login |

Into The Badlands: az 1. évad – írta venezia

2016. 06. 24. 21:55 - Írta: vendegblogger

19 hozzászólás | kategória: kritika,

Az ősz egyik várós darabja volt az AMC posztapokaliptikus, harcművészes sorozata, az Into the Badlands, ami ha kimaradt valakinek, akkor talán érdemes pótolni a nyári darában. Hiába alapszik itt minden erőszakon és véren, még csak gyerekcipőben jár a széria, viszont jó esélye van, hogy idővel összeszedje magát. Meg aztán csak 6 rész az első szezon.

A történet szerint (bővebben a pilotkritikában már volt szó róla) generációkkal járunk a háborúk után, amik elsöpörték a ma ismert társadalmat (és csak a steampunk dolgok élték túl azt) az emberek kétségbeesettek voltak, majd felemelkedtek a Bárók.

Into The Badlands-06

Azok a Bárók, akik kezdetben biztonságot adtak a Badlands-be özönlő embereknek, de ahogy az lenni szokott, a pólusok eltolódtak, és a biztonság ma már kimerül annyiban, hogy lehetnek a Bárók rabszolgái, vagy pedig gyerekként Pengének állhatnak – ami, ha nem jönne össze, akkor már vagy halott az illető, vagy lehet ismét rabszolga.

A Bárók, ahogy azt elvárnánk tőlük, gőgösek és önteltek a saját hatalmuktól és harcművészeti ismereteiktől. Hiszen Báró csak az lehet, aki erővel elveszi a címet. A penge egy, gyerekkorától gyilkolásra és feltétlen hűségre tanított ember. A rabszolgákat nem kell magyarázni, s rajuk kívül még a nomádok (free folk) érdemelnek említést. Ők a pusztában élnek, idejüket rablással és ehhez kapcsolódó rekreációs tevékenységekkel töltik, például bérgyilkolásra is igénybe vehetőek.

Akkor itt rögtön álljunk meg egy kicsit.

Into The Badlands-12

Az illat, ami a levegőben terjeng az a szinte végeláthatatlan lehetőségek illata. Az efféle sorozatoknak mindig az is az volt a nagy erénye, hogy hozzanak jó, vagy förtelmesen rossz részt, folyamatosan tudják tágítani a saját kis univerzumukat. Legyen szó akár egy plakátról, egy új városról és elhagyott közösségről, de mindig képesek valami újat adni a nézőknek. Ez volt az, ami az Into the Badlands-nek nem sikerült annyira jól.

Már az első 3 részben sikerült magukat beszorítaniuk pár helyszínre, hála az eléggé helyhez kötött karaktereknek, akiknek a legtöbb mozgásterük az volt, hogy hirtelen egy másik helyszínen találták magukat, ami általában egy szoba volt, vagy az erdő – amitől hála az AMC hangtechnikusainak,- minden egyes ciripelés és madárfütty után azt várta az ember, hogy Michonne bukkan elő, amint a kardjával járkálókat kaszabol.

Into The Badlands-08

Ez a beszorultság nagyon zavaró volt. Már a sorozat címe is megtévesztő lehet, hiszen annak hallatán az lett volna a minimum, hogy látjuk a szereplőinket végigvágtatni a Badlands-en, hogy bezárva a kört, tágítsák az univerzumot, a látványvilágot.

Sajnos itt még nem állhatok meg a negatívumokkal, de majd a pozitívumokra is sor kerül – a tovább mögött, spoilerek nélkül.

Az első részben gyorsan bemutatták a hatalmi helyzetet, a fontosabb szereplőket, majd két epizódon keresztül próbálták a három erős karaktert felépíteni, majd megint háromban kicsit leépíteni őket és a mellékszereplőket beosztani melléjük, illetve a mellékszereplőket összehozni egy másik mellékszereplővel. Akiknek már az első közös jelenetüknél látszódott, hogy ebből vagy az egyik, vagy mindkettő nem fog jól kijönni.

Olyan érzést hagy hátra az évad bennünk, mintha nem is egy teljes szezont láttunk volna, csupán ez a hat rész lett volna maga pilot. Nem viccelek, a puszta cselekmény belefért volna egy 2 részes évadnyitóba is könnyűszerrel. Onnantól pedig belekezdhettek volna a történetbe, amit végül meg is tettek az utolsó résszel az alkotók.

Into The Badlands-02

Alfred Gough és Miles Miller azért keltette életre az Into The Badlands-et, mert hiányzott nekik a televíziós palettáról egy, a harcművészetekkel foglalkozó széria. Ez az, amiben nem lőttek mellé! Aki arra vágyik, hogy puszta kézzel, vagy harceszközök tárházával essenek a szereplők egymásnak, részenként többször is, az jó helyen jár.

Szépen koreografált verekedéseket kaptunk végig az évad folyamán, és ami itt még fontos, hogy mindegyiknek volt tétje. Nem sima kocsmai bunyókról volt szó, ahol rögtön tudtuk, hogy hősünk fog győztesen kisétálni. Bár a ‘hősünk’ itt kicsit erős kifejezés. Ugyanis a sorozatban ritka kivétellel nincs olyan karakter, akiről elmondhatnánk, hogy pusztán az emberek védelme érdekében harcolt valaki ellen.

Into The Badlands-05

Az Into The Badlands inkább azt az utat választja, hogy néhány figurán keresztül bemutassa a mérhetetlen gyilkolás az emberi lélekre gyakorolt hatását. Ugyanis sikerült a románcot és a szexet kispadra ültetni, a hátrahagyott űrt pedig rengeteg erőszakkal és vérrel megtölteni.

A főbb karakterekkel sem lőttek mellé. Szinte teljesen betöltik az adott potenciáljukat, és próbálnak is előrébb lépni benne. Marton Csokas, Daniel Wu és Emily Beecham megfelelő mellékszereplőkkel párosítva (vagy önmagukban) képesek elvinni a hátukon a sorozatot.

Into The Badlands-09

Főleg Csukas és Wu, akiknek a közös jeleneteiknél azt várná az ember, hogy nagyjából ugyanazon a szinten vannak, de itt is látszik a Bárók által épített hatalom jellege. Még a legközelebbi ember se mondhat a Bárónak ellen. Az alá- és fölérendeltségi viszony nagyon érződik kettejük dinamikájában.

És, ha már színészek, szót kell ejteni Aramis Knightról is, aki Daniel Wu rejtélyes képességgel rendelkező tanítványát alakítja. Komolyan nem gondoltam volna, hogy lehet találni olyan színészt, aki képes végig ugyanazzal az arccal játszani az epizódokon keresztül, de sikerült. Egy viszonylag fiatal srácról van szó, reménykedek benne, hogy ez változni fog. Mert hiába volt ő az egész történet egyik mozgatórugója, nem igazán fogtak meg a jelenetei.

(A fenti egyébként elmondható Oliver Stark-ról is, aki csak egy sablonkarakter volt, és már előre látható volt a sorsa, mielőtt még elhangzott volna az első sor a szájából…)

Into The Badlands-15

Ettől még az Into The Badlands nem lett rossz, de a kiválótól is nagyon messze volt a pilot az első évad. Sokkal több rejlik mind a karakterekben, mind a helyszínben, mint amit a készítők elénk tártak. Már-már az az ember érzése, hogy ez szándékos is lehetett, hiszen egy elbeszélés első részével nyitottuk az évadot, és a másik felével zártuk. Amiből tisztán látszik, hogy ez a 6 rész még nagyon az út eleje.

Szerencsére a 10 részes második évad már be van rendelve, és remélhetőleg akkor már egy kicsit bátrabban betekinthetünk abba a Badlands-be.

19 hozzászólás Ne habozz!

Benzin - 2016. 06. 24. 22:16

Kíváló írás, minden szava arany.

(olyen robotszerűen béna alakítást, mint amilyet ez a csillagszemű karate kid hozott…ááá, ritkán látható, na… a Miki egér is egy Raszkolnyikov hozzá képest)

heidfeld - 2016. 06. 24. 22:18

Sok lehetőség van a benne, első 6 rész tényleg olyan bevezető volt. Nem vagyok oda a vörös hajú nőkért, de Emily Beechem minden szempontból tökéletes választás volt, ahogy Balsai Móni is a szinkronra. Nagyon hiányzott egy ilyen sorozat.

lacus - 2016. 06. 24. 22:23

nekem nagyon tetszett ez a hat epizód, top 3 újoncba nálam benne van

az utolsó rész bunyójánál meg kajak azt vártam hogy mikor kezdenek el kamehamézni, tiszta DB feeling volt

zolkien76 - 2016. 06. 24. 22:27

Nekem is nagyon tetszett

Flanker - 2016. 06. 24. 22:32

Tökéletes elemzés, jó de nem hibátlan, kiváló verekedésekkel, felütésnek pont megfelelt

Eny - 2016. 06. 24. 22:34

tavaly egy leultomben ledaraltam. erdekes modon nagyon is bejott nekem :)

Happy Zoidberg - 2016. 06. 24. 22:51

Igazi, tömény, bűnös élvezet. Marton Csokas minden jelenete arany!

Chev - 2016. 06. 24. 22:55

Huh, kb. akkor néztem meg, amikor kijött, de emlékszem, hogy nagyon megfogtak a harcjelenetek. A sztori tényleg nem volt túl erős – vagy inkább feleslegesen elnyújtott volt, ahogy az OP is írta. De biztos, hogy ott leszek a 2. évad premierjénél (…a gép előtt). :)

Csigusz - 2016. 06. 24. 23:13

Lehetőség rengeteg volt benne, de az első hat rész alatt leginkább csak a bunyók maradtak meg, a többi egyelőre ígéret.
Remélem a 2. évadra már a sztori is beindul, és nem csak a jól koreografált harcokra fogunk emlékezni.

vbalazs91 - 2016. 06. 24. 23:31

Nekem is a harcok maradtak meg, csak nekem azért, mert rohadt gagyik voltak. Nevetséges módon repkedtek ide oda, csoda, hogy a kötél nem látszott a képen. El is kaszáltam az évad végén, de addig is csak azért tartottam ki, mert ilyen rövid szezon volt.

winnie - 2016. 06. 25. 08:55

vbalazs91: akkor rosszul választottál, ez ilyen műfaj, még külön szó is van rá. az into the badlands teljesen tudatosan hozott ilyen vu-hsziás elemeket, mondhatni ezek is hozzátartoznak a világépítéshez. az persze tökéletesen érthető, ha valakinek nem jön be, a mainstream közönség is nézett nagyokat (velem együtt), amikor a tigris és sárkány, mint első megasiker a szeme elé került.

(de szerintem, ha valakinek valami nem tetszik, nem érdemes mesterséges határokig (szezonvég) várni, mert azzal csak magának tesz rosszat.)

DonMaros - 2016. 06. 25. 09:39

Imádom. Engem jó harcjelenetekkel nagyon könnyen meg lehet venni, és ez a sorozat tele van velük. A hibák tényleg ott vannak, de egyszerűen nem érdekelnek. Főleg azért, mert az agyonvágás helyett megtanították a színészeket harcolni, ami rengeteget dob a hitelességen. A wuxia elemek kicsit furák nekem is, de 2 rész után megszoktam. Várom a 2. évadot.

vbalazs91 - 2016. 06. 25. 16:11

winnie: nem zavarnak az ilyen stílusú harcjelenetek, pl. az Ip Man-filmeket is szeretem, de itt túltolták a dolgot.

winnie - 2016. 06. 26. 06:33

vbalazs91: á, értem, így már teljesen más, köszi.

Liu - 2016. 06. 26. 17:42

Korrekt kritika.
Végülis, az utolsó részben be “into”-znak a “badlands”-be/re :D

Aki nem szereti a wuxiákat/Vu-hsziákat, ezt sem fogja.
Spoilermentesen (?) nehéz, mit írni.

Azt sajnálom, hogy a látványról nem esett szó, + az intro a tavalyi év legjobbja.

A három felnőtt főszereplő valóban kiemelkedik a sorozatból

Aramis Knight igencsak fiatal legényke, tudtommal elsődlegesen a harcművészeti jártassága miatt kapta meg MK szerepét. Sajnos, a Tilda-t játszó Ally Ioannides is lejátssza néha a képernyőről. ( 1999 és 1998-as születésűek)
– ezzel kapcsolatban viszont NAGY pozitívum, hogy végre NEM harmincasok játszanak tizenöt-hat éves gyerekeket

Riggins - 2016. 06. 30. 16:52

Többet adot, mint amit vártam, különösen az özvegy vett meg. Kár, hogy a többi főszereplő messze nem, de a lényeg, hogy a harcjelenetek nincsenek elnagyzolva.

nade - 2016. 11. 03. 20:10

hirtelen felindulásból ledaráltam (vagy hogy mondják), de nem tudtam mibe vágok. ez a 2010-es évek Xenája? Legalábbis stílusban. A 2. évadot nem igen vállalom, főleg ha 10 részre bővítik a sztorit. (Na jó esetleg Tilda jány miatt még belenézek)
Marton Csokas? csak nem még egy magyar holywoodban? mindenhol ott vagyunk!

Sawyer - 2017. 03. 16. 19:45

A pilot nagyon erőltetett, gagyi volt.
Rögtön az elején kb. 10-en veszik körbe, és természetesen egyesével mennek csak neki, ő meg a fapofa nézésével leöli őket, aha… logikátlan marhaság.

cassiopeira - 2017. 05. 21. 16:38

tud valaki idézeteket, az into the badlands sorozatból?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz