login |

Person of Interest – 5×10: The Day The World Went Away

2016. 06. 01. 19:27 - Írta: Neoprimitiv

24 hozzászólás | kategória: kritika,

I’m going to kill you.

harold

Tudom, a következő kép az előző epizódból van, de már amikor megláttam, akkor volt egy olyan érzésem, hogy ez igazából a búcsú kezdete. Többé nem fogjuk így látni a Gép csapatát. A készítők már a forgatás alatt “megígérték”, hogy vérfürdő lesz, egy istenség elleni harcot nem lehet áldozatok nélkül megvívni.

team

A sorozat 100. epizódjával aztán bele is vágták a féltéglát a kirakatba. Harold óvatlan volt és lebuktatta saját magát, veszélybe sorolva maga körül mindenkit. A tovább után spoilerek, aki még nem látta a részt, ne folytassa.

Kezdem azzal, ami nem tetszett, essünk túl rajta. Tudomásul kell vennem, hogy a PoI készítői a lövöldözős jeleneteknél szeretnék abszurditásban és hatásvadászatban lepipálni Michael Bay-t.

Már tavaly is kritizáltam, az évadnyitónál is szóvá tettem – passz. Tipikus “vagy megszökik, vagy megszokik”-helyzet, igyekszem a továbbiakban inkább kikapcsolni az agyamat a tűzpárbajoknál. Kár értük, erre az üres hatásvadászatra szerintem nem lenne szüksége a sorozatnak. Szintén összecsapottnak éreztem, ahogy Harold telefonálását összehozták, nagyon “azért, mert csak”-módon maradt magára a készülékkel.

chase

Több panaszom viszont nincs. Bár valószínűtlennek látszott, hogy négy résszel a vége előtt kinyírják az egyik főszereplőt, az elején nagyon Finch feje fölött lebegett a kasza. Aztán Elias immár végleges halála után azt hittem, ennyivel megússzuk mára.

Bár Root fejtegetései a létről és a megmaradásról nem sok jóval kecsegtettek, de még mindig inkább Shaw vagy Harold volt a következő jelöltem. Még a “kórházba került”-fázisban is azt gondoltam, eggyel több bekapott golyó, gyorsan elmúló sebesülés lesz. (A múltkori, vállba kapott lövést egy hét alatt kiheverte.) De úgy látszik, Nolanék nem akartak minden halottat a fináléba bezsúfolni, így Samantha Groves, alias Root földi pályája véget ért. Poétikus, hogy a Gép az ő hangját választotta ezek után és ezzel végül is halálában még közelebb került hozzá, teljesen a részévé vált.

amy2

Bár a hangja ennek köszönhetően velünk marad a hátra lévő három részben is, de mind Root szarkazmusa, mind Amy Acker nagyon fog hiányozni. Nem tudom, a Game of Thrones hová fut majd ki, de Root karakterének az átalakulását Jamie Lannisteréhez tudom csak hasonlítani. Az első évad kíméletlen, az embereket semmibe vevő gyilkosából úgy lett a sorozat egyik közönségkedvence, hogy ezt az átalakulást egy percig sem éreztem erőltetettnek.

Oké, a szerelmi szál nekem nem hiányzott volna (eredetileg nem is tervezték), de tény, hogy Sarah Shahival az első perctől kezdve volt egy olyan kémia, amit a készítők hülyék lettek volna kihagyni. Az pedig, hogy a Gép innen kezdve az ő hangján beszél, más kontextusba helyezi az évadnyitó elején elhangzó monológot is.

Poi-1

Aztán amikor a néző már azt hitte, hogy a két halott lesz a fő témája az epizód utáni kommenteknek, jött a slusszpoén, Harold pálfordulása. “Mindig a csendes alakoktól kell igazán félni.” – mondta Elias és úgy néz ki, jól működött az emberismerete.

Innentől kezdve el lehet gondolkozni azon is, hogy vajon amikor Finch eredetileg kívülről befolyásolhatatlannak tervezte a Gépet, akkor csak a kormányzattól akarta-e megvédeni vagy saját magától is? Mindenesetre az előzetesek alapján innen kezdve a saját útját járja, kihagyva belőle a többieket – ami felveti a kérdést, hogy nem kerül-e szembe a csapat maradék három tagjával? Mire fogja használni a Gépet és mire fogja használni a Gép a többieket?

harold2

A végső kérdés pedig, hogy ki marad a végén és innen kezdve részenként búcsút kell-e vennünk valakitől a csapatból? A maradék három epizódot már csak heti egyszeri dózisban vetíti a CBS – a mostani a rész után jobban örültem volna, ha nem kell ennyit várni.

Egy megjegyzés a végére, mert logikailag nem tudtam volna beilleszteni a posztba, de kihagyni sem akartam: a sorozat zenei szerkesztőjét szerettem volna külön kiemelni. A PoI eddig is szállított már pár részt, amelyekben a zene és a kép-szöveg tökéletes egységet alkotott. A Hurt és a 3. évad fináléja után az előző rész vége a National Fake Empire-jéval, illetve a mostani rész címét is adó Nine Inch Nails-szám ismét telitalálat volt.

24 hozzászólás Ne habozz!

Neoprimitiv - 2016. 06. 01. 19:56

Saját poszthoz nem illik elsőzni, de már az írás után találtam meg ezt a jelenetet a negyedik évadból (4×05, Prophets):

(Harold) – One day, to suit its own goals, it’s possible that the machine will try to kill us. We are only numbers to it, code.
(Root)- No, the machine cares about us.
– If it fools you into thinking that you’re special, that assumption may doom you.
– You’re wrong. She chose me. I will protect her, and you.
– The second that a bullet enters your brain, the machine will cast you off and replace you. Don’t tie your life to its whims.

– She loves us, Harold. She taught me to value life, but war requires sacrifice. I’m not lost. I’m scared. We’re losing.
– We have more to look forward to than death.
– I hope so. But the life I’ve led, a good end would be a privilege.
– It’s not where you begin, it’s where you end up. You’re a brilliant woman, comrade… and a friend.
– We will win this war. If we do, there’s no chance in hell all of us make it out alive. You have to be prepared for that.

Szaby59 - 2016. 06. 01. 19:58

Akármennyire is tetszett a végén, hogy a gép Root hangját kapta nem őt kellett kiírni, főleg nem ilyen jelentéktelenül. Shaw-t minden probléma nélkül hagytam volna, nem hiányzott, de Root nélkül kevesebb lett a sorozat.

Geza Kovacs - 2016. 06. 01. 20:17

Hát az utolsó évadra újra nagykirály lett a sorozat, a legvártabb nálam, mint az első 2 évadnál. A 3-4. már túlzás volt, most viszont az akciózással, folyamatos történésekkel kárpótolnak az ostobaságokért, pl. azért, hogy a világ legkomolyabb rendőri szervezetével rendelkező városban ismeretlen emberek kisebb-nagyobb csapatai Minigun-gépágyúkkal lövöldözhetnek a belvárosban anélkül, hogy 16 autónyi rendőr, 8 autó kommandós és 3 helikopter jelenjen meg 10-20 percen belül, akár helyszínenként. (Mert ugye ezt nem magyarázhatja egy háttérben működő titokzatos mesterséges intelligencia.)

Ha ilyet is tudnak készíteni, kár abbahagyni. Nem kellett volna 2 évadon keresztül építgetni egy szupergonosz, extrasci-fis főellenséget, 1 mesterséges intelligencia is elég lett volna. Vagy ha nem, hát elég lett volna 1 évad rá, meggyőződésem, hogy a túlbonyolítás vitt el egy csomó nézőt.

Flanker - 2016. 06. 01. 20:51

Minden eseményével együtt ez egy kiváló rész volt.
Harold tippemre belülről fogja szétbomlasztani a Szamaritánust. Shaw megöli Greert, (valami látványos halálra számítok, lásd a 80-s évek akciófilmjeiben a főgonosz halálát) John és Shaw talán belehal ebbe, és ahogy Neo írta a kibeszélőnél, talán Fusco éli túl. Győzelem, vezér áldozatokkal, ha már a készítők imádják a sakkanalógiákat.
Annyit még jelzek, hogy eddig mindig borzalmasan tippeltem a sorozat jövőbeli eseményeit illetően :D

hummel - 2016. 06. 01. 20:53

Látni lehetett, ahogy a kihallgató szobában Finch vívódik magával, de nem volt kétséges, hogy a saját maga által felállított korlátok ledöntésre kerülnek. A szavak gyakorlatilag csak ráerősítettek arra, amit a mimika már elárult. Minden elismerés Emerson-é az alakításért.

Sajnálom, hogy egy részen belül két karaktert írtak ki, mert így Elias áldozata némileg háttérbe szorult. Ő végig a saját elvrendszere szerint élt, illetve halt meg. A készítők remekül megtaláltak azt az elegyet, amivel a kemény maffia vezér figurája pozitív fényt kaphatott és a végén a jó fiúk mellett érhette a halál. Enrico Colantoni-t is mindenképpen dicséret illeti, lubickolt végig a figurában.

És akkor Root. Az egész évadban többször volt nézeteltérés közte és Harold között a gépet illetően. Ironikus, hogy épp a halála az, ami miatt Finch megváltoztatta korábbi álláspontját. Emerson és Colantoni után muszáj Amy Acker-t is dicsérnem, sikerült egy egyedi bájt adnia a karakternek. Néha az volt az ember érzése, hogy ez a nő még egy meteor zápor közepette is viccelődve, légies könnyedséggel tenné a dolgát.

Neoprimitiv - 2016. 06. 01. 21:11

Én csak Fuscot látom túlélőnek, de mivel a közelmúltban már két, ráadásul kábeles sorozat is meghúzta az “és mindenki boldogan élt, amíg meg nem halt” finálét, lehet, hogy többen is életben maradnak.

Szaby59: ezt a “jelentéktelenül”-t nem értem. Mit kellett volna csinálni? Még öt perc értelmetlen piff-puff? Drámai haldoklás Harold karjaiban? Ami elmondható volt, azt elmondta előtte. Amit megtehetett érte, azt megtette a kiszabadításával, az egész addigi segítségével és az utolsó pillanatban az élete megmentésével.

Dark Energy - 2016. 06. 01. 21:14

Szerintem Finch marad a végén, mert vele is kezdődött.

LoGi - 2016. 06. 01. 21:27

Sokan csalódottak voltak a Banshee utolsó évadjával, amivel nekem nem volt bajom, nálam sokkal nagyobb gondok vannak a PoI utolsó évadánál. Próbálok minden sorozatot helyén kezelni, de akkor se tudok elmenni amellett, hogy mennyire jobb is lehetne ez a sorozat.
A kötelező lame lövöldözős jelenetek és earpeaces műpárbeszédek sose voltak erősségei a sorozatnak, de a megfelelő mennyiségben ezen mindig túltettem magam, főleg ha gördült előre a főszál.
Az évad elején még rendben voltak számomra a dupla részek, de az utolsó 4-5 részben már jóval több volt a nem tetszés nálam. Próbálom összeírni:
Sok részen át húzavonáztak Shaw kiszabadulásával. Harold és Root részenként 4x ugyanazt a vitát nyomta le. Az 5×09-ben megint meglépték ezt a “né mégis a végig ártatlan személy igazából a nagy gonosz fiú” lépést, ami nekem nagyon szar volt már, nem először csinálják, és csak show miatt, logikailag annyira szar volt a gonosz csávó terve. Aztán ebben a részben hihetetlenül túlzásba estek az NRA s*ggnyalással, nem értem miért kellett ennyire over the top, idióta és lehetetlen dolgokból ennyi időt pazarolni a részből.
Legnagyobb gondom az az egésszel, hogy a történetvezetést sokszor rendkívül lustának érzem. Ennél a résznél kb úgy nézett ki nálam, hogy az első bő 30 perc a már sokszor látott lövöldözős huzavona, és volt a végén végre jó 10 perc is. Annyival faszább lehetne a sorozat, de szerintem nagyon nem a jó arányokat lőtték be eddig az évadra, persze ebben az utolsó 3 rész még változtathat.
Olyan sorozat lesz ez nálam, amit nem bántam meg egyáltalán, hogy végig néztem, mert az alapfelállás és a megvalósítás bizonyos részei nálam betaláltak, de ajánlani se fogom senkinek (meg nagyon újranézni se), mert túl sok sajnos benne az egy idő után már unalmas procedurális részek, és gagyifaktor elemek is.
Lehet a végén még dobnak nekünk egy nagy WTF-ot, és kiderül az egész sorozat, vagy évad, fene tudja egy nagy szimuláció volt. Megmagyarázná a sok movie gunfightot és drámai monológokat.
(+Ja meg az is milyen gáz már, hogy Samaritan mindig kis fegyveres csoportokat deployol (akik mintha csak feláldozható robotok lennének, mindig úgy hajtanak hőseink golyózáporába félelem nélkül), amivel hőseink kényelmesen el tudnak bánni, szép sorban. Ez mindig így volt, de ebben a részben ez is annyira szembeütő volt és fájt, hogy na. Meg az a random sniper scene is megint, ez is olyan remek példa az írói lustaságra.)

Flanker - 2016. 06. 01. 21:38

Ha csak Finch marad, akkor belepusztul a többiek halálába belülről, hisz az mind miatta történt..

ALDO - 2016. 06. 01. 22:02

Annyira hiányozni fog ez a sorozat jövőre.
A fenti, hidas kép szimbolikus jelentőségű. Anno Reese és Finch ott találkoztak először és utóbbi akkor mondta, hogy “előbb-utóbb úgyis holtan végezzük”. A teljes Gép csapat itt jött össze újra, így elég egyértelmű volt, hogy ez volt az utolsó teljes csoportkép.
Maga az epizód látványos volt. A negyedik évadzáróval ellentétben Eliast most elég egyértelműen elintézték. Bár, amikor felkerült a Szamaritánus feketelistájára, onnantól kezdve már nem tudta irányítani az alvilágot és csak idő kérdése volt a halála. Amennyire ellenszenves volt Root az elején, annyira szerethetővé vált mostanra. Az már nagyon durván sci-fis húzás lett volna, ha a tudatát feltölti a Gépre és tovább él.
Ami a vérfürdőt illeti. Fuscót sajnálnám, mert ő csak belekeveredett ebbe az egészbe, a többiek valamilyen szinten szabad akaratukból döntöttek úgy, hogy ezt az életet választják. A kissé komor alaphangulat miatt nem tudom elképzelni, hogy a megmaradt szereplők boldogan élnek, míg meg nem halnak, bár megérdemelnék. Ha tippelnem kéne a fináléra, a Gép és a Szamaritánus valahogy egymást fogják megölni.

Szaby59 - 2016. 06. 01. 22:04

Neoprimitiv: Azért elég semmilyen halála volt én biztos, hogy egy ilyen fontos karaktert a gép részéről a végére tartogattam volna. Nekem a megvalósítás miatt gyanús amúgy, hogy valami még történt közben és “segítettek” neki meghalni…

Rammschein - 2016. 06. 01. 22:58

Azért ne feledjük Fusconak van egy fia… szerintem ő így megmarad… még azt is el tudom képzelni, hogy Finch titokban nézi Grace-t, aki olaszban van, de tovább áll…hogy védje… így elbúcsúzva tőle.
Még talán Reese-t is újra összeboronálják a végére a pszichológus csajszival… de ez már nagyon happy lenne…szal kétlem, de pont neki meg Shaw-nak nincs senkije az életében, ezért, mint ahogy Root is… jól el vannak veszve ebben többnyire nem bérgyilkosok alkotta világban. :)

Rezsidémon - 2016. 06. 01. 23:22

Egész idáig kitartottam, de szerintem a PoI nagyon rossz fordulatot vett anno Root megtérésével és Fusco megváltásával. Meg úgy eleve a gép karakterré válásával.
Borzasztó idétlen és rendkívül nyálas jeleneteket eredményezett, nem beszélve Root irritáló pózőrködéseről.
Kár volt a kezdeti noir-os hangulatot erre a feelgood csapatépítésbe oltott zagyva techno-blablára cserélni.
Nem kár sem Root-ért, sem Elias-ért (az ő szálát már amúgy is jó régen le kellett volna zárni), anno a hogyishívják rendőrnő halálával is csak jobb lett a sorozat (pontosabban visszajött).

mse - 2016. 06. 01. 23:26

Root elsőnek való kinyírása már csak azért sem lepett meg, mert az ő halálát lebegtették előre a legerőteljesebben. Az ő vége volt mindig is a legegyértelműbb. Mondjuk nem gondoltam volna, hogy ilyen korán megtörténik ez, de a Géppel való összehangolása miatt talán ez sem lep meg. Ezzel is láthatóan előre terveztek, Root már a kezdetekben is a Gép érdekeiben akart szólni (még ha ezt eleinte ellenfélként is tette), a 3. évad óta ő az Analóg Felület… Már-már elkerülhetetlen, hogy a sorozat végére szó szerint ő adja a hangját a mesterséges intelligenciánknak.

Nekem bejött teljesen a 100-as, sok véleményt, kritikát, kommentet olvastam, amik bele-belekapnak részletekbe, vagy akár lényegibb történésekbe, és azokkal sem tudok vitába szállni, de nekem, személyesen, ez úgy egy jó dobás volt. Bármennyire is fog hiányozni Root, aki nekem is személyes kedvencem volt, úgy mindenestül.

rio - 2016. 06. 01. 23:31

Iszonyat transzban és kb. könnyekkel küszködve ülök a gép előtt. Emmyt Emersonnak? És most szóljon a NIN-től a The Day The World Went Away.

Skirm - 2016. 06. 02. 06:27

A lövöldözés tényleg gagyi volt, főleg a minigunos rész, egy ilyen fegyver darabokra szedte volna azt a kocsit, nem hogy még tovább menekülnek vele…

Viszont ahogy ezek a gagyi dolgok lezajlottak, utána már zseniális epizód volt. A legerősebb jelenet Harold beszéde volt, talán a sorozat legerősebb jelenete volt, háromszor újranéztem csak ezt a részletet.

A végén szerintem Shaw kinyírja Greert, legalábbis neki járna ez, de lehet ő is belehal. Harold és Reese túléli, a két gép elpusztítja egymás, vagy egyesülnek mint a deus ex játékban.

Brynden Rivers - 2016. 06. 02. 09:49

@Neo:

A mostani sorozatjunkies szavazásból:

“Minden poszt legyen főoldalas,
kivéve a spoilereket

Szerintem a “Harold óvatlan volt és lebuktatta saját magát, veszélybe sorolva maga körül mindenkit.”

mondat szerintem eléggé spoileres :/

Neoprimitiv - 2016. 06. 02. 09:54

Brynden: ezzel kezdődik a rész és ez jelent meg a már több hete kiadott sajtó-szinopszisban is. Nem az én spoilerem.

winnie - 2016. 06. 02. 10:36

én nem láttam a részt, amikor olvastam, és nekem nem lőtt el semmit, szóval nem spoiler – mindössze homályos megfogalmazás, ami sejtet valamit. igen, ilyenek kábé a az előre kiadott hivatalos szinopszisok is, amikből nem sokra lehet következtetni. (egyébként ökölszabály, hogy amit kirakok a főoldalra, az már átment a spoilerszűrőnkön, olyanok szűrőjén, akik nem látták a részt, így meg tudják ítélni, hogy mennyire spoiler.)

nyilván van, amit elárul, de ott a tegnapi game of thrones-kritika is, amiben rengeteg sztoriszálra való utalás van, mégsincs benne spoiler, mert aki nem látta, az semmi komolyabbra nem jön rá belőle. (bár az tény és való, hogy az kiderül számára, hogy ki van életben, de ez végülis minden sorozatnál így van.)

a lényeg, hogy az “eléggé spoileres” kifejezés mindenképpen túlzás. a “spoileres” még működhet, de egy általános küszöböt kell néznünk, nem pedig olyat, amely minden infót kizár (ld. kik lesznek benne) a soron következő részről.

Brynden Rivers - 2016. 06. 02. 20:01

@winnie: Kiegyezek a “kissé spoileres” kifejezésben :)

@Neo: Értem, no problem :)

Személy szerint (a Trónok Harcát leszámítva, mert ott FB oldalam miatt muszáj) sem trailert, sem szinopszist nem nézek, pont hogy ne legyen semmilyen rontóc, hivatalos sem.

Brynden Rivers - 2016. 06. 02. 22:31

A részről: zseniális volt, és nem igazán láttam azokat a hibákat amiket mások írtak egyrészt mert lekötött az “érzelmi hullámvasút”, másrészt mert valamelyik nem is volt hiba (Samaritan emberei gépágyúval, mesterlövész)

bullseye - 2016. 06. 05. 23:06

Na lássuk a deadpoolt!
– Finch, költői lenne meg minden, de ő a fő hacker/ész/pénzeszsák, szóval csak akkor, ha géproot átveszi a szerepét (végtére is eddig is neki dolgoztak), de ez morálisan elég izé lenne, Samaritan 2.0, szerintem életben marad, hogy bánkódhasson a tettei miatt.
– Reese kinyírása simán belefér. Ha Shaw túléli, viheti tovább a boltot.
– Shaw bár adná magát, hogy nagy hősies bosszúval ő is meghal, de a Tumblr fellázadna a nők kiírtásán, meg most már pláne, hogy totál Bury your gays lenne. (Már így is rástartoltak páran Root miatt, ofc)
– Fusco nem annyira komoly karakter, hogy a kiírása elég érzelmes legyen, így bármi lehet (A gyerek nem számít, Carternek is volt. Tényleg, mi van vele?)
– Medvét tuti nem merik.
– Mindenki. Háááát, olyan nagyon edgy darkos húdemély lenne, de valahogy kétlem, hogy ennyi előkészítés után most vesztenek, mert csak.

Szóval részemről Reese.

v_tom - 2016. 06. 16. 12:17

.exe: már nagyon régóta nem bírom megvárni a magyar fordítást, így tegnap megnéztem a 5×12-i részt. Nem akarok lelőni semmi poént, váratlan dolgot de lesz benne pár.
Nézzétek, megéri!

v_tom - 2016. 06. 23. 22:27

ééés vége. Nehéz róla spoilerek nélkül írni, nem is teszem. Ambivalens érzések vannak bennem a befejezés után, de ez a sorozat nagyon fog hiányozni nekem.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz