login |

Búcsúztatjuk 2015/16-ot – köszöntjük 2016/17-et

2016. 06. 03. 19:43 - Írta: winnie

13 hozzászólás | kategória: 2015/16, 2016/17

Vége a szezonnak, bár még jó pár finálékritikával adósok vagyunk (én főleg, nemsokára megnyitom a csapot), de még mielőtt írnánk/írnátok arról, hogy mit néztünk és mit volt érdemes nézni a májusban véget ért évadból, lássuk, hogy a magyar csatornák mennyire voltak aktívak a 2015/16-os országos kínálatot illetően. Az LA Screenings-en sok mindent vásároltak tavaly, azonban közel sem mutattak be sok újoncot.

Érdekesség: 2012-ben 12 “gyors premier” volt, 2013-ban 13, 2014-ben viszont csak 7 vagy 8, tavaly pedig 5, bár nem sokkal később megérkezett a hatodik is. És lássuk, az idei kínálatból mely országos újoncok rajongói örülhettek gyors magyar premiernek – talán most először nem volt újonc országos csatornán, egyre inkább a kábel dominál, mint a premierfilmek esetében is:

Comedy Central – Life in Pieces
COOL – Rosewood, Blindspot, The X-Files
RTL+ – The Grinder
VIASAT3 – Lucifer
AXN – The Player
PRO4 – Heroes Reborn

Hogy mi miért, miért pont akkor és miért oda, azt a csatornák tudják, de szerintem mindenképp érdekes az eloszlás (a sorozatok gyártó stúdiók szerinti csoportosítása itt).

Íme, az idei gyártók szerinti eloszlás, bár nem tudom, hogy ebből ma le lehet-e szűrni valamit a magyar premierekre vonatkozóan. Régen le lehetett. Nagyon érdekes, hogy míg a Universal Television tavaly második volt újoncok tekintetében, idén csak ötödik, repült is az elnök. Ja, és egyre erősebben megfigyelhető a vertikális integráció, a csatornák egyre inkább a saját stúdióiktól vásárolnak sorozatot.

20th Century Fox Television – 12 újonc + 15 visszatérő sorozat: Making History (Fox), The Mick (Fox), Son of Zorn (Fox), APB (Fox), 24: Legacy (Fox), The Exorcist (Fox), Pitch (Fox), Prison Break (Fox), Shots Fired (Fox), Star (Fox), Speechless (ABC – az ABC Studios-szal), This Is Us (NBC)

CBS Television Studios – 9 újonc + 17 visszatérő sorozat: Bull (CBS), MacGyver (CBS), Pure Genius (CBS – a Universal TV-vel), The Great Indoors (CBS), Man With a Plan (CBS), Doubt (CBS), Kevin Can Wait (CBS – a Sony Pictures TV-vel), No Tomorrow (CW – a Warner Bros. TV-vel), Riverdale (CW – a Warner Bros. TV-vel)

ABC Studios – 8 újonc + 14 visszatérő sorozat: Designated Survivor (ABC – az eOne-nal), Still Star-Crossed (ABC), American Housewife (ABC), Conviction (ABC), Downward Dog (ABC – a Legendary TV-vel), Time After Time (ABC – a Warner Bros. TV-vel), Notorious (ABC – a Sony Pictures TV-vel), Imaginary Mary (ABC – Sony Pictures TV-vel), Speechless (ABC – 20th Century Fox TV-vel)

Warner Bros. Television – 8 újonc + 19 visszatérő sorozat: Time After Time (ABC – az ABC Studios-szal), Training Day (CBS), Lethal Weapon (Fox), Powerless (NBC), Trial and Error (NBC), Frequency (CW), Riverdale (CW – a CBS TV Studios-szal)), No Tomorrow (CW – a CBS TV Studios-szal)

Universal Television – 7 újonc + 9 visszatérő sorozat: The Good Place (NBC), Taken (NBC – az Europa Corp.-ral), Chicago Justice (NBC), Marlon (NBC), Great News (NBC), Midnight, Texas (NBC), Pure Genius (CBS – CBS TV Studios-szal)

Sony Pictures Television – 5 újonc + 3 visszatérő sorozat: Imaginary Mary (ABC – az ABC Studios-szal), Notorious (ABC – az ABC Studios-szal), Kevin Can Wait (CBS – a CBS TV Studios-szal), Timeless (NBC), The Blacklist: Redemption (NBC)

13 hozzászólás Ne habozz!

AJ - 2016. 06. 03. 20:11

Elég karcsú, főleg hogy országos adóra nem ment semmi. Ami premier pedig volt idehaza, az csak most esik le, hogy kint is kábeles volt, vagy streames. Azért ez az irány is beszédes, illetve az, hogy a hazai adók egy-két éves lemaradással dolgoznak, de ez betudható annak, hogy évad közben ugye nem lehet még tudni, mi lesz siker, és mi nem, mi kap újabb évadot, és miből lesz csak egyszezonos produkció. Nem beszélve arról, hogy a gyors hazai premiert megnehezíti az amerikai tévés szezon egy- vagy akár többhetes szünete is, akár ünnep, akár bármi más miatt, így pedig nem lehet egy hazai, szünetmentes vetítést betervezni.

mSO - 2016. 06. 03. 20:37

A csillag mit jelent?

Junkie2015 - 2016. 06. 03. 20:38

AJ! Te tudod melyik csatorna milyen gyártókkal van leszerzodve? Gondolok itt arra pl hogy a Fox tudtommal Rtllel, de nagyon sok Fox film megy a TV2-n is?

winnie - 2016. 06. 03. 20:51

semmit, bent hagytam:)

Flanker - 2016. 06. 03. 21:07

Persze ha a kábeles saját gyártásokat mellé tesszük, máris jóval szebb szám lenne :)

Lengabor - 2016. 06. 03. 22:02

A Jogászok ászát az RTL+ mutatta be. Az RTLII-re a 13 éves A narancsvidék, a 21 rész után elhasalt King (amit amúgy az M1 adott), a hatalmasat bukó, de a torkunkon folyamatosan lenyomott A zöld íjász és persze a Revolution ismétlése volt csak méltó, nem beszélve a ki tudja honnan előtúrt Vészhelyzet 11. évadáról.

AJ - 2016. 06. 03. 22:19

Junkie2015

Őszinte leszek, fogalmam sincs, hogy pontosan kinek kivel van szerződése, elővásárlási joga. Ez üzleti titok és egyébként sem szeretik idehaza hangoztatni, hogy mit vettek meg, mert ugye ki tudja, hogy fél, vagy egy év múlva milyen helyzet lesz, akár nézettségi, akár piaci, akár szervezeti, így pedig nincs az, hogy beígértük, de nem tudjuk tartani, mert nincs mit tartani. Ez persze rossz, de nem tavaly kezdték ezt a tévéadók itthon. Az amerikaihoz hasonló, már tavasszal kiadott őszi műsortervek idehaza az álom kategóriába tartoznak, cserébe viszont bármikor jöhet egy hatalmas meglepetés.

Félretéve a szócséplésemet, a TV2-nél vannak most FOX-os cuccok, de nem is csoda, hiszen annyi kábelcsatornát indítanak, hogy kell hozzá az alapanyag, de hogy teszem azt egy Prison Breaket az RTL Klub vesz-e meg, vagy netán a FOX, azt mi, kívülállók csak a hazai premier környékén fogjuk megtudni. A stúdiószerződések a belsős infók nélkül amúgy egy ideje nem érnek semmit. Van olyan sorozat, amit a TV2-re vártunk mert gyártó, forgalmazó, minden “stimmelt” és nem hozzájuk jött, és van olyan, mint az X-akták, amit én a FOX-ra vártam, erre a “semmiből” megvette az RTL Klub a Cool TV-re.

Sorozatgyilkos - 2016. 06. 04. 09:16

Duna – Laura rejtélyei?

AJ - 2016. 06. 04. 09:58

Sorozatgyilkos

A Laura rejtélyei nem 2015/16-os amerikai premier, hanem 2014/15-ös.

adamec77 - 2016. 06. 04. 12:46

Preacher – AMC?

AJ - 2016. 06. 04. 13:46

adamec77

A Preacher nem országos adón megy.

Sorozatgyilkos - 2016. 06. 04. 17:58

Köszi, ez nagyon alapos és hasznos összefoglalás. A kábelesekről van értelme ilyet csinálni, leszámítva a Netflixet és az HBO-t, amikor a saját sorozataikat mutatják be?

winnie - 2016. 06. 05. 04:54

azért nem jutott eszembe, mert kábelen nincs ennyire konkrét évadhatár, de ugyanerre az időszakra vonatkozóan lehet, hogy megcsinálom.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz