login |

All or Nothing: A Season with the Arizona Cardinals

2016. 07. 12. 14:50 - Írta: winnie

3 hozzászólás | kategória: doku, kritika, pilot-mustra, ,

Nevezhetném pilotkritikának is, vagy ajánlónak az írást, igazából ez nem az a műfaj, amit nagyon elemezni lehetne, szóval inkább a leíró jelleg fog dominálni az NFL Films és az Amazon közös dokusorozata, az All or Nothing: A Season with the Arizona Cardinals esetében, ami az NFL-t kedvelők számára kitöltheti a Hard Knocks kezdéséig hátralévő pár hetet.

Ha értékelnem kéne, azt mondanám, hogy az All or Nothing (3 rész után) marha jó, kötelező, stb. Ez nem Hard Knocks, nem a felkészülésről szól, hanem tényleg a bajnokságról – a kamerák a drafttól az utolsó meccsig kísérték végig a Cardinals-t, ami azt jelenti, hogy a 8 részben elég nagy hangsúlyt fektetnek a meccsekre is, a meccsjelenetekre, és azon belül is a taktikára, az edzők és a játékosok viselkedésére.

All or Nothing-1x01-01

Előre jelezném, hogy engem sosem érdekelt a Cardinals (a Patriots vagy a Seahawks sem, “túl erősnek” érzem őket), amióta NFL Game Pass-szel nézem a meccseket, vagyis élőben és utólag is kiválasztom, melyiket akarom, sosem választottam őket direktbe (kivéve, amikor az Eagles-szel játszottak, természetesen), és épp ezért, bár voltak fenntartásaim, nagy elismerés részemről, hogy azonnal nézős lett a sorozat.

Smoke tought his middle name was Motherfucker last year, then he go tto be Smoke, ’cause he started doing his shit right,

Persze ez lehet, hogy nem csak az Arizona-nak köszönhető, mert valószínűleg hasonlóan érdekes lenne a másik 31 csapat szezonjáról szóló dokut is nézni (legalábbis feltételezem – mindenesetre fura belegondolni), de nyilván sokat segített, hogy Bruce Arians rögtön rém jó arcnak lett beállítva, és a vezetők, illetve a játékosok is mind egy szálig abszolút szimpatikusnak tűnnek. (Aki nem az, az gondolom, nem beszél sokat.)

All or Nothing-1x01-02

Az első rész kezdése a drafttal nagyon jó volt, nem szoktam kiegészítő videókat nézni, így még sosem láttam draftszobás felvételeket a kiválasztás idejéről, durva volt, hogy már telefonkapcsolatban voltak Ameer Abdullah-val, akit 2. körös futónak akartak, amikor a Lions beelőzte őket, s mint kiderült, a Cardinals improvizált egy választást (ahogy hallgatják Mayock véleményét…!), majd a 3. körben letette a voksát David Johnson mellett, aki végül marha jól sült el.

Az ember az egész NFL-gépezetet, illetve a klubvezetést egy 100%-osan profi gépezetnek képzeli el, és az efféle emberi pillanatok (kapkodás, kétségbeesés) nagyon sokat dobnak a folyamatok bemutatásán, és a későbbiekben is több hasonlót mutatnak, legyen szó Arians meccseléséről (a Bears elleni Palmer-interception “vicces” volt beavatott szemmel), vagy akár edzéspillanatokról, jó meglátásokról.

All or Nothing-1x01-03

Amellett, hogy a meccsekre koncentrálnak, az ottani taktikákra (pl. Fitzgerald áthelyezésére), pár játékos kapott azért kiemelt karaktermomentumokat (Johnson, Johnson, Petersen, Fitzgerald, Palmer), de a legérdekesebbnek nekem mégis az edzői megbeszélések, a meccs tanulságainak leszűrése, illetve Arians kapcsolata volt a GM-mel és a főnökkel bizonyultak.

Nyilván ilyenkor lehetne a kamerának is látszani, de mivel egy teljes évadon át ott voltak a nyomukban a kamerások, így nem hiszem, hogy az All or Nothing őszinteséget érdemes lenne kétségbe vonni, és ezért is lesz érdekes nézni a folytatást, amikor már nem csak győzelmek fognak sorakozni a Cardinals neve mellett, hanem mélyrepülnek egyet. Arians-ban nem fogunk csalódni.

All or Nothing-1x01-04

Mondom, ha daráláspárti lennék vagy nem lenne annyi néznivalóm, akkor egy délután alatt lecsúszott volna a sorozat, egyszerűen ennyire oda vagyok a színfalak mögötti folyamatokat bemutató sorozatokért – és ez az NFL-től független. A lényeg, hogy nagy ötlet volt ilyet készíteni, és remélem, hogy már forognak a kamerák egy új szezon

Ja, egyébként az sem árt a sorozatnak, hogy Jon Hamm a narrátora.

3 hozzászólás Ne habozz!

UrbanT - 2016. 07. 12. 20:53

Jól vettem ki a cikkből hogy Eagles drukker vagy? Mert akkor PACSIIIIIIIIIII :D

winnie - 2016. 07. 12. 21:10

így alakult:)

rapguruz - 2016. 07. 13. 07:59

Mondjuk egy Browns szezon nem lett volna izgi bár Manziel miatt talán mégis!! :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz