login |

Game of Thrones: Cersei és Jaime Lannister – írta ayren

2016. 07. 06. 21:31 - Írta: vendegblogger

48 hozzászólás | kategória: elmélkedés,

Bár alapvetően a Stark családnak “szurkolok” a Game of Thrones címet viselő, immár hat éve tartó túlélőversenyben, a legizgalmasabb karaktereket számomra mégis rendre a Lannister-ház szállította, élükön az abszolút kedvenccé avanzsált Tyrionnal, akiről tavaly már írtam, és akinek első helyét a szívemben még elmúlt két évi mostoha szerepeltetése sem tudta megingatni.

Az idei évadnak a fináléja viszont az ikrek viszonyában beálló olyan mélyreható változást sugall, aminek kapcsán érdemes alaposabban elgondolkodnom az ő jellemükről is – persze szigorúan a szubjektivitás szemüvegén át tekintve rájuk.

jaime cercei 1

Nőké az elsőbbség, vegyük szemügyre először Cersei Lannistert.

Közhely, hogy a GoT tele van erős női karakterekkel, köztük is az egyik, ha nem a legerősebb a Lena Headey által alakított királyné, aki pontosan az a típus, akit mindenki imád utálni. Hataloméhes, bosszúálló, aljas és manipulatív kavarógép, valódi pszichopata, akinek emberi vonásai leginkább csak a gyerekei szeretetében mutatkoznak meg.

jaime cercei 2

Cersei pechje az, hogy az ambíciói lekörözik a képességeit. Igazi ösztönlény: akar valamit, elveszi, de nem számol a hosszú távú következményekkel, ahogy mások szükségleteivel, érzelmeivel sem. Alapvető személyiségvonása a konfrontációkeresés, az intrika és a viszálykodás a lételeme. Abszolút domináns alkat, a Jaime-vel való kapcsolatot is ő uralja gyerekkoruk óta, gyaníthatóan a kettejük vérfertőző viszonyát sem a fivére kezdeményezte anno. Az ikertestvérével való szerelme meglehetősen nárcisztikus jellegű.

Cersei végtelenül gőgös a családjára, a fivérében is leginkább a Lannisterséget, vagyis önmagát szereti. Tulajdonképpen a gyerekeik is amiatt születnek meg, hogy velük kétszeresen „tiszta vérű” Lannistereket hozzon a világra, és ne az általa megvetett Robert Baratheon ivadékait.

Jaime2

Jaime testesíti meg a nő számára az ideális Lannister férfit: vonzó külsejű, éles eszű és kíméletlen – mindezek mellé kiváló bajvívó, ami abban a korban a nemesség körében a legfontosabbnak férfiúi erénynek számított. Amikor Jaime elveszti az egyik kezét, vagyis rokkant lesz, ez az eszményített kép sérül Cersei-ben, emiatt már közel sem tartja annyira vonzó szexuális partnernek a fivérét, mint korábban.

A tovább mögött folytatom az elmélkedést.

Cersei idősebb fiához, Joffrey-hoz hasonlóan szadista is. A Főveréb parancsára őt megalázó és bántalmazó septát, miután ő maga is eljátszadozott vele, a Hegy kezére adja, hogy minél hosszabb és fájdalmasabb legyen a halála. Tyrion elbeszéléséből tudjuk, hogy Cersei természete már kisgyerekként is rendkívül kegyetlen volt, hiszen csecsemő öccsét a bölcsőben megkínozta, őt hibáztatván anyjuk haláláért.

jaime cercei 3

Szeret úgy gondolni magára, mint Tywin Lannister igazi örökösére (holott valójában Tyrion az, aki birtokában van apjuk politikai tehetségének), de intelligenciában nem tud felnőni Tywinhoz, mivel vele ellentétben őt rendszerint a vágyai irányítják. Mindig csak egy vagy két lépéssel gondolkozik előre, kizárólag a rövid- és középtávú hasznot tartja szem előtt a politikai játszmákban.

Azt hiszi, a nyers katonai erő elég a hatalom megtartásához, nem számol a közhangulattal (meg lehet nézni a koronázásakor a trónteremben lévő, megfélemlített, némaságba dermedt tömeget), nem számol a lassan gyűlő társadalmi feszültséggel, hiszen empátiája nulla, mások szükségleteit és érzelmeit semmibe veszi, legyen szó egyénekről vagy tömegekről. Végül, ami talán a legfontosabb a pszichopata személyiségvonások közül: nem képes tanulni a hibáiból, ahogy nem képes gyakorolni a megbocsátás erényét sem, ami a politikai kiegyezés záloga lenne hosszú távon.

jaime cercei 4

Ugyan végig odaadó anyának mutatkozik, de mára én már megkérdőjelezem, valóban így van-e ez. Tényleg kizárólag önmagukért szerette a gyerekeit, vagy részben azért, mert a hatalomhoz való hozzáférés eszközéül szolgáltak?

Cersei a gyerekei halálával fokozatosan megszabadul attól a kevés érzelmi ballaszttól, ami addig valamennyire segített neki a realitás talaján maradni, és megmutatkozik igazi természete a maga pőre valójában: a hideg szívű tömeggyilkosé, aki politikai ellenségei mellett ártatlan emberek százait küldi a halálba azért, hogy elérje valódi célját, a Vastrónt.

jaime cercei 5

A remek retorikai érzékkel rendelkező Jaime (Nikolaj Coster-Waldau) a történet kezdetén még Cersei méltó erkölcsi párjának mutatkozik. Hogy ne derüljön fény vérfertőző viszonyára a nővérével, Winterfellben kilöki Brant a toronyból, hogy a fiú halálra zúzza magát az udvar kövén. A Lannisterekre jellemző büszkeség és arrogancia őt is meghatározza, viszont az ikertestvérével ellentétben benne van részvét és együttérzés. Tyriont gyerekkorukban igyekszik megvédeni Cersei-től, ahogy közös vándorlásuk során Brienne-t is megmenti attól, hogy megerőszakolják, vagy megöljék a küzdőveremben.

Én személy szerint Jaime-t tartom a GoT leginkább tragikus hősének. Az ő karakterének fejlődése a történet előrehaladásával pont ellenkező irányban mozog, mint a nővéréé. Miközben Cersei mind mélyebbre süllyed a gonoszságban, Jaime lassan elkezd tisztességesebbé válni. Megmutatkozik tetteinek mozgatórugója, amiket nővérével ellentétben sokszor nem a puszta önérdek mozgat. Brienne-nek bevallja, amit makacs Lannister-büszkeségből évekkel korábban még Nednek sem volt hajlandó elárulni, hogy az Őrült Király megölésének célja King’s Landing népének megmentése volt, ergo mások érdekében szegte meg az esküjét, mások érdekében áldozta fel a jó hírét, lovagi becsületét.

jaime cercei 6

Brienne szerepét amúgy nagyon érdekesnek találtam Jaime évadokon átívelő karakterfejlődésében. A klasszikus lovagi erkölcsi kódexet követő amazonnal való találkozás mintha Jaime jobbik énjét hívná elő. Cersei egyértelműen a fivére rossz szelleme, démona, Brienne viszont, ha mondhatjuk így, az „angyala”, a férfi mélyre temetett lelkiismerete szólal meg általa. Jaime talán azért vonzódik a nőhöz, mert emlékezteti arra, ki lehetett volna belőle, ha egy hozzá hasonló erkölcsi elveket valló személy mellett nő fel, vagy ha vele köti össze az életét. Aki nem a potenciális rosszra, hanem a potenciális jóra ösztönzi.

Biztosan javíthatatlanul romantikus vagyok, és bár túl nagy sansza nyilván nincs a dolognak, én mégis nagyon drukkolok Jaime túléléséért, és hogy Brienne mellett kapjon egy második esélyt az élettől.

jaime cercei 7

Egyébként kifejezetten érdekes feszültséget teremt a két karakter között, hogy nemcsak morálisan, hanem a külsejüket tekintve sem esnek azonos kategóriába. A jóképű Jaime-vel összevetve a hatalmas termetű Brienne-ben semmi szépség, semmi nőies báj nincs, de a férfi Cersei mellett feltehetően mára megcsömörlött a puszta szépségtől, és többre becsüli az olyan belső értékeket, mint a lojalitás, a becsület, valamint azt a fajta vonzalmat, amit nem a dekoratív külső határoz meg, és nem befolyásolja egy elveszített végtag.

Végül rátérnék arra a bizonyos, jelzésértékű nézésre Jaime és Cersei között a 6×10  fináléjában. A Sansa és Kisujj közti szemezéshez hasonlóan ez pillantás is többféleképpen értelmezhető. Az én olvasatomban mindenképpen az ikrek jövőbeli viszonyának megromlását vetíti elő.

jaime cercei 8

Meg kell, hogy mondjam, én egyáltalán nem hittem Jaime-nek, amikor azt bizonygatta a fogoly Edmure-nak, hogy bármire képes a Cersei iránt érzett mérhetetlen szerelme miatt, ha kell, akár egy csecsemőt is kilő a hajítógépből. Úgy gondolom, egyrészt manipulálni akarta a Tully-ház fejét, másrészt talán önmaga előtt is bizonygatnia kellett, milyen erősek még mindig az érzelmei. Hiszen ha beismeri magának, hogy mégsem így van, mi marad neki? Az egész addigi életét Cersei-re tette fel. Miatta nem nősült meg, miatta játszott el egy hazug színjátékot, amiben a közös gyerekeiknek apjuk helyett csak nagybátyjuk lehetett.

A szerelem és a három gyerek ugyan Cersei-hez fűzi, de Tommen halálával az utolsó szoros kötelék is elpattant köztük. Nem vagyok biztos benne, hogy ott, a trónteremben Jaime tudta-e már, a fia hogyan halt meg, de szerintem sejtenie kellett Cersei (közvetett) szerepét. Látta a nővére arcán, hogy túl van azon, hogy bármit is érezzen, látta, hogy átment azon a határon, ahonnan még vissza lehet fordulni.

Cersei tekintete ürességet és egyfajta keserű felszabadultságot – ha úgy tetszik, szabadságot – tükrözött. Annak az embernek a szabadságát, aki már tényleg bármit megtehet, akinek már nincs semmi vesztenivalója, hiszen saját magát is elveszítette.

jaime cercei 9

A legizgalmasabb kérdésnek a következő évadra vonatkozóan azt találom, hogy Jaime Lannister le tudja-e vonni a konklúziókat, és aszerint cselekedni, vagy sem? Képes lesz-e ismét helyesen dönteni (ahogy az Őrült Király megölésénél tette), és ha szükséges, mások érdekét a magáé elé helyezni?

Leginkább pedig az érdekel, lesz-e vajon ereje újrakezdeni immár a „jó” oldalon, vagy úgy gondolja, nincs visszaút, és akár apátiából, akár rosszul értelmezett hűségből haláláig kitart az ikertestvére mellett, hogy úgy távozzanak a világból, ahogy megszülettek, együtt, kéz a kézben?

48 hozzászólás Ne habozz!

Happy Zoidberg - 2016. 07. 06. 22:01

Jó írás, de nem Hedley, hanem Headey. Cersei a kedvenc karakterem. Meg Davos. Egyedül csak az a bajom, és tudom, hogy valószínűleg morbidnak hangzik ilyesmire panaszkodni, talán egyedül is vagyok ezzel, de… Parázsnyi szikra sincs Lena és Nikolaj közt, pedig mindketten jó színészek. Szerintem még akkor is kéne lennie legalább egy hangyafasznyi szenvedélynek, ha csakis önimádásból vérfertőznek. Ha összehasonlítjuk például a Borgiákkal… Egyből látszik. Ott már az első pillanatoktól kezdve pattogtak azok a bizonyos nem csak testvéri szeretetes szikrák Cesare és Lucrezia közt.

Szigo - 2016. 07. 06. 22:25

Tyrion sokak szerint nem Lannister, hanem Targaryen, ezért utálta igazából őt Tywin. Ezt az támasztja alá, hogy milyen jól megértette magát a sárkányokkal. Őt vízionálják sokan Havas Jon mellett a harmadik sárkánylovasnak.

Ennek tükrében furcsa lenne, ha ő lenne a politikai örököse a Lannistereknek. Pláne, hogy mekkora ballépést követett el Mereenben, ami majdnem végzetes is lett.

Capri - 2016. 07. 06. 22:28

Nagyon jó írás, lehet akár egy jó pszichológiai elemzés, karakter szinten, ikrek különböző szemszögéből.

Azt gondolom, h Jamie-nek még fontosabb szereplő lesz következő 2 évadban, nemcsak a kardja miatt.

Tetszik!

MsSofn - 2016. 07. 06. 22:39

Cerseit csak egy dolog mozgatja, a korona. Csak az motiválta, hogy az apja szemében ő is teljes értékű Lannister legyen (a törpe szintjén kezelte az apja, hiszen nem férfi). Ameddig az első fia halála teljesen megtörte, addig a másik két halált már ko szívvel viselte. Nehéz nélküle elkepzelni a Vastront, de egyértelműen mély pontra jutott, ahonnan nincs fényes kiút.
Jamie akkor lett semmis (a régi daliás, bátor köpenyes legalábbis), amikor levagtak a kezét, ezzel megsemmisítve azt aki addig volt. A tarthi szűz pont azt az utat mutatta meg neki ami a felszín alatt volt.
Csak egy tragikus kettős halál lenne kiút nekik, mivel már együtt nem tudnak élni, de külön sem bírják.. Az ő sorsuk szerintem sok meglepetést nem fog okozni. Náluk nagyon nem lehet happy end.
Messze még azaz új évad :(

Seregély - 2016. 07. 07. 00:01

Szerintem Jaime lassan le tudna mondani Cersei-rol, de kozben jonnek a sarkanyok es a nagy hajohad Westeros fele, a kulso ellenseg pedig osszefogasra kenyszeriti majd az ikreket.

ende - 2016. 07. 07. 00:26

Kétlem, hogy Jaime-nek maradt bármi kötődése a Lannisterek felé. Nagyon úgy néz ki, hogy bár az Őrült Királytól sikerült megszabadítania Királyvárt, cserébe rájuk szabadította az Őrült Királynőt. Semmi jót nem ígért a tekintete az utolsó jelenetben.

Nedewya - 2016. 07. 07. 06:18

De szívesen olvasnék még 1-2 ilyen elemzést. Egyébként én még így, a 6. évadon túl is azt imádom a GoT-ban hogy lehet hasonló elemzéseket írni a karakterekről. Egyszerűen olyan emberszerűek, olyan komplexek. És persze változnak. Jaime esetében a legfeltűnőbb talán ez a változás. Kezdetben milyen nagyképű és felszínes volt, most meg milyen megtört. Cersei pedig mindig is őrült volt, csak féken tartották őt a gyerekei. Most hogy elvesztette az utolsót is, minden kapcsolódása megszűnt a külvilággal.

szissz - 2016. 07. 07. 08:09

Szerintem közös érdekük lesz, hogy összetartsanak a továbbiakban,függetlenül attól, ki mit szeretne.
Ha a tél még nem is közeledik olyan rohamosan, de a hajók már igen… habár túl könnyű lenne elintézni a sárkány kisasszonyéknak most a Lannistereket, úgyhogy valami fordulat biztos lesz (pl. már a tengeren megcsappannak a hajóik egy Euronos csatában).
Amúgy nekem is nagyon tetszett az írás! :) Bár a kedvenc gonoszom Ramsey volt, aki az egyik leghitelesebb, legérdekesebb karakter volt, azért Cerseiben is van potenciál, de jóval kevesebb… nem nagyon tud érdekelni :)
Stark rajongó voltam, vagyok és leszek, de a Lannistereket lélektanilag jobban lehet elemezni, több karakterfejlődés mutatkozik náluk, a Starkok inkább meglepetéseket tartogatnak, nagy csatákat, wtf jeleneteket, látomásokat, torokvágásokat, feltámasztást, kutyával széttépős jeleneteket stb. :D Tehát élmény szempontjából még mindig többet adnak a Starkok. Tudom, tudom, az utolsó részben aztán volt Lannister durranás is, aminek szerintem nagyobb volt a füstje, mint a lángja, és nem tudom megérteni, sokaknak miért tetszett jobban, mint pl. a csata jelenet, egy résszel korábban. :) Elkalandoztam… szóval, tetszett az írás, érdekes néha így is elemezni :)

bauxit - 2016. 07. 07. 08:29

engem leginkabb az fogott meg ebben az evadban, hogy amig Jamie a konfliktusat elsimitotta verontas nelkul, addig Cersei felrobbantotta ellensegeit es felebaratait.. Jammienek nagy pofaraeses, hogy egyet lepett elore, kozben Cersei a Lannister haz jovojet tettee kockara. (nem beszelve a Tyrellekrol, akik talan szinten utod nelkul maradtak..)

ayren - 2016. 07. 07. 09:22

Szigo
Miért lenne furcsa? Attól, hogy esetleg nem Tywin a vér szerinti apja, még lehet a politikai örököse. Nem genetikai, hanem “mememtikai” átadásról lenne szó, hiszen egy gyerek képességeinek kibontakozásánál nemcsak a az esetleges genetikai örökség számít, hanem kulturális is. Minden családnak megvan a maga mikrokultúrája, amit természetes módon magukévá tesznek a benne felnövő gyerekek. Tyrion egyszerűen megtanulhatta Tywintól a hatalmi játszmákat – és ezen az se változtat, hogy Meerenben kudarcot vallott. Ne felejtsük el, hogy az nem az ő terepe, ismeretlenek voltak számára az ottani viszonyok, gondolkodásmód stb., szóval ezek talán enyhítő körülmények. :)

ayren - 2016. 07. 07. 09:28

Szissz
Hát nem tudom, Ramsey-t imádtam gyűlölni, egyszerűen a bicska is kinyílt a zsebemben, ha megláttam (Iwan Rheon kitűnően hozta) de szerintem ő sokkal egydimenziósabb gonosz, mint Cercei, róla nemigen tudnék hosszabb elemzést írni.
Cerceinek a gyerekei és a vérfertőző viszonya, acsaládi háttere miatt érdekesebbek és sokrétűbbek a viszonyai, árnyaltabb a jelleme, bár kétségkívül ő is ugyanúgy szadista pszichopata, mint Ramsey – csak másképp.

szissz - 2016. 07. 07. 09:40

ayren! Ramseynél a színészi alakítás volt kiváló, azért szerettem, nagyon tudta hozni azt a figurát, igazad van, és abban is, hogy egydimenziósabb gonosz, nem úgy, mint Cersei, akiről tényleg sokkal többet lehet filózni!

clegane - 2016. 07. 07. 09:43

szerintem az lenne kellően drámai, ha Jaime ölné meg végül Cerseit, mint a Mad Kinget.
(bár ez kb annyira tűnik evidensnek, mint hogy a Houndnak kell a Mountaint megölnie, de az meg éppen az ellenkező irányba vándorol, úgyhogy lehet hogy abból se lesz semmi!)

ayren - 2016. 07. 07. 10:13

clegane
Igen az lenne stílszerű, ugyanúgy, mint Ramsey-nál a kutyák általi széttépetés, amit páran részekkel korábban felvetettek kommentben.

clegane - 2016. 07. 07. 10:20

ja ja, persze biztos van aki az ilyesmit meg túl kiszámíthatónak tartja, de szerintem pont attól kielégítő drámai payoff, hogy előre felrakott módokon teljesülnek be egyes szereplők sorsai.

Gwen - 2016. 07. 07. 10:29

Szerintem Cerseinél kimaradt pát fontos dolog: az, hogy gyerekként kegyetlen volt Tyrinonnal, “csak” annak köszönhető, hogy az anyjuk belehalt a szülésbe, és mivel Tywin is Tyriont hibáztatta, így evidens, hogy Cersei is, aki ráadásul lányként egyedül maradt a férfiak uralta világban, semmi női (anyai) segítséget nem kapott, és az apja is egész életében másodlagosként kezelte (akárcsak Tyriont). Férjhez is számításból adták (árucikként), de ő fiatal lányként beleszeretett a férjébe: a jóképű király vette feleségül – aki aztán akaratlanul, de csak eltiporta: nem csak, hogy nem vette őt észre, fel sem fogta a szerelmet, amit kapott, és mikor a(z első és egyetlen közös) gyerekük megszületett és meghalt, akkor sem volt Cersei mellett, aki ezzel jutott el oda, hogy csakis ő maga számít, és csakis akkor lehet valaki, ha a hatalom az ő kezében van. Ekkor fordult az egyetlen emberhez, aki ismerte és szerette (nem szerelemmel hanem testvéri szeretettel), és ez Jaime volt. És bizony ő Jaime-t is kihasználta, elnyomta és eldeformálta.

ayren - 2016. 07. 07. 10:48

Gwen
Nem lehet mindent az anyja halálára fogni, hiszen Jaime ezen éppúgy átesett, mégis testvéreként, szeretettel kezelte Tyriont. Az ő személyisége miért nem változott meg ettől?
Én inkább a legújabb genetikai kutatások eredményét venném figyelembe, miszerint a pszichopata személyiségből bizonyos lelki képességek, mint pl. empátia hiányzik. És azt se mond, hogy ha valaki gyerekként elveszti az anyját, akkor érthető, ha szadistává válik.
Arra meg őszintén szólva nem emlékszem, hogy Cercei a házasságkötéskor szerette-e férjét (ahogy arra sem, hogy az első, közös gyerekük meghalt).
Nem csak a regényben szerepelt ez? Mert ha igen, akkor semmi jelentősége, hiszen a sorozatkarakterről szól az írás.

Gwen - 2016. 07. 07. 11:10

Jaime-t teljes jogú emberként kezelte az apja, mi több, minden reménye ő maradt – Cersei semmit nem kapott, amikor szüksége lett volna rá. Persze, Tyrion sem, ő mégsem lett zakkant – viszont lányként neki sokkal nagyobb hiányt jelentett az anyai, női szerep hiánya.
A sorozatban is előkerült, mikor egy röpke pillanatig őszintén beszél Robert és Cersei, akkor tudtuk meg, hogyan ment férjhez, majd, hogy Robert csak Lyanna-t látta, illetve valamikor az is szóba került, talán Sansa-nak mesélte el, hogy ő is mennyire várta a házasságát a jóképű királlyal, illetve hogy az első fia, aki fekete hajú volt, meghalt, és egyedül csinálta végig az egészet, mert Robert részegen vadászgatott, mint mindig – bezzeg Jaime az összes szülésénél mellette volt, senki nem tarthatta volna vissza.
Nem mondom, hogy nem őrült Cersei, de úgy gondolom, ezek a momentumok is fontosak abban, ami miatt olyanná vált, amilyen most.

Cave - 2016. 07. 07. 11:16

ayren
Cercei Sansanak mondja, hogy csodálta Robertet a nászéjszakáig, ahol a már nem szomjas király Lyanának szólította. Nem a legjobb kezdése egy házasságnak.
Feltünt, hogy Jon volt az Őrség 998. parancsnoka ? Most valakit biztos megválasztanak, de az 1000 az olyan kerek szám. Talán Jamie ?

Kpeter - 2016. 07. 07. 11:22

Jamie a Kingslayer után a Queenslayer achievmentet is besöpri vajon ?

Joco1114 - 2016. 07. 07. 11:30

Az egyik legjobb “mélyelemzés”, amit olvastam! Gratulálok, kiválóan összeszedted a személyiségek meghatározó momentumait, az érzelmi alapokat. Szívesen olvasnék még ilyeneket, bár hol van az a komplex, összetett sorozat, ahol ennyire kidolgozottak a karakterek? Köszönjük neked, s ha nem ez az írói álneved (vendégblogger), akkor szívesen látnám a többi irományaidban a saját nevedet – csak hogy tudjuk… :)

pnc - 2016. 07. 07. 11:56

“…kilöki Brant a toronyból, hogy a fiú halálra zúzza magát az udvar kövén…”

hehh? halálra? sure?

ayren - 2016. 07. 07. 12:02

Joco1114
Köszi, örülök, hogy tetszett. Írtam már egy-két hasonlót ide, ha beírod a sorozatjunkie keresőjébe a nevem, előjön. Hátha van olyan karakter, akinek a sorozatát szintén nézed…
A nickname lényege pedig ugye a beazonosíthatóság mellett az anonimitás, és a poszt szempontjából tök mindegy szerintem, hogy Kovács Etelkának vagy Varga Róbertnek hívnak. :)

ayren - 2016. 07. 07. 12:04

pnc
Most ezzel mi bajod?

ayren - 2016. 07. 07. 12:24

Gwen
Cercei-vel kapcsolatban most sem gondolom, hogy az anyja halála és az apja általi semmibevétele indokolná, hogy szadista legyen, lásd Jaime és Tyrion. Ha így lenne, tele lenne a világ pszichopatákkal, hiszen minimum az emberek felének van valami lélektani sérülése szerintem.
Abban viszont igazad van, amit a Roberttel való kapcsolatáról írsz, erre már nem emlékeztem, ez hajszálnyit talán árnyalta volna az írásból kirajzolódó karakterét, ami valóban inkább az utolsó két évadbeli Cercei-ről szól.

ayren - 2016. 07. 07. 12:26

Cave
Nem, erre sem emlékeztem. Most éppen Ed a patrancsnok nem, Jon rá hagyta. Meglátjuk, lesz-e jelentősége a jubilálásnak. :)

clegane - 2016. 07. 07. 12:31

szerintem annyiban lesz, hogy az 1000. parancsnokra már pont nem lesz szükség, mer átjönnek a falon az éjkirályék és meglesz a nagy csata, aztán nem marad mi ellen védeni a birodalmat (hiszen már a wildlingek is beköltöztek)

Addam - 2016. 07. 07. 13:21

“ami abban a korban a nemesség körében a legfontosabbnak férfiúi erénynek számított.” – Amikor még volt varázslás és sárkányok? Mikor is? :D
Amúgy jó írás, mutatja, hogy profi a GOT, logikusan vannak a karakterek felépítve, de ne felejtsük a meghökkentés mindig is része volt a sorozatnak, belefér, hogy logikátlanul viselkedjen egy-egy szereplő.

ayren - 2016. 07. 07. 13:29

Addam
A középkorra gondoltam természetesen. Martin bevallottan a Rózsák Háborújának korát vette alapul a regény hátteréhez.

szissz - 2016. 07. 07. 13:44

Bűzösről nem lehetne egy hasonló elemzést készíteni? :D Kár, hogy olyan keveset szerepel, ő is kiváló színész, alig veszik észre, nem mellesleg, megérdemelte volna, hogy Ramseyt ő is megkínozza kicsit, ha már olyan kegyetlenségeken ment keresztül miatta…

Jimbo - 2016. 07. 07. 13:59

Nagyon tetszett az írás.Profi munka.
Jamie karakter tényleg nagyon sokat változott.
Várom a folytatást.
Nem emlékszem,segítsetek,hogy Cercei jövendölésénél
a gyerekei halála mellett az övét hogy jósolták meg?
Bran múltban járásánál kiderült,hogy nem csak stark hanem?Köszi

ayren - 2016. 07. 07. 14:05

szissz
Biztos lehetne, de valaki másnak kell vállalkoznia rá. :)
Én csak azokról tudok írni, akik valamilyen szempontból érdekesek számomra (többnyire szimpátia alapon – Cercei itt most nem ide esik), Bűzös karaktere viszont annyira nem fogott meg.

Regnak - 2016. 07. 07. 14:49

ayren, ez nyilván nem kívánságműsor, hogy kiről írjál… a Kérdés az, hogy van e még olyan karakter, aki még érdekes a számodra, és akiről lenne kedved még írni.
Nagyon klassz ez az írás, és ahogy látom, sokan olvasnának még hasonló elemzéseket egyéb karakterekről…

ayren - 2016. 07. 07. 14:56

Regnak
Tyrionnal együtt a GoT-ból eddig őket találtam elég érdekesnek ahhoz, hogy ihletet kapjak. :)
Lehet, hogy a jövőben, ha alakulnak még a karakterek, megfog majd valamelyik annyira, hogy írjak róla, ki tudja…

santanico - 2016. 07. 07. 14:59

@ayren

“Cercei-vel kapcsolatban most sem gondolom, hogy az anyja halála és az apja általi semmibevétele indokolná, hogy szadista legyen, lásd Jaime és Tyrion. Ha így lenne, tele lenne a világ pszichopatákkal, hiszen minimum az emberek felének van valami lélektani sérülése szerintem.”

Már hogyne indokolná.

Végig pszichopataként jellemzed az írásban, viszont amennyiben elfogadjuk a tényt, hogy igenis indokolhatják a fent említett dolgok azt, hogy olyan lett, amilyen, akkor máris szociopata, nem pedig pszichopata. :) Tulajdonképpen a szociopátia jellemrajza sokkal jobban illik Cerseire, mint a pszichopátia, érdemes utánanézni a két kórkép eltéréseinek. (Ld. http://psychcentral.com/blog/archives/2015/02/12/differences-between-a-psychopath-vs-sociopath/ )

Ettől függetlenül persze Cersei esetében mind ezt, mind a szadizmust erős túlzásnak érzem. Nem emlegethető egy lapon Joffrey-val, hiszen Joffrey tettei indokolatlannak, ad hocnak tűntek mindvégig: válogatás nélkül bántott mindenkit, aki az útjába akadt, míg Cerseinek minden esetben van oka, még ha csupán a bosszú is. A tettei nem az erőszak szeretetéről szólnak, hiszen minden alkalommal van indítéka.

ayren - 2016. 07. 07. 15:27

A pszichopátia (aka antiszociális – ami hétköznapi értelemben mást jelent) és szociopátia kórképének eltérésébe szerintem nem érdemes belemenni, mivel tudomásom szerint még az orvostudományon belül sincs egyetértés meghatározásukban, eléggé egybemosódik a két kórkép.

Cercei-nek viszont határozottan van jó néhány személyiségvonása, ami illik a pszichopatákra, ezért használtam a kifejezést.

Pl. mindjárt az első találatból a neten:

“önző és egocentrikus, mindent azért tesz, hogy a saját céljait elérje. A mások feletti kontroll megszerzésére bármit hajlandó bevetni, legyen az a személyes kisugárzása, manipuláció, erőszakos viselkedés, szex vagy megfélemlítés”

“Nem érez megbánást, bűntudatot vagy lelkiismeret-furdalást a tettei miatt, sokszor elhárítja magáról a felelősséget mondván, az áldozata megérdemelte, amit kapott. Nem érez empátiát, nem tud együtt érezni másokkal, ezért gyakran tapintatlan, lenéző és érzéketlen más emberekkel szemben.”

Attól meg szerinted nem szadista valaki, ha nem véletlenszerűen választja ki az áldozatait, hanem olyanokat, akik ártottak neki, ergo megérdemlik? Cercei élvezte a septa kínzását.
Szerintem ami normális érzelmű embert elválaszt a szadistától az az, hogy még ha halálos ellenségén is áll bosszút, a megkínzását azért nem vállalná be.

Nuage - 2016. 07. 07. 15:46

Nagyon jó kis írás, a Lannister ikrek tényleg érdekes utat járnak be. Sokáig én is azt hittem, hogy Cersei Robert rideg bánásmódja és első közös gyermekük elvesztése miatt lett kíméletlen és önző, de ezek nem magyarázzák a gyerekkori kegyetlenkedését kiszolgáltatott öccsével. Már akkor is voltak negatív karakterjegyei, amelyek szépen lassan erősödnek az évadok alatt. Az elején még Bran kilökése miatt is rosszul érzi magát, most meg már szinte Tommen halála sem számít. Jamie ellenkező előjelű fejlődést mutat, de nekem még most is úgy tűnik, hogy szereti a testvérét. Briennel nagyon jó páros, mellette előjön a jobbik fele, mert szinte ez a lány az egyetlen, aki pozitív értékeket vár tőle. Mindenki mástól max megvetést kap. De sosem hagyná el Cerseit. Én neki sem jósolok happy endet.

Blobov - 2016. 07. 07. 16:39

@ayren – 2016. 07. 07. 12:04
“pnc
Most ezzel mi bajod?”

Szerintem az, hogy Bran nem halt meg, így nem tudta halálra zúzni magát.

Quantumleap - 2016. 07. 07. 16:48

Szerintem Cersei nem éli túl a következő évadot.

torun - 2016. 07. 07. 17:26

@ayren – 2016. 07. 07. 12:04
“pnc
Most ezzel mi bajod?”

Szerintem meg így értette:

Winterfellben kilöki Brant a toronyból a z é r t, hogy a fiú halálra zúzza magát az udvar kövén.

Aztán a többit ugye tudjuk, tehát a szándéka volt ez.

Mina - 2016. 07. 07. 17:55

Én már ott tartok, hogy én bárkinek drukkolok csak nem Cerseinek. Értékét vesztette a Lannisterek szó mert nem maradt túl sok csak egy. Jaime nekem már nem igazán tűnik hűnek a Lannisterek csoporthoz, abból a pillantásból amit emlegettek ti is. Nekem abból egyetlen szó jut eszembe. Az elfogadás. Jaime szerintem ott fogadta el, hogy Cerseit nem hagyhatja uralkodni. Az emberek szorongása, félelme tisztán érezhető a koronázás alatt. Szerintem csak két hűségese lesz Cerseinek. Az aki ráadta a koronát – nem tudom a nevét mivel csak a számomra fontos karakterekét is elég megjegyezni -, és a Hegy. Ami engem illet én őszintén remélem, hogy Cersei a legnagyobb, legbüdösebb, legrohadtabb, legmélyebb verembe fog kerülni a pokolban. Nekem bizonyos jelenetek maradtak meg róla eddig és azok nagyon.
Az első mikor Kisujjnak demonstrálja, hogy mi is az igazi erő. Szerintem nem az az igazi hatalom ha valakit megkérek, hogy lécci…szúrd már le mert csúnyát mondott. Az az igazi hatalom mikor te önerőből elérsz valamit és azt meg is tudod tartani becsülettel. Én már ennél a jelenetnél tudtam, hogy Cersei rossz fát mászik majd egész életében, de azt nagyon jól. De egyszer az a fa is kidől majd…
Aztán mikor a férje felpofozta. Hiányolom Robert Baratheont. Esküszöm. Mindennél jobban. Nem érdekelték őt a Lannisterek, még ő is erős Stark fan volt. Az egyetlen gyengesége az öregség, a Lyanna halála miatti depresszió és az alkohol voltak. Egyebek iránt lehetett volna nagyszerű uralkodó.
A szégyen séta amit megejtettek vele. Imádtam. Végre visszakapott valamit abból amit ő okozott ezer meg ezer embernek maga körül. És ez csak egy kis parányi adag amit én kívánok neki a továbbiakban is. Lena Headyt pedig becsülöm amiért ezt összehozta dublőrök nélkül és már úgy önmagában. Bármelyik filmben nézem ezt a nőt gyűlölöm. Egyszerűen olyan az arcszerkezete és a viselkedése minden szerepben amit kap, hogy egyszerűen nem lehet nem utálni. Biztos vagyok benne, hogy nem ilyen a való életben így ez csak azt bizonyítja, hogy jó színésznő. Nagyon jó.
Szerintem az ő rá leginkább szó az a nem előrelátó. Mindig kénye kedve szerint cselekszik, néha meggondolatlanul, néha pedig nem. Szerintem ő sosem szerette a gyerekeit úgy mint egy igazi anya. Csak a hatalmat remélte ami rajtuk keresztül érkezett hozzá és most, hogy nincsenek és ő lett a királynő ez egyfajta megkönnyebbülés lehet neki mert végre senkitől nem kell szipolyoznia hanem az övé az egész. Én még azt is kinézem belőle, hogy Jaimet megöleti. Ezért szeretem a Trónok Harcát mert itt bármi megtörténhet.
Én amondó vagyok, hogy Cersei pusztuljon meg mind tudjuk, hogy miért. Daenerys szimpatikus, meg néha-néha még a módszerei is, de az út ahogyan azokat teszi vagy létrehozza, na az nem. Mert az, hogy néha összehortyog valamit kitalált nyelven aztán jönnek a sárkányai és barbecue partyt csinálnak mindenből meg mindenkiből az nem nagy teljesítmény. Mellesleg ha egyenest King’s Landinbe indul én azt a tanácsot adtam volna neki, hogy legalább várja meg amíg a sárkányai egy kicsit nagyobbak lesznek egy szúnyogpermetező repülőnél. Hárman kellettek egy hajót felgyújtani szóval…ezen még van mit javítani. Szóval amondó vagyok ő ne kapja meg a trónt mert a szándékait eltudja mondani, de ő maga személyesen semmit nem tesz értük. A dorniakról inkább ne is szóljak meg az idős nőről se…nulla. Szóval Stark fan lettem hivatalosan is vagyis, Targaryen fan mint már tudják jónéhányan…de attól tartok Sansa befolyásolni fogja Jont elég szépen a későbbiekben. Kicsit kezd hajazni a megboldogult anyjára. Szóval…Éljen Havas Jon vagy bárhogy is nevezzék a következő évadban!

ayren - 2016. 07. 07. 18:37

Blobov
Lásd Torun kommentjét, megválaszolta helyettem.

Nero - 2016. 07. 07. 20:35

Nagyon jó írás, grat. :)

ende - 2016. 07. 08. 00:13

Tényleg nagyon jó írás, szerintem lehetne egy állandó rovat is ebből. Biztosan van még néhány karakter, akár GoT-ban, akár más sorozatban, akik vannak annyira jól felépített/megírt és izgalmas jellemek, hogy megérdemelnének egy hasonló elemzést.

ayren - 2016. 07. 08. 06:59

ende
Jelentek meg már itt hasonló vendégposztjaim, és mivel kifejezetten karaktercentrikus vagyok, azokban az írásaimban is sokat foglalkozok a karakterekkel, amik nem kifejezetten rájuk fókuszálnak, hanem mondjuk általában egy évadra, vagy az egész sorozatra.

Scared - 2016. 07. 09. 09:15

Szerintem egy nagyon fontos dolog kimaradt: a jóslat. Cersei úgy nőtt fel, hogy tudta, 3 gyereke fog születni, akiknek megéli a halálát. Plusz megjósolták neki, hogy jön egy fiatalabb, szebb királynő, aki elvesz tőle mindent, majd a Valonquar-ja, fivére megöli.
Egész életében ezt próbálta megakadályozni.

Tyrion-tól rettegett, mert a jóslat szerint ő vet véget az életének, ezért próbalta minden erejével megölni (most már sokkal inkább úgy tűnik, hogy Jaime lesz az, de Cersei sosem gondolta, hogy Jaime az életére törne, csak Tyrion-ban látott fenyegetést).

Amikor a maegit kérdezte, hogy hozzámegy-e a királyhoz, Rhaegar-ra gondolt, akiért rajongott, még Jaime-t is hajlandó lett volna eldobni érte. Így Robert-nek soha nem bocsátotta meg, amiért megölte.

A gyermekeit féltette a naptól is, Joffrey-t mondjuk el is intézte, belenevelte, hogy a trón az ő joga és királyként azt tehet, amit csak akar, a kötelességeiről egy szót nem szólt. Robert meg egyáltalán nem foglalkozott vele, Joffrey-ban mindig volt egy bizonyítási vágy az “apja” iránt, ezért mikor Robert megjegyezte, hogy jobb lenne, ha Bran-t inkább megölnék, mint hogy nyomorékként szenvedjen, Joffrey ráküldött egy bérgyilkost, hogy az apjának imponáljon. Nyilván utálta Joffrey-t mindenki, de ő inkább áldozat, vérfertőzés, az apai jelenlét hiánya és az anyja félrenevelése tette ilyenné ami végül is a halálát okozta. Kattant volt, de egy Tywin kinevelhette volna belőle, vagy ha Robert hajlandó figyelni rá..

Margeary-ben látta a fiatal királynőt, aki mindent elvesz tőle, ezért tőle is meg akart szabadulni minden áron, de megint nem gondolkodott, Királyvárra szabadította a verebeket, amivel 3. gyermeke halálát okozta.

Myrcella meg.. Na igen, itt is látszik mennyire elbarmolták a Dorne szálat. A debil homokkígyók semmilyen indokkal megölték, pedig az lett volna tragikus, ha mindhárom gyermeke halálát Cersei okozza.

Szóval Cersei egy ostoba p., nekem talán a legellenszenvesebb karakter, aki nem tud tisztán gondolkodni, de nála is árnyaltabb a kép. Egész életét a jóslattól való rettegés irányította, és azt próbálta megakadályozni, hogy bekövetkezzen, de pont ezzel okozta gyermekei halálát (kivéve Myrcella-t). Ő a Lannister ház Robb Stark-ja, mindketten romba döntöttek egy nagy múltú házat.

ayren - 2016. 07. 10. 08:20

Elfogadom amit néhányan itt felvetettek, hogy talán nem vettem figyelembe minden életrajzi momentumot, ami alakította Cercei jellemét, de mentségemül szolgáljon, hogy mivel az emberi memória kapacitása véges, ahhoz vissza kellett volna néznem minimum az első 4 évadot, arra meg tényleg nincs időm. :)
Szóval ez a kis portré leginkább az elmúlt 2 évad Cercei-jéről szólna.
Nyilván mindennek megvan a maga oka, Cercei se véletlenül lett olyan, amilyen, de ha valaki “enyhítő körülményeket” keresne neki, gondoljon arra, hogy bármilyen rossz is történik egy emberrel, bármilyen körülmények közt is nő fel, mindenki másként reagál rá, más utat választ. Lásd akár a Lannister-gyerekeket is.
Az, hogy Cercei személyisége ilyen lett, az ő alapvetően pszichopata karakteréből következik. Az én értelmezésemben elfogadtam azt a nézetet (orvostudomány mai állása szerin), hogy a pszichopátia genetikus eredetű.
A Lannisterekre ugyebár mindig is jellemző volt a kíméletlenség, hidegszívűség, manipulációs képesség, hatalomvágy – szerintem Cercei-ben egyszerűen ezek a vonások kicsúcsosodtak – ahogy Ramsey-ban is a Boltonok szadizmusa.

idioty - 2016. 07. 27. 12:45

Nagyon tetszett az írás és mindennel egyetértek, én is drukkolok Jamienek.
Beleolvastam a kommentekbe, de nem olvastam el őket rendesen, szóval, hogy kinek kell megölni Cersei-t, abból nekem az a verzió tetszene, ha Tyrion meg akarná ölni, de Jamie elé áll és megvédi Cersei-t, majd (talán egy kis meggyőző kb eszétvesztett Tyrion meggyőzné Jamie-t, hogy álljon félre, és így megnézném Cersei-t, hogy mekkorát csalódik Jamie-ben. És így megkapja Jamie is és Tyrion is az elégtételt. (már ha Jamie-nek lesz szüksége egyáltalán elégtételre). Ja és még a legenda (vagyis jóslat) is beigazolódna.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz