login |

Pilot-mustra: Agatha Raisin – 1×01

2016. 06. 23. 14:50 - Írta: winnie

9 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

A napokban indult el ez a klasszikus, békebeli, vidéki angol krimikre (ld. Miss Marple) hajazó bűnügyi sorozat, azonban a sorozat elkezdéséhez erősen ajánlott némi előtanulmány, mégpedig a 2014-es Agatha Raisin and The Quiche of Death-tévéfilm (vagy backdoor pilot), mely sikerének hatására történt meg az első szezon berendelése, s mely megalapozza a főhőst, a segítőit, illetve Carsley kisvárosának visszatérő szereplőit.

Az Agatha Raisin felületesen egy klasszikus “öreg néni vidéken kotnyeleskedik és nyomoz”-szerű, cozy mystery-felállást valósít meg, mely M.C. Beaton idehaza megjelent regényeinek adaptációit kínálja. A főhőse egy negyvenes menő london-i PR-os nő, aki miután megszedte magát, nyugdíjba megy és vidékre költözik. Se családja, se barátai (nem az a típus), de az újrakezdés talán segít rajta. Csak azok a fránya gyilkosságok…!

AGATHA RAISIN – 1×00 – 8/10
AGATHA RAISIN – 1×01 – 7/10

Agatha Raisin - 1x01-05

Persze azért nincs akkora kaszabolás, mint a Murder She Wrote-ban vagy a Midsomer Murders-ben, amelyekben 10+ szezonon át hullik a falusi lakosság, a felvezető filmben konkrétan szó van arról, hogy szegény helyi rendőröknek még sosem volt gyilkossági ügye. Na, ez a sorozat megszakad, és Agatha Raisin azért (is) keveredik az esetbe, mert az általa sütött, illetve vásárolt pite a gyilkos fegyver.

A csavar a sztoriban, hogy Agatha (barátainak csak Aggie) nem vérprofi nyomozó, hanem (egyelőre) afféle csetlőbotló, fogalmatlan. Nyilván a PR-tudását tudja hasznosítani, azonban semmilyen tekintetben nem profi, és valójában az 1×01-ben (az eset egyébként nem falubelivel esik meg, és nem is a lakóhelyén) sem ő akar nyomozni, csak megkérik rá.

Agatha Raisin - 1x01-03

Az első két rész alapján a krimi csak erősen körítés, illetve keret az Agatha Raisin-ben. Nem annyira körmönfontak az ügyek és a megoldások, és nincs is a középpontban, még véletlenül sem kihallgatástól kihallgatásig tartanak a jelenetek, minimális a helyszínelésre fordított idő, Agatha is inkább brainstormingol hol korábbi asszisztensével, hol a takarítónőjével és annak kislányával – ők a fix segítő csapat.

A sorozat hangulatát a kisvárosi idill és az életképek adják meg, a néhol bogaras, néhol meg teljesen normális falusiakkal, és azok aprócseprő gondjaival, intrikáival, kapcsolataival – összességében a színes, vidéki élettel. Mindezt pedig kellő mennyiségű bájos humorral tálalják, de még véletlenül sem nevetséges karakterekkel – a főhős igyekezetétől, az udvarló rendőr sutaságán át, egészen a szúrós szemű, a jövevényre fújó szomszédig minden rém aranyos.

Agatha Raisin - 1x01-06

Gyilkosságok ide vagy oda, a Quiche of Death iszonyatosan jópofa és nagyon szerethető volt, a folytatása pedig abból fonalasan következett, hogy nem is lehet nagyon más. Lehet, hogy csak annyi volt az eltérés a két rész között, hogy az 1×01-re a feleakkora játékidő miatt kevesebb karakterizálás jutott, illetve sokkal feszesebb lett a nyomozás. (És némi idő is eltelt, a macsek is megnőtt.)

– Hey. Remember me? Agatha Raisin.
– And you are?
– Her cleaner.

A lényegen persze mindez nem változtat, az egy fokkal alacsonyabb pontszán ellenére nálam simán nézős lesz a sorozat az eddigiek alapján.

Agatha Raisin - 1x01-10

Ezt pedig azért merem ilyen biztosan kijelenteni, mert már most arra a pontra jutottam, hogy kíváncsi vagyok a karakterekre és a világ ezen kis szeletkéjére, simán elnézném őket. Az, hogy mennyire lesznek érdekesek vagy kidolgozottak az esetek, már csak másodlagos, de persze sosem baj, ha a nyomozás is tartogat meglepetéseket.

Mondjuk nem hiszem, hogy ezúttal elfogult lennék, de az értékeléshez hozzátartozik, hogy egyrészt nem ismerem a könyveket (de ha ismerném, akkor is külön kezelném őket – Aggie karakterét itt másfélére vették), másrészt pedig a krimiregényeken nőttem fel, így a whodunit a kedvenc műfajom – főleg a kosztümösök (Miss Fisher’s Murder Mystieres, Foyle’s War) és a vidéken játszódók (Midsomer Murders). Ezeknek a sajátos világa könnyen beszippant.

Agatha Raisin - 1x01-08

Az Agatha Raisin első évadja a következő könyveket adaptálja: Walkers of Dembley (Az elkóborolt túrázó), Hell’s Bells, Wellspring of Death (A vizes viszály), Potted Gardener (Az elültetett kertész), Vicious Vet (A parázna lódoktor), Day the Floods Came (Az áradás napja), Witch of Wyckhadden (A balszerencsés boszorka) és Murderous Marriage (Az életveszélyes esküvő). A felvezető tévéfilm pedig a Agatha Raisin és a spenótos halálpite volt.

9 hozzászólás Ne habozz!

Freckles - 2016. 06. 23. 15:07

Hmm…tök jó, hogy sorozat készült ebből, de ahogy írtad, itt tényleg másmilyenre vették a főhős karakterét. Kár, mert én úgy szeretem a könyvben, ahogy van (idősebben, elhízottabban, zsörtölődősen)
Ettől függetlenül lehet, hogy bepróbálom. Ha valahogy elvonatkoztatok a könyvektől, akkor talán még tetszeni is fog.
A könyvben amúgy pont Agatha karakterének milyensége adja a poénok lehetőségét (nyilván nem a gyilkosságokon nevetgél az ember). Úgyhogy kíváncsi vagyok, hogy a sorozatban milyen lett a nő.
Majd referálok, ha megnéztem.

winnie - 2016. 06. 23. 15:14

súlyproblémákkal (bár nem látványosakkal) azért itt is küzd, de a kezdeti mérlegezés és tornázás után inkább már csak biciklizéssel utalnak rá esetleg. meg azzal, hogy egy fiatal nem tudta felemelni őt:)

Freckles - 2016. 06. 23. 15:42

Áhh, értem. Akkor végülis ezt átvették a könyvből. Ott sem kifejezetten kövér, csak néha elszalad vele a ló és akkor őrült tornázásba, fogyókúrázásba kezd. Szóval nem kövérnek mondanám, csak olyannak, aki néha növeszt egy kis úszógumit. De akkor ezek szerint már megvan egy poénforrás Agathara alapozva :)

Dalmayr - 2016. 06. 23. 15:57

Pár éve nyáron nagy unalmamban olvastam pár Agatha Raisin könyvet. Nem voltak rosszak, lehet a sorozatba is belenézek, a kisvárosi hangulat mindig meg tud venni :)

napocskin - 2016. 06. 23. 16:52

Na ez most meghozta a kedvemet hozzá, ideális nyári nézős, könnyed kis valami. Amúgy is szeretem az angol kisvárosi hangulatot, és mikor megláttam, hogy ki játssza Agathát, azonnal kötelező is lett, mert imádtam az Ugly Bettyben.

Rétaa - 2016. 07. 04. 16:28

Már nagyon vártam a sorozatot, és a film is tetszett, de nagyon elszúrták a castingot. Nem hiszem el, hogy egész Angliában nem találtak egy kicsit kövérkés, barna hajú, középkorú nőt.

winnie - 2016. 07. 05. 19:03

Rétaa: akkor szúrták volna el, ha olyat kerestek volna.

egyrészt színészt kerestek. aki jó. ha barna hajat akartak volna, akkor adnak rá parókát, de nyilván nem ez volt a céljuk. a túlsúly megvan, a középkor is (nemcsak azért, mert 46 éves, hanem mert a kortól függetlenül a karakter lehet 40 vagy 50 is, annyi különbséget el lehet játszani), szóval még a te normáid szerint is korrekt.

Sepuku - 2016. 07. 13. 17:51

Én olvastam több könyvet, de nem kövérkésnek képzeltem el a főhőst. A könyben az a jó, hogy olyan amilyet én akarok. A kövérkés nekem asszonyosan teltet jelent. És sokkal csinosabbra is képzeltem el.

Kata - 2017. 06. 10. 15:48

Vajon lesz 2. évad? Jó lenne… Nem találtam róla semmi infót… :(

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz