login |

Pilot-mustra: Animal Kingdom – 1×01

2016. 06. 21. 15:05 - Írta: winnie

11 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Nem egyszerű szemétemberekről sorozatot készíteni. Manapság elég nagy keletje van az antihősös szériáknak, szeretnek bűnözőket főszerepbe pakolni, és a Dexter, a Breaking Bad vagy a Sons of Anarchy nem csak közönségkedvenc lett, hanem kritikai is. És nem azért, mert bűnöző volt a főszereplője, hanem, mert jó karakter. És mert jó volt a körítés.

Azonban ki van zárva, hogy minden antihősös, bűnözős sorozat jó legyen. Hiába vártuk anno a nagyon korrupt zsarus Low Winter Sun-t, azt az AMC nagyon benézte. És hiába tűnt egészen biztatónak a TNT új sorozata, az Animal Kingdom, szerintem ez is nagyon mellément. Pedig minden mellette szólt, hisz az alapja egy remek film, a készítője, Jonathan Lisco vitte egy ideig a Southland-et és Halt and Catch Fire-t, az executive producer pedig John Wells, akinek a Shameless-ét nem kell méltatnom.

ANIMAL KINGDOM – 1×01 – 3,5/10

  Animal Kingdom - 1x02-07

Aki látta a filmet, annak minden bizonnyal ismerős lesz az alapsztori: egy tinisrác anyja meghal túladagolásban, így nagyanyjához kénytelen költözni, aki gyerek nagybátyjaival él közös háztartásban, meglehetősen jó körülmények között. Mint nagyon gyorsan kiderül, ennek az az oka, hogy a nagyfőnök nagyi 3+1 gyereke egy bűnbandát alkot, és ebbe a környezetbe kell asszimilálódnia a jövevénynek, ami nem túl könnyű.

A srác (J) nem csak magával küzd, hanem nagybátyjai sem nagyon bíznak benne eleinte (vajon lesz kettős ügynökös szál?), de szerencsére a keresztanyu keresztnagyi abszolút pártfogásába veszi, viszont nemcsak a fényűzéshez kell hozzászoknia, hanem ahhoz is, amikor nem jön össze egy meló, aminek súlyos következményei lehetnek.

Animal Kingdom - 1x02-05

Annyira tipikusnak és szájba rágósnak éreztem a kezdést, hogy arra nincs kifejezés. Ahelyett, hogy a sorozat óvatosan közelítette volna meg az alapsztorit, rögtön elkezdte sulykolni a nézőbe a nyilvánvalót, hogy ki mennyire zsarnok vagy rossz, hogy mennyire mocskos dolgoknak folynak a háttérben, miközben el volt kissé telve önmagától, hogy mennyire merész.

És ehhez természetesen remek ellenpólus J karaktere, aki (mondhatni) romlatlan, de persze nincs kétségünk afelől, hogy melyik irányba fog elindulni a karaktere, hiszen nem tehet mást, meg valamennyire meg is kísérti az, amit lát. A kérdés csak az, hogy mennyire lesz ő a középpontba állítva, mert eddig sok inkább a tuskó söpredékkel foglalkozott a készítő.

Animal Kingdom - 1x02-03

Aláírom, az Animal Kingdom-nak van valami nagyon sajátos hangulata. Eleve ez a homokos tengerpartos, szörfös közeg elég jó és nem annyira elcsépelt, mint valami csapadékos nagyváros, de magának a családnak a mikroközösségét is átlengi valami iszonyat fura, kissé visszatetsző, hol hátborzongató hangulat – nem is annyira homoerotikus, mint amit a promókép sugallt, hanem túlontúl bensőséges, vérfertőző.

Az Animal Kingdom-ból hiányzik a feszültség és a tét, a szimpatikus karakterek pedig főleg. És éppen ezért az sem tesz jót, hogy ennyire felvezető jellegű a kezdés. Hiszem, hogy a szezon vége felé a tét is nőni fog, és kialakul egy komplexebb sztori is, de mivel egyelőre csak megmutatták, hogy bűnöznek a bűnözők, mit csinálnak, ha nem alakulnak jól a dolgok, és hogy mennyire tuskók is képesek lenni, képtelen voltam azt mondani, hogy ez valami újszerű, ez érdekel.

Animal Kingdom - 1x02-01

Az pedig kifejezetten szappanoperás, ahogy számunkra kiderülnek szép sorban (mintha csak kipipálták volna a checklist-et) a nagybácsikról a féltett titkaik. Hiszen ez lehetőséget ad a készítőknek, hogy azzal húzzák az időt, hogy a karakterek titkolóznak egy jó ideig, miközben a lebukás veszélye fenyegeti őket, hogy aztán végül lebukjanak egymás előtt, miközben a globális sztori csigalassan halad csak.

Az már csak hab (vagy, tudomisén, kátrányreszelék) a tortán, hogy a csalódást keltő pilot után a második rész kifejezetten taszított. Igazából persze nem minőségi esést detektáltam, hanem azt, hogy még az a kevés érdeklődés is kiveszett belőlem, annyira irritálóak voltak egyesek a sorozatban, mindenkire ráerősítettek a pilot után. (Pedig a testvéri kapcsolatok általában a gyengéim. Itt nem.)

Animal Kingdom - 1x02-09

Ez persze lehet pozitívum is egy antihősös, bűnözős szériában, lehet mondani, hogy az a jó, ha a nézőt taszítja mondjuk egy bűnöző, én sem tudom megítélni, hogy milyen lesz az általános tetszési index az Animal Kingdom esetében, de én végig azt éreztem, hogy aki nézőket akar nyerni magának, az nem egy vág neki egy antihősös sorozat megalapozásának.

11 hozzászólás Ne habozz!

slushyberry - 2016. 06. 21. 15:39

Nekem valamiért nagyon tetszett, pedig nagyon kevés sorozat tud megfogni. (Főleg a túlhípeolt szarok nem, már elnézést.) Valóban nincs nagyon szimpatikus karakter, viszont ez nálam most egy +pont, miért kéne minden sorozatban lennie egy szimpi jófiúnak? Így valamiért még távolibbnak érzem a mindennapjaimtól a sorozatot, ezáltal még jobban érdekel, és nekem realisztikusabb is.
Beszippantot magával nagyon hamar, és nem csak a sajátos hangulata miatt. (Még ha nem is nagyon tudok vele azonosulni.) Én leszek akkor itt az egyetlen, aki így érez?

winnie - 2016. 06. 21. 15:47

“Én leszek akkor itt az egyetlen, aki így érez?”

nem hiszem:)

nem kell szimpatikus figura, de ha nincs és hiányzik, akkor kiemelendő. vannak más sorozatok, például az unrealben (hogy valami aktuálisat is mondjak) dettó nincsenek szimpatikus karakterek, ott mégsem fordulna meg a fejemben, hogy a fenti miatt panaszkodjak.

az alapsztorit ismertem, tehát nem is volt meglepő a dolog, de itt kifejezetten irritált, ahogy építkezett ez az első rész. amikor pedig egy szemétember szemétkedik, az sosem a szívem csücske.

Peter7 - 2016. 06. 21. 16:17

Este megnézzük. A filmet nagyon szerettem, (ajánlom mindenkinek!) igaz az ausztrál volt és nem voltak benne a szokásos hálivúdi baromságok, csak egy nagyon fojtogató légkörű, könyörtelen film, ami úgy volt zseniális, hogy “rossz volt nézni”.
Szerethető karakterek még csak mutatóban sem voltak benne, de egy filmnél ezzel nincs is baj, ott eleve az volt a cél, hogy hitelesen bemutassanak egy olyan társadalmi réteget, amelyiknél a bűnözés életforma, teljesen természetes, mindennapi dolog, az egyetlen bevételi forrás.
Nem is lehet ezt bemutatni rokonszenves szereplőkkel, eleve üti egymást a 2 dolog.
Tartok tőle, hogy itt is sokkal szarabb lesz az amcsi “remake”, mint minden más esetben, de egy próbát megér. Mondjuk ezt a szörfözős, tengerpartos baromságot nem tudom honnan szedték, a filmben egy “bűnözői gettóban” éltek. Pont az ilyen amerikanizált hülyeségek taszítanak az amcsi feldolgozásoknál.

slushyberry - 2016. 06. 21. 20:44

Most tervezem megnézni én is, lehet azért tetszik ennyire a sorozat mert nem vártam tőle semmit, hiszen a filmet se láttam. Na kíváncsi vagyok. :)

Reeka - 2016. 06. 22. 08:27

Húha, 3,5??? :( Na nem baj, mindenképp megnézem és kiderül, nagyon nagyon vártam ezt a sorozatot az első előzetes óta…

winnie - 2016. 06. 23. 04:42

reeka: és a második még annyi sincs… én is vártam pedig. remélem, neked jobban bejön.

Riggins - 2016. 06. 23. 12:30

Én nézem még tovább, de a leírtakkal egyet értek nagyjából.

Snoopyzit30 - 2016. 08. 04. 18:16

Az első 3 részt néztem meg ma egymás után és eddig nekem nagyon bejön. Teljesen ugyanazt a hangulatot hozza, mint a film. A kaliforniai, szörfös környezet nagyon illik a témához és a karaktereket sem látom eddig sem üresnek, sem egysíkúnak. Végig érezni lehet, hogy ez a család nagyon el van b@szva és ebbe csöppen most bele a nem is olyan ártatlan unokaöcsi. Mindenkinek van valami titka, azaz mindenki rejteget valamit. Abszolút van potenciál ebben a sorozatban szerintem.
Még valami az introja nagyon, de nagyon bejön.

Nekem eddig 7-8/10, szerintem csak nem találták el winnie ízlését.

Reeka - 2016. 08. 26. 14:47

Na csak sikerült eljutnom oda, hogy megnézzem a pilotot, azért 3,5-nél mindenképp jobb, legyen mondjuk 5/10. Jó a hangulata,tetszik a környezet, kíváncsi vagyok hogy alakul tovább a család sorsa, adok neki esélyt, aztán meglátjuk.

Snoopyzit30 - 2017. 01. 07. 13:53

Végignéztem az évadot és összességében egy 6,5 pontot tudok rá adni. Elszórakoztatott annyira, hogy maradjak a 2. évadra. Inkább a család interakcióin, beteg dolgain halad a történet, nekem igazából a rablások másodlagosak.
Kérdés, hogy Pope hogy fogja feldolgozni a gyilkosságot, azt az embert kellett megölnie, akit tényleg szeretett. Én egyébként azt hittem, hogy a kislánynak is annyi.
A cliff a végén az lenne, hogy J mégiscsak a család ellen van és egyedül akar valami bosszút forralni vagy ha azt akarta volna, akkor most megvolt az alkalom hozzá?
Meglátjuk mit találnak ki a továbbiakra.

Snoopyzit30 - 2017. 08. 16. 23:42

A 2. évad nagyon sokat fejlődött az első évadhoz képest. Nagyon komolyan építgetik a sorozatot. Így 8 rész után már simán ki merek rá osztani egy 7,5/10-et.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz