login |

Murder: az “1. évad” – írta gromit

2016. 07. 19. 14:50 - Írta: vendegblogger

2 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

A Murder egy egyórás tévéfilm alapján berendelt bűnügyi antológia a BBC-n, merőben szokatlan koncepcióval.

Minden rész egy gyilkosság és az ügyben lefolytatott nyomozás (vagy akár még a tárgyalás) történetét meséli el a mindenféle gyanúsított, szemtanú, hozzátartozó, jogi és orvosszakértő és persze nyomozó szemszögéből. Egész pontosan a szereplők maguk mesélik el a saját szemszögükből, egyenesen a kamerába nézve, monológokban. Nincs köztük semmi interakció, semmi párbeszéd, néha tényleg mintha a nyomozási jegyzőkönyvet mondanák fel, csak épp nagyobb átéléssel.

murder1

Ennek ellenére a Murder mégse dokumentarista stílust próbál követni, az újszerű alapötletet művészi igényességgel komponálja meg, amiben az operatőrnek és a vágónak is nagy szerepe van. Ha tényleg csak annyiból állna az egész, hogy valaki beszél a kamerába, hamar unalmassá válhatna, de a készítők nagy gondot fordítottak a vizuális megjelenítésre is.

Aztán még a nézőn is múlik, mennyire jól tudja összerakni, mégis mi történt. A gyorsan váltakozó képek mellett az egymásnak ellentmondó, illetve változó vallomások se mondanak ki konkrétan minden részletet.

murder2

Az előzmény nekem kimaradt, és a trailer alapján is csak annyira tudtam belőni a sorozatot, hogy érdekel, sőt várós krimi, de a merőben szokatlan stílus annyiból még nem jött át. És hiába olvastam a rövid leírásban az alapkoncepcióról, egészen más saját szemmel látni.

Az első részt úgy a harmadánál le is állítottam, mert nehezen tudtam követni a ki-kicsodát, de fel se merült hogy feladjam, hanem csak hogy visszatekerjek az elejére. Új nekifutásra, amikor már tudtam, mi vár rám, és ne akarjak közben semmi mást csinálni, már kifejezetten élveztem, és a vége nagyon ütött.

murder3murder4

A Murder nem egy könnyed sorozat. Eleve nehéz feladatot rótt a színészekre, hiszen nem számíthattak egymásra, egymás játékára a forgatáson. A nézőtől pedig osztatlan figyelmet kíván, különösen mivel ők maguk gyakran élnek osztott képernyős megoldással is a monológok illusztrálására.

Biztosan nem fog bejönni ez a stílus mindenkinek, de aki valami egészen egyedi elbeszélésmódú krimire vágyik, annak élmény lehet e pár rész.

2 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2016. 07. 19. 15:26

Amikor a koncepció eladja a sorozatot. Marha jó alapötlet.

Sorozatgyilkos - 2016. 07. 19. 22:49

Belenézek majd, köszönet az ajánlóért!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz