login |

House of Cards: vége a 4. évadnak – írta: BotondB

2016. 07. 19. 18:57 - Írta: vendegblogger

17 hozzászólás | kategória: kritika,

Azt hiszem, nem túlzok, ha azt állítom, sikerült az általam látott egyik legnyomasztóbb sorozatepizóddal lezárni a House of Cards negyedik etapját. A legutóbbi részek izgalmas történéseinek nagy része inkább a jövőre nézve volt jelentős, s végül minden egyes konfliktus kifutása az utolsó részre maradt, vagyis a szó szoros értelmében klasszikus finálét láthattunk.

13.3

Az első évadok építkező és megtartó munkája idén egyértelműen a rombolás és pusztulás megelőzésének irányába ment át, talán először volt igazán idevágó a ‘kártyavár’ kifejezés a címből, hiszen minden igyekezet ellenére kiderült, hogy Frank és Claire sem mágusok, pláne nem legyőzhetetlenek. Persze Frank tettei már az elejétől fogva visszataszítóak voltak, ami ellehetetlenített bármilyen szinten történő azonosulást a karakterrel, de ebben az évadban már egyszerűen nem lehetett nem undorodni attól, amit ez a két ember képviselt.

Számomra érdekes módon Claire az, aki jobban taszított, kicsit mesterséges, és éppen ezért kevésbé hiteles volt az ő erkölcsi romlása, néha azt éreztem rajta, hogy ő sem akar elmaradni férjétől gerinctelenségben, ami lássuk be nagyban eltér az előző évadokban tapasztalt jellemábrázolástól.

13.2

El kell azonban ismernünk, hogy talán pont emiatt is működött nagyszerűen az évad. Annyira erős érzéseket váltottak ki belőlünk, hogy visszafojtott lélegzettel figyeltünk minden kritikus mozzanatot, egyre gyakrabban várva Underwoodék bukását.

Merthogy, ha tetszik, ha nem, ideje kimondani: ennek a két embernek buknia, sőt megsemmisülnie kell. Mindezt olyan súlyos jelenetekkel, nagyszerűen megírt mély párbeszédekkel és hatalmas mennyiségű, folyamatos feszültségkeltéssel adták tudtunkra a készítők, hogy ezzel az egyik legnehezebb darabbá vált a képernyőn az eddig sem épp kiegészítő tevékenységnek való sorozat.

13.4

A tovább mögött a spoileres konkrétumokkal folytatom, hiszen bőven akadt érdekes esemény az utolsó részben is. Érdekes és szemléletes volt látni, ahogy Frank és Claire is igyekezett meggyőzni valakit (név szerint ugyebár Hammerscmidtet és a terroristavezér Yusuf Ahmadit) és bár mindketten olyan szinten művelték ezt, hogy szerintem a komplett monológok is bekerülhetnének a hét idézetébe, végül mégis egyaránt kudarcot vallottak.

Eljött tehát a sokak által várt bukás ideje, ám tudjuk, hogy nagy hiba lenne alábecsülni Underwoodékat, így azt hiszem mindenki sejtette, hogy ez még biztosan nem az utolsó, ámde mindenképp a sokadik és az egyik legvastagabb szög abban a bizonyos koporsóban.

Neve-Campbell-and-Paul-Sparks-in-House-of-Cards-Season-4

Ami mindenképpen figyelemre méltó volt, és jól mutatja az évad talán egyik legfontosabb változását, hogy a legnagyobb krízis közepén nem Frank, hanem Claire volt az, aki megfelelő offenzívát tudott felhozni a bukás megelőzése érdekében. Innentől pedig egyenes út vezet az iszlamista terrorizmus kiirtása, na és persze főleg az Underwood-kudarc elkerülése céljából rögtönözve meghirdetett háború megkezdéséig.

Itt háború lesz, sőt terror, ahogy azt az utolsó jelenetben magunk is elsőkézből tudjuk meg a negyedik falon keresztül, amit a sorozat folyamán először Claire is “áttört”. Nyilván hatásvadász jelenetről van szó, de ez semmit sem változtat azon a tényen, hogy abszolút működött.

Tegyük hozzá gyorsan, hogy teljesen logikus lépés is volt, hiszen véglegesen kijelenthető, hogy Underwoodék immáron ketten alkotják azt az egységet, melynek tagjaiként semmit és senkit sem tisztelve, minden szembe jövő akadályt kegyetlenül és gyökerestül kiirtani akarva, az erkölcs kifejezést hírből sem ismerő állati ösztönök által vezérelve igyekszenek megragadni a hatalmat minden körülmények között.

Kevin-Spacey-in-House-of-Cards-Season-41

Ijesztő embereket látunk a képernyőn a House of Cards negyedik évadában és alighanem ez mostantól így is marad, de talán pont emiatt érte el (legalábbis véleményem szerint) abszolút csúcspontját a sorozat. Robin Wright és Kevin Spacey egyébként minden elismerést megérdemelnek, személy szerint úgy gondolom mindketten megérdemelnék az Emmy-t az alakításukért.

Ne feledkezzünk el továbbá arról sem, hogy ezúttal is láthattuk, ahogy Conway még inkább a rivaldafény és a siker rabjává válik, egyre megszállottabban küzdve a hatalomért. Ha van még olyan dolog, ami rengeteget tudna hozzátenni a sorozathoz, akkor az mindenképpen egy méltó ellenfél lenne, igaz ehhez szinte biztosan olyan emberre lesz szükség, akit szintén nem lehet nem utálni, másféle karakter aligha tudja felvenni a kesztyűt az elnöki házaspárral. Mindenesetre a republikánus politikus már elindult az úton, és egyre gyorsabban halad is előre.

13.1

Összességében egy meghatározó évadon vagyunk túl, melyben talán szintet is sikerült lépnie a készítőknek, s ezzel együtt minden eddiginél nagyobb érdeklődést és izgalmat váltottak ki belőlünk nézőkből, éppen ezért nálam megér a szezon egy 9/10-et is, de nagyon kíváncsi vagyok ti, hogy látjátok ezt.

13.0.1

Talán egyesek szerint ezt korai lenne kijelenteni, én mégis azt hiszem nem sok kell, ahhoz, hogy a House of Cards a televíziózás történetének egyik meghatározó darabjává váljon. Nekünk pedig nincs más dolgunk, mint reménykedni, nem másban, csak abban, hogy az új showrunnerrel is ott folytatják, ahol Beau Willimon abbahagyta.

17 hozzászólás Ne habozz!

Hiroshima32 - 2016. 07. 19. 19:24

Oh Stamper ….

nagylord - 2016. 07. 19. 19:35

Lehet, hogy más a nézőpontom, de én nem az Underwood elnökség (illetve pár) bukásának a történeteként nézem a dolgokat, nem szegek kerülnek a koporsóba vagy ilyesmi.
A történet a végétől függetlenül jelentős. A karakterek, a monológok és az intrikák (ezek mondjuk a harmadik évadban nagyon és a negyedikben is egy kicsit hiányoztak) adják az élményt. A többi csak a körítés, akkor is, ha az USA elnöki posztjáról van szó.
Szerintem az évad végén látott kudarcok és az ezekre adott első válaszok nem azt vetítik előre, hogy miként bukik meg az egész, hanem azt, hogy milyen környezetben láthatjuk legközelebb a szereplőket. És én személy szerint a sorozat kortárs politikával áthallásos hangvételével és a sorozatbeli politika ignoranciájának erős bemutatásával alig várom ezt a folytatást.

botond14 - 2016. 07. 19. 19:41

nagylord: Természetesen értem amit mondasz és abszolút egyet is értek vele de számomra legalábbis ez az évad jelentős részben arról is szólt hogy láthattuk milyen szinten válnak embertelenné Frank és Claire. És a neten is rengeteg ember hasonlóan elborzadt attól amit műveltek idén attól függetlenül hogy Frank pl valóban eddig is ezt csinálta de valahogy nekem úgy tűnik sokaknál most lett ez sok miközben maga a sorozat most lett a legizgalmasabb és aktuálisabb is egyben az áthallásokkal amit te is említettél. Érdekes hogy nálam is most jött el ez de persze ez csak egy a sok különböző véleményből. :)

Solya91 - 2016. 07. 19. 20:09

Az utolsó rész vitte a pálmát. Egyszerűen tökéletes volt.imádtam. lehet elfogult vagyok de a sorozat nagyon erős szintet tart és remélem nem fog ezen veszíteni a következő evadoknal sem

Wall-E - 2016. 07. 19. 20:50

Nincs kérdés, igazából az évadok során egyenletes a színvonal, ez az évad pedig minden bizonnyal az eddigi legjobb volt, ambíciózus sorozat, nagyon ütősen össze van rakva, színészileg pedig el vagyok ragadtatva, öröm nézni, amit csinálnak.

tüske - 2016. 07. 19. 22:45

Kérdés, hogy meddig lehet ezt csinálni. A következő évadban még elnök lesz Underwood? Ki lehet még találni nekik olyan ‘ellenfelet’, célt, amiért érdemes küzeni? A bukástól való félelem nem elég, az már megvolt, azt nem lehet örökké húzni.

Az első 1-2 évadban pont az volt a jó, hogy volt egy konkrét céljuk. Szívesen megnéznék egy olyan évadot, ahol a már volt elnök szervezi a dolgokat a háttérből :).

sevenside - 2016. 07. 19. 22:58

az unalmas kezdés után remek évad bontakozott ki az utolsó előtti részig.
Kinnaman kiváló karaktert hozott be a sorozatba, szerencsére az író is visszatért, működött az előválasztási kampány alatt a kavarás is és nem csak az évad, hanem a sorozat egyik legjobb szála volt Conwayé.
aztán jött a túszdráma és vele együtt a logikátlan és átlátszó megoldások rengetege, ami kicsit lehúzta nálam az évadot.
összességében nagyon jó volt (7-8/10 között), főleg, ha az irtó silány harmadikhoz képest.

bvr - 2016. 07. 19. 23:20

nekem egy meta-szintű megjegyzésem lenne: nagyon tisztelem az energiát ami ezekbe az írásokba fektettél, de szerintem sok-sok hónappal az évad után ennek elég kérdéses az értelme. Nyilván a netflix és tsa. sorozatok esetében ez nehéz ügy, és az aktuális évadról egy értékelőnek nagyon is meg lenne a helye, viszont szerintem egy részről részre haladó “hogyvolt”-jellegű dolognak nem nagyon látom. Szóval a következő évadnál én biztosan nem a részről-részre haladást, hanem egy összefogott értékelést javasolnék, és amint végeztél a sorozattal (mondjuk premiertől számítva egy hónapon belül) Azért is írom mert az egyik kedvenc sorozatom, de X hónap után azért nem ezen jár már az agyam, gondolom vannak még páran ezzel, szóval valószínűleg abban az esetben több komment is születne.

Geza Kovacs - 2016. 07. 19. 23:53

Fényévekkel megkésve, de végre van ilyen cikk is. A mellett, hogy nagyon jó volt, a vége az utolsó résznek szerintem filmtörténeti is külön. A választási fogásként háborút indító elnök beszéde, a párbeszéde a feleségével meg az utolsó jelenet csúcs. Időnként meg szoktam nézni azóta is.

muhaddib - 2016. 07. 20. 01:37

House of Cards – nem feltétlenül fognak megbukni. A sorozat végigmehet úgy is, hogy majd csak évekkel az elnökség vége után jön rá a média.

A kártyavár állhat sokáig, lehet, hogy egyszer összedől, de én még évekig nézegetném a brutális Underwood elnökséget.

Személy szerint nem tartom lehetetlennek az ellenfél teljes besározását – bedrogozni, aztán egy halott prostit az ágyába rakni. Egy pár terrorista csapást az országra, elvégre mindig be kell állni az elnök mögé válság idején. Láttuk ezt való életben a múltban és akár a jelenben is.

Nedewya - 2016. 07. 20. 05:04

nagyon megnéznék egy olyan évadot is, mikor Frank már nem elnök, és a média összerakja a képet, és az emberek rájönnek mi is történt az ő ideje alatt. (Amolyan Tony Blair féle bukásra gondolok)

Kissur - 2016. 07. 20. 08:02

Szerintem az lenne az igazán nagy gyomros, ha a végén Underwoodék megúsznák. Mert hát lássuk be, a való életben sem mindig nyerik el a büntetést a politikusok.

idioty - 2016. 07. 21. 07:25

Lehet, hogy egyetlen vagyok, aki az Underwood házaspárnak drukkol. Viszont annak legjobban drukkolok, hogy kiderüljön mindaz, amit Frank tett. Szóval egyrészt várom, higy mit fogjak művelni a hatalomért, de azt legjobban, hogy kiderüljön minden amit tett. Ami viszont még érdekesebb lenne, ha Clair lenne az elnök.
Részemről is 9/10 az évad.

sofi - 2017. 01. 07. 23:07

Szerintem is titkon mindenki nekik drukkol. Zseniálisan kegyetlenek, kegyetlenül zseniálisak. Szerintem nem fognak elbukni. Közelebb is láttunk már több cikluson átívelő korruptságot, de ha az pitiánerséggel párusul, akkor siralmas. Underwoodék sajnos stílusosak. Nem várom, hogy kiderül, mindig-mindent lenyomnak, nem fogják méltó büntetésüket elnyerni, mint a népmesékben. Viszont szívből kívánom, hogy “bűhődjenek” és egyszer szembesüljenek a jellemükkel és a tetteikkel. Néha Claire-t közel éreztem ehhez. El sem tudom képzelni a folytatást, és semmi hírem, hogy mikor lesz :(

Lac - 2017. 01. 16. 16:43

Látom még 1 hónap a bemutatóig. Előzetes még nincs?

Kristóf - 2017. 01. 19. 16:25

a bemutató csak április-június között :(
viszont, ha áprilisban kezdődik az évad, akkor talán holnap a beiktatás napján, kapunk egy dátumot, vagy egy kis ízelítőt.

Morgan - 2017. 05. 20. 20:12

Nagyon megkésve csatlakozok a kibeszélőkhöz. Be kell valljam nekem a kártyavárról az jött le, hogy ez egy kaszinóról szól, egy piti bűnözőről és mikor belenéztem megdöbbentem mekkorát tévedtem.
Kevin Spacey azt játsza amit személy szerint imádtam az Amerikai Szépségben. Ez a cinikusan kifordulok és a nézőkhöz beszélek dolog nagyon bejön nekem. Olyan ez mint a narrátor szöveg a Shakespeare drámákban. Azt hiszem azért nem arat nagyobb sikert ezzel (attól függetlenül hoyg zseniális) mert ezért már kapott egy oszkárt, illetve valami nagyon hasonlóért. Mindez semmit sem von le az élvezeti értékből. Pár nap alatt ledaráltam a 4 évadot és nem tudok semmi negatívat mondani. elék kritikus szoktam lenni a sorozatokkal, de itt nem látok semmi kivetnivalót, semmi silányt a megvalósításban, a szereposztásban, a színészi játékban, a történetben. Meg van az izgalom, az intrika, a személyes történetek. Mindenkinek megvan a motivációja és az elmúlt részek alatt megismert történet tovább él. Évadokkal később is is ettől igazán hitelesek a szereplők. Mindennek meg van a következménye. Nagyon erős a háttérmunka. Minden a helyén van mindamellett hogy egy fikcióról beszélünk.

Az Underwood házaspár rendkívül bonyolult kapcsolata izgalmas és rejtélyes. A bűnről, a hatalomról úgy beszélni hogy a főhősök meg tudnak maradni szimpatikusak. Bár engem a veszekedés alatt Claire már-már elidegenített, mások úgyanezt gondolhatták bizonyára Frank-kel kapcsolatban, de végül győzőtt az ami igazán különleges a párosukban. Szét lehetett volna őket szedni, de ezzel elmúlt volna a varázs. Talán a készítők adták a szereplők szájába azt hogy a közvéleménykutatásokat vizslatva ők is erre a konklúzióra jutnak.

Tetszik az ahogyan a szereplők hibáit vétkeit kezeli a sorozat. Nem azért sároznak be karaktereket hogy ezáltal emberközelibbek legyenek hanem azért mert a sztori és maga a szereplő motivációi így kívánják. Vannak áldozatok, de igazából talán a transzplantációs listán megelőzött férfin kívül valódi ártatlanok nincsenek. Mindazok akik vesztettek a játszmában maguk száltak be abba hatalomvágyból és ők maguk is hazudtak, zsaroltak vagy mások tönkretételében működtek közre. Még Rachel is. A merénylő riporter is túl messzire ment, és tudta hogy a barátnője sem volt ártatlan. Nem fáj értük a szívem. Doug története is érdekes, vagy Micham-é, vagy a fekete volt sütödésé. Együtt érzünk velük, de ugyanakkor senki sem érdemel glóriát.

F. U. Emlékezzünk a mandzsetta gombokra! Zseniális kép volt az egyik rész végén. Egy gátlástalan karrierista és mindenkin átgázolni kész ember aki ugyanakkor ember, aki emberi érzésekre képes, nem kicsinyes, vagy féltékeny, képes tisztelni a kis embert, de mindezt a maga esendő öntelt módján teszi. A hozzá lojális emberekhez ő is lojális marad. Akiket ő tett pozícióba és ennek ellenére elárulják, vagy keresztbe tesznek neki azt pedig tönkre teszi. Nagyon vékony mesgyén kell járni hogy egy főszereplő úgy legyen könyörtelen és törtető hogy ne legyen túlságosan unszimpatikus és érdekes maradjon.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz