login |

Death in Paradise: vége az 5. évadnak – írta gromit

2016. 06. 02. 14:50 - Írta: vendegblogger

4 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

– All right. Marv.
– Sorry?
– Marvellous

Nyár, napsütés, karibi zene és hangulat, mindez jópofa karakterekkel és egy kis krimivel megspékelve. Kicsit úgy érzem, csak ismételgetem önmagam – bizonyára azért, mert ez tényleg így is van. A Death in Paradise rövid jellemzésébe, a pozitívumok listájába mindenképp bele kell venni a megbízhatóságot is. Tudjuk, mire számíthatunk, ráadásul a BBC nagyon beletalált a télvíz ideji vetítéssel is. De persze nyáron is üdítő lehet, ha épp nem tudunk elmenni nyaralni (főleg nem a karibi térségbe…) Vagy ha jön egy hidegfront. Vagy tulajdonképpen bármikor, amikor egy kis kikapcsolódásra vágyunk.

dip5fin-csapat3

A tavalyi személyi változások és érzelmi hullámvasút után az 5. évad nagyon egységesre sikerült. Ez persze nem jelenti azt, hogy egyformák lennének az epizódok. Vannak ugyan könnyen kitalálható esetek (nekem is volt néha olyan érzésem, hogy ilyent már láttam, nemcsak máshol, hanem konkrétan itt is, korábbi évadokban), de mindig akad valami komolyabb, elgondolkodtatóbb, egyáltalán nem triviális eset is.

– What are we missing?
– A conviction

Dwayne ezt ugyan poénnak szánta, de klasszikus krimi lévén az érvelés, a következtetés, avagy a “mi történt, miért és hogyan” az érdekes, a jogi rész már nem – én se voltam mindig meggyőződve, hogy amúgy elegendőek lennének a bizonyítékok. Olykor – persze csak a poén kedvéért – tanakodhatunk, hogy vajon az írók se nagyon tudták, inkább csak kisorsolták, ki legyen a gyilkos.

dip5fin-humph

A Death in Paradise-t valójában nem is, vagy legalábbis nem csak a bűnügyek miatt érdemes nézni. Az egzotikus helyszín és a könnyed hangulat mellett sokat hozzátesznek a karakterek is.

A legfőbb főszereplő továbbra is a felügyelő, Humphrey. Kris Marshall testmagasságával kiemelkedik a társulatból, de más tekintetben a többiek is elég jól felnőttek melléje. Elsősorban Dwayne – neki vannak a legjobb szövegei, csak úgy szórja a sziporkákat. Habár rangfokozat szerint nem is, de számomra fontosabb figura a sorozatban, mint Florence. Ezzel persze bizonyára sokan nem értenek egyet.

dip5fin-mind2

Az évad kellemes meglepetése JP, aki a “nem is emlékszem mi is a neve” zöldfülű közrendőrből előlépett hús-vér szereplővé. Tavaly az évad vége felé újoncként kicsit még kilógott, de egyszerű kiegészítő emberből mostanra már teljes jogú tagjává lépett elő lelkes kis csapatunknak. A 4. évadban nem csak az idő rövidsége miatt lett volna szinte elképzelhetetlen, de most teljesen természetesen illett bele a történetbe, hogy egész komoly magánéleti szálat kapott. Aminek persze a többiek is éppoly részesei voltak.

Nagy örömömre mégse veszett el a kultúrkülönbségekre építő humor, csupán csak arról van szó, hogy sokféle komponensből válogathatnak, fizikai humor, helyzetkomikum, romantikus komédia, kulturális és jellemvonásbeli különbségekre utalások, egysoros beszólások, visszatérő poénok. Nem minden részben jelenik meg mindegyik elem, de ezek variálásával kellő változatosságot tudnak biztosítani. (Ha valakinek nem lenne elég annyi, hogy egy krimisorozat alapból könnyed és humoros, hanem azt is nézi, hogyan valósítják meg mindezt).

dip5fin-oltony

Törzsnézőként még az öltözékeket is mulatságosnak tudtam találni, amit pedig valószínűleg többnyire nem szántak humorforrásnak, bár a rózsaszín virágos “esküvői öltöny” láttán még Harry, a gyík is ijedten szaladt el. Korábban azzal viccelődtek, hogy a színes nagy mintás ing csak a turistáknak való, de most helybéli rendőreink is gyakran flangáltak ilyenben szolgálaton kívül. Lehet, hogy új jelmeztervezőjük van, aki korábban nem nézte a sorozatot, és nem hívták fel a figyelmét az enyhe ellentmondásra. Persze az is lehet, hogy csak változik a divat arrafelé.

Szokás szerint érdemes megemlíteni, hogy a vendégszereplők között jó néhány ismerős arcot lehet látni. Olyan nagy sikerű sorozatokból, mint a Game of Thrones, Line of Duty, Not Going Out, Poldark is ruccant át ide egy-két szereplő. A vendégekre csak annyi panasz lehet, hogy a divatbemutatós részben olyan ellenszenvesek voltak, hogy ez szinte már a hangulat rovására ment – de ez inkább vonatkozik a karaktereikre, mint a színészi teljesítményre.

dip5fin-yeeha

És ha már negatívumoknál tartunk, egyáltalán nem tartottam életszerűnek, hogy egy hostelben reggel 8-kor már nincs bent senki, főleg egy átbulizott éjszaka után. De, komolyan, legyen ez a legnagyobb gondom a sorozattal.

Jövő télen találkozunk megint, elképzelhető, hogy valaki idei vendég is visszatér. Majd meglátjuk, én tuti ott leszek. Yee-ha!

4 hozzászólás Ne habozz!

korum - 2016. 06. 02. 16:00

Tudtok még valami hasonló krimisorozatról? Nem baj, ha angol :)

winnie - 2016. 06. 02. 18:32

napfényesről?:) érdemes jól irányzott kulcsszavakkal keresni. de ami floridában (the glades) vagy hawaii-on (hawaii five-0) játszódik, az ilyen. ha hangulatilag kell stimmelés, az már nehezebb, hiszen sok jellemzőjére lehet ráhúzni ezt-azt.

Lemoni - 2016. 06. 02. 19:34

Bármennyire is fapados sokszor a bűnügyi szál, semmit nem ront a hangulaton és a lökött karaktereken. Nekem úgy hozzátartozik a január-februárhoz ez a sorozat, mint kuglófhoz a mazsola, ez így “complete package” 😃

Zordon - 2016. 06. 03. 16:53

Imadom. Nagy versenyben van a kedvenc sorozatom cimert.

Amire kicsit elhuztam a szamat, az Humphrey hirtelen megjelent szoke baratnoje(loltje) volt. Johetnek a kovek, en valahogy jobban birtam volna, ha a toketlen detektivet a tokos ormesterrel boronaljak ossze, abban a parosban rengeteg poen lehetosege rejlik.

Egyebkent kisebb hibai ellenere remek hangulatu, szorakoztato sorozat, sok humorral, neha egy-egy komolyabb resszel.

JP fejlodese tenyleg latvanyos, Dwayne hattererol is sokat megtudtunk, ebben az evadban mintha Florence lett volna kicsit beszurkitve/hatterbe szoritva.

Sajnalom, hogy csak 8 resz egy evad, de nem vagyok benne biztos, hogy a tobb resszel jobban jarnank, mert akkor ezt a kreativitasmennyiseget tobb reszre kellene szetkenni, ami lehet, hogy a minoseg rovasara menne…

Egy biztos, kovetkezo evadnal en ott lihegek a rajtvonalon, hogy nezhessem :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz