login |

Rogue: a “3,5. évad” – írta matruska

2016. 06. 08. 14:50 - Írta: vendegblogger

3 hozzászólás | kategória: kritika,

I’m the devil you know, Ethan. Like it or not.

A Rogue esetében véget ért a 3. évad második fele, mert a 20 részes szezon első 10 epizódját már tavaly nyáron megkaptuk, majd egészen márciusig kellett várnunk a folytatásra. De még milyen folytatásra! Olyanra, ami simán padlóba döngölte az eddigi három tízes etapot. Jött, látott és pontozás nélkül is érezhetően a legjobb lett. Irigylem azokat, akik nyáron ledarálják az eddigi részeket.

rogue1

A tovább mögött folytatom – előfordulhatnak a korábbi évados kritikáimra való (első évad, második évad, harmadik évad) visszautalások és spoileres részek is.

A történet mindenféle időugrás nélkül dübörög tovább.

Marty Marlon szabadon bocsátásán ügyködik, miközben védence titokban bosszút forral ellene testvére meggyilkolásáért. Harpernek továbbra is egyetlen cél lebeg a szeme előtt, hogy Marty Steint rács mögé juttassa, akár még életét és karrierjét is feltenné rá. De ne feledkezzünk meg az újdonsült vállalkozó Ethan Kellyről sem, akit kliense Libby/Mia/Anna (ez egy személyt takar) megtalálásával bízza meg. Marty mesterkedései és Marlon útkeresése mellett elveszett lányunk feltűnésével tovább bonyolódnak a dolgok, képbe kerül az orosz maffia és annyi kemény akciójelenet is, hogy nem panaszkodhatunk a részek unalmassága és egyszerűsége miatt.

rogue4

Karakterek tekintetében a Harper-Ethan-Marty főszereplőtrió együtt és külön-külön is annyira élvezetes, és lebilincselő módon görgetik előre a történetet sokszor akaratlanul is, hogy a többi karakter, legyenek akármennyire is jól megírtak, csak másodlagosnak tűnnek.

Példának ott van Marlon küzdelme, hogy törvényes úton folytathassa életét és végre gyermekes családapa lehessen. De hogyan versenyezhetne a hármas tagjainak bármelyikével? A szívós és hajthatatlan Deakins ügynökkel, aki mindent megtesz „imádott” ügyvédje lesitteléséért. Vagy a találékony és ravasz Ethannel, aki minden és mindenki nyomára akad és a legszorultabb helyzetből is eszével, öklével vagy más fegyverével képes kivágni magát. Végül pedig elérkeztünk a problémamegoldás mesteréhez, sorozatunk legdörzsöltebb chicagói ügyvédjéhez, Marty Steinhoz, aki nem éppen a szerénységéről vagy a becsületességéről híres.

rogue2

Ezért sem lehet meglepő, hogy fenti idézet is tőle származik. Persze, bőven is tesz azért, hogy kiérdemelje az ördög címet. Összegezve: már ez a 3 karakter olyan szinten elviszi a hátán az évadot, hogy a többieknek már nem kell sokat hozzátenniük a parádés élményhez, amit sikeresen teljesítenek is.

Főszereplőink segítői életében is jelentősek a változások. Harper igazságérzete nem hagyja, hogy tovább dolgozzon Patrick-kel, ezért kérésére a mókamester visszatér a rendőrséghez. A mosolyszünet csak rövid ideig tart, mivel DEA ügynökünknek a nagy hal (Marty) kifogásához minden segítség elkél. Talán még túl jól is sikerül ez az újbóli egymásra találás. Betsy-nek, Marty hosszú éveken át hűséges házvezetőnőjének pedig rá kell döbbennie, hogy a férfi számára ő és az élete vajmi keveset jelent, aminek hatására felmond. Ethan pedig új segítőt kap a lelkes Jen személyében, aki a technikai segítséget nyújtja számára a nyomozásban és nem mellesleg bácsikájával veszélyes titkot őriznek.

rogue3

Új főszereplőnk is érkezett a sorozatba, a rejtélyes komputerzseni Libby/Mia/Anna, akinek nyomában ott liheg az orosz maffia, és Marty Stein számára sem érdektelen, aki szövetkezik is vele és Ethannel. Ennek oka egy pendrive, amely segítségével elérhetőek az NSA (Nemzetbiztonsági Ügynökség) adatbázisai.

De szerencsére a kisasszonyt sem kell félteni, megvan a magához való esze és tud magára vigyázni. Menedékre lel Ethannél, akivel együtt próbálnak meg úrrá lenni a veszélyesebbnél veszélyesebb szituációkon. Az előbb említett oroszok persze jelentősen megnehezítik főszereplőink életét: bérgyilkost küldenek Libby/Mia/Anna ellen, sőt el is rabolják őt azután, hogy Jennel is megtették. Még Marty sincsen biztonságban főnökük ügyvédjeként, pénzt követelnek az életéért cserébe. A Nate Lowry által vezetett akciócsoportnak is meggyűlik a baja az oroszokkal, 3 halott ügynök bánja ezt és majdnem Lowry is.

Rogue5

Továbbra sem hiányoznak a megszokott Rogue-hozzávalók a sorozatból, csak nagyobb mennyiségben kapjuk őket az erősebb hatás érdekében. A történet bonyolultabb és érdekfeszítőbb, mint korábban, több figyelmet igényel. Az összefüggéseket a történések előrehaladtával egyre inkább átlátjuk, hogy végül összeálljon a teljes kép. Nagyon pörög a sztori, de azért jut idő a tartalmas beszélgetésekre, hogy ne veszítsük el a fonalat és karaktereink is csillogtathassák nagyszerűségüket.

A hangulat továbbra is egyedi köszönhetően a hangi és képi világnak. A 3. évad első feléről azt írtam, hogy „a folyamatosan jelenlévő feszültségtől pedig talán még egy voltmérő is kiakadna”. Ebben a 10 részes etapban erre is sikerült rátenni több lapáttal. Pazar karakterek, jó sztori, metsző feszültség, sok akció és számos halott kipipálva. Jöjjön még a humor és a szex. Mindkettő esetében kaptunk rendesen, elég csak az évadzáró egyik utolsó jelenetére gondolnunk, ahol Marty ítéli el Marlont. Ashley Greene pedig igazán kitesz magáért a lepedők között is, bár ilyen testtel nem is nehéz.

Rogue6

Végül emlékezzünk meg röviden az évadzáróról! Harper és Patrick között végre megtörténik, amire már mindenki egy évada várt, bár ennek nem lehetünk részesei. Harpert munkahelyén CIA ügynökök keresik fel, hogy Anna Drubeskaya elfogásában kérjék az ő és Lowry segítségét.

Természetesen kedvenc DEA ügynökünk értékes infókat remél Marty Steinről a lánytól, ezért először egy ügynöktársával keresi fel őt, de nekik sikerül a rövidebbet húzniuk. Anna Ethannel és Martyval kiegészülve egy utolsó nagy dobásra és az orosz nagyfőnök, Bershov megleckéztetésére készül. Mindezek közben Marlon helyzetét kilátástalannak érzi és visszatér bűnöző életmódjához, amelynek következménye nem is lehet más, mint a börtön.

Rogue7

A Bershov ellenes trió sikerrel jár, Ethan pedig a nyomozóval korábban megbeszéltek szerint átadja Annát Patricknak, ami mint az a későbbiekben kiderül, végzetes hiba számára. A történet igazi győztese pedig Marty Stein lesz, aki eléri, hogy szövetségi bíró legyen.

A Rogue-nak a 3. évad második felében megint sikerült nagyon élvezhetően megújulnia, minőség tekintetében pedig tovább emelte az egyébként sem alacsony színvonalat. Ajánlom a teljes 3. évadot darára, mert csak így teljes a történet. Tavaly optimistán meghagytam a 10-es osztályzatot az idei etapra, ami a tendenciát tekintve most már inkább realistának tűnik. A sorozat elég egyedien használta ki a lehetőségeit bennem maradandó élményt hagyva, így tőlem jár neki a 10/10-es értékelés.

rogue8

Ha pedig esetleg lenne 4. évad, és még jobban sikerülne, akkor nagy bajban lennék pontozás tekintetében.

3 hozzászólás Ne habozz!

Theo - 2016. 06. 08. 19:29

Hát igen az eddigi legjobb etap, főleg az eleje, de a végét nagyon elrontották sajnos.

fm! - 2016. 06. 09. 11:51

Nagyon jó a sorozat, ennél jobban megújulni képes sorozatot én még életemben nem láttam. Nem ragadnak bele semmibe, ha valami/valaki már nem kell, akkor rögtön vége. :)

Api1899 - 2016. 06. 09. 14:22

Ez a legjobb sorozat, amit valaha láttam, bár szerintem nem lesz új évad :(

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz