login |

Peaky Blinders: vége a 3. évadnak – írta: BotondB

2016. 06. 13. 21:05 - Írta: vendegblogger

13 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Amilyen sokat vártunk rá, olyan gyorsan le is ment a Peaky Blinders 3. évadja, amely az eddigi kettőhöz képest jelentős változásokat – és valamivel megosztóbb véleményeket hozott magával.

Peaky

A nagyobb váltások mindig kockázatosak, ez esetben pedig különösen, hiszen a PB-t sokan a viszonylag leegyszerűsített, de kitűnő hangulatban és eszközökkel átadott történésekért szerették meg, így elsőre szokatlan volt látni egy jóval szerteágazóbb és bonyolultabb eseménysort, amit helyenként valóban nem volt könnyű tökéletesen megérteni.

3.4

A tovább után folytatom spoileresen.

Az évad eleji ugrás az időben mindenképpen jól jött, ahhoz, hogy ne lassan folydogáló eseményekkel teljen el a rövidke szezon fele, és őszintén szólva Grace kiírása is jó döntésnek bizonyult. Egyszerűen ez nem az a sorozat, ahol családi idillre és romantikázásra vágyna a néző, amit szerencsére a készítők is jól felismertek.

3.1

A korán behozott orosz szál és a kormány kommunistákkal szembeni politikájával elégedetlen Churchill és társasága elég komoly izgalmakat ígértek, és szolgáltattak is az évad során. Feltétlenül meg kell említeni Hughes atyát, akit sikerült rendkívül visszataszítóan ábrázolni, de számomra végig hiányzott belőle az a plusz, amitől igazán tudtam volna utálni a karaktert.

(Itt jegyezném meg, hogy a Michael szálat kicsit kapkodósnak éreztem nála, mintha a végén jöttek volna rá, hogy nem tudtak valódi drámát vinni a velejéig romlott ember ténykedéseibe, de legalább ebből is kaptunk végül.)

Az orosz család karakterei kifejezetten jól sikerültek, de kicsit csalódottan konstatáltam, hogy a hercegről és feleségéről a végén kissé megfeledkeztek. Annál többet láttunk viszont Tatjanából, aki üde színfoltnak bizonyult mindenütt, ahol megjelent, nem beszélve az utolsó jelenetről, de évad közben is kitűnően működött közte és Tommy között a kémia.

3.2

Természetesen a középpontban még mindig a Shelby család tagjai álltak, de velük kapcsolatban helyenként felemásak az érzéseim.

Míg Michaelt sikerült igazi Peaky Blinderré kinevelni, sőt az egész sorozat egyik legnagyobb potenciállal bíró karakterévé tenni, addig például Polly esetében már nem mindig éreztem igazán érdekesnek a whiskys üveget megtört, opálos tekintettel szorongató, vagy épp őrjöngő nagynénit. Sokszor túl nagy mondatokat és igazságokat adnak a szájába, hogy aztán erről szinte teljesen megfeledkezzenek, ami helyenként hitelteleníti a karaktert. Mindenesetre a nők „felkelése”, amely a korban megerősödő munkáspárt megerősödését volt hivatott érzékeltetni, érdekesnek és bizonyos szempontból szükségesnek tűnt.

3.3

A Shelby fivérek (pontosabban Tommy, illetve Arthur és John) közti ellentétek is előtérbe kerültek az évad során, ami leginkább Arthur karakterének tett jót. John évad eleji kezelhetetlensége egyszercsak megszűnt, a későbbiekben ő kevésbé részesült az igazi drámában, de Arthur (és az ő rendkívül antipatikus feleségének) távozása mindvégig erősen rátelepedett az idősebb testvérek közti viszonyra, ami folyamatos feszültségekhez vezetett, gyakran különös pikantériát adva ezzel a történésekhez.

Maga Tommy, felesége elvesztése után komolyabb ámokfutást folytatott helyenként, egyszerre gyászolva szerelmét, s közben harcolva az üzlet sikerességéért. Ahhoz, hogy mindez valóban erős drámaisággal tudjon hatni a nézőre, elengedhetetlen volt Cillian Murphy zseniális alakítása (külön kiemelném a 3×04-beli zseniális jeleneteket), aki minden elismerést megérdemel.

Peak2

Az évad végén még Tom Hardy is visszatért, s az utolsó részben egyértelműen ő hozta az évad legjobb monológját. Valóban elgondolkodtató, hogy miközben Tommy a családja érdekeit szem előtt tartva lép át egyre komolyabb határokat, ártatlan emberek halnak meg, családok élete válik pokollá nap, mint nap.

Félreértés ne essék, ez már nagyon nem az a piti bűnbanda Birmingham egyik kocsmájának falai között, amely csak áhítozott a hatalom és a pénz iránt. A Peaky Blinders egy jól szervezett, erős bázissal és végeláthatatlan mennyiségű pénzzel rendelkező, egyre nagyobb területet behálózó nagypályás maffiacsalád lett az évek alatt.

3.5

Az évad végi csavar még egyszer utoljára jól felkavarta az állóvíz-szerűnek amúgy sem nevezhető körülményeket. A kormány mellé álló, velük alkut kötő bandavezér és a család többi tagja között húzódó egyre inkább áthidalhatatlannak tűnő ellentét nem kevés izgalmat és drámát ígér a folytatásra.

Összességében ez az évad az eddigieknél jóval nagyobb térbe lépett ki, ezzel teljesen új típusú szituációkat, magasabb rangú ellenfeleket és korábban soha nem látott természetű konfliktusokat tárva a nézők elé. Ugyanakkor az is bebizonyosodott, hogy a szezononként 6 epizód nem feltétlenül elég egy szerteágazó, alaposan kibontott eseménysor minden apró részletének logikus feltárására, emiatt helyenként nem volt egyszerű lépést tartani az eseményekkel.

3.6

Egy új irányba tartó sorozat első szárnybontogatásait láttuk egy sokkal nagyobb profizmust igénylő terepen, de azt hiszem, a Peaky Blinders közben mégis megmaradt ugyanannak a különleges és egyedi hangulatú, mindenkor drámai és izgalmas, valódi minőséget közvetítő sorozatnak, ami mindig is volt. Talán a +2 évados berendelés és a fix 12 epizódra való tervezés megoldja a tempóval és részletességgel kapcsolatos gondokat.

13 hozzászólás Ne habozz!

Thrasher - 2016. 06. 13. 22:04

Igen, 6 részben sok volt az, hogy a néhány klasszikus gengsztersztori-őstípusra még az agyonbonyolított összeesküvéses fősztori is ráült, agyonnyomott mindent.

Az 5. rész céltalan szoftpornóját is időpazarlásnak éreztem, mert ugyan a fent említett klasszikus sztorik egyikének (az utcagyerekből burzsoává váló gengsztercsalád sztorijának) kibontásához kellett az orosz arisztokrácia dekadenciájának ábrázolása (szeretnék én olyan dekadens lenni btw…), de jajjmár, nincs erre ennyi idő.

Hardy karakterét sokan fikázzák a neten, és valóban gagyi döntés volt Tommytól pont az egész sorozat talán legmegbízhatatlanabb karakterét bevonni a bizniszbe, de az általad is említett utolsó jelenete miatt bőven megérte. Meg egyébként is, nem tud annyira színpadias lenni a csávó, hogy ne élvezzem, amit csinál.

Erősen indult az évad, de aztán hirtelen az eddigi leggyengébb évük lett szerintem.

Néma Harcsa - 2016. 06. 14. 07:57

Thrasher: +1, nincs mit hozzáfűzni. A 4. epizód még remek volt, utána széthullott a történet.

danger - 2016. 06. 14. 10:11

Tovabbra is az egyik kedvencem. Tatjanat elegge eltalaltak, remelem lesz meg egy becsi latogatas :D
Az operatori es utomunka meg mindig elvonal, ez a szint eddig csak a Breaking Badben es Better Call Saulban sikerult.

stüsszi - 2016. 06. 14. 18:58

egyszerűen gyönyörű a képi világa, Cilian pedig zseniális színész, 10/10

Néma Harcsa - 2016. 06. 17. 10:04

Igen, pazar színészek, audiovizuális gyönyör, csak a törénetet sem árt legalább megközelítőleg ennyire mívesen kidolgozni, ha 6 epizód egy évad. Írjam le még egyszer, amit a korábbi kibeszélőben?
Amit Thrasher írt fentebb, mind ül, plusz: pont az atya abuzálta Michaelt, és ezt bedobják igazi előkésítés és kibontás nélkül az utolsó előtti epizód vége felé
Megnézzük a veszedelmes, szintén semmiből jövő kozákokat az 5. epizódban, aztán soha többé nem látjuk őket?
Olyan nagyon fontos volt behozni a veterán alagútásókat, tényleg?
Tom Hardy mindig nyilván lejátszik mindenkit, de, ahogy Thrasher is írta, gyakorlatilag nagyon hülye megoldással lett beleerőltetve a sztoriba, hogy örüljünk a jelenlétének.
Elkapkodták a végét. Nincs nagy elvárásom, ez eddig sem volt egy igazán mélybe vájkálós sorozat, hanem majdnem színtiszta szórakoztatás, na de ne bsszuk már el a sztorit a két záróepizód fenti hülyeségeivel és az erőltetett csavarokkal, amitől túl széttartó lett az egész.
C. Murphy-nek a 4. epizódért járna valami díj egyébként.

Snoopyzit30 - 2016. 06. 28. 17:14

@BotondB

Nagyon jó írás, jól összefoglaltad. Teljesen egyetértek! :)

Lemoni - 2016. 07. 10. 23:43

Hát, nem tudom, hányadán állok ezzel az évaddal. Mert színészileg nagyon tetszett, amilyen alakításokat láttam. Viszont a történet nem jött be annyira. Az oroszokat untam. Az évad főgonoszának szánt pap nem volt jól kidolgozott karakter, semmi hátteret nem kaptam hozzá, hogy miért olyan, amilyen. Nekem továbbra is a Shelby-család belső ügyei, egymáshoz való viszonyuk az érdekes, leginkább a Tommy-Arthur-Polly trió. És persze még több Tommy-Alfie jelenetet szeretnék a folytatásban.

Mr Pink - 2016. 09. 08. 14:01

Össze kellene számolni Tommy hány cigit szív el a sorozatban…..

Bors - 2016. 12. 31. 20:06

Hali! Azt lehet tudni, hogy mikor jön szinkronosan?

Kifli - 2017. 01. 12. 22:30

Tommy a sorozat forgatása alatt 3000 szál (nem valódi) cigarettát falt fel. De a whiskey is igen jól fogyott és a fuckin’ szóval sem fukarkodtak. :)

Blanka - 2017. 01. 22. 15:01

Nekem nagyon tetszett bár az utolsó rész végi csavart nem igazán értettem.Most akkor Tommy elárulta a családját?És amúgy lesz következőévad?Nagyon jó lenne:)

Viki - 2020. 01. 12. 17:14

Hali! Teljesen össze vagyok zavarodva. Mik voltak a harmadik évad történései sorban? Van egy ilyen szöveges tartalom, aminek a segítségével át tudom rágni magam a sok-sok emberi kapcsolaton, és egymást követő eseményeken? Mert az naaagyon jó volna. Egy objektív, nyers és informatív tartalom :D sok volt ez a harmadik évad, nehezen átlátható :D

zoli221 - 2021. 04. 19. 22:44

Az engem is érdekelne :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz