login |

Girls: az 5. évad – írta zekbreff

2016. 07. 20. 14:50 - Írta: vendegblogger

5 hozzászólás | kategória: kritika,

Már ötödik éve szekálják egymást Hannah-ék, de a készítő, Lena Dunham az idei szezonra már teljesen eltalálta azt a szerkezetet, amelyben a Girls tökéletesen működik.

Idén is megkaptuk a megszokott szeparált, egy-egy karakterre fókuszáló részeket, de míg korábban ez kisebb-nagyobb hullámvölgyeket eredményezett és nem teljesen állt össze a kép, most a kezdő esküvős és a szezonvégi dupla résszel szépen keretbe foglalták a történéseket.

zosia-mamet

És ez még úgy is kitűnt, hogy a korábbi szezonokkal ellentétben most heti adagokban néztem a sorozatot, ami jó döntés volt, hisz bőven volt mit feldolgozni epizódonként még, ha most sem a kőkemény drámázás volt a középpontban. 

Fura módon szinte minden karakter gyakorlatilag ugyanazt az utat futja be: elindul valamerre, majd visszaesik – ugyanoda. A karakterfejlődés kérdése lehet érdekes útközben, talán már valami tanulságot is le lehetne vonni a lányoknak, bár ez eddig nem nagyon sikerült, de így maradt mindig is olyan emberi a Girls.

Girls-2

A tovább mögött spoilerekkel folytatom.

Az 5. évadban egyértelműen Marnie sztorija szolgáltatta a legerősebb részt. Azt persze mindenki tudta, hogy nem Desi lesz élete párja, de nagyon tetszett, hogy Charlie felbukkanása kellett neki ahhoz, hogy végre elszakadjon tőle. Most Ray mellett döntött, aminek nem örülök, sosem voltam oda az efféle “nem szeretem, de megelégszem vele kapcsolatokat” (tudom, naiv vagyok), kíváncsian várom hogyan alakul ez a szál az utolsó szezonban.

Girls-1

Shosh Marnie-val szemben az érem másik oldalát szállította, hiszen bár nagyon sajnáltam őt, a története kőegyszerűsége miatt csalódást keltőre sikeredett: beteljesült álom, Japán, majd kiderül, hogy mindez mégsem az igazi. Remélem, belőle többet kapunk jövőre. (Hmm, mondjuk egy Ray-Shosh ismételt egymásra találást?)

Adam és Jessa kapcsolatát gyönyörűen lefestette a lenti kép, rég láttam ilyen jól megírt – utálom ezt a kifejezést, de – szerelmi háromszöget. Mindkettejük fejében ott motoszkál Hannah, és bár Adam még könnyebben túltenné magát rajta, Jessa sehogy sem képes.

Girls-3

Ha a szezon előtt tippelnem kellett volna pont fordítva képzeltem volna el, persze fejben lehet máshogy dolgozták fel mindketten, mint amit kívülről mutattak. Mindenesetre Adam még mindig a legpozitívabb karakter számomra (ilyen önző emberek mellett nem nehéz), látva Jessa csodálatos anyai kvalitásait, nem hiszem, hogy sokáig húznák.

A mellékszálakról annyit, hogy míg Elijah-val nem nagyon tudtak mit kezdeni, Hannah anyjának, Loreen-nek a dilemmája egész tanulságosra sikeredett. Rájött, hogy sokkal problémásabb dolgok is felmerülhetnek egy hosszú házasság során annál, minthogy a férjed történetesen meleg.

Girls-4

Hannah pedig… Nos, még mindig sokat meztelenkedik, még mindig sokat beszél és még mindig (már elnézést, de) kurvaidegesítő. Komolyan mondom, néha elgondolkozom egy-egy jelenete után, hogy mi a francért nézem ezt a sorozatot. Aztán persze rájövök, hogy mégiscsak az ő személyisége kapcsán filózhat a néző a sajátjáról, hogy mikor hogyan dönt, mit miért csinál. Annak ellenére, hogy sokan azt hiszik, hogy két szóval leírhatnák a jellemét, ő a legérdekesebb, és talán a legkomplexebb is.

Érdekes, ahogyan mindent megkérdőjelez, ahogyan felvállalja magát, miközben senkinek sem nyílik meg igazán, és tanulságos látni, hogy hiába ismertük meg nárcisztikusnak, kifejezetten önzetlenül reagált arra, amikor a legjobb barátnője összejön az exével. Talán ez az első komolyabb fejlődés a karakterében.

(Az évad közbeni különböző képi, hangi és egyéb megoldások is megérnének egy misét, akit érdekel merem ajánlani fegáék heti kibeszélős blogját, mindent kiveséznek.)

5 hozzászólás Ne habozz!

Wall-E - 2016. 07. 20. 15:23

Jó évad volt, de kicsit azért felemás, voltak zseniális dolgok (pl. Marney), de voltak érdektelen dolgok is, például Elijah minden szála konkrétan rossz volt, kevés ahhoz, hogy állandó szereplő legyen, elvesztegetett képernyőidő az ő túl sok jelenete idén sajnos.

Ray lehetett volna picit hangsúlyosabb, neki rendszeresen pure gold pillanatai vannak, ha adnak neki teret…

Azt mondanám, hogy olyan 70-30 arányban voltak a nagyon nagyon jó és a kissé, vagy nagyon érdektelen részek, ez kicsit fájó, látva, hogy milyen magas is tud lenni a színvonal, a folytatást persze kíváncsian várom.

Réka - 2016. 07. 20. 16:37

Nekem talán ez az évad tetszett a leginkább, egyre felnőttesebb a sorozat, egyre jobban érezni, ahogy Lena Dunham is felnőtt a sorozatával együtt. :) Most már nem az van, hogy kapunyitási pánikban szenvedő, egyetemről kikerült csajokról van szó, hanem kezdenek NŐK lenni.

Hannah végre megmutatta az érett oldalát, nekem szimpatikus volt, továbbra is nárcisztikus, de már időnkánt félre tudta tenni az egóját és ez nagyon jót tett neki. Szegény Jessával viszont keményen bántak az írók.

(ellentétben a Broad City-vel, amit imádok, de ott nincs karakterfejlődés, vagy alig).

tulipán - 2016. 07. 20. 17:58

jó évad volt, jó írás, és killer a nicked! :)

Kisaaame - 2016. 07. 21. 00:11

Ez a sorozat az idei vizsgaidőszakban kinőtte magát a “jajne!” státuszból a gulitly pleasurbe. Bár én a fejemben, csak mint “Hannah, a csúnya lány “-ként emlegetem. Még csak a 3. évadnál tartok, de szinte rettegek az 5.-től, pont a Jessa-Adam páros miatt, akiket én személy szerint nagyon szerencsétlen párnak gondolok. Kb, mint két tornádó, nem marad utánuk más, csak rombolás. Jaj.

Persze Adam majd végül mégis Hannah-t választja, hiszen ki ne írná úgy a történetet, hogy a pasija összejön azzal a barátnőjével, akire a legjobban akar hasonlítani, csak hogy mégis őt válassza a végén!

Jemima - 2016. 07. 21. 21:30

Érdekes, hogy pont most jött ki írás az évadról, ha jó láttam, már egy ideje kint van az egész, de én is ma jutottam el odáig, hogy megnézzem.
Egyetértek abban, hogy ez volt az eddigi legfelnőttebb évaduk. Mikor Hannah a 4 évvel ezelőtti önmagáról mesélt, bennem is az játszódott le, hogy bakker, ez már ennyi ideje megy és én is mennyire máshol voltam, mikor kezdődött.
Adam és Jessa kapcsolatát pedig imádtam, már az elején elmondták, hogy katasztrófa lesz, de mégis, szerintem jól működtek az elején, mikor Jessa nem akarta a dolgot, mikor a vidámparkban voltak (ott hittem el, hogy működhet), és még a végén is, mikor törtek-zúztak.
Sosh-t imádtam Japánban, viszont onnantól, hogy visszajött, már nem nagyon tudtak vele mit kezdeni, úgy érzem. Remélem jövőre kap egy happy endet, de ne feltétlenül Ray-jel, bármennyire is cukik voltak. Ray kicsit már közös tulajdon.
Marnie-t tudom a legkevésbé szeretni a csapatból, de jó volt látni újra Charlie-val. Furcsa lett volna, ha együtt maradnak, de emlékeztetőnek tökéletes volt és szerettem a részüket. Remélem Dezit valahogy kiírják, számomra teljesen érdektelen.
Elijah-t és Hannah szüleit bírtam idén, tudom, hogy Csajok a címe, de őket is szívesen elnézem.
Kicsit sajnálom, hogy az utolsó kör jön, de egyszer fel kell nőni mindenkinek.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz