login |

Law & Order: SVU: vége a 17. évadnak

2016. 06. 13. 19:10 - Írta: winnie

6 hozzászólás | kategória: 2015/16 finálék, kritika,

17, basszus. Ez a durva. És az, hogy Mariska Hargitay már 1999, míg Ice-T 2000 óta húzza az igát állandó szereplőként az SVU-ban, és minden héten brutálisabbnál brutálisabb szexuális és egyéb bűnügyekkel foglalkoznak. Nem tudom, mekkora szórakozás ez a meló nekik, de le a kalappal, a többiek azóta már elpárologtak mellőlük a kezdő gárdából.

Én viszont kitartok. Nem nézem hetiben a sorozatot, évente ötször-hatszor leülök elé, hogy 3-4 részt megnézzek, aztán megint sokáig semmi. De ilyenkor mindig rájövök, hogy mennyire tetszik. Nem tudom persze, hogy miért tetszik, hisz tömve van borzalmakkal, annyira lehúzós a hangulata, némelyik rész után az ember legszívesebben kimenne, hogy ordítson egyet a nagy világba, hogy mekkora mocskok léteznek, főleg, hogy legtöbbször valódi események az ihletői a sztoriknak.

Law and Order SVU-10

Persze hazudnék, ha azt mondanám, hogy az nincs benne a tetszési fokomban, hogy a LO: SVU még mindig viszonylag keveset foglalkozik a karakterekkel, hiszen Dick Wolf a szitkomok alapelvét ültette át ebbe a franchise-ba, miszerint nem szeretné, ha változnának a szereplői. (Persze még így is be-becsúszik némi magánélet a részekbe, de tényleg csak minimális. )

És ezzel ment szembe idén Benson karaktere esetében az évad végével távozó showrunner, Warren Leight, elmondása szerint elég komolyan harcolt is az öreg lókötővel (Wolf-fal), hogy azt tehesse, amit akar. És nem mondom, hogy negatívan sültek el a dolgok, minden rossz esemény ellenére a 17. évados finálé utolsó percei pozitívak lettek.

Law and Order SVU-6

Sok régi, keményvonalas rajongó az elmúlt éveket, a post-Meloni érát, vagyis a Leight-időszakot nagy mélypontnak tekinti a sorozat életében. Ezzel nem tudok mit kezdeni, mert nekem a 8. évad előtt csak egy-két szezon volt meg, valamint szórványos részek, így egyenletesen magas színvonalúnak láttam a részeket, ezeket a mostaniakat is.

Az utolsó adagban lenyomott 17×21-22-23 pláne az volt: az első egy párkereső reality-s erőszakról szólt (az UnREAL-ből ide csöppent karaktertípusokkal), a második egy erőszaktevő börtönőrről – mindkettő kőkemény volt. Általában esténként hajlamos vagyok bealudni sorozatepizódokon, aztán tekerhetek vissza, de ezek elé simán odaszegeződtem végig még éjfél után is, úgy, hogy tudtam, már közeli a 4 órás kelés.

Law and Order SVU-9

Pedig ugye egy Law & Order-epizód javarészt kikérdezésekből áll (míg a nyomozói rész meg nem oldódik, hogy jöjjön az ügyészi), és az anyasorozat nekem rém unalmas volt, pedig többször is esélyt adtam neki. Viszont az SVU esetében ilyen gondom abszolút nincs, ez valamiért szuggesztív, többek között a nagyon jellegzetes “zenének” köszönhetően.

Persze a kedvencem mindig is a Law & Order: Criminal Intent marad, hiszen azt Vincent D’Onofrio karaktere elvitte a hátán. Az itteni figurák egyik sem kiemelkedő, még a szereplőcserék során sem tudtak senki olyat hozni, akit kiemelkedőnek láttam volna, de persze gondom még véletlenül sincs velük. Az meg főleg tetszik, hogy csak végzik a munkájukat, nem hősködnek, habár ennek a 17×23 halványan ellentmondott.

Law and Order SVU-2

A zárórész afféle aftermath-, következmény-epizód volt (a 17×22-vel kell nézni), aminek a jogi szála elég furán a semmibe vezetett, talán később elő akarják még venni, és volt némi Law & Order: Med vetülete is. A fő szál ezúttal kivételesen tényleg a karakterekre és az érzelmekre gyúrt rá, ilyenkor talán belefér, hogy ne legyen külön bűncselekmény, amiben nyomozni kell.

Nyilván nem is éreztem annyira jónak, de teljesen korrekt zárás volt, csak a korábbi epizódok 8/10-es szintje hibádzott egy hajszállal.

6 hozzászólás Ne habozz!

ricca - 2016. 06. 13. 20:24

Nagyon szeretem ezt a sorozatot. Alig várom mindig, leülhessek, és nézhessem a következő részt. Az a sok durva és borzalmas ügy, ami megfordult a sorozatban, még ha épp nem is valós eset alapján készült epizód volt, az akkor is azt mutatta, hogy a világunk milyen.

Nem egy légies, könnyed, laza sorozat. Nagyon erős, kemény, színvonalas, és mindenekfelett vonzza az embert, hogy nézze, hiába van tele olyan bűncselekményekkel, amitől a hideg ráz.

AJ - 2016. 06. 13. 20:52

Idén fedeztem fel magamnak, közel a teljes szezont két-három nap alatt nyomtam le, nem lehetett abbahagyni, pedig tényleg nem egy könnyen emészthető valami.

A legnagyobb pozitívuma a különféle élethelyzetek, közösségek bemutatása volt. Az egyházi dupla rész, a szexuális bűnözők kis közössége, a valóságshow, a börtönőrök világa, aztán Greg Yates dupla évadnyitója, majd a PD-s zárása mind zseniálisak voltak.

A jogi, ügyészi része előtt le a kalappal, a The Good Wife-on szoktam ennyire felhúzni magam, amikor a negatívnak beállított ügyvéd legyőzi, vagy nagyon keresztbe tesz a pozitív hősnek. A L&O:SVU-ban viszont gyakran nem volt happy end, és habár hiányzott, hogy kapjak elégtételt, pont ettől, hogy sokszor megmutatták a valóságot, lett nagyon is átérezhető.

A végén elmorzsoltam azért pár könnycseppet, és ez a 11.22.63 után rövid időn belül a második sorozat, aminek a fináléja meghat. A korábbi részekből nem sokat láttam, összesen talán kettőt; az egyiket részleg, amikor Martin Short volt a gyilkos, a másik pedig a Fire-PD-SVU tavalyi crossover. Így nem tudom, hogy csökkent-e a minőség a korábbiakhoz képest, de hogy most ez iszonyat magas szint volt országos drámától.

Az amerikai korhatár-besorolást nem értem. Ez hétköznap kilenckor megy? Nálunk szerintem tíz előtt nem is küldhetnék adásba, maximum megvágva. A Gyilkos elmék is 21:00-es, igaz az már nem annyira durva, mint régen.

Deny - 2016. 06. 13. 20:56

AJ: Nálunk a TV2-n 18-as karikával ment 11 után, azt hiszem. Viszont nagyon sok országos TV-14 korhatáros kap(ott) nálunk 18-ast: Gyilkos elmék, Supnat, TVD az RTL-en, anno a Fringe…

AJ - 2016. 06. 13. 21:53

Deny

Ezek mondjuk olyan sorozatok is, amelyeket országos adón idehaza el sem tudnék képzeli tíz előtt. A kábel más, meg az is, melyik tévéadó melyik felügyelet, melyik országban van “bejelentve”. Az viszont akkor is furcsa, hogy az amerikai piac, ahol az Aggódó Szülők mindenen felháborodnak, kilenckor durva sorozatok mehetnek.

Skate - 2016. 06. 14. 01:07

Rég volt ennyire egyenletesen erős az évad. A crossoverekben is mindig az svu-s részek a kiemelkedőek.

pixie - 2016. 06. 14. 11:12

örök kedvenc!
Még sok évadot! :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz