login |

Pilot-mustra: Uncle Buck – 1×01

2016. 06. 16. 16:25 - Írta: winnie

8 hozzászólás | kategória: 2015/16, kritika, pilot-mustra,

Jé, az ABC. Jé, megint egy családi komédia (apró csavarral). Aminek a premierjét valamiért a szezonon kívülre tolták, pedig még egy ismert címet is ráerőltettek (nekünk inkább, mint Belevaló papapótló ismert a film, akkor még nem kentük-vágtuk az angol címeket), meg egy idióta Mike Epps-et, akinek voltak már tisztességes szerepei korábban, de nekem ezt a sorozat egyszemélyben agyonvágta a stílusával.

Szóval az Epps-rajongók, mivel a fickó eléggé rátelepedik a pilotra (mégiscsak címszereplő, vagy mi), hagyják figyelmen kívül azt, amit írok, inkább örüljenek, én meg közben azon agyalok, hogy ki a franc volt képes a csatorna vezetésében a pilotot látva potenciált felfedezni ebben a sorozatban.

UNCLE BUCK – 1×01 – 1,5/10

Uncle Buck - 1x01-02

Van egy családi alapsztorink, ami a Black-ish-re hajaz, csak itt 3 gyerekes a tehetősebb fekete família – még a fiatalság koreloszlása is hasonló, csak a tinifiú hiányzik. A két kisebb gyereknek pedig szokása a rájuk felügyelő bébiszittert kiidegelni, hogy az felmondjon. S mivel apu és anyu munkaügyben épp elutazni készül, vészmegoldásként előbbi bedobja a tesója, Buck bácsi nevét, hogy majd ő vigyáz a srácokra.

A gond csak az, hogy a gyerekek alig ismerik őt, ráadásul egy totál felelőtlen, az életen átlébecoló figuráról van szó, akire nem sok mindent bízna szívesen az ember, de hát a szükség törvényt bont. És ettől a pillanattól kezdve el lehet képzelni, hogy Buck mennyire figyel oda a gyerekekre: semennyire, bár amikor eszébe jut, hogy ez a feladata, akkor felvigyázó üzemmódba kapcsol, elkezd “segíteni” és mindent túlreagálni.

Uncle Buck - 1x01-05

Mindezzel csak az a gond, hogy a pilotban a legtipikusabb szituációkat és lejárt poénokat veszik végig mind a gyerekek, mind Buck részéről (gondolom ezek egy része az eredeti filmből van – erről nem tudom, és nem is akarok nyilatkozni, mert csak azért nem lesz jó egy jelenet, ha hasonlít valamire), és ezek annyira magától értetődő szituációk, hogy nagyon nem viccesek, ha nem bájjal vegyítve tálalják őket.

Márpedig Mike Epps állandóan beálltnak látszó karaktere erre nem képes. Ő egy saját szitkomban játszik valamit, ami számomra abszolút vállalhatatlan, de persze ez egyéni szimpátia kérdése.

Uncle Buck - 1x01-07

Az viszont nem, hogy a két szülő, James Lesure és Nia Long, totál hálátlan szerepet kapott az első részben, hiszen el kellett tüntetni őket az események közeléből, önmagukban pedig nem voltak viccesek, mert teljesen normális emberek. (A folytatásban már Buck mellett lesznek, és akkor nyilván lesz lehetőségük komédiázni is, de sokan már ennyi alapján megítélik őket.)

Ezúttal a nagyon alacsony pontszám nem annak szól, hogy pocsék vagy vállalhatatlan a kezdés (lehet, hogy az), hanem a belőlem kiváltott totál érdektelenségnek, és annak, hogy a végeredmény nem lett vicces. Vagy lehet, hogy vicces lett, csak épp a 80-as évek szintjén, és mivel Epps nem egy John Candy, így odaveszett az a báj, ami miatt esetleg nosztalgikusan lehet visszagondolni az eredetire.

Uncle Buck - 1x01-08

Összességében számomra totál értékelhetetlen lett a pilot, hirtelen nem is tudom, hogy mi húzta fel ennyire (ja, megvan, a kislány nagyon aranyos), de azt azért hozzátenném, hogy az 1×02 (ami valójában a harmadiknak forgatott rész, később ebből még lesz furcsaság) egy fokkal jobb lett az áthallásaival, bár ott is csak fáradt, gyerekes és levedlett “poénokra” futotta.

ui: Azt azért hadd jegyezzem meg, hogy a sorozat meglepően jó nézettséggel nyitott, és elvileg a 2. részre sem vesztett nézőket, szóval…

8 hozzászólás Ne habozz!

FrankLuck - 2016. 06. 16. 20:29

Úúú, 1,5/10, ez csábító! Mára terveztem ezt is, de a ‘Sing It!’-et annyira gyűlöltem, hogy ezt már nem mertem bevállalni – holnap bevizsgálom.

winnie - 2016. 06. 16. 21:34

a közönségnek végülis bejött, legalábbis a nézettség alapján ott maradtak a második részen. de mike epps a fekete demónál biztos, hogy népszerűbb, és ha az ő stílusa bejön valakinek, akkor mindegy, hogy milyen a többi, csak miatta biztos, hogy érdemes lehet nézni.

emzéperiksz - 2016. 06. 16. 23:22

Survivor’s Remorse-ban jó volt, mert ott szinte csak egysorosai voltak, ebből kifolyólag azt hittem, hogy itt is jó lesz… De nem. Ráadásul a gyerekszereplők is elég idegesítőek. Hajjaj…

ALDO - 2016. 06. 16. 23:41

Szerintem a Belevaló papapótló az egyik legszerethetőbb családi komédia és egyértelműen John Candy legjobb filmje. Anno nagyon sokszor megnéztem vhs-en. Ezért bármilyen rebootra, sorozatfeldolgozásra úgy tekintek, mintha a film pofátlan megcsúfolása lenne. Szerencsére a kritika meggyőzött arról, amit már látatlanban is sejtettem: teljesen felesleges belekezdeni.
Mondjuk a nyári sorozatokból amúgy sem várok sokat. Nyilván nem véletlenül kerülnek a legmelegebb évszakra.

winnie - 2016. 06. 17. 04:56

aldo: országos sorozatok valóban nem véletlenül kerülnek nyárra (bár itt elég nagy lett a siker), s tavaly is volt nyárról az idénybe visszatérő, de kábelesek azért “nyaralnak”, mert akkor szabad a rablás, nincs annyi konkurencia.

FrankLuck - 2016. 06. 17. 10:50

Ó, nem volt ez olyan rossz, szegény embernek egy kis Black-ish nyárra. Ha őszi lenne/22 részes, azonnal kaszálnám, de rövidebb évaddal háttérzajnak lehet, hogy beválik (a második rész lényegesen jobb volt, mint a pilot).

winnie - 2016. 06. 17. 11:37

FrankLuck: hiszem, hogy ha epps-et elviseli az ember, akkor nincs vele sok gond. tökéletesen ártalmatlan, idővel szerethetővé is válhat. de epps nálam lerombolt mindent.

FrankLuck - 2016. 06. 19. 15:42

Így van, a gond, hogy Epps nélkül/valaki mással ez akár még tökjó is lehetne (nyárra), ő mindenképp sokat ront a helyzeten.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz