login |

Flaked: az 1. évad – írta Réka

2016. 06. 12. 20:50 - Írta: vendegblogger

5 hozzászólás | kategória: kritika,

Képzeljétek el, hogy adott egy fiatal, nagyágyú ügyvéd, aki New York-ban pert perre nyer, majd az évek múlásával kiég. Eldönti, hogy jobb dolgokra hivatott: székdizájner lesz és elvonul a nyugis kaliforniai Venice-be. Na, de ott sem fenékig tejfel az élet, és korai 40-es éveire egy hazug, másokon élősködő, tehetségét vesztett alkoholista lesz.

Bár a sztori első fele a Flaked-nél (a pilotkritika itt olvasható), nem igaz, de számomra Chip (Will Arnett) karaktere valahogy így öltött testet.

Flaked-5

Nem sokkal a Love után, ami egész jóra sikeredett, a Netflix, mint saját készítésű sorozatot, a Flaked-et is a közönség elé tárta. Engem egyből megvett a GTA-játékokból (Vice City, San Andreas) leginkább ismerős életérzés – pálmafák, napfény, napbarnított emberek, lazaság – egyszerűen jó nézni.

Viszont a sorozat tartalmáról már nem tudok ennyire jókat mondani: ez a sorozat Will Arnett egyszemélyes melodrámája. Főhősünk – mert mit is várjunk valaki olyantól, aki saját magát becsapva, AA klubba járva. és ott csajozva, az otthoni teás palackját vörösborral önti tele -, pitiáner, szánni való fazon. A legjobb barátjával egy bútorüzletet vezet, viszont dolgozni sosem látjuk őket és bár szájba van rágva, hogy kevés a pénze, de a munkával töltött időt nézve (ami nem létezik), minimum éheznie kéne.

Flaked-7

Az állítólagos legjobb barátját, Dennis-t (David Sullivan) úton-útfélen becsapja, maga körül csak rombolni képes, és az elejétől kezdve a katarzist várjuk, hogy mikor ér a kút fenekére Chip. Rossz hírem van, az utolsóelőtti, azaz 7. részig hömpölyög a drámafolyam, míg végre kapunk egy kis feloldozást.

Megjelenik persze a hollywood-i csillag (ex-)feleség Tilly (Heather Graham), és egy pincérnő képében a tipikus, dögös szöszi, London (Ruth Kearney). A lány (nyilván) konfliktust generál a két jóbarát között (az erősen szexista stipistoppozásról ne is beszéljünk), és ennek a szövevényes háromszögnek a dinamikáját követhetjük több részen át, jól elnyújtva, mint a rétest. ketten végül kikötnek egymás mellett, és a kettejük kapcsolatát bonyolítani hivatott: te-ölted-meg-a-bátyámat-de-mégis-szeretlek-dilemma is súlytalan, érdektelen, kidolgozatlan.

Flaked-3

A srácok minden részben az utcákon flangálnak, teniszeznek, ide-oda utazgatnak – Arnettnek úgy tűnik senki sem szólt, hogy mostanában már nem menő az álrealizmus.

Ha dráma, akkor tessék valódinak látszani, ha komédia, akkor meg viccesnek. Jó esetben, ha fél órára beugranak az üzletükbe napközben, de csak személyes okok miatt, mondjuk beszélgetni – dolgozó embert, azt nem látni. És ezért is volt irritáló nekem a sorozat, mert miközben mi mondjuk 8 vagy 12 órát gályázunk, az orrunk alá dörgölik, hogy “Ú, te figyi, mi itt annyira lazán élünk a semmiből, hogy ihaj”. Köszönöm, ezt nem veszem be.

Flaked-4

Nem bántam volna, ha a dramedy-be több comedy-t, több feelgood érzést kevernek, így rettenetesen száraz, keserű szájízt hagy a nézőben. Cooler (George Basil), az ügyeletes vicces arc szállítja a jobb poénokat, tényleg vannak benne jó kis gag-ek, de közel sem elég. Ez így nem elég, ha Chip kórus hazudozó és arcátlan opportunista: még a barátaival szemben is. Dennist sajnos szintén sikerült klisé karakterként ábrázolni, a jószívű lúzer képében.

A tovább mögött folytatom apró spoilerekkel.

A sorozat sokat flashbackel önmagával, Chip mások mondatait egy-egy epizód későbbi pontján már sajátjaként közli, viszont hiányzik a részeken való átívelés ahhoz, hogy üssön ez a másolási szokás. Egy árnyalatnyival finomabb utalás az, amikor a sötét parkolóházban találkozóra váró Chipet, később a saját lakásában várja sötétbe burkolózva London.

Flaked-6

A női karakterekkel, Kara-val (Lina Esco) és Londonnal is az a legfőbb gond, hogy nincs személyiségük. Ők Chip univerzumának dekorációi, üres robotok, akiknek addig van bármiféle jelentőségük, amíg Chip a közelükben van.

Persze a végére már a készítők is úgy érezték, ez így túl tömény, túl savanyú, hát gyorsan Venice megmentőjévé tették Chipet, de az egészben a legrosszabb, hogy nem saját erőből, elhivatottságból, hanem az említett (ex)feleség befolyása és saját egzisztenciájának féltése miatt válik hőssé. A 7-8. részekben kapunk tehát némi feloldozást, de mindez mit sem ér, mert a hazugságok folyamának sosem szakad vége.

Flaked-2

Talán Jerry (Mark Boone Junior) mondatai a legtalálóbbak az egész sorozattal kapcsolatban:

You are fake, Chip. And the truth destroys a… a fake.

Illetve a rendőr, George (Robert Wisdom) is betalál:

You don’t give a fuck about anything or anybody.

Flaked-8

Ha rajtam múlt volna, én azt mondom, mutassuk meg, hogy a srácba szorult egy kis tehetség, igenis értékes személy, valahol mélyen jó, legalább egyszer(!) dolgozhatott volna egy bútordarabon, vagy csak szimplán lehetett volna kedves valakivel és máris szimpatikusabb karakter lenne. De nem, az egyben készítő Will Arnett másképp gondolta, szóval 4/10, az is csak a szép fényekért, háttérért és a vibe-ért.

5 hozzászólás Ne habozz!

Lamantin - 2016. 06. 13. 00:04

hmmm. nálam sima 7.5-8/10 volt az évad, engem elkapott a hangulata, megvolt a feelgod érzés. végére a történet is egész profi lett

szerintem - 2016. 06. 13. 10:50

en mar a pilotkritikanal megirtam az evadzaros kritikamat is :)

nekem az elso ot resz maradektalanul tetszett, bejon a laza eleterzes is, kalifornia amugy is olyan tenyleg, mintha minden nap nyaralna az ember, foleg egy ilyen hely, mint venice beach. nekem ez boven belefert, egy kicsit amugy is meseszeru volt az alapfelallas, siman elfogadtam az egeszet ugy, ahogy volt. keseredes komediat lattam, nemi dramai beutessel.
aztan jott az utolso ket resz, ahol hirtelen atcsapott az egesz tortenet valami nagyon dramaiba, elgazolt testver gyilkosat keresni, majd beleszeretni….ezek azert szerintem sulyos temak, ilyet szerintem csak a danok tudnak jol megcsinalni. de meg akkor is ugy voltam vele, hogy najo, egy kicsit tul nagyot almodtak a keszitok es azt gondoltak, hogy elfer egy ilyen sekelyes dramai vonal a tulajdonkeppen komedia stilusu sorozatba.
aztan jott az utolso resz utolso ot perce es az egeszet a foldbe dongoltek szerintem. chip eveken keresztul atverte a legjobb baratjat, aki elvileg tamasza volt az alkoholizmusa legyozeseben, tovabba mellette volt, amikor az emberoles miatti buntudataval kellett megkuzdenie. es akkor kiderul, hogy az egesz egy orbitalis nagy hazugsag volt, es chip mindezt lerendezi egy vallranditassal es elballag a naplementeben…..? csak azt nem ertem, hogy ezzel mit kezdjek, mint nezo. elvileg chip a foszereplo, de az evad vegere borzasztoan ellenszenves es visszataszito lett, miert erdekelne, hogy mi van vele? ez nem a breaking bad, ahol hat evadon keresztul nezek egy karakterfejlodest, nem feltetlenul a szeretheto iranyban, ez egy laza, konnyed huszperces sorozat. vagy vegyem en is felvallrol az egeszet, hiszen ez a sorozat nem akart megrazni, vagy gondolkodasra kesztetni, csak kikapcsolni akart. akkor viszont azt nem ertem, hogy ki szerint laza, konnyed tema a gyilkossag, az alkoholizmus, meg a baratsag elarulasa. mert szerintem ha mindez vicces akart lenni, akkor will arnettnek eleg durva humora van.

Api1899 - 2016. 06. 13. 11:33

Én kb 5 nap alatt néztem végig, nyelvtanulóknak ajánlott.
Abszurd komédiára emlékeztett az egész (a rendőr civileket furikázik, ingyen kávézások, ráérés mindenre), sztereotipizált szereplőkkel (anya, anya új ázsiai barátja stb).
Ezzel a hozzáállással nézhető és kellemes kikapcsolódás tud lenni. Limonádé.

idioty - 2016. 06. 13. 16:02

Nagyrészt egyetértek a kritikával, de azért számomra is nézhető volt. Én örültem neki, hogy nem akarnak a főszereplőből antihőst csinálni, hanem tényleg végig szemét volt.
De én azért nem bántam meg, hogy megnéztem.

winnie - 2016. 06. 13. 17:06

egyébként folynak a tárgyalások a 2. évaddal kapcsolatban.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz