannister-Tyrell hatalmi játék vallási szélsőségesek nélkül.

got5

Cogman ide vagy oda, azért az írás itt sem makulátlan, ami leginkább megint csak Dany-nél csúcsosodik ki, akinek tényleg csak annyiból állnak a jelenetei idén, hogy szigorúan próbál nézni és el akar venni dolgokat, amik – saját álláspontja szerint – őt illetik meg.

My final speech is shit. But to be fair to myself, which I always like to be, the writing’s no good.

Tényleg nem tudok róla többet írni, mert se a kapott történet, se az írás, se az alakítás minősége nem segít abban már jó ideje, hogy Dany hétről hétre egy érdekes karaktert és cselekményt szállítson nekünk. Pedig a sorozat legelején még kifejezetten vártam a részeit, most viszont hiába látom, hogy mekkora, már-már mitikus méreteket öltő tekintélye van, egyszerűen számomra hiteltelen a lány.

Dorne ezúttal sem volt, a gyerekkorholásba beszállt Walder Frey is, aki pedig szeret kíváncsiskodni a szezon hátralevő részeit illetően, utána tud nézni a neten az elkövetkezendő epizódcímeknek, bár szerintem sok meglepetés nem tartogatnak. Az évad végéhez közeledve pedig, lehet, hogy lassan itt is el kéne egy halállottó, mit szóltok?

99 hozzászólás Ne habozz!

crashland - 2016. 06. 01. 16:56

repetitiv mar dany kalandja nagyon, 6×04-ben az elso evad veget lottek el megint, a zuzzunk le mindenkit westerosban speech meg mar 73. volt a sorozat alatt.

szinte mar a gaz szintjen van ez a vonal.

Tyrion, Varys szinten 0, Arya kalandjaibol nem lett semmi, de azert biztos megerte 4 evadon keresztul csinalni a facelesskedest.

Bran, Jon, eszaki szal erdekes meg talan.

lynx - 2016. 06. 01. 17:00

Shrek 2 vacsorajelenet nagyon tetszett 😃 legyen halállottó

Desmond Wallace - 2016. 06. 01. 17:03

Továbbra is remek az évad. Sose élveztem még ennyire.

Cardas - 2016. 06. 01. 17:04

minden jó volt, dany-t kiveve szokásosan. ha ő bárhogyan a trónhoz jut, az egy mélyeséses sorozatzárás lenne

winnie - 2016. 06. 01. 17:06

crashland: szerintem arya még nem végzett, ki fog derülni, hogy mi a céljuk vele.

dzsiaj - 2016. 06. 01. 17:07

Az első 1-2 epizód nyögvenyelőssége- körkapcsolás jellege- után kifejezetten üdítő az évad eddig.

Kíváncsi vagyok, hogy vajon Tommen a 9., vagy a 10. részben ér-e csúfos véget, de az ő halála már-már kötelező jellegű a jóslat miatt ugye.

Ha már Tommen: nekem azért kicsit hirtelen volt ez az átállás, még úgy is, hogy azért viszonylag előkészítették neki a terepet.

Assa - 2016. 06. 01. 17:08

Margaery mióta csak szerepel, mindenkinek azt mondja és mutatja, amit az illető hallani akar, vagy a helyzet kíván. :-D

Renlynél még az extravagáns, középkori-Amidalát játszotta, a királyváriaknak a szegények gyámolítóját, Joffrey kapta a “jajdeklasszíjpuska” Margaeryt, Tommen meg az édes-kedvest.
Most a Főveréb a soros. Bár az a kis mosoly, mikor a katonák érkeztek, mintha azt jelezte volna, nem bánná, ha mégse kellene sokáig adnia ezt az ájtatos figurát.

Lucky!? - 2016. 06. 01. 17:09

az ilyen hosszú postokat ennyi képpel nem raknátok inkább tovább mögé?

állat - 2016. 06. 01. 17:23

Cogman valahogy képes több életet lehelni a sztoriba.
Ha ki tudnám bírni tuti darára tenném a sorozatot mert hetibe -habár viazonlag tetszik- de mindig eléggé nagy hiányérzetem van. Lehet hogy pont emiatt maradt meg bennem a 2. évad gyengébbnek…mármint hogy azt is hetiben néztem.
Dany izmozásával annyira nincs bajom máshoz nem nagyon ért szegényke. Csak tényleg kéne már számára az a bizonyos koppanás.

állat - 2016. 06. 01. 17:26

viazonlag=viszonylag :D

winnie - 2016. 06. 01. 17:30

Lucky!?: nem tudom, én alapból nem szeretek tovább mögé rakni semmit, mert plusz klikkelés, és ami nem spoiler, az mindig főlapos, de kiírhatunk általánosságban egy szavazást, hogy mit preferáltok. lehet, hogy ki is teszem ma.

fireblade - 2016. 06. 01. 17:38

hát érdekes rész volt
Nekem is azaz érzésem hogy Arya története még csak most kezdődik ott, és az ellencsaj is csak egy vizsga lesz..
Bran-ról lassan kiderül mindennek ő az okozója a múltban..lehet az író magáról mintázta :)
A menekülésüket megoldották, érdekes szereplő bevonásával..elment.
Nekem a királyvári történet kezd marha hiteltelen lenni..Ha Margaery kamuzna, akkor minek állította át a királyt? elég ha finoman megsúgja neki a tervet, és ennyi. Utána a Tommen láthatóan elvakultan kirúgta ugye Jamie-t, tehát valós lehet ez a hiteskedés, ami nekem nagyon gázos..persze fél óra beszélgetés alatt megtér a király, és mindent feled, mi?
Sam dolgai a kissé fárasztó családi bandázás mellett, nyilván a valyriai acél a lényeg, a kard, azt hozták képbe, semmi más értelme nem volt az egész utazásának haza..
Dany meg építi a seregét ahogy kell egy hódító harcos királylánytól :)
utolsó jelenet tetszett..vártam hogy benyögi:
– sárkány van nálam, és nem félek használni!

Bélaba - 2016. 06. 01. 18:01

Szerintem sokan úgy fikázzák a sorozatot, hogy nem a történetet magát nézik, hanem az egészet, mint tévés sorozatot, és ez alapján bírálják, hogy ez vagy az mennyi időt kapott.

Arya kalandja mint történet nekem hiteles volt, én elhittem hogy beáll arctalan bérgyilkosnak tanulni, de most rájön, hogy nem akarja eldobni a múltját, és talán folytatja a halállistája kipipálását.

A Dany-t játszó színésznő lehet hogy nem jó, és lehet hogy más jobban játszaná, de nekem hihető, hogy egy babonás, vad országban egy fehér hajú nő, aki nem ég meg a tűzben, és parancsol a sárkányoknak, rengeteg követőre talál.

Sawyer - 2016. 06. 01. 18:02

Ezt a részt nagyon untam.

Amennyire feleslegesnek tartottam eddig az Arya szálat, annyira kezd most érdekelni. Szerintem nem szimplán megöli a rá küldött bérgyilkos csajt és visszatér Westerosba, valami nagy csattanóra számítok vele kapcsolatban, ha nem, akkor gebedjenek meg.

Királyvárból kiveszett az élet, ez a paktum is teljesen súlytalan volt, jó, bele lehet magyarázni, hogy most aztán más lesz a politika, botrány, duna parti duma parti, bulvár, pletyka, sztárhegyek, ez a hetihetes, de Joffrey halála óta érdektelen ott mindenki. Még Jamie és Cersei is mellékszereplő lett, Margaery és a többi bohóc innentől kezdve nem érdekel. Úgy tűnik, csak ostromtöltelékek lesznek.

Hihetetlen, hogy Bran hirtelen mekkora ász lett, vele kapcsolatban nagyon kíváncsi vagyok, mit hoznak ki az időutazásból (?). De ebben a részben a leggagyibb jelenet volt, hogy a semmiből megjelent Bejnen bácsi (ami számomra egyáltalán nem okozott meglepetést, mert korábban nagyon emlegették a nevét), mert a forgatókönyvírás egyik “leggyávább” megoldása ez a “váratlanul a semmiből megjelenek és mentek”-dolog. Most abba nem megyek bele, hogy a zombik is pont úgy adagolták magukat, hogy az öreg kényelmesen leverhesse őket, de az nevetséges volt, hogy Benjen csak később vette le a csuklyáját, hogy badass legyen. Biztos előtte már begyakorolta, hogy keményen, nevetés nélkül sikerüljön :D

Kezdem azt hinni, hogy Westeroson minden család el van ‘kicsillagozva’, a családfő egy szadista állat, egyedül a Stark családot áldotta meg a sors Neddel. Bírom Samet és Szegfűt, de mivel rajtuk kívül bőven van művelni való szál, ezért nem igazán érdekel a sorsuk, Sam családja főként nem. Remélem, hogy nem unalmas hajtóvadászattal töltik ki rájuk a játékidőt, hanem az évad végéig pihentetik őket, és becsatlakoznak valamelyik jelentős csapatba.

Na és Deny, Deny… ha ő nyeri meg a trónt, na akkor elszabadul a káosz a királyságban. Ez a beszéde röhejes volt, most már induljon útnak 6 és fél évad után nyugatra, ne keleten bohóckodjon annyit.

Közben a Vas-szigeteken termelik a fákat a hajós üldözéshez, Mormont követi a parancsot és kutatja a gyógymódot a dothraki biotékában, Johny fiú és a bagázs meg menetel. Úúúúúúúú!

Mark Bolt - 2016. 06. 01. 18:02

A királyfi hirtelen támadt vallásossága volt a leggyengébb pillanat. Most én értem, hogy gyenge és éretlen, ezért minden szart megetetnek vele, de Jamie-t elküldeni 2 nap szektáskodás után azért erős túlzás. No meg a Margerynek ehhez több hónap börtön kellett, királyfit meg 10 perc alatt megtérítette ezek szerint.

Itt egy mentség van, ha ez egy terv része, és a Margery nem megtérítette a srácot, hanem kieszeltek valamit a cellában. Megtévesztik a Főrigót, és valahogy úgy intézik el, hogy ne legyen annyi gyilok. Csak akkor Jamie-t is kizárták a tervből. Meg mindenkit kb. . Hát meglátjuk. Mindenesetre ha a királyfi tényleg megtért, akkor az kb. olyan suta pálfordulás, mint Anakin Skywalkeré, aki egyik percről a másikra úgy döntött, hogy kiirtja a jeditemplomot a gyerekekkel együtt.

bëiz - 2016. 06. 01. 18:03

Jó rész volt, tetszett. Egyedül Denerisz századik szpícse volt unalmas, bár legalább kaptunk egy sárkányt. A többit élveztem, Saméket is elnézegettem vigyorogva. A kardnál nekem is eszembe jutott, hogy annak még lesz szerepe a jövőben.

Jó ez az évad, megkockáztatom, hogy eddig az egyik legjobb.

Sawyer - 2016. 06. 01. 18:04

@Bélaba

Mert ez egy sorozat, nem?
Ha majd a könyvet akarom elolvasni, akkor elolvasom ezt, nem filmen nézem.
A Stephen King rajongók is imádják a könyveket, de a megfilmesítés állítólag gagyi mind, a GoT is lehetne hatásosabb, főleg mivel csak át kell dolgozni Martin regényeit forgatókönyvbe.

Tr7 - 2016. 06. 01. 18:10

Csak én érzem azt, hogy a sorozat direkt azt adja amit a rajongók elvárnak tőle( a Starkok erősödnek, Jon feltámad stb).
Mintha azt kapnánk amit akarunk, csak én érzek így? :)

barespoon - 2016. 06. 01. 18:15

van egy olyan érzésem, hogy a trial by combatban Montain vs Jamie lesz (valószínű, hogy nem egy eddig nem látott nonamet állítanak ki montainnel szemben)… úgy meg csak veszíthet Cersei

Jeol - 2016. 06. 01. 18:21

“Csak én érzem azt, hogy a sorozat direkt azt adja amit a rajongók elvárnak tőle( a Starkok erősödnek, Jon feltámad stb).”

Én is hasonlóan érzek, de ez még mindig jobb, mintha öncélú, szenzációhajhász gyilkolászás menne, mint az első évadokban.

Risi92 - 2016. 06. 01. 18:22

mi is ezt beszéltük a baráti körömmel, hogy vajon Margaery most feladta magát és behódolt csak hogy kiszabaduljon, vagy kieszelt valamit amivel az egész végén ő jön ki a legjobb pozícióban. ha az utóbbi, akkor alig várom, hogy hogyan fog ez megvalósulni, ha az előbbi, akkor pedig Margaery a legnagyobb csalódás számomra az összes karakter közül.

Cardas - 2016. 06. 01. 18:28

Mindig nem adhatja azt a sori, amit nem várunk el tőle. Mármint, az hiteles lenne hogy folyamatosan elbuknak a kedvencek? Mindegyik oldalon vannak vesztesebb és sikeresebb napok. Eddig 4-5 évadon át folyamatosan szívtak a Starkok. Most az miért lenne fan service, ha a megmaradtak összeszednék magukat? Ugyanúgy voltak Stannis rajongók is, Lannisteresek meg Danysek. Kb mindenki megkapta a maga sikerét és bukását, értéktelen időhúzó filer évadját, stb. Én inkább a rajongók kiszolgálását a felesleges látványban látom, azon belül a sárkányokban. Kb a felbukkanásuk 50%-a értelmetlen, és csak dany szála fan service, de az nagyon. a többi elég korrektül kap hideget-meleget.

Mark Bolt - 2016. 06. 01. 18:33

Jeol, az első évadokban nem öncélú szenzációhajhász gyilkolászás ment, hanem ez a történet. Tudod könyv alapján haladnak. :D Összekevered az olyan sorozatokkal, amiknek a történetét úgy dobálják össze epizódról epizódra szinte.

nedewya - 2016. 06. 01. 18:42

Érdekes én bennem fel sem merült hogy Margaery valóban behódolt volna. Szerintem egyértelműen arra hajt, hogy a hit támogatásával elkalapálja a Lannistereket a francba, majd Tomen segítségével megcsinálja ugyanezt a főveréb féle bagázzsal is. Így ő lenne az uralkodó (ok Tomen lenne, de ő csak formalitás) És ha tényleg így lenne, akkor annak szerintem bőven lenne értelme. Ha meg tényleg megtért, pfff :(

Dany csak arra jó, hogy a végén szívjon egy nagyot. Remélem ez nem marad el, mert már unom hogy mindig szerencséje van. Kéne neki egy büdös nagy drámai pofon. Pl.: elsüllyed a flotta Westeros felé menet, vagy tengeribetegek lesznek a sárkányai, vagy valami

Egyébként korrekt rész volt. Nem volt olyan meghatározó mint az előző, de néha építkezni is kell.

Rammschein - 2016. 06. 01. 18:51

nedewya: egy flottája megsemmisült, a következő meg még készül :DDD ha csak nem valami 3.-ról beszélünk. :D mikor mondja, hogy a dothrakiak a fa lovakon mennek majd át a tengeren… nekem Trója jutott eszembe, nem a hajók… :”D

Benzin - 2016. 06. 01. 18:53

Robb Stark anno epizódonként megszámlálta, hogy az ő északi 20.000 embere harmad annyi sincs, mint a Lannister-házé.

Ehhez képest mit tökölnek ennyit ezzel a Csukás István mesehőssel? Főveréb. Van 100 posztmetálos szerzetese, meg egy gonoszan néző apácája.

Kiváló évad eddig.

barespoon - 2016. 06. 01. 19:01

Benzin: a nép a hit mellet van, ha Jamie-ék neki mentek volna a főverébnek nem hiszem, hogy megúszták volna élve

Jeol - 2016. 06. 01. 19:11

“Jeol, az első évadokban nem öncélú szenzációhajhász gyilkolászás ment, hanem ez a történet. Tudod könyv alapján haladnak. :D Összekevered az olyan sorozatokkal, amiknek a történetét úgy dobálják össze epizódról epizódra szinte.”

LOL! És azt nem kellett megírni? Az csak úgy lett a semmiből? :D Igen, arra értettem, hogy Martin direkt úgy írta alapból a történetszálat, hogy legyenek benne meghökkentő, sorozatos halálesetek. Ez öncélú.

állat - 2016. 06. 01. 19:12

Lannisterek eléggé leamortizálódtak a háború alatt és a sokféle belső ellentét, illetve loras és margaery fogva tartása miatt cselekvőképtelenek voltak eddig. Mikor aztán nagy nehezen megegyeztek, hogy bedarálják bármi áron őket (egy eléggé rizikós könnyen tragédiába forduló kôzel sem bitos terv alapján) addigra a főveréb szépen lassan megnyerte a király bizalmát és rokonszenvét meg persze rájátszott margaery loras iránti aggódására/szeretetére. Nem véletlenül tette pont most lehetővé a tyrell tesók meg tommen-margaery találkozókat. Ami a jövőt illeti hát meglátjuk.
Szerintem főveréb megígérte marg-nak hogy együttműködéséért cserébe segít kicsinálni cerseit meg jaimet.

állat - 2016. 06. 01. 19:14

Meg igen nagy éhes és elégedetlen tömegek támogatják az “egyházat”.

bellarea - 2016. 06. 01. 19:17

Nekem is úgy jött le, hogy Margery csak színlel, viszont Tommen halála nagyon készülődik, én nem csodálkoznék, ha a Tyrellek által halna.
De én Dany koppanását várom nagyon. Utálom a nagy beszédeit. Jól mondták… Hódítani tud, hatalmat megtartani nem. Nem is tartanak tőle Westeroson, csak a vasfiúk lihegnek érte érdekből.
Bran… nem fogják kihagyni azt az ziccert, hogy miatta őrült meg az őrült király :D 100% Hodor csak beharangozta.

elfeledettnick - 2016. 06. 01. 19:25

Rész szar volt, évad szódával elmegy, bár látszik, hogy már saját kútfőből dolgoznak, nem Martinból.

majsz - 2016. 06. 01. 19:25

Ayra lelépése annyira nem ütött, így valóban kicsit huzavonottnak tűnik az egész “kiképzés” ideje.

Engem a flashbackek kötöttek le legjobban, a illetve ez a verebes fordulat jól jött, most már nem idegel annyira hanem inkább érdekel a szál.

Samék “világa” valóban frissítésként hatott, egy egész jól rendezett körítést pakoltak az új kard játékba hozatalára.

A Danys részek már tényleg túlzott hatásvadászatba kezdtek, illetve érthető hogy sokaknak problémájuk van a színésznővel hiszen valljuk be nem igazán tapasztalt még, ez látszik is hisz hiába a lejátszott évek, ha 1-2 karakterbe ment csak bele pályafutása során.

Várom Jonék részeit, remélem kissé korai GoT feelinget adnak majd vissza a mászkálásukkal, illetve a hajós üldözősdi is várós, egy vízi ütközet állat lenne :)

Benzin - 2016. 06. 01. 19:35

@állat:
Valami olyasmi volt a Kistanácsban, hogy sokan vannak, akik támogatják a verebeket. Ha jön a sereg sokan fognak meghalni. De hát amúgy is sokan halnának meg – szűrte le a konklúziót a Tyrell nagyi. Jöhet a sereg.

Egy kis népírtás nem akadály jeligére, a kiadóba

Alex - 2016. 06. 01. 19:42

Dany-t orias divat lett szidni, neha joggal de ezzel a mostani resszel pl abszolut semmi gond nem volt.

Arya nagy pozitiv, vegre kozeledik a szamuzetes vegehez es indulhat vissza rendet rakni. (Vagy kifekszik a kovi reszben mert ez GoT.)

Sam magahoz vette a kardot, ez is pozitivum.

Bran halad tovabb, hogy Sorcerer Supreme legyen.

Nem volt Dorne, az is orom es boldogsag.

Az kurva idegesito, hogy a kocsog Foverebet meg nem vagta le senki de szerintem is Margy-nak vannak tervei a hatterben.

cathy - 2016. 06. 01. 19:49

Csak én érzem azt, hogy Daenerys-szálában az említett túltolt heroizálás negatív felhangja szándékos? Mármint én ebben az évadban érzem először azt, hogy nem patetikus jelleggel mutatják be Danyt, hanem rohadt idegesítő, őrült Targaryen-ként, de lehet tévedek.

Arya szála, háhháá mondtam én, hogy nem kell itt nyávogni, és érdemes kivárni a dolgokat :-) Jaquen úgy tűnik nem túl lelkes Arya árulásától, by the way szerintem neki is lesz valami szerepe majd ebben a Wiaf-el való szembenállásban.

Hepciás - 2016. 06. 01. 20:03

Kicsit langyi rész volt.

Sam apjánál undorítóbb szereplő kevés van, azonnal dobantott a legutálékabb szereplők listámon – ráadásul a dobogón ha a jelenlegi karaktereket nézzük, Cersei első helyéhez azért ez kevés, de Danykát meg Walder papát már leelőzte.

Sam jelenetét az tudja igazán átérezni akinek volt olyan jellmű apja, akit az ő módszeres szekálásával foglalatoskodott és minden nap éreztette vele, hogy “fiam egy rakás sz*r vagy”. Pedig nem az, csak nagyon nem harcos. A nonverbális reakciók beszédesek (Sam rángatózása enyhén, lemerevedés). Örülök, hogy benyúlta apuci kedvenc trófeáját. Amúgy eltúlzott a kastélyuk.

Apropó, hogy fog így jönni a tél? Mióta Stannis feláldozta Shireen-t, már Északon se hull a hó…

Dany beszéde baromi unalmas, remélem lesz egy olyan jelenet, mint a TWD egyik régi évadában mikor Rick 5000.alkalommal kezdett bele a szentbeszédbe és lepofozta a néger csaj… Danynál ilyenkor történik valami gikszer ami miatt mégse indul el. Amúgy Varys-nak nem kellene lassan előhúzni a kalapból “valam(k)it?”

állat - 2016. 06. 01. 20:05

@Benzin:
Pontosan, csak nem számoltak azzal hogy közben főveréb a hátuk mögött maga mellé állítja tomment meg (szerintem cersei és jaime elleni segítség felajánlásával) meg persze loras szabadon engedésével marg-ot. :)

Hepciás - 2016. 06. 01. 20:07

Vasbankkal kiegyeztek amúgy? Mace elmegy tárgyalni. Mace látványtalanul hazaér. Még egy jelentés se. Siralmas királyvár mióta a kistanács relatíve megszűnt létezni. Igazából egész királyvár tök jelentéketelenné vált, senkit nem érdekel ami ott folyik.

Igazából valóra válhatna Bran látomása mikor berobban az egész királyvári alagsor. Nincs ott már senki aki fontos lenne. Kevan, Pycelle, Quiburn, Cersei, zombi-hegy egyik se túl fontos. És tök egyértelmű, hogy amikor pályára lépnek a nagyok (mások, sárkány, óriás stb.) akkor ők max parasztok lesznek.

Teljesen pitiáner az egész királyvár, főleg, hogy az új időkben a maradék 6 királyság pont lesz*rja Királyvárat. Dorne és Vas-szigetek gyakorlatilag lázadnak, Viharvégnek ura sincs, a völgy lovagjai random mászkálnak, észak romokban, Caster hegy szociális segélyen, folyóvidéken meg megy anarchia.

Hepciás - 2016. 06. 01. 20:08

állat

Apropó, Lannister-sereg létezik egyáltalán? Már megint csak a Tyrell katonák vonultak be szinte…

állat - 2016. 06. 01. 20:11

Folyóvidéken. Most ment el jaime hogy vezesse őket megsegítve a freyeket.

nedewya - 2016. 06. 01. 20:28

Ja!

Valaki el tudná mondani mi történik walder frey háza táján? Ki az a fekete hal és mit foglalt el? Nem értettem ezt a történet vonalat…

TorrenteXY - 2016. 06. 01. 20:31

Az a vicces ebben a sorozatban, hogy amint a halálunalmas Fal elkezd érdekes lenni, a sorozat más részei leeresztenek. Egyedül Kings Landingben van mindig értelmezhető történet, még ha nem is mindig a legjobb hatalmi játszmák. A csúcson azért nehéz maradni, de legalább végig érdekesek a központban. Daenerys szála már sokadszorra az hogy nem tud megégni, meg sárkányok segítenek neki. Tizedszerre ugyanez rém unalmas. Úgy kellett Essosra Tyrion, mint Aryának a továbblépés. Azt az egyet remélem, hogy ezek a faceless képességei nagyon jól lesznek felhasználva… Már amennyi időt erre is elpocsékoltak.

Mindegy, az évadban a kedvencem Bran szála lett, az időutazósdi nagyon jól illik ide, és remélem pont arra a fan-theoryra fut ki a szála, amelyiket remélek.

állat - 2016. 06. 01. 20:43

@Nedewja:
A Fekete Hal Bynden Tully, Catelyn Stark nagybátyja ki meg tudott szökni a Vörös Nászról. Az eltelt idő alatt újraszervezte a tully csapatok egy részét és visszafoglalta Zúgót a tullyk családi otthonát/várát, ami a vörös nász után a freyek kezébe került. Mindemellett a fólyóvidék egyébb nemesi családjai és a közemberek mind fellázadtak Walder Frey ellen mert egy hatalmas köcsög.

Binky - 2016. 06. 01. 20:53

Szerintem Királyvár azóta unalmas, hogy Tyrion kinyírta az apját és lelépett. A nagy játékosok mind eltűntek, nincs ott Kisujj, se Varys, senki érdekes. A verebek meg Cersei sose érdekelt.

Arya kiképzéséhez nagy reményeket fűztem, de nagy csalódás eddig. Nme tudom hogy nyírja ki a bérgyilkos csajt, de lehet a hapsi éppen erre számít, és ezután beavatja. Végső soron viszont elindulhatna, és Nymeriat összeszedhetné. Ő az egyetlen farkas, amelyikről semmit sem tudunk, de remélem megmarad. Sokkal többet képzeltem a farkasok megjelenésébe. Erre sorra halnak…

Danerys kedvencem volt, de már csak súlytalanná vált. Olyan lett, mint a gyerek, aki farkast kiált. 5 éve mondogatja, hogy elveszi, ami az övé. egy éven át meg szerencsétlenkedett a rabszolgákkal. semmi értelme nem volt. Egy rakat emberét kinyírták Mereenben, mert kitalálta, hogy megváltja a világot és eltörli a rabszolgaságot. ez nem így megy. hihetetlen. Nem tudom miért ő a fanfavorit, de már lassan minden részt vele zárnak, és vmi csoda jó jelenetet próbálnak neki írni.

Brant legalább jól tolják, ő jöhet, csak többet kellene a képességéről és a háromszeműről megtudnunk, mert minden homályos.

Hajrá Jon Snow!

Hepciás - 2016. 06. 01. 20:58

Binky

Lehet amúgy, hogy nem véletlen ez a két farkas maradt meg. A könyvekben úgy írták, hogy Jon és Arya hasonlítanak leginkább a Starkokra, a többiekben több a Tully-vér (Robb, Sansa, Bran, Rickon). És a farkas mégiscsak Stark…

Ayrons - 2016. 06. 01. 20:59

Korona 3 területen uralkodik: Nyugati földek Lannisterk területei ( am a sorozatba dúlta Robb ezeket a földeket ? Ökörgázló volt azt tudom), Síkvidék a Tyrellek irányítása alatt, Viharföldek ami Stannis halálával Tommenre szállt de itt már alig vannak hála Renlynek és Stannisnek. A többi terület leszarja Vastrónt. Folyóvidék olyan menthetetlen mint Szíria, Völgy Svájcot játszik, Észak polgárháborúzik ,Dorne bosszút akar állni de 5 rész óta semmit nem csinál, Vas-szigetek importálja a fát.

nedewya - 2016. 06. 01. 21:06

állat

Hálásan köszi. Rég volt már a harmadik évad, és ez a Tully történet szál teljesen kiesett mostanra. :)

Sawyer - 2016. 06. 01. 21:11

@Alex

Deny olyan már egy ideje, mint egy hisztis penna, most is gondolt csak egyet, és hogy egóját megnyugtassa, nem fészbúkra posztolt ki egy csöcsös képet, hanem nekiállt szentbeszédet tartani, és ez nyugtatta meg.
Ott van neki pár sárkány, arra veri magát és nagyon el van szállva magától, olyan, mint amikor egy csajnak nagyobb melle van vagy menőbb telefonja, és akkor ő mindenkit lenézhet. Én 2 évadot át neki drukkoltam, de olyan irritáló tyúkká vált, hogy abban reménykedek, hogy elsöprik a rákba. Ott a királyság kulcsa a kezében, mégis a nyálát veri. Mormontot sajnálom, hogy vele kezdte a sztorit.

Binky - 2016. 06. 01. 21:14

Hepciás: Igazad van, és ha jól emlékszem, a leginkább ők ketten voltak jóban. Nagyon remélem és várom, hogy újra találkozzanak.

Hepciás - 2016. 06. 01. 21:16

Ayrons – ez így elég szánalmas, Robert egy alkoholista, dagadt király volt, de legalább relatíve egyben volt a birodalom. (Igaz hitelből – kicsit párhuzamos a jelenlegi kapitalita rendszerrel, nem?) Mondjuk az egész Westeros úgy néz ki amire már nagyon ráfér egy RESET délről sárkányosék, északról a mások, ha beveszik a sztoriba azt akit még kellene akkor még egy írtás-széria.

Ayrons - 2016. 06. 01. 21:30

Birodalom Ned és John Arryn miatt volt egybe akik kézben tartották a fontosabb dolgokat. Ned észak ura volt és elég nagy terület volt így Robertel senki nem húzott újat mivel Észak ott volt háta mögött házasság révén Nedet a Tullyk is támogatták. Arrxn úr meg helyette kormányzott.

Hepciás - 2016. 06. 01. 21:34

Sawyer

Dany számomra a tökéletes karakterrombolás. Jól indult, de aztán azt hiszem “bekattanhatott” vagy nem tudom hogy írjam le… Egyre kevésbé volt szimaptikus, és egyre inkább érzem úgy, hogy bőven van benne az apja véréből. Politizálni nem tud, a nácipártos “csináld amit mondtam, vagy meghalsz” régen rossz. Az pedig, hogy a tanulatlan néprétegnek tetszik, nem győzelem.

cathy - 2016. 06. 01. 22:15

A rémfarkasoknak van is jelentősége, de a sorozatba ez már kábé a második évadtól kezdve kiderült nem igazán férnek bele másodlagos, ún. misztikus jelentéstartalmukkal.Mindazonáltal szerintem sem véletlen, már így a sorozat szintjén, hogy Ghost és Nymeria maradtak életben, illetve ahogyan életben maradtak. Aryát meg Jon-t különben is össze lehet kötni, a sorozatba nyilván ennek a kapcsolatnak a fontossága sem jön ki eléggé, ezért lehet olyat megcsinálni, hogy amikor Sansa említi Aryát, a szeme se rebben… Nem akarok a könyvvel jönni, de ott tényleg hitelesebb, hogy Jon Arya miatt aggódik nem Sansa meg Rickon miatt, akikhez azon túl semmi köze nem volt, hogy együtt nőttek fel, viszonylag semleges érzelmekkel.

By the way Brienne nem is említi bakker, hogy hé amúgy Aryával is összefutottam!

Hepciás - 2016. 06. 01. 22:23

“utána tud nézni a neten az elkövetkezendő epizódcímeknek”

Hol? Én próbáltam, de a jó örg TBA illetve fan-tippeken kívül mást nem találtam. (8,9,10 rész)

Binky - 2016. 06. 01. 22:26

Apropó Brienne: remélem Zugónál újra összefutnak Jamievel. Mindkettejüknek csak addig ért valamit a karaktere, míg együtt utaztak. Külön érdektelenné váltak.

Binky - 2016. 06. 01. 22:27

05-Jun-2016 Game of Thrones 06×07 The Broken Man
12-Jun-2016 Game of Thrones 06×08 No One
19-Jun-2016 Game of Thrones 06×09 The Battle of Bastards
26-Jun-2016 Game of Thrones 06×10 The Winds of Winter

Néma Harcsa - 2016. 06. 01. 22:29

Sam és a családja rendben volt (mindegy, hogy csak a kard miatt került be), Arya (a színház, valamint a mindig enigmatikusan fogalmazó Arcnélküli miatt pedig egyáltalán nem egyértelműen lezárt braavosi szál) is érdekes, A Főveréb meg mindig remek (nem értem, hogy mit kell panaszkodni, a sorozat egyik erénye állítólag a kiszámíthatatlanság, most épp azzal szívattak, hogy elmaradt a vérengzés, mrehehe). A többi meh, Bran is, a “flashbacket” kivéve, Benjen bá megjelenése pl. kb. a Xénát idézte, Dany pedig kifejezetten röhejes volt, eztmostminek. Össszeségében nem volt szrabb, mint az ötödik rész, de jobb se.

Hepciás - 2016. 06. 01. 22:30

Binky – köszönöm :)

9 egyértelműnek tűnik :D A 10.remélem, hogy arra utal amir gondolok, 8 elég egyszerű.

Néma Harcsa - 2016. 06. 01. 22:43

Ja, bocs, a Freyek is jók voltak, csak sajnos rövidek, de ők jól kitalált família. Tulajdonképpen ez az epizód picit tán jobb is volt, mint az előző. (Remélem, Ramsay elment Dorne-ba nyaralni a 9. részig, végül sikerült ennyire unalmas gonoszt kreálniuk.)

nedewya - 2016. 06. 01. 23:26

Hepciás
“A 10.remélem, hogy arra utal amire gondolok”

Mire gondolsz? (Csak azért kérdezem mert engem nagyon megfogott az utolsó két rész címe)

spurs - 2016. 06. 01. 23:33

Dany a GOT leggyengébb figurája. Mind színészileg, mind karakterben. Eleve az egész szerep nem illik, egy 150 centis husira. Annyira királynői, mint egy flakon domestos. Se kisugárzása, se semmi. A beszédei, meg egy romkocsma kopott asztalánál is gyengék, nemhogy embertömegek előtt. Bántóan naiv az egész. És ő lenne a mindent vivő főhős… Azt hiszem, a végén nagyot fogunk csalódni. Remélem meghal a karakter. Az jó megoldás lenne. Mondjuk leesik a sárkányról. Béna halál, egy béna karakternek.

sorozat/gyilkos - 2016. 06. 01. 23:48

Emilia Clarke minden helyzetben rossz színésznő, tömegmotiváló vezérnek viszont nevetséges. Ez a jelenet talán akkor lehetett volna hihető, ha közben megszabadul a ruháitól.

moszat - 2016. 06. 01. 23:53

Pedig tényleg reménykedtem hogy Dany örökre ottragad Dothrakban, Tyrion meg átveszi a helyét és megtanulja irányítani a Mereenben levő sárkányokat…

ende - 2016. 06. 02. 00:01

@sorozat/gyilkos: Mondjuk Drogon hátán még Miki egér is klasszisokkal hitelesebb lenne.

ende - 2016. 06. 02. 00:02

*mint Drogon nélkül

Lord Picard - 2016. 06. 02. 00:10

Jól van, akkor nem csak én gondolom úgy, hogy Boleyn An… akarom mondani Margaery csak átveri a Főverebet s Tomment. Szerintem is hamarosan búcsúzhatunk a királytól, de kétlem, hogy a Tyrell-ház tudnà tartani a trónt.

Amit el tudnék képzelni: hozzáadják majd Jon-hoz s nevükkel, seregükkel segítik a Mások elleni harcban illetve a Vastrónra, Sansa lesz Észak Úrnője, Deny pedig vagy térjen meg Atyjához, vagy tartsa meg Keletet, de Westerostól maradjon távol (esetleg ő maga is beláthatnà, nem alkalmas az uralkodásra). S így mindenki boldog lenne, legyőzik a Másokat s elintézték a Lannistereket is. Nagyvonalakban egy ilyen zárással kiegyeznék.

pluhi - 2016. 06. 02. 00:46

Dany a GoT Arthasa lesz, nagyon úgy néz ki. Arya remélem húz valami durvát, mondjuk megszerzi a faceless trükköt valahogy és irány vissza a listához.

Matt Colors - 2016. 06. 02. 02:23

Elment ez a rész…

Nekem a kis dundi szála tetszett. Valamiért életben van, talán ő lesz a tél katonája, ledob egy 50-est, kiolvassa a hét királyság összes kötetét, megzápul és Warlock lesz belőle. Az lenne a szép csavar.

A vastrón szál, már kifejezetten irritál. Annyira erőltetett az egész, viharban született Ciklon igazán lezúzhatná már a térképről őket. Talán 87. nekifutásra eljutunk oda is. A sárkányok legalább szépek, bár egyszer megmutathatnák, hogy mit és végül is milyen is, amikor úgy igazán bevacsoráznak, mert ekkora méretekhez, már kellett fehérje rendesen. :D

Szegény Arya, csórikám egyre rondább. Kezd valóban úgy kinézni, mint egy pszichopata bérgyilkos, meglátjuk mi lesz belőle.

Benjen. What? Why? Ez, ultra gagyi megoldás volt szerintem…

Tudom, igazából türelmetlen vagyok, mert a sorozat összességében abba az irányba tart, hogy Ciklon betámadja királyvárat, meg úgy mindenkit, közben betoppan Éjkirály is a Másokkal és a téllel, hogy: “Na, ne együk olyan forrón!” Mindenki pislog. What? Epic csata összefogás/széthúzás, csattognak a Valéria acélpengék, hullanak a sárkányfogak, mágiát hugyozik minden varázshasználó és rájövünk, hogy de szép álom ez, mert leírtam egy kisebb ország éves költségvetését.
Ezért a dagi átadja a kardot másnak, valószínűleg hősiesen feldobja majd a pacskert, 5-10 fős légiók néznek farkasszemet egymással, miközben megy a: “MivanMivanMivan?!” Egy kis kardcsattogtatás, a király túl lesz az első magömlésén, miközben Dany épp csibészelteti rá a gyíkokat, még 5 évadon keresztül. :)

Ne legyen igazam!!! Mert amúgy imádom az egészet!

randomguy23 - 2016. 06. 02. 06:04

Margery pálfordulása nekem is első perctől hamisnak tűnt, bár jómagam a hivatal fokozatos kiüresítésére tippelnék. A kora miatt a High Sparrow természetes(nek tűnő) halála nem lenne akkora meglepetés, a helyére mehet egy lojalista báb, s a világi hatalommal való kézfogóra hivatkozva a hit házi milíciáját is szépen le lehet építeni. Hogy mindeközben a Lannistereket is tovább lehet zülleszteni, az már csak a hab a tortán.

Sam ordas baromságot követett el, csalódnék, ha az apja valóban egy ennyire egysíkú karakter lenne. Nyilván a kardnak fontos szerepe lesz a későbbiekben, ám velős húzás lenne, ha a családfő kezében válna azzá – pláne, ha (így vagy úgy, de) Sam élete lenne az ára.

Daenerys monológja során egyből az ugrott be, hogy valójában mennyire abszurd lenne a nomád dothrakikat lemezpáncélos katonák ellen látni. Valószínűleg a leendő Targaryen – Greyjoy sereg derékhadát az utóbbiak fogják adni, az Unsullied srácok pedig (a megfogyatkozott lészám miatt) megmaradnak személyi testőrségnek vagy afféle gyorsreagálású egységnek.

Arya szála eddig valóban nem igazolja az eddigi screen time-ot, előzetesen én jóval több potenciált éreztem benne. Persze, nyugtával a napot. A Riverrun körüli tumultus viszont ügyes húzásnak ígérkezik, már csak a prognosztizálható Jaime – Brienne találka miatt is.

drP - 2016. 06. 02. 07:39

cathy,

Brienne meseltes Sansanak, hogy latta Arya-t, egybol az utan, hogy legyakta Ramsay embereit. mondta, hogy egy ferfival volt (Vereb), es nem akart vele menni, de jol van.

Mantera - 2016. 06. 02. 09:19

“Binky – 2016. 06. 01. 20:53

Szerintem Királyvár azóta unalmas, hogy Tyrion……”

hozzászólását akár én is írhattam volna, pontosan ez a véleményem nekem is.

A túrónak kellett feleslegesen nyújtani minden szálat. Dany a könyv/sorozat elején egy szimpatikus csajszi volt, az ember értette a motívációját, együtt érzett vele, stb. De Drogo halála úta mélyrepülés a szála. Pedig nagyon jól kitalált és pozícionált karakter volt, aki nagyot üthetett volna, de sajnos ez nem következett be, sőt…

Arya Braavosba szökése is érdektelen lett így. Annyira sokat vártam attól, hogy felhasználta Jaqen érméjét, és elindult Braavos felé. Azt hittem, hogy valami fajsúlyosabb lesz az, amihez ez vezet, és hogy az lesz a lényeg, hogy megtanulja a gyilkolás mikéntjét valami olyasmi fickótól, mint Syrio Forel. Ez csak tessék-lássék valósult meg, mert köré bonyolította Martin bá ezt az arcnélküliséget, ami végül valószínűleg nem fog kifutni, ha Arya lelép. Érdekes dolog ez az arcnélküliség, de ha Arya végül nem válik a tagjukká, akkor feleslegesen építették fel ezt a fekete és fehér háza dolgot.Harcolni, ölni megtanulhatott volna anélkül is, hogy egy olyan környezetbe helyezik, aminek végül semmi értelme nem lesz.

Az a baj, hogy mindent annyira sejtelmesen akarnak csinálni, aztán meg egyszerűen annyiban hagyják. Pl. mi van Varys ládában tartott öregemberével, akit mutattak, hogy ott tart, ő volt az, aki eunuchá tette őt. Szegény tata már csontváz ott Királyvárban… :P

És mennyire jól jönne egy kis utalás az idő múlására is. Mondjuk Cersei benyögné, hogy Joffrey második neve napja van ma, mióta meghalt.

Matt Colors - 2016. 06. 02. 10:28

randomguy23

“Daenerys monológja során egyből az ugrott be, hogy valójában mennyire abszurd lenne a nomád dothrakikat lemezpáncélos katonák ellen látni.”

Viharban született Dani, alakzatban rárepül a seregre és felperzseli az egészet, a Dothrakiak meg takarítanak utána. A páncélosok, szerintem külön örülni fognak a 3 lángszórónak. Izzasztó élmény lesz nekik.
Bár valószínű, hogy fel lesznek szerelve föld-levegő dárdákkal, akkor viszont kevés lesz a Dothraki kerti kasza. :)

Isaac - 2016. 06. 02. 10:34

Sam papája,a Da Vinci démonjai sorozatban is ilyen “kedves” karaktert tolt (nagyon hitelesen).Annyi a különbség papa helyett pápát játszott. Nagyon meglepne,ha ennyiben kimerült volna a szereplése ;)

Ayrons - 2016. 06. 02. 12:05

Dothraki lovasságot olyan szépen elfogja sodorni a zombi horda mint a pinty.

Matt Colors - 2016. 06. 02. 12:18

Komolyra fordítva, a Targaryen lánynak és a sárkányoknak, egyértelműen kulcsszerepe lesz a Másokkal való harcban, hiszen tűz kell ellenük. ;)
Szóval, csak egy későbbi szövetséget tudok elképzelni.

Cardas - 2016. 06. 02. 12:28

azok a sárkányok még minimum öt évig kéne nőjenek. múlt évadban annyira lesebezte pár hárpia hogy elment az állatnak mindentől a kedve. ha néhány kis pöcök dárda így megsebzi, akkor semmi esélye nem lesz egy dárdavetőkkel és számszeríjakkal és még több lándzsával felfegyverzett westerosi sereg ellen,a mások ellen meg végképp semmi reménye. ha csak így bedobják őket minden logika nélkül, akkor azt kb a pór igénytelen néző réteg kiszolgálásának fogom venni. igenis dögöljön meg minimum kettő közülük majd a harcban, ezzel pedig veszítse el Dany a kulcsfegyverét. nélkülük pedig a dothrakiak esélytelen lesznek a városok ellen, amik aligha hatódnak meg Dany demagóg szövegétől

Matt Colors - 2016. 06. 02. 12:49

Cardas:

Pedig, ha belegondolsz, logikusnak tűnik. A tűzre folyamatosan utalnak, és Másképp nem tudják majd legyőzni a Másokat, csak akkor, ha szövetségre lépnek, tehát a Westerosi sereg, valószínűleg sosem megy neki Daenerysnek, sem fordítva, mert közben megérkezik az Éjkirály…
A Mások “jégmágiát” használnak… “Sárkányüveg”-“tűz” a többire lehet következtetni. :)
A sárkányok mágikus ereje lesz a döntő szerintem, nem a fizikai erejük. Vagyis, az is, de a tűz lesz a kulcs. Nekem ez a véleményem. Aztán persze lehet, hogy tök kicsavarják az egészet, de nekem egy ilyen sztori tetszene.

Matt Colors - 2016. 06. 02. 12:53

A színésznő teljesítményével én sem vagyok megelégedve, szívem szerint megölném, és a lelkét átköltöztetném egy jobb színész testébe. Vagy valamelyik sárkányban élne tovább. Az lenne a legjobb, mert akkor egy sárkány lenne a vezér, akit meg lehet győzni, már nem csupán egy vadállatról lenne szó.

cathy - 2016. 06. 02. 13:12

Nanana, azért ne keverjük itt a szezont a fazonnal! Igen Arya harcolni akart, és igen a Forel-féle vízitáncot, ami tökéletesen az ő műfaja, de a Faceless Man-ek rohadtul mások. Arya indulatból és Jaquen iránti szimpátiájából kezdett feléjük húzni, de a könyvben is érződik, hogy ez önmagában kevés. Szerintem teljesen reális és emberi, hogy egy tizenéves lány megcsömörlik a bérgyilkosságtól, mert nem vesztette el a lelkét és a józan ítélőképességét, hogy ártatlanokat öljön, ráadásul olyan piti dolgokért, mint a kis színésznőcske szakmai előbbrejutása. Arya célja viszont kiderült mostanra, hogy eléggé elüt a Faceless Man-ek céljától, így nagyon is jól teszi, hogy menekülőre fogja, és ami szerintem a legmenőbb, hogy Jaquen is tudja ezt.

fireblade - 2016. 06. 02. 13:22

@cathy:
vagy ez megint valami agyatekert kiképzés része Aryánál..ki tudja?
lenyomja a nagytudású és még nagyobb arcú ellencsajt..és jön Jaquen és padavanból mesterré lépteti elő..

Mantera - 2016. 06. 02. 13:35

Cathy: Úgy gondolom, hogy az én hsz-emre reagáltál, de olyan szempontból mégsem, hogy olyan dolgot cáfoltál meg, amit én nem írtam :)

Azt akartam kifejteni, hogy felesleges volt az arcnélküli bagázsos vonal, ha Arya mégsem válik azzá. (Azt nem hoztam szóba, hogy ez mennyire reális és emberi vagy sem… ) Ha az arcnélküliek lényege csak annyi volt, hogy legyen valaki, aki megtanítja őt harcolni, akkor semmi értelme nem volt “felépíteni” egy ilyen szervezetet, ideológiát, stb., elvégezhette volna egyszerűen egy vízitáncos vagy egy ügyesebb bravo :)

Mantera - 2016. 06. 02. 13:50

Vagy – az előző hsz-emet folytatva – megfelelő lett volna az arcnélküli társaság is, de akkor ne legyen körülötte ekkora titokzatosság, hanem legyen egyértelmű, hogy igen, mi ezek vagyunk, ha hozzánk akarsz tartozni, akkor van némi tanulni valód, stb. És vagy közéjük áll a végén, vagy sem, de van eleje, vége. Nekem azért b..a a csőröm ez így, mert még egy csomó rejtélyes dolog van Jaqenben és az egész társaságban. Ha ezt most itt így elvágják, akkor kaptunk egy 3/4 story-t. Hurrá. Szóval a lényeg, hogy remélem kerek lesz a végén minden, mert ez az “ebbe belevágok, meg abba is, aztán szarok rá hova jutottunk, én most itt abbahagyom”, nekem nem jön be.

Pizsi - 2016. 06. 02. 14:09

Az utolsó évad utolsó jelenetében látjuk majd, ahogy a sárkánytűz elolvasztja a Falat, Jon és Dany meg kézen fogva, könnyes szemmel fognak belebámulni a lángokba…

cathy - 2016. 06. 02. 15:39

De lényeges volt, mert szerintem épített a világlátásán, a jellemén stb. Az más kérdés, hogy a képernyőn sután oldanak meg ebből jeleneteket, bár nálam Maisie eléggé viszi még ezeket az unalmasabb részeket is :-D

Binky - 2016. 06. 02. 20:09

A 8. részben szerintem Arya szála megindul, és megtudhatjuk, mire ment ki az egész kiképzés. Nem válhat értelmetlenné az egész, az nagy csalódás lenne.

9. rész: óriási Winterfelli csata – Jon a vadakkal és a Tullykkal, Sasfészek -Kisujj erősítéssel a Bolton fattyú ellen

10. részben pedig megindul az Éjkirály és/vagy leomlik a Fal.

Rammschein - 2016. 06. 02. 21:10

Binky olyan értelemben igazad lehet, hogy a 10. rész címe erősen hajaz arra, hogy itten kőkeményen a tél fog jönni, ami tudjuk mit jelent: Másokat. :D

Hepciás - 2016. 06. 02. 22:00

Ramm

Remélem is! Nagyon idegesítő, hogy csak közeleg a tél állandóan…

Scared - 2016. 06. 03. 08:34

@Hepciás

Annyira közeleg, hogy mióta Stannis elégette a lányát, már Északon se havazik egyáltalán. De legalább működött a “varázslat”. :D

Blobov - 2016. 06. 03. 08:50

Idén hogy-hogy nem lesz egy hetes szünet a sorozatban?

petter - 2016. 06. 03. 10:57

Szerintem a Dany vonalon teljesen indokolatlan volt a sárkányos erőfitogtatás, ez a nézőknek szólt teljes egészében. Az előző évadban amikor menekültek és kapott pár dárdát a sárkány (ahogy egy kolléga fentebb írta is) majdnem belepusztult. azt a belépőt sokkal keményebbre kellett volna írni, Drogonnak szét kellett volna keményen csapni az emberek között, ellentmondást nem tűrően.
Az évad szerintem nagyon jó, bár ez a rész volt a leggyengébb. Az az érzésem, hogy túl sok a szál (szereplő, helyszín) és simán lehetne egy-egy rész másfél órás.
A Sam-es szenvelgést nagyon untam arra ment el 20 perc az epizódból, folyton az órát néztem.

Matt Colors - 2016. 06. 03. 18:54

Pizsi:

Az elég Diznis lenne.

petter:

Ahogy az újabb: “Nézzétek milyen szép puha a bőröm, még a lángok nyaldosása közben is!” -Laboratoir Garnier-
Egyébként az a sárkány még nagyon kölyök volt akkor, valószínűleg egy kicsit összezavarodott szegény pára.
Én úgy látom, azóta megint nőtt egy keveset a kicsike, és szerintem még mindig fognak. Ha levedlették a kölyök pikkelyt, talán az új már ellenállóbb lesz, mint ahogy az egy keményebb fantasyben megjelenített sárkánynál, az lenni szokott.
És itt nem a sárkányszív filmre gondolok, mert az a hagyjuk kategória. :)
Nem lesz olyan könnyű elpusztítani őket, ha kifejlődnek teljesen…
Ez a ledárdázzák őket, még el is menne a sárkányszív filmben, mert az Ynev világában élő korcs sárkányok olyanok, és rengeteg volt belőlük. A komolyabb példányok ritkák, erősebbek fizikailag és a mágiaerejük is sokkal nagyobb. Nekem ezek inkább ritkának tűnnek, rendkívüli erővel megáldva, és ha kifejletten, erejük teljében, dárdákkal letudják majd vadászni őket, én kiröhögöm az egész stábot, akik ezt kitalálták, de még az írót is, ha ezt megjátssza. Könyörgöm! Mágiában született sárkányokról beszélünk. :D Nyilván nem éli túl mind a három, de Drogon szerintem tuti.
Mellesleg:
Balerion, Vhagar és Meraxes ledarátak egy 55 ezres sereget… Balerion, 76 méteres dög volt, 100+ éves korára fejlődött akkorára. Drogon, most 61 méter és még fiatal… Miről beszélünk? :)
A lényeg, ha erősebbek, gyorsabbak, okosabbak lesznek és hárman sikerül a horda felett elszállva lehelni egy nagyot, az felér, egy intenzív napalm bombázással, amihez vietnám kutya f***a volt. :D
Daeneryst tényleg valahogy jó lenne lecserélni, mert én még kíváncsi vagyok mi lesz a sárkányokkal, viszont, a csaj engem is idegesít.

Binky - 2016. 06. 03. 19:33

Tyriont sárkánylovasnak! :)

@Hepciás: úgy közelít a tél, ahogy Dany Westeros felé, hogy elvegye, ami az övé. 6. éve csak beszélnek róla… Talán az évadfináléban megváltozik a széljárás végre.

Matt Colors - 2016. 06. 03. 19:51

Binky:

Neeeeee. Ennél, még az én ötletem is jobb, hogy Dany pufftuljon és valahogy a lelke Drogonba kerüljön, így lenne egy sárkányvezér. De a kis kobold? xD
Bár, mint tanácsadója még így is lehet felpattanna rá… :)

Egyébként nem áll már messze Drogon, Baleriontól. Vagy tévedek? ;)

http://kepkezelo.com/images/qs0j3jifmtroge849wct.jpg

sepörd - 2016. 06. 05. 10:27

Dany szálán hányszor nyomják még le a torkunkon ugyanazt a jelenetet? hihetetlen.

davidcsomor - 2016. 06. 05. 16:38

Nálam minden helyén volt ebben az epizódban, a Tarly-féle vacsora nálam külön plusz pont, csak Dany lába alatt nem annyira stabil a talaj. Én abban bízom, hogy kicsit tudatosan keltenek bennünk ellenérzést az irányába, ezzel felépítve a ‘Mad Queen’ jelenséget, ami szerintem jó húzás lenne. Meglátjuk, mindenesetre én élvezem az évadot továbbra is, talán jobban mint eddig bármelyiket.

cathy - 2016. 06. 05. 22:52

davidcsomor: Én is ezt érzem, és milyen jó jelző rá a Mad Queen :-D
Kábé az elmesélések alapján Rhaegar lehetett volna az egyetlen potenciális, jófej Targ uralkodó, Dany apjalánya-fíling, de ne legyen igazam. Azért a JOrah-s jelenetnél pl megint első évados nosztalgia kapott el és azért egy korszak vége, hogy ők most ennyi évad után különváltak.

Shed - 2016. 06. 06. 07:08

Most néztem meg jobban az 5ik részben lévő látomásait Brannak. Ott bizony rendesen látható volt hogy a Mad King kiadta a parancsot Királyvár felgyújtására. Látható is a zöld kotyvalék, gondolom az a sárkánytűz.
Szóval a vaskezű Lannisterünk csak egy hős volt mikor hátbaszúrta. Egyébként az is látható jelenetben.

Dany meg nem őrült meglátásom szerint, de ritka rossz uralkodó lenne.
A sorozatban is látható hogy fel tudja lelkesíteni az embereket, meg karizmatikus ( a karakter, nem a szinésznő) de mikor uralkodni kéne, na az nem megy.

magyarázom - 2016. 06. 07. 14:30

@Shed:

Azon gondolkodtam, hogy az őrült király se biztos, hogy őrült volt. Lehet, hogy ott is Bran piszkált, mint Hodornál, és állandóan látomások gyötörték az élőholtak támadásáról, aztán ezért égetett meg sokakat.
Végül látta egy látomásban az élőholtak seregét, amint támadnak, és kiadta a parancsot, hogy égessék el mindet. :D

Na persze ettől Jamie még hős marad. :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz