login |

Az anime is sorozat: Sword Art Online – írta Scat

2016. 06. 05. 16:13 - Írta: vendegblogger

49 hozzászólás | kategória: animáció, anime, Ázsia sorozatozik, kritika,

Elgondolkoztatok már azon, hogy milyen lenne, ha egy játékban élhetnénk? Itt most nem egy babaházra vagy ilyesmire kell gondolni, hanem egy amolyan MMO-ra, virtuális valóságra. A Sword Art Online (Sōdo Āto Onrain) ezzel a felvetéssel indul, melyen aztán alaposan csavarnak egyet, de lássuk nagy vonalakban miről is szól.

sword1

2022-ben a virtuális játékok már nem csak a szokványos módon, konzolokon vagy számítógépeken érhetőek el, ugyanis a sorozat kezdetén kerül piacra a legújabb játék, a Sword Art Online (továbbiakban SAO), melyhez egy újonnan kifejlesztett hardver (NervGear) is jár, ami a mai kínálatból leginkább a VR-ra hasonlít, azzal a különbséggel, hogy ez egy sisak, és nem csak az egyik érzékünkre (a látásra) van hatással, hanem mindegyikre. Mindez azonban csak limitált kiadásban kerül a boltok polcaira, szám szerint 10.000 darab.

Az anime főszereplője, Kirito benne van a fogyasztók szerencsés csoportjában, sőt, korábban részt vehetett a bétatesztelésben is, melynek köszönhetően ő már ismeri a SAO-t valamennyire, könnyebben és gyorsabban tud fejlődni benne. Miután elindulnak a szerverek, találkozik Klein-nel, aki segítséget kér tőle az induláshoz. Rövid gyorstalpalót kap Kiritótól, aki ezt követően ki akarna jelentkezni egy kis időre… ám itt jön a csavar, nem lehet!

sword2

Hamarosan kiderül, hogy ez nem egy hiba, hanem szándékos tervezés eredménye, melyet a SAO megalkotója, Akihiko Kayaba épített be a játékba. A nap végén (kissé teátrális módon) ezt bejelenti a játékosoknak, majd közöl velük néhány alapvető szabályt.

1. Kijutni csak úgy lehet a játékból, ha valaki végig viszi mind a 100 szintet, illetve legyőzi az annak végén található főellenséget. 2. Akinek a karaktere elhalálozik, az a valóságban is életét veszti. 3. Ha valakiről a levennék a sisakot, hogy így szabadítsák ki, szintén meghal, köszönhetően a NervGear egy rejtett funkciójának, mely kisüti a felhasználó agyát.

Vajon sikerül kijutni? Hányan fognak meghalni? Összefognak az emberek vagy egymás ellen fordulnak? Innentől kezdve a SAO már nem csak egyszerű szórakozás, hanem maga a hús-vér valóság.

sword3

Be kell valljam, nekem nagyon megtetszett ez a felütés, mikor belekezdtem a SAO-ba. Valamicske MMO-tapasztalatom is van a múltból, de őszintén szólva, ez nem igazán számít. Ilyen irányú tudás hiányában is abszolút élvezhető a sorozat, csak ez esetben amolyan fantasyként kell tekinteni rá. Rengeteg lehetőséget rejt ez a tartalom, ami kifejezetten ügyesen ki is használtak.

Nemcsak a fő történet (a kijutás) kerül reflektorfénybe, hanem egy-egy rész erejéig kapunk néha mellékszálakat is, melyek néha még izgalmasabbak is, vagy éppen rettentő letaglózóak. Baromi érdekes, ahogyan szépen lassan kibontakozik előttünk ez a megalkotott világ és a benne élő emberek, kialakított szokások, ünnepek, társadalmi csoportok.

És a legjobb az egészben, hogy mindenre lesz magyarázat. Például engem a kezdetekben piszkosul zavart, hogy nem tudom, mi történik a játékosok testével a valóságban, hogy hány emberről veszik le a sisakot, mire rájönnek? De ezekrre is ad választ a sorozat, még ha nem is kapkodja el.

sword4

Bár egy főszereplőnk van, ez a későbbiekben változni is fog, és nem is. Ezt spoiler nélkül nehéz volna kifejteni, úgyhogy nem is tenném. Mindenesetre sok karakter feltűnik az anime során, olykor kapnak egy külön részt is. Ezen szereplők egész jók (az epizódjaik általában sokkal jobbak), bár egy-kettő kivételével nem igazán részletgazdagok. Ugyanakkor fárasztóval vagy bosszantóval nekem nem volt szerencsém találkozni.

Egy nagy baja van a Sword Art Online-nak: az, hogy rövid. Technikailag ez nem igaz, mert kettő évados sorozatról van szó, 49 résszel, de maga a SAO nem fedi le az egészet. Olyasmi, mintha csak egy fejezet lenne a könyvből (ezen logika alapján a két évad, négy fejezet, amiből szerintem az első és az utolsó a legjobb).

De akkor miről szól a többi epizód? Nem spoilerezném el, de az alapvetés nem fog változni. (Illetve amennyire más oldalakon olvasgattam, sokakat zavartak az anime elején lévő időugrások. Ez valóban furcsa lehet az első néhány rész során.)

sword5

Műfajilag meglehetősen sokrétű a sorozat, de ha egy jellemzőt választhatnék, azt mondanám, fantasy. Egyébként meg néha sci-fi, máskor komédia, olykor pedig abszolút feelgood – a kedvenc mellékepizódom pedig thriller volt. Komolyan, az ereimben megfagyott a vér, annyira jó hangulatot sikerült a nevető koporsós részhez teremteni.

A feliratozás korrekt hozzá, a zenei alap semmi kiemelkedőt nem nyújt. A két évadnak egy egész estés mozifilm lesz a folytatása, mely előreláthatólag jövőre érkezik a japán mozikba.

49 hozzászólás Ne habozz!

Risi92 - 2016. 06. 05. 16:19

ííí pont most kerestem egy uj anime-t. ez tökéletes lesz nyári darára, köszönöm!

-Haseo- - 2016. 06. 05. 16:56

Alapja tényleg érdekes, amúgy itt megmondom hogy egy kalap guánó az egész.

Megalomán shounen-seinen keverék, ami próbál több műfajt keverni, úgy hogy alapvetően nem tud semmien lenni, a világnak nincsneek szabályai, a kivitelezés bugyuta, a történet pár rész után brutál gagyi és klisés, a fordulatok nevetségesek, dráma meg nem működik. Önkínzásnak jó maximum, copy-and-paste ötletekből az A-1 összehozta az egyik legigénytelenebb hárem animét ami valaha létezett…. igen ez alapvetően egy Hárem… :D

Shalafi - 2016. 06. 05. 16:59

Gun Gale es részeket csak elkezdtem nézni, ott kcisapták nálam a biztosítékot végleg, pedig az elötte lévő sagával is voltak gondjaim…De legalső saga az kifejezetten jó!

Turbo - 2016. 06. 05. 17:19

Az egyik legnagyobb szutyok, amit valaha láttam. Gyakorlatilag a Pupát is jobban élveztem, pedig az is rettenet igénytelen alkotás.

energy - 2016. 06. 05. 18:31

Ez az anime jó ötletnek tűnik, de erősen tűlértékelt! A második évad unalmasságára szavak sincsenek.

Melkon - 2016. 06. 05. 18:49

Az otlet jo, az eleje tetszett, de az elso csavar szerintem fajdalmasan korai volt. Utana 3-4 reszig meg neztem, de sajnos mar untam es kiszalltam.

Maala - 2016. 06. 05. 18:53

Sajnos a legjobb fejezet nem lesz meganimésítve, így az marad csak light novel formájában. :)

NLZ - 2016. 06. 05. 19:10

:D

Arsebulls - 2016. 06. 05. 19:19

Entry level animének mindenkinek ajánlom, egy jó barátomnak ez volt az első anime amit látott és sikerült neki megszeretni a műfajt és később elkezdeni a komolyabb műveket. Ha valami kicsit komolyabbra vágyik az ember, akkor tanácsolnám: Neon Genesis Evangelion; Texhnolyze; Series Experiment Lain; Wolf’s Rain; Ghost In The Shell; Legend Of The Galactic Heroes; Ergo Proxy;

Silver-sama - 2016. 06. 05. 19:21

Anime ipar legalja. Egy kupac gané…

Bitmail32 - 2016. 06. 05. 20:09

Az előző kommentelők már leírtak mindent, én csak megerősítésnek jöttem. Ha már animékről is lehet itt olvasni (kritikákat) akkor jó lenne többet is látni, de valami jobb szintből. Ez tényleg egy belépő szintű kategóriás anime, de ha valaki sokáig ezen él akkor nagyon hamar megunhatja. Az első évad fele még okés, de túl hamar vége lett tényleg, aztán meg már csak az utolsó részek (amikor Kirito bedurvul :DD)
A 2. évad meg dettó uncsi, kár fáradozni.

godzilla2 - 2016. 06. 05. 20:20

Belépő szintű cuccnak ideális, de ennél nem több… az első évadát minden marhasága ellenére is, mondjuk úgy élveztem, de a 2.évad már nekem se lett kedvenc… amúgy meg szigorúan saját vélemény alapján a Log Horizon 2 évada minden szinten kenterbe veri, még annak ellenére is, hogy ott némileg más a felállás, plusz nem olyan gyors tempójú mint a SOA…viszont szerintem abban messze jobban elkapták az MMO-érzést, mint emitt :)

Dareiion - 2016. 06. 05. 20:28

Jesszus, olvasom itt az anyázós kommenteket meg hogy az anime ipar legalja. :D Hát ti sem láttatok még akkor szar animéket. Menjetek Boku no Piko-t nézni.

A SAO egy sima átlagos anime semmivel sem szarabb mint a többi hasonló stílusú hárem cucc. Nem tökéletes, de hogy az animék legalja…jaj.

juhaszvik - 2016. 06. 05. 20:32

Ha valakinek mégis bejön a stílus (én a soa első évadának háromnegyedénél kiszáltam) annak ajánlom a sokkal jobb kivitelezésű Grimgar of fantasy and ash című sorozatot. Nagyon hasonló koncepció, zavaró baromságok nélkül.

Scat - 2016. 06. 05. 20:38

“Ha már animékről is lehet itt olvasni (kritikákat) akkor jó lenne többet is látni, de valami jobb szintből.”

Csak a magam nevében nyilatkozhatok, de fogok írni ilyenről, olyanról is, mi kezd el érdekelni éppen.

Egyébként – ez mindenkihez szól -, nagyon szívesen veszem azt, ha leírjátok, szerintetek mik a jó animék, általában nehezen találok olyat, amibe szívesen belekezdenék, és vitán felül állóan jó is. (bár legutóbb a Psycho-Pass-ra így leltem rá, ami teljes mértékben lenyűgözött)

“Ha valami kicsit komolyabbra vágyik az ember, akkor tanácsolnám: Neon Genesis Evangelion; Texhnolyze; Series Experiment Lain; Wolf’s Rain; Ghost In The Shell; Legend Of The Galactic Heroes; Ergo Proxy;”

NGE-t láttam, és bár a vége a maga módján tényleg oltári, de engem kicsit a Lostra emlékeztetett. Kapunk pár érdekes kérdést, aztán megint és megint, a vége meg valami tök másra ad választ. Tudom, tudom…de a filmet még nem néztem meg.
Éppen az Ergo Proxy az, amit nemrégiben elkezdtem, úgyhogy a jövőben arról is lesz írás.

A többi címet pedig köszi, csekkolom majd, hogy érdemes-e belekezdenem.

Melkon - 2016. 06. 05. 20:47

Scat:
Olyan nagyon sok animét nem láttam, de a Death Note nálam mindent visz. A film is, meg a sorozat is. :)

juhaszvik - 2016. 06. 05. 20:48

Dareiion:
én veled értek egyet, még akkor is, ha nem tartom sokra a soa-t. közepes cucc, sok rajongóval. ez olyan, mint az NCIS-t vagy a HIMYM-et lealázni, mintha minden idők legrosszabb sorozatai lennének.
az ennyire mély negatív kritikát azért kapja, mert népszerű. szerintem.

winnie - 2016. 06. 05. 20:49

“Ez tényleg egy belépő szintű kategóriás anime,”

akkor nagyon jó választás, ez lenne a lényeg. és még te is azt írod, hogy jó az első évad, szóval pláne. idővel, ha már nem tetszik neki, úgyis kaszálja az ember. ha meg végig tetszik, akkor nincs gond.

a rovat lényege, meg a blogé, a sorozatokra való figyelemfelhívás. akinek a koncepció bejön, az bepróbálja. akinek a sorozat nem jön be, 20 perc uánn kukázza és nézi a következőt. de tippre azért népszerű, szóval sokaknál megragadhat.

winnie - 2016. 06. 05. 20:53

de egyébként ezért is hasznosak a kommentek. mindenki le tudja írni a véleményét, amit ugyancsak mérlegelhet az ember. csak ne annyi legyen, hogy “király” vagy “szar”, nulla indoklással. már egy plusz mondat is sokat jelent.

Arsebulls - 2016. 06. 05. 20:58

@scat
>de a filmet még nem néztem meg.

Anélkül nem az igazi igen. Úgy tényleg Lostos hatást kelt. A film elég sok dolgot tisztáz, vagyis inkább egy alternatív befejezést kínál, amiben sokkal tisztábbak a dolgok, de nekem másodszori darára sikerült helyére tennem az egészet.

A texhnolyze szerintem az anime kiteljesedése. Egy iszonyat lassú cucc, de borzalmasan igényes. Edward Hopper festményei alapján csinálták benne a fenti világot, és maga az egész show is inkább a művészeti szempontokra koncentrál, no meg arra, hogy egy szélsőség környezetben milyen embertípusok jönnek létre.

A legend Of the Galactic Heroes állítólag a legjobb anime amit valaha csináltak, de elég hosszú, 110 részes OVA. Én idő hiányában a felénél tartok, ugyanúgy mint a Lainnak, de a haverom azt mondta, hogy neki az egyik legnagyobb kedvence lett és eléggé sznob ízlése van.

A Wolf’s Rain meg azt a klasszikus 2000-es évek elején late night akció anime mint a ghost in the shell egy elég érdekes környezetben, remek plottal, ami egyébként elég nagy hatást gyakorolt rám.

http://myanimelist.net/profile/deadglory Itt a profilom ha esetleg érdekelnem még hogy miket néztem úgy nagyjából, nem láttam valami sokat, csak pár éve kezdtem az animét komolyabban. (Btw az idei season hatalmas hulladék senkinek nem ajánlok belőle konkrétan semmit)

grafi - 2016. 06. 05. 21:01

Gantz? :)

Silver-sama - 2016. 06. 05. 21:44

Code Geass, Death Note, No Game No Life, Kiseijuu, már ha írnak az animékről, akkor ilyenekről kellene, nem a létező legrosszabbakról… :S

SAO kritika:
Grafika 1/10
Hangok 1/10
Történet (1/10): semmilyen, tétovázós, klisés, kiszámítható, ócska, üresjárattal teli az eleje, kifejtetlen, a később kifejtettek orbitális baromság… A csaták/harcok élvezhetetlenek (kifejezett skillek és buffok nélküli kardcsapkodás egy MMO-ban? You must be kidding me…), rövidek, a SAO-ívben nem szólnak egyébről, mint pár gyökér hagyja magát lemészárolni. Az ALO vége (24. rész) meg egyszerűen szánalom a köbön. Magyarán az egész történet ezáltal élvezhetetlenné válik…
Karakterek (1/10):
Nos, a karakterdizájn ugyan szép, de a jellemábrázolás igen beszűkült. Éhínség idején nagyobb a piacon kajában a választék, azon felül, hogy a mellékszereplők java be lett hozva, majd el is lett tüntetve igen hamar, semmit se tudtunk meg róluk vagy legalábbis nem sokat. Ezzel pedig úgy lógtak a levegőben, mint 1956-ban az ÁVH-sok a Köztársaság tér fáin.
A főbb szereplőink közül kezdjük a netes waifuk új üdvöskéjével, Asunával. Az elején nagyon adja a magányos farkasasszony szerepet, titokzatoskodik, azonban igen hamar Kiritóval egy partiban találja magát. Ekkor tűnik fel neki a srác először. Később még párszor visszaköszön, de a kezdeti részekben sok szerepet még nem vállal, csak később érik központi szereplővé. Ezzel nincs gond, csak az átvezetés van kicsit furán, WTF-fejjel nézősen megoldva. A későbbi magyarázat, hogy miért kedvelte meg Kiritót meg nem valami épkézláb. Az ő és Kirito karakterének, valamint a sztori érdekességének mondható el, hogy igen sok utalást kapunk arra, hogy ezek ketten élőben kipróbálták az internetes (virtuális) szexet, s nem is egyszer csinálták. A későbbiekben az egymáshoz ragaszkodásuk kissé Romeo és Júlia jelleget ölt. Mikor Heathcliff meg akarja ölni Kiritót, míg mindenki más le van bénítva, Asuna Heathcliff kardjának útjába ugrik (pedig ő is le van bénítva). Kirito pedig a hirtelen letörtségtől elfelejt kellőképp harcolni és kinyíratja magát, majd magával rántja Heathcliffet a SAO-ív végén. Mivel a játékmester is meghalt ezzel, egyikük sem hal meg, de csak Kirito képes felébredni, Asuna fogoly marad a gépben, majd az Alfheim világában, ahol ugyan kulcsfigura lesz, de mellékszereplővé esik vissza. S pont ezért hasznavehetetlen karakter.
Kirito, aki korábban béta tesztelte a Sword Art Online játékát, s az abból szerzett tudásával kezdett el csalni (beater a srác [beta tester + cheater]), nem igazán közkedvelt karakterré válik az elején, igen gyakran visszaköszönnek a negatív hangok vele kapcsolatban, amelyek később már nem is válnak fontossá. A szerelmes lovagként való tetszelgése, ami az ALO-t jellemzi meg egyenesen gázzá lett, holott a SAO végén ez még úgy-ahogy elment. Az ALO-ban volt egy pillanata, mikor illúzió mágiával szörnnyé változott: jó kitombolta magát, de egy igen erős formát kapott ezzel, amit csak ekkor használ egyedül. Viszont az is érdekes, hogy pár nap alatt milyen gyorsan szert tett a játékban erre (s ez alól a statjainak megmaradása se menti fel, mivel se a stattal, se a korábbi szintjével sem párosul elkölthető XP-pont).
Yui, a SAO vége felé feltűnő kis perszonalizált algoritmus és Elpusztíthatatlan Tárgy aranyos karakter volt, viszont az Asunával és Kiritóval rendezett papás-mamásuk olykor olyan szövegeket generált, amitől lekapartam a lambériát. Az egyik doujinban, ami poénra veszi ezt a dolgot viszont remekül kijött, de valahogy nem éreztem a sorozatba valónak, sőt Yui karakterének ezen formáját sem igazán éreztem belepasszolónak.
Suguha, Kirito unokahúga az ALO-ban lesz fontos szereplő a mellette bevezetésre kerülő pszeudo-incest szál miatt. Önmagában nem lenne rossz dolog belevonni egy ilyet, főleg egy olyan világban, ahol már nem másol le teljesen a program (mint a SAO-ban), viszont ami miatt a karaktert és a sztorit ez ledegradálja, az a nyilvánvalóság. Nem hagyják meg a felfedezés örömét, hanem egyenesen és többször is az orrunk alá dörgölik, hogy a játékban ki is Suguha, s amikor felfedezik egymást Kiritóval, az a jelenet annyira műanyag, hogy egy gyártószalagnyi figura is kitelne belőle. Ennél bővebbet talán nem is lehet elmondani róla, mivel ez az egy dolgon kívül teljesen súlytalan karakter.
Sugou, az ALO főgonosza az, aki jó eséllyel pályázhat már most az évtized legrosszabb gonoszának címére. Egyszerűen átlátszó, az álnokságnak nyoma sincs benne, mégis olyanra rajzolják a fejét a legtöbbször. Sokkal inkább egy béna farokként írható le, mivel harcolni képtelen, csak az adminisztrátori és játékmesteri jogaival képes élni. Ezen felül a röhögése elviselhetetlen volt a 24. rész során (ilyenkor örülök, hogy Budapest felé nálam volt a fülesem, mert a rész egésze miatt én kerültem volna a dilidokihoz, nem ő). De javában az ő karaktere is kidolgozatlan, ahogy Heathcliffé, azaz a SAO-játék megalkotójának, Akihikónak is. Míg Akihiko halála még elment, bár önmagában az is egyetlen hatalmas klisé, addig Sugou-é egyenesen szánalmas volt.

Itsuki - 2016. 06. 05. 22:44

Szerintem meg igenis jó ,amíg a SAO világában vannak. A baj onnan kezdődik amikor kikerültek onnan. Második évad is addig elviselhető amíg abban a puffpuff online-ba vannak. a második része az évadnak a legalja. Potenciál sok volt benne de a kivitelezés. csalódás.

Arsebulls - 2016. 06. 05. 23:01

Behúzni az embereket nem olyan rossz ez. Persze van olyan álláspont, hogy aki szarral kezd az ott is marad, de szerintem ez egyáltalán nem így van. Én sem az Angel’s egg-gel kezdtem. Egy olyan oldalon, aminek nem elsődleges profilja az anime szerintem van helye a sao-nak. Én például anno még a Hellsinggel kezdtem, aztán sok sok év szünet után az akame ga kill vitt vissza az animébe, ami egy generic shounen battle valami, amit most már egyáltalán nem élveznék.

Bullseye - 2016. 06. 05. 23:20

9Gag-en is nagyon anyázták, egész kedvet kaptam, főleg, ha csak 50 rész (ott úgy tűnt több százas shonen). Párhuzamosan az Overlorddal vicces lehet.

(Pláne, hogy az anyázók által ajnározottat némelyike [Death note, Attack] mennyire nem jött be.)

De azt mindig szerettem, amikor megmondják, hogy milyen lúzer/hülyetini vagyok, ha egy sorozat tetszik. Az olyan felnőttes és bölcs hozzáállás!

Ben - 2016. 06. 06. 02:21

Mondjuk a sok szidás elég vicces, anno 2012-ben pont elég sok dícsérő cikket és kommentet olvastam a sorozattal kapcsolatban, egész nagy közösségkedvenc volt akkoriban. :D Szerintem nincs különösebb baj vele, Aincrad-on túllépve fulladt egy nagyobbat, de ettől még jót szórakoztam rajta. A Phantom Bullet arc már más tészta mondjuk… ott a debriefingnél abbahagytam. Talán majd folytatom light novel formájában… sőt, be is szerzem lassan, úgysincs semmi olvasnivalóm.

A Nanatsu no Taizai szerintem jobb belépő lenne a fantasy műfajban érdeklődő animeszüzeknek.

Ninaa - 2016. 06. 06. 08:22

Az első évadot imádtam, új volt.. talán azért. Nagyon tetszett, az eleje kicsit nekem unalmasabb volt, de aztán nem tudtam abba hagyni. A második évadot is elkezdtem nézni, viszont valahol az 5. résznél már abba is hagytam, mert egyszerűen nem kötött már le. Viszont nekem az egyik kedvencem lett a SAO első évada! :3

krisz - 2016. 06. 06. 08:28

Azért ennyire nem rossz az anime mint ahogyan sokan írják. Meg hogy miért erről kellett írni és miért nem arról ami jó, emberek mindenkinek más a jó, nektek a felsorolt noname animék, többeknek meg a soa. Én ajánlanám az animét, drámailag nagyon erős, még a szerelmi szál sem érdektelen benne, egyszerűen nézeti magát. És ha az kevés lenne a nyárra, márpedig kevés, még ajánlanám az attack on titant meg a one punch ment. Vagy ha valami nagyvonumelűbe kezdenél bele ami kitart egész nyáron akkor naruto (220 rész) és naruto shippuudem a folytatása, ami az animék abszolút csúcsa és császára (400+ rész). Jómagam jelen pillanatban harmadszorra darálom.

DarkM - 2016. 06. 06. 09:17

Akinek tetszett, annak ajánlok egy lightosabbat: Is It Wrong to Try to Pick Up Girls in a Dungeon? – címmel fut.

Andro - 2016. 06. 06. 10:41

Ezt “a karakterek nem tudnak kijutni a virtuális világból” dolgot már ellőtték párszor. Először anno a hack://SIGN animében, amit nagyon tudok ajánlani mindenkinek. Igaz, picit lassú, nagyon élvezetes, elgondolkodtató és agyalós. Jó igaz, az kifejezetten egy kijutni képtelen karakterre összpontosul.

A SAO-t még nem láttam, de talán egyszer belenézek.

Arsebulls: NGE, Lain, Wolf’s Rain és GITS már megvolt. Azok tényleg nem könnyű darabok. Egyébként én magam készítek anime értékeléseket minden témakörben.

hallak65 - 2016. 06. 06. 10:46

Nekem avval van bajom, hogy az évadok félbe vannak vágva. Mintha nem is egy 24 részes anime-t néznénk, hanem két 12 részest. Ha 12 részesnek vesszük jó, ha 24-nek pocsék, mert a 2×12 rész alig függ össze. Én az első 12 részt nézném 24-ben.

szelesmalom - 2016. 06. 06. 12:02

Én a fanok közt vagyok.
tetszett a SOA, a világ, a karakterek.
a második évad viszont számomra is unalmas volt.

Jó anime? nagyon sok féle-fajta animék vannak
nem egyszerű egy kezdőnek ajánlani sem, hisz a kommentekből is látszik, ami az egyiknek favorit a másiknak a legalja :)

Én Bleach-et nagyon imádom, ezt még senki nem ajánlotta.
És az ehhez hasonló verekedős, “fejlődős” animéket.

De említhetném a Chirio szellemországban
vagy a Vándorló palotát is.

Aztánmég:
Blood+
Sout Eater
Berserk
Blue Exorcist
D.Gray-man
Seraph of the End

A nem rég végetért: Fairy tail
vagy a most futó : Ushio and Tora, Naruto Shipuuden
(bár a filler történetek a Narutoban számomra írtózatosak)

Van bőven :D

Sleth - 2016. 06. 06. 14:45

SAO-ról nekem sincs pozitív vélemény, maximum annyi, hogy neki köszönhetően készült el a Log Horizon és az Overlord adaptációja (meglovagolták ezt a MMO-s hype-t, amit a SAO indított el).

Belépő szintű anime nincsen, amely jó lenne akárkinek. Mivel mindenkinek más az izlése, ahogy a élőszereplős sorozatok is megosztják az embereket lehet akármilyen jó, mint pl a Wire, vagy a Firefly.
Így én inkább pár teljesen más stilusú animét ajánlok:
– aki szereti a látványos akciót annak ott van a One Punch Man,
– akit az intrika érdekel, az legend of the Galactic Heroes-ban remélhetőleg megtalálja a számítását,
– aki egy nyugodt családi szórakózásra vágyik az tehet egy próbát az Usagi Drop-pal,
– aki középkori harcokat akar látni, az meglesheti a Berserk-et,
– akit érdekelne a Mecha műfaj, az belevetheti magát a Tengen Toppa Gurren Lagann-ba,
– aki egy dark fantasyra áhítózik, annak ajánlanám a Shingeki no Bahamut: Genesis-t,
– akit érdekel a szerencsejáték, az vethet egy pillantást a Kaiji-ra,
– aki egy részletes fantasy világot szeretne megismerni annak ott a Twelve Kingdoms,
– aki egy romantikus komédiát keres az rávetheti magát a Seto no Hanayome-ra,
– aki spagetti westernre éhezik, az adhat egy esélyt a Trigun-nak,
– aki imádja a szuperhősöket az belepillanthat a Tiger & Bunny-ba,
– aki kiváncsi a shounen-ekre, annak ajánlanám a Hunter x Hunter-t,
– aki egy realitás talaján mozgó animét szeretne látni, az rákereshet a Space Brothers-re.

Matee01 - 2016. 06. 06. 17:00

Szívesen látnám magyar szinkronnal egyszer a tv-ében is.
Most lehet utálni. XD :)

Matee01 - 2016. 06. 06. 17:02

Ragnarok The animation is hasonló MMO fantasy ajánlom.

Scat - 2016. 06. 06. 17:15

Azért kicsit örülök annak, hogy olyan animét sikerült választanom, ami ilyen komment cunamit indított el.

Válaszolva pár fenti dologra:
– Death Note-ról lesz kritika, bár az tőlem független
– Attack on Titan-t láttam, későbbiekben lehet írok róla
– Code Geass, az egyik legzseniálisabb, ami létezik, mindenképpen fogok róla írni
– Naruto is szóba jöhet, de a Shipuuden nem valószínű, több száz részre nincs időm

Köszönöm az ajánlásokat!

Peter7 - 2016. 06. 06. 17:18

Tudtok nekem olyan filmeket mondani, amik nagy sikerű, minőségi anime-k feldolgozásai?

Bitmail32 - 2016. 06. 06. 17:22

Scat: “de fogok írni ilyenről, olyanról is” – nagyon helyes, ennek örülök :D

winnie: Épp ezért írtam, de néhol itt-ott olyan volt már az anime tényleg, hogy még én is megértettem, hogy valami nem klappol nagyon xd Pedig kb. akkoriban kezdtem el én is “még jobban” animézgetni.

Bullseye: “(Pláne, hogy az anyázók által ajnározottat némelyike [Death note, Attack] mennyire nem jött be.)” Erről nem te tehetsz, ez a kettő nem is az SAO műfaja és persze neked is más igényeid vannak.

Amúgy mindenki aki SOA-t írt: Az SAO xD (ne keverjetek már 2 betűt légyszi :))

Poghy - 2016. 06. 06. 17:31

A SAO eleinte tetszett, de aztán elég rossz irányt vett szerintem. Pont most hétvégén daráltam le az Overlord-ot, aminek hasonló az alapsztorija, viszont sokkal jobban bejött, mint a SAO.

Amúgy ha már animéket ajánlgatunk, az utóbbi időben a legjobb, amit láttam az a Parasyte (Kiseijuu).

winnie - 2016. 06. 06. 18:44

az ajanlasokat erdemes bekopizni az ajanlos poszthoz, majd linkelem a posztokban is.

http://www.sorozatjunkie.hu/2014/11/13/anime-melyikkel-kezdjem/

bar ez belepo szintuekre vonatkozik, es frissekre.

energy - 2016. 06. 06. 19:48

A teljesség igénye nélkül, szívből ajánlom ezeket az animéket!
Ah! My Goddess: Season 1
http://animeaddicts.hu/encyclopedia.php?anime.16
Akame ga Kill!
http://animeaddicts.hu/encyclopedia.php?anime.9475
Attack on Titan / Shingeki no Kyojin
http://animeaddicts.hu/encyclopedia.php?anime.7817
Bungou Stray Dogs
http://animeaddicts.hu/encyclopedia.php?anime.11812
Charlotte
http://animeaddicts.hu/encyclopedia.php?anime.10747
D.Gray-Man
http://animeaddicts.hu/encyclopedia.php?anime.319
Dogs
http://animeaddicts.hu/encyclopedia.php?anime.3519
Durarara!!
http://animeaddicts.hu/encyclopedia.php?anime.2012
Ergo Proxy
http://animeaddicts.hu/encyclopedia.php?anime.865
Full Metal Panic – Fumoffu Minden résznél majd belehaltam a nevetésbe! Bűn kihagyni!
http://animeaddicts.hu/encyclopedia.php?anime.231
Ghost Hunt
http://animeaddicts.hu/encyclopedia.php?anime.764
Ghost in the Shell Stand Alone Complex
http://animeaddicts.hu/encyclopedia.php?anime.758
Hatenkou Yuugi http://animeaddicts.hu/encyclopedia.php?anime.1724
Inuyasha
http://animeaddicts.hu/encyclopedia.php?anime.85
Ixion Saga DT
http://animeaddicts.hu/encyclopedia.php?anime.5473
Kekkaishi
http://animeaddicts.hu/encyclopedia.php?anime.1098
Level E
http://animeaddicts.hu/encyclopedia.php?anime.2524
Munto
http://animeaddicts.hu/encyclopedia.php?anime.2256
Natsume`s Book of Friends http://animeaddicts.hu/encyclopedia.php?anime.2005
Noragami
http://animeaddicts.hu/encyclopedia.php?anime.8883
Nurarihyon no Mago
http://animeaddicts.hu/encyclopedia.php?anime.2577
Shakugan no Shana
http://animeaddicts.hu/encyclopedia.php?anime.290
Shounen Onmyouji
http://animeaddicts.hu/encyclopedia.php?anime.318
Tiger and Bunny http://animeaddicts.hu/encyclopedia.php?anime.3637
Tsubasa Chronicle
http://animeaddicts.hu/encyclopedia.php?anime.167
Un-Go
http://animeaddicts.hu/encyclopedia.php?anime.2898
World Destruction http://animeaddicts.hu/encyclopedia.php?anime.2061
World Trigger
http://animeaddicts.hu/encyclopedia.php?anime.9731
xxxHOLiC
http://animeaddicts.hu/encyclopedia.php?anime.570

energy - 2016. 06. 06. 19:58

A teljesség igénye nélkül, szívből ajánlom ezeket az animéket!
Ah! My Goddess

Akame ga Kill!

Attack on Titan / Shingeki no Kyojin

Bungou Stray Dogs

Charlotte

D.Gray-Man

Dogs

Durarara!!

Ergo Proxy

Full Metal Panic – Fumoffu Minden résznél majd belehaltam a nevetésbe! Bűn kihagyni!

Ghost Hunt

Ghost in the Shell Stand Alone Complex

Hatenkou Yuugi

Inuyasha

Ixion Saga DT

Kekkaishi

Level E

Munto

Natsume`s Book of Friends

Noragami

Nurarihyon no Mago

Pandora Hearts

Psycho-Pass

Shakugan no Shana

Shounen Onmyouji

Steins;Gate

Tiger and Bunny

Tsubasa Chronicle

Un-Go

World Destruction

World Trigger

xxxHOLiC

Yu Yu Hakusho

Scat - 2016. 06. 06. 20:40

Psycho-Pass-ről már készül a cikkem. Elárulom, baromira tetszett, de csak az első évad.

Maala - 2016. 06. 08. 09:33

Ben – 2016. 06. 06. 02:21

Ha belekezdesz a SAO light novelbe – márpedig miért ne tennéd, ha egyszer tetszett az anime -, az Alicization story arc végéig ne állj le, az a SAO LN csúcsa.

Ha esetleg hasonló “Other World” animére vágysz, próbáld ki a Gate-t, nemrég lett vége, elég jóféle, és kerek egész.

Scat – 2016. 06. 05. 20:38

Neon Genesis Evangelion vége azért olyan, amilyen, mert elfogyott a lóvé, és a készítő a depressziója miatt nem tudott eléggé erélyes lenni a stúdióval az anyagiak ügyében.

A plusz film mindent helyre tesz úgy, ahogy eredetileg szerette volna, és teljes is lesz vele az anime.

Frissekből – idén tavasziakból, amik (szerintem) jók:

Sakamoto Desu ga
Kabaneri of the Iron Fortress
Mayoiga
Re:Zero…
Sousei no Onmyouji
Netoge no Yome…
Bungou Stray Dogs
Kiznaiver
Ace Attorney
Boku no Hero Academia

Wow, még ezen felül nézek párat, ami annyira nem jó, durva, hogy hetente 1x db-t nézek rendszeresen. :D Asszem már értem, miért nincs időm manapság élőszereplős sorozatokra.

De lassan itt vannak a nyáriak. :)

Mondjuk ilyen “kezdő” animéket nem hiszem, hogy egyértelműen lehet ajánlani, maximum 1-1 zsánerből.

Akinek a Death Note tetszett első animeként, annak kétlem, hogy a SAO tetszene elsőként, hisz teljesen más igényeket elégít ki a kettő.

Sőt, tovább megyek, lelki állapottól is eléggé függ, hogy mire vágyik az ember, egy Your Lie in April-t nem hiszem, hogy egy fárasztó munkanap után érdemes megnézni – illetve a zenéje miatt talán mégis. :)

Luke - 2016. 06. 16. 19:48

Huhh azért nem gondoltam, hogy ennyi keményvonalas animefan rabol rá erre a postra.
Én speciel köszönöm az írást Scat, szerintem abszolut rendben van a sorozat, és ami a legfontosabb, alig volt benne üresjárat. Nekem egy élmény volt, úgy hogy nem mmo-zok és az anime-műfaj sem a szívem csücske, de ezt teljesen élveztem, a koncepciót sikerült kimaxolni :) Szóval köszi :)

Andi - 2016. 06. 20. 16:36

Egy barátnőm is ajánlotta, itt is feljött, elkezdtem, és az első évad eleje tetszett. Most értem át az évad második felébe, és pár rész után nem tudom, mit érzek ezzel kapcsolatban. Néztem volna tovább az elejét… Meglátjuk, hova futja ki magát a dolog…

Scat - 2016. 06. 21. 22:53

@Andi

A második évad utolsó fele szerintem kifejezetten jó. Sejthető, mire fut ki a dolog, de még mindig meglehet szívbemarkolóan csinálni az ahhoz hasonló történeteket.

@Luke

Szívesen. Remélem, a többi írásom közül is lesz olyan, ami miatt találsz egy-egy jó animét :)

Andi - 2016. 08. 17. 14:07

Hát, nem annyira tetszett az első évad második fele, bár a happy end kimondottan jól esett. A második évad viszont, mivel ekkora irányváltást mutat, befulladt nálam 2-3 rész után. Gyűjtöm az erőt, hogy folytassam. :-(

Hououin Kyouma - 2019. 06. 03. 13:40

Az egyik leggyengébb anime volt a SAO első évada, amelyet valaha láttam. 4 pontot sikerült kiérdemelnie a 10-ből nálam. A másodikhoz nincs ingerenciám.

Sokakkal ellentétben a második fele tetszett jobban, az első fele meg gyakorlatilag értékelhetetlenül rossz. Zéró koherencia, random jelentek és epizódok egymás után. Totálisan érdektelen mellékszereplők kapnak filler epizódokat, ezek a szereplők ráadásul később fel se tűnnek. Emiatt kevés a fókusz a két fő karakteren, akik így megragadtak egy klisés sablonos szinten. A történet semerre sem tart. Aztán egyszer csak egy huszárvágással kivégzik a játékot, még értelmetlenebbé téve az első felét a sorozatnak :D Addig azt gondoltam, hogy biztos valamit nem veszek észre, a háttérben épül a sztori, meg biztos lesz még szerepe ennek a sok mellékszereplőnek… de nem, kihajítják az egészet a kukába :D Mintha belátták volna a készítők, hogy képtelenek bármit is kezdeni ennyi karakterrel :D A második fele egy egységesebb képet mutat, tart a történet egy bizonyos irányba, és Kirito “húgát” is sikerült megírni egész jól. A végén lett volna lehetőség Kirito karakterének árnyalására is, de nem éltek vele.

A legtúlértékeltebb anime sorozat, amivel valaha találkoztam.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz