login |

Faking It: vége a 3. évadnak. És a sorozatnak is. – írta oriole

2016. 06. 19. 16:33 - Írta: vendegblogger

12 hozzászólás | kategória: kritika,

Sajnálattal tudatom, hogy az MTV komédiája 3 évad, és 38 rész után végleg távozott a sorozatok világából. A halál oka feltételezhetően a nézői érdeklődés hiánya, és a már-már testvérsorozatnak számító Awkward kimúlása. Rövid élete során jobb és rosszabb időszakokat is megélt, de szerencsére boldogan tért nyugovóra.

Béke poraira. (A sorozatot most kezdőknek egy pilotkritikát és egy első szezonos kritikát ajánlok – gyorstalpalónak a két ellentétes előjelű vélemény tökéletes.)

faking03.01

A Faking It minden tipikussága ellenére (magának való, intelligens főszereplő, aki keresi az útját, reménytelen szerelem, szerelmi háromszög) különleges színfolt tudott maradni az egyre bővülő, változatos sorozatpalettán, és ennek az oka az egyéni hangvétel, jól használt irónia, önreflexió, és sajátos humor.

Igaz, hogy a már jó párszor hallott történetet merészen, egy kissé talán nézőüldöző közegbe helyezték azzal, hogy egy kisebbségi csoport (LMBT +/- pár betű) szemszögén keresztül mutatták be a felnövés, és identitás keresés problémáit, de extrém környezet ide vagy oda, ha nem lett volna mögötte tartalom, elsüllyedt volna a többi elsőre érdekesnek tűnő, de szürkévé váló sorozat között.

Ugyanis a színes, szagos, popzenékkel teletűzdelt felszín alatt volt mondanivaló, üzenet, amit a készítők olykor-olykor pimasz módon, hihetetlenül szájbarágósan toltak a néző arcába, hogy biztosan mindenki megértse, felfogja.

faking03.05

A Faking It-tel kapcsolatban nekem elsőként a tolerancia szó jut eszembe. Véleményem szerint egymás különbözőségének elfogadására, tiszteletben tartására, akármennyire nehéz is, törekedni kell egy bizonyos szintig. Viszont sokan elkövetik azt a hibát, hogy egy csoport védelmében elragadtatják magukat, és jelentéktelen eseményekbe, szavakba többet látnak bele, mint amit valójában jelent (hmm, The 100…), ezzel megbélyegezik saját csoportjukat, másoktól elveszik a gondolkodás, kreativitás szabadságát, összetörve a tolerancia lényegét.

A Faking It azzal, hogy ezt a közösséget egy utópikus, elfogadó környezetbe helyezte, ahol csupán az egyéniség fontos, eltörölte a különbözőségeket, bátorítva a fiatalokat, hogy fedezzék fel, és fogadják el magukat, és ne hagyják magukat beskatulyázni, megcímkézni. Miközben Penelope-n keresztül kineveti azokat, akik túlzásba esnek ez egyenlőségre való törekvésben.

faking03.04

Gondolom nemcsak én sajnálom ennek a kis bugyuta, guilty pleasure szériának a kaszáját, amely hullámzó minősége ellenére is végig szórakoztató tudott maradni, és amely az előző szezon kátyúiból kimászva egy igazán kellemes, mosolygós évaddal, és egy remek fináléval búcsúzott.

Spoilerek nélkül folytatom a tovább mögött.

Az egész évadon, de legfőképpen az utolsó 5 epizódon érződött, hogy a készítők tudatosan készülnek a zárásra, és mindent megtettek, hogy a rajongóktól egy mindenkit kielégítő fináléval köszönhessenek el. Kicsit rózsaszín és negédes lett, de a Faking It-hez nem lehetett volna ennél jobban illő, tökéletes véget írni.

faking03.06

A színészeken látszott, hogy élvezték a forgatást, és kihoztak mindent a karaktereikből, amit tudtak. Rita Volk és Bailey De Young mellett ki kell emelni Katie Stevens-t, aki a többiek figurájától eltérően nem igazán kapott az íróktól sok segítségét, mégis sikerült érzelmeket varázsolnia a kissé egysíkú Karmába.

A sorozat, ugyanúgy ahogy a szereplői, kereste a helyét a világban. A tiniket célozta meg, de gyakran 20-as/30-as emberek hangján szólalt meg, egyensúlyozni próbált a komédia és dráma között, és néha elbukott, egyszerre volt friss és önismétlő. A Faking It egy kedves, könnyen darálható, limonádé, ami nem kihagyhatatlan, de egy esős délután jó kikapcsolódás lehet.

faking03.09

Ahogy a szezon elején számítani lehetett rá, az Amy-Liam-Karma hármast nem tudták egyszerűen elengedni, és egészen a 6. részig epizódonként változott a szereplők véleménye arról, hogy lehetnek-e barátok vagy sem, összejöjjenek-e vagy sem. Emiatt ez a szál eléggé átgondolatlannak hatott, és egy kissé mulatságossá vált egy idő után, de mivel a körítés sokkal jobb volt, mint az előző évadokban, így ez nem vált annyira zavaróvá.

Az idei évad legkiemelkedőbb alakja Lauren mellett meglepetésre Karma lett. Az eddig igencsak elhanyagolt, méltatlanul kezelt karaktert el kezdték megtölteni élettel, így végre ki tudott lépni Amy és Liam álomnőjének egydimenziós szerepköréből.

faking03.02

Nem véletlen, hogy a Faking It legjobb részei közé nálam simán bekerül a Karma-centrikus 3×03, amely jól ötvözve a drámai és komikus elemeket miközben rávilágított Karma személyiségére és Amy-vel kapcsolatos érzéseire.

A poénokat leginkább az esetlen, de odaadó Liam és az akaratos, de érzékeny, törékeny Lauren párosa szállította, akik nagyszerűen kiegészítették egymást, és a barátságuk igazán szépen lett felépítve. A biztosíték leverése azonban Karma őrült szüleire maradt, akik az elszálltság fogalmát egy újabb szintre emelték.

faking03.03

Amy egy kicsit beszürkült, Shane az új kapcsolatán kívül már csak asszisztálni tudott a többieknek, míg Felix képviselte az értelmet a sok zavarodott tini között. Az utolsó epizódra visszatért Lisbeth is, akinek a sorozatból való eltűnése szolgáltatta a szezon visszatérő poénjának forrását.

– That’s what happened to her? I heard you killed her.
– She was discovered at a Renn Faire and booked a pilot. I told her it would never see the light of the day, but i guess I was wrong. Wait… do people think I killed her?

A sorozatzáró lezárt minden fontosabb szálat, mindenki megkapta a nagy romantikus filmbe illő pillanatát, és a boldog befejezést. Elég szubjektív pontozás mellett a fináléra 8.5/10-et, míg az évadra 7/10-et tudok kiosztani.

12 hozzászólás Ne habozz!

Wall-E - 2016. 06. 19. 16:56

Néhány szeretetre méltó, emlékezetes karakter (mint Amy), illetve a sok nagyon vicces epizód miatt hiányozni fog, gyakran egy-egy rész jobban megnevettetett, mint sok klasszikus sitcom, és voltak benne szép, hangulatos pillanatok is. Jó, hogy vannak ilyen sorozatok is.

Elis - 2016. 06. 19. 17:25

azon túl, hogy nagyon fog hiányozni a Faking it és valahogy Számomra is Karma lett a harmadik évad meglepetés kedvence, másik gondolatomban óvva inteném a kritika szerzőjét attól, hogy bármely csoportról véleményt alkosson, főleg ha esetleg bele sem tartozik, hogy mi a túlzó vagy mi jelentéktelen vagy jelentőséggel bíró. és igen, ennek nincs is itt a helye, szóval sajnálom hogy vége a Faking it-nek, mert hihetetlenül sok mmosolygást vagy nevetést adott a komolyabb, mélyebb pillanataival együtt.

Stewie - 2016. 06. 19. 18:29

hiányozni fog a Faking It,üde színfoltja volt a nézős sorozataim között,gyakorlatilag így már 1 MTV-s sorozat sincs már,amit onnan nézek,mivel az Awkward is befejeződött,amit ugyanúgy kedveltem,mint ezt is

nagylord - 2016. 06. 19. 19:34

Régóta szerettem a Faking It-et és sajnálom, hogy vége. Tényleg nem vette komolyan sem magát sem másokat és tudott tényleg szórakoztató lenni. Mindemellett tényleg nem okozott gondot néha egy kicsit boncolgatnia egy-két kérdést. Habár nem volt kiemelkedően átadott üzenete (szerintem azt nem is egy MTV teenage sorozattól kell várni), de próbált egy kicsit bátorítani nézőket.
Ehhez kapcsolódóan nekem is az a véleményem, hogy a sorozat nem jó korcsoportra lett készítve. A szereplőket sem lehetett nagyon hitelesen eladni középiskolásnak és az írók is szenvedtek. A tartalom, amit generáltak egyszerűen 20+ emberekkel rezonált. Valószínűleg ez okozta a sorozat végét is.

Lizy - 2016. 06. 19. 20:59

Sajnálom, hogy vége én nagyon bíztam benne, hogy legalább még egy évadot kapnak. Először nem tetszett a befejezés eléggé összecsapottnak éreztem de azóta enyhült a dolog :D Mindig is szurkoltam azért, hogy Amy és Karma összejöjjenek de be kell látni, hogy jobb ez így és nem lett erőltetett a dolog. Hiányozni fog!

Eny - 2016. 06. 20. 11:59

hianyozni fog. ude kis szinfolt volt szamomra a tobbi sorim kozt

heidfeld - 2016. 06. 20. 12:15

Barátnőmnek 3 olyan sorozata van, amit tudok nézni – Ez volt az egyik.. Csak két évadot láttam, de tényleg nehezen hihető a szereplőkről az életkoruk.
Szerintem Amy össze illett a Dj-csajjal, és nem csak esztétikailag.. Rita Volk hihetetlen helyes csaj. Nagyon megnézném komolyabb szerepekben. Megállná a helyét.

Riggins - 2016. 06. 22. 12:07

Átlagosan minden harmadik részre tudtam azt mondani, hogy jól sikerült, de mégis mindig leültem a következő elé, szóval valamit jól csináltak. A folytatásnál nem biztos, hogy ott lettem volna viszont.

Noemi - 2016. 07. 12. 00:41

Szerintem folytatni kéne mivel remek sorozat és szerintem így nem lehet vége hogy nem tudjuk ki jön össze kivel!

winnie - 2016. 07. 12. 05:00

Noemi: ők is szívesen folytatták volna, de nem tehetik, nem lesz folytatás. így viszont mindenki elképzelheti magának a 4. évadot, hogy ki kivel jön össze. (bár lehet, hogy volt interjú, amiben a készítő elmondta a terveit a folytatás kapcsán.)

niki - 2017. 03. 14. 19:12

Imádtam ezt a sorozatot, annyira sajnálom, hogy vége…Lekötött, volt mondanivaló, nekem 10ből 9-es volt a sorozat. Amynek és Karmának annyira szurkoltam…együtt kéne lenniük, sosem bírtam a Dj csajt, ránéztem és egyszerűen nem bírtam befogadni :D

niki - 2017. 03. 14. 19:14

Imádtam ezt a sorozatot, annyira sajnálom, hogy vége…Lekötött, volt mondanivaló, nekem 10ből 9-es volt a sorozat. Amynek és Karmának annyira szurkoltam…együtt kéne lenniük, sosem bírtam a Dj csajt, ránéztem és egyszerűen nem bírtam befogadni :D Ha én tovább képzelem Amy és Karma összejön, az tuti :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz