login |

Awkward: vége az 5. évadnak. És a sorozatnak is. – Írta: Mom

2016. 07. 01. 14:50 - Írta: vendegblogger

9 hozzászólás | kategória: kritika,

Azzal akartam kezdeni, hogy a nemrégiben feltett hét kérdésére ez a sorozat lenne a válaszom. Néztem az Awkard-ot, de minek? Mert becsületből ki akartam tartani mellette a végéig. De ahogy most visszagondolok rá, hogy a harmadik évad közepe után mire is emlékszem belőle, azt hiszem, a mérleg egyértelműen az időpocsékolás felé billen.

Úgy éreztem, ha már eddig kitartottam, akkor csak nem az utolsó szezonban fogom feladni. És valóban, már sokkal előbb fel kellett volna. De hát, mindenből tanulunk valamit, hogy legközelebb felkészültebbek lehessünk.

aaaw1

Az Awkward szereplői bizonyították a a fentiek ellenkezőjét. Az ötödik szezon az érettségit és az első egyetemi évet, valamint a rá következő nyarat prezentálta nekünk. A legkevésbé sem humoros, vagy szerethető módon. A tovább mögött a spoilerek földjére térünk.

Már ha van valaki, akit a fentiek közül egy is meglepett. Lehet, hogy most csak a csalódottság és a harag szól belőlem, de mentségemre legyen mondva, hogy az első teljes A4-es oldalnyi alázást kitöröltem. Összefoglalom a főbb eseményeket azok kedvéért, akik okosabbak voltak nálam és a lezárásra esetleg csak annyi időt szántak, hogy ezt elolvassák:

Egy valóságos végzős évből – ami egy átlag tini életében olyan vívódásokkal és kérdésekkel teli, mint a “mihez kezdjek az életemmel?”, “hol tanuljak tovább?”, “karrier, vagy még több tanulás?”, “elköltözés” (avagy leszakadás a szülői tápcsatornáról), egész életünkre hatással járó döntések meghozatala és a többi – szinte semmit nem láttunk. Nem is olyan régen voltam érettségiző, de nekem valahogy mégsem azzal volt tele a fejem, hogy milyen csínyeket, bulikat, kamuesküvőket, szerelmi bonyodalmakat abszolváljak.

aaaw5

Az egyetlen dilemma, amiből kiderült, hogy ez bizony a középiskola vége, hogy Matty és Jenna a (ki tudja, hányadik) nagy egymásra találásuk után külön egyetemre mennek. Ha valaki még kitartott és most tiltakozna: Jennát nem vették fel arra az egyetemre, amire mindennél jobban vágyott. De ezt a „csavart” azért hagynám figyelmen kívül, mert a feloldása az volt, hogy a második évtől átvennék oda, és erre mit csinál? De ne siessünk előre.

Tehát a szezon első fele a legkevésbé fontos drámák kereszttüzében telt, még a gimiben. Itt vettünk búcsút Valől, aki nekem személy szerint hiányzott is, mert ő legalább annyira nem vette komolyan a többiek problémáit, amennyire a sajátjait igen. És ez az irónia nekem bejött. Örültem is a rövidke felbukkanásának a zárásnál.

A hosszas vívódások után Matty és Jenna a biziosztásra megint összeakadt, de csak egy rövid villanás erejéig, mert akkor rájötte arra, hogy a távkapcsolatok is nehezek, így az útjaik elváltak… egy ideig.

aaaw2

Matty fociösztöndíjas lesz, ami esetében sok kispados ücsörgést jelent, majd a rádöbbenést, hogy ő ezt már nem is akarja, és a gyors menekülést a problémák elől Jenna karjaiba és egyetemére, végül a csalódások után egy olyan infantilis lány mellett köt ki, akiről nem akarom elhinni, hogy létezhet.

Jenna rájön, hogy imádja az egyetemet, ahova nem is első helyen jelentkezett, mert dugig van hasonszőrű egyénekkel. Pánikrohamot kap, mikor Matty át akar iratkozni hozzájuk, mert bár ő élete szerelme, de nem illik bele a világba, amiben otthon érzi magát. Itt egy érett személyiséggel rendelkező illető számot vetne és eldöntené végre, neki melyik a fontosabb. Nem úgy Jenna, aki vérig sérti Matty érzéseit, majd meggondolja magát, újra és újra.

aaaw3

Sajnos az ő szerelmi vívódásuk már 5 másik sorozatnak is sok lenne, de az elengedés egyiküknek sem megy könnyen. Van, aki a tüskés természetét nem tudja levetkőzni, de legalább a végén mutat egy apró fejlődés-szerűséget – mondjuk baromi természetellenesen kierőltetett módon. És a takarékra állított poénmennyiség java részét kitartóan szállítja.

Mások még nem vették észre, hogy a pénz nem fán terem és azt is most kell megtanulniuk, hogy a kapcsolatokat hazugságra építeni ostobaság. Vajon ők nem néztek tini drámákat fiatal korukban, hogy ezekre mind maguktól kell ráébredniük? Jake és Lissa pedig vergődnek az általuk választott út helyességén. Ez legalább érthető dilemma.

Nem úgy a fő párosunké. Jenna minden részben megerősíti magában, hogy jó döntést hozott, amikor Matty-vel külön útra léptek. A szünetben nyári gyakorlatra megy egy újsághoz, ahol újra összetalálkozik Luke-kal, majd gyorsan titkos párkapcsolatot létesítenek. Jenna itt belekerül néhány hullámvölgybe, el is adja a lelkét a publicisztika ördögének egy tál lencséért. Vagy valami hasonló.

A fentiből érdekes dilemmák is születhettek volna, ha nem ilyen bénán írják meg őket, és Ashley Rickards arckifejezései a segítségére sietnek. Nem így lett.

aaaw4

Nem tudom, hogy nem fogott-e valaki pisztolyt a készítők fejéhez, amikor az egyenes út végén, ahol Jenna összeköltözött Luke-kal és lehetőséget kapott, hogy tanulmányait álmai iskolájában folytassa, mert olyan pálfordulást vetettek papírra, ami teljesen logikátlan. Ennél a pontnál mintha mindenki megfeledkezett volna arról, hogy ő eredetileg is ebbe az iskolába készült csak nem vették fel. Olyannyira azt adták a szájába, hogy csak a srác miatt váltana, hogy utána kellett néznem, nem én tévedek-e?

A vége nem tudom, kinek mennyire volt egyértelmű, nekem abszolút az jött le, hogy Jenna marad a Wycoffon és elhagyja Luke-ot Matty-ért. Egyszerűen akkora a szakadék a lány (és Matty) és Luke érettségi szintje között, ami nem egy-két évet jelent, hanem majdnem szülő-gyerek viszonyt.

A szülői támogatás bár a sorozat elején sem volt erőteljesnek mondható, a végére szinte teljesen eltűnt. Az összes felnőtt szereplő közül egyedül Jenna anyukája tett úgy, mintha valami köze lenne az általa felnevelt emberpalántához. De ő sem vitte túlzásba. Az elsőéves egyetemista a nyári szünetre hazaérkezve inkább érzi magát láb alatt, mint örömmel látva. Ezek után a további segítő jó tanácsokat inkább érzem vízprédikációnak a borozás után. Azon csodálkoztam, hogy Jenna nem fordított hátat rögtön a küszöbön. Én biztos zokon vettem volna, de hát nem vagyunk egyformák, na.

aaaw6

A zárszóra pedig belesüppedtünk a nosztalgia kellemesen langyos mocsarába…vagy mégsem? Szerintem ennyire borzasztóan érdektelen befejezést írni egy öt éve futó sorozatnak, ami a szereplők fejlődéséről szól (legalábbis elméletben), a kitartó nézők ellen elkövetett főbenjáró bűntett. De azt is készséggel elfogadom, ha valaki még nem sokallt be annyira, mint én, és élvezettel nézte a záró jelenetet, ami nem mondott ki semmi konkrétat, csak sok rosszat sugallt.

Nem mondom, hogy nem voltak visszakacsintások (Sadie „öngyilkossági kísérlete”), vagy visszatérők (Val, meg a tábor), de annyira semmit sem mozgattak meg bennem a sorozatzáróval, hogy valami hihetetlen. Pedig én egy 2 évados széria végén is el tudok érzékenyülni az ilyesmiken. Itt viszont nagyon éreztem az erőlködést. Ha lenne következő évad, akkor már biztos, nem maradnék, de ezt megoldotta a csatorna, a kaszát már jó régen megsuhintották.

Az évadra egy kegyelmes 2/10-et osztok, mert legalább gyakoroltam az angolt – ezzel, ha más nem is, az én nyelvtudásom fejlődött, és az is valami.

9 hozzászólás Ne habozz!

Wall-E - 2016. 07. 01. 15:13

Tényleg lehetett volna sokkal jobb a záróévad, bár én ennyire nem láttam borúsnak a helyzetet, mégis sok igazság van a leírtakban. Mindezek ellenére a hangulatból számomra elég sok megmaradt, így szívesen néztem még úgy is, hogy nem minden szál volt az igazi. Összességében kellemes emlék marad a sorozat.

Bálint - 2016. 07. 01. 16:48

de jó akkor, hogy én kiszálltam a második éved közepénél…

Stewie - 2016. 07. 01. 18:02

én végig néztem az összes részt,szerettem,jó volt,talán jobb is,hogy vége,kár lett volna újabb évadokig erőltetni,össze kuszálni a szálakat benne,még ha nem voltam minden résszel maximálisan elégedett,azért szép élmény maradt a sorozat számomra

entso - 2016. 07. 01. 18:03

Hasonlóan éreztem én is, hogy maradtam, csak azt nem tudom miért. Valahogy reménykedtem benne, hogy csak lesz valami értékelhető lezárása a sorozatnak, de igazából a végén mégiscsak ugyanott tartottunk, mint az elején, és 20 perc alatt kidobták még azt a kevés karakterfejlődést is az ablakon, amit Jennának sikerült produkálnia. Én még Luke megjelenésekor úgy interpretáltam a dolgot, hogy ő a felnőttkor megtestesítője, Matty pedig a kamaszkor, amit aztán a végén Jenna teljesen maga mögött hagy, de aztán megbántam, hogy ilyen sokat próbáltam belelátni a történetbe. Ez nálam max 1/10, mert módszeresen vízbefojtották az egyik kedvenc sorozatom.

murder1 - 2016. 07. 01. 18:15

Val hiánya tényleg nagyon érezhető volt az utolsó évad 2. felében, a későbbi évadokat az ő jelenetei mentették meg számomra…
A Jenna/Matty “se veled, se nélküled” kapcsolatot meg már nem bírtam ép ésszel. Az ő helyükben én biztosan nem bírtam volna megbízni mégegyszer a másikban, ahogy viselkedtek egymással az évek során.
Nem tudom milyen az igazi amerikai gimis élet, de ha olyan mint a sorozatban a végzősöké, akkor nagyon “komoly gondokkal” kell megbirkózniuk. :)
Nekem Lissa volt az egyetlen karakter, aki pozitív irányba változott a szememben, egészen megkedveltem a végére. A többiek inkább visszafejlődtek (főleg Tamara).
Végignéztem, mert hozott egy hangulatot, amiért nem bírtam elkaszálni, de a 2. évad után el kellett volna (és akkor kellemesen emlékeznék rá).

Ben - 2016. 07. 04. 19:08

Nekem többé-kevésbé sikerült eltekintenem a Jenna-Matty száltól, és inkább a korábban nem látott dolgokra próbáltam jobban odafigyelni. Szerencsére így akadt néhány emlékezetesebb pillanat, de ettől függetlenül sokkal többet is ki lehetett volna hozni az évadból

Nem tudom hogy végül lesz-e folytatás (hiszen az MTV lassan egy éve nem tud dönteni a sorozat sorsáról) de az biztos, hogy gyökeres változásokra lesz szükség, ahogy azt Chris Alberghini és Mike Chessler is bevallotta az évadzáró interjúban

Riggins - 2016. 07. 05. 11:42

Én is végignéztem, de teljesen igaz, hogy a 3. évad után véget ért a tényleges történet és azóta semmi érdemleges nem történt.

Az, hogy Jenna logikátlanul viselkedik, reagál, az ő korában még autentikusnak is hathat, hiába idegesítő. Az én bajom az volt, hogy a többi szereplő már nem érdekelt, egyedül Lissa új karrierjén tudtam mosolyogni. Kiváncsi leszek Ashley Rickardsot mikor látjuk legközelebb valamiben hosszabb ideig.

Lili - 2016. 08. 03. 17:24

Vègig néztem a teljes 5 évadot és be kell, hogy valjam, hogy a vége teljesen érthetetlen szàmomra. Most Akkor, mi van Jennaval? Mi lett Luke- al? Ennyire semmilyen befejezèst nem vàrtam voltam.

Mesi - 2017. 01. 07. 11:49

Szerintem a lezárás nem jó, de ha lesz vagy lenne folytatás úgy nem lenne vele baj hisz évad zárónak elmegy. Viszont mivel én 11-es vagyok en teljesen egyetertek avval ahogy tesz és visselkedik. Ahogy neki is nekem is megvan mit szeretek és mi szeretnék lenni, de én se tudok ezen kivűl semmit és szerintem nagyon jól mutatják be hogy egy diák mennyire összezavarodott tud lenni mikor a továbbtanulásról van szó. Szerintem tény, hogy a sorozat 4. és 5. évadja nem a legjobb de ha folytatjak akkor jó lesz, mert az a legnagyobb baj vele hogy befejezetlen és érthetetlen a vége l.
Azert a velemenyemert senki ne egyen meg és ékezet meg vessző hiba miatz bocsi telefonrol nehezebb írni mint gépről.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz