login |

The Night Of: 2 rész után

2016. 07. 20. 21:50 - Írta: human

24 hozzászólás | kategória: kritika,

Az egyik ok, ami miatt sorozatfüggő lettem, hogy vannak történetek, amik hosszan elmesélve igazán jók: egy The Leftovers második szezon, True Detective első szezon, a The Wire-évadok pedig egyesével, hogy csak pár, engem megragadó példát mondjak. Viszont idén sokáig nem volt olyan sorozatévad, ami végképp berántott volna, bár akadtak egész jók.

Erre most egy héten belül rögtön kettő sorozat is junkie-szintet hoz. Az egyik persze a Stranger Things, erről bővebben holnap, a másik pedig a The Night Of, aminek nehezen ültem neki (a pilotról winnie írt), két pillanattal később pedig eltelt 140 perc.

nightof1

A fenti példákból a The Night Of leginkább a The Wire-re hasonlít. Egy srác éjszakai kalandja egy nő holttestével végződik, a főszereplőnk pedig teljes pánikban elrohan a helyszínről, azonban a törvény lassan ébredő őrei elől nincs menekvés. Hogy miben hasonlít a The Wire-re? A kidolgozása ugyanolyan metodikus.

Nehéz szavakba önteni, hogy a sorozat lassú tempója, szinte pepecselése miért hatott rám ennyire. Először csak feltűnt, ahogy kiemelik a részleteket az egyéjszakás kaland közben és után. Aztán pedig ahogy lassan elkezd őrölni az igazságszolgáltatás malma. Így kapjuk egyszerre a fiú balsorsú történetet, és az ügyben nyomozó rendőr szálát.

nightof2

Elvileg ártatlan a fiú (annak tűnik legalábbis), bár szerintem nem lesz ez ilyen egyszerű, de ha egyszer bizonyos irányba haladt a nyomozás, akkor vajon van kiút? Az ügyre lecsapó ügyvéd mondatai alapján elég nehéz harc vár rájuk.

Nyilván nem tudnám mindenkinek ajánlani a sorozatot, itt nincs olyan cinikus, cool filozófiát szóró figura, mint Rust a True Detective-ben, viszont a realizmus, a számomra tökéletes tempó miatt mindenképp maradok. Főleg a második rész után, amiben szintén egy apróság győzött meg: a fiúnak kikeresett póló. A fő nyomozó végig féligazságokkal operált, és végül egy ilyen alattomos húzással jött.

nightof3

Részemről egy sima 8/10 a The Night Of kezdése. Furcsa, hogy míg a Stranger Things hetiben jobb lett volna (a Netflix feltette egyben), addig ez szinte daráért kiált (heti sorozat). Csak hát elég depressziósak lennénk a végén, azt hiszem.

24 hozzászólás Ne habozz!

szaszab - 2016. 07. 20. 22:26

Az HBO főfőnök szerint pont hogy hetiben a tuti ez a sori. Sztem is.

winnie - 2016. 07. 20. 22:31

szaszab: a heti az 7 nap. de gondolom ugyanaz lenne a hatás 6 vagy 8 nap esetében is. és ki tudja, talán 4 vagy 5 napnál is. és akkor adja magát a kérdés, hogy mennyi időnek kell minimum eltelnie két részt között? lehet, hogy elég az egy nap is? (én nem vagyok nagy darás, sokszor csak napi egy rész van meg, olykor több. de ha egy sorozatszezont hosszú filmként vagy regényként emlegetnek, akkor az nem véletlen.)

oké, én csalok, mert láttam 7 részt, de abszolút humannel értek egyet. legalábbis ami 100%-os élvezetet és infótartalmat illeti. annyi apró részlet van benne, annyi visszautalás van benne korábbi részekre (sőt, fontos párbeszédekre, mellékesnek tűnő karakterekre), főleg a pilotra, hogy nagyon sokat segít ezek “élő” dekódolásában az, ha nem 6 héttel, hanem 6 órával korábban láttad az adott részt. legalábbis akkor (és ezt aláhúzom), ha sok sorozatot néz az ember. ha el tud merülni egyben, ha nem olyan, mint én, hogy mindig kell neki pár perc, amíg visszarázódik a hetente nézett részek elején egy-egy komplexebb sztoriba, akkor nem lesz gondja.

bvr - 2016. 07. 20. 22:54

@human: “addig ez szinte daráért kiált”

hehe, pont ezt írtam tegnap este az 1. rész alatti kibeszélőben :)

Tiszta mázli hogy van egy UK verzió, miután azt ledaráltam, már bírni fogom ezt hetiben :))

tobias88 - 2016. 07. 20. 23:58

“Furcsa, hogy míg a Stranger Things hetiben jobb lett volna, addig ez szinte daráért kiált. Csak hát elég depressziósak lennénk a végén, azt hiszem.”

Én anno a Rectify első évadját (6*40) darálva néztem, nem ajánlom senkinek :D Egyesével szép lassan, bőven jó.

Geza Kovacs - 2016. 07. 21. 01:50

Jó ez mindenhogy nézve. Aki esetleg dolgozott is ilyen jellegű, nem feltétlen rendőri, de pl. közigazgatási vagy bármilyen irodai ügyintézős jellegű munkában, annak különösen látványos, hogy az eddigi kamu nyomozós filmekhez/sorozatokhoz képest igazából Amerikában is teljesen hasonló minden a nyugati világ bármelyik országában megszokotthoz.

Nincsenek látványos akciók, van viszont baromi sok várakozás, sorban állás, adminisztrációs szarakodás van, és kedvetlen, elfásult minden dolgozó, mint akárhol máshol a világon.

És a rabszállító autóban és a gyűjtőzárkában nem esnek azonnal egymásnak a bent lévők a semmiért, a rendőrök nem vidáman nevetgélve mennek a bűntény helyszínre (lásd Castle, az már gyomorforgató volt sokszor), de nem is keresztes hadjáratot viselnek nap, mint nap egyenruhába bújva (lásd Blue Bloods).

És nincsenek szuper tiszta krómacél bútorok a rendőrségen mindenfelé, nem minden elektronizált, a rendőrök hajnalban marhára álmosak meg nyűgösek, és az ügyvéd nem sátáni gonosz, és nem is azonnal elképesztő logikai koncepciókat gyárt a védelemre, mert nem is ez a dolga, és a végtelenségig lehetne ezeket sorolni.

Egyszerűen király.

Lamantin - 2016. 07. 21. 02:52

nálam eddig az év legjobbja talán. viszonylag sok idő eltelt az első meg a második rész megnézése között, de a 2. rész első jelenete 20 másodperc alatt vissza is rántott. egyelőre nincs is megállás

dave - 2016. 07. 21. 08:26

Human, köszi a cikket. Engem is ez a két sorozat győzött meg most azt hiszem végleg, hogy a mozi halott.

peeeety - 2016. 07. 21. 08:41

Zseni. Imádom. Még-még-még. Az HBO-nak át kellene állni a minisorozatokra vagy a külön történetek mentén futó évadokra. Ez működik, a többi nem igazán.

_Peter - 2016. 07. 21. 11:46

Nagyon jó. Tetszik a nyomozás megvalósítása, ahogy bekerült a rendszerbe. Nekem is beugrott a Wire vagy a Killing. Bizonyára nem fekete-fehér sztori lesz az ártatlan vagy sem a srác.

human - 2016. 07. 21. 13:05

dave: dehogy halott, csak a blockbusterek félholtak. mondjuk az tény, hogy a night ofra hasonlító dráma-thriller halott a moziban, kinyírták a nyomozós sorozatok.

Shanti - 2016. 07. 21. 14:35

Én háttérzajként, vagy a futópadon szenvedve szoktam “kamunyomozós” sorozatokat nézni és hiába tudom, hogy 40-45 perctől főműsoridőben nem várhatok mást, de azoknak a sorozatoknak tényleg bosszantó az állandó happysége és villámgyors ügymegoldása.

A The night of ezért IS fantasztikus, imádom a “lassúságát”, hogy szinte bármelyik karakter helyzetébe bele tudom élni magam. A képi világa pedig lenyűgöző. Mintha egy kiállításon járnék. Mikor a srácot átszállítják a börtönbe és a kocsi várja, hogy kinyíljon a kapu… Leállítottam a filmet és csak bámultam, mint egy gyönyörű festményt. Szerintem ezt a sorozatot moziba is simán be lehetne vinni.

Egyébként a pólós részt nem pontosan értettem. A nyomozó ezzel rokonszenvet vagy ellenszenvet akart kiváltani? Vagy mi volt a célja? Bár a rabtársak arca eléggé elnyúlt, mikor a bíróságon meghallották, hogy mik a vádpontok a kis harvardi jófiú ellen :D

Snoopyzit30 - 2016. 07. 21. 19:21

Nekem is The Killing ugrott be, végig olyan érzésem volt. Minden szereplő jó és az egész cucc úgy ahogy van nagyon bejön.

Második részben, amikor felolvassák a bíróságon, hogy mivel vádolják Naz-t és a 2 néger csávó egymásra néz, mire az egyik azt mondja: “Fuck me!” Na ezen felröhögtem…. :-D

Snoopyzit30 - 2016. 07. 21. 19:25

@Shanti

A bíróságon a rabtársaknak le kellett, hogy essen, hogy a póló kamu, mivel a Harvard Egyetem Bostonban van az pedig nem New York állam. Az ügyvéd pedig kitér erre a beszédében amikor az óvadékot tárgyalják, hogy Naz nem hagyta még el az államot. Tehát a rabtársak tudják mi az a Harvard, akkor gondolom azt is vágják, hogy nem az ő államukban azaz nem New York államban van, tehát nem is járhatott oda Naz.

Szerintem a nyomozó ellenszenvet akart kiváltani, hogy emiatt esetleg a börtönben majd szívassák a rabtársak és esetleg előbb megtörjön és bevallja a gyilkosságot.

human - 2016. 07. 22. 02:18

Snoopyzit30: ha nem is ott van, akkor is kis eminensnek tűnik tőle a srác. az első benyomások ugye.

NPeete - 2016. 07. 23. 09:16

Nagyon bejön nekem is eddig, a kimértsége magával ragadó.
A pólót én teljesen máshogy értelmeztem: szerintem jófejségből adta a pólót Box, elsősorban a börtönőrök miatt – látszott, hogy viszonylag normálisan viselkedtek Nassal a többiekhez képest, míg alapból lehet egy “senkiházi arabnak” tekintették volna.

Néma Harcsa - 2016. 07. 23. 20:08

A póló szerintem fele-fele dolog a nyomozótól: az “útitársaknál” gázos, az őröknél előnyös. Pont, ahogy a nyomozó is felemás figura, és még elég sok mindenki más is az. Épp ettől (is) érdekes/izgalmas eddig a sorozat.

Snoopyzit30 - 2016. 07. 24. 20:14

@Néma Harcsa: “az őröknél előnyös”

Ahhoz képest, hogy előnyös, már rögtön az egyik őr, aki a börtönbe érkezéskor megmotozza gúnyosan rákérdez, hogy Cambridgeben mi a helyzet? Vagy valami ilyesmit kérdez tőle utalva a Harvardos pólóra, merthogy ugye kb. Cambridge is olyan elit hely, mint a Harvard.

Gerion - 2016. 07. 25. 09:08

Omar comin’, yo! És még Newport cigije is van!:-)

Sawyer - 2016. 07. 25. 17:56

Kicsit már sok a művészi beállítás és az időhúzás, lehetne kicsit megkapóbb, de nem rossz.

A kedvenc a nyomozó fickó, nagyon jól alakít, nem lehet eldönteni sokszor, mi a célja. A sokak által kedvelt ügyvéd egy tipikus blfsz, Vinny, az 1 ügyű, remélem, hogy nem ő lesz végül a tarsolyfejtő :D

Csak adjanak már valami mélységet a karaktereknek, ne csak a bambulásokat mutassák!

Sawyer - 2016. 07. 26. 00:22

Na a harmadik egesz jo volt, lesz itt bonyodalom minden teren.

Hoax - 2016. 07. 28. 01:01

egyszerűen földbe döngölő képi világ!

nem tudom ki csinálja de nagyon ott van :)

a sztori is alakul persze… életben tartja hogy mi is az igazság

elképesztő ahogy és amiképp bemutatja a már mindent megélt amcsi ‘justice system’ et

Hoax - 2016. 07. 28. 01:02

1.2.3

Reea - 2016. 07. 31. 12:58

Legyen szíves valaki árulja el, hogy miért csodálkoznak páran azon, hogy az ügy ezé az ügyvédé lett!
A kirendelt ügyvédek hogy kapják meg az adott ügyet, ami jut nekik? Kötelező elfogadniuk?
Valaki ha mesélne erről, szívesen venném. Köszi!

patrickburnsred - 2016. 08. 03. 17:14

ugyanezt éreztem én is, hogy féltem elkezdeni, most meg túl 3 részen nem értem mitől tartottam, lassú, de baromi jó és élvezetes minden perce. ez a nyomozó tag nyomaszt engem a legjobban.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz