login |

Az anime is sorozat: Death Note – írta Hesha

2016. 07. 10. 16:20 - Írta: vendegblogger

35 hozzászólás | kategória: animáció, anime, Ázsia sorozatozik, kritika,

A világ néha elég ijesztő tud lenni. Elég csak a külföldi sajtóból hozzánk elérő kegyetlen bűncselekmények hírére gondolni, vagy esetleg a saját hazánk által kitermelt szörnyűségekre. Biztos sokan gondoltak titokban már arra, ha rajtuk múlna, az elkövetők rövid úton eltávoznának az élők soraiból.

De talán az is megfordult egyesek fejében, hogy mennyivel egyszerűbb lenne egy olyan világban élni, ahol ők rendelkezhetnének élet és halál fölött, saját morális mércéjük szerint ítélkezve, hiszen pontosan tudnák, ki az, akinek nincs helye ezen a bolygón. És garantáltan volt, aki eljátszott már a gondolattal, hogy milyen lenne, ha meg lehetne teremteni azt a társadalmat, ami mentes minden bűntől.

Death Note-1

A Death Note jelenkorba helyezett története pedig pontosan erre, az önbíráskodás témakörére épül, de nagyon mélyen nem merül el kapcsolódó morális kérdésekben. A történet ott kezdődik, hogy egy unatkozó shinigami (halálisten), Ryuk a saját szórakoztatására ledobja az emberek világába a halállistáját, ami meg sem áll Japánig, ahol egy kivételes intelligenciával rendelkező középiskolás tanuló, Yagami Light találja meg.

Ryuk előzékenyen angolul használati utasítást írt a füzetbe (szerinte ez a legelterjedtebb nyelv a földön), aminek lényege: ha valakinek beírod a nevét a halállistába, miközben az illető arcára gondolsz, az az illető 40 másodpercen belül meghal.

death note-4

Light először egy poénnak tartja az egészet, de a kíváncsisága győz és tesz egy próbát. Miután pedig bizonyítást nyer számára, hogy a lista valódi és működik, nekiáll módszeresen eltakarítani a saját értékrendje szerint halált érdemlő egyéneket a Föld felszínéről.

Morálisan megkérdőjelezhető tettei nem maradnak észrevétlenül, hamarosan felfigyel rá az Interpol és egy különc magánnyomozó, akit mindenki csak L néven ismer. A sorozat pedig a Light utáni nyomozásra épül, akit addigra már Kira néven emlegetnek a világon.

death note-2

Persze nem kizárólag a Kira utáni hajszán lesz a hangsúly, bár ez adja a cselekmény gerincét, a történet előrehaladtával Ryuk lévén több, a lista használatára vonatkozó szabállyal is megismerkedhetünk, amik tovább bővítik a füzettel való gyilkolás lehetőségeit. A tovább mögött folytatom spoilerek nélkül.

Idővel bekerülnek a képbe új karakterek, látni fogjuk, ahogy Light manipulál másokat céljai elérése, és az elfogása elkerülése érdekében. Ennél többet nem is nagyon szeretnék elárulni a történettel kapcsolatban, mert ugyan néha leül egy kicsit, de rengeteg fordulattal szolgál.

Death Note-2

A sorozat, bár egy morálisan roppant érdekes kérdést vet fel, nem fejti ki bővebben, nem ad egyértelmű választ arra, hogy Kirának van-e joga megtenni, amit éppen megtesz, a Death Note nem foglal állást.

Ehelyett kapunk karaktereket, akik egyetértenek a megoldással, olyanokat is, akik abszolút elítélik azt, és megvetik Kirát. A készítők döntése szerint a hangsúly a hajszán van, a sorozat célja a szórakoztatás, nem az, hogy filozófiai kérdéseket feszegessenek, pedig szerintem a nézők elbírtak volna egy kicsit tartalmasabb megközelítést is – ifjúsági jelleg ide vagy oda.

Death Note-4

Vizuálisan és zeneileg is korrekt alkotás a Death Note, az animációkért a Madhouse animációs stúdió felelős, akik minőségi munkát végeztek, technikailag semmi negatívum nem ugrik be. Zenei téren kapunk feszültség keltő ütemeket, drámai kórusokat, éppen amit az adott szituáció megkövetel, a záró és a nyitó képsorok alatt pedig üvölt a J-Rock (bár talán ez negatívum egyesek számára).

És, ha már negatívumok: a sorozatban akad néhány infantilis mozzanat is, persze egy főként fiatalokat megcélozó sorozatnál előfordul az ilyesmi, de szerencsére nincs olyan sok belőlük.

Death Note-5

Ha értékelnem kellene egy 10-es skálán, akkor 8/10-et adnék erre az animére, a gyerekes pillanatok egy kicsit elvettek nálam az élményből, de így is remekül szórakoztam. Összesen 37*20 perces részből áll, ha valaki kedvet kapott hozzá, szerintem az első 4-5 rész alatt simán el lehet dönteni érdekli-e az embert.

35 hozzászólás Ne habozz!

Bonny - 2016. 07. 10. 16:32

Szerintem az animében az az egyik zseniális dolog, hogy nem foglal állást, csupán megpedzegeti a témát, de ezzel pontosan eléri, hogy a nézőben merüljek fel a fontos morális kérdések, és mindenki saját maga döntse el, melyik számára a “helyes”.

orla - 2016. 07. 10. 16:33

Ó, az egyetlen anime, amit ismerek, de sokszor megnéztem már, és meg is fogom valószínűleg. Nem jellemző rá szerencsére a túljátszás meg a gyerekesség, teljesen korrekt a rajzolás, a történet kiemelkedő, a zenéért oda meg visszavagyok, és elég bátor dolgokat is meg mer húzni a sorozat. Érdemes megnézni, az utolsó harmadát meg úgy teszek, mintha nem is csinálták volna meg.

Scat - 2016. 07. 10. 16:50

Benne van az első három kedvencemben a Death Note.
Legfőképpen azért a macska-egér játékért, amit Yagami és L között láthatunk. Minden apró mozzanatnak jelentősége lesz a későbbiek során, sosem lehetünk biztosak abban, hogy “ki is áll éppen nyerésre”, egyszóval kiszámíthatatlan, de ez piszkosul jól áll az animének.

A vége meg, hát az valami áll leejtősen elképesztő! Régebben olvastam itt egy ajánlót a The Shieldről, amiről azt írták, hogy már csak a sorozat befejezéséért érdemes megnézni, mert olyat nem láttál még máshol. Nos, ez erre az animére is áll – bár, na jó, talán a Code Geassben láthattunk még ilyet, ha nem jobbat.

Tod - 2016. 07. 10. 16:56

Nemrég szántam erre a címre egy hétvégét, nagyon jó befektetés volt. Nem vagyok anime fogyasztó, előtte csak a Yu Yu Hakusho volt meg már sok éve. Nem a műfaj fogott meg, hanem a történet és a karakterek. Először féltem, hogy túl “japán” lesz nekem, de ez megalapozatlan volt. Műfajban abszolút kezdőként sem akadtam ki semmin sem. Bátran ajánlom bárkinek.

mSO - 2016. 07. 10. 16:58

Nagyon kifinomult, minőségi anime ez. Talán az elsők közt volt, amit megnéztem és bevonzott az animék világába. A részeken át zajló Yagami-L szellemi viadal azóta is felülmúlatlan élmény.

Nekem egyébként bejött az utolsó harmada is – bár a szinkron elég vicces fordulatot is hozott, amikor rájöttek félúton, hogy a szereplő férfi és lecserélték a hangot férfire (megjegyezném, Soleczki Janka hangjátéka sokkal jobban illett a karakterhez).

winnie - 2016. 07. 10. 17:02

a netflix elvileg jovore jon az eloszereplos filmmel, ami vagy jo hir, vagy nem. az mondenestre biztato, hogy adam wingard rendezi.

mSO - 2016. 07. 10. 17:02

A magyar szinkron is nagyon jó lett szerintem ebben (Vicián Ottó mint L totál átadja a karaktert, Kolovratnik Krisztiánról meg azóta is Yagami jut eszembe, bárhol sziknronizál :D)

casi - 2016. 07. 10. 17:14

Épp most fejeztem be. Nagyon tetszett amíg

Spoiler

Light el nem vesztette az emlékeit

Spoiler vége

Valahogy ott egy kicsit leült számomra. Én is szinkronosan néztem, szerintem semmi probléma nem volt, a kis bakin kívül, amivel kapcsolatban inkább az a durva, hogy a szereplőre simán ráillett a női hang. Az egyetlen, akinek zavart a hangja, az Misa volt.
Az első főcímzene nagyon jól el lett találva.

Andro - 2016. 07. 10. 17:39

Az anime addig jó, amíg L benne van. Utána szánalmas a manga és az anime is. Egyébként nem lenne rossz, de mikor SPOILER! *** már L nincs benne *** SPOILER VÉGE!, le kellett volna zárni.

Amúgy az alapötlet szerintem egészen kiváló, csak egy idő után a manga már nagyon elment abba az irányba, hogy látszott, hogy csak a pénz kell. Az anime dettó, ami egyébként remekül hozza a manga színvonalát. Legalább itt nem másítottak bele nagyon a cselekménybe.

Ja, magyarul nem ajánlom, csak és kizárólag eredeti nyelven. Egyébként, nekem a filmek jobban bejöttek, meg az idei dorama is. Nem mondom, hogy animének és mangának nem jó, csak túl nagy körülötte a hype.

Andro - 2016. 07. 10. 17:42

Ó, az előzőek úgy írtam, hogy én még jóval a hatalmas hype előtt ismertem meg a mangát és az animét is. A mangát végigolvastam, az animét viszont nem bírtam végignézni. Mielőtt még valaki problémázna.

Tulazon - 2016. 07. 10. 18:09

6-7 anime-szérián vagyok túl, ezt is elkezdtem, de talán 4 rész után elengedtem. A főszereplő személyisége annyira taszító számomra, hogy egyszerűen nem akarok belőle többet látni.

Ripazha - 2016. 07. 10. 18:21

Először is, összesen KETTŐ darab rész kell hozzá, hogy eldöntse az ember, hogy érdekli e vagy sem, szerintem…
Másodszor, miért kellene feltétlen állást foglalnia? (Valószínűleg ha megtenné akkor meg az lenne a probléma) Itt magán a nyomozáson, a szellemi párbajon van a hangsúly és nem pedig azon, hogy mennyire jogos az ilyesfajta ítélethozatal… Szerintem mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy egyetért e, vagy sem, mégha a készítők nem is akarták ilyen szintű síkokra vinni a dolgot(ők csak a fent említett dolgokat szerették volna bemutatni, s nem a “tartalmasabb megközelítést”, de azért lássuk, be így is van elég “tartalom” logikai szinten…. :)…
A gyerekes dolgokat meg nem értem, melyekre gondolsz? Plusz szerintem animéhez mérten, a Death Note visszafogott ilyen téren. Nincs olyanszintű “infantilitás” mint a legtöbb animében(mely általában kizökkentő, de itt én ezt nem érzékeltem, lehet, hogy más az ingerküszöbünk, de a Death Note nem hinném, hogy vádolható “infatilizmussal”…

Count Adyn - 2016. 07. 10. 19:26

Az első fele igazán jó N már nem jött be:)

RolloJuve - 2016. 07. 10. 19:26

@winnie: volt három élőszereplős film is kb, azokat láttam, az animét nem.

Matt - 2016. 07. 10. 19:40

Nagyon kevés animét láttam eddig életemben, de ez köztük van. Számomra a Death Note a krimik etalonja, műfaja legjobbja. Elképesztően okosan megírt történet, olyan IQ-jú karakterekkel akik mögött Sherlock Holmes egy szerencsétlen amatőrnek tűnik. L és Light párharca az egyik legszórakoztatóbb dolog volt amit valaha láttam sorozatban, de a történet másik fele is ütős. Roppant okos, hihetetlen profin megírt alkotás, negatívumnak a kidolgozatlan mellékszereplőket tudnám csak kiemelni.

Az utolsó részre nincsenek szavak, katarzis.

Nekem még a magyar szinkron is tetszett, bár a casting elég fura lett, a színészek megbirkóztak a feladattal.

Matt - 2016. 07. 10. 19:40

a 8-as pontszámot keveslem, nálam egy nagyon erős 9-es.

Zsanna - 2016. 07. 10. 19:47

Anno néztem az Animaxon. Jó volt. :D Tetszik, hogy animékkel is előrukkoltok itt. Ugyan már nem kötnek le annyira, de még mindig tök jó visszagondolni azokra, amiket néztem.

Casey Novak - 2016. 07. 10. 21:48

“olyan IQ-jú karakterekkel akik mögött Sherlock Holmes egy szerencsétlen amatőrnek tűnik”

Héj! Na! Nono! :)

Nem sok animét láttam életemben, inkább a műfajt kedvelő barátaim nyomására kezdtem bele abba a néhányba is, és ez is megvolt, de mit mondjak, nem nekem való.
Elismerem, hogy okos, olykor izgalmas, de annyira távol áll tőlem az egész japán animációs világ (mindegy, hogy krimi vagy sem), hogy minden pozitívuma ellenére sem tetszett, és ez volt az utolsó, amit hajlandó voltam megnézni.
Egyszer talán megint hagyom rábeszélni magam valamelyik híresebb címre, csak hogy bele tudjak ugatni a beszélgetéseikbe.

Mordekai - 2016. 07. 10. 22:07

Abszolút kötelező alapvetés. Zseniális. Én ezt a szót ritkán használom, de ez tényleg az. Ilyen eredeti és okos sztorit kitalálni… Sose felejtem el pl. azt a részt, amiben semmi más nem történik, csak két ember beszélgetve sétál egymás mellett és mégis olyan izgalmas, ahogy taktikáznak, hogy teljesen odaszögezett a képernyő elé.

Emlékszem, egy-egy részt kétszer kellett megnézni, hogy képben maradjak. Már nagyon rég láttam, de valami rémlik, hogy “L” után viszont már így is elég nehezen volt követhető a történet és a könyv szabályai is egyre bonyolultabbak lettek.

Gyerekes pillanatok… én imádtam Misamisa vergődéseit, kellett az a kis comic relief a nyomozásba.

Nikki - 2016. 07. 10. 22:53

Nagyon különleges élmény volt egészen elképesztő fordulatokkal; teljesen a hatása alatt tud tartani. A főszereplők intelligenciája miatt olyan vonzó az egész; a köztük zajló játszma az, ami lebilincselő. Csak ajánlani tudom én is, nálam is ott van a toplista élén.

Allain55 - 2016. 07. 10. 22:57

Kedvenc animém, csak a gagyi feldolgozásokat ne erőltetnék, ezt az élményt nem tudják hozni.

kla - 2016. 07. 11. 01:26

Enyhe SPOILER

Ez az egyetlen anime, amit “felnőtt fejjel” láttam, és nagyon tetszett. Tényleg iszonyú okosan van megírva, és néhány nagy szellemi összecsapásnál elképesztő, hogy mekkora feszültséget tud teremteni. Bár szerintem is jobb a sorozat első 2/3-a, de az nálam inkább pozitívum, hogy be merték vállalni “azt”, és korrekt módon végigvitték a sorozatot a megváltozott felállás mellett is.

Szerintem is nagyon jó lett a szinkron, nem ismerem az eredetit, de nagyon karakteresek voltak a szinkronhangok, a mellékszereplők is, Light és L pedig főleg.

Alterego9 - 2016. 07. 11. 02:34

A Death Note az a ritka fajta anime amit bármelyik random tinédzsernek megmutathatsz és élvezni fogja, ugyanakkor bármelyik, több száz anime sorozatot végignéző elitista otaku is elismeri hogy igen, ez tényleg egy megérdemelten örök klasszikus.

Dida - 2016. 07. 11. 11:20

Sok animet láttam már, de ez annyira nem tetszett. Kövinek ajánlanám a Trigunt, Cowboy bebopot esetleg a Samurai Champloot

bëiz - 2016. 07. 11. 12:59

Még nem olvastam el a kritikát, de ez egy k.va jó anime!!! Én nem sokat nézek/láttam, ezt is csak nehezen kezdtem el, de iszonyat jó. Mindenkinek ajánlom, azoknak is, akik hozzám hasonlóan be vannak oltva rajzfilmek ellen. (Tudom ez szentségtörés… lerajzfilmezni egy animét xd bocsi.)

bëiz - 2016. 07. 11. 13:00

Ragadtam. (Szerintem tudom, miért ragadnak be a kommentjeim: iPad -Safari! Amit laptopról írok, azok mindig megjelennek, iPadről meg gyakorlatilag semmi.)

b - 2016. 07. 11. 14:42

amikor hisztizek, h nincs jó egyedi ötlet, akkor az ilyeneket tudnám felhozni példának.

zseni aki ilyet kitalál

winnie - 2016. 07. 11. 15:33

beiz: de mi lehet a különbség?

SHiZUx - 2016. 07. 11. 18:07

A Code Geasst ajánlanám azoknak akiknek tetszett a Death Note, részben hasonló szituációról szól (mérhetetlenül okos fiatal kezébe kerül egy hatalmas fegyver és így áll neki hódítani), mai napig szólnak viták arról hogy melyik univerzum főhőse lenne győztes ha egymás ellen kellene harcolniuk.

SHiZUx - 2016. 07. 11. 18:09

(dupla, igaz, bocsánat)

Ui: Kíváncsi lennék, milyen kritikát küldene be róla egy junkie miután végignézte.)

Ripazha - 2016. 07. 12. 01:08

Ó korigálnám korábbi kijelentésem, szerintem állástfoglal az anime, csak nem úgy ahogy mi gondoljuk… Ráadásul Matsuda képében teszi ezt, legalábbis véleményem szerint, méghozzá: Matsuda említi, hogy egyetért Kira tevékenységével, hogy ezáltal bünteti meg a gonoszokat, és ő is sokszor elgondolkozott ezen, de mivel tudja, hogy ez bűn ezért el akarja kapni Kirát… de ugye Matsuda nagyon sokat őrlödik magában ezen, hogy mégis melyik végeltet választja, s valójában ő képvislei a készítők álláspontját is, szerintem, hogy egyetértenek, de mivel ez bűn, bűnhődést vált maga után :)
Lehet, hogy ez így komplikált, de szerintem ez lehet az álláspontjuk ezzel kapcsolatban, és ez nagyon jó, mert ezáltal nem csak két véglet van…. :)

Deliora - 2016. 07. 12. 09:14

Nekem is ez az egyik kedvencem 😃
Ilyen animét nem minden nap látni ami ennyire ki van dolgozva, L, Light, és Near min a hárman olyan okosak hogy Sherlock Holmes elbújhat a pics… :D
Szóval ezt a sorozatot még nem anime kedvelőknek is nagyon ajánlom.

Poghy - 2016. 07. 14. 00:16

Egyrészt ez egy remek anime, korrekt fordulatokkal, morális kérdőjelt is állít az emberbe, kicsit el is gondolkodtat, és hát tényleg elég intelligens az írás.

Másrészt ez azon kevés animék közé tartozik, aminek van rendes lezárása, és nem csak egy manga-reklám. Már csak emiatt is érdemes belekukkantani.

Carlo Blaine - 2016. 07. 17. 14:15

Nálam szinte nem is létezik 10/10, de L ig simán 10 pontot adok a sorozatra… De mivel nincs tökéletes, ezért nyílván az összekép már nagyon nem 10 pontos.

Binky - 2016. 07. 18. 21:52

Köszi az ajánlót, néhány nap alatt ledaráltam. Hihetetlen élmény volt. Leginkább az első harmada tetszett a történetnek, a második harmad még elment, de az utolsó harmad már nem tetszett N-nel. Az utolsó pár perc azért visszahozta magát, szép keretet adott a storynak.
Jöhetnek még ajánlók hasonló animékről, most nagyon rákaptam. :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz