login |

Houdini & Doyle: vége az 1. évadnak – írta Delilah

2016. 06. 28. 14:59 - Írta: vendegblogger

Szólj hozzá | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Az angol ITV, mely nemrég már bukott egy ikonikus alakról szóló sorozattal (Jekyll and Hyde), azt gondolta, ha ezúttal két valós, és széles körben ismert személyt húz elő a kalapból, hogy egymás mellé rakjon, akkor az már biztos, hogy tuti üzlet lesz. Sajnos ismét tévedtek.

A Houdini & Doyle-lal (a pilotjáról winnie már írt korábban) megint kaptunk egy szolid, egyáltalán nem kockáztató, borzasztóan egyszerű krimisorozatot. Ugyan az első rész a szezon egyik leggyengébb része volt, de ez még nem jelenti azt, hogy a maradék kilenc különösebben kiemelkedő lett volna.

Houdini and Doyle-5

Az egész évad elég egysíkú volt, kifejezetten felejthető, így pár héttel később csak egy-két heti ügy idézhető fel könnyen és ez nem véletlen.

A sorozat mozgatórugója Harry Houdini és Sir Arthur Conan Doyle közös munkája (és barátsága), ahogy a Scotland Yard első női nyomozójával főleg olyan ügyeket oldanak meg, amikkel valami nem stimmel, hátterükben valamilyen misztikus dolog áll. A két főhős persze mindig állást is foglal: Houdini szerint minden csak trükk és van rá logikus magyarázat, míg Doyle hisz a természetfelettiben

A társuk, a nyomozónő pedig kettejük között van, és többnyire nem csinál semmit, legalábbis a történet szempontjából. Az ő funkciója szimplán annyi, hogy összehozza a két elmét, segítse és fejlessze a két férfi kapcsolatát. Ez az egy motívum remekül működött végig a sorozat folyamán, a karakterek közötti kémia nagyon rendben volt, egészen annyira, hogy lelkesen vitte az egészet a hátán.

Houdini and Doyle-2

Houdini és Doyle tehát tökéletesen működött együtt, amiben a színészeknek is oroszlán részük volt, jobb anyagból nekik is könnyebb volt dolgozniuk. Az utolsó részeket pedig már az írók is nagyon eltalálták, addigra jöttek csak igazán bele, a hangulat is jóval egyedibb lett.

A tovább mögött folytatom spoilerek nélkül arról, hogy miért nem lett igazán jó a sorozat. (Illetve csak az első bekezdés spoileres, a többi nem.)

És itt most jöjjön egy kis spoileres kitérő, mert muszáj pár szót ejteni arról, hogy mennyire érdekes volt látni, ahogy Houdini átfordul Edison Necrophone-ja és édesanyja halála miatt. Az örök szkeptikus, elkezdett hinni valamiben, mert pont egy gyenge pillanatában kapták el és annyira betemeti a letargiája, hogy hallucinálni kezd, vagy nem, és tényleg sikerült a szeánsz, de egy olyan sorozat, ami gyakorlatilag a természetfeletti létezést folyamatosan elutasította, erősen kétséges.

Houdini and Doyle-4

Volt egy átívelő szál is ebben a sztoriban, ami nagyjából szóra sem érdemes, és nem azért mert nem lett volna érdekes, hanem a kivételezés hagyott kivetnivalót maga után.

Igazából korán vezették fel (már nem a részek szempontjából, hanem az első évados jelenlét volt alkalmatlan) és kényszeresen beleerőszakolták a történetbe, mert kellett valami dráma az évad végére. Maga a szál üres volt és súlytalan, hiába befolyásolta a karaktereket, semmit nem tett hozzá a fejlődésükhöz, mert a három főszereplő között nem emiatt alakult ki a barátság és a kötödés. Csak ilyen tessék-lássék módjára belerakták, hogy legyen miért aggódni, és tíz perccel több legyen a játékidő.

Houdini and Doyle-3

Alapjában nehéz leírni, hogy mi volt a konkrét baj a Houdini and Doyle-lal, mert maga a lényege működött, csak valahogy semmi más nem volt a helyén. Szinte minden részt társaságban néztem, és mindenki más kivetnivalót talált benne, hol az ügyek egyszerűségét, hol a hangulat hiányát, hol pedig azt, hogy Houdini és Doyle ruházata mindig tökéletesen élére vasalt volt, egészen annyira mintha most léptek volna le egy magazinról.

A hangulata valóban különösen steril volt, főleg a kezdetekben, nemcsak a kosztümök miatt, hanem az összes kompozíció és beállítás annyira jellegtelen volt, nem illett össze azzal, amit közvetíteni szerettek volna.

Houdini and Doyle-1

Összességében a Houdini & Doyle nem igazán éri meg az időt, amit rászánna az ember, főleg ha van más olyan sorozat, amiben a bromance vagy a külsős segítség a lényeg. Aki ennek ellenére mégis kacérkodik a gondolattal, pillantson inkább bele a hatodik részbe, mert az legalább kreatív lett.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz