login |

Vikings: vége a 4. évad első felének – írta Rorki

2016. 06. 02. 21:01 - Írta: vendegblogger

26 hozzászólás | kategória: kritika,

Vikings-rajongónak vallom magam. Évekkel ezelőtt beszippantott a sorozat magával ragadó hangulata, gyorsan megszerettem a karaktereket, a történetmesélés ritmusát, ugyanolyan kiguvadó szemmel lestem a harci jeleneteket, mint a kultúra bemutatását szolgáló gyönyörű képeket. Örömtáncot jártam, mikor Ragnar hatalomra kerülését nem nyújtották el, és az is nagy pozitívum számomra, hogy szokatlanul gyorsan haladunk az időben.

Vikings-01

Viszont a kezdetek óta messzire jutottunk, és a sorozat erősségei kezdik jelenteni a készítő, Michael Hirst, számára a problémák forrását. Tökös dolog bevállalni, amit a hasonló témájú történetek csak ritkán mernek, és ilyen iramban pörgetni az éveket a szereplők feje felett. De mégis hogyan lehet kiírni a sorozat egyik legerősebb, közönség kedvenc karakterét?

Vikings-02

Miképp lehet megőrizni a sorozat hangvételét, vele a kultúra bemutatását úgy, hogy ne laposodjon el a sorozat? Hogyan oldható meg az érdeklődés fenntartása az egyre nagyobb számú helyszíneken, úgy hogy ne essen szét a sorozat, mint a Game of Thrones egyes epizódjai esetében? Megoldható egyáltalán?

Vikings-03

Válaszokkal és kisebb spoilerekkel folytatom a tovább mögött.

Sok minden történt már az idei évad első felében is. Volt megint „idegen kultúrák találkozása”-rész egy kínai rabszolgalánynak köszönhetően, és Floki új játszópajtásai által betekintést nyertünk abba, hogyan is látták a vikingeket a megszállt népek. Eddig sem finomkodott hirst, de az új kiskirályok mellett a texasi láncfűrészes család tagjai szociális munkásoknak tűnnek.

Vikings-04

Ízelítőt kaptunk a francia királyi udvar belső ármánykodásaiból, bár úgy érzem, hogy kicsit el lett kapkodva ez a szál. Rollo viszont kivívta választott hazájának elismerését és Wessex királya, a szintén közönségkedvenc Ecbert is egyre hosszabb árnyékot vet.

Vikings-05

A Vikings szekerét a már említett hihetetlenül erős hangulat mellett egyértelműen a karakterek viszik előre.

Ragnart már a kezdetekkor annyira eltalálta Hirst, Travis Fimmel pedig olyan szinten ráérzett a kiszámíthatatlan vezér megformálására, hogy még mindig nem lehet elengedni. Pedig telik az idő, és lassan már a fiainak kellene az európai népek kollektív rémálmait megtestesíteniük.

Vikings-06

Érezhető, hogy Ragnarnak hamarosan át kell adni a stafétát, és ismerve a természetét, ezt nem ágyban, párnák közt fogja megtenni. Viszont egy emlékezetes kilépéshez mindenképp olyan ellenfélre van szükség, akit a legyőzésére méltónak, de legalább elég erősnek ismer meg a közönség. Ezért örülök annak, hogy az idegen nyelvű királyok és Rollo is kezdenek felnőni a feladathoz.

Vikings-07

A jövőre nézve bizakodásra adhat okot, hogy a következő generáció között van az egyre nagyobb nevet szerző Vasbordájú, és Ivar is felcseperedett az utolsó részre. Utóbbi gyermek, az eddigi kevés megmozdulása alapján játszópajtása is lehetett volna a már emlegetett Game of Thrones Ramsey-jének, és hát ugye Bjorn…

Vikings-08

Bjorn eddig csak testi adottságaiban hasonlított egy ideális vezérre, az évadnyitóban egyértelművé tették, hogy nem úgy gondolkodik, ahogy az egy királytól elvárható – viszont csiszolódott a fiú. A legtöbbeknek nyilván az fog megmaradni az emlékezetében, hogy ami nem ment DiCapriónak, azt Bjorn elvégezte.

Viszont többet is elmond a fejlődéséről, amikor nem sokkal a medvés kaland után egy szorult helyzetben, az eszét (is) használva, pillanatok alatt alkalmazkodva a harcmodorhoz, kizsigerelt egy erdei szellemként harcoló, brutális óriást. Nemcsak a térképek iránti érdeklődést örökölte az apjától.

Vikings-09

De az Ecbert-rajongók idén is jól jártak. Ugyanakkor meg kell jegyeznem, hogy bőven voltak üresjáratok Wessex-ben.

Tavaly több jel is arra mutatott, hogy Judith sorozatos kolleginája, Sansa, szomorú sorsára jut. Itt egy tőrbecsalás, ott egy levágott fül, folytassam? Ehelyett kortársait évszázadokkal megelőzve az erős nők útjára lépett és bár a melltartóját nem égette el tiltakozása jeléül, pár mondattal bizonyította, hogy tökösebb, mint a lassan, de biztosan az „legnagyobb balfék” státuszba csoszogó férje.

Vikings-10

Ecbert nem vesztegette az időt, ágyast csinált a menyéből, a fiát zarándokútra küldte, megszerzett egy szomszédos királyságot és mellesleg bezsákolta Ragnar és Kwenthrith fiát. Mégsem volt annyi erős jelenet idén sem Wessexben, sem Párizsban, mint amennyi lehetőséget magukban hordoznak a helyszínek.

Vikings-11

Ellenben öröm volt látni, hogy ügyes helyezkedés után is hogyan vérzett el Kalf a hatalmi játszmák során, akinek a módszerei sokban hasonlítottak Ecbert királyéhoz. Ami működik az angoloknál, az már kevés az északiakhoz? A statisztikát nézve, nem hiszem, hogy a jövőben sokan állnának majd sorba Lagertha kezéért.

Vikings-12

Összességében tetszett, amit láttam. Én is hiányolom az olyan részeket, mint amiket az első évad végén kaptunk, ugyanakkor észre kell azt is venni, hogy a szereplőkön keresztül továbbra is csepegtetik számunkra az ismereteket, csak árnyaltabb formában. Telitalálat lett például a vándor karaktere, de a látó és Floki jelenetei is aranyat érnek, ahogy olvastam, titeket is érdekes gondolati utakra tereltek.

Vikings-13

Mit várhatunk az évad második felétől? Függ attól is, hogy a készítők mennyire tartják magukat a történelemhez.

Láttuk már, hogy némileg szabadon kezelik a történéseket. Még ha Bjorn nem is bújná minden szabad percében a térképét, akkor is egyértelmű, hogy ha a gyerekek felnőttek, lassan saját útjukra indulnak majd. Ragnart már csak a testvérbosszú élteti, és Rollo ha lassan is, de végre összeszedte magát, és Ecbert szintén erős ellenfél lehet. Viszont az új generációnak fel kell kötnie a gatyát, mert kevés Ragnarnál karizmatikusabb vezetőt láttam eddig.

Vikings-14

Az évad utolsó jelenetében, egy első ránézésre biztosan vesztes helyzetből pillanatok alatt egy mindent nehézséget elsöprő, megkérdőjelezhetetlen vezérré válni kevesen tudnak. Én nagyon várom a folytatást. Az meg külön jó hír, hogy lesz 5. évad is, ugyancsak 20 résszel.

26 hozzászólás Ne habozz!

Tatala - 2016. 06. 02. 21:29

Én darában nézem az első félidőt, most tartok a 6. résznél. Azt lehet tudni, hogy mikor folytatják?

Happy Zoidberg - 2016. 06. 02. 21:52

Nem rossz, de picit fogatlan, és elég sekély.

EvJ - 2016. 06. 02. 22:03

Rollo utodai fognak uralkodni Angliaban, Sziciliaban es Del Italiaban valamint az Antiochiai Fejedelemsegben. Hozza kepest Ragnar egy nokedli.

Geza Kovacs - 2016. 06. 02. 22:13

Végtelenül gáz, hogy az előzmény filmekben a mozisoknál alkalmazzák a másik színész bevetésének a lehetőségét, de az öregedés esetén soha. Ez Ragnar (és a többiek esetében is) iszonytatóan, felháborítóan kínos. Vagy írjanak másik történetet, vagy maszkírozzák, vagy legyen varázslat vagy legalább Brad Pitt a főszereplő, de ez így nem jó.

Ami különösen akkor bosszant, amikor jó a sorozat. Pl. Kunta Kinte se öregszik a legújabb változatban, az is pont ilyen.

Marcipáncica - 2016. 06. 02. 22:13

Azért a felnőtt Ivar-t játszó színész elégg rémisztő tekintettel bír, benne és Björn-ben bizakodhatunk hogy lesznek még itt karizmatikus vezetők.

Tommi - 2016. 06. 02. 22:21

Nem tudom mennyire lehet hinni ennek de valahol ezt írják: No return date has yet been announced, but we’re going to place a bet. Vikings Season 4 Episode 11 will air the first Thursday after Game of Thrones Season 6 ends.

a_n_d_r_e_w - 2016. 06. 02. 22:35

Jo latni, hogy szerintem a sorozat tartja a szintet. NEm ez lesz a legjobb evad, az latszik, de nem is lejtmenetben vagyunk. Vicces, hogy Eckbert olyan jol eltalalt karakter/szinesz paros lett, hogy egy darab viking nem volt az iden a kozelben megis foszerepe van a Vikingsben :D Nem baj, mert en is imadom.

Amit nagyon szivesen neznek egy eszak-amerikai spinoff, fel lehetne vezetni, ahogy elindul egy expedicio Anglian tulra, aztan mehetne a spinoff, a teljesen kulonbozo kulturak harcaval az eletbenmaradasert (indianok vs Vikingek). Epp nemreg postolta a sorozat facebookra, hogy tobb nagy viking telepulest talaltak mar eszak-amerikaban, azaz nem egy egyszeri expediciorol van szo, hanem komoly kolonizalasi kiserletrol, el is jatszottam a gondolattal rogton. Sot, wiki szerint meg az aztekoknak is volt egy voros haju szakallas istene szarnyas hajokkal.

Illetve megneznek egy olyan epizodot is, ahol Ragnarek osszefutnak osmagyarokkal, akik epp szlavokat fogdosnak ossze es adnak el nekik rabszolganak.

heidfeld - 2016. 06. 02. 22:50

Tényleg el lett kapkodva a francia szál, sok volt az üresjárat Wessex-ben. Talán nincs hitelesen ábrázolva az idő múlása.Talán nem egyedül kéne írnia történész barátunknak.. DE nekem egyik kedvenc sorozatom a Vikingek. Van pár jó színész és próbálnak régi szokásokat is bemutatni.
Személy szerint engem a Wessex-i szál érdekel. Remélem Ecbert megkapja Ragnartól a lassú, fájdalmas halált, mert ritka beteg figura. Alfréd méltó ellenfele lehet a Vikingeknek, pl. Ivarnak. Az őt játszó színész telitalálat.
Vélhetően évad végén búcsút kell venni pár szereplőtől. Judith lesz nekem a legfájóbb. Ahogy a Rómába induló fia után tett egy lépést, ahogy utána nézett..Jennie Jacques látványa már olyan erős szívemnek, hogy light joghurtot kell ennem életem végéig…Két kategóriában is rá fogok szavazni.

kuktin - 2016. 06. 03. 00:14

és ezt a History készíti!!
és látszik széppen pakolják bele a pénzt!
és tényleg jó!!!

Mordekai - 2016. 06. 03. 07:56

“közönségkedvenc Ecbert”… ?!? Megkapta Lagertát aztán lemészárolta a viking falut… igencsak esedékes lenne már a halála.

Egyébként valóban sikerült tartani a szintet, volt némi karakterfejlődés is, főleg az új generáció részéről, de…

Továbbra is ugyanaz a bajom a sorozattal, most már végképp túl sok a szereplő és a helyszín, nagyon kevés idő jut mindenkire, az epizódonkénti 40 perc édeskevés. Voltak olyan részek ahol kb. 12 perc jutott a vikingekre… Valószínűleg másképp festene a helyzet, ha nem ír-kanadai gyártású lenne a sorozat, hanem mondjuk skandináv.

Qedrák - 2016. 06. 03. 08:05

Jé, nem is gondoltam, hogy erről lesz még egy évadzáró kritika. :)

Nekem a wessexi szállal kevés bajom volt, és Egbertet is bírom. Ott a legnagyobb probléma inkább az, hogy teljesen önálló lett az angolszász vonal, semmi kapcsolódása nincs a másik két szálhoz, míg a frankok és a vikingek esetében legalább azt tudni lehetett, hogy az első párizsi ostromnak még lesz folytatása.

kékosztria - 2016. 06. 03. 09:52

Nagyrészt egyetértek a kritikával. Viszont ez az a sorozat ami simán mehetne tovább Ragnar nélkül is, egy erős ilyen szintű karakter kell és kész. Mivel történelmi alapú bármit ki lehet hozni belőle, 10-20 évadot.
Várom a folytatást.

strongbad - 2016. 06. 03. 12:22

“Telitalálat lett például a vándor karaktere”
ehh, szerintem meg ezek a sorozat legunalmasabb és legcéltalanabb jelenetei, egy idő után már csak átugrom őket

wellwellwell - 2016. 06. 03. 18:18

én a jelen szezon 3-4. része után kaszáltam. számomra érdektelenné vált a sok helyszín, sok szereplő, sok f.szság miatt.

Tatala - 2016. 06. 03. 19:47

Már 2. évad óta egyre jobban idegesít Ragnar viselkedése… állandóan csak képzelődik, civódik magával, “füvet szív”. Amit a kínai csajjal is csinált… ha igazzy viking lenne, az asszonytól megkapta a felhatalmazást, gerincre vágja és kész. Pláne már azt várom, hogy a fia, Björn felemelkedjen, mert a történelem szerint ő volt az igazi király ott, nem az apja :)

kiss balázs - 2016. 06. 03. 20:37

A történelmi háttérrel kapcsolatban engem azért kicsit zavar, hogy pl. Egbert kb. 100 évvel korábban élt, mint Rollo (Már persze, ha ő Normandia első hercege. A nyugati frank események alapján igen) Alfréd meg már nem is élt Rollo idejében, és még lehetne sorolni.

állat - 2016. 06. 03. 20:49

Hmmmm szóval akkor nem lett gyengusz a szezon?
4. rész után parkoló pályára tettem de akkor majd bedarálom.

lostfanka - 2016. 06. 05. 07:02

Nemtudom, en felsohajtottam mikor az utolso jelenetnel ugrottunk az idoben, mert nagyon kene mar egy frissites a sorozatra mert kezd unalmas lenni. Es igazabol ez ragnarra igaz, a tobbi szal lassan joval erdekesebb.

HolyOne - 2016. 06. 06. 16:52

A sorozat időrendiségével nem érdemes foglalkozni. Eleve kezdődött az egész Lindisfarne kifosztásával (793). Nagy Károly 814-ben halt meg, de közben Fro-ban már az unokája uralkodik. Arról nem is beszélve, hogy Rollo of Normandy meg 10. század.

Ragnar meg valóban nem fog békés halált halni. Gyilkosa feltűnt már az első évadban is. Fiai viszont megbosszulják, egy olyan módszerrel, ami szintén volt már a sorozatban.

Miss Keamy - 2016. 06. 07. 08:21

nekem akkor is marha gyenge és hiteltelen az, h a kínai csaj befüveztette ragnart és ezután kezdett képzelegni és szétesni. a többiek meg ezt hagyták, gratula.
tetszett alapvetően, m imádom a viking kultúrát. viszont minőségbeli romlás érezhető a mennyiség javára sajnos.

Benzin - 2016. 06. 09. 14:32

10/10

Ezzel az új bipoláris, poszttraumás, bekatizott Ragnarral vannak gondjaim, meg kicsit el tudorosodott a történet a sok ágyjelenettel, és valóban volt némi üresjárat is (ez a Tyimpaó minek kellett bele?), de mindezt bőven ellensúlyozza, hogy marha jó a sorozat.

Travis Fimmel nélkül nincs Vikingek, meglássátok…:D

Kades - 2016. 06. 26. 08:25

Egyet értek, Trevis Fimmel nélkül nincs Vikingek! Róla elhiszem, hogy viking, de tartok attól, hogy a Warcraft miatt Ö már kiszáll pedig nagy rajongója vagyok a sorozatnak, szerintem bőven veri a Game of Thrones-t!

winnie - 2016. 06. 26. 09:15

a sorozat címe vikings, nem ragnar. minden főszereplő nélkül van sorozat, főleg akkor, ha mondjuk történelmi, és az illető elhalálozik. nem tudom, hogy itt mi a sorsa a főhősnek, de akit nem a történelem, hanem egy színész érdekel (történelmet nem fognak feltétlenül hamisítani miatta), az nyilván abbahagyja a sorozatot, és nézi a színészt máshol.

de ha nem lesz fimmel, akkor nem a warcraft miatt (amit annak tudatában vállalt el, hogy milyen kötelezettségei vannak a sorozattal), hanem azért, mert michael hirst kiírja. neki szerződése van, az ellen nem sok mindent tehet, és az író kreatív elképzeléseit sem fogja felülírni.

Elnar - 2016. 07. 10. 10:24

Egy hét alatt toltam le 0-ról.
Összességében nagyon bejön, még akkor is ha II. és III. Károly uralkodása alatt történteket kissé összemosták. Tetszik ahogy Ragnar ellentmondását feloldják (van olyan verzió is ami szerint Párizs alatt halt meg.
Ivarra leszek még kíváncsi, mert így érdekesen tudná majd hozni a történelmi szerepét.
A csatajelenetekből meg sokat tanulhatnának a GoT stábban.

bessie - 2016. 08. 29. 21:33

Hirst nagyon bízik Ivart alakító színészben. Többiek szerint is ő lesz a nagy kedvenc. Ettől függetlenül valahol én is tartok, hogy mennyire tudnak olyan erősek lenni, mint Ragnar. Hiába csúszott szét teljesen az évadra, mégis voltak olyan pillanatai, amitől rendesen kivert a víz, és utána milliószor visszanéztem azt a jelenetet.
Egyedül már az őszi folytatást várom, de sehogy nem akarnak jönni a folytatás dátumával. Pedig lesem minden nap :D

csak egy rajongó - 2016. 12. 18. 15:17

Imádom a sorozatot, ma fejeztem be a 3. Évadot, és kérdezném hogy
Hol lehet megtalálni a 4.-évadot? És
Van-e már magyarul?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz