login |

Game of Thrones: vége a 6. évadnak

2016. 06. 28. 21:17 - Írta: CyClotroniC

292 hozzászólás | kategória: kritika,

A 6. szezon kezdete előtt sokan tartottak attól, hogy mi is lesz majd a sorozattal, ha a célegyenesre kanyarodva lehagyja a regényeket – ügyetlen csetlés-botlást vagy valami magabiztosabbat láthatunk majd a készítőktől?

got01

A magam részéről én inkább az elégedettek táborát erősítem, sehol sem éreztem a GoT-on, hogy amiatt történt volna vele valami negatívum, mert elfogytak a regények az útjából. Kifejezetten üdítő volt megélni, hogy szűkül össze a világ, kiderültek rég sejtett titkok, megtörténtek rég esedékes találkozások és persze elbúcsúztunk ismét jó pár karaktertől, így ha néha a tempó nem is volt az igazi, de kétségtelenül nagyon jó irányba haladunk.

A fogadtatás mégis meglehetősen vegyesre sikerült pusztán a hozzászólások vagy a heti szavazatok alapján, ezt a fajta megosztottságot pedig pusztán a népszerűségén és a nézettségén túl leginkább azzal lehetett magyarázni, hogy érezhetően kiszámíthatóbbá vált a történet, ugyanakkor ezt az árat megfizetve, egyre egységesebbé is.

got02

Az egyszerűsödés lehet, hogy elvett valamit az egyik korai védjegyből, a váratlan fordulatokból és halálokból, elvégre talán csak egyetlen meglepetést hozott a szezon, főleg azok számára, akik otthon voltak a különböző teóriákban. Ellenben a történet 80%-án valamivel túl már óhatatlanul is egyszerűsödik a sztori, a sorsok pedig egy irányba tartanak, gyakran az elkerülhetetlen vég felé, abban pedig talán mindannyian egyetértünk, hogy szeretnénk még látni a főbb karakterek konfrontációját, mielőtt mindenki elnyerné a méltó vagy méltatlan büntetését, jutalmát.

A korábbi szezonokhoz mérten szerintem remekül helyt állt a mostani évad, és bár tény, hogy végig körbelengte ezt a tíz részt egyfajta ráncfelvarrós, rendrakós hangulat, de ezek többnyire logikusan zajlottak le, ha nem is mindig a legideálisabb tempóban.

got03

Talán jobban is szerettem idén a sorozatot, mint az Emmy-rekordot meghozó tavalyit, azt pedig igazán el sem vártam egy 6. szezonját futó drámától, hogy most mutassa felénk legerősebb oldalát.

Annak iszonyúan örülök, ahogy jelenleg kinéz a terepasztal és a hatalmi háló, és egyáltalán nem szurkolásból, hanem azért, mert sok érdekes dolgot lehet még ezzel kezdeni a jövőben, de erről inkább a tovább mögött írnék, spoileresen, végigmenve persze az évad főbb eseményein és történetszálain is.

Ha már jó irányok és kedvező terepasztal, szerintem végtelenül örülünk annak mind, hogy jövőre Dany-t is Westeroson láthatjuk majd. Ugyanakkor legalább tartunk annyira attól is, hogy mivel fog majd játszani ez a Targaryen-Greyjoy-Martell-Tyrell szövetség meg a dothraki nép és a három sárkány, ha átér a tengeren. Ugyanis a Falon túli retteneteket és a fináléban hivatalosan is megérkező telet leszámítva egyetlen ház sem tűnik komoly fenyegetésnek a számukra.

got04

Mondjuk azt, hogy nem látom magam előtt, hogy a győzelmében is mindenét elvesztő Cersei – aki remélhetőleg veszélyesebb lesz, mint valaha – összefogna Euron-nal mondjuk. Így pedig hiába ül a Vastrónon, ha nem tartozik alá egy engedelmes, erőteljes és egységes birodalom, akkor Dany sárkányainak bizony nem több, mint egy jutalomfalat egy nagyon drága széken.

Dany-ék történetét leginkább egy belviszály dobhatná fel egymás ellen forduló kisebb szövetségesekkel, vagy mondjuk egy nagyon masszív vihar, ami jelentősen megnyirbálná az erejüket. De az biztos, hogy valamit ki kell találnia a készítőknek Daenerys számára, mert jelenleg még nincs ellenfele.

Ami az idei szezont illeti, Dany-nek megint csak az ölébe pottyant egy sereg, egy flotta és minden jó, ami persze régóta bántja már sok rajongó szemét, de mindenképpen érdekes nyilatkozat a készítők részéről, hogy szerintük Dany igenis saját maga jogán kiérdemelt mindent, amivel most jelenleg rendelkezik és éppen ezért kapta meg a szezon zárójelenetét is, mert beérett a 6 évadnyi építkezésének a gyümölcse.

got05

Én ebben jelentősen nagyobb szerepet tulajdonítok azért a szerencsének és a sorsnak, de azt kár lenne elvitatni tőle, hogy bár néha túlságosan is naiv vagy idealista döntéseket hozott, mégiscsak nézetei, akaratossága és persze a sárkányai miatt keresték meg ennyi ajánlattal és álltak be mögé különféle népek, vagy nyerte el Tyrion hitét és bizalmát is.

Ebből a szempontból érdekes párhuzam volt közte és Cersei között a fináléban, hiszen míg Cersei éppen azt fejtegette a septának, hogy minden döntését a boldogság hajszolása szülte, addig Dany pontosan ennek fordított hátat, amikor Daario-t hátrahagyta Essos-on. Ha kicsit cinikusabb szeretnénk lenni, mondhatnánk persze, hogy egyszerűen fontosabb neki a hatalom, a trón és a vélt igaza, mint a férfi, amiért képes áldozatokat hozni, de most adjuk meg neki ezt.

Mindezek ellenére Tyrion és Varys pihentetése az idei szezon egyik árnyoldala volt. Nem sok terük volt igazán semmire, így Tyrion legnagyobb érdeme is kimerült annyiban, hogy kihozta Missandei-ékből a cukiság faktort. Most viszont, hogy hamarosan Westeros-ra érnek majd, Tyrion nem csak hazai, de ismerős terepre is érkezik majd, hanem lesz végre esély, hogy újra találkozzon testvéreivel, vagy valami jó kis kioktatós borozásba bonyolódjon a szövetségesekkel.

got06

Bár Királyvár idén nem volt az igazi, és végig azt éreztem rajta, hogy az onnan kiragadott jelenetek csak az utolsó cseppeket jelentették Cersei boros kupájában, a szezonzáró első 15 perce ellenben alighanem a kedvencem volt az egész évadból, ami nálam a múlt heti csatát és a Hold the Door-t is verte.

Önmagában nagyon értékeltem, hogy végre egy egészen új megoldáshoz mert nyúlni a sorozat. A különféle készülődések összevágásában végig volt valami bizonytalan és vészjósló, még úgyis, hogy lehetett tudni, mire fog kifutni az egész, mégis, a robbanást megelőző montázzsal nagyot húztak, bár valószínűleg nem ütött volna ennyire Ramin Djawadi eddigi magasan legjobb szerzeménye nélkül.

A sorozat házi zeneszerzőjéért bevallom nem voltam oda annyira eddig, szerintem túlságosan is kiszámítható, ismerős panelekből építette fel az eddigi zenéket, amik a képi megoldásokhoz hasonlóan sajnos mellőzték a kreativitást. Az idei évadhoz kiadott zenealbum viszont nagyon rendben van, a Light of the Seven pedig most is megállás nélkül szól, ahogy az évadkritikát írom.

got07

Cersei a tavalyi sétájával már eljutott a robbanáspontra szerintem, így nem sok újat tudott ehhez az idei évad hozzátenni, talán csak Tommen megtérése forgatta meg benne még utoljára a kést, és az is előrevetítette a nagy leszámolását, hogy végig érezni lehetett, hogy Jaime-t mintha csak ezért küldték volna el a fővárosból az írók, hogy ne legyen majd később láb alatt.

Mindenesetre a következő szezonban reményeim szerint új erőre kapnak majd a Lannisterek, mert nem csak Tyrionnak jut majd hálásabb szerep, hanem Cersei és Jaime viszonya is szakítópontra juthat el, Tommen haláláért ugyanis senki más nem felelős, csakis Cersei, aki miután egyetlen húzással megszabadult majdnem az összes ellenségétől, tetteinek köszönhetően elvesztette utolsó gyermekét is.

Ha volt amiért sokkal jobban szerettem mindig is a sorozatos Cersei-t, mint a könyveset, az a gyerekei iránt érzett szeretete volt, ami humanizálta őt valamennyire. Kétségtelenül egy szörnyeteg, de emellett legalább ennyire anya is, most pedig a történet ezt az utolsó emberi réteget is lefejtette róla. Joffrey és Ramsay után egy újabb nagyon érdekes főgonoszunk lehet így, akiben az lesz a legijesztőbb, hogy nem játékból, hatalomból vagy szadizmusból fog tenni bármit is, hanem azért, mert nem maradt vesztenivalója.

got08

Mindenképpen érdekes lehet majd a jövőt illetően, hogy Cersei így mihez kezd majd a hatalmával, pontosan mekkora is az a hatalom és milyen célok mozgatják majd a tetteit. Legalább ennyire izgalmas viszonya lehet majd Jaime-vel, aki hiába “öntötte ki a lelkét” Edmure-nak a sátorban, azért érezhetően távolodnak el egymástól a testvérével, és Tommen halálát is másképp fogják majd látni az egészen biztos.

Cersei jóslatából már csak egyetlen dolog maradt hátra, mégpedig a saját halála, amit ugye a jóslat szerint egy “kistestvér” fog majd okozni. Bármennyire is szívesen látnék még egy jelenetet Tyrion és közte, ahogy Ramsay halála kapcsán is említettem a kutyákat, itt úgy hiszem az lenne a görög drámás megoldás, ha Jaime végezne majd vele, ha már tényleg túlmegy mindenen.

Ami pedig Királyvár mellékkaraktereit illeti, Qyburn mindig is tetszett nekem, de a szezon végére egyre izgalmasabb lett, így remélem neki nagyobb szerep jut majd jövőre, de most hogy már rajta is ott lifegett a kitűző, minden okom megvan a reménykedésre. Olenna továbbra is az egyik legstabilabb humorforrás a sorozatban, aki iszonyú szépen kiosztotta a pindúr pandúrokat Dorne-ban. Azzal a szállal amúgy nem is foglalkoznék többet annál, hogy szerencsére idén csak mutatóban voltak és nem segít abban a jelenlétük, hogy Dany-ék klikkje mögé álljak drukkolni.

got09

A Stark-rajongókkal végre kegyesen bánt ez a szezon, akik bár idén elvesztették Rickon-t és két farkast is, nagyon fontos változásokon esetek keresztül mindannyian és az sem elhanyagolható tény, hogy a következő évadnak úgy futunk majd neki, hogy Stark lobogó van Deres várán, Jon-t pedig Észak királyának választotték meg, az év abszolút legjobb újoncának, Lyanna Mormont-nak hathatós közreműködésével.

Szóval hogy is volt az a nézés a végén? Kihez is húz Sansa? Mit akar Kisujj? Hát, nem kevés értelmezés ütközött össze a kibeszélőben, direkt meg is néztem az interjúkat, hátha beljebb leszek utánuk, de pontosan ott vagyok jelenleg, mint az első nézés után is. Ahogy én látom, főleg a korábbi Sansa-Jon beszélgetésnek köszönhetően, Sansa abszolút testvérként tekint Jon-ra, egész biztos vagyok benne, hogy örül a sikerének és hogy mögé állt Észak is, bár azt biztosan nehezményezi kicsit, hogy gyakorlatilag egy morzsányi elismerés nem jutott neki a segítségeiért, nem kérték ki a véleményét Ramsay-ről és bár nem szólt előre, de mégiscsak összekalapozott egy felmentő sereget.

Nem hinném, hogy ez a sértettség ellenségeskedésbe tudna átfordulni vagy valaha is megbízna újra Kisujj-ban, így azt a bizonyos összenézést is inkább annak tudtam be, hogy nem tud a többiekkel együtt őszintén örülni Jon helyzetének, mert Petyr épp azelőtt fejtette ki, hogy mindenre képes azért, hogy megvalósítsa az álmát és jelenleg Jon éppen ennek az álomnak az útjában – tehát veszélyben – áll.

got10

A két Stark-lány kapcsán is jelentősen megosztottak a rajongók, én azonban továbbra is maradnék a Sansa-táborban, mert egyre izgalmasabb karakternek tartom a húgánál. Az őt ért traumák jelentősen formálták a jellemét eddig is, mindezek mellett sok mindent eltanulhatott Királyvárban és Petyr mellett is, és bár még bőven van mit változnia és tanulnia, a végjátékban jóval kevésbé mutatkozott naivnak, mint mondjuk Jon és abszolút kívánom neki, hogy ez a tendencia folytatódjon. Az abszolút kedvencem talán az lenne, ha Kisujj-t ő írná majd ki teljesen a képből, ráadásul túljárva az eszén. Még nincs ott Sansa, hogy ezt meghúzza, de remélem lesz majd.

Arya-nál ezzel szemben nagyon hosszúnak éreztem a kiképzését, de lehet, hogy majd visszatekintve azt fogom mondani, megérte, ha jól használják. A botozásnál jelentősen érdekesebb volt a története, amint behozták a színdarabot és az utolsó küldetését, mert végre volt kivel beszélgetnie. Ezért is éreztem meglehetősen éles váltásnak Walder Frey legyilkolását és annak a megvalósítását. Picit úgy voltam vele, hogy valami emberit, gyermekit csak visszahozott belőle néhány kései braavos-i élmény, de a pite és a vigyorgó torokmetszést követően kissé csalódásként ért, hogy – ne szépítsük, bosszú ide vagy oda – de pszichopata gyilkos lett.

Ahogy mondani szokták, innen szép visszajönni, abból pedig szép kis szívbemarkoló történet kerekedhetne, ha találkozna egy családtagjával és sikerülne nekik visszafordítani ezt a folyamatot és rábírni őt, hogy hagyja a francba a listát. Na abban lehetne bőven mélységet találni meg kellően sötét helyekre ásni, egy szimpla névpipálgatós bosszút viszont nagyon sajnálnék, mert sokkal több lehetne az ő karakterében is.

got11

Arya és Sansa mellett egyébként Jon is belekóstolt kicsit a sötétségbe, nemcsak azért mert visszahozták a halálból. Jon-nak egyébként mindenképpen sikertörténet ez a szezon, elvégre halottként kezdte miután elárulták a társai, most meg Észak királyának választották és mindenki benne látja a Mások elleni esélyt.

Hozzá hasonlóan sokat tett hozzá az északi eseményekhez Bran képessége és a rengeteg flashback is, amiből a Hodor-os fog talán mindenkinek megmaradni, hiszen ez ért minket az újdonság varázsával, viszont végre bizonyossá vált az, amit úgy az első regény és szezon óta megalapozott már a történet, miszerint Jon nem más, mint Rhaegar és Lyanna gyermeke, azaz nem csak a Stark-ok, de a Targaryen-ek vére is csörgedezik a ereiben.

És persze érdemes még utoljára megemlékezni a sorozat egyik legszórakoztatóbb karakteréről, Ramsay-ről is, akit bár idén már sikerült helyenként túlzásba vinni, de eszméletlen szórakoztatóan hozta végig a karakterét Iwan Rheon, aki amúgy – egy kis érdekesség egy finálés interjúból – egészen az utolsó körig versenyben volt Jon szerepére is.

got12

Melisandre életben maradásának rohadtul örültem, sikerült ezt kiszurkolnom, mert ez azt jelenti, hogy jut még neki szerep majd a végjátékban is. Tőle én azt várnám, hogy egyszer majd az intelmek ellenére is vissza fogja hozni a útja Északra, fordulópontot fog majd jelenteni a Mások ellen vívott küzdelemben, de Jon vagy Davos beváltja majd rajta az ígéretét, így egyfajta hősies vezekléssel fizet majd a tévedéseiért/bűneiért.

A többiek idén kevésbé voltak hangsúlyosak, de érdemes azért említés szintjén megemlékezni arról, hogy Sam-hez került egy újabb valyriai kard, Sandor is él és gondolom, majd Brienne is fontosabb szerephez jut majd újra a folytatásban, aki immár két éve nem nagyon találja a helyét a történetben.

Összességében Észak nagyon kitett magáért idén, és míg ott zajlottak a döntően érdemi események, addig minden egyéb szálat sikerült legalább annyira gatyába rázniuk az íróknak, hogy ígéretes helyzetből folytatódhassanak majd jövőre. Az ismét elhangzott amúgy tőlük, hogy még 13 epizódot terveznek két évadra szétszórva és bár lehetne tovább nyújtani a dolgot, de ha végig csak olyan részeket kapunk innentől, mint amit az utolsó két epizód hozott idén, akkor kár lenne már ezt felhígítani.

292 hozzászólás Ne habozz!

fireblade - 2016. 06. 28. 21:19

Azért mekkora már, hogy egy 8 éves kiscsaj mutatja meg milyen ha tökös valaki?? :)

Nekem nagyon bejött a záró rész, jobban mint az eddigiek..de a cliffet nem vitték túlzásba..gyakorlatilag szinte minden előre látható a köv. évadban mi lesz.
Jó volt ez..

Qedrák - 2016. 06. 28. 21:34

A záróepizód királyvári nyitánya nálam simán bekerült a legjobb sorozatjelenetek közé, minden sorozatot tekintve. A zene és a képsorok valami döbbenetes harmóniában voltak, és az a vészjósló várakozás, ahogy már sejtjük, hogy mindenkinek eljön a vége, felejthetetlen.

Tr7 - 2016. 06. 28. 21:36

Szerintem majd az lesz Danynel a megoldas, hogy ugyebar megerkezett a tel, az o serege meg a konkret sivatagbol jott, biztos meggyulik a bajuk a hideggel…

drx - 2016. 06. 28. 21:39

Szerintem borzalmasan jót tett a sorozatnak, hogy végre nem a könyvet kell követnie. természetesen az első évadtól a negyedikig semmi probléma nem volt, de az ötödik évad egyszerűen nem kellett volna, hiszen lényegében semmi se történt benne 10 rész alatt. Nálam teljesen kasza szintre került akkor a sorozat. De így, hogy az írok most már saját maguk alakíthatják a végjátékot hihetetlenül jó lett. Minden részben történt haladás a történetet illetően, csomó szálat vagy lezártak vagy előremozdítottak. Egyedüli negatívum még mindig Jon visszahozása… szerintem maradhatott volna halott, hiszen még mindig egy balfasz. Sansanak több érzéke van ahhoz, hogy hogyan lehetne megnyerni egy csatát.
Reméljük az utolsó két évad is ilyen jó lesz, és akkor azt mondom megérte maradni. :)

Naakkor - 2016. 06. 28. 21:42

Az eddigi leggyengebb evad volt. Unalmas, kiszamithato, sotlan. A legjobb szineszeket/karaktereket erosen hanyagoltak (oke, szerintem a castingnal sem gondoltak – noha az lett volna a dolguk – hogy pl. a Sansat vagy Danit alakito szineszno mekkora szineszi antitalentum).

Rengeteg volt a logikatlansag (ami korabban nem volt jellemzo), a felesleges szal, a dramak hianya (ilyen erdektelen halalokat ritkan latni); a szereplok egyre sulytalanabba, diszletszerubbe valtak. Sehol a korabbiakban megszokott remekul megirt parbeszedek, a belso kuzdelmek; a korabbi karakterfejlodesek mintha meg sem tortentek volna.

Szoval ez az evad konkretan szar volt.

Plastchu - 2016. 06. 28. 21:42

Zseniális és hihetetlen látványos volt az utolsó 2 rész, így megbocsátható, hogy előtte volt egy kis időhúzás jellege az egész évadnak. Szerintem nem volt kiszámítható annyira a történet és a youtube alapján sokan megdöbbentek a robbantáson. Tényleg gyökerestől kitépték a rózsákat, ahogy Natalie Dorner említette az interjúban.

zzzzzz - 2016. 06. 28. 21:43

drx – Nem arról volt szó hogy az író elmondta hogy mi lesz a vége és úgy jutnak el oda ahova akarnak?

Jon snow-ot eléggé felhúzták az évad végére nem lepődnék meg rajta ha ez egy olyan száll lenne ami a könyvbe is benne lesz.

secret - 2016. 06. 28. 21:46

az első negyed óráért megérte végigszenvedni a hatodik évad építkezését.

a zene szerintem kissé leftoveres volt.

Happy Zoidberg - 2016. 06. 28. 21:48

Lena Headey félelmetesen zseniális, de Liam Cunningham is nagyon-nagyon jó volt az utolsó részben.

Naakkor - 2016. 06. 28. 21:49

Ok jo szineszek, ez teny.

Toma - 2016. 06. 28. 21:51

A színészek csillagos ötös remek munkát végeztek.
A forgatókönyv a béka segge alatt 5/10 az évadra.

drx - 2016. 06. 28. 21:53

zzzzzz – én úgy tudom, hogy nagyjából átbeszélték martin bácsival, hogy ő milyen végkifejletet álmodott meg, ami véleményem szerint túl sok mindent nem jelenthet. Ezt csak azért gondolom így, mert amilyen lassan halad az utolsó két könyvel hatvanszor megváltoztathatja a régi tervét.
A másik amiről lehetett olvasni, hogy 3 fontos dolgot megosztott a készítőkkel, amiket szerette volna ha szerepelnek a sorozatban. Ebből az egyik ugye a Hold the door – Hodor magyarázata volt.

CyClotroniC - 2016. 06. 28. 21:56

Az igazán emlékezetes, ütős párbeszédek nekem is hiányoznak amúgy, de szerintem azok egyáltalán nem idén tűntek el, már jó ideje annak.

majsz - 2016. 06. 28. 21:56

A finálé mindenképp felér egy mini hollywoodi blockbuster szintjével.
Kellőképp de nem túlzottan hatásvadász lett, szépen zárt és nyitott mindent, zene, képi világ, jelmezek minden klappolt abszolút, bár lehet néhol már kissé steril de semmiképp nem rónám fel nekik.

Varys teleportálásai absz nem zavarnak, ami igen az a fővereb vége. Már annyira elhitették velem, hogy ő pedig ármánykodik még valamiben erre csak úgy offolják. Ahogy Margaery karakterét is felépítették őt sem vártam a listára, végig az volt bennem hogy ő fog Cerseinek még keresztbe tenni, de ez így not happening.

Így hogy a great game elindult biztosan egy új árnyalatát fogjuk kapni a sorozatnak, bár részemről ezen a évadon is érződött nagy mértékben Martin tollának hiánya.
Érthető a rövidített záró évad, drága cgi lesz nagy volumenű jelenetekkel, ami félő számomra hogy az utolsó részekben semmi nem fog hajazni a korai GoT-ra, ami miatt olyan sokan fanokká váltak. Persze ha ilyen minőségben lesz kivitelezve megbocsájtható lesz.

Happy Zoidberg - 2016. 06. 28. 21:56

Naakkor

Martin pék, a könyv rétes, a sorozat meg már a második évad óta bután biceg. Hát, pukk! De minőségi és szórakoztató, jó színészekkel. Emilia Clarke mondjuk nagyon béna, de néha azért, főleg Peter Dinklage-nek köszönhetően, pattan felőle némi szikra.

bëiz - 2016. 06. 28. 22:03

Szerintem ez volt az egyik legjobb évad. Martin lapjai elfogytak, de ez nem okozott különösebb minőségbeli változást. Esetleg annyit, hogy idén mintha több lett volna a humor?

Nem akarom értékelni, mert csak valami irreálisan magas számot adnék, noha volt itt egy gyengécske hetedik epizód is.

Mindenki célegyenesbe került, most már tényleg a végjáték jön. Jót fog tenni a szűkebb időkeret. Ha olyan részek jönnek mint ez az utóbbi kettő, akkor vége a világnak. :D

Dorne-tól tartok picit még mindig. Bár most a Töviskirálynő elküldte a teletábbikat a picsába 3 tőmondattal XD Az nagyon tetszett, sőt, kicsit mintha egyféle önkritikának szánták volna.

Egyébként a finálé kb. tökéletes volt, egyedül a teleportáló Varys zökkentett ki egy nagyon picit a legvégén, de hát az időt lazán kezelik, fogadjuk el, hogy eltelt ott mondjuk 3 hét is, mire elindultak. Szép jelenet volt amikor Dany kinevezte Tyriont segítőnek. Látszólag nem volt benne semmi nagy szám, de Tyrion múltját ismerve ez igen kellemes érzés volt neki is, mint szereplőnek és nekem is, mint nézőnek. A helyére került. Az első negyedóra meg egy az egy en fantasztikus volt. Tommen elegáns ugrását sallangmentesen sikerült ábrázolni, a meglepetéstől majdnem fel is nevettem zavaromban. Ilyen jelenetek kellenek. :D

Összességében talán még mindig az északi szál volt a legerősebb idén is. (Vagy csak az áll közelebb a szívemhez).

Nagyon várom a folytatást.

Zsanna - 2016. 06. 28. 22:03

Nem értelek. Miért kellene Danynek ellenség? Visszajön, lepöcköli Cersei-t, Jon pedig addigra már a whitewalkerekkel harcol, és segítséget kér… Én mindig is úgy tekintettem a könyvben is és a sorozatban is Danyre, akinek a feladata nem visszafoglalni Westerost, hanem megmenteni a hidegtől, hiszen ő a tűz.

Mark Bolt - 2016. 06. 28. 22:04

Beszéljük meg ezt a szektás részt, mert rohadtul nem értem.

Margaery azt játszotta, hogy megtért, hogy meggyőzze a főszektást.

Elment a királyfihoz, rávette, hogy ő is térjen meg. Itt kezdődik a homály. A királyfi őszintén megtért, vagy ugyanúgy színjátékot játszott, mint Margaery? Ez nem lett kifejtve. A szektától próbáltak ők megszabadulni ezzel a trükkel, Lorast ugyanúgy rávették, bár ő inkább megtört és úgy tért meg. Az volt a cél, hogy mindenki megbán mindent, megtérnek, és lelépnek, és visszatámadnak a szektásokra mikor mindenki szabad. Ebbe a körbe tartott Cersei, aki szintén így próbált megmenekülni, azzal a kitétellel, hogy majd a párbajban megöli a T-800-as a szektások bajnokát, és így megmenekül.

Itt jött képbe az értelmetlen move, a királyfi keresztbe tett az anyjának, elkaszálta a párbajos megoldást. Ezt mért csinálta? Nem hihetjük, hogy pillanatok alatt fanatikus szektás lett, és azt sem hihetjük, hogy pillanatok alatt az anyja ellen fordulna, akit szeret.
Ez az értelmetlen move indította el a folyamatot, hogy Cersei nem látott más megoldást, mint robbantani. Szerintem itt van egy luk a sztoriban, mert Margaery a szektától próbált szabadulni és nem Cersei ellen ármánykodott (amúgy sem stílusa az ilyen szintű konspirálás), illetve Tommen pedig sosem fordulna az anyja ellen olyan szinten, hogy azt szándékoltan életveszélybe sodorja. Pont hogy bűntudata volt, hogy nem sikerült kimentenie a szektától. Na most mindezek után én azt vártam, hogy a fináléban kiderül, hogy mi volt Margaery és a királyfi terve, hogyan szabadulnak meg végül a főverébtől, ehelyett az történt, hogy felrobbantak. Margaery egész titkos terve ment a kukába. Amiből az zavar, hogy azt se tudtuk meg, hogy mi volt a terve.

Annie - 2016. 06. 28. 22:04

Az első negyed óra és a zene fergeteges volt, tegnap óta konstans ezt hallgatom.
Nekem nagyon bejött az utolsó rész, jobban, mint a kilencedik; végre nem éreztem azt, hogy időhúzás megy, pörögtek az események. Lyanna Mormont pedig egy cukiságbombon, imádom a kiscsajt :D

Drebil hadnagy - 2016. 06. 28. 22:05

A Battle of the Bastards szerintem túlságosan öncélúan véres volt. Azokkal a hullahegyekkel már-már átment önmaga paródiájába.

Nagyon látszott, hogy itt nem GRRM ült a kormányrúdnál. Az aktuális genyó Ramsey-t csatában győzték le és nyírták ki a _jók_ brutálisan, szinte minden szálat elvarrtak a készítők az évad végére, nem voltak különösebb cliffhangerek és váratlan fordulatok.

Végül is nem volt ezzel bajom, hiszen valamikor a végkifejlet felé kell küldeni a dolgokat, de nagyon hirtelen jött a váltás (pl. Arya évadokon keresztül kóborolt és végezte a bérgyilkosképzőt, aztán hopp, most meg ott terem és legyilkolja Frey-t, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne), és mást szoktunk meg.

agnesko - 2016. 06. 28. 22:06

Lyanna Mormont már a vásznon való első feltűnésekor a szívembe lopta magát, és az évadzáró ezt csak tovább erősítette. :)

Hepciás - 2016. 06. 28. 22:07

“Szerintem borzalmasan jót tett a sorozatnak, hogy végre nem a könyvet kell követnie.”

Igaz így pörgősebb lett és határozottan EGYSZERŰBB, de logikátlan is (semmi utódlási harc Tommen vagy Mace halála után? Cersei instant uralkodó? Semmi lázongás vagy olyan jelenet ami azt mtatja meg, hogy MI tartja őt a trónon? Senki nem támogatja. A könyvben mindig jól le vannak ezek vezetve.)

Viszont tetszik, hog két befejezés lesz.

1.Egyszerű és kiszámítható happy end – tévésorozat.
2.Bonyolult és izgamas, utolsó utáni percekben is csavaros – könyvsorozat.

sehrezad - 2016. 06. 28. 22:11

Mark Bolt: szerintem Margeary Cersei ellen is ármánykodott, amikor sugallta Tomennek, hogy törölje el a párbaj általi ítéletet. Gyk. Főveréb-Margeary paktum formálódott, amelyben azért mindketten különutasok is voltak, pl. Lorast nem lett volna szabad megjelölniük. De valóban sok minden nem lett kifejtve itt.

Hepciás - 2016. 06. 28. 22:12

Én az első évadok “realizmusát” is hiányolom. Ott mindennek volt oka és következménye. Olyan volt mint egy dráma-előadás. Tetszett ahogy minden összefügött, szép lassan elénk tárva a helyzetet. Kavarások Királyvárban, szövetségek és harcok, múlt felidézgetése KÖZBEN a fantasy/horror elemek a mások megjelenése, sárkányok…

De tetszett az is, hogy midnig tisztázva volt miből is él a nép (kölcsön, támogatás), mutatták a népet is, látszott hogy a különböző helyszínek hatottak egymásra (mindeninek voltak hírforrásai). Most meg… anarchia.

sehrezad - 2016. 06. 28. 22:12

Annak vajon van jelentősége, hogy Jon származásáról még mindig nem tudtunk meg egyértelműen mindent? A vallomás pl. el lett suttogva, csak annyit hallottunk, hogy Robert király nem fog örülni.

Benzin - 2016. 06. 28. 22:13

10/10 – Ütött, mint a buszkerék.

A zeneszerző készítheti polcot a díjaknak. Himalája súlyú témákat sikerült össze midi-billentyűznie erre az évadra. Ilyenkor áldom az eszem, hogy megtartottam a stúdiós lehallgató cuccomat. Valami szinagaléz laptop + teszkós Hama fülhallgató kombón csapatni ezeket az epizódokat bűn lett volna.

Az, hogy Ramin Djawadi eddigi GOT-os munkája mellőzte a kreativitást: tárgyi tévedés. Egyébként kiváló írás, minden szava arany.

(Lena Headey zseni volt)

Hepciás - 2016. 06. 28. 22:17

Most meg…

Honnan van pénze az udvarnak, hogyan etetik a népet? Van aszt’ kész.

Kik támogatjá Cerseit, milyen sereg állt mögötte mikor átvette a hatalmat? (Jaime és a Lannister-sereg messze volt akkor) “Kitérdekel”

Kik a főurai, kik támogatják? “Kitérdekel”

Kistanács? “Kitérdekel” (régen jobb volt, tetszettek a jeleneteik, látszott az államigazgatás)

Mace Tyrell halála után hogyan lett Olena a Síkvidék vezére? Nem számít.

Miért nem kedztek az ottani főnökségért harcolni a Tarlyk/Foswellek/Florentek/Redwyne-ok? Nem számít. Ők droidok.

Nagyon sok dolgot letudnak azzal, hogy “kitérdekel”. Így válik kis részben gagyi amcsi jellegűvé a sorozat. Bár még így is nagyon jó, de látszik az “apai kéz” hiánya. (Martin)

fireblade - 2016. 06. 28. 22:20

Ki fogad velem? Jon összejön Danyvel a végére..simán ez az irány..és övék a trón :)

superpityu - 2016. 06. 28. 22:20

Mark Bolt: Margeary szerintem befolyásolta Tomment, aki kajakra megtért. Ő viszont próbálta menteni a Tyrell nevet és megpróbált mindent megtenni azért, hogy a testvére szabad legyen. erre volt utalás a rózsás kép, amit a nagyanyjának adott.

MsSofn - 2016. 06. 28. 22:23

Zene: Ramin már egy ideje hallgatós nálam, POI rajongóknak szinte kötelező :) de a robbanás és Tommen ugrása közben egyszerűen oda szegezett a székbe, mind a rendezés mind a zene tökéletes volt.
A sárkányok anyja tényleg sok, nem igazán érzem hogy így bárkinek is lenne esélye (bár a makulátlan zombik érdekesek lennének..) szóval oda intrika kell erősen. Mivel a nagy intrikusok mind egy hajóban vannak vele, elképzelésem sincs honnan jöhetne ez a veszély (belső viszalyban nem hiszek, hiszen mindenki az oroszlánok ellensége. Ez nálam teljesen nyitott.
R+L=J:
“All hail Jon of the Houses Targaryen and Stark, the Resurrected, the First of His Name, the White Wolf, King of the Andals, the Rhoynar, and the First Men, Lord of the Seven Kingdoms, Protector of the Realm, The Prince that was Promised, Lord Commander of the Night’s Watch, Lord of Winterfell, Warden of the North, King in the North, Beater of Bastards, Friend of the Free Folk, and Knower of Nothing!”
A női karakterek végre olyan erősek, mint ahogy GRRM Meg írta. Ki hosszabb, ki érdektelen úton, de mind erősek. Jon és a kis oroszlán (sarkany), akik érdemi fejlődést mutattak.
Messze az új évad…

fireblade - 2016. 06. 28. 22:25

@Hepciás:

nem mintha magyarázni kéne:
– nem etetik a népet..a nép termel, mezögazd. kézműipar stb..és ők tartják el az udvart..az udvar a katonákat tartja el..
– nyilván maradt ott még sereg..és főurak..a palotában..és toborozhattak is
– Kistanács tényleg hiányzik, de már nincs fajsúlyos szereplő ott, aki érdekes lenne
– Olena mindig is a főnökmama volt..a Mam :) régenskirályné..vagy lyesmi..mellesleg az egyik legjobb alak :)
– passz, lényegtelen, lehet hűségesek..

superpityu - 2016. 06. 28. 22:25

Kisujj nagyon fog kavarni a végén. csalódottságában azt is kinézem belőle, hogy beférkőzik Cersei ágyába, és közös erővel nekimennek északnak, plusz euron. szerintem sansa is tisztában van azzal, hogy nem intézheti el ilyen egyszerűen kissujjt, azért volt az összenézés szerintem. kérdés, hogy merre viszik el a szálát. külön bejött, hogy ennél az összenézős résznél átváltott sejtelmesre a zene.

Theo - 2016. 06. 28. 22:25

Az biztos, hogy jobb volt mint az 5. évad, amit simán ki is lehet szinte hagyni.
De aki nem darálja egyben az egészet, főleg hétköznapi néző, annak sok minden nem világos. Még az alap neveket meg lehet jegyezni, de mindig sorolják, hogy ez innen meg onnan, de nekem fogalmam sincs hogy ki is az. A másik meg sok karakterre elpocsékolnak egy csomó időt, aztán meg random jelenetben kinyírják, amúgy se sokrészes a sorozat, szóval lehetne azt az időt jobban is felhasználni.
Viszont az idei 9. rész nagyon nem sikerült, a csata gáz lett, ezt kár volt olyan sokáig forgatni, és a karakterek cselekedetei is érdekesek.

Jencike05 - 2016. 06. 28. 22:25

A zene tényleg zseniális volt.Képes vagyok naponta többször is végig hallgatni.Örülök hogy végre észhez tért Ramin Djawadi .Mikor a gyerkőcök elő vették a késeket szinte végig futott a hideg a hátamon.

Happy Zoidberg - 2016. 06. 28. 22:32

Mark Bolt

A szperós szálat nem érdemes fejtegetni, mert szándékosan időhúzás volt, hogy végül kijátszhassák a bum-bum kártyát. Mint a Banshee 3. évadjában Chayton nem létező eredeti terve. Pár résznyi időhúzás után, Chayton türelmetlen tesója hülyeséget csinált és meghalt, a többieket meg letartóztatták, hogy aztán meg lehessen ostromolni a rendőrőrsöt. De hány éves is volt a buszsofőr? Mi volt Chayton eredeti terve? Semmi. Időpisálós logikabendelés. Csak a GOT-ban két egész évadig pisáltak.

Eleve, ha nincs Cersei saját hülyesége, akkor nincsenek szperók se. Vagyis a főverébnek jó sokat és jó gyorsan kellett tervelnie, de CSAKIS Cersei hülyesége UTÁN, mert előtte ugye labdába se rúghatott. Ez már sántít.

Aztán jött az, hogy a főveréb egyesíteni akarta a koronát és az egyházat. Trónörököst akart Margery-től, hogy minél tovább lehessen majd vallásozni… DE! Aztán rávette Tomment, hogy tiltsa be a trial by combatot. Vagyis ha Cerseit végül elítélik a tárgyaláson, és több, mint valószínű, hogy elítélték volna, akkor a vérfertőzés miatt Tommen nem maradhatott volna király, Margery meg királynő, HP meg kezdhette volna elölről az egészet, egy új királlyal.

Most vagy az van, hogy HP igazából anarchiát akart, vagy D&D mindenképpen bum-bum-mot szeretett volna, és szart a logikára. Szóval? Hány éves is volt a buszsofőr? Mit is akart HP? Mire volt jó ez a szál?

Hepciás - 2016. 06. 28. 22:32

fireblade

Jól van ezeket elfogadom – a SOROZAT világában. A regényben ezek sokkal nagyobb hangsúlyt kapnak. Bár sokak szerint ettől “unalmas”.

Egyedül Olena úrnőt nem értem. Ő nem Tyrell születésű (csak beházasodott) így a Tyrellek kihaltak. Relatíve az uralkodónak ott nem másnak kellene lennie, mint a Mace feleségének családja – a Hightower család. Erre ne csapnának le? Dehogynem. Síkvidék gazdag, érdemes birtokolni. És elég ritka az, hogy felfelé örököljenek, ráadásul egy idős néni. Westerosra ez nem jellemző – a könyvekben. Lehet a sorozat ezzel is szakított…

Ayrons - 2016. 06. 28. 22:34

Ramsaynek Aryat kellett volna elvenni két pszichopata ellett volna egymással.

hagymásbab - 2016. 06. 28. 22:35

Cersei nem sokáig fog maradni, nincs szövetségese, mindenki ellene fordult, ráadásul a nép se díjazza, ha rárobbantják a templomot..
Jamie a mad king után a mad queent is el fogja intézni.

Én arra lennék kíváncsi, mik fognak kiderülni a könyvtárban, ahol most Sam van, mert szántak rá a büdzséből rendesen..

fireblade - 2016. 06. 28. 22:36

@Hepciás: Olena ott él x tíz éve..nyilván kialakult a hatalma, befolyása..ügyesen helyezkedve..és elég karizmatikus alak..jól élve is vele..
Könyvben mindent el lehet magyarázni,fel lehet építeni a világot.. egy tv sorozatban nem annyira..és felesleges is :)

Mark Bolt - 2016. 06. 28. 22:37

sehrezad

“szerintem Margeary Cersei ellen is ármánykodott, amikor sugallta Tomennek, hogy törölje el a párbaj általi ítéletet.”

superpityu

“Margeary szerintem befolyásolta Tomment, aki kajakra megtért.”

“Szerintem”. Na ez az!! Hogy szerintünk. Itt a luk a sztoriban, amit a fináléban tisztázni kellett volna. Hogy most mi van Tommennel, meg mi van Margaery tervével, egyáltalán mi a terv. Egyetlen momentum utalt valami tervfélére, mikor Margaery az anyucit hazaküldte egy rózsával, ami nem tudom mit jelképezett. Ott ültették el a fejekben, hogy van itt egy terv. De nem bontották ki, így nem tudjuk meg. Felrobbantak. Szerintem ez dramaturgiailag egy elég nagy luk, amit fantáziával vagyunk kénytelenek betömni.

Happy Zoidberg - 2016. 06. 28. 22:41

Mark Bolt

Szerintem nincs értelme tömködni, mert ha nem lett volna bum-bum, akkor az egész szál egy olyan logikai bukfenc sorozatra futott volna ki, ahol senki se jár jól.

Gellcsi - 2016. 06. 28. 22:41

Számomra az egyik legjobban várt pillanat a 7. évadban, Arya és Melisandre újbóli találkozása lesz, hiszen a nő egyszer azt jósolta a lánynak, hogy ők ketten még találkoznak majd. :)

Mark Bolt - 2016. 06. 28. 22:45

Ja meg az is izgalmas amit Benjen mondott a végén, hogy a falat varázslat védi a zombiktól. Tehát első körben ők nem lesznek játékban, Daenerys amikor megérkezik a seregével, a lannisterekre tud majd zúdulni teljes erővel. Szerintem itt az lesz, hogy néhány epizódon keresztül felszántja a lannisterekkel a birodalmat, szövetséget köt Északkal, kiderül ugye hogy rokonok, és amikor minden happy, akkor a kisemmizett Cersei (vagy valaki) valami gonosz maiszter segédletével megtöri a falon a varázst, és rázúdul a szövetségre a zombihad.

hagymásbab - 2016. 06. 28. 22:47

Figyeljétek meg, a végén össze Jon és Daenerys és lesz sok-sok kölök. :))

sehrezad - 2016. 06. 28. 22:48

Mark Bolt:
A rózsán túl az is infó, amit Margeary mond a Főverébnek, amikor kiesik a szerepéből: hogy nem ezt beszélték meg Lorassal kapcsolatban, és erre mondja az öreg, hogy tartja a szavát, amint Cerseit is elítélik stb. Itt kiderül, hogy mindketten erre várnak, illetve ez a közös céljuk. Tényleg nem lett alaposan kifejtve a dolog, de a “szerintünk” mellett erős érvek vannak :) A fantáziánál több, a ténynél kevesebb…
Egyébként az egész veréb-szál a levegőben lepked nálam is, valóban mint a végiggondolatlanság miatt lenne körülötte a balladai homály (ami a robbanás füstjében meg is marad).

állat - 2016. 06. 28. 22:48

Számomra rendkívül szórakoztató évad volt. A mindf@ck-kat majd megkapom a könyvtől. (ha martin lassan? végre befejezi)

peeeety - 2016. 06. 28. 22:51

Nagyon imádtam.
Még annyi lenne a kérdésem, hogy miért gondolják, hogy Ed a saját testvérének csinált gyereket? Lehet ezzel valahogy lemaradtam eddig, de bennem ez csak most tudatosult.

fireblade - 2016. 06. 28. 22:52

nem gondolják
a történet az volt, hogy valakitől lett egy fattya, akit hazahozott a háborúból..

Néma Harcsa - 2016. 06. 28. 22:53

A harangszóval (hehe, annak sem lett szép sorsa) indító lassú öltözéstől az ugrásig bravúrosan megkomponált volt az eleje, teljesen ül a zenei hasonlat mindenre, a septa/Tommen afféle codaként működött. Ez a kimértség volt merész magához a sorozathoz mérten, nem a 86872 trillió dolláros kilencedik részes csata.
Az epizód további jobb/rosszabb momentumait most inkább hagyom is.
Az évad viszont összességében gyenge volt, de ezt már megszoktam, pár epizód hasonlóan remek villantásai hoztak el már idáig is az 5. után, de Királyvár kétségtelenül így is megérte.

CyClotroniC - 2016. 06. 28. 22:53

peeeety: Azt gondolták, hogy Ned gyereke és az anyuka ismeretlen. Ehelyett van az, hogy Ned nem is az apja, csak azt hazudta a húga kedvéért, mert Robert különben megölette volna a babát, ha kiderül, hogy Rhaegar-é.

Gellcsi - 2016. 06. 28. 22:54

hagymásbab: Dany Jon nagynénje. Bár a Targaryen család messze híres a vérfertőző házasságokról. :D

peeeety - 2016. 06. 28. 22:56

Aha, jó, hát akkor ez a kb. senki nem tud semmit. Lesznek itt még súlyos érdekességek a végén.

mortalus9999 - 2016. 06. 28. 22:57

meh, inkább hagyjuk ezt az évadot…. mesze van ez már a lassú égésű de elképesztően érdekes és részletes 1. évadtól.

Mostmár max sebességgel megy előre a történet, tele teleportáló karakterekkel akik egy epizód alatt kétszer átszelik a narrow sea-t (Varys, Arya).
Tele logikátlanságokkal (ha van egy óriásod akkor miért nem használod ki? legalább egy fatönköt adahttak volna neki és máris agyonverte volna ramsey hadseregét egyedül is, ehelyett bután kapálódzott a a tömegben.

Igazi tömegsorozat ez sajnos, pont mint a walking dead. Bár valóban vannak élvezetes pillanatok ez tagadhatatlan, de az egész átcsapott fanservice-be ahol a karaktereket már nem megbűntetik ha hülyeségeket csinálnak hanem jutalmazzák.

Nuage - 2016. 06. 28. 23:01

Az utolsó két rész kárpótolt a szezon gyengébb epizódjaiért. Nagyon ütöttek. Margery-t nem vártam a veszteség listára, de ami Királyvárban folyik most érzelmileg, azért megérte még őt is elveszteni. Kegyetlen az egész, lesz mitfeldolgozni a pihenő alatt. Cersei – úgy érzem – hogy már Tommen halála előtt belenyugodott abba, hogy látja meghalni utolsó sarját is, de azért így is fájt látni, hogy mennyire semmibe veszi az fia igényeit.
Észak tündökölt az évadban, Davos ugyan kicsit következetlen, Kisujj meg egyszerűen álomvilágban él (hol van már az a zseni, akit korábban megismertünk?), de Lady Mormont és a White Wolf kinevezés sokat dobott az egészen. Örülök, hogy Dany-ék érzkeznek, Bran is lassan visszatér és Arya is csatlakozik a bulihoz. Érdekes a mostani helyzet, de hogy lesz itt epic jégzombi invázió? Vagy két részben akarják lezavarni azt, amire már 6 évada vártunk? Remélem nem!
Azt figyelitek amúgy, hogy kb. minden fontos poszton lány ül? (Egyedül Jon van még talpon.) Kár, hogy a leghitelesebb vezető mégis a pöttöm Mormont.
Ez az évad azért visszaadott valamit a sorozatba vetett hitemből, én várom a következőt!

Mordekai - 2016. 06. 28. 23:10

Végre, végre eljutott oda a sorozat, amire régóta vártunk. Nekem az a befejező 13 rész kevésnek tűnik, most hogy elkezdték kiszolgálni a rajongókat. Hogy lesz ebből esküvő, ehehe.
Innen már működne az egész kevesebb váratlan fordulattal és új szereplők nélkül is, simán jöhetne egy hagyományos történetvezetésű befejező évad.

Egyébként itt egy ötlet, hogy mivel lehetne Dany erőfölényét megingatni. Szerintem van is rá esély :)

https://www.youtube.com/watch?v=BCr7y4SLhck

Benzin - 2016. 06. 28. 23:20

@Hepciás:

A lassú meseszövés ellenére sem jut mindenre idő. Ahogy látom, már csak arra törekednek, hogy a körkapcsolás során mívesen kiállított “pillanatfelvételeket” adjanak egyes szálakról.

Pl.:
A Lannisterek csődbe mentek, aranybányáik kimerültek, a Vasbankkal is csak a para volt, így hát a Tyrellek nyomták bele a lóvét a koalícióba. De ez már régen volt, már nem fontos. És amikor fontos volt, akkor is maximum 3 mondat jutott rá a sorozatban. Westeros második legnagyobb és érintetlen hadserege ( a Tyrelleké), miért nem nyomta le azt 100 csapottvállú degenerált verebet a fővárosban?

Az írók máshol vannak lekötve, ez már nem érdekli őket.

Samnek volt ideje bőven egy andalító kocsikázás során szép komótosan felsorolni szülőföldje lombhulató fafajtáit. Mikor ezt leadták a gyártásba, jött az email, hogy mégsem lesz további 13 évad, csak kettő fél. Lehet sűríteni : DD

Sheera - 2016. 06. 28. 23:26

Teljesen egyet értek azzal kapcsolatban, hogy inkább előnyére vált a sorozatnak a változás, mint hátrányára. Ebben az évadban folyamatosan azt éreztem, hogy igen, tettünk egy újabb fontos lépést a végkifejlet felé. Egyébként szerintem valószínűbb, hogy Varys azért ment, hogy felbujtsa a délieket Cersei ellen, hogy Dany egy erős hatalom nélküli országba érkezzen, minthogy konkrét szövetségesnek akarta volna őket. Dany szálán pedig sokkal inkább azt várom, hogy miképpen fog gatyába rázni egy szétesett országot, nem pedig azt, hogy hogyan fogja meghódítani. Azt már láthattuk, hogy az utóbbihoz nagyon ért, viszont az uralkodás eddig nehezen ment. Varyssal és Tyrionnal megtámogatva viszont megvan a lehetősége a komoly fejlődésre.

Winry J. Rockbell - 2016. 06. 28. 23:45

Nekem bejött az évad és egyetértek az írással a zene pedig azóta nálam is folyamatosan megy.

Én másként éltem meg Sansa és Petyr szemezését ,szerintem Sansa nézése inkább azt akarta sugallni,hogy nem volt igaza Kisujjnak ,amikor korábban elemezte,hogy senki se áll egy fattyú mellé és Sansának kell fellépnie ,mint észak úrnője.Míg Sansa Johnnak szánta ezt és tudta,hogy meg is kapja majd.

Amit várok a következő évadban az Sansa és Tyrion találkozása,mert ugye ők házasok is voltak és bár a könyvben jobban átjött,de az akkori undort leszámítva Sansa részéről nem volt köztük olyan rossz viszony ,mert ugye Tyrion sose bántotta.Én valahol annak szurkolok,hogy újra találkoznak és összejönnek.

zoo - 2016. 06. 28. 23:49

Elöljáróban annyit, hogy(az abszolút kiszámíthatóság ellenére) hidegrázós volt végig!
Nagy WTF momentum nem sok akadt, de tátottam a szám, ahogy Cersei lenullázta a királyvári nemességet. Jamie eljövetele, és a “kis testvér” jóslat szerintem egy kisebb keretes szerkezetet ad majd a királyölőnek. A szerelmesek egymás karjaiban halnak.
Dorne-t leszarom alapvetően, de a végén a kis sárkányszövetség jól nézett ki Olennával és Varyssal.(Pindúrpandúrok jogvédett, csak szólok :D)
Lady Mormont FTW, és remélem észak új királya a végjátékra elfelejti ezt a hascsikarásos nézést, mert olyan magasra emelkedett, hogy nem engedheti meg magának.
Sam nem úgy fest eddig, hogy nagymester lesz, inkább valami titkot/artifactot fog lenyúlni a kard mellé.
Tower of Joy <3
Dany megindult, de a tengeren még lesz egy kis hirig Euron csapatával.
2. résznél leírt optimizmusom továbbra is töretlen, Cersei és Kisujj nyilván fognak még kavarni, és lesznek nekünk fájó áldozatok, de szeretem a hepiendet.

nade - 2016. 06. 29. 00:05

-A szepta miért nem volt Margaery mellett?

-Cercei hogy lehetne veszélyesebb a következő évadban? Minden futótűzet felrobbantott. Persze lehet csinálnak újat, de akkor megint lesz kis időzavar, gyorsan haladtak Danyék. A királyi sereg sem hiszem hogy olyan marha nagy. A bitorlott királynői címen, a Hegyen, Jaime.n kívül nincs sok hatalma. (sőt talán Jaime maga lesz aki levágja, mint a korábbi őrült királyt is, mert talán végre megunta már hogy mindig Cercei agymenése fogadja mikor Királyvárba ér).

-Dany serege, a dothrakiak már az első részben megfognak fagyni a télben ami már itt van. A sárkányok talán megérzik Jonban a Targaryant, meg hogy harcokban edzettebb is, és dobják a barbibabát. Amúgyis ellenszenves csapatokkal szövetkezett most… Dorn, meg Greyjoy… pff.

Aztán Jon odaveszhet a másokkal való harcokban,
ennek Kisujj meg Sanza örülne, meg átvennék Királyvárt is, de Arya majd legyakja Jaimiet, majd Kisujjat, Sanza meg véletlen áldozat lesz.
így haverja Grendy lehet a jogos király Királyvárban, Bran meg lehet észak ura.

kuktin - 2016. 06. 29. 00:10

CyClotroniC! ez egy jó írás ! olvasnék még többet tőled!
HBO ha csak két évre tervez GoT-al akkor jó kis szarba kerül. Gyakorlatilag nem maradt nézős sorozata. (bár nem igen féltem hiszen a HBO.ról beszélünk)
Most volt először hogy nem egybe daráltam le a sorozatot hát hiba volt. Nincs igazán gondom a sorozattal 9-10 rész kárpotolt mindenért!

winnie - 2016. 06. 29. 00:11

“BO ha csak két évre tervez GoT-al akkor jó kis szarba kerül. Gyakorlatilag nem maradt nézős sorozata”

két év alatt kábé 6-10 új sorozat indulhat (köztük a the deuce, a big little lieas és a westworld), s ha abból indulunk ki, hogy eddig sem a got volt a legjobb sorozata a csatornának (a leftoverstől a veepig akadnak azért jobbak – és a curb your enthusiasm is folytatódik), és, hogy most indult egy újabb nagyon jó sorozatuk, akkor nem hiszem, hogy gond lenne. .

Hepciás - 2016. 06. 29. 00:16

“most hogy elkezdték kiszolgálni a rajongókat”

Remélem ez nem azt jelenti, hogy majd sosem az fog történni ami logikus/racionális lenne, hanem mindig csak az amit elvárnak az átlagnézők…

Thrasher - 2016. 06. 29. 00:20

Eh, mindegy…
Jó ez még mindig, és persze, magas az általános minőség, de az veszett ki már belőle, ami miatt nem csak jó, hanem REMEK volt.
Egyszerűen megírt, de látványos sorozatból van elég, és amúgy sem az olyanokat szerettem igazán soha…

Plastchu - 2016. 06. 29. 00:22

Nem arról volt szó, hogy Dany meddő lett a vetélés után? Ergó alkalmatlan a trónra és a házasságra a középkori törvények szerint, ahogy egy herélt pali sem lehetett uralkodó hivatalosan, tehát ezért nem is lehetett Theon sem királyjelölt. Még a magyar Árpád-házban is volt erre példa, mert Könyves Kálmán így akarta a későbbi II. (Vak) Bélát megnyomoríttatni és uralkodásra alkalmatlanná tenni, de végül csak a megvakításra került sor…

A évad egyébként elég lagymatag lett a közepén, mert ahogy sokan említettétek, néhány beszélgetés csapnivaló, ízléstelen és bántóan suta volt. Tyrion és a viccmesélés… Fájdalmas volt nézni, mintha egy rajongó fan fictiont ékeltek volna be időhúzásnak. A pucérkodás és a gyilkolás pedig kissé öncélú már, de azért csak sikerült pár fordulattal még mindig meglepniük. Sajnos magáról a világról és annak felépítéséről elég keveset adtak át a sorozatban, mert a legtöbb beszélgetés kimerült a szex vagy a megölöm, nem ölöm meg játékban. De az utolsó két bővített hosszúságú rész már-már mozifilmes volt, tehát tuti ezek vitték el a 100 milliós büdzsé jelentős részét.

fireblade - 2016. 06. 29. 00:37

Ha az HBO befejezi ezt a sorozatot, valaki leküldhetné nekik angol nyelven Skandar Graun történetét :)
abból iszonyat jó fantasy sorit lehetne nyomatni…

sgtGiggsy - 2016. 06. 29. 00:46

Nem tudom, én Cerseit továbbra sem érzem annyira erős főgonosznak, mint Ramseyt. Ramsey minden szadistasága mellett is okos volt, ismerte az emberi természetet, és kivételes ügyességgel szervezkedett, Cerseiről pedig ezek egyike sem mondható el. Gyakorlatilag az egész sorozat alatt nem volt olyan lépése, amivel nem saját magát szopatta meg. Iszonyat okosnak hiszi magát, de végtelenül ostoba. Ha csak ezt az évadot nézzük, először a rátartiságával kibulizta magának, hogy betiltsák a trial by combat-ot (eszébe jutott volna a főverébnek ilyesmi, ha nem pár nappal korábban tépi le az egyik embere fejét a zombi-Clegane? Kétlem), aztán a saját életét mentve kiirtott egy rakás nemest, fél Westerost maga ellen fordítva és öngyilkosságba hajszolva a fiát. Ezek után ha nem irtatik ki rövid időn belül a Lannister ház, az csak Tyrionnak lesz köszönhető. Hiába koronáztatta magát királynőnek, a Vastrónt Daenerys érkezése nélkül is elvennék tőle, mert annyira a Lannister ház sincs nagy, hogy egy ekkora sértést ne toroljanak meg rajta a többiek.
Ezzel együtt az valóban érdekes lesz, hogy milyen akadályokat igyekeznek majd Daeny is a trón közé gördíteni. Cersei egyelőre csak egy agyoncsapni való légynek tűnik, és nagyon irreális lenne, ha a hetedik évadra növesztenének neki agyat a készítők. Esetleg Qyburnben látok lehetőséget egy valóban erős ellenségre, de egy olyan királynő alatt szolgálva, akit ennyien nem fogadnak el, szerintem sok lehetősége neki sem lesz. A templom felrobbantása a köznéptől a nemesekig mindenkit Cersei ellen kellett fordítson. Az udvar lehet fél tőle, de ez a házakat, akiknek prominens tagjai haltak a templomban, nem fogja megakadályozni egy összefogásban.

nade - 2016. 06. 29. 01:26

Jah még egy..hülye Sam mi a francnak lopta el az apja kardját? nem az övé, még él az apja, meg ő amúgyis könyvmoly lesz. Továbbá a hosszú úton nem ment a kardja után a család, miközben tudták hova tartanak? ez (is) gáz. Jah és a könyvtárban nincs is náluk… a hotelben hagyták? fáj a hülyesége.

drx – 2016. 06. 28. 21:39 “Jon … még mindig egy balfasz. Sansanak több érzéke van ahhoz, hogy hogyan lehetne megnyerni egy csatát.”
ugyanmár. Sanza egy HP. Kiírhatnák már. A csata előtt is mit levágott? “S:Miétnem kérdezel engem, én ismerem Ramseyt?! -J:Jól van mondd mit tegyünk? – S:Nemtudom:(”
Az első rész óta a hülye személyisége miatt halnak az emberek körülötte. Most se tetszik neki hogy Jont sztárolják, fog még szart kavarni.

Happy Zoidberg – 2016. 06. 28. 22:32
“szperó” , uhh bakker.. te voltál a múltkor a sárki-s? vagy nem is tudom már minek becézte(d?) a sárkányokat..

sepörd - 2016. 06. 29. 03:32

Arya kitanulta a mesterséget, hogy hogyan nem számít, “csak úgy”. hát köszi.

Geza Kovacs - 2016. 06. 29. 03:32

Jó volt, izgi volt, de elég nevetséges most már tényleg, ahogy a ww-k témáját kerülik még most is. Már több ezres zombiseregük is van, de marhára nem érkeznek meg még a falhoz sem. 6 évad alatt sem, pedig már a legelején azzal kezdtünk, hogy ezek indulnak lassan.

Úgyhogy arra jutottam, hogy vagy nem is léteznek a waljerek, csak a történet szimbolikus gonoszai igazából pár szereplö fejében, vagy csak a faltól északra lévö dolgok izgatják öket, és marhára nem is jönnek soha a falhoz támadni. Kétségtelenül ez a legolcsóbb megoldás :-)

Az se túl bíztató, hogy Benjen megjegyzése szerint amúgy is varázsigék védik a falat a halottaktól, tehát igazából a falat hiába is ostromolják, akkor se tudják átlépni. Remélem ez nem a száluk sunyi lezárása akar lenni.

PuMa - 2016. 06. 29. 03:52

Geza Kovacs
szerintem ezzel magyarázták, hogy eddig miért nem mentek neki a falnak. Most azonban Bran-en ott van az Éjkirály jele, amit ő valószínűleg elfelejtett, így majd szépen miatta fognak tudni átmenni. Ezt gyanítom.

nade
Nem ő volt, hanem DarkEagle :)

Évad 6.5/10, de csak a lezárás miatt, mert ez visszaadta a reményt. a 9. részig 3/10. Nem örülök, hogy a nagy végkifejlet felé haladás közben elveszett a logika…

Uszadékfa - 2016. 06. 29. 04:41

A negyedik és ötödik évad nem után végre egy évad, ami végig lekötött. Minőségi szórakoztatás. Minden percét imádtam. Bár a hegyet megnéztem volna még egy trial by combaton. :)

Dante22 - 2016. 06. 29. 05:49

Igazán jó évad volt.Ez is. Nagyon rossz néző közönséggel:D

Margarey terve egyértelmű volt,ha oda figyel mindenki a részletekre.Ő sugallta Tommennek,hogy töröljék el a párbaj általi igazság szolgáltatást Cercei ügyében.Így végül is Tommen biztosan halálra ítélte Cerceit.(mivel nem a Hegy tud kiállni érte,hanem a septonok ítélkeznek felette)Sajnálom,hogy nem sikerült ,mert mint ember Margarey fényévekre értékelhetőbb karakter volt,még ha számító is,(mondjuk ebben a világban ki nem az),mint Cercei…Valóban Cercei eddig azért volt érthető,mint ahogy Tonic is írta,hogy a gyerekeiért tett mindent.Mostanra igazi Őrült királynővé változott..(egyébként a végig egyforma megtört,erőltetett félvigyor a képén,nekem végig azt sugallta,hogy bekattant)A történet szempontjából így sokkal érdekesebben fog alakulni az egész..
Nem értek egyet az itteni hozzászólók egy részével,én nem vesztettem el sem az 5.ik sem ebben az évadban az érdeklődésem,nagyon jó évad volt.A 6.ik évad finálé pedig valóban a sorozat csúcspontja volt eddig.Nekem ez az évad is szokásos GOT minőség.Továbbra is a legjobb sorozat maradt.

ayren - 2016. 06. 29. 07:46

CyClotronic
Igen, nekem is pont az jutott eszembe Cersei jövőbeli halálát illetően, hogy az lenne a legstílszerűbb és pszichológiai szempontból a leghihetőbb, ha Jaime végezne vele. Az őrült király után az őrült királynővel.
Aki mellesleg megölte az utolsó gyereküket is, az utolsó fontos kapcsot is közöttük, hiszen Jaime a karakterfejlődésével már elég régóta távolodik a testvérétől.
Tulajdonképpen kb. ugyanazon a szinten álltak a történet kezdetén, azután Jaime elkezdett jobbá válni, Cercei meg fordítva, úgyhogy mostanra eljutott a hideg szívvel végrehajtott tömeggyilkosságig.

Risi92 - 2016. 06. 29. 07:56

r.i.p margaery <33333

Cardas - 2016. 06. 29. 08:13

kevésbé volt orbitális baromság, mint a season 5, de még mindig orbitális nagy baromság. a veréb indítékai hülyeségek, tommen döntései hülyeségek, a csaták szépek de buták, a csavarok kiszámíthatóak, a karakterek értelmetlen dolgokat csinálnak, teli an fan service-vel, és szenzációhajhász az egész. csak azért fogom tovább nézni, mert egy ilyen hányadék után kétszer jobban fogom élvezni a könyvet, mintha csak önmagában nézném.

Itchap - 2016. 06. 29. 08:23

Azért nekem Sandor hiányzott a végéről. Az a zene, ami a legvégén van, amikor vonul az armada, fent van valahol?

Plastchu - 2016. 06. 29. 08:36

Itchap: Már az egész évadé fent van. “The Winds of Winter” a szám címe, amit keresel. :)

Itchap - 2016. 06. 29. 08:45

Plastchu: köszönöm szépen, rá is nézek azonnal! :)

Benzin - 2016. 06. 29. 08:54

@ayren:

Jaime a karakterfejlődésével már annyira régóta távolodik a testvérétől, hogy mindössze 2 epizóddal ezelőtt volt az utolsó szerelmes vallomása (amelyben elmondta, hogy kb. egy dolog érdekli ebben a kuplerájban, visszatérni a szereleméhez)

(mondjuk az elnéztem volna, ahogy a Frey bulin elkapja Arya Starkot, a kis aranykezével, ahogy a Bronn ajánlotta neki)

ayren - 2016. 06. 29. 09:11

Benzin
Ja, csak én azt annyira azért nem hittem el, hiszen Edmure manipulálása volt a cél, hogy a fickó elhiggye, bármire képes, hogy mielőbb visszatérjen Cercei-hez.
Nyilván még vannak érzelmei, de szerintem töredéke annak, amit a sorozat elején érzett.
Amúgy meg Brienne felé is finoman érzékeltettek egyfajta vonzalmat, ha olyan piszkosul szerelmes lenne a nővérébe, nem érezne így más nő iránt.

Eni - 2016. 06. 29. 09:42

Sokakkal ellentétben nekem nem tetszett a rész elején a zene. A zongoraszóló túl steril volt a sorozathoz és konkrétan zavaró volt számomra. Ahogy szépen bekúszott a hegedű onnantól már visszatért a GoT érzés.

Tommen halála pontosan olyan semmirekellő volt, mint ő maga.
Margaery miatt azért fáj a szívem, de hát ez van.

Nagyon tetszik, ahogy az évad végére szépen felállt a sakktábla. Nyilván a következő évadokban túl sok meglepetés azért nem fog érni senkit, de ettől függetlenül ugyanúgy izgatottan várom a folyatást.

ayren - 2016. 06. 29. 09:54

Látom, azért annak a nézésnek az értelmezése Sansa és Kisujj között nemcsak nekem nem egyértelmű. A comment com-os fináléösszefoglaló írójának is az jött le, ami elsőre nekem (amit a másik poszthoz írtam tegnap), hogy Sansának annyira talán nem tetszett, hogy nem ő lett a Stark-ház feje. A gesztusok ellenére is, amit tett Jonnak (pl. szülői háló átengedése).
Hogy mi az igazság, az sajnos, majd csak jövőre derül ki.

_Peter - 2016. 06. 29. 11:02

Kiszámíthatóság ellenére látványos volt az akció. Már rég tudni lehetett wildfire lesz. Az se lepett meg Snow ereiben királyi vér folyik, csak régebben én Robertre tippeltem, de így még logikusabb. (a színész szörnyű) Sztori szempontjából a robbanás azért nem tetszett, mert végletekig elhúzták a szektás témát, utalgattak Margeory tervére, aztán most hirtelen füstbe ment minden magyarázat nélkül. Nem tudtuk meg mi lett volna a játszma a főszektás ellen. Túl gyorsan és kényelmesen lett megoldva, oda lett mindenki: szektások, Tyrell tesók és a Lannister nagybácsi is a Small Councilből. Szőnyeg alá söpörték a dolgokat az írók. Valószínűleg a nyanyát azért különítették el, legyen azért még hosszabb bosszú is valamennyire.

Részemről is Team Sansa, végre a szenvedés után igazi kavarógép lehet belőle a csata és Ramsay után. Remélem olyan irányba viszik el, hogy profibb játékos lesz Baelish-nél is.

Cersei (Lena) amilyen fejeket vág nagyon bírom. Csak kár volt a jóslatért a kiszámíthatóság miatt. 3 gyerek pipa, majd még Jaime mint Queenslayer…
Olyan lesz az uralkodása, hogy Westeros népe nem hódítónak látja Dany-t, hanem felszabadítónak aztán az északiakkal mehetnek a zombik ellen.

Destrock - 2016. 06. 29. 11:03

A Fal le fog omlani!
A Jon, Dany, Cersei, Jamie, Sansa, Arya hatosból legalább 50% leköszön a végén!

kalapkabát - 2016. 06. 29. 12:10

A rész jól sikerült és szerencsére nem voltak jellembeli, tudásbeli kiugrások.
Cerseinek szoktak jó ötletei lenni de már többször is kibeszéltük hogy nem bír 1 lépésnél előrébb gondolkodni. Hogy a robbanással kit ől meg, milyen hatása lesz azt egyszerűen képtelen felmérni.

@Peter:
Írsz a kiszámíthatóságról aztán a csalódottságról hogy nem gondoltad hogy így alakul mert másról beszltek… Nahhh… Kérem szépen..

Anthonz - 2016. 06. 29. 12:20

Nekem úgy tűnt, hogy Sansa kifejezetten örült, inkább Kisujj miatt volt aggódó.

Arya “hagyja a francba a listát”, mi van?? Pszichopata lett?? Ez a GOT, nem valami rajzfilm :)) Szerintem teljesen rendben van ha bosszút áll.

bazs1 - 2016. 06. 29. 12:47

SPOILEREK vagy JÓSLATOK inkább

– Egyre biztosabb vagyok a három sárkány fej/lovas teóriában

– +1 Jaime végez Cerseivel

– Melisandre mellett Samnek is szerepe lesz a fehérek legyőzésében (talál valami fontos infót a könyvekben:D)

CyClotroniC - 2016. 06. 29. 12:47

Anthonz: Az lehet, hogy baromira passzol a GoT világába, de nem sokkal tragikusabb, sötétebb és izgalmasabb, ha valaki ki akarja onnan majd rángatni, ha egy idő után neki is feltűnik, hogy mi lett belőle, mintha csak menne a listán végig pontról pontra, mert akkor nem kell és nem fog szembenézni önmagával? A pszichopata dolog is csak azért vitatható, mert viszonylag kevés interakciót látunk közte és a külvilág között. A színésznőt megkímélte ugyan, ami alapján van még benne valamennyi empátia, de nekiállni pitét sütni a gyerekekből és megetetni Frey bácsival nem csak szimpla bosszú, hanem ki akarja élvezni minden egyes percét.

Egyébként ha már Arya listája, engem az érdekelne, hogy miért rövidült le asszem az 5. évadra, amikor talán Braavos-ban volt elsorolva utoljára. Korábban például Melisandre, Beric, Thoros rajta volt, ott már elvileg egyikük sem. Csak mert érdekes lehet még a találkozása Mel-lel, ha tényleg rajta van a listán. Bár az iszonyú gáz lenne, és nem csak azért, mert nagyon rajta vagyok még azon, hogy Melisandre még csináljon valamit, hanem ha így is úgy is ki akarják írni, akkor az Davos-t jobban megillette volna. Mindenesetre remélem már nincs a listán, sőt éppen ő irányíthatja majd Arya-t Jon-ék felé, ha összefutnak. Persze ha nincs rajta, akkor jó kérdés, hogy mire fel került le.

káposzta - 2016. 06. 29. 13:08

Nekem tetszett a rész, de eléggé hiányoltam a WW-ket, reméltem hogy látni fogjuk őket az évadzáróban… Én nem hiszem Bran miatt fog leomlani a fal, ennél azért valami ütősebb dologra gondolok. Meg azt sem hiszem hogy ő erre nem gondolna, mikor a múltkor is elcseszte Hodorral… Azóta Benjen bá’ csak helyrerakta. :D Vagy legalább Meera fog gondolkozni.
Sansa nekem nem tűnt féltékenynek, inkább csak aggódott Littlefinger vágyálmai miatt. :P
Arya elég nagy pszichopa lett, szinte már Ramsay szintjén van. Ez nekem valahogy nem jön be, még akkor sem ha az illető nagyon is megérdemli. Ned biztos örülne ha tudná a kislánya emberekből csinál pitét. xD
Amúgy fura hogy még vannak olyanok akik szerint Robert Jon apja, nem Rhaegar… Nekem egyértelmű hogy R + L = J
+ Cersei ruhája tetszett, kicsit olyan volt mint az apja. Ha agyilag nem is. :’D

Malachi - 2016. 06. 29. 13:08

nem reagálok most mindenre, mert mire a végére értem elfelejtettem mit is akartam, de a lényeg: nézzétek meg újra talán az évadot, mert azért elég világos volt az egész Cercei-Tommen-Margaery kavarás, meg a Sansa-Kisujj, Sansa-Jon dinamika is. ott van minden a részekben.

öhm, amit akartam az megint csak Arya (kiskedvenc, hehe) szóval ne mondd már Cyclotronic, hogy több évados készülődés, kiképzés, és sikeres vizsga után azt várnád, hogy egyszer csak teljes hátraarcot csináljon és hagyja a fenébe a bosszút. az lenne az egész sorozat legidiótább húzása. vagy inkább úgy mondom, hogy most az lett volna. a végére talán olyan szálat írnak neki, amitől megváltozik – de egyelőre ez nincs a pakliban.

nem volt rossz évad, de összességében tényleg az eddigi mélypont sajnos. most az utolsó résszel nagyot gurítottak, szuperül egyben volt. remélem megmarad ez a lendület a maradék részekre is, meg kapunk megint érdekes, szépen kifejtett konfliktusokat, mint korábban. hátha!

Wall-E - 2016. 06. 29. 13:18

Egyébként a wildfire, ami a templom alatt volt, annak ekkora koncentrálságban elvileg tovább kellett volna terjednie mindenfelé nem? Erről híres, hogy kiszámíthatatlan és ellep mindent. Szóval ez a része nem egészen hihető, hogy úgy tűnt, csak a templomra és körben arra a területre koncentrálódott a pusztítás, elvileg akár az egész városra is ki kellett volna terjednie. Erről ki mit gondol? Nem tudom volt e már téma, vagy ez egy olyan része a dolognak, amit szimplán el kell engedni. :)

ayren - 2016. 06. 29. 13:38

Arra azért kíváncsi lennék, hogy Királyvár népe hogy fog reagálni arra, hogy Cercei felrobbantotta az összes ellenségét a vallási vezetőjükkel együtt, plusz X számú ártatlan honpolgárt a templom körüli városrészben.

CyClotroniC - 2016. 06. 29. 13:39

Malachi: Én azt kívánom csak, hogy Arya-t érjék olyan külső impulzusok, találkozások, amitől megkérdőjelezi a listáját. Egy jól felvezetett lelki vívódás az ő hátterével kifejezetten nagyot is üthetne, akkor érne csak be igazán ez az önmaga keresése és a történtekkel való szembenézés, megbékélés is.

Sniper - 2016. 06. 29. 13:57

” fireblade – 2016. 06. 28. 22:20

Ki fogad velem? Jon összejön Danyvel a végére..simán ez az irány..és övék a trón :)”

” hagymásbab – 2016. 06. 28. 22:47

Figyeljétek meg, a végén össze Jon és Daenerys és lesz sok-sok kölök. :))”

—————————————–

Én is ezt “vízionálom”…

pluhi - 2016. 06. 29. 13:57

Az utolsó két rész korrekt volt, megmentette az évadot. Hálisten nem lesz idejük tökölni a köv. 13 rész alatt, ha mindent le akarnak zárni. 7/10

ayren - 2016. 06. 29. 14:00

Na jó, ez merész feltételezés, de mi van, ha a könyvtárban Sam talál valami titkos infót arról, hogyan lehet könnyen, gyorsan valíriai acélt (esetleg sárkányüvget) előállítani, Gendry meg, aki ugye kovácslegény, valamiképpen segít Jonéknak technikailag kivitelezni? Így felfegyverezhetik a sereget még időben.

ayren - 2016. 06. 29. 14:02

“Figyeljétek meg, a végén össze Jon és Daenerys és lesz sok-sok kölök.”

Ja, és a vérfertőzés miatt mindegyik úgy néz majd ki, mint Toulouse-Lautrec. :)

PuMa - 2016. 06. 29. 14:07

Wall-E
Szerintem is nagyobbat kellett volna ütnie, de bár ez lenne a legnagyobb következetlenség/logikátlanság az évadban :)

Thunder - 2016. 06. 29. 14:08

jót tett a sorozatnak, hogy végre nem szerteágaznak a szálak és gondosan felépített kulcsszeereplők halnak öncélú és értlmetlen halált, hanem végre konvergálnak.

Ismerek olyat, aki miután elolvasta – még az hbo sorozat előtt – az össze könyvet, annyira csalódott lett a fenti jelenség miatt, hogy egy könyvtárnak adományozta az összes könyvet :)

Továbbra is vannak ostoba és kihagyott ziccerek, pl Arya vonala a tökéletes mellékvágány példája hosszú hosszú részekre. Ha azt akarják bemutatni, hogy hogyan lesz belőle egy profi bérgyilkos alakváltó képességel, akkor ehhez nincs szükség másfé évados mellőzésre – és dögunalomra. Sokkal változatosabb és érdekesebb utat érdemelt volna. A másik érthetelen vonal a verebek térnyerése királyvárban. Ahogy már korában is írták előttem szólók, semmiből jött fanatikusok nem tudtak volna ilyen gyorsan ilyen totális befolyát szerezni, hiszen ott volt a Lannister sereg, ezen felül pedig a Tyrel sereg, ezek a kiráynak esküdtek hűséget és Cersei sugallatára pillanat alatt Thommen lefogathatta volna az egész társaságot. Főveréb egyébként kíváló volt a szerepében.

Még egy: a fattyúk csatája, hát ez kb olyan volt, mint
Zuzu Petasszal beszélgetni, enyhén szórakoztató, de inkább kínos – nézni :)Vegyük csak példának a gyűrűk urában lévő páncolozott trollok és a mi wun wun-unk közötti meglévő potenciál kihasználatlanságot … vagy Jon bántóan ostoba reakcióját az elején, mikor nekiindult egyedül. Ahh …

Mindenestre a tábla felállt a végjátékhoz, a vonalak tisztázódtak, a bábuk mozgásban – jó alapot képez a jövő évi történésekhez :)

Mark Bolt - 2016. 06. 29. 14:56

Happy Zoidberg – tehát akkor egyetérthetünk, hogy ez a szektás szekciót úgy ahogy van elbaszták, és megkönnyebbülés, hogy vége lett. A könyvtől várok majd utalást erre, szerintem a Martin ezerszer jobban kidolgozza ezt a szálat amit valszeg csak vázlatosan mondott el a forgatókönyveseknek, akiknek ezt sikerült kihozni belőle. Martinnak legalább lesz dolga itt, lesz értelme megvenni a könyvet. :)

Benzin - 2016. 06. 29. 14:56

@CyClotroniC:

Részben már megtörtént: a Vérebet ugyan otthagyta meghalni, de levette a listáról (6×3-ban nyilatkozik erről Arya a robotcsajnak).

Nok3dli - 2016. 06. 29. 14:58

secret – 2016. 06. 28. 21:46
“a zene szerintem kissé leftoveres volt.”

Igen, pontosan nekem is az ugrott be már az első jelenetnél is, csak nem tudtam honnan olyan ismerős ez, aztán a végén is ezen törtem magam mire beugrott, hogy ez a Leftoversre emlékeztet!

Mark Bolt - 2016. 06. 29. 14:58

Ja, ha vége a sorozatnak, el tudjátok képzelni, hogy a HBO valami spin-offot tervez még hozzá? Például összerakhatnák az események előzményeit, vagy még korábban a sárkányok korába is visszamehetnének. Vannak még lehetőségek ebben az univerzumban, ki kellene használniuk.

Crias - 2016. 06. 29. 15:01

AMúgy azzal ugye tisztában vagytok hogy Arya csak a patkánykirály jóslatát váltotta be vagy mi is volt az a mese, hogy a gyerekeit kellett megennie már nem emlékszem rá de nekem rögtön ez ugrott be amikor frey papával megetette a gyerekeit :D

winnie - 2016. 06. 29. 15:16

Mark Bolt: a készítők nyilatkozták, hogy nincs ilyesmi tervbe véve. hogy másokkal meg merik-e csinálni, az más kérdés, de nem valószínű, hogy nélkülük belevágna a csatorna.

magyarázom - 2016. 06. 29. 15:32

Thunder:

Azt hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a világ nem a hatalomra törő nagy házakból és a katonáikból áll, hanem kisebb házakból, civil emberekből, szegényekből. Sőt, ők vannak többségben. És ez Királyvárban hatványozottan igaz, hisz akinek nincs munkája, rokkant, koldus, az mind inkább a nagyvárosban gyűlik össze, nem vidéken (ahogy mai világban is), mert esetleg ott van meló (pl. lehet besúgó vagy örömlány), vagy csurran cseppen innen-onnan.
A gond ott volt, hogy a verebek a védelmükbe vették ezeket az embereket (emlékezetes a főveréb kajaosztós jelenete). Ha valami történik vele, vagy a verebeivel, nem csak az a pár hit katonája fordul a király ellen, hanem nagyjából az egész lakosság. És az ellen már édeskevés a városban állomásozó Lannister sereg (főleg, hogy nagy része máshol őrzi a békét. Ezt azért jól tudta Tommen, (illetve a tanácsosai, főleg Kevan Lannister), de talán még Cersei is, csak ő kicsit hirtelen haragúbb és egy óvatlan pillanatban elfelejtette volna.
De emlékezzünk csak a jelenetre, amikor a régi főseptont és még pár magasrangú embert felkoncolt a tömeg, mert éheztek. Igaz, ott csak pár katona volt, de ennek a népnek nem kellene már sok, hogy a gazdagok ellen forduljon, katonák ide vagy oda.

Egyébként a térnyerés nem volt olyan gyors. Először Cersei adott nekik hatalmat, ez volt az ő nagy tévedése, utána az egész szépen lassan felépült. Végül volt ilyen sugallata Tommen számára nem is olyan rég, de Margery akkor már náluk volt, ezért Tommen nem mert cselekedni, de ő is akart volna, nem kellett hozzá az anyja sugallata se.
Amiről a sorozat eddig nem beszélt – és valószínűleg nem is fog már, mert úgy tűnik a verebeket a robbantással elintézettnek látja a sorozat – hogy a könyvben vidéken is tömegével jelentek meg a verebek. Nem csodálnám, ha Martin súlyosabb szerepet szánna nekik egész Westeroson, de a sorozatban már valószínűleg nem lesz nekik.

Vagy még azt tudom elképzelni, hogy ők lesznek Dany nagy ellenfelei. Elvégre arról volt szó, hogy az egyik őse is csak nagy áldozatok árán tudta lefegyverezni annak idején a Hit-et. És most, hogy nincs egy Főveréb, aki azért józan ésszel kordában tartotta őket, lehet, hogy elszabadulnak. Bár kicsi esélyt látok rá, hogy a készítők ezt a szálat erőltetnék.

Aragorn83 - 2016. 06. 29. 15:52

Varys nem teleportálgatott sehová. Itt egy cikk az ügy kapcsán. De aki, csak egy kicsit is utánagondolt az magától is rájöhetett a dologra.

http://wikiofthrones.com/2458/heres-daenerys-already-reached-westeros-close/

nade - 2016. 06. 29. 16:51

ayren, Benzin
Jaimie-vel kapcsolatban az a kép a 10-es részben azért elgondolkodtathatta, amikor arra ért haza hogy már megint történt valami. Tragikomikus. Szerintem valami olyan járhatott a fejébe: “ó bazz Cercei, mi az istent csináltál már megint?” és nem elég hogy minden egyes hazatérésénél csinált valamint amivel felfordult a világ, de ha megtudja hogy Tommennek is annyi valszeg átértékeli kapcsolatukat..

bellarea - 2016. 06. 29. 17:30

Nekem Sammel és a karddal kapcsolatban az az elméletem, hogy rájön, hogyan kell valériai acélt kovácsolni, összeakad valahogy Gendryvel (akinek a szála még lezáratlan, és én még várom vissza, mint egyetlen élő Baratheont), aki meg is kovácsolja a kardokat, így mindketten nagyon menővé válnak Westeroson.
Illetve még olyasmi is megfordult a fejemben, hogy a Tyrelleket direkt gyengítették így meg, a Tarlyk meg egész nagy család a kastélyuk alapján (és ne feledjük, őket meg is mutatták, a Tyrellek kastélyával ellentétben), és mi van ha átveszik az uralmat Égikert felett? Vajon Tarly papa mit lépne, ha meghalna az örököse, Sam öccse? Visszafogadná Samet vagy a lányára hagyna mindent? Engem ezek a szálak is érdekelnének.

Thunder - 2016. 06. 29. 17:42

Kedves ‘magyarázom’ :)

abszolút jogos, amit írsz és ez vlsz egybevág a D&D páros gondolkodásával. Mégis azt gondolom, hogy alapesetben, akinél a hadsereg kulcsa, annál a hatalom. Lásd pl a történelmi Róma esetében. A hadsereg persze átállhat, lehet forradalom etc., de Cersei minden további nélkül mozgósíthatott volna titkos követek révén, mikor elzárták – Thomment gyorsan meg tudta volna győzni – és a sereg hozzá lett volna hűséges, a verebek pedig potyogtak volna. De nagyon gyorsan :) a ‘hittel’ átitatott népet, pedig gyorsan feledésre lehet bírni – a verebek lemészárlásának végeztével – egy kis kenyérrel meg cirkusszal (hogy rómánál maradjunk) :)

Ami viszont nálam még jobban kiütötte a biztosítékot – és sztem elképesztő jellemábrázolási hiba – mikor úgy alakították a történetet, hogy Thommen elárulja az anyját, (a bajvívás általi ítélet eltörlésével ), akitől csak szeretet kapott. Egy ilyen gyámoltalan, szerény karakter részéről ez totálisan életszerűtlen. Még, ha el is szakítják egy időre tőle és megy az agymosás.

Aragorn83 - 2016. 06. 29. 17:58

nade – Simán levágta, hogy az utolsó gyerekük is meghalt. Különben Cersei nem foglalhatta volna el a vastrónt.

nade - 2016. 06. 29. 18:43

“Figyeljétek meg, a végén össze Jon és Daenerys és lesz sok-sok kölök.”
Dany nem lett meddő (még a banya miatt..)?

Amúgy a maradék sárkányra ott van még Gendry a Baratheon fattyú Baratheon ágról benne is van elvileg Targaryen vér is

kuktin - 2016. 06. 29. 18:56

winnie! nem azt mondtam jó sorozata nem maradt a HBO-nak hanem amit néznek is! (volt egy főnök csere is gondolom annak is meg van a miértje)
The Leftovers a legkülönlegesebb dolog amit TV-ben valaha láttam de mégis alig nézik.

Jeol - 2016. 06. 29. 19:36

Akik Arya-t pszichopatázzák, és kritizálják a sorozatot emiatt, ők mégis mit gondoltak mi lesz, amikor elment gyilkológép-tanoncnak? :D Ha nem lenne kattant, nem is kezdték volna el az “edzését”.

(csak hogy okoskodjak kicsit: nem pszichopata, hanem szociopata)

winnie - 2016. 06. 29. 19:42

jeol: mit számít, hogy a tévé előtt valaki mit gondol annak kapcsán, hogy a tévében valaki milyennek tűnik valakinek?:)

meg egyébként is, sok minden lehetett volna a sztoriból. sokfelé elvihették volna.

ayren - 2016. 06. 29. 19:47

bellarea
Valami ilyesmit írtam fentebb én is 14:00-nál. :)
Így ráadásul lenne valami értelme Gendry visszahozásának.

ayren - 2016. 06. 29. 19:52

nade
Ezt el is felejtettem már. Ez lenne a másik értelmes indok Gendry visszahozatalára.
Hacsak nem mégis Tyrion lesz a harmadik lovas. Az, hogy olyan jól összehaverkodott a sárkányokkal, és azok nem bántották, talán a Targeryen vérére utaló jel.

ayren - 2016. 06. 29. 19:56

nade
De, ezt már sokszor leírtuk, Dany elvileg meddő. Azért elvileg, mert ez ugye egy fantasy, így valami mágikus módon a jövőben még akár újra képes is lehet a teherbeesésre.

Benzin - 2016. 06. 29. 20:13

nade – 2016. 06. 29. 16:51

Még a tagadás fázisában vagyok:D

Nuage - 2016. 06. 29. 20:31

Dany és Jon most komolyan? Két ennyire naív, idealista és uralkodói erényektől mentes karakter hogyan erősíti majd egymást? Hogyan uralnának egy birodalmat, mikor egyikük egy várost, a másikuk egy helyőrséget sem tudott “megtartani”? Nincs víziójuk, nem rafkósak és majd boldogan élnek? Ugyan már! Remélem nem.

Benzin - 2016. 06. 29. 21:26

Örök elégedetlen rokonom summázta a szezonzárót:

“legalább Ser Gregornak van csaja”

Aragorn83 - 2016. 06. 29. 21:39

Benzin: Ez betalált! :DDD

Dalmar - 2016. 06. 29. 21:41

Nekem nagyon tetszett az évad.Pár kommentelőtől olvasom ,hogy Daeneryst sok volt nekik,én majdnem minden jelenetét imádtam.Szerintem szépen felépítették a karaktert.Az utolsó részből egyedül Margaery-t sajnálom a karakterében nagy potenciál volt.De az új kedvencem Cersei lett.Tetszett az a jelenete amikor helyre tette a verebeket.Sokan mondják,hogy nem ért az intrikához.Erre csak azt tudom mondani ,hogy elég szépen megszervezte azt ,hogy az ellenségei élve elégjenek a szentélyben.Azt is kedveltem,hogy nem feledkezett meg a kedves nővérről sem:) (beigazolódott a Lannisterek jelmondata.)Sokan a következő részben valami népfölkelést várnak.De ha jobban belegondolunk,hogy olyan királynőnk van akinek ha nem tetszik valami rád és a családodra gyújtja az egész kerületet,akkor bizony én minden nyilvános megjelenésénél hangosan éljenezném.:)

DeWitt - 2016. 06. 29. 21:43

Olvasva a könyveket erre az új évadra (és a következőkre is) már csak amolyan párhuzamos univerzumként tekintek. Egyik halál kapcsán sem kaptam fel a fejem, hogy ne már, most miért halt meg xy. Majd George bácsi megírja, hogy hogyan is történnek a dolgok.

Arya szerintem meg fog halni, mondjuk amikor az utolsó személyt akarja lehúzni a listájáról. Ott lehet egy kis drámát majd belevinni, hogy mosollyal a száján megy a túlvilágra, vagy sírva amiért nem sikerült teljesítenie a listát.
Mellesleg csak úgy megjegyzem, hogy nem csak a könyvben, de még a sorozatban is él a farkasa (ha jól emlékszem egyik helyen sem említették, hogy meghalt volna).

Jon-Sansa-Petyr hármasból igazából mindenki halálára számítok. A legutóbbi King in the North nem uralkodott sokáig. Sansa esetleg Jon-t védve hal meg, vagy amikor Kisujj eszén akar túljárni, vagy mondjuk Kisujj megölése közben hal meg ő is.
Bár Kisujjból kinézem, hogy valahogy visszadumálja magát Cersei-hez, és ott újra elkezdi kavarni a szart pl éppen Észak ellen.

Varys teleportálása ebben a cikkben jól meg van magyarázva:
http://wikiofthrones.com/2458/heres-daenerys-already-reached-westeros-close/

Látok benne logikát, főleg a lobogókat nézve, bár akkor elég idióták ott az emberek. A térképre pillantva miért folytatnák hajón az utat, amikor Westeros déli része pont Dorne, ami ugye az új szövetséges. Nem több értelme van ott lerakni az összes embert(vagy csak nagyobb részüket) és úgy felmenni Királyvárba?
Ha valaki már linkelte a cikket, akkor bocsi :S
Szerintem lesz valami vihar, vagy Euron csap le a flottára(csak tudnám honnan szerez annyi fát :D ), mert valami késleltetés lesz.

Hodor halálát még mindig hülyeségnek tartom, egyáltalán nem volt számomra akkora döbbenet (mérges is voltam, mert jobban sajnáltam Bran farkasát). Nem értem, hogy a hodorozásról miért nem beszélt Hodor anyja a fiúknak.
-Old Nan, mi történt Hodorral, hogy ilyen lett. Apánk mondta, hogy régebben még normális volt.
-Senki nem tudja fiúkák, egyszer kamaszkorában összeesett a lovak mellett, és csak azt kiabáta, hogy Hold the door, aztán 10 perc után már csak annyit mondott, hogy Hodor, és azóta se mond mást. Szegény pára.

Számomra valami ehhez hasonlóval sokkal hatásobbra sikerült volna a pillanat, mert leesett volna hogy úúúú itt lesz belőle Hodor. Persze így is rájöttem a jelenet közben, de nekem jobban tetszett volna ahogy leírtam. Meg őszintén szólva az egészben nem értem, hogy mit kellett ezen eltitkolni, nem mintha valaki megtámadta volna, és fejbeverték volna egy buzogánnyal.

Mások és a Fal:
Nem értem, hogy akkor ki nem mehet át a falon a varázslat miatt. Már az első évadban átvittek két átváltozottat. Őket öli meg Jon, és égeti meg a kezét, azután adja oda Mormont a kardot.
Sőt jobban átgondolva én sem értem, hogy miért és mire várnak a WW-k. Első évad első részének az első 10 percében már ott van egy rendes white walker(az fejezi le a ranger-t) és ekkor lesz dezertőr a másik a emberke akit Ned lefejez. Szóval már évek óta ott köröznek a Fal környékén. Mi is történt akkor? Hova mentek onnan? Vagy ha már a régi mondák alapján is azt akarta Old Nan mondani, hogy az igazán komoly téllel a WW-k is jönnek/jöttek, akkor miért nem foglalták el korábban Westeros-t? Van egy olyan érzésem, hogy az Erdő gyermekei vagy kik, tényleg csináltak valami mágikus tárgyat amivel le lehet rombolni a Falat, és még mindig azt keresi az Éjkirály és kompániája.

csika7 - 2016. 06. 29. 21:44

Hála úgy néztem ezt az évadot, hogy most újra néztem az elmúlt hat évet is az epizódok között. A Hetek egyháza végighúzódott a sorozaton. Már a 4. évadban feltűnik Lancer Lanister, aki az 1. évben szolgálta Robert királyt és Cercei ágyasa volt, már szektánsként, és a verebeket rajta keresztül emelte be a fősodorba, az egyház élére. Ez olyan mintha most Berlusconi az unokaöccsén keresztül beültetné a hitgyüliseket a vatikánba…. Margarey már akkor amikor Jofrey-val eljegyzést ültek, megmondta, hogy ő lesz az egyetlen királynő. Tommen hitgyülis lett emiatt, meg amiatt is, h Margarey így akarta kitúrni Cerceit a verebeken keresztül. Ebből lett a big bada bumm. Kb ebben az évadban az összes évad feltűnt, néhány fordulat valóban csikorgott, viszont nekem a hősök születései pont az előző évadok szenvedésein keresztül váltak hitelessé, Sansa Tyrion Arya és Jon megtanulták, hogy hogyan térjenek vissza. Még az első évadban el is hangzott, hogy pl a Lanisterek általában egy egész nemesi családot ki szoktak írtani, és a Starkok ekkor gyerekként élték túl. Mind Szűz volt amikor kezdődött a sorozat. És pont ez a szenvedés sorozat váltotta ki bennem a bizonytalanságot, hogy pl Jon valóban túl éli e a csatát, vagy otmarad. Az mindenesetre elmondható, hogy minden hibája ellenére egy kimondottan élvezetes Top kategóriás alkotás, a legtöbb blocbooster mozit simán odaveri a GoT Én visítottam a csatán és a robbantáson is. Ja szerintetek Tyrion honnan vette a tüzet, amikor jött Stanis, Cercei nagyon régóta gyűjtögette, már azt vártam mikor gyújtja be…

magyarázom - 2016. 06. 29. 22:52

Kedves Thunder,

Természetesen igazad van. Én mindig inkább azt keresem, hogy az íróknak miért van igaza, pontosabban mit mivel akarnak alátámasztani. Például amikor Jamie és Mace pár katonával odamasíroztak, hogy megakadályozzák Margery szégyen-meneteltetését, akkor azon a pár verében simán átvágták volna magukat, de mögöttük a tömeg már felhördült, hogy ez nem igazság, nincs egyenlőség.
A fegyvertelen népet, ha nekik rontanak, vagy leölik (de az mégis hogy néz már ki?), vagy őket intézi el a nép, efelől azért ne legyen kétséged. És arról még nem is beszéltünk, hogy a katonák is emberek. Hiába esküdtek fel egy úrra, azt ők is tudják, hogy mit csinálnak. Ha fegyverteleneket ölnek halomra egy nagyvárosban békeidőben, akik között akár ismerőseik is lehetnek, az alapjaiban rengeti meg egy sereg morálját. Nézd csak meg mi lett Stannis seregével, amikor megégette a saját lányát. A sereg fele (!) lelépett.
Azért bonyolult dolog a hatalom. :)

Tommenen én nem csodálkoztam. Az agymosását az anyja ellen már Margery megkezdte, amikor még házasok se voltak, két és fél évaddal ezelőtt (!). Esetleg nézd vissza a részeket. :) Tommen szerette az anyját, de már jó régóta jó sokan az anyja ellen hangolták. Margeryn kívül a főverébbel is többször találkozott ebben a szezonban, Pycell is okítgatta, és – bár nem volt ilyen jelenet, tehát ez fantazmagória – Kevan-nak se volt a szíve csücske Cersei és ő a király segítője volt; biztos elejtett pár szót ellene. Persze senki se nyíltan, csak fű alatt.
Mindenesetre Tommen elég gyámoltalan és esetlen király volt. Mindenki úgy rángatta, ahogy jónak látta, nem volt egy önálló gondolata, akarata. Minden tettét mások irányították, minden szavát mások adták a szájába. Én se gondoltam volna, hogy öngyi lesz, de simán el tudom képzelni, hogy az évek óta való irányítást most elégelte meg, elborult az agya és bumm. :)

magyarázom - 2016. 06. 29. 22:54

Csika-nak is igaza van, ha valaki egybe nézi az egészet, lesznek összefüggések, jelenetek, amiket az évek alatt azért elfelejt az ember, ha nem nézi újra, de a készítők fejében ott vannak. :)

cathy - 2016. 06. 29. 22:59

Arya pszichopata? Mily meglepő, és mily tökéletesen megválaszolta maga a kritika, miért. NEM TALÁLKOZOTT CSALÁDTAGOKKAL és rohadtsok kegyetlenkedéssel találkozott. És már bocs, de ki sajnálta Frey-t? Ha az pszichopata gyilkosság, hogy megölik Walder Frey-t, akkor én még jobban fogom kedvelni ezt a pszichopatát… Sansa a jobb, és fejlődőképesebb…. Úristen mekkora röhej….

fireblade - 2016. 06. 29. 23:07

Arya nem psziho..hanem bosszút áll a családjáért..ennyi..kiképezte magát..de nem lett psziho..semmivel nem ölt többet, mint bármely random szereplő Sandor pl..vagy Ser Mormont..csak másképp..Arya nyilván nem áll ki hogy kardozzunk ha nem muszáj..neki a fortély a fegyvere..
és biztos hogy fontos szerepe lesz..mert ekkora utat a semmiért, kissé erős lenne

Lemoni - 2016. 06. 29. 23:16

Szeretem leegyszerűsíteni a dolgokat. Ha jól értem, Arya pszicho/szociopata, mert gyerekkorától fogva edz, tanul, hogy meg tudja magát védeni, bosszúlistát ír (nem sorozatgyilkos listát!), akik ártottak a szeretteinek, üldözik, menekül, bujdosik, elvetődik, tanul, szenved, megalázkodik, elvisel, túlél, aztán ügyesen felülkerekedik, majd egymaga végrehajtja anyjáért és bátyjáért a jogos bosszút, mindez nem jellemfejlődés. Sansa lúzer módon általában hatalmi pozícióban lévő pasikhoz csapódik, akik kihasználják, meggyötrik, egye fene, majd továbbcsapódik. Ha volt jellemfejlődése, az annyiból áll, hogy rájött, talán a féltesó(nak hitt, egykor lenézett fattyú) nem bántja.

HankMoody - 2016. 06. 29. 23:32

Egyetértek az utoló pár hpzzászólással, Arya nem pszicho lett, hanem jogosan bosszút állt, önerőből, teszem hozzá. Egyébként az is érdekes kérdés, hogy Sansa mosolyogva nézte végig, ahogy egy embert szétmarcangolnak a kutyák, nem minősül gonoszságnak, ugye? Hiszen az ő keze nem lett véres közben.

cathy - 2016. 06. 29. 23:42

Dany fejlődésével egyetértek, bár nem kedvencem, benne látom azt a pozitív potenciált, aminek Sansában nyomát se…

HankMoody - 2016. 06. 29. 23:42

Sansában az zavar még nagyon, hogy ő egy pozitív karakterként van jelenleg ábrázolva, pedig mindenkit kihasznál. A csata is miért kellett neki? Azért, hogy az öccsét megmentse? Nem, csak, hogy visszafoglalja a kastélyát, és bosszút álljon a férjén. Önerőből nem ment neki, ezért fordult Jonhoz, akit szerintem még mindig ugyanúgy lenéz, csak jelenleg nincs jobb választása.

cathy - 2016. 06. 29. 23:45

HankMoody: Pontosan,az persze jogos revans volt (a mellet, hogy tényleg volt benne igazsága) :-D

És kiket gyilkolt le olyan hűűűde nagyon kegyetlenül Arya?

A gyerekeket öldöső Pollivert, a farkasfejleműtő Frey katonát,a kislányverő, pedofil Meryn Trant-et meg a saját házanépével kavaró, szintén pedofil és szadista Walder Frey-t. Jajj remélem Arya tényleg meghal, annyira sajnáltam ezeket a csodálatos karaktereket….

HankMoody - 2016. 06. 29. 23:48

Dany borzasztó idealista, egyelőre még nem alkalmas uralkodásra és sokszor könnyen az ölébe pottyannak a dolgok, lássuk be. De őt alapvetően mégiscsak az igazságérzete hajtja és nem csak a saját érdekeit tartja szem előtt (ellentétben pl. Sansával), szerintem vele azért könnyebb rokonszenvezni.

jerrycomovie - 2016. 06. 29. 23:49

Winry J. Rockbell – 2016. 06. 28. 23:45

Igen, Martin erősen hangsúlyozta, hogy Sansa simán undorodik a törpétől, de közben benő a feje lágya és elképzelhető, hogy alárendeli magát a politikai játszmáknak és “összejönnek”, hiszen Tyrion mindent megtett érte, amit szegényes eszköztárából megtehetett.

Mark Bolt - 2016. 06. 29. 23:52

Azon agyalok, hogy a Khaleseenek ki lesz a westerosi férje. Ugye elsummantotta, hogy férjhez kíván majd menni, és Dárió cicát ezért kell ott hagynia.

Nem nagyon van férjjelölt. Kábé Jamie Lannister az egyetlen, aki szóba jöhet. Jon Snow ugye kiesett, mással meg nem is nagyon van értelme ilyen szoros szövetségnek, kivéve a legnagyobb ellenség fejével, aki a Lannister családból kerülhet ki. Cerseinek nyilván meg kell halnia, és akkor Jamie lesz a vezér. Ráadásul Daenerys és Cersei hasonlítanak, Jamie-nek pont az esete. Szerintetek hülyeség? Tehát majd lesz egy pillanat, mikor szövetségre kell lépni a zombik ellen. Lannistereket nem szabad megsemmisíteni. Ez szülhet majd némi feszültséget persze, hehe.

KisDulcet - 2016. 06. 29. 23:53

Arya-t nem lehet sem psziho-, sem szociopatanak nevezni. Mig a pszihopata genjeibol fakadoan, a szociopata pedig a tarsadalom hatasa miatt nem rendelkezik hagyomanyos ertelemben vett emberi erzelmekkel. Arya azert nem tartozhat egyik csoportba sem, mert ot csakis egy erzes vezerli: a bosszuvagy. Neki igenis vannak erzelmei, szereti a csaladjat es baratait, miattuk akar vegezni a listan szereplo emberekkel, nem onmaga miatt. Kegyetlen, szamito es rideg, kemenyre formaltak az evek, de meg mindig kepes erzelmeket megelni.
Az evadzaro egyebkent zsenialis, es a zenere szavak sincsenek, szerintem eddig a legjobb az eddigi osszes resz kozul.
Jaime nezesebol en azt szurtem le, hogy vegleg lemondott Cerseirol, hiaba szereti. Tudnia kell ekkor mar, hogy felrobbantotta a templomot es hogy halalba taszitotta a sajat fiukat (hiszen vegigjott a varoson, biztosan beszelt valakivel), es ez barmekkora szerelmet elsoporhetne. Azert lett kiralyolo, hogy megvedje a varost a tuztol, erre puff, pont a szeretett no boritja langokba vegul azt. Nem hinnem azert, hogy valaha is kepes lenne megolni Cerseit (emlekezzunk, o az aki inkabb egy artatlan kisgyereket lokott ki egy toronybol, hogy vedje ot), ez inkabb Tyrion profiljaba vagna.

jerrycomovie - 2016. 06. 29. 23:58

Azt sem értem, hogy korábban Jaqen H csak eltakarta az arcát és megváltozott, mint egy bűvésztrükk, de Arya Mission: Impossible módra álarcokat húz le magáról. Az első misztikusabb volt és fantasy-sabb.

cathy - 2016. 06. 29. 23:59

KisDulcet: végre valaki leírja pontosabban, nagyon jól fogalmaztad meg. Bármibe lefogadom, hogy Arya keménysége összeomlana, ha találkozna Jonnal, nincs kőből a szíve.

Jaime és Dany? WOOOOW! Azzal jönne össze, aki megölte az apját? Az lenne ám igazán furcsa, meglepő és görög drámai elem, de nem is rossz! :-D

HankMoody - 2016. 06. 30. 00:02

Én sem várnék Jamie-től egy Cersei gyilkosságot. Az abszurditása és betegessége ellenére, nekem a legszebb szerelmi szál a sorozatban az, ahogyan Jamie bálványozza ezt a nőt és minden hülyesége ellenére kitart mellette (a könyvvel még fel kell zárkóznom, sejtem, hogy ott már más “szelek fújnak”). Szerintem az ikreknek együtt kéne távozniuk, bár gyanítom ez nem így lesz. Jaime és Dany? Személy szerint nagyon nem díjaznám, pont az előbb leírtak miatt. Jaime karakterében szerintem pont ez az érdekes, hogy a királyölő titulusa, a vérfetőző, a gyereket ablakból kilökő etc. húzásai mellett, a Cerseihez való ragaszkodása és hűsége kiemeli a többi karakter közül.

Mark Bolt - 2016. 06. 30. 00:09

Cathy, nem tudok nála jobb férjet Westeroson. :)

Ki méltó Denikéhez? A Vale-völgyi debilhez mégse adhatjuk oda. Jonnak északon a helye, ráadásul unokatestvérek, más meg nincs. A Vas-szigeti csóka jöhetne számba, de ahhoz nem fog hozzámenni az 100. Baratheon családban ki a rangidős most, hogy mindenki kipurcant? Nem tudjuk. Ha végiggondoljuk, Jamie Lannister és Daenerys fognak uralkodni, miután legyőzték közösen a zombákokat.

HankMoody - 2016. 06. 30. 00:10

Egyébként az évadzáró számomra is 10/10. Az évad egésze viszont ingadozó volt. A párbeszédek rémesek voltak végig (a Tyyrion-féle viccmesélést konkrétan kínos volt nézni is), le lett butítva az egész. Viszont pozitívum, hogy nagy előrelépések történtek a cselekményben, nagy kár, hogy ez ilyen áron történt ez meg. Nem tudom, hogy ez a könyvek hiánya-e vagy egyik következik a másikból. Mindenesetre nagyon várós a 7. évad. A zene valóban zseniális volt.

Mark Bolt - 2016. 06. 30. 00:10

Hank, garantálom neked, hogy mire Dani és Jamie összejönnek, addigra Cersei nem lesz életben.

Mark Bolt - 2016. 06. 30. 00:17

Ja, egyébként 100%, hogy Jamie fogja hátba döfni Cerseit.
Ez így lesz majd kerek. :)

KisDulcet - 2016. 06. 30. 00:17

Szerintem nem lesz Jaime-Dany parosunk. Jamie karaktere kierdemelte mar, hogy vegre egy rendes es nyugodt not adjanak melle, es akarhonnan is nezem, ez a no Brienne kell legyen. Osszepasszolnak, es majd miutan valaki megoli Cerseit, Brienne pont ott lesz, es megvigasztalja szoke hercegunket.

VanillaSky - 2016. 06. 30. 00:22

Az újabb “kandidálók” közül Cersei a legkisebb ember, minden tekintetben. Erő sincs mögötte, ész se sok, szóval merem remélni nem sokáig rontja a levegőt.

Mark Bolt - 2016. 06. 30. 00:22

Kurvaszép páros lenne Jamie Lannister és Brienne lovag. :-DD

Nézd, Brienne lehet hogy szerelmes a Jamie-be, de ez nem kölcsönös. Jamie tiszteli a csajt, mint embert, mint lovagot, de ennyi.

Mark Bolt - 2016. 06. 30. 00:25

KisDulcet, a Brienne-Jamie kapcsolat az nem az a kapcsolat amiből házasságok születnek. Brienne lehet hogy szerelmes, de Jamie nem, ezen felül meg mért is akarná feleségül venni?

jerrycomovie - 2016. 06. 30. 00:27
Mark Bolt - 2016. 06. 30. 00:29

Vanilla, szerintem Cersei kitalál majd valamit. Most ilyen okkultista dolgokban játszik, van ugye az a Sith lord tanácsadója, azzal fognak összeütni valami meglepetést. Máskülönben tényleg lemossa őket Dani serege a pályáról 1 epizód alatt. Miközben 12-őt terveznek. Vagy mennyit.

Mit üthetnek össze? Elképzelni nehéz, miután a robbantással valszeg felszámolta a város robbanóanyag tartalékait. Lehet hogy gólemeket fognak gyártani, sok kis Gregor Klegent. Valamit ki kell találni. Vagy marad a menekülés és a kiegyezés Danival. Most így belegondolva nagyobb esélye van, hogy komolyabb csata nélkül Dani meggyőzi Cerseit, hogy adja fel. Ott lesz mellette Tyrion, diplomáciával megoldhatják. Csak az meg túl sima lenne.

Mark Bolt - 2016. 06. 30. 00:31

jerry :DD

HankMoody - 2016. 06. 30. 00:31

Én személy szerint nagyon fogom hiányolni Cerseit, bár tudom, hogy előbb-utóbb távoznia kell. Szerintem ő a legösszetettebb negatív karakter, nélküle nem lesz ugyanaz a sorozat.

Mark Bolt - 2016. 06. 30. 00:35

Hank, én már összefantáziáltam azt is, hogy Cersei a sötét tanácsadójával fogja Westerosra borítani a zombikat. Mer fel kell oldani a varázslatot a falon, hogy át tudjanak jönni, tehát lesz majd egy olyan gonosz pofa, aki ezt megteszi. Ennél jobbat momentán nem találunk egy elzavart, kisemmizett Cerseinél. Akkor ő már ott mindent elveszített, és pusztuljon el mindenki vele együtt – gondolhatja. Na ezért meg hátba fogja döfni Jamie. Akihez meg hozzámegy a Dani. :DD

HankMoody - 2016. 06. 30. 00:38

Oké, ezt a verziót így azért elfogadnám, Mark! ;)

cathy - 2016. 06. 30. 00:55

MarkBolt: ez eléggé jól hangzik!

Platschu - 2016. 06. 30. 00:56

Nem tudom, hogy spoiler-e, de a jóslat szerint Cersei bukását egy fiatal lány fogja okozni. Na most így nem szűkült le a kör, mert Olenna néni ugyan kiesett, de azért Sansa, Arya, Daenerys, Yara, Brienne, Martell libák mind rá fenik a fogukat. Elvileg Margery is lehetne a beteljesítő, hiszen közvetve saját magát teljesíti be a jóslat. Lassan kiderül, hogy tényleg a nők maradnak csak talpon ebben a sorozatban. :D

cathy - 2016. 06. 30. 00:56

Egyébként én Qyburntől jobban félek, mint Cerseitől :-D Piszkosul okos és veszélyes, és nem Cersei lebecsüléseként, de nélküle tuti nem tartana ott, ahol. This is a beautiful friendship! :-D

CyClotroniC - 2016. 06. 30. 01:05

Az empátiát feszegető érv teljesen rendben van, mondom, ha nagyobb mintát kapnánk Arya-ról, normálisabban lehetne ezt látni, de azért ne mondjátok már nekem, hogy nincs abban semmi sérült, hogy egy kislány feldarabol embereket, megsüti őket ételnek és felszolgálja azt az apjuknak. Bosszúnak bosszú. Szerettük Freyt? Nem. Ettől tök normális, hétköznapi reakció ez Arya részéről? Hell no. És persze ott van a bűntudat teljes hiánya is, ami önmagában valóban nem teszi pszichopatává, de mégiscsak az egyik fő jellegzetessége. Nem azért, mert egy Walder Frey-nek bűntudatot kell ébresztenie bennünk, hanem mert egy Arya korú kislánynak – bosszú ide vagy oda – nem kéne félvállról véve embereket ölnie (végignézni és saját kezűleg megtenni nem ugyanaz). Azt meg hagyjuk, hogy például a Gendry-t érintő három nevet elég nagy túlzás felírni egy halállistára.

Mindenesetre nem akarom én Ramsay-vel vagy Joffrey-val egy lapon említeni és ilyen szempontból valóban lehet túlzás a pszichopata jelző, tökre igazatok van, de akkor meg minimum masszív PTSD-je van az őt ért traumák miatt, amit jelenleg rohadtul nem jól dolgoz fel vagy kezel, ami nem csoda, hiszen gyerekként kószálgat egyedül a vakvilágban. Ezért is mondom azt, hogy az lenne az érdekes a karaktere kapcsán, ha valaki, aki törődik vele, megpróbálná felnyitni a szemét, hogy lehet hogy a maradék ártatlanság és jóság is ki fog belőle halni. Ha marad olyan, amilyen most és annyi dolga lesz csak, hogy még egy-két nevet ledarál a listáról, az végtelenül unalmas lenne.

Egyébként ha abban igazatok is van, hogy a “pszichopata” szar címke a kiscsajra, azért pusztán azzal ne mentsük már fel őt a tettei alól, hogy olyanokat öl meg, akik megérdemlik.

Mindezeken felül pedig az is nyilván bejátszik az eltérő megítélésbe, hogy mivel szinte mindenki szürke karakter, hajlamosabbak vagyunk őket világosabb vagy sötétebb árnyalatokban látni, attól függően, hogy kit melyik karakter köt le. Arya esetében nálam pont hátrány, hogy közönségkedvenc figura, pont azért kevésbé izgalmas, mert jelen formájában arra van kitalálva, hogy kiszolgálja a nézőt/olvasót és levadássza a szemétládákat. A ki fejlődött többet dolgot meg úgy látom leginkább, hogy Arya-ban csak felerősödtek és eltorzultak kicsit a kezdeti tomboyjellegű karakterjegyek, míg Sansa valószínűleg lekeverne egy maflást 1. szezonos önmagának, ami egy érdekesebb és sarkosabb változás mindenképpen.

cathy - 2016. 06. 30. 01:16

Nem, persze hogy nem egészséges, de őszintén kitől kapott olyasfajta szeretetet, ami eltántoríthatta volna tőle? Lady Crane volt az első, aki a sok nyomorult szemétláda után kedvesen bánt vele és őt is kivégezték, bumm, már nem is számolta. Neked ő a szürke, nekem meg nem, de ráerőltetni ezt az “úristen mi lett belőle” dolgot nagyon téves. Remélhetőleg neki is kijár egy családi reunion, hovatovább a könyvben Jon érte izgulja szét magát (bár nem tudja, hogy nem az igazi Arya az), nem Rickonért meg Sansáért, a sorozat ezt a lehetőséget is elvette tőle, úgyhogy fogalmam sincs csóri hogy reagálna egy Stark-találkozásra. Ha valaki megérdemli, az Ő, és addig hiába karattyol itt mindenki a magas lóról. :-)

cathy - 2016. 06. 30. 01:17

És Clegane-t bár jófej volt nem sorolom azok közé, akiknek a társaságától Arya megváltozott volna. Talán ha több időt töltenek, fene tudja, de így…

HankMoody - 2016. 06. 30. 01:29

CyClotroniC ezekben maximálisan egyetértek. És tényleg nem egészséges az egész, amit Arya csinál, de én tartom azt, hogy az sújtson le, aki az ítéletet hozta. Vagy hogyan is szólt ez pontosan? (Bár hozzátenném, hogy én magam sem vagyok Arya fan a legkevésbé sem) De Sansa-t semmivel sem érzem különbnek. Sőt, ő bárkit belekever a személyes bosszújába és érdekeibe, a piszkos munkát másra bízza, ő pedig mosolyogva, tiszta kézzel végignézi más kínhalálát. Szerintem ez túltesz a kishúgán. És igen, Sansa valószínűleg lekeverne magának egy maflást, látva azt, hogy mit is okozott saját magának. Borzasztó önző karakternek tartom. A Fekete Várban is azzal vette rá Jont, hogy támadják meg Derest és R-t, mert náluk van az öccsük. Erre Jon ugrott. Ehhez képest, a csata előtt már jelezte, hogy ő tulajdonképpen lemondott a testvéréről. Csak a személyes bosszúja volt a célja az egésszel.
Kissé késő van már, bocsánat ha csapongtam és itt-ott eltértem a tárgytól, csak arra akartam kilyukadni, hogy Sansánál én nemigen látok semmiféle pozitív irányt, ellenkezőleg.. Persze személyes megítélés kérdése minden, tudom. Ez is csak egy vélemény. :)

cathy - 2016. 06. 30. 01:33

Hovatovább az is szimpatikusabb nekem Aryában, hogy évek múltán is gondolkodás nélkül rávágja, hogy Jon Snow a vértestvérem, Sansa meg hol “jajj te nekem Stark vagy” hol “Én vagyok Stark, te nem”. Értékelendő a felnőttesebb viselkedése, de ez még kevés tőle.

CyClotroniC - 2016. 06. 30. 01:59

cathy: Arya a sorozatban szerintem Tywin mellett volt a legizgalmasabb. Egyébként ebben teljesen egyetértek, én is azt mondom, hogy megérdemelné a family reuniont, már csak azért is, mert jót tenne a történetének. Részben miatta, részben meg azért, mert a listán lévőknek sokkal érdekesebb halált is lehet majd írni.

Egyébként nem hinném, hogy nem lenne híre annak, hogy Északon királyt választottak, szóval teljesen a saját döntése lehet, hogy feléjük indul-e. No meg minden esély megvan arra is, hogy Sandor-ékba vagy Mel-be belefut majd, akár úgy, hogy az a két szál már korábban találkozik. Sőt, Brienne-ék is most indultak vissza Harrenhalból, a Frey-ék meg pont útba esnek Észak felé.

Sansa-hoz meg: szerintem én azért is kedvelem őt jobban, mert sokan nem szeretik. :D Pedig szerintem bizonyos szempontból durvább dolgokon esett keresztül, a rossz döntéseinek nagy része pedig legalább annyira született elkeseredettségből, mint naivitásból. Nyilván könnyebb szeretni Arya-t mert vagány, de ha végig az ellenség “fogságában” élsz kvázi, akkor elég kevés esélyed van vagánykodni. Tyrion rendes volt vele, ez vitathatatlan, de igazából a Theon-os szökésig nem volt senki, aki úgy igazán önzetlenül segített volna rajta kikászálódni a helyzetéből, hiszen Petyr is csak kihasználta. Plusz én még mindig hiszek kicsit abban (bár nagyon nem ez a papírforma), hogy trónra fog kerülni, mert egyszerűen túl sok a párhuzam közte és Erzsébet között, még úgyis, hogy a Virgin Queen-nek erősen keresztbe tett Ramsay.

HankMoody: Nekem egyikőjükkel sincs bajom, meg amikor azt mondom – nem csak itt, bármelyik sorozatnál -, hogy XY karakter tetszik vagy érdekesebb számomra, akkor az nem mindig szimpátia vagy szurkolás kérdése, elvégre ezek gyakran villainek. Arya és Sansa esetében sem arra akartam kilyukadni, hogy utóbbi jobb fej, csak hogy eddig többnyire az ő története érdekesebb volt a számomra nézőként.

Rezsidémon - 2016. 06. 30. 02:32

Nem tudom mi az emberismeret ellentéte (naivitás? butaság?) de aki szerint Arya “csak bosszút áll”, arról elmondható.
Már a második évadtól sejtetették, hogy nincs itt minden rendben, de később, a gyengébbek kedvéért már egyértelművé tették, hogy Arya elborult. Premier plánba mutatták, hogy milyen kéjesen élvezi a vérrontást. És keresi rá az alkalmat, nem csak “belesodródott” (3×10, 4×01). Kétbites agya minden futó ismertséget örökbarát-halálosellenség leosztásba sorol, amihez természetesen csak végletekben tud viszonyulni. Amikor valaki minden sérelemért és igazságtalanságért vérbosszút esküszik, az nem azért van, mert sok az igazságtalanság és a sérelem (pedig tényleg sok van), hanem mert a konfrontatív, ellenségkereső, bosszúálló jellem egyfolytában igazolást keres a harci kedvhez. A törzsi vérbosszú mentalitás nem az ellenük elkövetett sérelemből ered, hanem primitív erőszakból. Az, hogy tényleg történt sérelem mellékes, ha egyszer nyilvánvaló, hogy a bosszúálló már-már szexuálisan élvezkedik a visszavágás közben. Márpedig erre olyan szolid utalás történik a GoT-ban, hogy nagytotálban láthatod, amint Arya ‘kielégül’. Általános iskolás szinten kell lenni, hogy ezt ne fogjuk fel.
Eric Cartman is megetette a haragosával a saját halott szüleit. Joffrey is ezzel fenyegetőzött. Ez a színvonala Aryának. Megölöm, megalázom, a képébe mondom, kiélvezem a pillanatot, és “visszaadom a kölcsönt”.
Valaki a múlthéten azt írta, hogy “de Arya sosem hagyna senkit sem szenvedni”. De igen. Már meg is tette (4×10). De úgy látszik ha valaki főszereplő, és “a saját erejére támaszkodik” (bármit is jelentsen ez a baromság, amit rendszeresen írnak), akkor már a szemünknek sem hiszünk, ha azt látjuk, hogy a hős antihős lesz.

szk - 2016. 06. 30. 06:38

Mark Bolt:Miért gondolod, hogy Jon Snow kiesett a férjjelöltek közül?
Ugye jelenleg sem ő, sem Dany nem tudja, hogy rokonok, és ő észak királya. Másrészt a Targaryen családban a vérfertőző házasság követendő hagyomány.

Bár Jon karakteréből kiindulva, ha előbb tudja meg, hogy ki ő, mint a házasság “ötlete” szerintem az esetleges következmények ellenére is elutasítaná.

Benzin - 2016. 06. 30. 08:17

Rezsidémon – 2016. 06. 30. 02:32

Ennyire azért nem bonyolult karakter ez a lány, mint amilyennek itt felvázoltad :D

De látod, a népek imádják..

magyarázom - 2016. 06. 30. 08:45

Arya egyébként a könyvben egy érdekes párhuzamot mutat az elüldözött farkasával, akiről elejtett megjegyzésekből tudhatunk meg ezt azt. Nagyjából azt, hogy egy elvadult, hatalmasra nőtt farkasnak tartják, aki rendes farkasokkal falkába verődve szinte vadászik az emberekre.
Ez Arya-ra eléggé igaz. Elszakadt a családjától, a “nevelése” kicsit félrecsúszott és öldösi az embereket jobbra balra.
Ez egyébként kicsit a misztikus vonalat erősíti.

Én mondjuk személy szerint egy konkrét céllal és ehhez megfelelő eszköztárral rendelkező személynek tartom és nem elemezném túl a személyiségét annak hiányát vagy a személyiségfejlődését/visszafejlődését. De nem vagyok ilyen szempontból szakember.

Már csak azért sem foglalkozok ezzel, mert elfelejtjük az alapvetést, hogy az ember az egyetlen állatfaj – természetesen néhány kivételtől eltekintve, ami erősíti a szabályt -, amely megöli a fajtársát.
Mint írtam vannak kivételek, de az állatvilágban az is valamilyen deformációra, különleges körülményre vezethető vissza.
Namost, ha Arya-val nincs semmi gond, akkor ugyanolyan ember az emberölés szempontjából, mint bárki más, tehát kár ezen fennakadni és túlelemezni.
Ha viszont ő a kivétel, aki valamilyen deformáció, különleges körülmény miatt öldösi embertársait, akkor meg nem ezen kell fennakadni, hanem azon a másik többszázezer emberen, akik háborúkban és békeidőkben öldösik egymást különösebb ok nélkül (mert pl. azt mondták neki, hogy mennyé’ oda, oszt’ öld meg).

De valaki kielemezhetné ezt az aspektusát is, mert az erőszak természetéről vannak aztán elemzések bőven.

HankMoody - 2016. 06. 30. 09:48

Jon szerintem kizárt, hogy házaságot kötne Dany-vel. Illetve, ha kötne is, nem lenne az hosszú életű. Nekem az az érzésem, hogy Jon-nál nem hiába lett sokszor hangoztatva, hogy addig él, amíg dolga van, okkal támadt fel etc. A 9. részben úgy tűnhet, ezt csak azért lebegtetik be, hogy aggódjunk már kicsit érte, de ugye ott eléggé szembetűnik, hogy ő most gyakorlatilag halhatatlan. Szerintem ő csak is azért támadt fel, hogy legyőzze a másokat. Ha ezt megtette, meg fog halni. Ebben biztos vagyok. Számára nem lesz happy end.
Sansa téma: Tervben van egy teljes sorozat dara az elejétől kezdve, igyekszem majd jobban figyelni Sansára, mert valóban sok minden elkerülte e figyelmemet. (Sajnos nálam az is közrejátszik,hogy elég ellenszenves a színésznő is, emiatt sem tudok a karakteréért izgulni. Ellentétben pl. Cersei-vel, aki szerintem kimagaslóan az egyik legjobb alakítást nyújtja már az elejétől kezdve.)

sunrize - 2016. 06. 30. 09:53

Nem akarok könyves spoilerezni, és már régen is olvastam de

—SPOILER—

úgy emlékszem, mintha Euronnak lenne egy kürtje amivel azért még nincs lejátszva ez a sárkányok elleni küzdelem…

—SPOLIER VÉGE—

szóval szerintem ez lesz a bonyodalom plusz ehhez kapcsolódva egy jó kis tengeri csata :)

HankMoody - 2016. 06. 30. 09:58

Arya téma pedig: Rezsidémon, igazad van. Arya antihős és nincs minden rendben vele. De még mindig kérdem, hogy az jobb tett, hogy mosolyogva végignézem, ahogy egy embert szétmarcangolnak a kutyák? Igazából kár Aryát kiemelni ennyire, mint antihőst, meg elborult elméjűt, mert a legtöbb karakter itt bizony az, ha tetszik, ha nem. Csak valamiért a legtöbb Stark szereplőnk felmentve érzi magát, ha ő teszi ezt. (Jon az egyetlen kivétel, ahogy ő elkapta Ramsay-t és elverte a képét, az teljesen rendben volt. Abban benne volt minden düh, minden sérelem. Ugyanakkor teljesen emberi volt és egy percig sem éreztem azt, hogy átment szadistába. A 9. rész végén viszont hiába volt “epic” a kutyás halál, nekem az sok volt, és ezzel Sansa ugyanolyan lett, mint a szadista Ramsay, semmivel sem több. Ez persze áll Aryára is, de igen én értékelem, ha saját maga “erejéből” teszi és ő vágja el a nyakát, saját kézzel öli meg az illetőt, nem áldoz fel érte sok-sok másik embert.Bár nem tudom, hogy a vadakat Sansa vajon embeszámba veszi-e?) No, megint hosszú lett. De ez is csak azt bizonyítja, hogy még mindig milyen jó a GOT, órákig lehetne róla cseverészni.

CyClotroniC - 2016. 06. 30. 10:53

Szerintem Sansa senkit sem áldozott be. Nem az volt, hogy álltak sunyiban a domb mögött és csak a végén masíroztak be, hanem úgy jött ki pont a lépés. Az más kérdés, hogy szólhatott volna az erősítésről előre, de ugyanígy igaz az is, hogy valszeg nem lett volna támadás ilyen hamar, ha Jon nem rohan be. Ezt a részét kár is nagyon történeten belül gondolkodva megfejteni, mert egyértelműen azért jött ki sután a lépés pár helyen, mert kisebb csavarokat és meglepiket akartak a készítők.

A kutyás dolgot végignézni szerintem sokkal lightosabb, mint csak elvágni valakinek a torkát és akkor még pitesütetés nem is volt. Akkoriban városok jártak ki a főtérre lefejezéseket nézni (például Nedét), a kutyás marcangolás meg nem hiszem hogy annyit rontana még a látványon.

Arya meg nyilván antihős, de iszonyú sokan antihősök még. Ami azt illeti még Jaime sőt Tyrion is antihős, csak más alkasztból :)

ADMG - 2016. 06. 30. 11:19

Senki se felejtse el a második évad 10-es részének ezt a jelenetét

https://www.youtube.com/watch?v=gulVUWrADCM

Aszem itt most lehet agyalni mi fog következni a hetedik évadban.

ayren - 2016. 06. 30. 11:33

Szerintem itt mindenki antihős már, kivéve Jont. De éppen ezért egysíkú, nem igazán izgalmas az ő karaktere – amire még rátesz a nem túl erő színészi alakítás.

HankMoody - 2016. 06. 30. 11:38

Igen, szerintem Jon az egyetlen kivétel a főszereplők közül, ő az abszolút hős (ezért is vagyok benne biztos, hogy meg fog halni). A színészi alakítás tényleg gyenge, de a karakter szerintem egyáltalán nem unalmas és egysíkú. Személy szerint sokkal izgalmasabbnak találom, mint a többi álszent “pozitív” karaktert. (Nálam egyébként a Lannister tesók a nyerők, de Jont is nagyon kedvelem)
ADMG: kösz a linket, én már nem is emlékeztem erre. Egy hóborította tróntermet nagyon díjaznék, ha ez várná Dany-t. Bár így lenne!

felix - 2016. 06. 30. 11:42

Sajnos tényleg nagyon kiszámítható lett.És sajnos teli volt ez az évad is logikátlan cselekedetekkel.Voltak benne jó jelenetek de sajnos elenyészőek :/

winnie - 2016. 06. 30. 11:43

“nagyon kiszámítható lett.És sajnos teli volt ez az évad is logikátlan cselekedetekkel.”

ez megint “ööö, mi van?”-kategória. logikátlan és kiszámítható? ha kiszámítható, akkor logikus, nem? vagy ha logikátlan, akkor éppen nem kiszámítható. azt gondolnám, legalább

(egyébként: logikátlan cselekedet = te nem azt csináltad volna? (nem te vagy a sorozatban) vagy nem értetted a logikáját? (ilyenkor csak rá kell kérdezni)

lehet, hogy igazad van, de ha példa is lenne mellé, akkor az ember rögtön tudná, hogy igaz-e vagy marhaság, mert ugye el kell különíteni a GOT esetében azokat a kommenteket, amiknek írói (láttuk, sokan vannak, a többség ilyen) nem emlékeznek korábbi dolgokra, légből kapottnak vélnek egyes megmozdulásokat, stb. a sorozat sajnos/szerencsére annyira szerteágazó, hogy ha egy mezei néző elkezd beszélni egy komolyabb rajongóval, akkor utóbbi órákon át mesélhetne összefüggésekről és dolgokról, amit a mezei néző már rég elfelejtett vagy észre sem vett.)

(és itt nyugodtan kiindulhatok magamból is, mert annak ellenére, hogy simán többet tudok az átlagnál a kommentek miatt, nekem már az is meghökkentő volt, hogy milyen sokan emlékeznek a farkasok nevére, és még siratták is őket. szóval, amikor olvasom például az R+L kommenteket, rögtön az jutott eszembe, hogy a sima “megnézem a vasárnapi részt és lefekszek aludni” nézők hány százaléka tudja, hogy ki fia borha rhaegar.)

ayren - 2016. 06. 30. 11:51

Ja, ez tényleg érdekes, én is a Stark-háznak szurkolok, hogy a túlélők megint a helyükre kerüljenek (és igen, hogy bosszút álljanak, bár a módja persze morálisan hagyott némi kívánni valót maga után mind Arya, mind Sansa esetében), ennek ellenére úgy gondolom, a legizgalmasabb karakterek a Lannister házba szzülettek: első helyen az abszolút kedvenc Tyrionnal, utána meg Jaime-vel, akit egyre inkább tragikus hősnek látok. Cerceit meg (főleg most, Ramsey után) imádom persze gyűlölni, és nézni, ahogy érzelmileg újabb és újabb rétegek hámlanak le róla, amíg tényleg egy őrült pszichopata marad ott a Vastrónon ülve.

ayren - 2016. 06. 30. 11:52

HankMoody-nak ment az előbb

VanillaSky - 2016. 06. 30. 11:54

El is felejtettem Tommen ugrását díjaztam, legalább valami hasznosat is cselekedett regnálása közben és anyunak-apunak is remélhetőleg kitaposta a sírjukhoz vezető nyomorúságos utat.

HankMoody - 2016. 06. 30. 11:57

Egyetértek, a Lannisterek a legizgalmasabb karakterek. (Én mondjuk a Stark famíliát sosem kedveltem, élükön a drága Catelyn-el, akitől a hideg kirázott. Borzasztó álszent és képmutató az egész család, véleményem szerint. Kivétel Jon.)
Felix: Kiszámíthatóbb a történet valóban, mint régebben, de szerintem ez nem feltétlenül baj (bár ki miért nézi), én a logikát sokkal jobban hiányolom. Meg persze a párbeszédeket, az apróságokat. Mintha ezekre kevésbé figyelnének a készítők. De le kéne darálni az egészet egybe, lehet, hogy úgy másképp látnám..

VanillaSky - 2016. 06. 30. 12:04

“Borzasztó álszent és képmutató az egész család,”

Mondod ezt egy olyan család fanboyaként akik a 3 lurkót nem merik felvállalni és aberrált-korcs szerelmüket megőrizték titoknak amíg lehetett.:D

HankMoody - 2016. 06. 30. 12:11

VanillaSky: Jogos :D Nem vagyok fanboy (már ez a szó is jujj :D), egyszerűen az ő karakterüket látom izgalmasnak, elismerem, hogy “gonoszak”, aberráltak, etc. És végtelenül önzőek, de szerintem a Stark família legalább ugyanennyire az, csak mellé még hozzájön a maszlag, hogy ők mennyivel különben és erkölcsösek. Holott nem.

ayren - 2016. 06. 30. 13:01

VanillaSky
Én nem gondolom álszentnek a Stark családot. Ned vagy Jon szerinted az? Szerintem a többiek (a még életben lévő gyerekek) sem azok, egyszerűen a brutális környezet miatt megváltoztak, mondhatni felnőttek. Realistábbak lettek, lásd Sansa.
Ezzel együtt a Lannister testvérek tényleg érdekesebbek, egyrészt azért, mert árnyaltabban, izgalmasabban megírt karakterek (éppen a bennük megbújó sötétség miatt), másrészt meg azért is, mert őket érett, felnőtt (és jó) színészek játsszák, szemben a Stark-gyerekekkel.

Gunsmoke - 2016. 06. 30. 13:01

Sajnálom, hogy szinte minden eltűnt a hatodik évadból, amiért megszerettem(tük) a sorozatot. Elég csak felváltva ismét ledarálni az első és hatodik évadot és egyből szemet szúr, hogy bár minden eddiginél látványosabb, annál kiszámíthatóbb és kommerszebb lett az egész.

Az meg külön meglepett, hogy még a kritika írójának sem tűnt fel az évad legnagyobb hibája, a karakterfejlődés hiánya (illetve a korábban felépített karakterek nullára redukálása).

Az orbitális logika bukfenceket már meg sem említem.

Talán csak az évadzáró hozott vissza valamit a régi (libabőrös) érzésből.

nade - 2016. 06. 30. 13:13

“Arya-t nem lehet sem psziho-, sem szociopatanak nevezni.”

Kéjes vigyorral vágta el Frey torkát, élvezettel darabolta fel fiait és rakta tortába őket. Akár mennyire jogos a bosszú, ha ekkora élvezettel teszi arra ne mondjátok már hogy nem pszichopata. Duh…

HankMoody - 2016. 06. 30. 13:42

nade: Ha így nézzük, de, valóban lehet annak nevezni. De azért ne felejtsük el melyik világban járunk, szerintem ennyi erővel minden második-harmadik szereplőt annak tarthatnánk. És jelzem, még mindig nem csípem Aryát, nem ezért “védem”.
A Stark vs. Lannister témát illetően pedig igazatok van a színészeket illetően, lehet, hogy ez is közrejátszik abban, hogy a Lannisterek jobban meggyőztek, őket alakítják a legjobb színészek (főleg Cersei, és a néhai Tywin). Viszont Ned-et én a magam rézéről nagyon is képmutatónak tartom, de ez igen hosszú lenne, meg meddő vita is, hiszen mindenki máshogy látja a dolgokat, és ez így van jól. :)
By the way, a Tyrell-házat sajnálom nagyon, hogy nem ismerhettük meg eléggé a sorozatban (könyvekkel még fel kell hoznom magam), nekem ők még nagyon tetszettek, kicsit az egyensúlynak tűntek a két ellentét között, tetszett az árnyaltságuk, és Margaeryt szívesen láttam volna királynőként.

cathy - 2016. 06. 30. 14:28

Rezsidémon ennyi égően buta dolgot rég láttam már leírva :-)

Az uyge cuki volt, hogy Frey élvezettel nézte, ahogyan felkoncolják a Stark katonákat? Idióta…

ende - 2016. 06. 30. 14:54

Az nem menti Aryát, hogy a Freyek még nála is gátlástalanabbak.

PuMa - 2016. 06. 30. 14:57

winnie
én értem mit ért azalatt, hogy kiszámítható és logikátlan egyszerre. Például vegyük a nagy csatát. Kiszámítható, mert egyértelmű volt (legalábbis nekem és persze még sokaknak), hogy Jon-ék győznek, Rickon meghal, Ramsay meghal, még az is, hogy a kutyái tépik szét (miután mondták, hogy éheztetve voltak). Ellenben a csata tele volt logikai hibákkal: miért nem bújt el Rickon fedezékbe, amikor ott voltak a kínzócölöpök? Miért nem futott kiszámíthatatlanabbul? Miért nem nézett hátra, honnan jönnek a nyilak? Miért nem találta el a csatában egy nyíl sem Jon-t, miért nem szerzett bármilyen komolyabb sebet egyik fontos szereplő sem? Miért nem adtak a Wun-Wunnak valamit, amivel harcolhat? Esetleg egy pajzsot, amivel védhette volna magát a nyilaktól? Miért nem szólt Sansa a seregről? Sajnos ebben a sorozatban is megjelent a plot armor, aminek nem nagyon örülök :/

HankMoody
nem vitatkozni akarok, csak kíváncsiságból, te miért tartod Ned-et képmutatónak?

cathy
Kérlek ne butázz le valakit random, írd le akkor, mit tartasz hülyeségnek. Egyébként senki nem állította, hogy Frey a megtestesült jóság. De ez még nem menti fel Arya-t az alól, hogy különös kegyetlenséggel ölte meg, és hogy az emberhúsos pite meg külön beteges vonás.

ende - 2016. 06. 30. 15:11

Nem értek egyet ezzel a sokat emlegetett plot armor dologgal. Feltételezve, hogy a mágia, sors, istenek a GoT világ alaperői közé tartoznak, és van egy elvileg nagyon alapvető jóslat Azor Ahairól – ami annyira erős, hogy egyesek a halálból is visszajönnek miatta – akkor a sztori szerves része, hogy Jon igenis karcolás nélkül ússza meg a csatát, amikor mindenkit sündisznóra lőnek körülötte. Ez annak a bizonyítéka is lehet, hogy ő Azor Ahai. (Amúgy a plot armor ugyanúgy védi Daeneryst és Tyriont is, őket mégse emlegetitek annyit valamiért.) Arya meg magából kifordult, őrült gyilkos, valószínűleg soha nem lesz már habos-babos hercegnő, családanya vagy akármi. Ettől még jó nézni, hogy 6 évadnyi konstans szívás után ledarálja a Starkok ellenségeit, akár szó szerint. Nyilván nem kívánok neki happy endet ezek után.

Cave - 2016. 06. 30. 15:23

A Starkok álszentek ? Ned vállalta, hogy örökre rossz viszonyban lehet a feleségével, csak hogy a birodalmat megmentse a további vérrontástól ! Az remlém megvan ha Jon származása kiderül, a Starkok a rokonság okán, a Tullyk a házasság okán, a Martellek a bosszú okán, a megmaradt targ hívek pedig a hűség okán kerülte volna szembea Roberttel és a Lennisterekkel . Ezt sikerült elódáznia 15 évvel, amig Kisujj ki nem nyújtotta kezét a Vastrónért. Catelyn helyzetéről pedig csak annyit, próbálj csak együtt élni egy gyerekkel, aki élő bizonyítéka a féjed hűtlenségének ( még ha ez nem is igaz ), és amikor rákérdezel, házasságod egyetlen komoly veszekedéséhez vezet . Ned akkor egyszer emelte fel a hangját Catelynnel szemben .

cathy - 2016. 06. 30. 15:29

Hál istennek, hogy nem lesz kiskirálylány, arra van elég pályázó. Klasszikus értelemben vett happy end-et én sem kívánok neki, mert unalmas és méltatlan lenne hozzá. Különben is happy end a Trónok harcában? Édes… :-)

Rezsidémon - 2016. 06. 30. 15:37

cathy:

Egy állításomat cáfold meg. Egyet. Csak egyet.
-Aryan nem ment bele önszántából, direkt, elkerülhető öldöklésbe? (De igen, nézd meg a 3×10, 4×01-et).
-Arya nem hagyta ott kiszenvedni a kegyelemdöfést kétségbeesve követelő Sandort, akin még gúnyolódott is? (De igen 4×10, az hogy Sandor végül megúszta mellékes, hiszen Arya nem ezért hagyta ott).
-Nem látunk közelit Maise Williams arcjátékáról, miközben öl, ami rideg, érzelemmentes és kéjes? (De igen, 6×10).
-Arya nem élvezi ki a pillanatot, amikor adósságot törleszt? (De igen, megint csak 4×01, 6×10).
-Eric Cartman nem etette meg az ellenlábasával a halott hozzátartozóit? (De igen, South Park 5×04).
-Joffrey nem fenyegetőzött ugyanezzel? (De igen, 3×10, 4×04).
-Arya nem sipítozik hisztérikusan ha kétségbe vonják a harci képességeit? (De igen, kb. minden Hound-dal közös jelenete).
-Aryan nem mondja szertelen dühvel, hogy “a barátom volt!” olyanokról, akikkel amúgy csak futólag fújta össze a szél? (De igen, a butcher’s boy-ról és Lommy-ról).
-Arya nem ír föl mindenkit a legfőbb identitásává váló halállistájára, aminek a megszállottja? (De igen, ez kb. a legfőbb történetszála).

Ezeket nem én állítom, ezek benne vannak a sorozatban, nem kell nekem elhinni, elég ha megnézed. Ezek így, ízé, egy az egyben le vannak forgatva, úgyhogy nem tudom, hogy érted azt, hogy idióta lennék azért, mert leírom azt, amit minden nézőnek megmutattak a készítők.

Az értelem következő foka az lenne, ha összevetjük Arya bosszúállását a többi pozitív szereplőével.
Jon meghasonulva végezte ki az árulókat, Robb szomorú kötelességként hajtotta végre Lord Karstark kivégzését. Úgy gondolták, hogy ezt kell tenni. Arya ellenben lelkesen áll bosszút, és akit megölt, azt meg akarta ölni. Érezhető ugyebár a különbség? Attól, hogy valaki a jó oldalon harcol, még nem lesz automatikusan nemes jellem, főleg nem a GoT-ban, az árnyalt jellemek, erkölcsi homályzónák és antihősök fellegvárában. Ha ez eddig nem esett le a sorozatról, akkor valami nagyon minimális szinten lehet értelmezési készséged.

“Az uyge cuki volt, hogy Frey élvezettel nézte, ahogyan felkoncolják a Stark katonákat?” – ki mondta, hogy az rendben volt?

cathy - 2016. 06. 30. 15:57

Egyébként egyértelmű, hogy én sem azt szeretném látni, ahogyan csak levagdossa az ellenségeit, de a fenébe is Walder Freyék brutális halála nagyon kellett már. Amint azt fentebb is írtam, ha találkozna végre Jonnal, az egyetlen testvérével, akihez közel állt, helyrejönne benne az, amit eltörtek. :-(

magyarázom - 2016. 06. 30. 15:59

Valaki emlegette már a patkányszakács meséjét és hogy Arya csak azt a hagyományt követte. Ez miért lenne beteg? Nálunk is sokan öltöznek Batman-nek. :D

ende - 2016. 06. 30. 16:14

“Ez miért lenne beteg?” Egy minden morális gátlást levetett, szkizofrén, beszűkült, eltorzult karakterről van szó, aki különös kegyetlenséggel, mégis közmegelégedésre irtja a listáján szereplő neveket. Én sem pont a “beteg” szót használnám, de az úgynevezett “normálisnál” nem is állhatna messzebb.

nade - 2016. 06. 30. 16:32

cathy, abban mondjuk igazad van hogy ráférne Jon testvéri szeretete, de minden másban teljesen jól leírta Rezsidémon – 2016. 06. 30. 02:32 az állapotát.
Továbbá Jon ha megtudja mivé vált a hugicája, megismeri módszereit Melisandra sorsára juthat

HankMoody - 2016. 06. 30. 16:39

PuMa: Nálam Ned már ott elvágta magát, amikor Királyvárban Jaime orra alá dörgölte, hogy ő mekkora áruló és aljas ember, amiért megölte az őrült királyt. Ezt pl. borzasztó képmutatásnak tartom a részéről. Szinte mindenkinek ez állt érdekében, J. elvégezte a piszkos munkát, ő lett megbélyegezve, Ned pedig a hős felkelő..
Cave: Megvan Jon származása, és többször is írtam, hogy ő kivétel! Jont nagyon kedvelem. A többi Starkkal nem tudok szimpatizálni. Fent hordják az orrukat, mindenkinél különbnek képzelik magukat,ugyanúgy lenézik a nem nemeseket, Greyjoy-ügy, etc.
Catelyn-el pedig nem tudok együtt érezni. Szerintem arra nincs mentség, hogy tönkreteszem egy gyerek életét, csak mert nem a sajátom. Nekem mondjuk nem világos, hogy Ned miért is nem szólt legalább a feleségének, hogy nem lépett ám félre, megkímélve ezzel a szeretett asszonyt is, és a gyereket is. De ez is tipikus Ned, mivel megígértem, tartom az esküt, nem számít, hogy ezzel nagyobb fájdalmat okozok sok más embernek, neem, ha egy haldoklónak megígértem, akkor maradjon is úgy! (Ha ezt a későbbiekben majd megmagyarázzák, akkor persze érvényét veszti ez az egész, amit leírtam, de kétlem, hogy meg fogják, tökéletesen jellemzi ez a húzása is Ned Starkot, meg úgy általában ezt az egész famíliát.)
Ezen kívül borzasztóan túl vannak misztifikálva (a farkasaik miatt talán?). A farkasok tényleg királyak, elismerem, mindet imádtam (szerintem az is beszédes, hogy a legtöbb rajongó a farkasok halálát sokszor jobban sajnálta, mint gazdáikét.)

cathy - 2016. 06. 30. 16:45

Nem, amit Rezsidémon írt az nekem nevetséges, már bocs :-)

Rezsidémon - 2016. 06. 30. 17:05

“Nem, amit Rezsidémon írt az nekem nevetséges”

Amit Rezsidémon írt, az konkrétan látható a sorozatban.
Felsorolás fentebb, izgatottan várom a cáfolatot.

Isaac - 2016. 06. 30. 17:14

Azért az igazsághoz hozzátartozik az is,hogy a Frey-ek miután végeztek Robb-al levágták a fejét és a farkasáét tették a helyére,ez is eléggé bestiális cselekedet,nem mentegetni akarom Aryát (Frey gyerekei messze nem gyermekek voltak,részt vettek abban ,hogy vörös legyen az a nász),de lehet papa még könnyen is úszta meg.
Ha a Dexter sorozatban szurkoltunk egy sorozatgyilkosnak,mivel arra érdemeseket gyérített,hozzá képest Arya kispályás (mondjuk Dexter tényleg orvosi eset).Amit ő véghezvitt csellel és fortéllyal,más egy hadsereggel tudta volna csak megtenni,ezek után szerintem inkább e felett érzett elégedettség ült ki az arcára (az enyémre mindenképp).

Rezsidémon - 2016. 06. 30. 18:00

Dexter-t én speciel egy csalódáskeltően megalkuvó, gyáva koncepciónak tartom. Majdnem bevállalnak főszereplőnek egy igazi sorozatgyilkost, de mégsem. Mert ő igyekszik csak a rosszakat megölni (+megbüntetni, a guilt trip a gyilkolás előtt). Úgy látszik, a nézők nem képesek teljesen befogadni azt a sötét antihőst, akire amúgy vágynak (legalábbis a készítők szerint). Kell valami félig-meddig felmentő körülmény, szegény Hannibált is hová ‘szelídítették’ 3 film alatt.
Pedig nem csak azokat a karaktereket lehet ám szeretni, akiket helyeslünk. Arya-t nem gyűlöletből nevezem szadista gyilkosnak, hanem mert szadista módon gyilkol. Ettől még lehet kedvelni a karakterét, sőt. A második, harmadik, negyedik évadban Arya történetszála volt az egyik legszórakoztatóbb (de ez a braavos-i kiruccanás egy rakás szar volt szerintem).

Rezsidémon - 2016. 06. 30. 18:20

Juj, most látom, hogy kifelejtettem Arya hőstetteinek a listájáról Ser Meryn Trant-ot. Arya meglátta, követte és brutálisan végzett vele (kivágta a szemeit), amit nem kényszerből vagy törvénytiszteletből, hanem személyes ellenszenvből csinált, élvezettel végrehajtva.
Trant persze egy szar alak volt, de Arya arról mit sem tudhatott, hogy hogyan bánt Sansa-val, neki csak egy valaki volt, akit hozzákapcsolt az egyre terebélyesedő “gyűlölt ellenségeim” listába, mert látta, hogy ott volt, amikor eljöttek a Starkokért.
Aki ezek után azt állítja, hogy szegény Aryát csak sodorják az események, az egyszerűen nem képes értelmezni a látottakat. Arya keresi a lehetőséget a vérrontásra, és örül ha talál.
Aki szerint a bosszút és a bosszút kiváltó eseményt helyes egy szintre hangolni brutalitásban és kegyetlenségben, annak rossz hírem van: az értelmi szintje azokén van, akik meglincselnek egy vétlen sofőrt, mert az kisebb sérüléseket okozott valakinek.

HankMoody - 2016. 06. 30. 18:49

Rezsidémon: Szerintem nem szerencsés mások értelmi szintjét azzal belőni, hogy melyik karakterrel szimpatizál, és mi fér még bele a bosszú fogalmába számára. És az sem szerencsés, hogy kiragadod az eseményeket a világukból. Ez a GOT, nem a modern világ. A többi szereplőn és végig lehetne menni egyesével, hogy miket is művelt. (Ha jól emlékszem, nemrég épp Dany lelte örömét mások élve elégetésében. Az jobb esetleg? De lehetne még sorolni hosszasan a szereplőket és tetteiket.)

Benzin - 2016. 06. 30. 18:52

Én bírtam az öreg Frey-t. Leginkább azért, mert David Bradley kiválóan hozta ezt a teliszájjal csámcsogva, szürcsölve vartyogó, félelmetes, visszataszító karaktert

RIP Walder

fireblade - 2016. 06. 30. 19:00

Nem tudom mire fel ez a vergődés Arya-val itt? gyilkol? naná :) néha élvezi is? naná! durván tolja? naná :)
de ki nem? egy olyan karakter sincs aki nem gyilkolászott..ez egy elvileg sötét középkorban játszódó sorozat+misztikum stb
persze hogy öldöklés van benne…és néha élvezi hogy bosszút állt? hát ez van..gyerekkora részben abból állt, hogy szeme előtt leölték apját, kiirtották a fél családját..és üldözték, alázták, verték majdnem megölték párszor..persze hogy kicsit megkattant, és killerzombi néha :)
és?
nem kell ennek ekkora feneket keríteni :)

ayren - 2016. 06. 30. 19:06

Nem emlékszem már jól, javítsatok ki, ha tévedek, de Jaime nem pusztán Lannister-büszkeségből nem terjesztette el, hogy miért is ölte meg az őrült királyt? Hogy nem volt hajlandó magyarázkodni, miután mindenki megvetette?

cato - 2016. 06. 30. 19:11

Arya-ával kapcsolatban egy másik kibeszélőben már említettem miért így kellett végrehajtania. Hiába Csehov puskája a GoT-ra is épp úgy vonatkozik, ahogy minden más műre. De úgy látszik mind elsiklottunk azon az apró tényen, hogy valószínűleg volt ott egy másik áldozat is. Ugye Fekete Walder, a másik kölyök, öreg Walder. Na de mi van a használt arc eredeti tulajdonosával? Kétlem hogy a Sokarcú isten templomából hozta volna magával.

cathy - 2016. 06. 30. 19:43

Nem fogsz meggyőzni, nevetséges és kész. :-)

cathy - 2016. 06. 30. 19:52

DE maradjunk annyiban, hogy én sem a gyilkológép-Aryát akarom végleg.

Rezsidémon - 2016. 06. 30. 19:58

HankMoody:
“Szerintem nem szerencsés mások értelmi szintjét azzal belőni, hogy melyik karakterrel szimpatizál” – teljesen igaz, és mint le is írtam, lehet egy karakterrel szimpatizálni, annak ellenére is, hogy antihős, sőt az antihősök általában sokkal érdekesebbek. Csakhogy néhányan (és ez a TWD-nél és a Breaking Bad-nél is rendszeresen előjön) nem képesek komplexitás és árnyalatok értelmezésére, és úgy gondolják, hogy aki főszereplő, az jó, és minden amit tesz, az úgy helyénvaló, mert ő a főhős, és a főhős mindig jó. Ez viszont tagadhatatlanul éretlen gondolkodás, a középiskolás műelemzési képesség hiánya. Akkor MacBeth is jó volt, mert az elején hősiesen megnyerte a csatát a trónbitorlóval szemben, és végig ő a főszereplő…
“A többi szereplőn és végig lehetne menni egyesével, hogy miket is művelt.” – ez is igaz, és meg is tettem, amikor összehasonlítottam Arya, Jon és Robb igazságszolgáltatását.

Rezsidémon - 2016. 06. 30. 20:09

“nevetséges és kész”
Érveid, kifejthető gondolataid vagy ilyesmik vannak? Egyetlen egy állításomat megcáfolni, az menne?
Egyáltalán már sikerült értelmezni azt a már számtalanszor leírt tézist, hogy vannak negatív, pozitív, árnyalt jellemű hősök és antihősök, akiket lehet szeretni/kedvelni, a tetteik megítélésétől függetlenül? Hogy nem arról győzködök itt senkit, hogy mostantól utálja Arya-t (“Ettől még lehet kedvelni a karakterét, sőt… Arya történetszála volt az egyik legszórakoztatóbb”)?

PuMa - 2016. 06. 30. 20:12

ende
én sem mondtam, hogy csak Jon esetében van. Valahol felsoroltam, hogy Jon, Arya, Dany, Sansa, Bran és Tyrion véleményem szerint tuti túlélő. Az olyan jeleneteknél, amikor ők “vészhelyzetben” vannak, nem tudok izgulni. És az a baj, hogy mivel a készítők is tudják, megpróbálják mégis elhitetni velünk, hogy meghalhatnak, és ebből jönnek ki a sületlenségek, minthogy valaki 3-4 szúrással a hasában még úszik, meg végigfut egy városon, de persze csak miután néhány nap (vagy óra?) alatt felépül. Én ezeknek a karaktereknek inkább olyan történetet írnék, amiben nagyon erős párbeszédeik vannak, vagy ahol lehetetlen módon átverik az ellenségeiket. Persze ne legyen igazam, és valaki haljon meg, ahogy önfeláldozó módon megöli az utolsó Mást.

HankMoody
Bár megígértem, hogy nem vitatkozom, azért mégse tudom megállni :D Ned szerintem nem képmutató, csak nagyon merev ember. Mint mondta, őt katonának nevelték, vagyis hogy az adott szó, meg eskü mindenek felett áll, nem számít, hogy annak esetleges megszegésével mennyi szenvedéstől szabadulhatnának meg emberek. Nem az zavarja, hogy Jamie megölte a királyt, hanem hogy a felesküdött testőreként ölte meg. Azért nem mondta Jon-ról az igazat, mert megígérte Lyanna-nak, hogy senkinek nem beszél róla (a felesége valaki). Szóval megértem, hogy számodra nem egy szimpatikus karakter, de a képmutatás szerintem nem igaz rá.
Cat-el kapcsolatban igazad van, ami viszont nekem árnyalja a képet, hogy ő tisztában van ezzel, hogy szörnyen bánt Jon-nal, és ő is nagyon bántja. Csak a szíve nem tudta kedvelni. Egyébként én se kedveltem túlságosan.
A Starkok misztifikálását én nem érzem annyira. Egyszerűen ők lettek a “jók”-nak beállítva az elején, őket látjuk legtöbbet, az ő gondolataikat ismerjük leginkább a könyvekből is, szóval velük tudunk legjobban együtt érezni. De én pl. Ned-et szerettem, meg Robb-ot nagyon, az ő története — hirtelen kellett felnőnie, és nagyon jól csinálta (tehetséges hasvezér, jól bánt a lordokkal, stb.), kivéve a szerelemben, ahol gyerek maradt, és ez lett a veszte — számomra az egyik legizgalmasabb volt, Oberyn-nel karöltve a kedvenc karaktereim (voltak :( ) A többi Stark nem igazán fogott meg

Rezsidémon - 2016. 06. 30. 20:20

Mert ha jól értelmezem cathy, szerinted Arya nem is vájta ki Meryn Trant szemét, nem is hagyta sorsára a szenvedő, könyörgő Sandor-t, nem is vágott közben rideg, rezzenéstelen arcot, és amikor megölte Walder-t nem is mosolygott elégedetten, soha nem is sivalkodott hisztérikusan, hogy “BURN IN HELL!”, nincs is halállistája, nem is támadott rá az első útjába kerülő Frey-eknek a red wedding után, nem is ment be a fogadóba a kardjáért, és nem is állt le Polliver leszúrása előtt visszaidézni neki a múltat, nem is lassított, ceremoniális mozdulattal szúrta nyakon, abszolút csak a békére vágyik, soha se mondta a Hound-nak, hogy egyszer úgy is megöllek, stb.

HankMoody - 2016. 06. 30. 20:50

PuMa: Nem rémlett már, hogy pontosan ez volt a gondja Ned-nek a királygyilkossággal.(Érik már nagyon egy dara az elejétől, sok minden felett átsiklottam vagy elfelejtődött időközben.)Így jogos, lehet, hogy csak ennyire merev valóban, nem pedig képmutató.

Aszusz - 2016. 06. 30. 20:58

Rezsidémon:
sok igazság van abban, amit Aryáról írsz. De:

Tény, hogy mivel gyerekként átélte azt, amit, és az egyetlen esélye, hogy sikerül elmenekülni (Yorenékkel) meghiúsult Yoren halála után, és fogságban szívott tovább, látta az emberek szenvedését, ezek után egyetlen dologba tudott kapaszkodni: abba, hogy bosszút áll azokon, akik közvetlenül felelősek valamelyik szerette (családtagja vagy barátja) haláláért – így jött létre a lista.

Tény, hogy a listán csak olyanok szerepelnek, akik komolyan bűnösök. Bizonyos embereket például levett a listáról, miután kicsit lehiggadt – nem tudom, hogy a Brotherhood vagy Mel rajta van-e még. A templomban azt hiszem, őket nem mondta. De ez a következő évadban gondolom kiderül. A Vérebet pl lett volna esélye megölni korábban is, mégsem tette – a Red Wedding után már nem akarta megölni.

Tény, hogy időnként hisztis – kamasz lány, mit vársz mégis tőle?

És az is tény, hogy eddig csak olyanokat ölt meg, akik a listán voltak – vagyis az ő értékrendje szerint megérdemlik. Nem azért, mert kisebb rosszat vétettek ellene, hanem konkrétan felelősek valaki haláláért. Ez ugyanúgy igaz Trantre (Syriot ölte meg), Cercei és Joff – az apja haláláért felelnek, a Véreb (Mycah halála) – és őt később le is vette a listájáról. Én mindig úgy értelmeztem, hogy azért nem ölte meg, mert már nem volt a listáján. Nem akarta a halálát, és nem azért hagyta ott, mert azt akarta, hogy sokáig szenvedjen. vagy legalábbis ez is benne volt valamennyire.

Nem ölte meg viszont a színésznőt, pedig pontosan tudta, hogy a saját életével fizethet érte. Ez az a momentum, ami arról árulkodik, hogy nem szadista kéjgyilkos. Csak azokat öli meg, akik megérdemlik. És azoknak a halálát élvezi is. Nem egyszerűen megölni akarja őket, hanem azt akarja, hogy a haláluk előtt szembesüljenek azzal, hogy miért – ki által halnak meg. Gyakorlatilag rájuk olvassa a bűneiket. Élvezi? Igen. Szadista? Kicsit. Még mindig gyorsabban végez az ellenfeleivel, mint pl Stannis vagy Dany – akár a keresztrefeszítés, akár a megégetés szerintem kegyetlenebb halál. Bár a torokelvágás sem szadista szerintem, elég gyors halált jelent. Sőt, ennyi erővel Sansa is szadistább nála, mert a kutyás dolog eléggé durva volt – és Sansa is mosolygott utána.

Amúgy meg miért ne lehetett volna a barátja bárki, akivel csak futólag hozta össze a sors (Mycah, Lommy)? A történet adott pontján mindketten fontosak voltak neki. A “falkájához” tartoztak, és érzelmileg kötődött hozzájuk.

fireblade - 2016. 06. 30. 21:26

@Rezsidémon:
de mondta, tette ezeket
és?
helyezd már el abban a világban amiben van..ott magafajtának mi a sorsa? már ha nem szupervédett életet él? és ő kiesett ebből..partiba dobják, azt kinyírják..
Hát Arya úgy döntött, inkább ő nyír ki másokat..és néha élvezte…na és?

nem értem mire akadsz kilyukadni a felsorolásoddal, meg a sok vitával
Dany meg élve elégetett pár jó embert, és mosolyogva élvezte..pedig azok addig még nem is bántották ..
és lehetne sorolni, az a világ ilyen brutális..és Arya meg teszi amit jónak lát..és bezony jólesett neki, hogy bátyja hóhérát és aljas lemészárlóját, és fiait, ilyen kegyetlenül elrendezte..
és?

Gwen - 2016. 06. 30. 21:32

Jaime nem mondta el, hogy miért ölte meg az őrült királyt, mikor Ned megtalálta, a “büszkeség” sem engedte, hogy védekezzen. Mi is akkor tudjuk meg, mikor Brienne-nek meséli, miután már levágták a kezét, ha jól emlékszem.
Ned nem képmutató, valóban az igazságot (és ezzel az esküt is) tartja a legfontosabbnak – számomra ezért is volt döbbenetes, ahogyan kivégezték: ő végig ragaszkodott az igazsághoz, mégis, miután Varys beszélt vele, és Sansa könyörgött neki, a gyerekei miatt mégis azt vallotta, hogy nem igaz, amit mondott (és még ez sem mentette meg :-( ). Viszont sokáig ostoroztam magam, mikor rájöttem Jon-ra, mert az első részben benne volt, ki az anyja, és észre kellett volna venni: Ned talpig becsületes volt, talán az egyetlen a sorozatban, aki soha nem csalt – egy ilyen férfi nem csalja meg a feleségét… és a tragédia, hogy ezt Cat sem tudta… :-(
Cat nagyon sokszor rosszul ítélt, és valójában miatta történt minden: ha anno nem fogja el Tyriont, akkor Jaime nem durran el és nem hívja párbajra Nedet, aki így nem kap szúrást a lábába, és nagy valószínűséggel ki tud surranni a lányokkal Királyvárból.
Sansa nem elkényeztetett, beképzelt liba, hanem egy lány, aki gyerekként békeidőben élt, és, mint egy nemesember lánya, ahhoz méltó nevelést is kapott, felkészítve őt arra, hogy mi egy úrnő feladata. Aztán egyik pillanatról a másikra felborult az élete, a szeme előtt ölték meg az apját, kínozták, megalázták, megverték, megfélemlítették, a szőke hercegről szőtt álmai szétfoszlottak, lemészárolták az anyját, a bátyját, hozzákényszerítették egy törpéhez, majd kihasználták és odadobták egy másik szadista őrült karjai közé, mondván, így lesz esélye visszaszerezni, amit a családjától elvettek. Nem hadvezér, nem harcos, mégis rengeteget változott, fejlődött, megtanult túlélni és megvédeni magát. Nem önző, nem maga miatt akarta visszaszerezni Derest, feláldozva akár ezrek életét is, hanem az egész családja miatt, mert ezzel is próbálja helyreállítani a saját világát, azt, hogy a kínoknak vége legyen.
Arya nem pszichopata és nem is szociopata. Hasonló nevelést kapott, mint Sansa, de mégsem lett volna jó úrnő, ő teljesen más természetű, sokkal vadabb, fiúsabb. Kis gyerekként (a könyv szerint 9, a sorozat szerint talán 11 évesen) végignézte ő is az apja halálát, egyedül maradt, természetes, hogy elkezdett azonnal kötődni azokhoz, akik picit is segítették – és akkor sorra elvesztette őket is. Majd vándorolt egy ideig a Vérebbel, aki ugyan felkerült a halállistájára, mégis egy fura kötelék alakult ki közöttük, és egy hajszál volt csak, hogy végre a családjához érjen. Nem ölte meg Vérebet, én nem éreztem azt, hogy kéjesen élvezkedett, mikor ott hagyta szenvedni – pláne, az azóta történtek után nem is bánom, hogy nem tette meg. Leszúrta, leölte, lemészárolta azokat, akik valamilyen módon bántották – és talán valamiféle fura megkönnyebbülést érzett, ami szerintem teljesen természetes, annak tudatában, amiken keresztül ment. Ő, a kis ember, egy gyereklány, bosszút állhat végre. Nem csoda, hogy bekattant. Nem tetszett, hogy a bérgyilkosság felé haladt, pláne nem az arcnélküliség, hiszen ő Arya Stark, és valóban unalmasak voltak azok a részek. De már elindult hazafelé, és nem kell neki más, mint hogy találkozzon a maradék családjával, főleg Jon-nal, és helyreáll a békéje, ha már nem lesz egyedül.
Azért, mert valaki nem úgy értékeli egy sorozat eseményeit, mint már, még nem kellene csökkent értelműnek, általános iskolai szinten lévőnek, vagy még cifrábbaknak nevezni…

Rezsidémon - 2016. 06. 30. 22:04

fireblade:

“nem értem mire akadsz kilyukadni a felsorolásoddal, meg a sok vitával” – a kiinduló felvetésemre, ami igen egyszerű: Arya szadista gyilkos. Ezzel ugye te egyetértesz (“élvezte…na és?”), ez az egyszerű és nyilvánvaló tény neked már leesett, de másoknak nem akar, ezért hát a vita.
“Dany meg élve elégetett pár jó embert” – igen, de vitattam én ezt? Mondtam én, hogy csak Arya kegyetlen? Ez a felvetés triviális, irreleváns és még csak nem is vitatott.
“helyezd már el abban a világban amiben van” – megtörtént, elhelyeztem már abban a világban, egy korábbi kommentben, ahol összehasonlítottam a többi Stark gyerek hóhérkodásaival. Annak a világnak a szabályai szerint (még csak fel sem merült, hogy a való életben ellenzem a halálbüntetést). Mindhármuk áldozata bűnös volt, de míg Jon és Robb vonakodva, szomorú kötelességből cselekedett, Arya élvezettel és brutalitással ölt meg olyanokat, akiket saját elhatározásából meg akart. Tulajdonképpen ezt is érted (“igen… és?”), de van olyan aki nem képes észlelni a különbséget.
“az a világ ilyen brutális” – nos… Varys (csupán az egyik, ha nem A legintelligensebb, legeléslátóbb karakter) szavait idézve: “Perhaps… or perhaps we’ve grown so used to horror, that we assume there is no other way.” Tehát a felvetésed kis képzelőerőre, egyszerű felfogásra vall (abban a világban, Varys szerint). Csak azért mert az a világ most ilyen, még nem kell feltétlenül ilyennek maradnia.

Gwen - 2016. 06. 30. 22:12

Azért akiket Jon és Robb megölt, nem kínozták és/vagy ölték meg a családtagjaikat, barátaikat, szeretteiket… azért Jon is nekiesett pl Ramsey-nek, és csak azért nem verte péppé, mert dramaturgiailag izgibb volt, hogy a saját kutyái tépték szét…

fireblade - 2016. 06. 30. 22:26

@Rezsidémon:

örülök, hogy elmagyarázod, hogy én hogy gondolom, és hogy érzek
nos, fel kell világosítsalak, mindenben alapvetően tévedsz
– Arya nem szadista gyilkos..gyilkos igen, mint a sorozatban gyakorlatilag mindenki..teszi amit úgy érez tennie kell…és ha jól esik neki, hogy családja gyilkosain bosszút áll..nos, az nem a szadista gyilkosok ismérve
– Ha az én felvetéses irreleváns..nos akkor a tieid teljesen rosszak, olyanra hivatkozol,ami lényegtelen majd erre visszautalva meg is magyarázod ugyanazt ezzel..
– Nem helyezted el, azzal hogy összehasonlítod a többi Starkal, az nem a világban való elhelyezés…teljesen rosszul látod ezt is, és milyen érv az hogy valaki vonakodva öl, valaki meg nem?? ez teljesen értelmetlen érv..és gyerekes is
– hű, csekély képzelőerő? ez vicces..Arya reakciója részben reagálás, részben szükséges rossz, a túlélésért, és a bosszúért.A körülmények tették részben azzá, részben fogékony is volt az ilyesféle életre..
Fenntartom, teljesen tévesen ítéled meg..és az én írásomból, is abszolút rossz következtetést vontál le.
de mielőtt személyeskedni kezdesz, a téma a téma :))
peace

Rezsidémon - 2016. 06. 30. 23:22

“Nem helyezted el, azzal hogy összehasonlítod a többi Starkal, az nem a világban való elhelyezés” – AKKOR MI???

“milyen érv az hogy valaki vonakodva öl, valaki meg nem??” – olyan, amilyet csupán a sorozat készítői használnak 6 éve, pl. a Hound ellentmondásos hozzáállása az erőszakhoz: hol büszke rá (“Killing is the sweetest thing”), hol megveti az erőszak élvezetét elleplező megjátszást (nagy monológ Sansának, védőbeszéd a Brotherhood-nak; “The world is run by killers.”, “Lord Eddard never enjoyed killing?… is that what he told you?”, “Don’t call me murderer and pretend that you are not!”), hol megcsömörlik tőle (6×07). Ha nem tűnt volna fel, márpedig nem tűnt fel, az egyes szereplők erőszak-megélése központi témája a sorozatnak. Csupán ilyen érv ez.

“Arya reakciója részben… részben szükséges” – szóval szükséges volt először feldarabolni és felszolgálni Walder-nek a fiait, különben nem sikerült volna megölni? Szükséges volt megtagadni a kegyelemdöfést a Hound-tól, és gúnyolódni rajta (“I lasted longer than you”), különben, ööö mi is lett volna? Persze, “szükséges”.

“részben fogékony is volt az ilyesféle életre” – köszönöm, hogy újfent megerősíted a kiinduló állításomat.

Randal - 2016. 06. 30. 23:24

Szerintem felesleges folytatni ezt a vitát, hogy Arya és a többiek szadista gyilkosok-e vagy sem illetve összehasonlítani mások tettével.

Rezsidémon:
Jon és Robb kötelességből gyilkolt, természetes, hogy nem élvezték.
Ettől függetlenül mindkettő simán legyakta az útjukba kerülő ellenségnek kikiáltott embereket.

Én tökéletesen megértem mind Aryat, mind Sansat.
Gondolj bele, hogy micsoda kínzásokat, szenvedéseket kellett átélniük azzal a tudattal, hogy a velük és másokkal kegyetlenkedők ezt szabadon, büntetlenül megtehetik. Mindkettő visszaadott valamit azokból a tettekből, hogy enyhítsék a saját lelki sebeiket és úgymond igazságot szolgáltassanak.

Vegyük azt, hogy téged valaki folyamatosan válogatott módon megaláz, megver úgy hogy senki nem tesz ellene és te tudod, hogy az igazságszolgáltatás se fog soha a büdös életben se tenni semmit se ellene, akár feljelented akár nem. Ha egyszer lehetőséged adódna rá, hogy jól megalázd és megverd ezt az embert, akkor nem tennéd meg?

A többihez hozzászólva:
Sansával kapcsolatban én Gwennel értek egyet (plusz kedvelem a színésznőt is). Azt a lányt úgy nevelték, hogy egy nemesi udvarban a király mellett helyt álljon mint feleség. Ez a szerepe és semmi több. A naiv királykisasszony archetípusa, aki nem buta, csak a helyzetből kifolyólag fogalmatlan a való világgal kapcsolatban. Aztán odakerül Királyvárba, ahol megy az ármánykodás, senkiben se lehet megbízni. Ő próbál mindig jól és megfelelően cselekedni, csak épp azt nem tudja, hogy azzal árt és mindenki csak kihasználja és ezzel szembesítik is és szembesül is, hogy senkiben se bízhat meg.
Talán Tyrion volt az akiben valamennyire megbízott, de csak fenntartással.
Aztán ott volt Kisujj, de később nála is rájött, hogy csak eszközként használja, de legalább nem bántotta.
A Boltonoknál próbált valamit előadni abból amit Kisujj tanított neki, de ott meg egy szadista kezeibe került aki mindenféle módon megalázta. Naná, hogy a bizalma mindenki, még Jon felé is a béka segge alatt volt.
Egyébként elég nagyot kamuzott Kisujjnak, mert esze ágában se volt megjutalmazni, de bevetett minden eszközt végső kétségbeesésében, hogy megnyerjék a csatát.

yagami - 2016. 06. 30. 23:34

Az összes hsz-t nem olvastam el, de az senkinek nem jutott az eszébe, mikor Bran meséli a “rémtörténetet” a 3. évad – asszem 10. – részében? Hogy a szakács belefőzte a saját embereit a királynak és azt szolgálta fel neki? És az Istenek elátkozták? Azért mert a vendégeit meggyilkolta? Szerintem kb. ezt akarták demonstrálni az Arya-s jelenetnél. ( Egyébként anno 3 évvel ez előtt az után a jelenet után egyből Frey-t mutatták, ezzel utalva is rá, bár anélkül is eszünkbe jutott :) ) Ez ugye nem csak nekem jutott eszembe?:D Amúgy én viszont abban reménykedek, hogy véghez tudja vinni a listáját. De kb. az eleje óta várom… szóval a jelenet ezért is tetszett, meg hát abszolút váratlan volt számomra.
A rész is jó volt természetesen, tényleg nagyon sokan kimúltak… és talán egy tipikus csúcspontja nem volt az évadzárónak ( mint pl. az eddig talán még mindig kedvenc 2. évad 10. rész vége ), hanem több jelentősebb dolog történt néhány cliffel, mint anno akár a 4. évad végén. ( És az is hajózással ért véget, csak épp Arya hajózott, most meg épp visszatért. :) )
Jó volt na, főleg az utolsó két rész, de az egész évad tetszett. Jobban, mint az 5. Várós a 7. évad, most úgy érzem leginkább Arya, Jaime-ék és Dany miatt:D

Randal - 2016. 06. 30. 23:37

yagami:

Ha pont itt talán nem is, de mindenhol máshol említették a Patkánykirály sztoriját :)

fireblade - 2016. 06. 30. 23:39

@Rezsidémon:

másképp látjuk..és egy kérdés ha megengeded:
úgy érzed attól jobban igazad van, hogy angol idézeteket raksz be??

Rezsidémon - 2016. 06. 30. 23:43

Nem, csak én angolul szedem, így csak az eredeti hangot vágom, ámulok is amikor itt olyanokat olvasok, hogy deres meg éjkirály.

Platschu - 2016. 07. 01. 00:39

Gendry sztoriját lezárhatnák azzal, hogy találnak egy csontvázat egy csónakban a nyílt tengeren… Morbid, de frappáns. :D

yagami - 2016. 07. 01. 00:53

Randal: Ja, jó:D

Gendry-re én is kíváncsi vagyok, látjuk-e egyáltalán valaha.. :)

winnie - 2016. 07. 01. 04:57

Rezsidémon: általában angol elnevezéseket használunk, olykor túl konzekvensen is, ld. címek, de itt gondolom a könyves háttér miatt használja ezeket cyclo, így nem is fordult meg a fejemben az átírásuk, de anno nekem is megfordult a fejemben, hogy mindenki tudja-e, hogy miről van szó.

ayren - 2016. 07. 01. 07:16

Gwen
Köszi az infót, én is valahogy így emlékeztem, hogy Jamie büszkeségből elhallgatta a tettének indítékát.

Rezsidémon - 2016. 07. 01. 12:43

Feltételezem a legtöbb junkie angolul/eredeti nyelven nézi a sorozatokat, elvégre idehaza még be sem mutatott, le sem szinkronizált szériákat is kibeszélnek a kommenttestvérek ezen az oldalon. Így ez nem túl elrugaszkodott feltételezés.
Ezért ez az “úgy érzed attól jobban igazad van, hogy angol idézeteket raksz be??” számomra nem világos prediszpozíciót sejtet. Úgy hangzik, mint valami értelmiség ellenes kocsmai kötekedés, amire a legkevésbé azon a honlapon számít az ember, ahol angolszász nicknevű emberek (többnyire) angolszász sorozatokat beszél ki, és a jobb felsőben egyfolytában ki van téve a “hét idézete”, szintén angolul…

fireblade - 2016. 07. 01. 14:09

@Rezsidémon:

látom, a szokásos taktikát folytatod a vitában..nem arra hivatkozol amiről szó volt..nem az volt a téma hogy ez milyen oldal, meg az itt lévő tagok, olvasók, junkie-k, milyen nyelven beszélnek, és milyen nyelven nézik a sorozatokat ( a feltételezésed teljesen értelmetlen)..ez mind lényegtelen és irreleváns a témában
ezt terelésnek hívják, tudod..??
részemről befejezném a témát, mert nagyon off..és winnie előbb útobb megunja :)
és a stílusodból eljött, teljesen értelmetlen érvelnem, mert nem arra válaszolsz, és olyan érveket használsz amik nem is voltak témák
részemről finish :) Capise? :)

Rezsidémon - 2016. 07. 01. 15:14

“nem az volt a téma hogy ez milyen oldal… milyen nyelven beszélnek” – de igen, az volt a téma, miután winnie kifejtette miért magyarítják a GoT zsargont, miközben “angol elnevezéseket használunk, olykor túl konzekvensen is”. Akárhogy is nézem, a két hozzászólás tárgya jelentős átfedésben van, a logika általam ismert szabályai szerint.

“nem arra válaszolsz” – de igen, arra. Megkérdezted miért angolul idézek (pontosabban feltételezted, hogy ettől úgy érzem jobban igazam van), mire én: “nem… csak én angolul szedem, így csak az eredeti hangot vágom”. Akárhogy is nézem, ez nem “terelés”, hanem egyenes válasz + indoklás, a retorika általam ismert szabályai szerint.

“a feltételezésed teljesen értelmetlen” – remélem is, és próbáltam is vádaskodás helyett megmaradni az értetlenkedésnél (“nem világos… sejtet”, “Úgy hangzik, mint…”). De egyenlőre nem találok más magyarázatot. Különben mi más értelme lett volna így feltenned a kérdést, ha nem az arra való célozgatás, hogy eredeti nyelven idézgetni amolyan okoskodó, pszeudo-entellektüel allűr? De erről nem szolgáltattál még más magyarázatot, ami vicces, mert közben pont ilyesmit rósz fel nekem…

Randal - 2016. 07. 01. 16:59

Rezsidémon:

Megtennéd, hogy válaszol az én kérdésemre is, mert érdekelne, hogy te személy szerint hogyan viselkednél a felvázolt helyzetben.

Rezsidémon - 2016. 07. 01. 18:12

@ Randal, ha erre gondolsz:

“Vegyük azt, hogy téged valaki folyamatosan válogatott módon megaláz, megver úgy hogy senki nem tesz ellene és te tudod, hogy az igazságszolgáltatás se fog soha a büdös életben se tenni semmit se ellene, akár feljelented akár nem. Ha egyszer lehetőséged adódna rá, hogy jól megalázd és megverd ezt az embert, akkor nem tennéd meg?”

Nyilván gyűlölném és a halálát kívánnám annak, aki ilyen rosszat tesz velem, ez teljesen érthető emberi reakció, ahogy a tettlegesség is. És ha adódna lehetőség, valószínűleg élnék is vele (bár harci képességeim nem rettentik meg a világ gonosztevőit :-), de nem kezdenék el trancsírozni, se a bugyim nem nedvesedne be közben.

Arya-val csúnyán elbánt a sors, és csakugyan szörnyű alakok vannak a listáján, ezt sosem vitattam, és abban, hogy ilyenné lett, abban tagadhatatlanul közrejátszott az ellenségei ármánya. De a dolog nem úgy áll, hogy a ‘rossz’ dolgok elszenvedői automatikusan ‘jók’, főleg nem a GoT-ban.

Arya, bár inkább a dinasztikus (személyes) sérelmeit emlegeti igazságosztáskor, mintsem az elmaradt egyetemes igazságtételt, de önmagára persze mint jóemberre gondol, és valóban vannak tetszetős vonásai és bizonyos értékrendje, amitől pl. nem tud megölni olyat, akit ‘nem szolgált rá’. Csakhogy III. Richárdon kívül nagyon kevés olyan antihős van, aki azzal a tudattal kel, hogy “gazember vagyok”, még a legelvetemültebb gyilkosoknak sem mindig ez az önképük.

Például Tony Soprano, akit évekig kezelt Dr. Melfi, mert látta benne a megváltó tulajdonságokat (kisállatok, gyerekek iránti védelmező ösztön, patriotizmus, ‘betyárbecsület’, aberrált bűnözőktől való elhatárolódás), míg rá nem jött, hogy Tony tudat alatt ezekkel menti fel magát. A börtön hierarchiában a gyerekgyilkosok szorulnak legalulra, de nem azért mert a többi rab olyan rendes ember lenne, hanem mert a bűnöző elme így hazudja be magának, hogy azért ő is jó ember.

Arya becsületkódexe is ilyen: pozitív megerősítést nyújt az erőszakos hajlamaihoz. Joffrey-nak (aki inkább beteg) és Ramsay-nek (aki szimplán gonosz) nincs szüksége ilyen önigazolásra, Arya-nak van. Másképp működik a pszichéje, mások a (jogos) motivációi, de az erőszak/kegyetlenség tekintetében ugyanazon a szinten van. Voilá antihős.

Gwen - 2016. 07. 01. 21:48

Ez a bugyi-nedvesedés csak a te mániád…

Rezsidémon - 2016. 07. 01. 22:57

meg az operatőré, a vágóé és a rendezőé

Lemoni - 2016. 07. 01. 23:37

Napok óta folyik a vita egy gyerekkorból éppen kinőtt karakter démonizálásán, miközben a sorozat legundorítóbb és legszörnyűbb tetteit – gyilkosság vagy kísérlete, nyomorékká tevés, áldozatból elevenen elégetés, megmérgezés stb. – “jófej” felnőtt karakterek követték egy gyerekek ellen………

Lemoni - 2016. 07. 01. 23:39

*egy=el

röviden-tömören - 2016. 07. 01. 23:59

az évad végére összekapták magukat, vagy inkább azt mondanám, tudták, hogy ehhez a végkifejlethez fognak eljutni és az, hogy közben kísérleteztek nem számított nekik annyira.

mindenesetre minden drukker megkapta amit akart a 6. évadban (nekem Havas Jon mindig túl ellenszenves volt a sok szerencséjével /Danyvel, mint karakterrel is ez a probléma/ – és ezen még egyes nagyobb egyéni tragédiáik sem változtatnak, sőt).

ami így utólag is bosszantott az Sansa-Ramsay-kutyák jelenet volt. visszanéztem és rájöttem miért. Sansa nem tudhatta volna, hogy a kutyulik 7 napja éheznek. ugyanis a csata előtti “tárgyaláson” odavetette hites urának, hogy holnap meghal és “sleep well”. aztán meg kivágtatott a színből. Ramsay meg csak ezután ismertette elképzelését, hogy az éheztetett kutyáival fogja felfalatni az ellene csatába vonulók egyes testrészeit felfalatni – rájuk bízva a döntést.

persze lehetne, hogy utóbb Jon (ki más) elmondta, hogy te Sansaranka, a csúnya sógorom még ezt meg ezt is mondta – azok mellett amiket akkor mondott amikor még te is ott voltál vagy éppen etetés előtt. de mindkettő suta és hiteltelen. (ráadásul ha csata után mondta volna el, akkor Jonnak is tudnia kellett, hogy mi következik, amivel csak az a gondom, hogy így lerontaná a pszicho-Sansa képet, ami a félmosolyával kiteljesedett).

többi már nem is zavar. az egész dorne-i szálat ezért csinálni..

átértékeltem utólag Arya szerepét is. amikor bravosból indul, valójában senki, aki Aryát játssza és nem maga Arya. így már végképp nem furcsa amit tett.

6×10 elején a zongorafutam ahogy a korábbi témákat elegyítette valóban szép volt – talán a háttérben lehetett volna alig hallhatóan vinni a süket csönd helyett. tetszett annyira, mint ami TWD egyik részében ment tömeg-zombi-csatajelenetnél.

King’s Landing meg úgy látszik szintén előre eltervezett poén volt, akár a Hodor. (utóbbi geg annyit azért nem ért, hogy még bocsánatot is kértek miatta. én legalábbis nem látom, hogy tartana a Hodor-őrület.)

https://www.youtube.com/watch?v=jIY5jYZTaow

Rezsidémon - 2016. 07. 02. 00:22

Napok óta folyik az elmagyarázása, hogy soha senki sem mondta, hogy egyedül csak Arya lenne ilyen. A vita éppen azért van, mert Arya-t nem szokás az ‘ilyenek’ közé sorolni.
A “még csak gyerek” szólam is rendszeresen előjön, ami üdvözítő lenne, ha következetesen és komolyan gondolnák, de amikor a sorozat kezdetén ugyanezt én Joffrey-ról mondtam (félrenevelt, torz jellemfejlődésű gyerek, akivel lévén még gyerek, foglalkozni kéne), akkor persze megkaptam, hogy “a francokat, pofont neki és kész”.
Ebből arra következtetek, hogy a “hiszen még kiforratlan személyiség” elv nem amolyan megértő pedellusi ösztön, hiszen akkor olyan karakterekre is vonatkoztatnák, akik nem szimpatikusak. Joffrey olyan irritáló volt, hogy mindenkinek ökölbe szorult tőle a keze, és menten sutba dobta a pedagógiai érzékét, ellenben a bátor és talpraesett Arya-t a mindent elnéző osztályfőnök kedvességével szerecsenmondatunk.

Rezsidémon - 2016. 07. 02. 00:24

*szerecsenmosdatunk

röviden-tömören - 2016. 07. 02. 00:29

Joff kezdettől pszicho volt, többiek csak felnőttek a szerepre.

Aryát egy vagány, vadóc kiscsajként jeleníttették meg első jelentétől. az első benyomások ugye. és az azonnali badass faktor még most is megvan benne. sőt.

de nem kell ennyire túltolni béláim. nehogy kianalizáljatok már egy vagy több 2d-s szereplőt. ;-)

Quantumleap - 2016. 07. 02. 08:02

Én amt furcsállok és hiányolok az évad egészét nézve:

Azt többször is említették még Jon feltámadása előtt, és az előző évadban is, hogy minél később támad fel valaki, annál többet felejt a korábbi énjéből, valamennyit szinte mindig elfelejt. Na most, Jonnál egyszerűen kivételes esettel van dolgunk, vagy esetleg a következő évadra tartogatnak valamit evvel kapcsolatban?

PuMa - 2016. 07. 02. 15:24

Mikor mondták, hogy felejt a korábbi énjéből? Én arra emlékszem, hogy Beric Dondarrion azt mondta, hogy mindig valamivel kevesebb lesz, mert a halálos sebek nem gyógyulnak meg teljesen feltámadás után. De hogy emlékeket veszítene, az nekem nem rémlik

Randal - 2016. 07. 03. 16:02

Rezsidémon:

Köszi a választ, így azért már több infó van arról, hogy te mit gondolsz az ilyen cselekedetekről.

Aryaval kapcsolatban szerintem most még/már elhamarkodott lenne bármilyen kijelentést is tenni.

Tény, hogy amikor volt lehetősége, akkor megragadott minden alkalmat, hogy leszámoljon azokkal akik őszerinte halált érdemeltek, ami egy gyerek bosszúja volt. Később mind Jaqen mind Sandor oldalán tanult olyan dolgokat ami más megvilágításba helyezheti a dolgokat számára, hogy árnyaltabban lássa a képet.
Sandor le is került a listájáról ill. a színmű hatására Cersei tetteit is más nézőpontból látta.

Amikor Braavosba került, elkezdődött a kiképzése és amikor azt elhagyta, mint Arya Stark hagyta el, gondoljuk mi. De valóban így történt? Valóban egy céllal rendelkező, de befolyásolható, gondolkodó Arya hagyta el a szigetet vagy egy arcnélkülinek kiképzett, eltántoríthatatlanul a célja felé törő, az istenek eszköze hagyta azt el?
Nem tudjuk, hogy mik Jaqen céljai, de ahogy láttuk, elégedett volt a végeredménnyel.

Nelli - 2016. 07. 03. 19:58

Az eddigi egyik legerősebb évad, bár megértem, ha valaki ellenkezőt mond, hiszen valóban kiszámíthatóbb lett számomra is, de ez sokszor indokolt volt. Például a kilencedik részben Sansa konkrétan megmondta, hogy hol mire számítsunk, és minden úgy is lett. Szerintem ez Sansa jellemét és magabiztosságát erősíti, nem pedig a sorozat színvonalát gyengíti.

“Az idei évadhoz kiadott zenealbum viszont nagyon rendben van, a Light of the Seven pedig most is megállás nélkül szól, ahogy az évadkritikát írom.” – ezen mosolyogtam, mert pont én is ezt hallgatom végtelen ismétlésben már egy jó ideje :D

Arya és Jon találkozását várom ezerrel. Sansa és Jon hűvös testvérek voltak, míg Arya és Jon odavoltak a másikért, ezért muszáj látnunk egy találkozást. Bárcsak megtörténne. Jon a végéig nem halhat meg, mert ő az egyik címszereplő (Jég), Dany mellett (Tűz).

Amúgy Sansa-ról pontosan ugyanazt gondolom, mint CyClotroniC, örülök, hogy más is így látja.

Cersei szerintem is Jamie által fog meghalni, de vajon ki követné őt a trónon? Rögtön Daenerys? Korainak érezném, pedig tudom, hogy erre megy ki a játék a legelső rész óta.

Röviden és tömören én meghajlok a készítők előtt, csak maradjon meg ez a színvonal. A következő évadig szerintem a könyv is megjelenik, így ha valami náluk félresiklott, akkor még tudnák utólag korrigálni.

Rezsidémon - 2016. 07. 03. 20:08

Jaqen céljai, és az egész Braavos szál értelmezése szerintem korántsem olyan bonyolult és titokzatos, mint az sokan gondolják.

Arya a negyedik évad végére lemondott a Stark-restauráció lehetőségéről, annyi rokona halt már meg. Ez egyértelmű lett, amikor találkozott Brienne-nel (“My mother is dead”, “I don’t care what you swore”), illetve amikor a nagynénje halálhírén már csak nevetni tudott, azután, hogy rövid időn belül elvesztette szinte mindenkiét. A halállistája megrögzött ismételgetése ugyebár arra szolgált, hogy el ne felejtse ki is ő, hogy megőrizze az identitását. De a reményt már gyakorlatilag elvesztette, ezért is utasította el mereven Brienne ajánlatát. Westeros elhagyásával tulajdonképpen ‘feladta’ a harcot (+ugye mindig is lenyűgözte őt Jaqen képességei).

Csakhogy a Many-faced god az identitás teljes feladását követeli, amiről Arya nem tudott lemondani. A bosszúvágya Arya személyes ügye, tehát amíg megvan neki, addig ő ‘valaki’, a kiképzés célja pedig, hogy változzon át ‘senkivé’. Erre szolgált az összes próbatétel, amit kapott: hogy cselekedjen személyiség, identitás nélkül. A színházba is ezért küldték: tesztelni, hogy hátra bírja-e hagyni a privát érzéseit, a személyes megélést, stb.

Végül Arya nem hogy letett volna az identitásáról, hanem épp ellenkezőleg; megújult, megerősödött a Stark-tudat. Így a forgatókönyvírók részéről ez a kétévados kiruccanás semmi másra nem szolgált, mint megfelelő lelki indíttatást adni a karakternek, plusz ugye harci jártasságot.

Jaqen pedig egyszerűen elengedte (holott meg kellett volna ölnie), a mosoly azt jelezte, hogy még benne is van privát emberi érzés (kedveli Arya-t). És ennyi. Nincs itt semmiféle master plan, miszerint Jaqen azt akarta, hogy Arya ne felejtsen, vagy hogy ezzel Arya teljesítette volna a kiképzést (ez utóbbinak főleg semmi értelme, hiszen pont, hogy az identitást választotta annak feladása helyett).

Csak egy érdekes kérdés van itt. Az álarc, amiben Arya megölte Walder Frey-t. Az honnan van? Miután öntudatosan kisétált az ‘arckép csarnokból’, közölve, hogy “ennyi, végeztem, rám ne számítsatok”, még visszament volna, hogy “bocsi, és vinnék egy maszkot is, köszi”? Mivel a GoT szerkezete eléggé töredékes, nem minden eseményt mutatnak, így lehetséges.
Vagy, esetleg…

Randal - 2016. 07. 04. 14:19

Rezsidémon:

Valószínű, hogy ezt majd csak a könyvben fogjuk megtudni, de azt nem biztos, hogy ráhúzhatjuk a sorozatban történtekre.

Jaqennek miért kellett volna megölnie Aryát? Hisz megmondta, hogy így vagy úgy, az istenek megkapják azt amit akarnak. Mi azt nem tudjuk, hogy nekik konkrétan egy kiválasztott ember élete kell vagy bármilyen élet.
Pl. azzal, hogy Arya kinyírta a csajt, kiváltotta a saját életét.

Az álarc rész szerintem nem bonyolult, hisz Arya várta Jaqent a csarnokban, volt ideje begyűjteni pár dolgot :D
Ha meg utána szerezte, hát istenem, erre mondtam, hogy majd kiderül kicsoda is ő valójában.

Egy arcnélkülinek senkivé kell válnia, hogy bármilyen szerepet felvehessen és hitelesen, kétkedések nélkül eljátszhasson.
Ettől szerintem egyáltalán nem különb az, hogy egy céltudatos, kétségek nélküli Arya Starkot kell eljátszania. Szerep-szerep.

Nem tudom, hogy a sorozat milyen irányt fog venni, de a könyvek alapvetése az, hogyha nem igazodsz a változásokhoz, akkor annak rossz vége lesz.
Ezt láttuk kismillió esetben és most is végigkövethetjük ennek a folyamatát.

Cerseinek beteljesíti a jóslatát, mert könyörtelenül ragaszkodik hozzá és a saját elveihez. Őt vagy Daenerys vagy Arya teszi el láb alól.

Jaimenek még bőven lehet szerepe, hisz alapvetően ő nem egy “rossz” karakter, ráadásul képes is a változásra. Vagy Cerseivel hal vagy beáll valamelyik csapat mögé.

Jon a tipikusan naiv karakter, nem hinném, hogy ő változna valamit is, egyszerűen nincs érzéke a politikához, gyakorlatilag most is halálra van ítélve.
Viszont jelenleg ő az egyetlen aki tudja mekkora fenyegetéssel néznek farkasszemet és ha azt nem oldják meg, akkor nem lesz senki aki a trónra ülhetne.

Sansa a sorozatban elég sok mindenen átment és megkeményedett. Neki még bőven lesz szerepe és komoly döntéseket kell hoznia, ráadásul Kisujjt is szemmel kell tartania ill. valamiféle egyezséget kialkudnia vele. Simán benne van, hogy házasságot köt vele szabad akaratából vagy mert kell (esetleg Robynnal), hisz szükség van a Völgy seregére.
Plusz Jonon, az Őrségen és a vadakon kívül senki se tudja valójában mekkora fenyegetést jelentenek a White Walkerek. Amíg meg nem jelennek addig senki se fog velük komolyabban számolni.

Ha a Falon átjönnek akkor nem sok hely lesz Westeroson ahol meg tudják őket fogni. Danyéknek délen lesz nem egy csatájuk, aztán fel kell menniük Észak fele.
Ott a Völgy ki tud tartani egy darabig illetve a Nyaknál meg lehet őket fogni, de aztán onnan már csak elszórtan lehet egy két hely ami kitarthat.
Simán benne van, hogy vagy csak Westeros déli része tart ki vagy elbukik az egész kontinens.

Dytta - 2016. 07. 04. 23:05

Szerintem ez egy nagyon jo evad volt. Az elozonel majdnem kaszaltam, de szerencsere megsem.

Arya mint socio-, pszichopata? Hat vegig elte, ahogy a fel csaladjat megyilkoljak. Fogalma nincs mi lehet Sansaval, Riconnal, Jonnal, Brannel. Es eleg sokat szenvedett, mig idaig eljutott. Nem csodalom, hogy hatalmas benne a bosszuvagy.
Azt gondolom, o vet majd veget Cerceinek.

Jamie es Brienne – lehetne belole valami. Mikor Brienne elcsonakazott Black Fish varabol, ahogy Jamie nezett ra a toronybol – hat nem mernem kijelenteni, hogy nincsenek erzesei iranta.

Jon – hm, nehez dio. Akkor o most Robert kiraly fia, nem? Es akkor nem rokonok Sansaval.

Daeny – nem szeretem, ahogy Emilia Clark jatszik. Nagyon nem. Amugy jo karakter lenne. Tyrion Lanister es Daeny? Vagy ok feltestverek es akkor megis csak Jon marad? Vagy Yara Greyjoy? :)Szerintem elegge izzott ott a levego.

Egy ev mulva kozelebb leszunk a valaszhoz. :)

lumiere - 2016. 07. 04. 23:16

Huh végig olvastam minden kommentet, de mar elfelejtettem, h mit is akartam pontosan írni. ☺ Alapvetően kellett ez az évad, nem lehet a végletekig húzni, csűrni, csavarni a szálakat, mert egy idő után már senki nem fogja tudni, h akkor mi is van. Csak el kell jutni a történet alapvetően folyamatosan jelenlévő fő szálához, a holtakkal való leszámoláshoz.
Tommen jelenete ütött nálam leginkább, még vissza is tekertem, h biztos jól láttam e. Megértem: 2 nő között örlődött (az anyja es a felesege), akik mellett sokszor tehetetlen volt. Miután ráeszmélt, h az anyja megölte a feleségét megint minden nélküle, helyette zajlott, és hogy ő akkor milyen uralkodó már, hat nem volt mit tenni nnna.
Cersei: szerintem a legjobb es legegyszerűbb modot választotta ellenségei leszámolására. Teljesen okés volt. Nem volt világos, h volt-e terve M-nek? Volt, lavírozás és persze C.kiiktatása, úh C a lehető legjobban cselekedett. Kik fogják támogatni? Mindig vannak olyan családok,akik beállnak majd mögé, h előnyük származzon belőle. A kereslet és a kínálat mindig megtalálja egymást ☺
Arya: minden percét élveztem, es igen ugy gondolom, h az ő sztorija az volt, amről már fentebb is volt szó, h elveszíti e identitását vagy sem. Mert nyilván amiatt akart ő a Many faced Godnak szolgálni, mert tetszett neki a mód, ahogy igy ki kehet iktatni az embereket, akik a listáján vannak. Ki ne akarná igy beteljesíteni a bosszúját! 6 eve ezért küzd, szóval itt volt az ideje, h végre össze is jöjjön. Hát kicsit egyénire sikeredett Frey kiiktatása. 😊 De pl.anno amikor Sandort ott hagyta, akkor is azt gondoltam, h azert, mert bar fent volt a listáján, de ugye az a kapcsolat ami kialakult köztük, mar nem engedte, h kegyetlenul legyilkolja. Szerintem hitt abban, h S túléli. És igy is lett.
Benjen bá feltűnése nekem fura és erőltetett volt, meg akkor is ha megmentette Brant. Volt erre korábban valami utalás egyébeként, csak én nem emlékszem? Ezt a varázslattal védett falat én sem értem…-1. évad 1. Jelenete volt, hogy 2 embert megöltek “Más”ok.
Ramsay halálát alig mertem elhinni, méltó volt! Sansa reakciója is. Egyébként a Stark lányok kicsit brutálisabbak, mint a fiúk 😁
Dany: tökre odavoltam a Tyrionos jelenetért…egyébként meg az első évadban én is azt gondoltam, hogy majd Jon összejön vele valahogy vmikor 😁
Azt hiszem újra fogom nézni a 6 évadot vmikor, mert egy csomó mindenre nem emlékszem már.

Atter - 2016. 07. 05. 08:06

Dytta:

Nem, sosem volt róla szó, hogy Jon Robert király fia lenne. Ahogy a teóriákban nem jártas emberek egyelőre tudják, az az, hogy a legutolsó részben kiderült, hogy nem Ned Stark volt az apja, hanem csak felnevelte. Az igazi anyja Lyanna Stark (Ned húga), az apját pedig a sorozat alapján még egyelőre homály fedi (a szemfülesek azonban egy nagyon népszerű elmélet beigazolódását látják a történtekben). Egy biztos, hogy Lyanna azért kérte Nedet, hogy nevelje fel a gyerekét, mert Robert megölné, tehát ő nem lehet az apja, mert elég kétséges, hogy ilyen indulatosan viseltetne a szerelmével közös gyerekük iránt ;)

Rezsidémon - 2016. 07. 05. 17:59

“mert Robert megölné” – de ezzel gyakorlatilag elfogadod azt a bizonyos apasági teóriát, amit szerinted “egyelőre homály fed”. Ha nem AZ a bizonyos ember az apa, akkor miért akarná ennyire megölni Robert? Hát azért, mert elmondta, hogy mindegyiket holtan akarja látni.
Azért is biztos vagyok benne, hogy ez a már-már egyértelmű teória teljes igazolást fog nyerni a sorozatban, mert a sorozat leegyszerűsíti az eseményeket/viszonyokat/rejtélyeket, lásd pl. Coldhand, akiről minden olvasó első -teljesen logikus- gondolata az volt, hogy ez biztos Benjen lesz, de a könyvben csak nem akar az lenni (maga GRRM is megerősítette a szerkesztőjének, hogy nem Benjen). De a sorozat nem bír el ennyi mellékszálat, úgyhogy bumm, leredukálták az egészet egy vészhelyzetben bedobott ‘korábbi szereplő’ mentőövre. Úgyhogy Jon Snow apasági keresetével se hiszem, hogy tovább trükköznének (a sorozatban), a már rendelkezésre álló mitológián túl…

Rezsidémon - 2016. 07. 05. 20:19

tele van az internet vadabbnál vadabb teóriákkal, de ez a csávó nagyon rátapintott valamire:
https://www.youtube.com/watch?v=wxG03oBY5zU

Rezsidémon - 2016. 07. 05. 20:57

Dany lesz a sorozat végső antagonistája, így jön ki a sorozat kiválóan árnyalt eszmeiségének az íve. Eddig csak simán azt gondoltam, hogy Dany egy rosszul megírt történetszál (mert hogyan is szimpatizáljak olyannal, aki feszt hódításról, leigázásról meg születési előjogról beszél), de a fenti videó remekül helyre rakta a dolgokat: a GoT világában annyira elmosódott a határ jó és rossz között, hogy alapjáraton jó szándékú és szánandó karakterek is, mint Dany romlást hozhatnak Westeros-ra.
És Dany, aki “meg akarja törni a körforgást” valójában a nagy lószart akar megtörni, éppolyan feudális ‘Capo di tutti capi’ akar lenni, amely hatalmi rendszer Westeros vérfürdőinek a legfőbb okozója.
Azaz Dany nem a végső megoldás, hanem a végső probléma. Szép lenne ha az utolsó pillanatban megjelenne a sárkányaival és felgyújtaná a white walkereket, hogy aztán kant-i örök békét hozzon el Jon Snow-val, de Ramsay szavaival élve, aki happy end-ben reménykedik, az nem figyelt oda eléggé.
Jon Snow (akiben eleve a tűz és a jég vegyül el) az, aki valójában megtöri a körforgást, ő az, aki elhozza a kompromisszumot, a kiegyezést, akkor is ha az addig elképzelhetetlen volt (pl. a vadakkal). És ő sosem akarta a hatalmat önmagáért, ő a pozíciót mindig másokért vállalja.
Ezen a ponton befuccsol a GoT-szal kapcsolatban újabban felemlegetett feminista forradalom teória is. Attól, hogy nők átveszik az irányítást a férfiaktól, és ezentúl ők csinálják ugyanazt a szart, amit addig a férfiak, attól még nem lesz semmi sem jobb, mert a rendszer nem változik, csak a vezetés. Na bumm.
Márpedig Dany minden legitimációja és saját jobb kormányzásába vetett hite ellenére nem más, mint fenyegetés Westeros-ra (mennyi rabló-foszogató-nemierőszakoló dothrakit is hoz magával?), egy újabb változó a hatalomért vívott harcok soha meg nem oldódó egyenletében.
Gondoljunk csak vissza a 4×10-re. Brienne találkozik a Hound-dal, és mindketten Arya-n akarnak segíteni. Közös a szándék, közös a cél, de mégis… csak egymásra néznek, és már tudjuk is, hogy nem fogják kibírni harc nélkül, pedig -állítólag- egyikük sem akarja, és nem is áll érdekében.
De mégis összecsapnak, és nem számít, hogy amúgy milyen emberek, csak azt, hogy egy alapvetően igazságtalan és szenvedéssel teli világot tartanak fent. Nem az ‘ősi gonosz’ white walker-ek lesznek itt a legnagyobb konfliktusok okozói…

Aszusz - 2016. 07. 05. 22:12

Dytta: “Jon – hm, nehez dio. Akkor o most Robert kiraly fia, nem? Es akkor nem rokonok Sansaval.”

Nem Robert fia, különben Robert nem akarná a halálát (ahogy Lyanna súgta Nednek). És ezáltal Jon és Sansa (meg a többi Stark-gyerek) unokatesók. Szóval rokonok, csak nem testvérek.

Randal: “Jon a tipikusan naiv karakter, nem hinném, hogy ő változna valamit is, egyszerűen nincs érzéke a politikához, gyakorlatilag most is halálra van ítélve.”

Ha van valami, akkor ez az, amiért a sorozatra nagyon haragszom: naiv idiótát csináltak Jonból, aki eredetileg igencsak éleseszű, átlátja a dolgokat és kimondottan jó érzéke van a politikához – csak azért, hogy Sansának valamilyen szerepet adjanak mellette, mint politikailag “érett” személynek. És azt kell mondjam, hogy még ez sem sikerült teljesen, mert ugyan Jont sikerült lebutítani, de Sansa ettől nem lett okosabb szerintem, ugyanolyan hülye és befolyásolható, mint eddig. És ráadásul érthetetlen dolgokon besértődik, csak azért, hogy legyen elég “dráma”.

Near93 - 2016. 07. 06. 22:14

Érdekes egy évad volt. Kicsit olyan érzésem volt a nézése közben, hogy az írók nagyon biztonsági játékot űznének.

Egyrészt igyekeztek hűek maradni az eddigiekhez, másrészt pedig megmutatni, hogy ők is tudnak meglepő lépéseket tenni.

Ha ezt vesszük figyelembe, akkor ez a lassú építkezés nem egy rossz módszer. Az írók érezték, hogy Martin világa egyszerűen túl szerteágazó, túl sok a szereplő, a helyszín, a motiváció, a háttérszál, és megtették azt, hogy a szálak egy részét összemosták, kiírtak pár karaktert, és megmagyaráztak jó pár titkot.

Sansa és Jon találkozása nálam a sorozat egyik csúcspontja volt. Van egy olyan érzésem, hogy Martin ezt még jobban húzná, ami valljuk be, unalmas lenne.

Daenerys végre újra a régi lett (Bár Emilia Clarke az évek alatt elfelejtett színészkedni) Sansa az egyik kedvenc szereplőmmé vált, Jon végre beérett (már amennyire), Arya az évad elején teljesen felesleges volt, de szerencsére hamar visszakaptuk azt a lányt, akit megszerettünk.

Dorne-t szerencsére kihagyták, Bran története végre érdekes lett, Theonék is végre kaptak valamiféle konfliktust, Királyvár -igaz lassan- de ismét érdekes helyszínné vált.

Az utolsó két epizód lényegében jóvá tette az előző nyolc rész lassúságát (Bár Branék menekülése a mások elől egy nagyon üdítő jelenet volt)mivel láttuk végeredményt. Jon, és Dany csatája méltó módon lett kivitelezve (Tetszett, hogy míg Dany hosszas nyűglődés után végül félkézzel elsöpörte a mestereket, addig Jonnak Ramsay legyőzése már nem ment könnyen. Kellően elkülönült egymástól a két csata.

Az utolsó részben pedig minden lényeges szál el lett varrva, és indítottak sok újat.

Azzal, hogy Cercei megölte minden ellenségét, csak mégjobban magára haragította a többi házat. Utolsó gyermeke elvesztésével pedig már semmi sem maradt számára, amit féltenie kellene. Ezzel megalapozhatnának egy újabb Őrült Király(nő)t.

Amúgy meg véleményem szerint Cercei a Tyrelleket nem szándékosan ölte meg. Vehetjük úgyis, hogy ők voltak a járulékos veszteség. A Veréb volt a fő célpont,. Margeryék csak áldozatul estek, amit Cercei ugyan nem bánt meg, de nem is volt feltétlenül szándéka. Tommen halála pedig iogazi WTF volt, bár bevallom őszintén, nem bánom.

Engem érdekel a folytatás!

Randal - 2016. 07. 06. 22:28

Rezsidémon:
Lehet, hogy Dany alapjáraton romlást hozna egész Westerosra, de azt elfelejted, hogy kik álltak mellé és kik a segítői. És pont azt mutatja meg a sorozat és a 6×10, hogy ezáltal válik/válhat jobb uralkodóvá mint amilyen magától lenne.

Aszusz:
Nem gondolnám, hogy Jon buta, de ő nem foglalkozik a politikával a nagyobb fenyegetés miatt. Viszont ez a probléma, mert mások ezt a fenyegetést még nem érzékelik.
Sansával kapcsolatban nem értek veled egyet, de majd kiderül mit akarnak vele kezdeni a sorozat írói.

Összekapcsolva azzal amit Rezsidémonnak írtam, lehet, hogy Sansa nem akkora mester mint Kisujj, viszont ismeri és talán hathat észérvekkel Jonra. Mindketten belátták, hogy hallgatniuk kell a másikra is.

Ráadásul Sansa lehet a kapocs nemcsak Dany, Jon és Észak között Tyrion révén, de Jaimehez is Brienne révén.
Ott van még Theon is, aki segített Sansának megszökni.
Kisujjt pedig Varys tudná szabályozni.
Sőt, azt se felejtsük el, hogy van még egy Mormont Jorah személyében, ha talán előkerülne.

Én még mindig tartom magam ahhoz, hogy aki nem alkalmazkodik a helyzet az meghal, mégha sérelmeket is kell lenyelnie.

Rezsidémon - 2016. 07. 06. 23:47

“de azt elfelejted, hogy kik álltak mellé és kik a segítői” – nem felejtettem el, az fentebb linkelt rajongói teória (ami a Dany = antagonista következtetésre jut) eleve arra épül, hogy jó emberek jó szándékától függetlenül, a háború… az amolyan destruktív dolog. Ez persze önmagában nem egy döbbenetes felfedezés, de az igen, hogy GRRM tulajdonképpen azt üzeni (rejtve) az egész sagával, hogy nincs igazságos háború már olyan értelemben, hogy a végkimenetel mindig katasztrofális, függetlenül az ügy tisztaságától.
Márpedig Dany és az egész pereputtya éppen háborúba kezd.
Így visszagondolva az eddigi részekre, erre számtalan utalás hangzik el, számtalan szereplő szájából.

fireblade - 2016. 07. 07. 13:13

“Antagonista” :))))ez teljesen irreleváns :)))
Dany nem bonyolítja ennyire túl, őt illeti a trón, és különben is..mindenki sokat tud, és ideje rendet tenni :)

Randal - 2016. 07. 07. 13:44

Rezsidémon:

Szerintem ezt túlmisztifikálták elég rendesen.
Ahogy fireblade is írja, jogosan övé a trón, mert ő a Targaryen, a Baratheonok lázadás útján vették el tőle.
Az más tészta, hogy általában ez így szokott menni és ezért is próbálta Robert kinyírni az összes lehetséges örököst. Azt viszont nem tudtuk, hogy Varys meg pont ezen mesterkedett mindvégig, hogy legyen a Targaryeneknek egy nagy serege. Az már csak hab a tortán, hogy sárkányok is vannak és hajók is.

Pont Varys és Tyrion az aki meggyőzheti Danyt, miután megjelennek a White Walkerek vagy tudomást szereznek róluk, hogy azzal foglalkozzon inkább ne a Vastrónnal, mert azt cseszheti ha emezeket nem rendezik le.

Kb. ez látható a víziójában is, az üres, behavazott Vastrón, ahol egy teremtett lélek sincs.

Nem kell a sorozatot túlmisztifikálni, ezt GRRM is megmondta anno. Lehet, hogy meglepődsz egy-két történésen, de aztán rájössz, hogy logikus, mert minden arra a végkifejletre mutatott (Ned és Robb halála, stb.)

Ha a valós problémával foglalkozol, túlélhetsz, ha nem, meghalsz.
Erre is írtam, hogy lehet itt még Sansa-Kisujj házasság vagy egyezmény a Völgy serege miatt, addig amíg Jon és Sansa nem találja ki, hogy távolítsák el Petyrt. Igaz, azt se tudjuk, hogy Sansa mennyire tudná befolyásolni Robynt.

Rezsidémon - 2016. 07. 07. 14:01

“jogosan övé a trón”
“őt illeti a trón”

1. – téves állítás. Nem őt illeti, nem ő a jogos örökös, amennyi jogot ő formál, annyit más is tud, épp ezért olyan törékeny, délibábos illúzió
2. – nem számít, hogy az-e. Az öt király csatájának, meg úgy az egész eddigi eseményeknek épp az a levonható tanulsága, hogy

Rezsidémon - 2016. 07. 07. 14:16

senki sem nyer a “trónok harcában”, aki vérségi jogon harcol (tehát magáért).
A “Dany = antagonista” tézis nem azt állítja, hogy Dany gonosz, hanem, hogy Dany (szemben a valóban pozitív változásokat generáló Jon Snow-val) lesz a romlást hozó események (a Westeros-t végeláthatatlanul feldúló dinasztikus háborúk) végső generálója.
Ez ugye az évadzáróban tulajdonképpen már el is kezdődött. A konfliktus már adott. Dany magát akarja uralkodónak, mások meg másokat, Dany meg sereggel és harccal akar érvényt szerezni az igazának. Attól, hogy Dany alapvetően jó, amit csinál, az jelenleg semmiben sem különbözik Stannis kiválasztottság-révületétől, márpedig a sorozatban eddig egy uralkodó-aspiránst sem vitt előre a háborúskodás, sőt.
“I am the last dragon” – ismételgeti egyfolytában, mint legfőbb uralkodói jogosítványát, holott mi már sejtjük, hogy nem ő az utolsó Targeryen.
Márpedig -GRRM nyilatkozatai alapján- a GoT nem a gyűrűkurás “jó és a rossz” harca, az eddigi évadok, és GRRM meglepő, a hagyományos narratívákat felrúgó húzásai azt sejtetik, hogy a zárlat sem redukálódik a jók (Dany-Jon Snow szövetség) vs. rosszak (white walkerek) összecsapására. Elvégre Jon jelenleg olyan titulussal bír, ami Dany világlátásában “usurper”…

Rezsidémon - 2016. 07. 07. 14:21

“Azt viszont nem tudtuk, hogy Varys meg pont ezen mesterkedett mindvégig, hogy legyen a Targaryeneknek egy nagy serege.” – de tudtuk, már az első évad óta (Illyrio Mopatis-sal közös jelenet).

Rezsidémon - 2016. 07. 07. 14:32

“Dany nem bonyolítja ennyire túl, őt illeti a trón” – igen. Ez az állításom. Dany háborút indít a trónért, mert meggyőződése, hogy az neki jár, egyszerűen azért, mert ő lenne a jogos örökös. Ez az állításod sehol nem mond ellent a kiinduló tézisnek.

Rezsidémon - 2016. 07. 07. 14:40

“Lehet, hogy meglepődsz egy-két történésen, de aztán rájössz, hogy logikus, mert minden arra a végkifejletre mutatott” – igen, tulajdonképpen ez a kiindulási pontja is a youtube-os teóriának is.
A MEGLEPŐ húzás az, ha a végső összecsapás nem az emberek és white walkerek között lenne, mert ugye mindenki arra számít/abban reménykedik, hogy végre a jók félreteszik a sérelmeiket, kiegyeznek és egy epikus zárlatban győznek a ‘sötétség’ felett. De ugye GRRM-nél nem úgy van az…
És -az eddigiek alapján- legyen az bármily meglepő, teljesen LOGIKUS lenne ha Dany végül nem a megoldás, hanem a probléma része lenne, mivel egy ilyen világot ábrázolt eddig a GoT.

fireblade - 2016. 07. 07. 19:26

“Dany nem bonyolítja ennyire túl, őt illeti a trón” – igen. Ez az állításom”

“őt illeti a trón”
1. – téves állítás. Nem őt illeti, nem ő a jogos örökös”

Most akkor melyik???

Antagonista=ellentétes hatású

nem világos a szóhasználatod miértje..mivel ellentétes? és mért ne lenne az? mindenki ellentétes az ellenségeivel :)

Hepciás - 2016. 07. 10. 16:18

Arya margójára: Mi lesz ha befejzte a “valós ellenségek” lemészárását? Utána jön az önbíráskodó “Pisti szemetelt az utcán. Halál rá! Géza bácsi nem etette meg idejében a libákat. Megölni. Gizike csalja a férjét. Halál rá!”

És hol ennek a vége… Ekkora erővel amit kapott kb. mindenkit kinyírhatna.

winnie - 2016. 07. 10. 20:38

“Antagonista=ellentétes hatású”

értelmezd úgy, hogy a főgonosz. a rosszfiú. az, aki a protagonistával (főhőssel) szemben áll.

Enci - 2016. 07. 11. 14:53

Amúgy az mindenkinek megvan, hogy Benjen bácsi zombi, ugye? Mert nekem csak a második jelenetnél esett le, hogy olyan furán oszlik az arca a drágának!

Sok komment, még több állítás, annál is több (és érdekfeszítőbb) teória.

Én most egyben néztem meg a hat évadot kis rábeszélés hatására. Nekem minden évad tetszett, mert minden évadnak megvolt a maga szerepe a sorozatban. Még a vontatott 5-nek is.

Nekem tetszik az, hogy a megmaradt 4 Stark gyerek közül mindegyiknek más az útja. Ha a könyvekből indulunk ki, ott is csak ennek a négynek jutott önálló fejezet, a másik kettőnek nem, így nem is annyira meglepő, hogy ők kikerültek a rendszerből (Robb, Rickon). De ugyebár mostanra eléggé eltért a sorozat a könyvektől, szabadabb lett, és teljesen más, szembetűnőbbé vált a sorozatokra jellemző karakterfejlődés, mind a Starkok, mind a Lannisterek részéről (talán Daenerys esetében ez kevésbé figyelhető meg, nekem legalábbis mindenképp ez jött le).

Jon egy kis nímand alak volt, lobbanékony, és vakmerő, Sansa maga az árulkodós-nyávogós kiskirálylány, Arya a vagány lány, akinek ezt nem hagyták, Bren pedig a koraérett, mindent tudni vágyom gyerek. Mostanra Jon vezető egyéniség lett, aki többé-kevésbé a fejét is használja, Sansa végre rájött, hogy a világ nem úgy forog, ahogy azt ő a maga kis világában elképzeli, mert az élet más, keményebb és durvább, amit szerencsétlen a saját bőrén tapasztalt meg. Arya igazi gyilkos lett, de még mindig tudja, igenis tudja, hogy ő Arya Stark, és mi az életcélja, akkor is, ha emiatt fejek fognak porba hullani, és Bren… Halad a saját végzete felé. Van egy olyan sejtésem, hogy valahogy el fogja érni, hogy vagy tényleg – fizikálisan is – repülni fog, vagy ő lesz a harmadik Stark gyerek a hatból, akinek búcsút intünk. Bár ő az utolsó hímnemű Stark, tudva, hogy Jon kiféle – amiről ugyebár ő maga még nem tud -, és Deresbe mindig kell egy Stark.

Kicsi Lannister ág. Tyrion top kedvenc lett a hat évad alatt. Elképesztő, hogy a sorozat eleje óta igazi betyárbecsület kb. egyes egyedül benne volt az egész családból. És ez mostanra olyan szinten ki is teljesedett, hogy bár Daenerys párszor szívesen kivégeztette volna, ennek ellenére megtette saját segítőjének a végére, minden hibájával együtt. Gondolom azért, mert érzi rajta / benne azt, hogy becsületes. Mert lássuk be, tényleg az, egy abszolút pozitív karakter még akkor is, ha nagy a szája, és úton-útfélen kergeti a “pillangókat”.
Jamie egyre érdektelenebb. De Ő a királyölő, fura egy kapcsolatban a Starkokkal (lásd Sansa védelme) és Brienne-nel. Ha nem lenne ennyire csőlátásosan szerelmes a saját ikertestvérébe, akkor talán B-t és J-t is elképzelhetnénk együtt. És akkor érkezik a nagy-nagy kérdés: kibírja-e Jamie és Cercei kapcsolata azt a csapást, amit Tommen öngyilkossága rájuk mér? És Cercei, akinek már nincs veszíteni valója, hogyan fogja feldolgozni azt, hogy az imádott gyerekeiből kettő is miatta halt meg? Myrcella közvetve ugyan, de akkor is a Lennisterek miatt, Tommen viszont abszolút amiatt, hogy az anyja felrobbantotta fél Királyvárat, és Margerie meghalt. Szegény kissrác tényleg szerelmes volt. Cercei ezzel a tettével túl messzire ment, emiatt gyakorlatilag már mindenki az ellensége. A Starkok gyűlölik, a Tyrellek gyűlölik, a Martellek, a Tullyk, Arrynok, a Baratheonok (bár azokból sem lehet már túl sok), van egy olyan sejtésem, hogy a Targaryenek sem repesnek szegény nőért, akik ráadásul a felsorolásból jó sokmindenkivel szövetkeztek. És vajon Cercei mennyire gyűlölheti saját magát? Amikor pedig trónra léptette önmagát, belegondolt mindebbe?

És hát ugye Daenerys érkezik a szeleknek élénk szárnyán, vizek felett bátran szállván… Amúgy nekem van egy halovány gyanúm, hogy amint Bren felveszi a villámhárító szerepét, és elmondja Daenynek és Jonnak, amit tud, egy sajátságos szövetség fog létrejönni kettőjük között. Már csak az a kérdés, hogy a nyak lesz a vízválasztó, vagy valakinek a megalkuvása?

A tél szelei megérkeztek, jön a zombiapokalipszis,
jön a tűz és a jég dala.
Bennem meg három lehetséges teória kering:
Tűz és jég dala – Daenerys sárkányai a Zombik ellen, dél észak ellen (nyaktól lefelé és fölfelé) vagy Daenerys és Jon egymás ellen? De hogy ők lesznek a két végéig életben maradó (de nem biztos hogy túlélő) főszereplő, az majdnem biztos.

És akkor egy kérdés: szerintetek Jon is túlélne egy máglyarakást, és kisétálna belőle, mint Daenerys?

Gwen - 2016. 07. 11. 16:17

Jon megégett már. Az első évadban, mikor behozták a Fal mögött talált hullákat, és azok kék szemmel felkeltek, ő ment megmenteni Mormont kapitányt, a fáklyával felgyújtotta a zombikat, és a kezed is komolyan megégett.

Gwen - 2016. 07. 11. 16:17

Mármint Jon keze… ugyebár… :-)

Rezsidémon - 2016. 07. 11. 20:30

@fireblade

“Dany nem bonyolítja ennyire túl, őt illeti a trón” – igen, ez azt jelenti, hogy Dany fekete-fehér világlátásában Dany-nek jár a trón. Ő úgy véli jogosan, és meg is harcol érte (azaz ölne érte).

“Nem őt illeti, nem ő a jogos örökös” – ez meg ugye nem Dany személyes meggyőződése, hanem az objektív igazság/szörnyű valóság/hard truth, stb.

A két állítás között nincs semmiféle ellentmondás. Dany leszármazási alapon magát tartja a jogos örökösnek, mások meg másokat, és vannak, akik eleve szarnak nagyívben a királyi vérvonalakra és az öröklési rendre. Ráadásul Dany még a saját mércéje szerint sem biztos, hogy a jogos uralkodó, amennyiben Jon Snow tényleg Rheagar fia lenne.

“Antagonista=ellentétes hatású” – az irodalmi/műelemzési/filmkritikai szakzsargonban az antagonista olyan szereplőt jelent, aki a főhős és az események pozitív alakulásával ellentétes tevékenységet fejt ki (tehát nem szükségszerűen gonosz). Az én időmbe’ ez része volt a középiskolás irodalom oktatásnak, feltételeztem, hogy ez közkeletű tudás.

“nem világos a szóhasználatod miértje..mivel ellentétes? és mért ne lenne az?” – ezt szerintem egyértelműen és világosan kifejtettem, de ha túl nehéz lenne az értelmezés, akkor elnézést.
Íme a vitaindító tézis:
https://www.youtube.com/watch?v=wxG03oBY5zU
A videó a GoT zárlatára spekulál, és figyelembe vesz GRRM nyilatkozatokat, GoT ismétlődő sémákat, és az egész saga szellemiségét, üzenetét, tanulságait (sok hasonló rajongói teória van a youtube-on, a többség szerintem baromság, míg ez nem az események konkrét végkimenetelét próbálja megjósolni, hanem a megmaradt karakterek közötti konfliktus alapállását).
Összefoglalva röviden:
Westeros legfőbb baja az a feudális hatalmi rendszer, amely végeláthatatlanul okoz pusztító háborúkat.
A megoldás a Jon Snow képviselte kompromisszumkész, békülékeny, a hatalmat nem kikövetelő szemlélet lenne.
Ezzel szemben Dany -minden pozitív tette és elvei ellenére- a fennálló rossz rendet, az interregnum állapotot, a dinasztikus hatalmi harcot, az örökösödési háborút képviseli. Tehát ő nem a Westerost megváltó hős, hanem a romlásba taszító/igazságtalanságot fenntartó/fejlődést, pozitív változást hátráltató antagonista. Ez így érthető, nem?

felix - 2016. 07. 12. 15:16

Már rég elvesztette a sorozat a varázsát.Vannak még jó jelenetek de csak elvétve..Én maradok a könyveknél bár franc se tudja mikor jön a következő..

Árpád - 2016. 07. 16. 11:28

Daenerys is egyre undorítóbb. Ellenfeleihez is kegyetlen kíméletlen. Nem elégszik meg gyakran puszta megölésükkel elégeti őket vagy lassú kínhalált szabadít rájuk, mint pl. Doreahra a 2. évad végén. Igaz pl. Doreah is elárulta, de a bosszút vele szemben is nagyon erősnek éreztem, pedig ő volt számomra a legszebb nő eddig. Nagyon szurkolok azért, hogy ne ő legyen végül még sem a Vastrón birtokosa, hanem egy jobb, kíméletesebb és ha kell megbocsátani tudó jellem, mint mondjuk Havas Jon.

Árpád - 2016. 07. 16. 13:18

Én remélem nem Daenerys Targaryen lesz a Vastrón birtokosa, mert lassan őrült királynő lesz akárcsak az apja. Lehet, hogy a rabszolgák felszabadításával is jó ügyért harcol, de a módszerei nagyon rosszak. A legkisebb ellentmondást sem tűri meg gondolok itt arra, mikor a rabszolga mesterrel tárgyalt Astaporban és két hűséges embere ellentmondott neki, mert óvni akarta utána egyből megfenyegette őket, hogy elbocsátja. Az árulást is kegyetlenül megbünteti gyakran lassú halállal, mint Doreah. Jó azt megértem meg kell torolni, de nem mindig gyilkolászattal megoldani. Én ezért érzem azt Daenerys uralma inkább Wasterosra inkább szerencsétlenséget hozna.

Árpád - 2016. 07. 16. 16:48

Engem egy-két kulcsfigura nagyon idegesít. Gyilkos itt mindenki. Még az egyébként rendes lelkű Havas Jon is ölt embert, de a legjobban a Daenerys idegesít, mert irgalom helyett kegyetlenül leszámol minden ellenfelével 163 rabszolgatartót feszíttet keresztre mondván ők is ennyit feszítettek keresztre rabszolgák közül, de ilyen radikális eszközökkel nem csoda, hogy lázadást szít és a korábbi felszabadított városokat is magára hagyta. A khalokat is lemészárolja mielőtt azok ténylegesen bántották volna igaz sértő szavakat dobálnak feléje, de kimondja meg fogtok halni. Diplomáciai készség nincs benne csak fenyegetni, meg felégetni mindenkit, naha ilyen politikusok, vezetők lennének fölfordulna a világ. Remélem nem fog soha uralkodni a Vastrónon, mert az csapás volna. Tényleg megfelel a fenevadon ülő asszonynak, akiről a bibliai Jelenések könyve beszél. Azt sem értem a szereplőválogatáson miért pont ezt a piciny, de egyébként csinos hölgyet választották erre a szerepre. Nem éppen királynői alkat a maga 157 cm-jével.

Benzin - 2016. 07. 18. 20:12

“HBO has confirmed that “Game of Thrones” Season 7 will consist of seven episodes”

nyaljanak sót…

DarkEagle - 2016. 08. 25. 04:29

“Ami az idei szezont illeti, Dany-nek megint csak az ölébe pottyant egy sereg, egy flotta és minden jó, ami persze régóta bántja már sok rajongó szemét, de mindenképpen érdekes nyilatkozat a készítők részéről, hogy szerintük Dany igenis saját maga jogán kiérdemelt mindent, amivel most jelenleg rendelkezik és éppen ezért kapta meg a szezon zárójelenetét is, mert beérett a 6 évadnyi építkezésének a gyümölcse.”

Végre a készítők is kimondták amire én évek óta gondolok csak nem folytam bele a sok felesleges divat hater vitájába. Most őszintén aki szerint Dany csak mázlista és semmit se maga ért el hanem az ölébe hullott az más sorozatot nézett végig. Vagy szimplán hülye és elvakítja a divat haterkedés. Megértem ha valakinek unszimpi egy karakter vagy akár a színész. Bár én szeretem mind a színésznőt mind a karaktert nem vitatom hogy párszor túllőttek a célon vele a készítők. VISZONT! Érdemes nem elfelejteni hogy pont azért nem tették ennyi éven át Westeros-ra mert semmi értelme nem lett volna. Elvégre nincs senki aki az útját állhatta volna. Ennyi erővel egy 2×3 órás filmben is megcsinálhatták volna a könyveket. Dany-t építették fel a legjobban és mégis vele bántak a legrosszabbul a készítők. Miért? Azért mert míg mi bámulhattuk a részenkénti 50 percből néha fél órákon át ahogy tesók kefélnek vagy mások, plusz vért ontanak és ölik egymást a korona miatt addig Dany részenként jó ha kapott MAX 10 percet de általában 5-nél alig többet. SŐT volt rész amiben benne se volt vagy csak egy jelenete volt amiben meg se szólalt. Ezek után ne csodálja senki ha néha átestek a ló túlfelére vele. Dany nem csak annyiból áll hogy tűzálló és van 3 sárkánya. Ezeket megjegyzem baromira nem szerencsével szerezte hanem magabiztossággal és előrelátással. Vagy már elfelejtettétek hogy hiába kapott ajándékba 3 tojást ha nem jut eszébe hogy mivel lehet kikelteni őket akkor most nem lennének sárkányok? Mások csak fogták volna őket és papírnehezéknek használták volna. A tűzállósága az 1. perctől fel volt építve. Aki ezen meglepődött leragadt a pucér maratonokon. Politikához nem ért de mondjon már valaki egyetlen egy embert a sorozatból aki politikával elért bármit is! Vagy talán a többiek akik a trónra kerültek politikával ülhettek rá vagy szimpla ártatlanok legyilkolásával? Mert szerintem az utóbbi az igaz! Míg Dany az elejétől fogva a szerencsétlenek megváltója. MINDENÉRT megküzdött, azért is hogy a saját férje Drogo becsülje mint igazi nőt és ne csak egy kutyapózra alkalmas cicababa legyen. Sárkányokat már mondtam. Tűzállóságot a magabiztosságának köszönheti. Ahogy a sárkányok kiszabadítását is. Ezenkívül hiába adtak neki tanácsokat anno SAJÁT MAGA szerezte meg a Makulátlanok seregét. Mindenki hülyének nézte pedig az elejétől fogva kész tervvel ment oda. Napestig sorolhatnám de már így is röhejesen hosszú a kommentem.

A lényeg, hogy néha csak fogom a fejem, hogy egyesek mennyire vakok vagy a haterség miatt vagy szimplán nem értik mi folyik a sorozatban. Ha Dany nem lenne a sorozatban francot se érdekelne mert pont hogy ő visz színt az egészbe. Máskülönben csak egy egymással kefélő tesókról meg vérontásról szólna, semmi mondanivalója nem lenne, pláne tanulsága.

CyClotroniC - 2016. 08. 25. 12:15

DarkEagle: Dany kapcsán a szerencse nem ott jön be, hogy vannak vakmerő, újszerű döntései, pl az ex-rabszolgasereg, ezt senki sem veszi el tőle. Az a baromi zavaró, hogy a nyilvánvaló parkoltatása során neki is akarnak történetet adni, és mivel nem nagyon tudja olyan mértékű érzelmi veszteség érni már, mint Drogo halálakor, ezért abszolút úgy jön le, hogy megússza a ballépéseit. Más szóval élve Dany-n érződik egy “plotpajzs”, ami a többi karakteren nem feltétlenül. Egyébként ez a GoT legnagyobb trükkje, hogy Ned-del elhitette a rajongókkal, hogy mindenki meghalhat, pedig azért lássuk be, nincs ez maradéktalanul így. Amiket meg felsoroltál, azokkal nyilván mindenki tisztában van, a gond az a sorozat kapcsán, hogy míg a regényekben ezek nagy része érthető, addig itt sokat nem adnak el rendszeresen az írók eléggé vagy ami azt illeti Emilia, aki szeppent kiscsajként még tök rendben volt az első szezonban, azóta viszont maximum középszerű, főleg a többi színészt elnézve.

Ami meg az utolsó gondolatot illeti, én nagyon rá voltam egy idei kattanva az Essos-i dolgokra főleg a kulturális vonala miatt, meg néha hozott tényleg izgi karaktereket, mint pl a Spice King, de továbbra is tartom azt, hogy Dany outside a sztoriban, nyilván okkal, mert túl erős a sárkányokkal, de éppen ezért bosszant már előre, ha jól fog kijönni mindenből a végén, mert egy olyan harcot nyerne meg vele, ami igazából sosem volt az övé. Ez persze ízlés kérdése, számomra a GoT sokkal inkább Kisujj vs Varys a trónteremben dolgok miatt érdekes a zombik vs sárkányok része már csak eyecandy.

Ez egyébként nem vakság vagy haterkedés, egyszerűen sorozatos Dany egy antipatikus akarnok kiscsaj, akiben én személy szerint kevés izgalmas vívódást találok, míg az olyan gyűlölt karakterekben, mint Cersei vagy Melisandre nagyon is sokat. Abszolút ízlés kérdése.

DarkEagle - 2016. 08. 25. 13:50

Azért azt el kell ismerned hogy a többség csak divat hater. Te rendesen megindoklod hogy miért van baj Dany-vel és javarészt egyet is értek. Azzal mondjuk nem, hogy Emilia nem jó színésznő, egyszerűen rosszul van használva elég sokszor. Ez ugye rendezői hiba ha nem használjuk ki a színész tehetségét. De mint írtam is részenként kap néha 2-3 percet. Mire kibontakozhatna vége is a jelenetnek. Ezért hat néha olyannak amilyennek te is írod. Azért ha megnézünk tőle egy hosszabb, komolyabb részt, ahol nem csak ül a trónon, mint pl a KEDVENCEM, a Makulátlanok megszerzése. Onnantól hogy besétál az ajtón a végéig libabőr vagyok tőle. Ilyen kellene még tőle. És most hogy megy Westerosra talán kapunk is. Reménykedem benne hogy az lesz ami az álmában, hogy mire odaér mert az valljuk be nem 1 napos út, addigra a többiek leölik egymást. Így szerintem mindenki elégedett lenn hiszen az elejétől sejthető hogy Dany sorsa nem az hogy legyilkolja a Királyvárban levőket hanem hogy Jonnal lenyomja a mélyhűtöttet. :D Először amúgy is a Vas-országba fog menni.

Az viszont nagyon igaz, hogy mióta a fia és Drogo meghaltak nem igazán van mit vesztenie hisz a sárkányokat senki se tudja megölni és rajtuk kívül senki sem érdekli komolyabban, talán csak Jorah és Missandei. Ha valódi csatát kéne vívnia a Királyvárral is akkor én is csalódnék. Ott inkább egy megmentő szerepet várok tőle mint leigázást mert akkor csak az apját látnák benne.

Egyébként a boszit nagyon utálom és baromira nem érdekel mi lesz vele viszont Cercei-t nekem csak Lena adja el. Egyébként az se érdekelne ha karóba húznák. Semmi sajnálni valót nem látok rajta hisz csak ártott mindenkinek. De Lena valahogy mindig eléri hogy megsajnáljam. :D

Egyébként nem várok Happy Endet viszont szeretném ha a sárkány 3 feje uralkodna. Tehát Dany megkapná a hőn áhított trónt hisz akárhogy is utálják egyesek azt nem vitatható el tőle, hogy megdolgozott érte. Joné maradna Észak Tyrion meg lenne a segítő. Bár a sok teória mellett azt is el tudnám képzelni hogy Jon meghal a végén és akkor a 3. fej egyértelműen valamelyik Stark lány lesz és mivel egyedül Arya érdeklődik a sárkányok iránt őt választom mert ezerszer jobb karakter mint Sansa még ha idén hatalmasat lépett is előre.

DarkEagle - 2016. 08. 25. 14:05

Amúgy miért mondjátok hogy Dany meddő? Ezt még mindig nem tudom felfogni. Hisz ezt senki se mondta. Dany annyit mondott hogy nem akar senkitől gyereket. Nem azt hogy nem lehet. A boszorkány megy amit mormogott Drogora meg a fiúkra értette. Szerintem ezt a részt csúnyán félreértelmeztétek. Vagy én hagytam ki valamit. És most csak a sorit nézzük ne a könyveket mert azokat el se kezdtem még olvasni. :D

CyClotroniC - 2016. 08. 25. 14:10

Cersei pont a fonákja javarészt Lena miatt amúgy. Őt a sorozat tette izgalmassá azzal, hogy főleg a 2-3. szezonban jócskán humanizálták. Neki valószínűleg tragikus vége lesz (továbbra is tartom, hogy költői lenne, ha Jaime végezne vele), de valahogy az ő sztorija úgy tűnik kereknek.

DarkEagle - 2016. 08. 25. 15:09

Jó kis Rómeó és Júlia lenne belőle ha Jaime ölné meg de én is gondoltam erre azok után ahogy ránézett. :D

A meddőségre valami magyarázatot pls? :P

Chros69 - 2016. 09. 06. 15:31

Nos, most jutottam a vegere a rengeteg erdekes kommentnek. Egy kerdes: a tv-s adaptacionak ugyanugy kell befejezodnie, mint a konyvnek majd?
@Rezsidémon: nagyon tetszik az elmelet,amit talaltal!

Hepciás - 2016. 09. 17. 13:51

DarkEagle

Na még csak az kellene, hogy a lelkileg súlyosan sértült Aria hatalomba kerüljön. Nem hiszem, hogy egy halállistás, embereket időnként már-már piti ügyekért is “bosszúszomjasan utáló” ember kellene hatalomba… (Oké, Fray meg Trent megérdemelték, de a logikailag bárkit felvehet majd bármiért később.)

Dany mint a Westeros uralkodója? Attól óvjon meg az ég, kivéve ha Varys rángatja dróton, mert akkor legalább ész is kerül a hatalomba. Dany random döntései, “proletár” hozzáállása “aki gazdag vagy hatalma van az csakis szemét lehet kivéve én”. Kicsit “Kádáros” hatalmat várnék tőle… Mindent a kisemberért, hitelből.

Akkor már inkább Jon aki mint tudjuk lehet, hogy Rheagar fia ami sokkal erősebb trónigény lenne, mint “az őrült király lánya”. Kár, hogy erről nem tud senki, még Bran sem.

Tyrion lenne még zseniális, csak hát törpe nem lehet király. Ahogy Varys sem, mert eunuch + migráns.

Kisujj még akinek lenne hozzá esze, de ő inkább negatív karakter és a “legyen mindig káosz” nem épp egy jó birodalomhoz vezetne.

Cersei egyértelműen halálra van ítélve, ráadásul szerintem a Tyrion-Jaime duó egyike öli majd meg.

Jaime mint a leggazdagabb család utolsó törvényes leszármazottja? Egyedül azt tartom elképzelhtőnek, hogy házasodik Dany-val, mint egyetlen még élő “uralkodócsaládos férfi” aki nem fattyú, törpe, mozgássérült vagy eunuch (Jon, Tyrion, Theon, Bran)

Robert Arrys egy vicc, kb. Joffrey-Tommen groteszk keveréke ráadásul beteg is…

Lord Edmure… Fray halálával a Fray család egyetlen okos tagja meghalt és a 3535352524524 gyereke meg unokája egymást ölik majd, ő meg simán visszaszerezheti Zúgó-t de királysághoz kevés, pedig neve lenne hozzá. Kár, hogy buta.

Hepciás - 2016. 09. 17. 14:01

És a kedvenc “fekete lovam” a történetben Gendry… Van egy ötletem ami egész jó kis csapatot hozna létre…

Lobogó nélküli Tesvériség – Gendry – Vörös papnő – Sandor-Arya. Sajnos ezzel az a baj, hogy Arya utálja a papnőt meg a testvériséget, de Gendry “a barátja”… Jon is beállhatna melléjük “mert hiába fattyú akkor is Robert fia”, a Völgy meg Kisujj szintén, mert akkor megint a zavarosban lehetne halászni… Edmure-t feszabadítani ő is melléjük áll és végü 3 koalíció csapna össze

Stark-Baratheon (Gendry)-Tully-Arryn

Lannister-Grayjoy (varjúszemű)

Targaryan-Tyrell-Martell-Grayjoy (Theon meg a nővére)

Na ezt bírnám :D Csak akkor instant a mások nyernének a végén.

csuszka - 2017. 07. 15. 22:12

Hát nem is tudom… utólag visszanézve 7/10.

Először is, a megjelenítésért nagy pirospont jár. a Fattyak Csatáját is valósághűen ábrázolták (nem arra gondolok, hogy Ramsey Wun Wun szemét nyomja ki Jon megölése helyett…), a mereeni csata is szuperül nézett ki, Cersei bosszújáról nem is beszélve.

Látszik a sorozaton, hogy Martin már nem nyúl bele – sokkal kevesebb a váratlan fordulat, ez a legnagyobb probléma. Emellett – mint sokan korábban említették – számos logikai hiba is van.

Utóbbira példák (hogy ne csak a levegőbe beszéljek): 1. Varys teleportációi, Arya utazása Braavosból az Ikrekbe (szintén teleportáció???)
2. Daenerys megöli a khalokat akik természetesen képtelenek védekezni, majd utána a dothrakiak hűséget fogadnak vezéreik megölőjének (bár ez utóbbit még el tudom fogadni, a dothrakiak mindig az erősebbet követik)
3. A Fattyak Csatájában Ramsey nem öli meg Jont, pedig többször is lehetősége lenne rá, helyette inkább Rickont, illetve Wun Wunt nyírja ki (mennyire gonosz lenne már, hogy Jon fut Rickon felé, és Ramsey eltalálja őt egy nyílvesszővel…)
4. Ramsey éheztette a kutyáit, és persze Sansa erről tudomást szerzett. Honnan???
5. Tyriont Daenerys elfogadja Segítőnek, mert látja hogy becsületes emberrel van dolga. Hát ezzel csak az a problémám, hogy valahogy Ser Jorahnak és Ser Barristennek nem bocsátott meg ilyen könnyen, és Tyrion még rokongyilkos is…
6. Már sokan említették előttem is, hogy elég fura, hogy Cersei gond nélkül végre tudta hajtani a királyvári robbantást, a tűz nem harapódzott el (bár ezt még az ezzel foglalkozó piromanták elővigyázatosságával magyarázhatjuk), és gond nélkül meg tudta koronázni magát. Miközben a közelbe Tyrell seregek is állomásoznak…

és még sorolhatnám.

A kiszámíthatóságról: vajon ki gondolta volna, hogy Havas Jon újjáéled, és bosszút áll a Boltonokon? Milyen meglepő, hogy a segítség az utolsó pillanatban érkezik a Völgy lovagjaitól Kisujj vezetésével… Petyr Baelish karaktere láthatóan már csak árnyéka régi önmagának, mézes-mázos szavai mit sem érnek Észak urainak határozottságával szemben, ahogy az sem, hogy végülis ő volt a megmentő!

Milyen meglepő, hogy Daenerys legyőzi a khalokat, és a teljes dothraki sereget maga mellé állítja, majd szétzúzza ellenségeit (bár ez utóbbi tényleg teljesen logikus következmény, hiszen sárkányait már tudja irányítani és serege is nagyobb), végül pedig a Segítőjévé teszi a Targaryenekhez való hűségét többször is bizonyító Lannister ház becsületességéről ismert örökösét, Tyriont :D

A királyvári szálon voltak azért meglepetések szerencsére: engem meglepett, hogy Tommen az anyja ellen fordult (bár talán ez is logikátlanság kategóriába sorolható), majd a végén öngyilkos lett. Cersei elvakultsága és Tyrellek+egyház iránti gyűlölete szembeszökővé vált, de nem gondoltam, hogy futótüze a ház kb. teljes kihalását okozza. Talán érdekesebb lett volna, ha Margaery valahogy kimenekül, de pl. a futótűz elcsúfítja az arcát, mindenét és bosszút forral Cersei ellen. De így legalább a bosszú teljes lett.

Amik még kiválóak voltak, azok Bran Falon Túli jelenetei. Sok hasznos infót megtudunk a látott jelenetekből, a Hodor pedig tényleg egész jól sikerült poén, amivel sok mindent meg lehet magyarázni.

Ezen felül engeteg teóriát lehet kitalálni azzal kapcsolatban, befolyásolni tudja-e Bran a múltat azzal hogy visszanéz, és ezek a befolyásolások hogy hatnak vissza a jelenbe… bár ez már inkább sci-fi (időutazás) témába vágó kérdés.

Jaime folyóvidéki rendtevése is tetszett, jól visszaadta a könyv feelingjét.

A Vas-szigeteken történtek: erős közepes, vagy inkább jó kategóriába sorolnám. A legnagyobb probléma az, hogy kissé megkésve jött, a kisebb baj, pedig hogy nem volt túl logikus, ami a királyválasztás után történt. Euron elvileg egy agyafúrt ember (annak is tűnt), mégis “hagyja”, hogy a királyválasztás után vesztes unokahúga ellopja hajóinak legjavát… szétröhögöm magam esküszöm :D

Tehát összességében kevés váratlan fordulat volt, azok sem első osztályúak. Karakterfejlődést se sokat lehetett látni, Sansa volt az egyetlen jelentősebb.

Jaime-től vártam volna a Cerseitől való végleges elszakadást (mint ahogy a könyvben történt, mikor nem segített ikertestvérének, mikor annak feltétlenül szüksége lett volna rá), ám ez nem történt meg. Szerintem ezen még Tommen halála sem fog változtatni, Jaime hű marad Cerseihez, és reméli, hogy meg tudja akadályozni a királynő megőrülését. Egyébként ezzel nincs bajom, egyszerűen a sorozat másképp viszi tovább az ikrek kapcsolatát, így a későbbiekben is máshogy alakulnak az események.

A Dorne-szál kvázi kiírása se nyerte el tetszésemet, főleg Areo Hotah hiteltelen alakítása miatt (eddig “szupererősnek” tűnt, most meg könnyedén lekaszabolják), Homokkígyókhoz és a történethez is jobban illett volna méreg alkalmazása.

A nagy intrikamesterek (Kisujj és Varys), valamint Tyrion mesterkedései nem hoztak úgy lázba, mint a korábbi évadokban, ennél azért többet vártam volna tőlük. Kisujjnál mintha “visszafejlődést” lehetne észrevenni, Tyrion ravaszsága nemigen mutatkozott meg. Varys tevékenykedései kicsit más jelleget öltöttek, mint az előző évadokban – most már nem kellett a kistanácsban manipulálni a többieket (Kisujjnál ez még inkább feltűnt), inkább szövetségek kötésében jeleskedett, viszont sajnos erről se tudtunk meg sokat.
Remélem, a következő 2 évadban még mind le tudnak tenni valamit az asztalra, amivel elkápráztatnak minket: kiderül, mit is akar Varys igazából, Kisujj pedig még legalább egy alkalommal túljár Jon és Sansa eszén.

Arya utolsó epizódbeli jelenete volt az, ami még totálisan meglepett, nem gondoltam róla, hogy ilyen mélyre süllyedt, bár stílusos volt, az már tuti…

Összességében: hiányoltam a nagy fordulatokat és a várt karakterfejlődés is elmaradt a szereplők többségénél, viszont az évadban a készítőknek sikerült elérniük, amit valójában akartak: a mellékszálak többségét eltüntették, a végkifejlet már elérhető közelségben van.
Én ezt el tudom fogadni, mint átvezető évadot, melynek célja az összkép leegyszerűsítése, a történet begyorsítása, kevesebb szereplővel.
Ugyanis mindenki visszatért Westerosra, Dorne és Égikert kb. kiesett a hatalmi játszmából, Északon elkezdődhet a felkészülés a Mások elleni küzdelemre.

Viszont azt remélem, hogy a következő 2 évad már fordulatokban, epikus, meglepetésekkel járó csatákban és tárgyalásokban gazdagabb lesz, több politikát láthatunk (legalábbis a 7. évadban), de a realitások talaján maradunk (pl. teleportügyileg).
Vagyis könyvhűbb lesz, kevesebb szállal ez talán megoldható (mint ahogy az 1. és 2. évad esetében is kivitelezhető volt).

Nagyon remélem, hogy az ezt követő (egyben utolsó) 14 epizódban nem tipikus hollywoodi sorozatbefejezést láthatunk: nem szövődik Daenerys-Jon szerelem, nem fog Daenerys fél hónap alatt uralkodni egész Westeroson, nem fogja Sam egy nap alatt megtalálni Óvárosban a valyriai acélkard kovácsolási receptjét. :)
Viszont merem remélni, hogy láthatunk még politikai játszmákat: Euron komoly ellenféllé válik (talán Cerseivel ideiglenesen összefogva) Dany számára, Cersei Keskeny-tengeren túli zsoldosokkal próbálja kiegészíteni a Lannister sereget, Kisujj fúrja az északi összefogást és meghiúsítja a Stark-Targaryen szövetséget; és a Mások már ebben az évadban is komoly fenyegetést jelentenek majd, több fontosabb karakter halálát okozzák (pl. Davos).

hiuz - 2017. 07. 17. 11:30

Varys karakterének a Blackfyre szál nélkül nem lesz valami sok értelme.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz