login |

Zoo: kezdett a 2. évad

2016. 06. 30. 18:52 - Írta: winnie

16 hozzászólás | kategória: kritika,

And right now, there’s only one person that matters. Janos Kovacs.

A Zoo-ra ez jellemző: szegények, amikor nem akarnak poénkodni, akkor is viccesek. El sem tudom képzelni, hogy ha The Walking Dead-népszerűségű lenne a sorozat, akkor milyen kommentek születnének a heti epizódkritikákhoz.

Persze a sorozat (korábbi írások: pilotkritika, 3 rész utáni, évadkritika) nem akar többnek látszani, mint ami, ezt kéne nyári popcornként emlegetni, bár nehéz lájtosnak nevezni, hiszen, mint kiderült az évadnyitóban, mostantól ebben a sorozatban is az emberiség sorsa a kérdés. Minek is cicózni, már a második szezonra be kell dobni olyasmit, ami nem lehet überelni a későbbiekben. Vagy…?

Zoo - 2x01-03

Az állatokat az első évadban megvadító, intelligenssé tevő és az emberek ellen fordító vírus ugyanis mutálódott, így az ellenszert a hajukra kenhetik hőseink – főleg, hogy most már emberek is fertőződnek, így akár a tudjátokmelyik nyári sorozat előzményének is simán elmehetne. És éppen ez az az aspektusa a sorozatnak, ami miatt eleve hatalmas hátrányból indult: nem vagyok oda a görcsmutánsokért…

Akkor meg mi marad? Ez nem az a sorozat, amit a karakterekért lehet nézni, a 2. évad elején senkiről sem tudtam volna semmi tulajdonságot felidézni, csak azt, hogy ki szerelmes kibe, és hogy a francia csak idegesítően tudálékos. Azonban míg akkor Chloe még inkább aranyos volt, ahogy pattogott, most már kifejezetten zavaróan csinálta.

Zoo - 2x01-05

Melléjük még bejött egy állandó díszlet (egy CGI repülő!, szóval lesz itt még világjárás) és két új állandó szereplő is, két külön szálon, mert mostanság minden műfajban egyszerűbb két külön sorozatot futtatni egymás. Ez a mesterséges szétválasztása a karaktereknek sincs nagyon ínyemre, ugrálhattunk az argentin dzsungel és a kanadai havas tundra között – szerencsére Jamie csak rágcsálókkal találkozott, nem pumával, és nem maradt egyedül részeken át.

Ahhoz, hogy a két szálat racionalizálni tudják a készítők, rögtön két sztorit kell izgalmasra és érdekesre írniuk, de már itt elbuktak, mert amikor Jamie-re kapcsoltak (már megint…), akkor vagy azt láttuk, hogy belelépett valamit, vagy azt, hogy inni próbált, vagy azt, hogy talált egy járművet. Nyilván valahol el kell kezdeni a történetmesélést, de ilyen szerkezet mellett nem csodálkozom, hogy a második órára megroggyant a kezdő rész nézettsége.

Zoo - 2x01-02

Ha az ember túlteszi magát a kezdő 15 perc zséfilmes zagyvaságán és kapkodásán, amit szálelvarrás és béna cliffhanger-feloldás címén odagányoltak a készítők, akkor a dupla premier maradék egy órája már lehet, hogy volt közepes, de csak akkor, ha az ember tényleg kikapcsolja magát és helyén kezeli a sorozatot. (Az írók nem ezt teszik, olyan momentumok náluk a csúcspontok, amik vállrándítással is elintézhetőek.)

Én úgy vagyok vele, hogy a felvett irány (a tét a világ) csalódás, nem nagyon érzem, hogy sok újat tudnának mutatni ebben a témában 10-12 rész alatt, inkább csak tessék-lássék történetszövést lehet elvárni a sorozattal, meg némi ijesztgetést. Ha mindez feszültségkeltéssel is párosulna, ha komolyabb lenne a _valós_ tét (van értelme Jackson-t féltenünk?), ha nem tudnánk, hogy a csipet csapat mindent megold, akkor talán nézős maradna a Zoo, de félek, így nem lesz az nálam.

Zoo - 2x01-08

(Megjegyzem az “eldeformálódott magyar fekszik”-jelenetről eleve a The Usual Suspect, vagyis a Közönséges bűnözők jutott eszembe, hogy szinte vártam, hogy Janos Kovacs elkezd hablatyolni arról, hogy látta az ördögöt. És erre pár perccel később ördögként emlegették őt. Kész voltam.)

16 hozzászólás Ne habozz!

Benzin - 2016. 06. 30. 20:03

Az első évadban az a francia lány volt a legfélelmetesebb az egész sorozatban. Tökéletes anitálentum…

samsa - 2016. 06. 30. 21:37

szörnyen közhelyesnek tűnik a 2. évad első két része.
SPOILER

Chloe a babával (mikor adja át egy szociális munkásnak, folyton erre gondoltam; nem volt erős a jelenet, amikor megérkezett az apa. ellenkezőleg: közhelyes.
nemMentjükMegTudjukKit, mert jó neki a vadonban a megvadult állatokkal — tökéletes, mivel még nem húztunk le minden bőrt a szenvedő szerelmespár-közhelyről. vagy mégis?

a forgatókönyvírók szabadságra mentek. hogyan kaphattak ezért pénzt? vagy ez egy nagy poén?
kasza.

eszemix - 2016. 06. 30. 23:42

Uramatyám! Ez az első évadban is ilyen sz@r volt???

jigsaw - 2016. 07. 01. 00:34

Tíz perc után kaszáltam.

DennyKeh - 2016. 07. 01. 02:07

Nekem tetszett minden logikátlansága ellenére.

Már az első évadért oda voltam, hiszen imádom az állatos sorozatokat, így, még ha a nagyközönségnek rossz is a szájíze emiatt, én mindenképp maradok, mert engem nagyon érdekel.

El kell ismernem, hogy olykor vannak logikátlan húzásaik, de nekem ez a nyári popcorn sorozat, amit hétről hétre várok nagy lelkesedéssel. A színészek közül nekem kifejezett fanfavorit Jamie, az ő karaktere is kaphatna majd több figyelmet az évad során. Plusz, ez a két szálon futás dolog nekem nagyon bejön.

winnie - 2016. 07. 01. 05:00

DennyKeh: annyira örültem, ha megmaradnak csak az állatokkal, és nem kezdik el a mutánsozást.

a két szál nem gond addig, míg mindkettő egyenrangú, de komolyan azt hittem, hogy jamie 4-5 részen át fog bandukolni, és az nagyon gáz lett volna, mert nem egyszerű normális sztorit írni neki. így, hogy találkozott valakivel, talán dob majd ezen a szálon, de még így sem látom azt, hogy könnyen fel tudnák húzni a másik mellé.

Benzin - 2016. 07. 01. 07:55

@eszemix:

Az első évad random epizódjához képest ez a dupla évadnyitó egész összeszedett volt. A vágóknál már elérték, hogy legalább munka közben ne igyanak. Felkészülnek az operatőrök.

Az első 20 percbe legalább 4 beszédhibás színészt sikerült bezsúfolni, úgyhogy van még teendő :D

eszemix - 2016. 07. 01. 08:37

Végignéztem az első évadot. De most a dupla évadnyitó egyszerűen lesokkolt a gagyiságával: a színészek még csak meg sem kísérelnek életet vinni a karakterbe, mondjuk néhányuknál ez nem oszt, nem szoroz, annyira tehetségtelenek, de ez az első évadban még nem volt ennyire zavaró. A CGI übergáz, a sztori röhej, és a vágások is csapnivalók.
Azt kívánom, bárcsak az állatok győznének…

DennyKeh - 2016. 07. 01. 10:23

Winnie: Mondjuk az igaz, hogy Jamie-t elszeparálták a többiektől, de én kíváncsi vagyok, hogy hova is fog vezetni a szál. Lehet, hogy végül megint ő talál valami ‘ellenszert’ ott a kanadai fagyokban valamilyen módon. Meg hogy meddig tart neki eljutni a kiszemelt helyre.
Jövő héten hátha többet tudunk. :)

Delilah - 2016. 07. 01. 21:29

Én elég nagyot csalódtam, pont azért tetszett meg a sorozat, mert a rejtély az állatok körül forgott, tök nagy ötletnek gondoltam, h mindeazok után, amit velük műveltünk fellázadnak… erre már a második évadban előveszik a “zombikat”, mert az írók képtelenek (vagy nem akarják) elég félelmetesre írni az állattámadásokat, és az különben is mennyivel drámaibb, ha az emberek elől (is) kell futni… belőlem kihalt az érdeklődés, egyszerűen nem tudom már komolyan venni, pedig az első évad nagyon tetszett

DennyKeh - 2016. 07. 02. 14:15

Delilah: Én is sajnálom, hogy már a mostani részekben sem volt annyi állat, mint az első évadban, de szerintem itt azért közre, hogy a WWF és egy csomó más szervezet nem nézi jó szemmel az ilyen állatos sorozatok, vagyis, ahogy épp azokkal bánnak. Már nem is tudom hol olvastam erről.
És próbálnak valahogy elfogadható szinten belül mozogni, ami nem sérti őket. Pedig kár, mert az első évados állati kalandok bejöttek.

Thomas - 2016. 07. 12. 21:33

Nekem nem volt csalódás a Zoo visszatérése, valamiért szórakoztat ez a teljesen elszállt történetmesélés, az olyan képtelen dolgok, mikor egy elefánt üldöz egy dzsipet egy kifutópályán. Chloe nekem még mindig nagyon aranyos, ahogy “pattog”, nekem már az ő jelenléte simán elvinné a hátán a sorozatot, de aztán amíg ennyire teletömik akcióval, unatkozni biztos nem fogok:) Annyira nagy volt, amikor elmondta a poszt elején idézett mondatot, hogy csak a Kovács számít, úgy tudtam, hogy a katona csaj odamegy és lelövi, aztán amikor mégis megtette, már csak vigyorogtam:) Nehéz elmondani, mi ebben az egészben a szórakoztató, de mégis az:)

Az viszont nekem sem jön be, hogy volt olyan is, hogy már 4 részre szedték szét a csapatot, meg hogy Jamie annyira külön van tőlük:( Ez valahol értelmetlen is, hogy ennyit számít nekik a társuk, hogy ha már akkor nem is tudták megkeresni, az új repülőjükkel, útban Argentína felé miért nem tudtak beugrani érte. Reméltem, hogy a dupla rész végére odaér már az ígért csapat, és összeszedik végre, de ha a srác állandó szereplő lesz, akkor gondolom legalább az évad felét külön utakon fogják tölteni:(

casi - 2016. 07. 22. 21:23

4. rész, Ken Adams? :)

Benzin - 2016. 07. 26. 00:00

RIP Chloe, nem fogsz hiányozni :D

Benzin - 2016. 08. 10. 22:10

A vakond és lajhár kombó, mint halálos fenyegetés már túl erős volt emberek?

Narxis - 2016. 08. 11. 10:55

Nagyon tetszik ez a sorozat, béna meg röhejes de a jó fajtából. Kicsit under the dome szint de valahogy mégis sokkal élvezhetőbb számomra, gördülékenyebb az egész, talán az ide-oda utazások miatt? Nem tudom. Lényeg, hogy örülök, hogy lesz 3. évad.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz