login |

Penny Dreadful: vége a 3. évadnak. És a sorozatnak is – írta mark

2016. 06. 29. 21:20 - Írta: vendegblogger

25 hozzászólás | kategória: kritika,

The End.

A fenti két szó villant fel a Penny Dreadful 3. évad utolsó részének végén, és ezzel véget ért egy rendkívül egyedi darabja a sorozatvilágnak.

Mondhatjuk, hogy váratlanul érte a széria rajongóit a vég, hisz előzetesen nem sorozatzáróként harangozták be a dupla részt. Ha megteszik, valószínűleg több néző ül le a tévé elé, így viszont az eddigieknél alacsonyabb volt az érdeklődés. Pedig ez a sorozat sokkal többet érdemelt volna, és hiszem, hogy az évek múltával egyre többen fognak rátalálni. (Lehet kezdeni a pilotkritikánál.)

PD3x09 4

A szezonnyitóról anno igen pozitívan nyilatkoztam, hiszen nagyszerűen indította új útjukra a már megismert és az új karaktereket is. Ezután azonban voltak megbicsaklások. A tovább mögött spoilerek előfordulhatnak.

Szépen bontakoztak ki a szálak az évad elején és közepén: Miss Ives elkezdte megismerni múltját a Mesterrel, Ethan (és még mellette Hecate, Sir Malcolm, valamint Kaetenay) vadnyugati kalandjainak is szemtanúi lehettünk, figyelemmel kísérhettük Mr. Clare hazatérését, Dr. Frankenstein és Dr. Jekyll kapcsolata is előttünk formálódott, ahogy azt is láthattuk, amint Lily feminista lázadását Dorian kétkedve szemléli.

PD3x09 10

Talán a vadnyugati szál volt ezek közül a leghaloványabb, sokszor harsány színvilága is elütött a sötét londoni környezettől, talán nagyobb összecsapást vártunk az Ethan-Jared párostól, és az Ethan utáni hajsza sem bizonyult túlságosan érdekfeszítőnek. Sokkal nagyobb hangsúlyt helyeztek viszont a másik apukára. Kérdés, nem jártunk-e volna jobban, ha az igazi apjával való kapcsolatára fókuszálnak inkább, akár az egész évadban. De legalább megismertük farkasemberünk eredettörténetét.

Az egész sorozat legmarkánsabb szála természetesen Miss Ives passiója volt. Ezt majdhogynem tökéletesen le is zárták az évad végével. Állíthatom, Eva Green karakterének ez kellett hogy legyen a végkifejlete. Hangsúlyozták is, hogy ennek így kell történnie, és valóban nem tudtam volna boldog véget elképzelni Vanessának. (Ámbár jó volt látni még a 2. évad végén a boldog Vanessa-Ethan duó vízióját.)

A 3. évados Miss Ives-szálhoz kapcsolódóan behoztak 2 új szereplőt; Dr. Seward karakterét elég jól ki is aknázták, elég csak a 4. részre gondolni, zseniális kamaradrámát láthattunk.

PD3x09 3

Drakulától talán grandiózusabb fellépést reméltünk, illetve Miss Ives hirtelen adtam meg neki magát, hogy aztán a végén mégse legyen az övé. Ez a „stratégiaváltás” eléggé gyanús, mert a sorozatbeli előzmények ezt nem indokolták.

Komolyan megfogalmazódik az emberben az, hogy mintha évad közben kapták volna az infót a készítők, hogy nem készülhet több évad, most akkor gyorsan ezt zárják már le. Hogy így történt-e, nem tudni, de a kissé gyors befejezés ellenére ennek a szálnak a lezárását kielégítőnek érzem.

Már az előző évadban is, de a harmadikban különösen nagy szerepet kapott Mr. Clare karaktere. Rendkívül jól bántak vele a készítők, teljesen más irányt szabtak a fejlődésének, mint az első évadban. Az ő szála le is zárult, meg nem is. Lehet hiányérzetünk, de korrekt, érzelmes véget kerítettek sorozatbeli történetének.

PD3x09

A Frankenstein-Lily-Dorian hármas furcsa viszonya ezt az évadot is meghatározta, de most Lily került a középpontba. Néha már-már túl soknak érződő feminista hadakozását érdekes volt szemlélni, de Dr. Frankenstein túlzott ragaszkodását női teremtményéhez már kevésbé. Az elsőnek izgalmasnak tűnő Frankenstein-Jekyll viszony eléggé kifulladt idővel, nem igazán adott semmi pluszt, történetüknek nagyobb volt a füstje, mint a lángja. Az említett trió szála pedig szinte nem is nagyon került lezárásra.

Megemlítendő még Sir Malcolm is, akivel mintha nem nagyon tudtak volna mit kezdeni az évad(ok) során. Egyfajta fantomszereplőként jellemezhető, történt vele ez-az, de nagy jelentősége nem volt a történet szempontjából.

PD3x09 8

A fentiekből az szűrhető le, hogy nem kevés szál maradt lezáratlan, mondhatjuk, simán folytatódhatna a Penny Dreadful. A főszereplő halála elvárás volt, de még maradtak szereplők, akiknek sorsát szerintem sokan érdeklődve figyelnénk. Példaként említeném Catriona elpazarolt karakterét. (Apró észrevétel: az utolsó előtti részben említik az Emberrablók című Stevenson-regényt, amelynek folytatása is van, címe: Catriona.)

Az évad vége felé megfogalmazódott bennem, hogy Miss Ives esetleges halálával könnyedén készülhetne egy 4. évad Catriona főszereplésével. Én szívesen nézném, mert megragadott a karaktere. Hasonló véleményen vagyok Renfieldről is, az ő ténykedését szintén jó volt nézni.

PD3x09 6

Összességében mégis pozitív volt számomra a finálé, mert érzelmileg lehengerlő pillanatokat élhettünk át benne: a nyitó- és a zárójelenetre gondolok elsősorban.

Ezúton szeretném megköszönni a sorozat készítőinek ezt a három évadot. Lenyűgöző munkát végeztek, remek színészi alakításokat láthattunk, izgalmas múltbéli utazásokat tehettünk. Úgy gondolom, a Penny Dreadful sokunk (egyik) kedvenc sorozata lett, és az is marad még sokáig. Számomra legalábbis biztosan.

PD3x09 11

25 hozzászólás Ne habozz!

Lemoni - 2016. 06. 29. 21:46

Én is úgy gondolom, hogy a készítőket váratlanul érte a kasza híre, mert érezni lehetett egy idő után a zavart az erőben. Nem minőségben, hanem a nem kifuttatott szálak tekintetében (Dorian és a festmény, a két doki, Dracula, Catriona, Lyle). A vadnyugati kirándulásra azért volt szükség, mert egyrészt fel kellett oldani Ethan múltját, másrészt el kellett távolítani a brigádot Londonból, hogy Dracula zavartalanul rászállhasson Vanessára. A tökéletes ponyva jelleget a 3. évadban teljesítette a sorozat és milyen rutinosak lehettek volna a folytatásban, már egy egyiptomi szállal is kibővülve. Hogy szép véget ért, annak örülök, de a kasza miatt nagyon sajog a szívem még egy jó darabig.

casi - 2016. 06. 29. 22:02

Nagyon jól összeszedted :) Vanessa szálát élveztem a legjobban, azok voltak a legérdekesebb részek, főleg a Dr. Sewarddal lévők, nagyon jó volt közöttük a kémia. Ezenkívül még John Clare érdekelt a legjobban, nagyon szerethető volt a karaktere, Vanessával együtt tökéletesek voltak.
A vadnyugati szál egyáltalán nem érdekelt, pedig ott volt Josh Hartnett és még így is untam sokszor.
Lily szála egyáltalán nem érdekelt, nem igazán tudtam azonosulni vele. Az ő karaktere talán még az első évadban volt érdekes, szerethető számomra, de aztán iszonyatosan ellenszenves lett. Frankensteint eddig se bírtam, dr Jekyllt nem használták ki normálisan.
Sajnálom, hogy vége, de összességében annyira nem jött be ez az évad. A második marad a favorit. A végét szépen lezárták.

apost - 2016. 06. 29. 22:03

Őszintén szólva szerettem ezt a sorozatot. A képi világa és a hangulata mindent vitt, bár a szörnyek megvalósítása néhol röhejes volt.

De ez a zárás olyan szinten volt összecsapott és értelmetlen, hogy csak néztem.

A legfájóbb, hogy Dracula csak úgy eltűnt…de olyna hirtelen mintha csak ki vágták volna…senkiben sem merült fel, hogy el kéne kapni? Pedig őt pont meg lehetne ölni.

Ahhoz képest, hogy volt egy monológ mennyire fél Dracula a farkastól jól félre dobta a végső küzdelemben és annyira nem foglalkozott vele senki, hogy simán elsétált megkeresni Vanessa-t?

A két farkas külön úton indult a harcba és habár alig akadályozták őket, mégis sokkal később értek oda? Illetve ha úgysem változtak át, minek mentek külön?

Malcolm is kb haldoklott mikor elmentek megkeresni Frankensteint, erre mikor megtalálják, már semmi baja Malcolmnak..sőt eleve ő találta meg…

És Vanessa. Ő ugye egy valami ősi női gonosz istenség reinkarnációja. Egyszer ugye a korábbi élete ki is tört belőle mikor a médium nőve/boszorkánnyal beszélt a szeánszon.
Most meg jó volt eredetileg, az átváltozás után hirtelen gonosz lett és a farkas megöléséről beszélt, erre a végjátékban hirtelen megint jó?
Eleve azt vártam, hogy ha át áll a rossz oldalra, akkor átveszi felette az uralmat az “ősi” énje.

És az új főcímdal is hiába volt jó, én azt vártam, hogy még utoljára meghallgathatom a lezárás előtt a régit.

A sok apróbb idegesítő hibát már fel sem sorolom.

De a lényeg, hogy annak ellenére, hogy a végkimenetel elfogadható volt, minőségileg minden tekintetben alul maradt a korábbiakkal szemben.

Tusika - 2016. 06. 29. 22:06

Nagyon fog hiányozni a sorozat. És igen én is úgy érzem h megtörték az évad építkezésének ívét a hirtelen befejezéssel. Catrionát pazarlás volt behozni ennyi időre. Azt sem értettem Vanessa miért adta meg magát Drakulának, karakteridegennek tűnt (és amikor néztem még a kaszáról sem tudtam). Elmegy megküzdeni a gonosszal majd két mondat múlva megadja magát neki??? és ezzel felrúgott mindent amiért küzdött. Majd a végén még egy hirtelen fordulat, hogy akkor mostmár hadd haljak inkább meg…. egyszerűen feladta, és én ezt sehol sem láttam a karakterében, nem jelezte előre semmi. Eddig sose adta fel, nem láttam levezetve h miért változott ez most meg.
Dorian száltól többet vártam volna, Lilly monológja a végén az érzelmekről kifejezetten tetszett.
A két doki szenvelgéseit és egy helyben toporgását rossz volt nézni egy évadon keresztül, kb időhúzásnak volt csak jó.
A vadnyugati szál nekem bejött, egy teljesen más világot muatott be, plusz kíváncsi is voltam h Ethan hogy is lett vérfarkas.
Na a lényeg h hiányozni fog :)

JH94 - 2016. 06. 29. 22:12

Szép évadkritika. ;)
Gyászolom a sorozatot, mert ennél egyedibbet ritkán nézhet az ember. De szép lezárást kapott. Az opening credit meg sírást váltott ki belőlem. A legtöbb karakter igazán kiforrott erre az évadra. Jó volt látni, hogy John Clare megtalálta a régi életét, de közben rájött, hogy egyik világba sem tartozik. Ő a kedvencem, Vanessat leszámítva. Eva Green hihetetlenül jó színésznő. Az elmegyógyintézetes rész a sorozat egy ékköve volt. A mellékkarakter közül Dr. Seward és Catriona karaktere szerepelhetett volna többet is akár. Lily-Dorian páros forradalma az túlságosan töltelék momentum volt minden részben, ahogy Jekkyl-Victor részei is. Valahogy velük nem tudtak mit kezdeni. Draculát sajnáltam, nem volt olyan erős, mint az eddigi főgonoszok. De talán pont a sebezhetősége miatt illett össze Vanessával. Lehet, hogy nem lett happy end, de ennél a sorozatnál nem lehet arra számítani. Viszont Ethan és Vanessa imája eléggé érzelmes lett.
Kár, hogy vége. Annyira mesterien adta a kor hangulatát, az idézetek, a Bibliai utalások minden különleges volt benne.

Szaby59 - 2016. 06. 29. 23:15

Én sem hiszem, hogy ezt így akarták lezárni, 7. részben még sehol semmi aztán 8-9 WTF :D
Viszont ha már így történt én sem folytatnám, Penny Dreadful=Vanessa Ives/Eva Green
Még ha a Dorian, Lilly, Jekyll, Frankenstein karakterekben lett is volna potenciál…

8/10 az évad és 9/10 a sorozat részemről, az utolsó két rész nekem összecsapottnak tűnt.

botond14 - 2016. 06. 30. 01:44

Fantasztikus sorozat, nálam az egyik legnagyobb kedvenc volt, de az is marad. :) mindennel egyet kell értsek amit mark írt, nagyon szép lezáró évad volt de néztem volna még.

Art3mis - 2016. 06. 30. 08:03

Fantasztikus sorozat volt és a kritika is jó lett.;-) Hiányozni fog. Eva Green eddig nem volt különösebben kedvenc színésznő, de a sorinak köszönhetően most már az lesz.

Blobov - 2016. 06. 30. 08:51

Nagyon fog hiányozni, az egész képi és hangulati világa annak ellenére, hogy a történetszálak sosem voltak az erősségei, a karakterek és a színészek elvitték a sorozatot a vállukon. Sajnos idén a túl sok Ethan (akinek a színésze nem egy nagy durranás), valamint a hirtelen, logikátlan lezárás (negyed órával korábban Vanessa még az Éj Királynője, akit Dracula szolgál, majd utána egy vinnyogó, halálért esedező, összetört nő (annak ellenére, hogy ezt az összetört nő karaktert imádtam Eva Greentől)) elszomorított, de a Wordsworth verssel való zárás még így is megríkatott…

Dalmayr - 2016. 06. 30. 10:19

Enlékszem 3 éve teljes extázisban küldözgettem egy barátnőmnek az újabb teasereket és trailereket, hogy ez mennyire jó sorozat lesz szerintem. És az is volt. Nem mondom, hogy ilyen fináléra gondoltam volna, de nem maradt hiányérzetem. Eva Green nélkül is jobb lett volna a sorozat mint sok másik, de a penny dreadfulhoz már nem lett volna elég jó, ezért örülök, hogy nem folytatják. Néhány szál tényleg elég összecsapott véget kapott, szerintem is évad közben dőlt el a kasza és ezt sikerült kihozni belőle. Egy dolgot nagyon sajnálok, hogy Eva Green nem nyert semmilyen díjat ezért a szerepért, pedig zseniálisan játszik. Ég veled Penny Dreadful, szép 3 év volt :)

Jencike05 - 2016. 06. 30. 10:26

Pedig érdekes lett volna látni Vanessát mint főgonoszt.

delthir - 2016. 06. 30. 16:42

Azért engem Lily szála még érdekelt volna, legalább megmutathatták volna Ethannek, hogy “életben” van.

maxib89 - 2016. 06. 30. 23:08

A sorozat 3 evada kivalo volt, minden egyes resz lekotott. De a veget osszecsaptak.. Nehez a jo lezaras, de ez tul egyszeruen es siman tortent.. Ennel jobbat is tudtak volna.

- 2016. 07. 01. 17:17

Ethan <3

Krisztián - 2016. 07. 02. 01:01

Nekem John Claire karatere volt a legszimpatikusabb. Borzasztóan jól játszott a színész. Vele tudtam leginkább azonosulni.Érdekes volt Frankenstein sztorija is. Bírtam Dorian Grayt is. Bár Eva Green mindenki szerint nagyon jó volt, nekem olykor idegesítő volt. De összességében nagyon tetszett a 3 évad. Végre egy komolyan vett horror, ami ugyan ilyesztő nem volt, de nem rontották el poénokkal, stb. Arról szólt amiről kellett. Nagy kár, hogy nincs folytatás. Most hasonlóan vagyok ezzel mint a Constantin-al. Annak a sorozatnak is még megnéztem volna jó néhány évadját.

Lanie - 2016. 07. 03. 11:57

Nagyon kevés az olyan sorozat aminek ennyire megfogott volna képi világa. Sajnálom, hogy ilyen hamar kaszát kapott, többet érdemelt volna mint amit kihoztak belőle a végére. Sok sok lezáratlan szál akad amit szívesen néztem volna tovább.

Geri89 - 2016. 07. 03. 20:18

Anno az első évad elment szódával, mert egyedi és szórakoztató volt.
A második meg mindent vitt, nem bírtam abbahagyni, valami másfél nap alatt ledaráltam.
Az utolsón meg persze,érezn lehetett, hogy kicsit összecsapták, de akkor is ott volt. Hiányozni fog.

Snoopyzit30 - 2016. 07. 04. 11:11

Nekem talán ez a 3. évad tetszett a legjobban, de az utolsó 2 rész, főleg az évadzáró az valami nagyon gagyi volt annak fényében, hogy milyen részletesen előkészítettek mindent. Még nem olvastam a kommenteket, de azt valaki magyarázza már meg, hogy ha Vanessát megharapta Dracula, akkor belőle miért nem lett vámpír? Ez nekem tök logikátlan. Valamint nagy csalódás, hogy az egész konfliktus azzal lett feloldva, hogy Ethan egyszerűen lelövi. Azt hittem, hogy majd mennyire nagy szerepe lesz annak, hogy Ethan farkas és hogy Dracula legyőzéséhez majd az kell. Hát ez baromi vicces volt, ahogy a többiek Mátrix-szerű küzdelme is a vámpírokkal.
Ezt leszámítva nagyon tetszett az évad és a sorozat is. Remélem Eva Green-t végre megkínálják valami díjjal is, ezért a szerepért megérdemelné.
Ja még valami. Vártam, hogy lesz még a végén közös jelenete Victornak és Lilynek, de ez elmaradt.

Hiányozni fog a sorozatpalettáról ez a sorozat, fájóan… :-((

Medve2004 - 2016. 07. 05. 16:33

Az előttem szólók nagyjából elmondták, amit én is gondolok. Ez egy nagyszerű sorozat volt, remek karakterekkel, sajátos hangulatvilággal és ami még inkább különlegessé tette, hogy az átlagos horrorsorozatokkal szemben itt a happy end lehetőségét is végig lehetett érezni, azt, hogy a jó győzedelmeskedhet a rossz felett.
Rengeteg szálat ki lehetett volna még bontani, óriási kár, hogy ilyen egyszerűen és értelmetlenül elkaszálták. Pl. Claire a folytatásban még jobban előtérbe kerülhetett volna, hogy csatlakozik a sötétség elleni küzdelemhez, stb. Az ábrázolásoknál annyi kifogásom van csak, hogy Ethan Chandler farkaskaraktere eléggé gyenge, lehetett volna valami komolyabb farkasgúnyát összehozni neki. Ettől függetlenül nagy kár ezért a remek sorozatért, a mondanivalójáért, a remek párbeszédeiért.

edg - 2016. 07. 08. 21:42

Örülök neki, hogy vége lett, szerintem a 3. évad már ne volt az igazi. Inkább legyen vége, minthogy elgagyuljon.

Aleysa - 2016. 07. 11. 13:57

Én elképesztően nagyot csalódtam. Alapból nem indult jól az évad, de részről-részre megint egyre jobban felbosszantottak a logikátlanságok. Aztán ez az utolsó 2 részre kicsúcsosodott, egyszerűen egy nevetséges, ordas nagy csalódás lett a végére. Nyilván nem volt várható, hogy Vanessa boldogan él, még meg nem hal, de az első pillanattól éreztették, hogy hatalmas erő birtokosa, és egészen súlytalanná tették ezt a vonalat is. Nekem nyitott maradt, hogy mitől is volt akkor ő ekkora spíler, illetve jó lett volna látni, hogy mit is jelent ez valójában. A Lily szál amilyen jól indult, szintén egy vicc lett a végére. Nem mondom, hogy kellett volna még 3 évad, de azért egy igényes és sokkal kidolgozottabb lezárást bőven megérdemelt volna, pláne hogy elképesztő részeket produkált néha a sorozat. Eva Green egy istennő :-) és az is marad,de na…

alessa - 2016. 07. 11. 21:44

Nem értem miért húzzák le ennyire az uccsó részt itt sokan.
Vmi nagy harcolós finálét várva csalódnak abban ami van. Hát nem tudom.. már az évad elején azért kezdett el Vanessa pszichologushoz járni mert elege volt az életből nem maradt neki semmi és senki. Várható volt h az öngyilkosság – vagyis inkább a halál mellett dönt és nem kezd el még kaszabolni előtte.
Másfelől nálam a Mr Clare féle ending monolog kifejezetten nagy hatást ért el és szerintem szemlélteti miért is döntött úgy Vanessa ahogy.
(Most itt a Lily-s szálat nem is hozom fel már untatott az elejétől, csak a Dorian-féle lezárás tetszett onnan)
Dr.Jekyll-Mr.Hyde meg egy kijátszatlan karakter maradt sajnos :(

Snoopyzit30 - 2016. 07. 14. 21:35

Kicsit fura, hogy az Emmy-jelölések még csak a 2. évadra vonatkoznak és a 3. évad jelölései majd csak jövő nyáron jönnek, de hát a jelölési időszak miatt ez már csak így van. Azért reméljük jövőre hozzávágnak Eva Green-hez végre egy Emmyt :-P

Addig is ezek a 2. évad jelölései:
1) Outstanding Production Design For A Narrative Contemporary Or Fantasy Program (One Hour Or More)
Penny Dreadful • Fresh Hell (S02E01) • Evil Spirits In Heavenly Places (S02E04) • And Hell Itself My Only Foe (S02E09)

2) Outstanding Hairstyling For A Single-Camera Series
Penny Dreadful • Glorious Horrors (S02E06) – véres báltermi táncos rész :)

3) Outstanding Makeup For A Single-Camera Series (Non-Prosthetic)
Penny Dreadful • Glorious Horrors (S02E06) – véres báltermi táncos rész :)

4) Outstanding Prosthetic Makeup For A Series, Limited Series, Movie Or Special
Penny Dreadful • And Hell Itself My Only Foe (S02E09)

5) Outstanding Music Composition For A Series (Original Dramatic Score)
Penny Dreadful • And They Were Enemies (S02E10) • Abel Korzeniowski, Music by

6) Outstanding Special Visual Effects
Penny Dreadful • And They Were Enemies (S02E10)

kecskebégető - 2016. 07. 19. 23:00

jó évad kezdés de a a vége :érezhető ,hogy évadközben omlott rájuk a negatrív hír.Elvarattlan összecsapot mégis csodás volt a vég.Simán jöhetett volna még 2 évad

Tomi - 2016. 07. 20. 21:13

Ami érdekes hogy a készítő nyilatkozta azt hogy le akarja zárni, amit nem értek miért lett akkor ilyen…összecsapott.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz