login |

Pilot: Feed The Beast

2016. 06. 27. 17:34 - Írta: human

10 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Ha van sorozat, amit akartam szeretni, az a Feed The Beast. Jó lenne már David Schwimmernek valami jó sorozat, amiben főszereplő. A dán feldolgozás Feed The Beast története egy étteremről szólna, és az AMC rendelte be. És mindez rosszul lett megvalósítva.

feedthebeast-k1

A történet? Két főkarakterünk van: az egyik most szabadult és tartozik az alvilágnak 600 ezer dollárral, s ezért cserébe elég képtelen dolgokat várnak majd tőle, a másik pedig elvesztette a feleségét, és őt gyászolja a gyerekével közösen. Na, ez a két férfi elvileg nagy barátságban volt régen, és az asszonnyal közösen akartak vendéglőt nyitni a Bronxban. Most pedig kényszerből megteszik nélküle. Persze még ennél is több dolgokból áll össze a végére, de ennyi elég alapoknak.

A fentiekben rögtön kiszúrható, hogy az egyik szál tök felesleges. A börtönből szabaduló csávó és a hozzá köthető bűnügyi szál annyira sok klisét ígér, hogy már a pilot nézése közben is betámadott az unalom. A drámaisághoz bőven elég lenne az elvesztett feleség, és egy menő étterem nyitása a lepukkant környék közepén.

A másik gond az, hogy hiába kap főszerepet a kaja, hiába van van elég sok főzős, szépen tálalt csodát megszülős jelenet, azok valahogy nem működnek. Az efféle sorozatoknál mindig azt szoktam érezni, hogy rögtön akarok enni egy olyat, ami épp mutatnak, de itt semmi nem jött át, nem volt meg az érzés.

feedthebeast-k2

A hibákat a színészek csak tetézik amúgy. Jim Sturgess azt hiszi, hogy minden komoly mondat után muszáj lihegni, mert az drámai. De tényleg: felvág egy húst és liheg, hogy “na, remélem ízleni fog a kaja, mert ha nem, akkor összetörök”. Mármint gondolom, ez lehet a célja vele.

David Schwimmer pedig… nem is tudom. Szinte látom, ahogy elolvasta a forgatókönyvet, és átírást azzal, hogy “még mélyebb legyen a szerepem, érző, szenvedő karaktert akarok alakítani”. Ezt úgy értem, hogy nem organikusan illik ebbe a drámába, hanem már-már karikatúra szintjén. Vagy csak simán tehetségtelenül adja elő a gyász miatt megzuhant férfit, nem tudom.

Ha a klisés történet és a talán rossz casting nem lenne elég, akkor sajnos a rendezésről sem lehet sok jót mondani, az egészből a középszer sugárzik. Semmi nincs benne, sem egy érdekesen felvett jelenet, sem egy jó párbeszéd, semmi. A legelemibb módon van elkészítve az első rész, márpedig az ilyen sorozatokra nincs semmi szükség.

feedthebeast-k3

Amúgy nem értem az AMC-t. Régen ők voltak a prémiumok prémiuma, most meg kis túlzással a Syfy-szint felé tartanak, ami pár jobb és pár B-sorozatot jelent. A spórolós hírnevük és a Netflix miatt már nem válogathatnak olyan könnyen a kreatív elmékből, mint a Mad Men és a Breaking Bad idején, ami szépen lassan meg is látszik a felhozatalukon.

Valami pontszám is kéne? 2/10. Lehet alulpontoztam, de szavakban tényleg az tudom csak mondani róla, hogy nem érdemes belenézni.

10 hozzászólás Ne habozz!

LaCRossE - 2016. 06. 27. 17:44

“Jó lenne már David Schwimmernek egy jó sorozat…”

Azért az American Crime Storyról ne feledkezzünk el, mégha csak inkább mellékszereplő volt benne. Zseniális volt.

rapguruz - 2016. 06. 27. 17:47

Pont ezt akartam én is írni meglepően jó volt az ACS-ban

dave - 2016. 06. 27. 18:00

Én egyelőre nézem, mert a bad-boy-séfes dolgokra vevő vagyok, de tényleg rengeteg a klisé, és a részről részre megismételt jelenetek. (Bár ez szinte minden sorozatra jellemző, spórolnak.)

És amiről még nem is írtál, az a nagyon rosszul castingolt női szereplő, aki túl szép, túl színes és “perky” egy gyászoló személyhez. Teljesen hiteltelen Schwimmerrel a vonzódásuk.

winnie - 2016. 06. 27. 18:01

dave: ha maradsz, és nem felejted el, bedobhatnál az 5. rész után egy helyzetjelentést, mert hátha ez is olyan sorozat, ami idővel találja meg magát.

én sajnálom, mert vártam, de ez nagyon nem jött be nekem sem.

dave - 2016. 06. 27. 18:03

Winnie: simán, persze. Nem tudom meddig néztétek, eddig 4 rész ment már le.

Balumedve - 2016. 06. 27. 19:56

Én is csak pár napja szántam rá magam, hogy belekóstoljak. Valahol a szívem mélyén éreztem, hogy nem fog tetszeni, már a főzőcskézős főkoncepciónál elvesztettek. De még így is elnyammogtam volna rajta egy ideig, ha különlegesebb fogások kerültek volna az étlapra, ehelyett keserű szájízzel távoztam az első epizód után. Csupa olyan fűszert használtak az elkészítésnél, amit csak kis mennyiségben tudnék elviselni, ezek meg marék számra szórtak mindent, meggondolatlanul. Itt a bűnözők szorongatják a… manduláimat és a túltolt gyászhuszára gondolok.
Mivel ezt mind Human is leírta, ezért csak bólogattam a kritika olvasása közben.

dinnyemano - 2016. 06. 27. 22:00

én eddig néztem, a pilóta nem annyira tetszett, de utána végülis elkezdett érdekelni, meg kellenek nézősök nyárra és ez még belefért. nekem olyan 5-6/10
jó mondjuk tényleg sok sebből vérzik.
de még az étterem megnyitását egy pár vendges jelentetet megnéznék, arra kíváncsi vagyok hogy fog menni.

doori - 2016. 06. 28. 00:20

nagyon várós volt a sorozat.. Jim Sturgess nagy kedvenc, de egyet értek a kritikával..sajnos elég gyengére sikeredett.

Eny - 2016. 07. 02. 17:06

minden héten nagyon várom,bírom a főszereplőket,mindkét színészt már régóta. a sori hangulata sem rossz ..

Snoopyzit30 - 2016. 12. 22. 13:33

1×01

Nekem David Schwimmer abszolút rendben volt, mint gyászoló özvegy, aki próbál talpon maradni és túlélni a napokat, ahogy a gyászcsoportban is előadta nekem nem tűnt erőltetettnek. Ami óriási negatívum az Jim Sturgess. Ripacskodásnak éreztem a játékát szinte végig és nemhogy érdekeltek a kaják vagy az étterem, inkább idegesített, hogy hagyja már békén szerencsétlen özvegy faszit a fiával együtt. Előadta a dumáját, hogy miért is kellene megnyitni az éttermet, mintha érdekelné, hogy a kisfiú mit érez. Pont leszarja, el akart szökni Párizsba. Egyértelmű, hogy csak a saját érdekei miatt győzködi őket, illetve hát tudja, hogy a gengszter fickó ki akarja nyírni őket a p*csába. Ja és akkor még egy rendőr-figurát is beleerőltetnek már az elején.
A sorozat színei is nagyon sötétre vannak megcsinálva, kb. mintha egy nyomozós krimit néznénk valami istenháta mögötti helyen.
Csalódás tényleg, pedig David Schwimmer szerintem jó.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz