login |

Silicon Valley: vége a 3. évadnak – írta: Wall-E

2016. 07. 11. 20:54 - Írta: vendegblogger

23 hozzászólás | kategória: kritika,

Az előző évad Richard leléptetésével végződött, aki így alacsonyabb pozícióban folytatta a munkát és még inkább kiszolgáltatottá vált a vállalati érdekeknek. Az új vezérigazgató pedig idén Jack Barker (Stephen Tobolowsky) lett, aki egy rendkívül sikeres és pragmatikus figura az IT világában, de természetesen semmilyen empátiát nem mutatott Richard és csapatának forradalmi tervei iránt.

sv6

Barker egy unalmas, fantáziátlan, viszont rövid távon nagyobb profitot termelő biztonsági adattárolót szeretne forgalmazni nagy cégek számára, ez pedig hatalmas csalódás a Pied Piper alkalmazottainak – a harmadik évad ezzel az alapszituációval vette kezdetét, de az előző két szezon által megalapozott nagyon magas mércét az évad eleje számomra nem tudta megütni.

Nem voltak rosszak a részek egyáltalán, de nagyjából az első három epizód során erős hiányérzetem volt, nem éreztem ugyanazt a hangulatot, ami eddig megvolt. Szerencsére ez viszonylag hamar elmúlt és az évad második fele már simán hozta az eddig megszokott színvonalat.

sv9

Stephen Tobolowsky alakítása bár nagyszerű volt, de számomra túl fontos szerepet és túlzottan sok képernyőidőt kapott kezdetekben, ennyire nem tartottam érdekesnek, így számomra viszonylag hamar kicsit zavaróvá vált.

Ezen felül volt néhány pillanat, ahol kicsit túlzásba estek a fizikai komédiával, ami eddig is jelen volt a sorozatban, de talán kevésbé intenzíven. Gondolok itt arra, mikor a nyitányban Erlich rugdalja az elütött “robotszarvast” (Bambót), vagy amikor Richard egy vezetékben hasra esve leplezi le az épp csak elkezdett titkos tervüket a programjuk fejlesztésére a kapott utasítások ellenére.

sv8

Természetesen a fenti a pillanatok más nézők számára az erős jelenetek közé is tartozhatnak, számomra viszont nem működtek teljesen azzal a könnyedséggel, ami ideális esetben a sikeres komédia sajátja. Ezek után viszont végig felfelé ívelt az évad, a karakterek pedig nagyszerűek voltak.

Dinesh és Gilfoyle kettősében sosem kell csalódnunk, ahogy Erlich is nagyon jó pillanatokat hozott Jian-Yang-gal és a Big Head-del kötött üzleti társulásuk révén is. A tovább után folytatom minimális spoilerrel.

A Raviga vállalat főnöke, Laurie szintén jól működik a legtöbbször, pedig az ennyire szélsőségesen furcsa karakterek esetében mindig ott van a veszély, hogy hosszú távon inkább fárasztóvá, vagy zavaróvá válnak. Gavin Belson is elég sok jelenetet kapott, érthetetlen állatos prezentációi hatalmasak voltak; végletes, önző pragmatizmusa pedig olyan figurává teszik, aki ellen jó szurkolni, és akinek megpróbáltatásain és problémáin nagyon jól lehet mulatni.

sv4

A finálé utáni egyik interjúban hangzott el, hogy nehéz elképzelniük, hogyan folytatódhat a sorozat, ha tényleg sikeressé és komoly erővé válnak a Pied Piper tagjai, mivel számukra a megpróbáltatásaik, kirekesztettségük a sorozat egyik alapja.

Ez egy logikus és korrekt alapvetés a Silicon Valley számára, s ennek fényében teljesen érthető a karakterek folyamatos szívatása, de egyáltalán nem érzem indokoltnak, hogy ilyen mértékben történik.

sv3

A Pied Piper részleges sikerei az évad során, amikor például Gilfoyle-t közös fotókra kérik fel, miután megtudják, hogy a Pied Piper-nél dolgozik, jól prezentálja, hogy ugyanannyi potenciál lenne abban is, hogy ezek az emberi kapcsolatokban ügyetlen srácok egyre feljebb jutnak az életben, de ezek a kvalitásaik mégsem változnak.

Tehát nem érzem kulcsfontosságúnak, hogy a szereplők folyamatosan balszerencsések legyenek, ezzel számomra kicsit túlzásba estek a készítők a sorozat során végig, a mostani évad végén volt talán először némi pozitív kicsengés a záráskor.

sv1

Összességében nem sok minden változott a Silicon Valley-vel kapcsolatban, nagyon igényesen megírt komédia, aminek erőssége, hogy sok különös karaktert teremtett, akik gyakorlatilag bármilyen párosításban jól működnek.

A sorozat szerencsére folytatódik jövőre is (ez nem is volt kérdés, azon kevés HBO-s szériák közé tartozik, amiknek van nézettsége), reménykedem, hogy mostantól kevésbé lesz majd domináns a “minden balul sül el”-vonal, s akár lehetne kicsit több a cégtől független, személyes történetszál is, mint például egy romantikus szál Richard és Monica között, ami szerintem nagyon jól működhetne.

Consider the elephant.

sv5

23 hozzászólás Ne habozz!

petergregory - 2016. 07. 11. 21:08

Azt hittem, sosem lesz már évad kritika, a jelenleg futó egyik legjobb sorozatról.
Jack Barkerrel nem volt gondol, különösen, hogy a sorozat második felében Gavin Belson is neki köszönheti, hogy szánalmas idióta helyett végre egy kicsit abból is megláthatunk miért ő a Hooli CEO-ja, hogy tudhatott az maradni. A sok szívás nekem sem tetszik, reméltem, hogy végre, elindul a nagy vállalattá válás, de ez továbbra is el van napolva, az utolsó rész kissé egy vissza a start mezőre volt.
A négylábú robot rugdosás szerintem nagyon jó volt, egyrészt megmutatja, hogy mennyire kicsi is a völgy, másrészt maga a mozdulat amit már annyi videóban láthattunk, hogyan próbálják feldönteni ez ilyen robotokat és azt is tudjuk pont így nem igazán lehet ezért is volt vicces.
Bachman karaktere is árnyalódott kicsit,mikor inkább eladja a potenciálisan nagy pénzt érő részesedését, hogy kifizesse a bulit.
Richard karaktere is kiválóan működik jelentős fejlődést mutat. A többiek is jók.
Tényleg a legjobb sorozat mostanában.

Ghingis - 2016. 07. 11. 21:13

Minden egyes gondolattal csak egyetérteni tudok.
Várom a következő évadot és remélem, h 1-2 rész tényleg a cégtől független lesz..

Csigusz - 2016. 07. 11. 21:25

Nem értek egyet a negatív dolgokkal, továbbra is arany minden perce, és továbbra is irtó kevés ez a 10 rész évente.
Gavin állatos bemutató valóban haláliak voltak, a kutyás a kedvencem :D
A tavalyi évvel ellentétben ahol minden részben tudták fokozni az “ennél már tényleg nem lehet rosszabb…de!” életérzést, itt azt vettem észre, hogy tényleg pozitívabb lett kicsit a részek vége, nem egy gyomrossal mentünk el a következő hétre.

BotondB - 2016. 07. 11. 21:29

Teljesen egyetértek, nagyon sok volt már a szereplôk szivatásából. Évad elején a kasza is megfordult bennem de végül azért viszonylag messzirôl elkerülte.

the_daver - 2016. 07. 11. 21:53

“lehetne kicsit több a cégtől független, személyes történetszál is, mint például egy romantikus szál Richard és Monica között, ami szerintem nagyon jól működhetne.”

Jaj ne. Ez nem az a sorozat. Az eddigi is sok volt, nem kell kibontani.

Nyomell - 2016. 07. 11. 22:08

Nekem ez volt az eddigi legjobb évadja a szériának.

Happy Zoidberg - 2016. 07. 11. 23:34

Zach Woods zseniáls.

Kádi - 2016. 07. 11. 23:46

” például egy romantikus szál Richard és Monica között, ami szerintem nagyon jól működhetne”

Isten óvjon tőle! Szerencsére az első évad után hanyagolták belőle. ami jót is tett a sorozatnak

apost - 2016. 07. 12. 03:52

Ez megint egy olyan sorozat ahol szinkronnal teljesen más karakter a főszereplő mint angolul.
Eredetileg szinkronnal néztem és ott olyan esetlen teszetosza a főszereplő, aki néha kezd ráébredni mit is kell tennie és aztán néha meg is teszi.
Az utolsó három részt pedig láttam ott pedig a korábban megszokottól eléggé karakteridegen beképzeltséget/bunkóságot éreztem a karakter hanghordozásában.
Fura dolog ez.

winnie - 2016. 07. 12. 05:06

apost: erről lehet, hogy kéne írnom egy posztot.

MrKrabs - 2016. 07. 12. 07:03

Jó volt ez az évad, csak néha olyan sután vannak megoldva az irányváltások a történetben. Az egyik ilyen az említett lebukás a titkos tervvel, a másik meg

amikor a befektetők előtt vallja be Richard a hamis felhasználókat. Azért ilyen ostoba senki nem lehet, és nem is illik a történethez. Értem én, hogy azt akarták kihozni belőle, hogy a Raviga eladja őket, de akkor sem így kellett volna megoldani.

carloskoz - 2016. 07. 12. 07:14

Nagyon jó a sorozat, de nem kell ide és nem is hiányzik a cégen kivüli szerelmi szál.

Így jó ez, ahogy van.

winnie - 2016. 07. 12. 07:34

itt a hangsúly a “személyes történetszál”-on van, ami lehet akár romantikus is.

márpedig, ha jó egy szál, akkor nyugodtan jöhet, főleg, ha karakterizál – nyilván jól is meg lehet valósítani az effélét (a készítőkben eddig nem nagyon csalódtunk), ami valóban sokat hozzátehet a sorozathoz, de főleg a főhős figurájához.

snitt - 2016. 07. 12. 08:06

kétlem hogy sokat tenne ezen sorozathoz nem hogy főhős figurájához egy olyan romi szál, aminek legnagyobb drámai katalizátora az lenne hogy adott női karakter picsog valamin több részen keresztül (mint ahogy az minden romi szálnál szokott történni), majd a végén mégis egymásra lelnek ismét.
itt hatványozottan is kijönne a dolog assburger fejlesztő – érzelmei által ösztönösen irányitott nő kapcsolatában, amibe belegondolva is csak rángatózni kezdem.

nem, pont jó ez igy.

Kocsolas - 2016. 07. 12. 08:55

tényleg nem kell bele. kasználnám, ha annyira a cringe-faktorra épülne Richard és Monica között

Chev - 2016. 07. 12. 10:46

Richardnál a romantikus szál pont jó volt ebben az évadban. (Tabs vs spaces. :D)

Bár ellene vagyok annak, hgy romantikázással rontsák el a sorit, ha mégis kellene, inkább Jared ésvagy Gilfoyle udvarlását nézném valami random karakter felé. :)))

Amúgy az évad 6/8, tényleg túltolták a szerencsétlenkedést, hihetetlen volt pár fordulat. :/ De a záró csavar nagyon jól sült el!

Réka - 2016. 07. 12. 13:48

Azért vicces a sok “na most kaszálom” komment az évadkezdéses posztban, most a sok “úristendejóvolt” :D

Amikor elesett a titkos doksikkal, na akkor voltam úgy, hogy ennél nincs lejjebb.

Bevallom, az évad eleje engem elkeserített, vagyis mondjuk az évad fele. Jack Barker gáz volt, meg a sok szerencsétlenkedés, és nagyon örültem, hogy valami jó is történt a srácokkal.

A románc szálat Richarddal hagyjuk már :D az is csak a töketlenkedésről szólna, azt meg néha fáj nézni, ha Richard űzi.

Én simán néznék egy Gilfoyle+Dinesh+Erlich spin-offot, ők viszik a hátukon az egész sorozatot.

zoo - 2016. 07. 12. 20:58

Sales-es csapatról se feledkezzünk meg :D

El Diablo - 2016. 07. 12. 23:02

Ha ez nem 10/10-es sorozat, akkor melyik? :)

Amikor Richard elmegy a lovászatba tárgyalni Barker-rel és a háttérben Barker ménje épp próbál rámenni a kancára…
Vagy amikor Russ Hannemann beleharap az almába és utána lazán könyökbelsővel a sorban állók közé löki…
etc…

geordy - 2016. 07. 14. 11:49

Russ Hannemann was right. This guy fucks!

:DD

botond14 - 2016. 07. 15. 12:18

Erdekes hogy Middleditchet jeloltek Emmyre a tobbieket meg nem mert nalam pont Gilfoyle, Jared es Erlich viszi el a sorozatot de hat izlesek es pofonok :)

Typhoon47 - 2016. 07. 23. 13:08

Elképesztően jó sorozat, mindenkinek ajánlom. Az idei évad se okozott csalódást, végig tudod izgalmas és vicces is maradni. AAA+++

Siliana - 2018. 02. 05. 13:13

Van még egy nagyon nagy valóságról elrugaszkodott részlet a történetben. Jelesül hogy egy sima download gombbal vagy valamivel amit a fókuszcsoport megkövetelt volna egyszerűen felhasználóbarátabbá kellett volna tenni a platformot egy update-tel… De ez fel sem merült. WTF??

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz