login |

House of Cards – 4×11 – írta: BotondB

2016. 06. 25. 19:55 - Írta: vendegblogger

13 hozzászólás | kategória: kritika,

Igencsak tartalmasra és csavarosra sikeredett a House of Cards félszázadik epizódja, így fokozva az évad végéhez közeledve amúgy is egyre nagyobb feszültséget.

11.1

És…, ennél többet nem is nagyon mondhatok, a tovább után spoileresen folytatom.

Frank és Claire a közös indulást már bebiztosították az atlantai konvent alatt, így ezúttal a Conway elleni harc első mozzanatainak lehetünk szemtanúi.

Az elnöki pár Frank gyenge egészségügyi állapota miatt jóval lassabb tempóban járja be a kampány állomásait, mint a nagy rivális republikánus elnökjelölt, s végül az elnök kénytelen belátni, hogy még ez a mennyiségű utazás is túl nagy kockázatot jelent az egészségére nézve, így a First Ladyre marad az országjárás, és a lelkes beszédek többsége.

11.2

Frank keményebb fellépést rendel el az ICO-val szemben, elsősorban azért, hogy ezzel fegyverezze le Conway-t, akinek egyik nagy ígérete megválasztása esetére az iszlám terroristacsoport elleni kíméletlen leszámolás. Persze ezek után a republikánus politikus már nem támogathatja az intézkedést mondván az még korai és kockázatos lenne.

Mindenképp érdekes volt látni a naiv, de elvhű Brockhart és a nagy játékos címet egyre inkább kiérdemlő Conway nem éppen kedélyes hangulatú szóváltását. Az elnök és ellenfelének telefonbeszélgetése is tökéletesen jelzi az erőviszonyok alakulásában bekövetkező változást, ami korántsem kedvező jel Underwood számára.

Közben ismét komolyabb előrelépést ért el Tom Hammerschmidt, a Washington Herald egykori főszerkesztője, aki ezúttal Dunbar mellé Remy-t akasztotta le magának a csapatba. A kocsmában „lejátszott” drinking game könnyen válhat az évad egyik legnagyobb jelentőségű jelenetévé, amellett, hogy már önmagában zseniális volt.

House of Cards

Azért minden még neki sem sikerülhet, hiszen az egész sorozat egyik legkomolyabb szövegét levágó Freddy-t neki sem sikerült szóra bírnia. Mindenesetre innen már nagyon közel van a világra szóló botrány kirobbanása, vagy épp Frank módszereinek ismeretében az újságíró “véletlen” bekövetkező halála, de ez mit sem változtat azon, hogy hatalmas izgalmaknak nézhetünk elébe.

Természetesen szót érdemel még Doug, és az ő ritkán, de ezúttal kivételesen megszólaló lelkiismerete. A sorozat legsötétebb lelki világú karaktere idén sem hazudtolta meg magát, ugyanolyan szilárd elhatározottsággal hozta meg a rá háruló döntéseket legyen szó az elnök megmentéséről (megölve ezzel egy másik embert), a nála jóval kevésbé hűséges Seth “terrorizálásáról”, vagy épp a Legfelsőbb Bíróság tagjának megfenyítéséről.

Ezúttal azonban az említett férfi özvegyével ismerkedik meg közelebbről egy általa felajánlott jókora adománynak köszönhetően. Azt hiszem, nagyon kellett már egy ilyen jellegű árnyalás a karakternek, elvégre nem egy egydimenziós karakterről van szó a sok darkos vonás ellenére, ezt már korábban is láthattuk azért.

11.4

Végezetül még Claire és Tom viszonya kavarta fel a kedélyeket. Nekem kicsit hirtelen jött ez az éles változás kettejük kapcsolatában, még akkor is ha sok apróság jelezte már korábban a vibrálást közöttük. Tom önkéntes távozása után az elnöki házaspár beszélgetése még hiteles tudott lenni, de Frank és Tom beszélgetésénél nálam már rezgett a léc helyenként, hiába volt egyedi a helyzet kezelése.

A zárójelenet szerintem átlépte a józanság határait, egyszerűen képtelen voltam komolyan venni a trió reggelizős jelenetét, úgy hiszem, túlságosan nagyot akartak húzni, s végül mellényúltak kicsit (legalábbis szerintem, de nagyon érdekelne, hogy kiből mit váltott ki a dolog).

11.5

Mindenesetre két résszel az évad vége előtt egyértelműen jó néhány okunk van arra, hogy izgatottan várjuk a folytatást, és reménykedjünk benne, hogy nem cáfol magára a sorozat.

13 hozzászólás Ne habozz!

LoGi - 2016. 06. 25. 21:38

off: hogy-hogy ilyen későn a premier után kerülnek ki a heti kritikák a sorozatról, 3,5 hónappal a premier után? ennyire el van maradva a magyar felirat? ellenben egy orange is the new black kibeszélőnek sokkal jobban örülnék már.

LoGi - 2016. 06. 25. 21:40

*kibeszélő alatt értem azt, amit az “Olvasó megmondja” posztban az egyik legtöbbet javasolt fejlesztés volt, hogy akár kritika nélkül is kikerülhetne egy kibeszélőnek kijelölt poszt, vagy valami jobb oldalra.

Csiki - 2016. 06. 25. 22:51

LoGi: felirat nincs lemaradva, sőt… Bruzsy idén rekordidő alatt április végén kész volt a teljes évaddal…

Viszont BotondB azt hiszem hetente halad az írásokkal… :)

Amik ugyan minőségiek, de sajnos én is 2 hónapja daráltam le a 4. évadot, így érdemben már nem nagyon tudok hozzászólni… Arra emlékszem, hogy sokkal jobban tetszett, mint a 3. évad, meg hogy sokszor kerestem az állam a padlón, de azóta “oly sok víz folyt le a Dunán”, hogy közelebbi emlékeim nem nagyon maradtak sajnos… :(

winnie - 2016. 06. 26. 06:45

logi: meg kell nézni a részeket, meg kell írni őket – mindenki a saját tempójában tudja írni, az, hogy én 2 nap alatt megírtam a the killing 4. évados epizódkritikáit csak kísérlet volt, de nem hiszem, hogy lesz hasonló, bár mi nyitottak vagyunk.

igazából ez bónusz, mert egyébként csak premierkritika lett volna, szóval nem elvárás. és, ha már plusz, akkor a paraméterei nem számítanak annyira.

az olvasós posztoknál inkább pilotoknál ígértem ilyet, mert ha minden premiernél lenne, akkor szerintem túl sok lenne. az oitnb-kritika jön, teljes évadkritika, ráadásul, de ahhoz idő kellett megnézni.

winnie - 2016. 06. 26. 06:46

csiki: elég, ha nosztalgikusan felidézed a részt, ha akarod:)

Geri89 - 2016. 06. 26. 08:48

Én pont most darálom, meg még valószínűleg fogják páran, szóval én örülök neki.

Snoopyzit30 - 2016. 06. 26. 08:59

Azoknak lesz ez csemege, akik majd akkor fedezik fel a sorozatot, amikor szinkronosan is elkezdi adni valamelyik kábel vagy ahogy 1 éve ígérte az MTVA. Akkor majd talán rálelnek a sorozatjunkie oldalra is olyanok, akik eddig nem.

Ettől függetlenül én is úgy gondolom, hogy ez akkor lett volna jó, amikor a magyar feliratok jöttek ki, de ez nem BotondB hibája. Egyeztetni kellett itt a junkie-n is, hogy mit lehet és mit nem. Amúgy meg az évados kibeszélőbe öntötte mindenki a véleményét, de a formátum miatt oda se sokan. Ha ez egy heti sorozat lenne, akkor kb. annyi komment jönne hozzá szerintem mint egy GoT-hoz vagy TWD-hez, de így a formátuma nem teszi lehetővé, hogy normálisan ki lehessen beszélni. Mindig lesznek olyanok – ha nem azok vannak többen – akik angolul tudják nézni és le is nyomják 1-2 nap alatt. Úgy meg elég nehéz kibeszélni hogy van aki már látott mindent van aki meg még csak 1-2 részt.

winnie - 2016. 06. 26. 09:19

Snoopyzit30: magyar felirathoz sosem fogunk igazítani dolgokat, ilyesminek a figyelésére végképp nincs sajnos kapacitásunk.

de ahogy írod, egyrészt netflix sorozatnál nem lehet megfelelő platformot találni az epizódkritikáknak (a napi/2 napi lehetne), másrészt amellett, hogy az epizódkritikát elég ritkák mifelénk, és így a legtöbb netflix sorozat nem is kapna (tőlem és humantől biztos, hogy nem), azt azért jelezném, hogy idejét sem tudom, hogy mikor kaptunk vendégbloggeri epizódkritikát (hirtelen a glee 2. évad jut eszembe), szóval már csak ezért sem nagyon téma az egyeztetés, mert úgysem lesz nagyon efféle máskor. vagy, ha lesz, akkor nagy öröm és állunk elébe, mint ahogy ezeknek a posztoknak is nagyon örültünk.

Snoopyzit30 - 2016. 06. 26. 10:10

@winnie: teljesen rendben van, érthető. Én örülök ezeknek a kritikáknak, mindegyiket elolvasom, csak már nem írok hozzá semmit. Kivéve ehhez :-P
Anno a The Killing S04-nek nagyon örültem :)

wellwellwell - 2016. 06. 26. 11:43

ezt mondottam volt én is: BotondB lelkesen írja a kritikákat mi meg nem tudjuk eléggé értékelni, mert megkopott az emlék… oké, hogy bónusz, de érdemi hozzászólás így nem lesz…
sztem lehetne sima kibeszélő a netflixes/streames szolgáltatók full-premierjei után azonnal (javasoltam kellő helyen), és ki hogy halad, becsatlakozhatna a beszélgetésbe. felhasználói szempontból ez lenne az ideális. lehet, hogy blogtulajként a meg b meg zs ellenérv van, de az biztos, hogy nekünk ez kellene.

LasDen - 2016. 06. 26. 12:47

Én már csak azt várom, hogy Frank és Claire mocsok nagyot zuhanjanak az elnöki székből és fájdalmas pusztulásuk legyen. Az jó befejezés lenne a sorozatnak…

Snoopyzit30 - 2016. 06. 26. 17:44

@LasDen +1

Claire erkölcsileg nulla, de Frank konkrétan egy hidegvérű gyilkos. Bukni fognak ez egyértelmű. Lehet, hogy még egy darabig megy a szekér, de már repedések vannak a rendszerben, szivárog a sok szar mindenhonnan. Meglátjuk milyen mélyre viszik még az írók a karaktereket.

Nedewya - 2016. 06. 27. 02:02

+1

Én is a hatalmas bukást várom. De azt nagyon.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz