login |

The Path: vége az 1. évadnak – írta: Wall-E

2016. 06. 03. 21:03 - Írta: vendegblogger

18 hozzászólás | kategória: kritika,

Hat rész után azt mondtam, hogy minden egyes résszel egyre jobb a sorozat, a finálé után pedig elmondható, hogy ez a tendencia a teljes évadot jellemezte, egy átgondolt és remekül megírt történetet kaptunk, lassan építkező szálakkal és egyre növekvő feszültséggel.

path-vege-k1

A The Path témája meglehetősen polarizáló lehet a komoly vallási tónus miatt, ami a külső szemlélő számára ráadásul egyfajta fanatizmussal is párosulhat.

Nem biztos tehát, hogy egy rövid leírás alapján a többség egyértelmű érdeklődést mutatna a sorozat iránt, de annyira erős és egyedi atmoszférát teremtettek a készítők, hogy a számunkra szinte elképzelhetetlen, vagy érthetetlen dolgok természetesnek és megalapozottnak hatnak, így sikerül ezt a különös világot és közeget hihető valósággá tenni.

path-vege-k2

Az egész évadra az átívelés a jellemző, egyáltalán nincsenek epizodikusabb részek, szinte minden történetszál végigkíséri a teljes szezont. A tovább mögött spoileresen folytatom.

Eddie titka hitének megkérdőjelezéséről Cal közreműködésével végül családja felbomlásával végződött, miután Sarah megtudta, hogy férjének nem volt viszonya, hanem hazudott róla, hogy a valódi problémáit, hitével való vívódását titokban tarthassa. Szinte sokkoló volt látni, ahogy Sarah szülei szinte pillanatok alatt, azonnal kitagadják családjukból Eddie-t, amint értesülnek róla, hogy megtagadta a hitét, hiába fűzte őket össze hosszú éveken át szoros családi kötelék.

Így Eddie elköltözött a Meyerista mozgalom birtokáról és családjától, azonban látomások gyötörték, melyek végül elvezették Peruba, ahol korábban először jöttek elő a kételyei, s rátalált Steve-re, a mozgalom alapítójára, akinek betegségét Cal titokban tartva a saját kezébe vette az irányítást.

path-vege-k3

Az egész évad során eszméletlenül fekvő Steve némileg erőre kapott, ez a felfedezés pedig minden bizonnyal a második évad egyik fő motorja lesz, miután a férfi értesül róla, hogy Cal a távollétében miképpen alakította a mozgalmat a saját érdekei szerint, valamint, hogy a Meyeristákat végül arról értesítette, hogy meghalt és őt nevezte ki utódjául.

Eddie történetét éreztem a legizgalmasabbnak az évad során, hiszen ő volt az, aki nem a rendszeren belül ment keresztül dolgokon, hanem magát a mozgalmat és az életmódjukat kérdőjelezte meg. A Cal által kiszabott hosszú séta során újra felerősödtek benne testvére elvesztésével kapcsolatos érzései, melyek egész korábbi életét összetörték, s melyből csak Sarah-val kialakult szerelme és házassága révén tudott továbblépni – ez a kapcsolat pedig kulcsfontosságú volt a Meyeristákhoz való csatlakozásában. Felismerte tehát, hogy elsősorban a szerelem, az otthon és a biztonság vonzotta a mozgalomhoz, a hitüket inkább csak ezek után vette át az életmód részeként.

Sarah számára, akinek ez a hit életének legfontosabb, egyértelmű alapvetése, nem tud megbirkózni Eddie ezen érzéseivel, hiába biztosítja a férje, hogy nagyon szereti a családjukat, illetve hisz a mozgalom által végzett munkában is. A fényben viszont nem hisz, ez pedig Sarah számára felfoghatatlan. A nő meg is tud néhány dolgot Cal sötét tevékenységeiről is, az ezzel kapcsolatos várható nyomozás, illetve az ő egyre fontosabb szerepe a mozgalom életében várhatóan egy másik fontos eleme lesz majd a folytatásnak.

path-vege-k4

Nem lehet szó nélkül elmenni a színészi teljesítmények mellett sem, a három főszereplő egyaránt fantasztikusat alakít. Aaron Paul (Eddie), Hugh Dancy (Cal) és Michelle Monaghan (Sarah) igazán egyedi karaktereket hoztak létre, rengeteg árnyalattal, az írás pedig még erősebbé teszi őket a sok sejtelmes pillanattal és apró utalásokkal.

A helyszínek pedig gyönyörűek és rendszerint szimbolikus jelentést is kapnak, de ezen felül is minden jelenet, maga a sorozat egyszerűen csak jól néz ki, szimplán esztétikai szempontból is erős élményről van szó.

path-vege-k5

A The Path számomra igazi meglepetésnek bizonyult, amely esetében fogalmam sem volt, hogy mire számítsak, de az évad felétől gyakorlatilag észrevettem, hogy az egyik első dolog a héten, amit megnézek, amint lehetőségem van rá. Mert tényleg kiragad a valóságból és belehelyez valami teljesen másba, amiben el lehet merülni egy időre.

18 hozzászólás Ne habozz!

Geza Kovacs - 2016. 06. 03. 21:41

Nagyon jó volt minden része külön, és az évad egészében is.

Lemoni - 2016. 06. 03. 22:19

Évad végére az tudatosult bennem, hogy mindegyik sorsszál hatalmas képmutatáson alapul. Eddie, aki szinte mindenki elől titkolta a kétségeit, Sarah, akinél elég érdekes a morál és nálam egyértelműen ő lett a báránybőrbe bújt farkas, Cal pedig a mozgalom tagjait vezeti az orruknál fogva, Steve pedig Calt. Nekem Cal a legérdekesebb, mert nem tudom, mi hajtja. Amikor megverik, megalázzák, eltűri,őrlődik, ez valószínűleg a sanyarú családi hátteréből jött vele. Nem világos, miért annyira fontos neki a mozgalom vezetése, hiszen egy jelentéktelen kis társaság. Ellentmondásos az érzelme Sarah iránt is. Különcsége, random dühkitörései, nem mindig uralt szenvedélybetegsége, kiborulása a gyilkosság után teljesen kiszámíthatatlanná teszik a karaktert és ezért izgalmasabb is nekem, mint pl. Eddie.
Az Outsiders mellett ez lett idén a másik kedvenc újoncom, remek dráma.

Gevin - 2016. 06. 04. 02:11

Három rész után lőttem le. Aaron Paul ennél jobbat érdemel.

Hugh Dancy karaktere egész érdekes, de nálam nem bírta elvinni az egészet a hátán. Sokkal jobb, izgalmasabb és érdekesebb drámák vannak manapság a tévében.

clegane - 2016. 06. 04. 08:54

nekem is nagyon megtetszett, ezt vártam legjobban a héten. nagyon magvas, érdekes történet ez.
a fináléval kicsit az volt a bajom, hogy minden szál cliffhangerre futott ki, semmi katarktikus nem volt benne. tényleg olyan, mintha egy könyvet a felénél letennél, aztán majd folytatod jövőre.

szpojleres mókus - 2016. 06. 04. 10:21

Első négyet végignéztem utána abbahagytam.

A szekták számomra mindig is nagy kérdőjelek voltak az ilyen szekták hogy amikor a tudomány ennyire előrehaladott akkor hogyan képes valaki elhinni azokat a dogmákat amiket az adott szekta mutat. Természetesen tudom, beletartozik az emberi pszichológia hogy aki segít nekem mert kilátástalan az életem annak elhiszek mindent, de akkor is.

A karakterek langyosan. A szőke csaj tudja hogy a társaság rossz de ő sem biztos benne csak szerencsétlenkedik. Leakarják őt nyomozni a szektások hova ment, erre google második találtatban kiteszi a tel. számát.

Aaron Paul látta a saját szemével hogy az egész egy b@szott nagy átverés, de önként bejelentkezik a 14 napos agymosásra, majd amikor kijön akkor megmondja a szőke csajnak hogy hmm hát őőő én abbahagyom az egészet na…mert még..őőő..áá..őő…mindig hiszek……na….

Ha azt akarták volna ábrázolni hogy működött a 14 napos agymosás egy rendes rendezővel a karakter breaking bades módra agresszív lett volna azokra a tényekre amikre nincs logikus válasz, ordíott volna, nem pedig mind a lágytojás hogy hmmm hááát igen..abbahagyom.

anyuka nem akarsz róla beszélni mi történt szóval megcsaltál karaktere is nagyon béna, süt az írók töketlensége.

A fő próféta a szekta vezetője meg borzalmasan creepy. Hamarabb képzelném el egy főállású gyilkos-pedofilnak mint egy személynek akire rábíznám az életem.

snitt - 2016. 06. 04. 11:40

szpojler: látszik, hogy igen felszínesen nézted azt a 4 részt, ha így láttad meg a dolgokat. De persze egyértelmű volt már 1. rész után hogy nem sok embernek szájíze a széria.

Első bekezdésedet alapul véve, ennyi erővel ugyanúgy kérdőjeles az, hogy továbbra is vannak különböző vallásos emberek, nem is kevesen a planétán.

Karakterek egyáltalán nem voltak langyosak. Elég azokat a jeleneteket feleleveníteni amikor Hawk és Ashley voltak a képernyőn: mellékszálak, mégis teljesen hitelesen ábrázolták a két eszmék által nevelt kölykök zavaros love helyzetét.

Éronnak meg nem volt más választása, ha nem akarta azonnal elveszíteni a családját + az elején még igen zavart volt, és próbált továbbra, ha halványan is de hinni.

Ep8 endingje pedig egyik legjobb amit idén sorozatban láttam.

paranoid android - 2016. 06. 04. 22:20

Remek évad volt. Erősen karakter központú sorozat, ami nálam mindenképpen előny, de sokakat el fog tántorítani érzésem szerint, mert ugyan komplexek a karakterek, de egyáltalán nem harsányak, így a felfedezésükhöz idő kell. És aki nem szán időt rá, az olyan szinten nem fogja érteni a motivációkat, mint @szpojleres mókus (már bocsánat). – A 14 napos átnevelés éppen arról szólt, hogy Eddie tudatosan bevállalta ezt a kínzást, hogy úgy tettethessen, hogy minden a régi, mert nem akarja elhagyni a családját. Eddie története az évad során nem csak a hitében való kételkedéséről és kiábrándulásáról szólt, hanem arról is, hogy ez milyen következményekkel jár. Eddie számára a családja az élete, de ha bevallja, hogy nem hisz, akkor elveszíti őket. Itt nem volt semmi külső erő által elvégzett agymosás, hanem Eddie saját maga próbálta önmagára erőltetni a hitet.

Nem is véletlen, hogy nekem is Eddie lett a kedvencem, baromi érdekesnek találom a hit és kétely kérdéskörét.
A leglátványosabb karakter egyértelműen Cal volt, kellett egy kis idő, amíg ráéreztem, de részről-részre egyre érdekesebb lett. Viszont ami meglepett, hogy egy ilyen manipulatív és megalomán karakter mellett, mint Cal, az évad végére mégis Sarah-t kedveltem legkevésbé. Van Sarah-ban valami félelmetes, amit eleinte nem tudtam meghatározni, de azt hiszem az lehet, hogy az ő személyiségében gyökeres részt képez a meyerizmus, a legfontosabb attribútuma a hite. Sarah szimplán nem létezhet a mozgalom nélkül. És az ebből fakadó morális felsőbbrendűség-érzetével keveredő képmutatásai igazi antagonistává változtatták számomra az évad végére.
(Kisebb negatívum, hogy nem igazán lett megalapozva Hawk finálébeli döntése. Kész lett volna Ashley-ért otthagyni a mozgalmat, de a lány szakít vele, hogy ne veszítse el a srác a családját. De Eddie döntésével felborul ez a felállás. Miért teszi le Hawk az esküjét, ha az apjával is mehetne?)

Wall-E - 2016. 06. 05. 00:31

” Miért teszi le Hawk az esküjét, ha az apjával is mehetne?)

paranoid android:

Olvastam egy interjút Michelle Monaghan-nel, amikor tőle kérdezték ezt, ő arra mutatott rá, hogy Hawk nem tudja azt, hogy Ashley nem azért szakított vele, mert nem akar vele lenni, hanem mert manipulálta Cal (Sarah kérésére ugye), tehát ő azt hiszi, hogy az a fő dolog, ami elvonzotta a mozgalomtól, azt elveszítette, és a szívfájdalma miatt ösztönből a biztonságot választja. Ha tudna róla, hogy mások miatt ért véget a kapcsolata, akkor valószínűleg máshogy reagál. Nem tudom, hogy engem teljesen kielégít e ez a magyarázat, de Hawk még nem egy kiforrott, tapasztalt személyiség, tehát hihetőnek érzem az ő élethelyzetében ezt a reakciót, ha a fentieket figyelembe vesszük.

Heisenberg - 2016. 06. 05. 15:22

Bejött az első évad várom a folytatást. Egyébként Mary története akár egy Mandy Milkovich (Shameless) spinoffnak is beillik, mert az ottani karaktere is kb. hasonló körülmények között élt (bántalmazó apa, lepukkant, drogos, züllött környezet), szóval simán el tudom képzelni, hogy szektások közt folytatja az életét :D

paranoid android - 2016. 06. 05. 17:09

@Wall-E

Köszi, én is gondoltam hasonlóra, csak mégis túlzásnak éreztem az ilyen mértékű elkötelezettséget részéről, úgy, hogy nemrég még képes lett volna otthagyni a mozgalmat. De most hogy elgondolkoztam ezen, eszembe jutott, hogy most volt a 16. születésnapja, szóval lehet nem választhatta azt, hogy vár az esküvel, amíg újra biztos lesz a hitében. Hanem mindenképpen döntenie kellett valahogy. Bár ebben nem vagyok teljesen biztos, hogy így működik.

rvtull - 2016. 06. 06. 13:06

Remek évad volt. Imádtam az egészet!
Láttam, hogy berendelték a második évadot. Az is március környékére várható?

Wall-E - 2016. 06. 06. 16:27

@rvtull

Elvileg pontos dátum még nincs, csak annyit tudni, hogy lesz második évad.

rvtull - 2016. 06. 06. 21:24

@Wall-E
Köszi, nézném már most persze :):)

Snoopyzit30 - 2016. 07. 06. 13:24

Remek sorozat! Volt pár pillanat még az elején, amikor gondolkoztam, hogy nézős marad-e nekem, de ezen aztán túl is lendültem főleg az erős karaktereknek köszönhetően. Nekem nagyon tetszik ahogy Aaron Paul hozza Eddie figuráját, nem lehet azt mondani, hogy csak a breakingbad-es eszköztárhoz nyúl (ahogy ezt mondjuk az 1. rész sugallta nekem).
Azon is agyaltam, hogy most akkor a Mozgalom az tényleg az vagy “csak” egy szekta, aztán a kérdést eldöntendő elő is kaptam a régi szociálpszichológia könyvemet, hogy ott mit is írtak a szektásodásról és e szerint a szekta jellemzői:
1.az infoáramlás korlátozása
2.zsargonképződés
3.erős ellenségkép
4.a vezető istenítése
5.beavatás
6.hittérítés
A sorozatban a fenti 6 elem közül 4 biztosan előfordul. Azt nem tudom, hogy az információkat korlátozzák-e, szerintem szabadon infohoz juthatnak a többiek, ha csak arra nem gondolunk, hogy Cal erősen megszűri az információkat, akkor ez a pont is teljesül.
Illetve az erős ellenségkép itt szerintem nincs. Ők nem tekintenek ellenségként az emberekre, inkább az emberek tekintenek rájuk ellenségként. Cal inkább eszközként használ embereket, de nem ellenségként. Vagy erre a pontra lehet azt ráhúzni, hogy aki otthagyja őket az “hitetlen” és akkor őt el kell kapni (ahogy a szőke csajt is el akarták, aki végül a végén visszament hozzájuk).
Összességében így az utolsó részt is megnézve én úgy gondolom, hogy ez egy szekta.

Lehetne még sok mindent írni róla, de előttem a kommentekben tök jókat írtatok. Várós a következő évad.

paranoid android - 2016. 07. 08. 21:44

@Snoopyzit30

Mindenképpen van információkorlátozás is. Többször is említették, hogy minél magasabbra “mászol” a létrán (“rung”-ok) annál többet tudhatsz magáról a mozgalomról, amiben benne vagy. A külvilágból származó információk első ránézésre elég szabadon áramolhatnak, hisz nem autokratikus a korlátozás, de itt is van egyfajta közösségi önkorlátozás, aminek alapja a hitük (pl. kortárs zene tiltása). Szóval szerintem ezt is ki lehet pipálni a listából.

Snoopyzit30 - 2016. 07. 10. 19:16

@paranoid android

Igen, igazad van. Tényleg a zenét is szűrik és gondolom akkor ilyen szempontból azt is, hogy mit olvashatnak stb. Ami még eszembe jutott az infoszűrésre, az az, hogy Sarah gyakorlatilag úgy lopta ki a naplót (a szőke csaj férjének naplóját, aki öngyilkos lett vagy megölték ezt ugye még nem tudjuk) az irodából. Pedig aztán Sarahnak már hozzáférése van szinte mindenhez, mert ő már elég magas fokon áll ezen a létrás hülyeségen. Tehát szerencsétlen csajnak (Alison Kemp a neve a sorozatban) a naplót oda sem adták, amikor meghalt a férje, ez már alapból kimeríti nálam az infoszűrés fogalmát.

Snoopyzit30 - 2016. 07. 10. 19:23

Tudtam, hogy valahonnan ismerős nekem az Alison Kemp-et alakító Sarah Jones nevű színésznő. Kb. egy hónapja daráltam le az egész Sons of Anarchy sorozatot és abban játszotta Zobelle lányát. Ott is szőke haja volt, csak azóta már öregedett 7 évet :-P

egypuputeve - 2017. 12. 22. 04:11

Ezt eddig hogyhogy nem fedeztem fel?
Nem is tudom, melyik a kedven szektám. Tán a JT :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz