login |

Orphan Black: vége a 4. évadnak – írta Pamats

2016. 06. 23. 22:00 - Írta: vendegblogger

14 hozzászólás | kategória: Kanada odavág, kritika,

Belevágva a közepébe: azt hiszem, hogy az eddigi egyik legjobb évadot kaptuk, de azért közel sem lett hibátlan a negyedik szezon. Nekem mondjuk a 3. évaddal sem volt nagy bajom, csak a főszál tűnt óriási katyvasznak, amiből helyenként úgy látszott, az írók se tudják mindig kibogozni magukat vagy meghatározni, hogy akkor most hova fussanak ki a dolgok.

Na, ezen sikerült némileg idén változtatni azzal, hogy kicsit rendet vágtak a zűrzavarban, habár a finálé így is nem kevés kérdést hagyott maga után.

Orphan Black-4

Már rögtön a szezon kezdése meglepetés volt számomra, amikor egy flashback epizódban kaptunk egy nagy visszatérőt, s azt is megismerhettük, hogy mi vezetett az anno még a pilotban bekövetkezett öngyilkosságához, ami az eseményeket is beindította. Ez a szál remekül lett felépítve, nagyon jól illeszkedett a sztoriba, az pedig csak hab volt a tortán, hogy egyfajta párhuzamot is fel lehetett fedezni Sarah és Beth között.

Orphan Black-7

A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

A jelenben ezúttal a Neolution egyik ágának vezetőjével, Evie Cho-val kellett szembenéznie Sarah-nak és a többieknek, bár azért ez ennél bonyolultabb tekintve, hogy magának a Neolution szervezetének a felépítése és a benne levő tagok kiléte és céljainak mibenléte is elég zavaros és követhetetlen néha, de legalább kellően izgalma és fordulatos.

Orphan Black-5

Annyi talán biztos, hogy mindegyikük célja az emberek génjeinek átalakítása és manipulációja, különböző tudományos innovációk által vagy mentén, ezen felül meg kíméletlen harcok is folytatódnak a hatalmi pozíciókért és a tudomány birtoklásáért.

Idén is a 6. rész volt az egyik kedvenc epizódom, ami hasonlóan az előző szezon hatosához az egyik drámai tetőpontja volt a történéseknek és nem mellesleg nagyon szomorú is volt. Ezek után hiába sikerült még látszólag nyerő helyzetbe kerülnie a szereplőknek, elég kilátástalan helyzetben hagyta őket a záró rész, ami nem kevés cliffhanger-rel támadt, és talán több kérdést tett fel, mint amennyit megválaszolt. De ettől még remek megkoronázása volt egy nagyon erős évadnak.

Orphan Black-1

Nyilván Rachel és Susan Duncan tettei nem okoztak senkinek meglepetést, ám én nagyon kíváncsi vagyok, hogy a szigeten lévő csoport, és úgy általában a Neolution szervezet még milyen rejtélyeket tartogat, mert a történetük is elég régre vezethető vissza, és látszólag több ága is van.

És persze nincs Orphan Black-kritika Tatiana Maslany méltatása nélkül, aki továbbra is zseniálisan alakítja az összes klónt, legyen az régi vagy egy újonnan megismert.

Orphan Black-8

Az egyik legnagyobb vonzereje a sorozatnak az, hogy mindegyik klón hatalmas személyiség, történeteikkel, egymás közötti interakcióikkal külön évadokat, spinoffokat lehetne megtölteni. Sajnos Helena idén kevesebbet szerepelt, de az összes megjelenése zseniálisan vicces volt, bár az újnak számító Krystal is hozott nem kevés nevetésre ingerlő pillanatot, amik közül főleg az ütött, amikor megpróbálták beavatni.

A többiek szokásosan nagyon jók voltak és remélem, M.K.-t is viszont látjuk még.

Orphan Black-6

Jövőre jön az ötödik és egyben utolsó évad. Az idén látottak alapján nincs sok kétségem, hogy a készítőknek jó befejezés van a tarsolyukban, bár azért vannak buktatók, amiket érdemes lenne kikerülni. Mindenesetre nekem már előre hiányzik az Orphan Black, hiszen egy abszolút egyedi színfolt a sorozatpalettán, ami idén egy erős 8/10-et produkált.

14 hozzászólás Ne habozz!

Szaby59 - 2016. 06. 17. 22:23

Az eddigi legjobb évadot sikerült megkoronázni az eddigi legjobb fináléval.
Csak így tovább, remélem az utolsó évad is ilyen jó lesz. Krystalon megint jót röhögtem, akit érdekel itt egy kimaradt jelenet Allisonékkal: http://www.bbcamerica.com/shows/orphan-black/video-extras/season-4/episode-10-from-dancing-mice-to-psychopaths/forgiving-the-hendrixes :D

Eny - 2016. 06. 20. 13:01

nagyon jo resszel zart a 4.ik evad.
izgalmas volt mindvegig, cliffhanger is van , ugyhogy lehet mar varni az ujat.

ami hianyzott SPOILER :

a tobb klonos vacsi/tali/barmi ..megszoktam,h minden 10ik reszben van egy olyan…

Hiroshima32 - 2016. 06. 23. 22:29

Tetszett, ahogy kihúzták az előző évad egyik cliffjének feloldását az évad végéig.

Eny - 2016. 06. 23. 22:46

köszi,hogy írtál az évadzáróról.
imádom ezt a sorit :)

dukyka - 2016. 06. 23. 23:55

Röviden: Marha jó volt!

Igazából örülök, hogy az 5. évad lesz az utolsó, annak ellenére, hogy hiányozni fog a sorozat.
De értelmetlen lenne húzni.

Krystal-t imádom, kár hogy nem jött hamarabb. Remélem jövőre összekerül Alison-nal is. :)
Meglepődnék, ha Rachel a végén nem kapna egy szép kis halált magának. annyira rászolgált. :)

Tatiana meg mindig zseniális, de a mellékszereplőket is dicsérni lehet.(Kivéve a kiscsajt, ő borzalmas)

daver88 - 2016. 06. 24. 07:04

Alison és Donnie (Hendrix by Helena) szála a legjobb az egészben, simán kaphatnának egy saját sorozatot annyi potenciál van abban a szálban…

már csak 9 hónap van hátra….

Kriszta - 2016. 06. 24. 09:55

Nekem sikerült kivárnom és darálva néztem meg az évadot és azt kell mondjam nem bántam meg.

Számomra a legjobb évad volt eddig,minden egyes rész adott pár választ és feldobott 1000 meg 1 új kérdést így azonnal indítottam is a következő részt.
A fő történetszál szépen bontakozott ki az évad végére és hát Tatiana ismét fantasztikus volt.

Összességében egy korrekt történetszál,nagyon jó színészi teljesítményekkel,időhúzás és üresjáratok nélkül,izgalmas cliffhangerekkel belebegtetve az utolsó évadot.

9/10

zsu93 - 2016. 06. 24. 13:18

Ismét egy jó évad volt. Hiányoltam legalább egy Sarah-Helena jelenetet. Alig voltak együtt a klónok. Azt hittem a 10 részben lesz egy közös jelenet. Imádom az ilyen jeleneteket, nagyon jó összhang van köztük. Az agyam ilyenkor is eldobom Tatianán. Ez az amit hiányoltam most, de amúgy imádom az egészet. A Beth-Sarah párhuzam tetszett. MK-t egészen megszerettem, remélem ő is meggyógyul a végére. Krystal vicces jeleneteket hozott. Kicsit reménykedtem, hogy Rachel megjavul… Szegény Sarah-val mit tett, most aggódhatok ezen hónapokig. :D Meglepődtem, hogy Sarah-t ilyen könnyen lenyomta. Sarah lehetett volna óvatosabb, olyan hibákat elkövetett, hogy letette a fegyvert, mikor látta Susan-t vérsen, gondolhatta, hogy Rachel veszélyes stb. Kedvencem, azért is zavar ez ennyire. Na mindegy ennek így kellett lennie.

orseeter - 2016. 06. 24. 19:15

Szerintem ez volt az idei legjobb évad ha csak a főszálat nézzük. Végig pörgős volt, az amúgy elég sötét hangulatot többször sikerült kiváló humorral oldani.

Krystal mint “új klón” zseniális volt, és a mellékszereplők is hozzá tudtak tenni a történethez. Kirával nekem is van bajom, nagyon idegesít, de szerencsére nem szerepel annyit. A tavaly cliffhangerre is megkaptuk a választ, mondjuk nagyon a végére hagyták, de legalább szép jeleneteket kaptunk!

Összességében nagyon tetszett az évad, érdekes volt, és folyamatosan lekötötte a figyelmemet. Ami a jövőt illeti, jó lenne még nézni a sorozatot, de alapvetően 5 évadra terveztek. Remélem összetudják egyeztetni a forgatásokat a színeszek egyéb elfoglaltságaival, az eddigi fontosabb szereplők szerepelnek majd eleget, és kapnak majd normális lezárást.

Tatiana pedig egészen elképesztő. Még mindig meglepődök adott jeleneteknél, hogy minden klónt ő játszik. Félelmetes, hogy mennyire jó.

pendro - 2016. 07. 31. 23:02

MK karaktere azért bőven többet adott mint Krystalé – csak ha már mindenki a bögyöst emlegeti:)

Alex - 2016. 10. 14. 02:32

Ellentétben a 3. évad végével ami félig-meddig happy endnek tűnt, a 4. évad krimibe hajló vége nagyon sok nyitott kérdést hagyott. A Sziget most már megkerülhetetlen színtere a sorozatnak és várható, hogy az események ott fognak zajlani a továbbiakban. A sorozat is valószínűleg a Szigeten fejeződik be.

Blade - 2016. 10. 26. 23:15

”Meglepődnék, ha Rachel a végén nem kapna egy szép kis halált magának. annyira rászolgált. :)”

PEdig az összes klón közül a legérdekesebb karakter, és egyben a legjobb karakter számomra. Azt gondoltam változni fog főleg, hogy majdnem meghalt, de mégse.

Alex - 2016. 11. 08. 20:24

Blade – 2016. 10. 26. 23:15
Lehet rajta vitatkozni, hogy melyik karakter a legjobb. A történet főszereplője eleve Sarah, ő a legdinamikusabb is. Az lenne logikus, ha Tatiana Maslany eredeti karakteréhez leginkább hasonlító klónt választanánk, de egyiken sem jön át teljesen a tényleges karaktere. Viszont a személyes szimpátiám szerint Cosima a legjobb alakítás. Nos eltekintve attól, hogy a végén lesz-e valamilyen happy end, a sorozat egy nagyon elgondolkodtató fonala, hogyan éli meg egy klón a klón mivoltát és Alison tépelődései adnak ilyen gondolatokat.

Norkos - 2016. 11. 09. 10:03

Hibátlan sorozat. Tatiana összes klónját érkezési sorrendben… :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz