login |

Containment: vége az 1. évadnak. És a sorozatnak is. – írta Delilah

2016. 07. 21. 14:55 - Írta: vendegblogger

6 hozzászólás | kategória: kritika,

Ennyi volt a vírusos sorozat, bár a készítőknek megvolt a terve a folytatásra, a CW csak egy szezont engedett a Containment-ből, az viszont legalább lezárt volt.

Visszaolvastam mit írtam az 1×04 után és majdnem minden áll a szezon egészére is. A gond csak az, hogy azóta lement 9 rész és ami jól működik pár epizódon át, az egy évadon keresztül már kevésbé volt működőképes, az évad közepére nagyon ellaposodott a történet, olykor alig akadt értékelhető cselekmény.

Containment-fin1

Miután felállították az alapot, kicsit mintha magára hagyták volna a sorozatot lesz, ami lesz alapon, húzták-vonták jobbra-balra anélkül, hogy bármi érdemleges történt volna. Mindig akadt valami, amivel végül kitöltötték a negyven percet, de annak körülbelül a három negyede csak karakterizálás volt. Ami persze jó hír egyeseknek, és nagyon is ment a készítőknek, de egy idő után másra is szükség lett volna, főleg miután annyira elmélyültek a szereplőkben, hogy másra már nem is figyeltek.

Néha teljesen véletlenszerűen húztak elő karaktereket a kalapból, Leo például csak akkor tűnt fel, amikor segíteni kellett a kinti rendőrnek, vagy a benti „fő gonosz” is annyit volt a képernyőn, ameddig kellett a személye egy kis konfliktushoz és, hogy lássuk, hogy nem mindenki az erkölcs bajnoka a kordonon belül, mert ugye a főszereplők közül szinte mindenki a „jók” közé tartozott. Hiányoztak is az igazi rohadékok, akik színesebbé tehették volna a palettát.

Containment-fin2

A központi téma természetesen maradt a túlélés, ami annyiban mutatkozott meg, hogy az elején bemutatott főbb karakterek többnyire csak elvoltak, és néha ki akartak jutni, na meg imádkoztak, hogy legyen már vége az egésznek. Idővel elkezdtek önmagukban is működni, bár egyikük sem lett igazán komplex, érdekes személyiség, de legalább nem voltak felejthető kirakatbábuk.

A színészekkel amúgy semmi baj nem volt, még mindig nagyon jól működött a kémia, adjunk egy nagy pacsit a castingosoknak, bár a komfortzónájából senki nem mozdult ki. Szinte végig ugyanazokban a körökben mozgott mindenki, az írók szépen elosztogatták őket és ritkán léptek interakcióba más csoportokkal.

Containment-fin3

Az események hiánya miatt a karakterek a saját kellemes kis morális közegükből sem lettek soha kibillentve, igen egyenes úton haladtak előre, a fejlődés irányába és akkor itt álljunk is meg egy pillanatra, mert ugye a nagy fordulat mellett nem lehet elmenni.

A tovább mögött spoileresen folytatom.

Katie belehal a fertőzésbe, ráadásul elég drámaira és romantikusra írták meg, meg kell mondani nagyon rendben volt. És végre valakit kirúgtak az idilli, “rószaszín felhős” helyzetéből, vagyis történt valami.

Sokat elmond a sorozatról, hogy ennek a fordulatnak nagyobb jelentősége volt, mint bárminek az előző részek folyamán, ezzel együtt eszünkbe juttatták, hogy melyik csatornát nézzük és, és hogy ki a készítő.

Containment-fin4

Elég nyilvánvaló volt már a kezdetektől fogva, hogy az emberi kapcsolatok itt mindennél fontosabbak, kár, hogy a végén teljesen a romantikus viszonyokra helyeződött a hangsúly, legyen szó akár a Jake-Katie, Jana-Alex, Teresa-Xander vagy akár a Bert-Micheline és a Suzy-Dennis párosról.

Nem tagadom, kicsit átverve éreztem magam, a vírus okozta a dolgokat, amivel foglalkoztak is, meg nem is, az egész csak eszköz, volt az adott helyzet megteremtésére, de valójában akármivel helyettesíteni lehetett volna.

Az utolsó rész záró montázsa jól lett összeállítva egy pontig, amíg Jake a levegőbe szórja a hamvakat, és azzal búcsúzunk, hogy tényleg szerette Katie-t, ezzel egyértelműsítetve, hogy itt a szerelmesek voltak a legfontosabbak. Terrorcselekmény hiányában a társadalomkritikának is lőttek, hisz csak egy ember akarta fedezni a hibáit.

Containment-fin5

A tizedik részt leszámítva eléggé unalmassá vált a sorozat vége felé – legalábbis számomra, hiszen akik igazán szeretnek elmélyülni a karakterekben, azok nyilván jobban élvezhették.

Összességében nem is tudnám jó szívvel ajánlani a Containment-et, vagy azt állítani, hogy akár egy hangyányit is változott volna a záró részre, még örültem is, hogy már nem kell több részt végignézni az ígért lezáráshoz…

6 hozzászólás Ne habozz!

Vazul - 2016. 07. 21. 17:24

Az eleje nagyon berántott, le is daráltam egyben az összes elérhető (9) részt, aztán viszont tényleg érezni lehetett az ellaposodást. Élveztem összességében, de a lezárás nagyon kurta lett, mintha a rész alatt szóltak volna a készítőknek, hogy most kellene zárni mindent, és egy klisés montázzsal elintézték az egészet.

Annatar - 2016. 07. 21. 17:48

Azért az, hogy lezárt a vége, erős túlzás. Az igaz, hogy úgy van vége, hogy egy kis továbbgondolással el lehet képzelni, hogy mi fog történni, de azért az ilyen befejezést én nem nevezném befejezésnek.

Az első rész még nem győzött meg, de ahogy megkedveltem a karaktereket, egyre jobban bejött nekem a sorozat. Kár, hogy nem folytatják.

(Amúgy hirtelen nem tudtam, ki az az Alex. Soha nem hívták így a sorozatban Lexet :P )

casi - 2016. 07. 21. 18:15

Az utolsó részt még nem láttam, de kb egyetértek a kritikával, és legalább kaptunk egy Jaws eyecandy-t Jake személyében.

brigitta - 2016. 07. 21. 20:50

Hetenként követtem a sorozatot és nagyon megkedveltem a karaktereket. Ahogy az előttem szólok is írták a végére egy kicsit tényleg ellaposodott. A vége kapott egy kis lezárást, de még mindig el tudtam volna nézni 1 részt amiben megtalálják a vírus ellenszerét és feloldják a karantént. Ezt hiányolom a fináléból.

winnie - 2016. 07. 22. 10:10

annatar: lezárások vannak, ami a szálakat illeti, de persze mivel sorozat, látni, hogy merre folytatódhatna, nem?

Snoopyzit30 - 2016. 07. 24. 17:37

Én is felhoztam magam a 10. résztől (a 9. végén én pihentettem kicsit a sorozatot és csak úgy bele-bele néztem a részekbe). Szóval a 11. végén megvolt a drámai csúcspont, de aztán a 12. és 13. részekre elég jól összeszedték magukat, fel is pörögtek az események, aztán meg az utolsó rész végét csúnyán összecsapták. Ez minden volt csak nem rendes lezárás. Szerintem is simán lehetett volna folytatni, volt még ebben rendesen alapanyag és ezt az egész sorozatra el lehet mondani, hogy nem éltek a lehetőségekkel, egy hatalmas be nem váltott ígéret maradt számomra. Pedig nagyon jól indult, szerintem a költségvetése is rendben volt, tehát én nem több akciójelenetet vagy más technikával beállított képeket hiányoltam és a színészek is nagyjából hozták az elvárásokat. Itt egyszerűen az írás volt az, ami ellaposította az egészet, a vége történetesen iszonyú gagyi lett szerintem. Egyedül az idős házaspár szálát varrták el, no meg Katieét, aztán ennyi. A végén meg, hogy pont a pap hordozza a szükséges antisejtet, na ez nekem betette a hülyeség kapuját. Nem volt a konfliktusoknak rendes feloldása, Lommers-t is túl egyszerűen buktatták le a végén, olyan se íze se bűze nem volt.
Annak ellenére, hogy az első 8 rész nagyon tetszett én azt mondom, hogy aki nem vírusos-sorozat függő, az inkább bele se kezdjen!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz