login |

UnREAL: kezdett a 2. évad

2016. 06. 17. 14:50 - Írta: winnie

11 hozzászólás | kategória: kritika,

(Függetlenül az UnREAL-től, de mindenképp érdekességként ajánlanám a nézőknek a Law & Order: SVU – 17×21-et, ami pont egy párkeresős valóságshow-ról szól, ott történik egy bűncselekmény, és a reality-s karakterek teljesen olyanok, mint az UnREAL-ben, van Quinn, Chet és Rachel is. Nekem marhára bejött az a rész. A másik érdekesség pedig ez a portrészerű írás a készítőről.)

Can you go get Beth Ann’s interview talking trash about her black roommates? ‘Cause I don’t have anything for the promo.

Az UnREAL első szezonja nagyon jól sikerült, bár közel sem hibátlanul, de azt tudni kell a sorozatról, ami egy párkereső valóságshow forgatásán játszódik, és egyrészt az ottani manipulációkat, másrészt pedig a hatalmi harcokat mutatja be, hogy egyáltalán nem (csak) insider dráma vagy szatíra akar lenni, hanem a két főhősre és főleg az ő kapcsolatukra koncentrál, s szinte mindent ennek rendel alá. És ez az, ami igazán izgalmas benne.

UnReal-6

A második évadban nem kapunk új valóságshow-t, ismét az Everlasting forgatását kísérhetjük végig az évadnyitó előkészületeitől egészen (gondolom) a fináléig. A status quo viszont annyiban változott, biztosítva, hogy nem szimpla másolatot kapjunk, hogy a 14. évadra a Shiri Appleby által alakított Rachel lett a showrunner, míg Quinn (Constance Zimmer) immáron egyedüli executive producerként felügyeli a folyamatokat.

Legalábbis ez a kezdeti felállás (érdekes látni az új szerepeket), és némiképp csalódást is okozott az, hogy bevetődnek a klisék által kínált ziccerek közé, miszerint mindössze arról fog szólni a szezon, hogy konfliktusokat generálnak, meg a “romlatlan” producereket csúnya dolgokra kényszerítenek, miközben dúl a lelkük, pedig a nézettségért még a saját anyjukat is.

UnReal-11

A folytatásban kiderül, hogy azonban nem feltétlenül ez a helyzet, és némiképp mérges is vagyok a 2×01-re, mert valójában egy kamu felvezetést adott, és csak a 2×02 végére derült ki, hogy (látszólag) mire megy ki a játék, és, hogy miről fog szólni a második szezon. Az mindenképp örömhír, hogy szembementek a szegényes elvárásaimmal, a furcsa csak az, hogy a Chet-szál felmelegítése kifejezetten irritált és idegesített.

– What’s the kill list?
– Oh, she’s so adorable. It’s a list of all the girls getting cut so the camera guys know who they can sleep with.

Szóval amolyan “ha van sapka, ha nincs sapka”-érzések vannak bennem, de megadtam magam, hiszen már az első szezonban is kiderült, hogy lehet bízni a készítőkben, ugyanis világos céljaik vannak a sorozattal.

UnReal-4

Azokban a készítőkben, akik már többször is feldobták a Breaking Bad-et a sorozat kapcsán, mondván például ők Quinn és Rachel kapcsolatát nem a Gossip Girl-ös Serena és Blair szintjére akarják emelni, hanem oda, ahol Walt és Jesse kapcsolata volt. Ugyanis a két női főszereplő között tényleg nem a pasik vagy sértődések jelentik a témát, hanem a stratégiai és hatalmi kérdések, a pénz hajszolása, illetve az, hogy véghez vigyék azt, amit akarnak.

És éppen ezért marha vékony az a palló, amin egyensúlyozik a sorozat: nem hiszem, hogy akár egy igazán szerethető karakter lenne benne (még a kezdetben szimpatikusok is lezüllenek), mégis nehéz nem szurkolni vagy Rachel-nek vagy Quinn-nek, ha mondjuk Chet-tel vagy a csatornafőkkel kerülnek szembe – kérdés, hogy ha egymással állnak viszályban, akkor ki mellé áll az ember. Bár nem hiszem, hogy ezt a központi kapcsolatot lerombolnák.

UnReal-3

Továbbra is szeretem az UnREAL-t, jól is kezdett, de néha fájdalmasan nyílegyenes a sorozat, s látva nem is nagyon értem, hogy miért akkora kritikuskedvenc. Félreértés ne essék, tele van remek pillanatokkal és ötletekkel, még jobb megoldásokkal és rengeteg potenciállal, de egyes jelenetek elején simán lehet tudni, hogy mire megy ki a játék, hogy mi fog történni két perc múlva, illetve az is egyértelmű, hogy erre vagy arra, hogy fog reagálni Rachel.

Persze mindezek ellenére még így is nagyon bejön a reality alakulásának elősegítő folyamatok bemutatása (nem csalnak, csak nagyon erősen próbálják manipulálni a játékosokat), illetve a készítők közti bennfentes, sokszor lenéző társalgás (Hot Rachel!), még akkor is, ha ezek sokszor csak nagyon rövid jeleneteket. Szerencsére a stábon belüli helyezkedés, illetve a stábtagok között kötött érdekszövetségek alakulását is érdekes nyomon követni.

UnReal-2

– I mean, how am I supposed to force her?
– I don’t know. Tell her your mother died or something. Act like you get it.
– My mom did die…
– There you go!

Nem kiszámítható a sorozat (ez már a 2×01 végén is kiderült, a folytatásban meg újfent), de az, hogy bizonyos pontjain pontosan a klasszikus kliséket és produceri sztereotípiákat emeli ki, és azokra erősít rá, számomra kissé olcsóvá teszi az írást. Bár nyilván, ha a hiteles ábrázolás a cél, akkor ezeknek a húzásoknak is helyet kell szorítani, szóval valahol én sem értek egyet a saját véleményemmel.

11 hozzászólás Ne habozz!

Kriszta - 2016. 06. 17. 15:49

Mint egy száguldó vonat olyan ez a sorozat.Nincs egy nyugodt pillanat benne.Annyira érdekes ez az életstílus amit ábrázolni próbál hogy bár tényleg jószándékból nehéz bárkit is megkedvelni mégis érdekelnek a karakterek.
Nagyon jó a Reachel-Quinn páros,az első évadban is ők voltak a fő mozgatórugói a történetnek,és úgy tűnik ez most még hangsúlyosabb lesz.Én nagyon kedvelem őket,ezért is negatívumként hozom fel amit belebegtetnek erre a szezonra,hogy egymás ellen fordítják őket…
Illetve Chet megtérése is érdekes…
Szerintem ez a szezon jobb lesz az elsőnél.

szerintem - 2016. 06. 19. 11:21

nagyon erdekes a tema, en jobban orulnek, ha egy kicsit jobban ramenne arra, hogyan keszul el egy egesz musor abbol a rengeteeg anyagbol, amit felvesznek, de nyilvan az mar egy masik sorozat lenne. az unreal stilusa viszont pont olyan harsany es olcso, mint a tarskereso reality mufaja, es nem vagyok biztos benne, hogy ez volt a szandek. quinn karaktere annyira sok, hogy nalam hatarozottan negativ iranyba billenti a merleget. neha azon is elgondolkodom, hogy ha ferfiak viselkednenek igy, ahogyan quinn es rachel, annak lenne-e negativ toltete, nem tudom, de engem rettenetesen taszit a nok ilyen abrazolasa. a show (everlasting) felolem lehet olyan, amilyen most is, de az unreal megfekszi a gyomromat. en akkora szineszi alakitasokat sem latok benne, nem gondolom, hogy barki is rossz lenne, a karakterek viszont nem sok teret engednek szerintem.
talan az uj szereplo, aki vegre ferfi, mozdit valamennyit ezen a tulsagosan no-dominans dinamikan.

Riggins - 2016. 06. 21. 12:25

én nem örültem, hogy így ért véget a 2×02, Rachel Chet helyén érdekesebbnek hangzott, mint egy tök új manus.

winnie - 2016. 06. 21. 12:55

2×04: fura volt, hogy hirtelen megint öribarik lettek rachelék, de aztán az epizód vége megint kavart egyet a dolgokon.

közben rájöttem, hogy mi zavar, ez is olyan, amikor az írók zseniket írnak: az, amikor quinn kitalál valami okos manipulációt, majd örül magának, hogy ő mekkora agy. ami ugye annyit tesz, hogy az írók magukat veregetik hátba, hogy mennnnnyire okosak. és ez valahogy hülyén veszi ki magát.

itt is a konfliktusgenerálás a két csaj között. ha csak nézem, akkor jó meg minden, de valahogy mégsem tudok elvonatkoztatni, hogy ismét egy semmi extra ötletet adnak el hihetetlenül gigaszuperszónikus mesteri ördögi tervnek.

szpojleres mókus - 2016. 06. 28. 21:44

A 21. századi sorozatgyártás rákfenéje az én számomra az, hogy minden átmegy egyféle érzeli szállba. Ha van egy eredeti ötlet is, a 2., 3. vagy netán a 4. évad már arról fog szólni 60%-ban hogy ki kibe szerelmes, ki kivel feküdt le, miért, és hogyan. Itt is ugyanez trtént.

Az első évad mesteri volt, néha hányingerem volt tőle mennyire jól bemutatták miként lehet az emberrel és az érzéseivel játszani majd teljesen a sárba döngölni és közben ugrálni a hátán, teljes karakterbemutatással. Amíg rachel és quinn volt az “antagonista” szereplő, addig a főszereplő akikhez legjobban kötdni lehetett azok a lányok. MEgismertük őket, érzéseiket, miért és hogyan érzik magukat, mi a bajuk, majd hogyan játszadoznak velük a készítők, addig most itt az van eltérbe hogy ki veszi kössze kivel, ki kibe szerelmes blabalbalba.

Mire jó ez?

4 rész lement, és SEMMIT, ismétlen SEMMIT nem tudunk a lányokról. Annyit tudunk még midnig hogy egyik délről van és instagamra kitett magáról fotókat, másik muszlim, harmadik meg jogharcos (ugyanazt mint az első részben, miközben rachel arról beszél hogy neki még 3 epizód kell lezárni az évadot). Nem tudjuk hogy miért választja ki őket D, mi alapján kötődik hozzájuk? Például a jogharcost miért választotta ki? Ha jól emlékszem kétszer! beszélgetett vele három másodpercet mert mindig odajtt valaki más és ellopta tle a csávót. Ezhelyett olyanra megy el az idő hogy 999999999x alkalommal is Chet csinál valami hülyeséget, a kamerás fickó búslakodik Rachel után és ezért gyökér vele.

winnie - 2016. 06. 29. 09:17

szpojleres mókus: lehet, hogy azért nem tudtunk meg a lányokról semmit, mert nem lényeges a történet szempontjából. mindig el kell dönteni, hogy a sok csapás közül melyiket választják. koncentrálhatnának rájuk is, de nem ez a céljuk – ez mellékvágány a készítőknél, nem számít, hogy kit miért választ. (amellett, hogy ott nyilván mindenkivel több interakciója volt, mint amit mi látunk, általában beszélgetések ide vagy oda, a nagy ő kinézetre választ inkább, szóval ezen szerintem nem érdemes agyalni.)

és igazából a fentieken múlik, hogy valakit érdekel-e egy sorozat, hogy a készítők mennyire viszik olyan irányba a sztorit, ami egybevág az ő preferenciáival.

viszont ez nem 21. századi dolog, illetve általánosítani teljesen felesleges. sok sorozatban abszolút nincsenek érzelmi kapcsolatok, de ha egyszer ezek az emberek ilyenek, akkor nincs mit tenni, nem? (az 1. évadban engem is zavart némelyik ezirányú húzás.) az évad elején is megmondták, hogy mi kell nekik rachelnek és quinn-nek: money, power, dick – ezekre hajtanak. ez egy ilyen világ.

szerintem - 2016. 06. 30. 23:39

en nem hiszem, hogy valtozott volna az alapallas az elso evad ota. a legfontosabbak ott is a musor keszitoi voltak, talan azert lattunk tobbet a lanyokbol, mert szukseg volt ra rachel es quinn karaterenek megismeresehez, hogy lassuk, hogyan dolgoznak. de ha visszanezzuk a teljes evadot, igazan csak 3-4 lanyrol tudtunk meg tobbet, valoszinuleg itt is ugy lesz. a sorozat nem annyira roluk szol, csak amennyiben kozrejatszanak valamiben, ami a fobb karaktereket erinti, a bachelor peldaul tavaly is, iden is fontosabb karakter, mint a lanyok.
en meg azt is elfogadom, hogy ez egy ilyen durva vilag, mindenki nyers, erzeketlen, durva. ezt szerintem jol erzekelteti a sorozat, el tudom kepzelni, hogy igy mukodhet egy mikrokozosseg. valodi problemam a minoseggel van, ezert tartom oriasi meglepetesnek, hogy kirtikus kedvenc a sorozat. szerintem a vegletekig le vannak csupaszitva a karakterek, helyenkent karikaturaba vagy ripacsba hajlo alakitasokkal, nem shiri appleby sem tetszik, nem tudom megfogalmazni, miert nem mukodik, de teljesen elidegenit a karaktertol, unom az arcat vagy nem tudom.
azert a tema nagyon erdekel, nekem sokkal jobban tetszene tobb musorszerkesztesi betekintes, de ezt mar irtam korabban.

lostfanka - 2016. 07. 05. 08:18

Ket resz utan, szerintem ez az evad jobb mint az elso, valahogy nekem realisabb.

Kriszta - 2016. 07. 19. 14:28

Kemény rész volt az eheti,de a következőt még jobban várom.Talán rendes választ kaphatunk hogy Rachelnek tényleg van-e betegsége(mert szerintem a viselkedésén nem szembetűnő mikor van neki periódusa…) illetve talán a hátteréről?Jeremy mit fog mesélni a kocsiban a csajnak?Szeretném látni hogy Quinn is próbál Rachelnek segíteni…

Llalayth - 2016. 07. 26. 19:02

Igen, legalább erre választ kaptunk, egyébként én ezt hangulatilag egy visszafogottabb résznek éreztem, nem vitték el drámázós irányba (pedig megtehették volna, tekintve a történéseket).

szerintem - 2016. 08. 03. 21:07

egy resszel a vege elott ez igy nagyon gyenge.
nem tudom, hogy mennyire voltak keszen a reszek, mielott berendeltek volna belole meg ket(!) evadot, de azert ennel tobbet vartam volna, ha nem is szinvonalban, de legalabb tobb tortenetet legalabb (bar az igaz, hogy a nezettsegi adatokat nem ismerem, lehet, hogy nagyon is jol all a sorozat).
az a baj, hogy a reality tv-zessel kapcsolatos aspektus erre az evadra teljesen hatterbe szorult, vagy ha nem, akkor is onismetlove valt, pedig szerintem lehetne sokkal arnyaltabban, reszletesebben is abrazolni a musorkeszitest. nagyon rossz iranyba indultak el, a karakterizalas nagyon nem megy az iroknak, rachel eleg nevetseges lett, quinn szerelme a modoros angol fickoval semmilyen szinten nem volt sem felvezetve, sem kidolgozva, igy aztan nalam peldaul a katarzis is teljesen elmaradt az epizod vegen. senkinek nem lehet erzelmileg kotodni, nem tudom, hogy ez mennyire szandekos, nincs egy kedvelheto karakter a sorozatban, de a love-to-hate sincs meg, vagy kozombosek vagy idegesitoek mind (ha quinnt egy oran at kellene hallgatnom megallas nelkul, szerintem hanyingerem es fejfajasom is lenne tole). a legtobbjuk emellett eleg rossz szinesznek is tunik, vagy csak az iras nem tul jo.
ennel sokkal tobbet, sokkal jobbat vartam, bar az elso evas sem tetszett maradektalanul, de el sem tudom kepzelni, hogy ebben barmi olyan ertek lenne, ami miatt meg ket evadra be kellett rendelni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz