login |

Stranger Things: vége az 1. évadnak

2016. 07. 21. 21:55 - Írta: human

85 hozzászólás | kategória: kritika,

Mintha Spielberg tanítványa egy Stephen King-regényt dolgozna fel? A két kitételből persze egyik sem igaz, de a Stranger Things valahogy mégis ezen két hangulat, a King-regények és a korai, Schindler’s List előtti Spielberg keverékére sikeredett. (Az év egyik legjobb pilotjáról itt írtunk bővebben.)

strangerthingsfin1

Ne értsetek félre, a Stranger Things nem lesz örök klasszikus, csak egy baromi jó pocpcorn sorozat, ami bebizonyítja, hogy nem csak remake-elve és rebootolva lehet nosztalgiázni, hanem kidolgozást, tematikát átemelve, és közben saját történetet mesélve is.

Az előbbieknek megfelelően végül nem csak sima felnövéstörténet, mondjuk egy Stand By Me lett a Stranger Things, mivel a végére erőteljesen átment egy nagyon szórakoztató, nem túltolt vagy -húzott “szörnyfilmmé”.

strangerthingsfin2

Számomra az egyetlen probléma, hogy ez a sorozat hetiben nekem jobban működött volna, de itt a blog, meg aztán nem is bírtam megállni, hogy ne folytassam. Minden részben történt annyi, és olyan szívatósak voltak a cliffhangerök, hogy simán ellettünk volna találgatások közepette hét hetet. És akkor a hype is tovább tarthatott volna.

Nyilván így, a Netflix “egyszerre az egész évadot”-mentalitásával meg intenzívebb volt az élmény, szóval nem minden szól a dara ellen. Eleve igencsak egyéni ízlés függvénye, hogy kinek melyik fajta átívelős sorozatnál jön be az “inkább hetiben kéne”-határ, nálam ennél, míg a sokkal lassabb The Night Of simán egyben nézős lenne.

strangerthingsfin3

A lényeg persze az, hogy szépen lassan, tökéletesen felvezetett rejtély szálat nem rontották el. Míg az első részeknél a gyerek-szereposztás telitalálata dobta fel a történetet, addig a közepét a nagyon jó seriff, és az egyre jobban kibontakozó hidegháborús paranoia által fűtött rejtély vitte el a szinte tökéletes fináléig.

strangerthingsfin4

Annyira jó lenne, ha több hasonló sorozat készülhetne, és ez lenne a minimum szint a popcornok között. A megvalósítás, a zenék, a színészek telitalálattá tették a sorozatot. 8/10 és még több ilyet!

85 hozzászólás Ne habozz!

Silas - 2016. 07. 21. 22:26

ez popcorn? szerintem nem

dave - 2016. 07. 21. 22:34

Hatalmas élmény volt. Csak ajánlani tudom.

Sajnos már rebesgetik a második évadot, amit nem értek. Minek az?

human - 2016. 07. 21. 22:34

Silas: de, csak kevés ilyen jó popcorn van.

winnie - 2016. 07. 21. 22:41

ha ez nem popcorn, akkor mi?:)

winnie - 2016. 07. 21. 22:46

dave: “Sajnos már rebesgetik a második évadot, amit nem értek. Minek az?”

ööö, ez egy elég fura kérdés a kommented fényében:)

1. mert hatalmas élmény volt.
2. mert sorozat.

nincs mit rebesgetni a második évadon, hiszen egyrészt ez sorozatnak készült, ami több évadot feltételez, másrészt látjuk a visszajelzéseket, harmadrészt eddig a netflix összes saját sorozata megkapta talán a második évados berendelését. (tavaly legalábbis számolgattuk, hogy melyik az utolsó, ami még nem, de most, hogy a making a murderer is folytatódik, hirtelen a tavaszi flaked a legrégebbi.)

a sorozat a készítők érdeme. a második évad is az övék lesz. de ha valaki nem bízik bennük, vagy tart attól, hogy rontana az élményen, akkor semmiből sem áll nem folytatni a sorozatot. bárkinek lehet egy évados.

(azt már csak halkan jelzem, hogy HA lesz második évad, akkor szinte 100%, hogy harmadik is lesz, hiszen ilyen fogadtatású első szezon után annak remek nézettsége lesz a mostanihoz képest.)

Cyrill - 2016. 07. 21. 23:11

Teljesen beszippantott a sorozat. Eleinte azt gondoltam, hogy majd szépen hetiben nézem, de az első rész után jött a második, majd a harmadik stb.
Meglepetés volt számomra a gyerekszereplők sora, a fogatlan kissráccal az élen (nagy kedvenc lett :D). Kiváló szórakozás volt, imádtam a sötét jeleneteket, amikor tudja az ember, hogy fel fog bukkanni a lény, vagy történni fog valami, de akkor is megugrik az gép előtt. Szóval mindent egybevetve: még még még :)

zedtheant - 2016. 07. 21. 23:45

nekem egynapos dara volt a múlt hétvégi esőben. igazi netflix and chill-hez való cucc :)
nagyon elkapott a különleges, megmagyarázhatatlan bája és a remek színészek (nekem winona is nagyon bejött, pedig sokan szidják)

garcon - 2016. 07. 22. 00:20

Imádtam !

Esakkor - 2016. 07. 22. 00:24

Nekifutok harmadjara is.

szpojleres mókus - 2016. 07. 22. 00:27

tegnap daráltam le éjjeli 2kor végeztem. nagyon durvákat álmodtam

idioty - 2016. 07. 22. 06:59

Mi hét elején fejeztük be a párommal, 3 nap alatt néztük meg. Nálunk legalább 9/10.
Amúgy mit jelent pontosan a “popcorn” sorozat?

Barney - 2016. 07. 22. 07:22

Az év újonca eddig nálam. Talán leginkább azért mert igazi hiánypóltó sorozat, ami olyan hangulatot hozott vissza amiről nem is tudtam hogy hiányzott.
9/10, részemről már jöhetne is a folytatás. :)

pearl - 2016. 07. 22. 09:06

Nekem hatalmas meglepetés. Imádom minden percét. Tényleg S. King és Spielberg hangulat. Jó ez így nagyon egyben. Csak az a baj, hogy hamar vége van és sokat kell várni a 2. évadra. Remélem lesz. A legjobb újonc sorozat!

tüske - 2016. 07. 22. 09:48

Hogy mi a popcorn?
A Breaking Bad nem popcorn, ez meg igen. A saját műfajában (szinte) tökéletes, kellene még sok ilyen, de a világot nem váltja meg. Minden képkocka, jelenet, beállítás a helyén van, minden sarkon pontosan az történik, amire számítasz. Ez persze szándékos, így semmi nem vonja el a figyelmedet a hangulatról. Tehát nem attól popcorn valami, hogy elhülyéskedi a dolgot, hanem éppen attól, hogy a műfaj szabályainak, az elvárásaidnak tökéletesen megfelel. A nem-popcornok (lásd BB) viszont ennél sokkal többet adnak, többet mondanak el a világról. Ettől még mindkettő lehet minőségi anyag.
BB-t nyilván nem lehet parancsra alkotni, minőségi popcorn-t viszont lehetne többet :)

DonMaros - 2016. 07. 22. 11:18

Két este alatt néztük meg, de csak azért mert asszony pajtásnak korán kellett menni dolgozni. Bármi történik, nálam ez az év sorozata. A gyerek színészek eszméletlen jók, de az Eleven-t alakító kiscsaj valami fenomenális. 9/10 simán.

Dave - 2016. 07. 22. 11:44

Mi is tegnap kezdtük el melóban. 5.részig néztük, aztán véget ért a munkaidő. :D
Ma befejezzük. Eddig tetszik. Jól érzékeltetik a 80-as évek hangulatot. Meg hogy minden zene is retro. Még a főcím is.

sorozat/gyilkos - 2016. 07. 22. 12:00

Eddig az év színészi (na jó, sorozatos) meglepetése David Harbour (seriff). Érzékeny, és bitang erős. Az a fajta színészi erő árad belőle, ami minden pillanatban kitölti a teret, a képernyőt. Jelenléte van. Nem csak az arcáról, de minden mozdulatából leolvasod a karaktert.

Ezt nem lehet tanulni, vagy benne van a színészben, vagy nincs.

szendroib - 2016. 07. 22. 12:56

Egy nap alatt néztem végig én is, eddig idén messze ez volt szerintem is a legigényesebb és legjobban összerakott sorozat.

JackPackage - 2016. 07. 22. 16:10

Netflixes sorozatoknàl el lehetne hagyni ezeket a “kezdett…” meg “vége…” cimü posztokat, logikailag nem sok értelme van, hivjàtok inkàbb évadkritikànak.

roy_neary - 2016. 07. 22. 16:27

Nem értem, hogy a szörnyike miért és hogy nyitotta ki a láncos tolózárat, értem, hogy így jobban harmadik típusús volt, de késöbb ilyet nem csinál.
Miért nyílt átjáró a fába és miért záródott be miután a lány kimászott?
11 hogy szökött meg?
Az elkábított serifet miért hagyják életben, egy megrendezett balesetel félre lehetett volna állítani, a bisztrós szakácsot simán lelötték.
A kissrác hogy marad életben étlen szomjan egy hétig?
A szörny ha ki tud bújni a falból hogy az sértetlen marad a fátörzsön miért nyílt átjáró.
A gyerekek szülök kapcsolata zavaros. Hazamegy efekszik alszik reggel kérdezi meg a nagyon fontos dolgot. 1 hétig bújtatnak egy lányt a pincében és nem buknak le?
A srác miért fotóz az erdöben, mivel remél így többet megtudni?
Egyébként hangulatos sorozat, nagyon jók a gyerekszereplök.

Pipacs - 2016. 07. 22. 19:33

Átérzem a daraparát, én tegnap előtt hajnali 4-kor fejeztem be, el is késtem a munkából…:) Nagyon sokminden van ebben a sorozatban: Fringe, X-files, Kincsvadászok, E.T., Freaks&Geeks… De mégis tök egyedi lett, remek színészek, iszonyat jó katakterek, igényes minden tekintetben. A hidegháborús dolog számomra elhanyagolható volt, hiszen a katonásdit, kutatósdit mindig meg tudják vmivel indokolni, nem kellenek hozzá a ruszkik szerintem. Mondjuk az vicces volt SPOILER: a “kormányban megbízhatunk” jelenet. :D. SPOILER VÉGE.
A gyerek közti bandaszellem, az ügyes és sokszor nagyon okos megoldásaik, a tudományos tanár és a karácsonyi fények voltak a legbájosabb részek, számomra feel good sorozatnak beillik.
Az egyetlen dolog, ami nem tetszett, a finálé, persze, nyilván kellettek lezáratlan szálak és a második évadban megoldásra váró rejtélyek, problémák. Csak nem tetszett ez az irány, több negatív fejlemény lett, mint amit vártam volna.
Ettől függetlenül várom a folytatást, zseniális sorozat!

Tilia - 2016. 07. 22. 20:00

Én ma végeztem ki. Úgy voltam vele, hogy meló közben majd félszemmel hallgatom… De a munkából nem lett semmi, mert már az első két rész annyira lekötött! Régóta nem ijedtem meg filmnézés közben, de most mégis néhányszor, viszont nem volt annyira hátborzongató és nem folyt annyi vér sem, hogy elvegye a kedvem. A történet fikció része is tetszett.

joshua7 - 2016. 07. 22. 21:23

Limitáltam az egészet 2 rész/napra, ez nagyon ritkán fordul elő nálam. De ha igen, akkor az a sorozat nagyon bejön. Bátran kijelentem félévnél, hogy az év sorozata számomra!

Lemoni - 2016. 07. 22. 22:11

A felsorolt filmekhez a végén (Eleven és a szörny végső összecsapása) még egy kis Álomcsapda is befigyelt, de annyi szeretettel és tisztelettel lopták át az alkotók a régi nagyoktól a dolgokat, hogy csakis egy ilyen szerethető végeredmény születhetett belőle. Örülnék, ha folytatnák.

Jimbo - 2016. 07. 23. 06:36

roy_neary – 2016. 07. 22. 16:27

Legyen már annyi eszünk, hogy oda írjuk, hogy SPOILER, b+….

roy_neary - 2016. 07. 23. 08:58

Jimbo,le lehet nyugodni, már nem menő a spoiler para, ráadásul egy szezonvégi kibeszélőben. Miért olvasol ilyet, ha nem akarsz a sorozatról tudni?

Pipacs - 2016. 07. 23. 10:40

roy_neary
Nem menő? Ez aztán a szempont! Nagyon egyszerű ám kiírni azt az egy nyamvadt szót, próbáld meg, nem fáj.

Jimbo - 2016. 07. 23. 11:51

roy_neary

Talán mert kíváncsi vagyok mások véleményére is?

WiZZu - 2016. 07. 23. 19:06

A sorozatról: idei kedvenc lett, muszáj volt ledarálni. Érdekes milyen vékony a határ a korábban már kijátszott fordulatok összerakásánál, mitől lesz itt jó, míg máshol kifejezett untat. A lényeg, működött, nagyon jól összeállt az egész, izgalmas, ijesztő, rejtélyes és közben szerethető sorozat.

@Jimbo: Évad végi kibeszélőben spoilert kiáltani?! Ne már :)

idioty - 2016. 07. 24. 10:13

SPOILER VÉGIG!!!
@roy_neary
Megpróbálnék mindenre válaszolni, de így elgondolkodva tényleg vannak érthetetlen dolgok.
A zár az tényleg érthetetlen, mert egy az a szörny hamarabb betöri az ajtót, mint hogy olyan okos legyen, hogy kinyitja a zárat. Szóval igen, azért, hogy űrlényes beütés legyen.
11 hogy szökött meg, az meg lehet majd kiderül a 2. évadban.
A serifet valószínű azért nem ölték meg, mert akkor már felkeltette volna a nagyobb nyomozóirodák figyelmét is, hogy: eltűnik egy fiú, öngyilkos lesz valaki és meghal balesetben az utánuk nyomozó serif?
Az nekem is furcsa volt, hogy hogyan bírta a kissrác addig. Bár nem biztos, hogy az egész történet egy hetet ölelt fel, simán lehet, hogy csak 2-3 nap volt az egész. Bár akkor is kérdéses marad.
A szülők meg egyáltalán nem foglalkoznak a gyerekekkel. A gyerekek órákat játszanak a pincében és már elég nagyok ahhoz, hogy szóljanak, ha kell valami nekik.
A srác nem fotózni ment az erdőbe, hanem az eltűnt öccsét kezdte keresni, és csak véletlenül látta meg a bulizó fiatalokat.

Egyébként az összes magyarázat amit írtam az csak találgatás, igazából nem meg akartam magyarázni pontosan a dolgokat, hanem csak elgondolkodtam rajta, hogy mi miért lehet. Biztos bele lehet kötni ezekbe a magyarázatokba is.

mindfreak21 - 2016. 07. 24. 10:51

Én is azok közé tartozom akik darában nézték,akár mennyire próbáltam beosztani, 3 napnál tovább nem sikerült.
Zseniális volt nézni,ahogy mindenki próbálta a saját szintjén megoldani a problémát.
A gyerekek bandában a maguk kis egyszerű megoldásaival, ( csúzlival a gonosz ellen, vagy a bicajra szerelt iránytűs megoldás, stb).
A tini korosztály már kicsit jobban felkészülve,a veszélyeket felmérve , medvecsapda,feltuningolt baseball ütö stb, a szörny ellen, a seriffék meg fegyverekkel persze.
Nagyon szerethetőek a karakterek, kicsit talán pont emiatt a 8. rész nekem kicsit hideghuzany volt,nem gondoltam,hogy ezt meghúzzák az írók,hozzáteszem,hogy mivel semmit sem olvastam előtte a sorozatról,nem tudtam,hogy lesz folytatás.
– Szerintetek a végén a seriff az Eggos-t, 11-nek hagyja ott a dobozban? Kíváncsi lennék mikor a végén beültették a fekete kocsiba mondhattak e neki valamit vele kapcsolatban.
Meglátjuk,messze még a 2. évad, számomra 9/10 , idáig egyértelműen az év sorozata.

Réka - 2016. 07. 24. 15:06

Huuu, eszméletlen jó volt! Pár nap alatt ledaráltuk, pedig a párommal általában megállunk napi 1 óra sorozatnál (amit közösen nézünk), de most muszáj volt végigtolni, én nem bírtam volna heteket várni a részek között! Imádtam a feelinget és a gyerekszínészek szuperek voltak!

A vége fura, de sejtettem, hogy ilyesmi lesz 11-nel. A köv. évad vajon itt folytatja vagy antológia lesz? Mert sztem remekül működne antológia soriként.

Mark Bolt - 2016. 07. 24. 17:52

6. részig néztem idáig, nagyon nagyon jó. Olyan apróságokat zabálok benne, hogy a srác elsüti hogy milyen mozifilm megy a mozikban, rákeresek és megtalálom hogy 1983 októberében jött ki a film, tehát 83 novemberében játszódik a történet. Oké mondjuk utána wikiben megnéztem, hogy november 12-én tűnt el a gyerek. :D
Nagyon tetszik, hogy novemberben játszódik, ez a kedvenc horroros hónapom az októberrel együtt, a lehullott levelű fákkal teli erdő az tipikus Stephen King díszlet. Szóval a sztori hangulata, háttere az 10/10.

Ami nem tetszik benne, az a főszörny, ami számomra elvont, amorf, az nem 80-as évekbeli szerintem, szóval kizökkent a hangulatból, illetve a kislány alakítása szerintem gyenge. Nem tudom hogyan kellene ezt a szerepet jobban eljátszani, de sokszor érzem azt, hogy nem tudja mit kellene csinálni és csak néz kifejezéstelen arccal előre és nekem kínos.

Mark Bolt - 2016. 07. 25. 02:09

Nemere Istvántól olvasta valaki a Műkincsrablók a kisbolygónt, a Kupolaváros titkát, a Kozmosz lovagjait? Én ezeken a könyveken nőttem fel. Lars, Don, Ariel kalandjain. Lars a vezér, Don a fekete vagány gyerek, és Ariel a kövérkés csupaszív. Benne vannak a karakterek ebben a soriban, hát nem hiszem el. Nyilván csak véletlen egybeesés, de nekem ez hatalmas nosztalgia volt, mintha egy Nemere-regény elevenedett volna meg, persze más háttérrel.

http://mandarchiv.hu/manda/webimage/1/3/1/9/3/wimage/Nemerre.jpg

Mark Bolt - 2016. 07. 25. 02:14

Nem fordították le a Nemere könyveket angolra? Csak mert most ezen elkezdtem agyalni, mi van ha a forgatókönyvesek a karaktereket egy 80-as évekbeli magyar ifjúsági regényből szedték? Eh, hülyeség, de akkor is. Ezt most tudni akarom. :D

Jimbo - 2016. 07. 25. 06:34

WiZZu – 2016. 07. 23. 19:06

Tekintve, hogy az utolsó rész felirata tegnap este jött ki, úgy érzem lehet némi igazságom…
Az évad végi kibeszélő érv meg amúgyis vicces, hiszen egyszerre jött ki az összes rész, úgyhogy nem igazán volt évad:)))

idioty - 2016. 07. 25. 07:53

@Jimbo én emiatt nem olvasok kommentet. Főleg amikor a cím az, hogy “vége az 1. évadnak”. Elég sok spoiler szokott lenni a részek kibeszélése alatt is (sajnos) a következő részekre.
Egyébként lehet az lenne a megoldás, hogy minden egyes cikk végére oda kellene írni, hogy szabad-e spoilerezni vagy sem. De valahogy általánosan megfogalmazva.

Gunsmoke - 2016. 07. 25. 13:01

Számomra az év sorozata, illetve nem is sorozat ez, hanem egy nyolc órás mozifilm, amely műfajilag újat nem ad ugyan, de olyan alaposan kidolgozott és felépített az egész (a karaktererek, történet, retro hangulat, popkultúrális utalások), hogy az példa értékű.

Arról nem is beszélve, hogy nagyon rég volt, hogy egy mozgókép ennyire tudott volna szórakoztatni és amibe ennyire el tudtam merülni.

És igen, popcorn-t ettem a nézése közben:)

Joco1114 - 2016. 07. 25. 13:33

Ledaráltam 2 nap alatt! Nagyon jók a gyermekszereplők, megkockáztatom, jobbak, mint a felnőttek. Mondjuk Winona sosem jött nekem be, talán az Alien 4 szerepe illett hozzá egyedül. :)
Nagyon lejött a nyolcvanas évek hangulata, a zenék, a SW utalások. S végre egy sorozat, amely rendesen befejeződik, még ha a végén van egy-két apró huss-és-pöcc, hogy legyen anyag a következő évadra is.

[SPOILER]
Azon gondolkodtam, hogy a a hely, ahová a végén a seriff lerakta a gofrit, a Tótágasban az a tojás-szerű cucc, vagy csak beleképzelem? Illetve ha igen, akkor miből gondolja, hogy van köze 11-hez?
[/SPOILER]

bvr - 2016. 07. 25. 16:11

Baromi hangulatos volt, nagyon tetszett!
(a finálé pár dolga nem annyira, de hát ezeks zerint az egy második évadot készít elő. Én jobban örültem volna egy limitált szériának, de hát ez van)

metaszinten: egy “véget ért az 1 évad”-ban spoiler miatt sírni… szánalmas.
Általánosságban is: aki bármelyik sorozat bármelyik részéről szóló poszt alatti kommentekben spoilerbe fut, az csak magára vessen. Előbb meg kell nézni, aztán olvasgatni.

Sawyer - 2016. 07. 25. 17:46

A sztori pontosan 1 hetet ölel fel, az első rész vasárnap/hétfő, második kedd, stb, még említik is a szombati napon, hogy lassan egy hete tűnt el a srác.

Számomra az első néhány rész zseniális volt, a 80-as évek hangulata és a helyszínek előtt le a kalappal, de az 5. rész után tipikussá és kiszámíthatóvá vált. Olyan hatást keltett, mint egy 8 részbe vágott mozifilm, ami a közepénél elfárad és a megszokott kliséket használja fel. A gyerekek onnantól kezdve kezdtek idegesíteni, akárcsak az idősebb kamaszok, pedig addig jól és izgalmasan játszottak.

Sajnálom, hogy olyan hamar megmutatták a mumust, az addigi játék a fényekkel és zajokkal hátborzongató volt, de ez a húsevőnövényfejű izomagy nevetséges. Főleg az ostoba viselkedése.

A másik dimenzió (magyar felirattal tótágas) jó volt, sötét volt, de valami magyarázat nem ártott volna, hogy működnek ott és a mi világunk közt a dolgok, többek közt a fa, amit már írtak. Vagy a város reakció a dolgokra, egy kocsit a levegőbe repítenek, az iskolát mészárszékké változtatják rossz gyereket temetnek el, és ennyivel elintézik, hogy 1 hónap múlva mindenki vidám és a megszokott kerékvágásban megy minden? De ugyanígy adhattak volna több játékidőt a kormányszervezetnek, vagy elvehettek volna belőle, hogy sejtelmesebb legyen, ez az arany középút csak felszínességet sugallt.

Jó lett volna eldönteni, hogy most egy káromkodós, enyhén durva horrort, egy A grundhoz hasonló gyerekes kalandfilmet, vagy egy romantikus valamit akarnak, nálam legalábbis ezek az egyvelegek a félévadtól nem működtek. De talán nem is a műfajok keveredése az oka, hanem a sablonosság. Ha egyben nézem évadot, akkor egy 6/10-es mozifilmet látok, egy izgalommentes, rossz, tipikus, nem megerőltető, B-kategóriás befejezéssel. Főleg Will utolsó jelenete.

Szóval reménykedtem, hogy a végére is tartják a színvonalat, de nekem felszínesre és olcsó húzásokkal telire sikeredett, a gyerekek is megbuktak volna, ha több részes az évad. És jézusom, azok a harcok a szörnnyel… Ami miatt szívesen emlékszek rá, az a hangulat, és a rejtély, ameddig nem derült ki, mi is az.

7/10, és a második évadot annyira nem várom, ez a tótágas-sztori már itt kimerült.

Yetti - 2016. 07. 25. 20:31

6 részen vagyok túl és eddig az utolsó előtti mondattal teljesen egyetértek “A megvalósítás, a zenék, a színészek telitalálattá tették a sorozatot.”
Ami viszont megfogott, hogy a Netflix egy ilyen komoly hangvételű sorozatban bevállal 2( vagy akár 4) gyerek főszereplőt és mellette egy Winona Rydert is komoly szereppel. Ehhez azért kell tökösség, ami legjobb, hogy még működött is a dolog.

idioty - 2016. 07. 25. 21:16

@Sawyer: én nem bánom, hogy nem magyaráztak meg mindent. Ha több évadra terveznek, akkor nem lenne érdekes, ha már az első évadban kiderülne minden.
A másik dolog meg, hogy a szereplők közül még senki sem tudja mi az és hogy működik. Egyedül 11 tud oda (bármikor) bemenni, de látszik, hogy ő sem tudja mi micsoda, mikor mit kell tenni. A tudósok be is vallják, hogy fogalmuk sincs mivel állnak szemben. Akkor meg ha senki sem tudja mi ez, akkor hogyan is magyarázhatták el volna nekünk?
Egyébként nem tartom kizártnak, hogy az “idegen” egy korábbi kísérlet eredménye és ugye a legvége is erre apellál. Amit még valószínűnek tartok, hogy pont 11 nyitotta ki az átjárókat a tudta nélkül. És gondolom ilyesmik fognak kiderülni a következő évadokban.

Sawyer - 2016. 07. 25. 21:46

@idioty

11 mondja is, hogy ő nyitotta ki. Azon sem csodálkoznék, ha a lény valami ember lenne, akivel kísérleteztek, vagy a másik dimenzió egy olyan világ, ahol a Földön mutálódtak az élőlények.

Én sem szeretem a szájbarágást, de itt akkor is furán volt ez levezetve, ahhoz képest meg alig csodálkoztak valamin, pedig fogalmuk sincs róla, hogy mi lehet ez, pont ez zavar.

Sorozathoz képest nem volt rossz, de ez a sok sablon és kiszámíthatóság nem tetszett a végére. Ha a gyerek csúzlival torkon lövi a lényt és attól hal meg, na akkor végképp kikapcsoltam volna. De Tizi “eltűnése” is csicsás volt. Amúgy a kritikával az 5. részig teljesen egyetértek, nekem a második fele nem-tecccc-ettt.

totoro - 2016. 07. 25. 21:59

Az első 5 rész nagyon jó volt, aztán elvesztette a feszességét, és a dinamikát, egyszerűen rosszul volt felépítve. Nekem ez egy 8 részes Joe Dante mozi volt.

Dante22 - 2016. 07. 25. 22:45

Nekem eddig az idei legjobb ujonc.
Nagyon-nagyon kellemes meglepetés.
Szerintem a régebben futó sorik között is igencsak az elsők között említhetem-Nálam.

idioty - 2016. 07. 26. 06:50

Nekem az ilyen jelenetek miatt lett zseniális: “Ha a gyerek csúzlival torkon lövi a lényt és attól hal meg”. Azaz a gyerekek elhitték, hogy ha jó helyen találják el a gonoszt, akkor legyözhetik. Meg ahogy az előző valamelyik részben válogatták a kavicsokat…
Persze amikor elkezdett lövöldözni csúzlival a srác, rögtön tudtam mi lesz, de az is milyen jó volt, amikor azt hitték, hogy sikerült jó helyen eltalálni, és sikerült megállítaniuk.

Enzo - 2016. 07. 26. 14:52

én az 1.rész közepétől a 2.rész elejéig azt hittem, hogy az előkerült gyerek az Will, csak lenyírták a haját…aztán elkezdtek beszélni róla hogy lány, akkor esett le hogy 1.ez nem Will 2.még csak nem is fiú :D

Bagosz - 2016. 07. 26. 15:10

Spoiler
Szóval akkor 11 nem halt meg?
Will átváltozik vagy hordozó,mint az Alienben?

Valóban olyan mint egy jó könyv.
Nem lehet letenni,illetve abbahagyni.
Zseniális,nagyon karakteres gyerekszínészek,de a felnőttek is nagyot dobtak.Meglepett Steve jófejjé válása,tudom,kell a szerelmi háromszög. Ja és Mike faterja … Kész.

Sawyer - 2016. 07. 26. 18:57

@Bagosz

Szerintem 11 magával rántotta a szörnyet a másik világba, így “feláldozta magát”.

steelwolf - 2016. 07. 26. 21:11

Ma végeztem vele! Nagyon egyben van, hatalmas élmény volt! Képi világ valami fantasztikus! Külön köszönet a fordítoknak h pár nap alatt végezték el a munkát! Ez a ,popcorn’ dolog érdekes-szvsz ez egyáltalán nem az, lehet komolyan venni és komoly dolgok vannak benne! Most azért mert a Breakig Bad-ban rákos volt a faszi attól függetlenül ez is komoly (egy kis fantasyval megfűszerezve)!

Johnnyjungle - 2016. 07. 27. 00:22

Csak nekem van olyan érzésem, mintha Carpenternek tisztelegne az író páros? Tele van The thing utalásokkal a film… Hogyhogy nem tűnik fel az embereknek?

Johnnyjungle - 2016. 07. 27. 00:32

Sőt, az egész nyolcvanas évek előtt tisztelgés. A zene, a vágás, a fényképezés, a sztorivonal, minden..

nade - 2016. 07. 27. 05:02

Nemere? hamár hasonlóság, nekem south park ugrik be. átlag srác, legjobb jóbarátja etnikum, nagy dumás dagi, és a nyüzüge aki mjdnem(mindig)meghal.
Tényleg “popcorn”, ha ti is úgy értitek, hogy moziszerű. S.King + Spielberg meg Elven Lied.
Ami kicsit zavart, hogy a visszaemlékezésben nem oldották meg valahogy hogy 11 fiatalabbnak tűnjön, így nem látszott hogy ott nőtt fel.

Betyárkörte - 2016. 07. 27. 09:57

A végefele a sheriff meg Will anyja mikor tótágasba vannak, az egyik jelenetbe mintha egy tojás szerűség lenne az alien-ből, vagy csak nekem tűnt hasonlónak?

Laccy - 2016. 07. 27. 10:38

Én is 1 nap alatt daráltam le! Zseniális!

Első résznél azt hittem tele lesz megint buta gyerekszínészekkel, de nem. Szerintem fenomenálisan hozták a szerepeket!

Volt hangulata a sorozatnak! A vége nem teljesen tiszta, de miért is lenne az! Az idei év meglepetése számomra! Jöhet a 2. évad! :)

yeeeyha - 2016. 07. 27. 20:24

Mivel sose nézek ilyesmit (ijesztőt, horrort), így nálam a nosztalgia faktor nem volt meg, helyette az újdonság varázsa, és hát zabáltam az egészet.
Kicsit felzaklatott a vége, talán jobb lenne most nem kaparni a falat a 2. évadért, hanem kiélvezni a végét, de ez van.
10/10, és meg kéne dumálni, hogy Jawson ki számít főszereplőnek a gyerkőcök közül.

Hádész - 2016. 07. 28. 00:11

Nekem nagyon bejött az egész hangulatostól, zenéstől, képi világostól, de ezt már fentebb leírták. Egyedül a Mike nevű gyerek irritált már a végére nagyon a játékával, a többiekkel semmi gond nem volt, sőt.

Sawyer - 2016. 07. 28. 20:58

Mike és az eredeti hangja engem a magyar szinkronos Pillangó-hatás c. film kiskori főszereplőjére emlékeztetett. Az angol hangja tök olyan, mint ott a magyar hang, meg a stílusa is.

wilk919 - 2016. 07. 28. 23:46

-a zene sokat dobott az osszkepen, szamomra a csucs az e05-ben a temetes ala bevagott soundtrack volt, a new order – elegia

-kisse vicces volt, ahogy a fogonoszt kiiktattak

-winona a nagy nev a csapatban, ennek ellenere o adta elo magat a leggyengebben. tuljatszotta, idegesitett

-osszessegeben jo kis sorozat, nalam 8/10. a vegere valo tekintettel az s02- ben is lehet potencial, remelem winona nelkul.

Ufó Pista - 2016. 07. 31. 12:30

Nekem kicsit csalódás volt, ígéretes kezdés után visszaesett középszerűre. Talán mert azt vártam, hogy a 2007-es The Mist c. film dimenziókapus világát viszi tovább, sokkal több szörnnyel. Na abból lenne jó egy sorozat.

sherlock20 - 2016. 07. 31. 23:31

Zseniális. Kész. Rég ragadott magával ennyire sorozat.

Isaac - 2016. 08. 01. 14:27

Nekem abszolút tetszett,szerintem mindent elmond az a tény,hogy dél után kezdtem és este 23h után már a vége főcímet bambultam ;)

Tímea - 2016. 08. 02. 00:34

Üdv! Most végeztem az utolsó résszel. Csak ajánlani tudom! Kezdeném a pozitívumokkal; gyerekek jól megválasztott karakterek, profi színészi munka. A sori hangulata gyorsan beszippant magába. Kisvárosi élet, pár család élete. Már első percben közlik a tényállást, itt borzongás lesz. A szálak jól kibogózva, a koncepció jól felépítve. A kivitelezés és effektek magas szinten művelve! Számomra 10/10 es! Negatívumok: Wynona irritáló karaktere, pocsék színészi játéka. Erőltetett. Ha kedves, túl nyálas, ha mérges, átmegy pszihóbs. Nekem nem hiteles az egész nő! Időnként ” A búra alatt” című show feelingjét hozta. Nem jött át a 80-as évek varázsa. Bár próbálgatták érzékeltetni, gyengusz volt a hatás. A Dead of summerben olyan jól átadják ennek az évtizednek a hangulatát. Itt nem sikerült. A sztori időnként bugyuta. Főleg, ha valaki megkérdi, miről is szól, fura elmesélni így utólag. Olyan mese-szerű. Ettől függetlenül mégis letudott kötni és élmény volt! Reménykedem a második évadban… SPOILER!!! ******* ez a Nancy csaj hogy maradhatott Steve-vel? :D **** VÉGE!!!

winnie - 2016. 08. 02. 09:30

timea: egyrészt a csajok gyakran együtt maradnak a “hasonló”pasikkal, másrészt steve alapjába véve egy teljesen normális csávó volt. ahogy viselkedett, ahogy ráébredt arra, hogy csak a haverjai előtt produkálja magát – ráadásul megmentette az életét. ez is egy pozitívuma volt a sorozatban, hogy nem tipikus jock figura lett.

nfsu17 - 2016. 08. 02. 19:42

Nagyon jó volt.
A zene az tökéletes, nagyon adta a hangulatot.
Az egész nagyon minőségi, a retro tök jó.

Az elején féltem, hogy nagyon “szörnyes” lesz, azaz minden jelenetben látunk valami atomronda szörnyet, nyálkás cuccokat, stb és hogy nagyon para lesz az egész.
Szerencsére annyi volt csak belőle, ami nekem pont kellett, azaz nem annyira sok. Részenként talán 10% sem volt. Jó volt ez így.

Nem értem a winona-ellenzéket, tény, hogy nagyon túltolta, de mégis csak a fiáról volt szó, egyedül nevelő anya, ráadásul a másik fia sem túl 100-as, plusz mintha említették volna, hogy korábban is voltak mentális gondja. Én nem éreztem annyira gáznak, mint páran írják.
A gyerekek/kamaszok 10/10, Mike a végére picit valóban sok lett. Szegény 11-re végig azt hittem, hogy fiú, amíg nem mondták, hogy lány. xD

indeus - 2016. 08. 02. 21:08

a bringas reszek teljesen E.T., eroteljes super8 hatas, osszessegeben 8/10, ket este alatt daralhato, de hetiben tenyleg jobban mukodott volna. jol atgondolt es osszerakott sorozat. koszi a tippet! ;)

Cooper - 2016. 08. 04. 23:13

Jó volt, de egy kicsit jobbat vártam.
Szerintem túl rövid, még két részt és egy picivel több rejtélyt elbírt volna.
Jöhetnének hasonlók.

Marcipáncica - 2016. 08. 05. 16:43

Nagyon bejött. A vége felé már nem tudtuk nem darálni. Nekem simán 9/10, és egy nagyszerű élmény. David Harbourt pedig innentől lesem, kutatom. Látni akarom!

Nero - 2016. 08. 07. 18:34

Na erről van szó. Tegnap ledaráltuk az évadot és igazából egy dolog jutott eszembe közben. Ilyen minőségűnek kellene lennie minden egyes tv-be vagy mozikba kerülő produkciónak. Amikor az ember azt mondja valamire, hogy igen ez nagyon jó volt, akkor valami ilyesmit képzelek el. A story nem váltja meg a világot, a koncepció nem reformálja meg a filmvilágot vagy a sorozatgyártást, de basszus talán évek óta nem volt ilyen jó cucc a tv-ben (vagy csak elmentem mellette). A színészi játék kifogástalan a gyerekektől kezdve az utolsó statisztáig (Winona nagyon nagyot alakít, egyáltalán nem értek egyet a túltolt kifejezésekkel) a sheriff, még a kurva szörny is színészkedett pedig arca sem volt :D A hangulat és a ZENE fantasztikus volt. Mindenkinek tudom ajánlani, aki egy kicsit is szeretni Stephen Kinget vagy a természetfeletti koncepciót, mert ez a sorozat azok legjobb pillanatait idézi meg.

Nero - 2016. 08. 07. 18:35

Na erről van szó. Tegnap ledaráltuk az évadot és igazából egy dolog jutott eszembe közben. Ilyen minőségűnek kellene lennie minden egyes tv-be vagy mozikba kerülő produkciónak. Amikor az ember azt mondja valamire, hogy igen ez nagyon jó volt, akkor valami ilyesmit képzelek el. A story nem váltja meg a világot, a koncepció nem reformálja meg a filmvilágot vagy a sorozatgyártást, de basszus talán évek óta nem volt ilyen jó cucc a tv-ben (vagy csak elmentem mellette). A színészi játék kifogástalan a gyerekektől kezdve az utolsó statisztáig (Winona nagyon nagyot alakít, egyáltalán nem értek egyet a túltolt kifejezésekkel) a sheriff, még a k&rva szörny is színészkedett pedig arca sem volt :D A hangulat és a ZENE fantasztikus volt. Mindenkinek tudom ajánlani, aki egy kicsit is szeretni Stephen Kinget vagy a természetfeletti koncepciót, mert ez a sorozat azok legjobb pillanatait idézi meg.

Skyroads - 2016. 08. 12. 15:03

Nekem valahogy átjött a 80-as évek hangulata, és tényleg jók voltak a gyerekszereplők, bár engem a feka kissrác kicsit irritált az állandó nyafogásával, akadékoskodásával, pofavágásaival. De OK, a végére jófej lett, na. :)
Az még hagyján, hogy Will hogy élt túl étlen-szomjan egy hetet, de hogy élte túl a mérgező légkört?

Maga a történet egyébként teljesen lekötött engem is, pedig elmesélve pl. marha nagy baromságnak hangzik. :D

Eltűnik egy gyerek, aztán (SPOILER) kiderül, hogy elvitte egy szörny egy másik dimenzióba. :D :D Akár egy ZS-kategóriás sci-fi/horror, vagy nem is tudom…

De összességében tetszett, jó élmény volt, várjuk a 2. évadot.

Skyroads - 2016. 08. 12. 15:11

Egyébként jól láttam, hogy a végén Jonathan egy fényképezőgépet kapott Nancytől? Nancy pedig úgy adta oda, hogy ugyanmár, ez nem is igazi ajándék, csak egy kis semmiség.
Egy fényképezőgép?? Komolyan???

Marcipáncica - 2016. 08. 13. 22:09

Elég jól el voltak eresztve. A csaj is, de főleg a fiúja. No meg ne felejtsük el, hogy az előzőt széttörték…

korum - 2016. 08. 19. 15:22

A sheriffből egész jó Bigby lenne, ha megsorozatosítanák végre a Fablest.

Mazsola - 2016. 08. 22. 01:37

Sziasztok,

Nem tudom olvassa-e még ezt a bejegyzést valaki, de hátha másnak is tetszik majd: összenő ami összetartozik:

M83 – Stranger things (mashup)
https://youtu.be/K_F46J8KTtA

:)

Calibos - 2016. 08. 23. 17:20

Mint ha J.Carpenter filmet néztem volna. Minden téren jó/nagyon jó.

Csypi - 2016. 08. 24. 11:23

Ez a sorozat egyszerűen zseniális volt, abszolút 10/10-es.
Én még csak most daráltam le, de nagyon beszippantott magával.
Nagyon jól volt felépítve, minden részben egy pici infóval többet kaptunk, én végig izgulásztam az egészet. A zene hangulata nagyon ott volt a szeren, alig várom a 2. évadot :)
Tuti biztos, hogy Jawson idén ő lesz a befutó számomra, mint újonc. A színészek szerintem mind nagyon jól játszottak, hitelesen adta elő magát mindenki. Netflix ismét belehúzott, tavaly is sok sorozata került fel Jaws jelölésre és dobogókra, asszem ez idén se marad el ;)
Abban viszont egyet értek, hogy nehéz lenne megmondani, hogy ki számított fő- és ki mellékszereplőnek, annyira egyben volt az egész és minden szál egyenlően fontos volt.

calibos - 2016. 08. 26. 20:25

Csypi
Stephen Kingnél megfigyelhető volt több regényében is, nem egy szereplő, hanem egy 4-5-6-7 fős társaság, akik összefogásban-együttes erővel a gonosz ellen harcolva, alkották a protagonistákat. “Az”,”Végítélet”,a nem horror “Állj mellém!”.

chdster - 2016. 08. 30. 16:12

A sorozat baromi jo, 8-9/10 a zenek is szuperek benne. Mas is eszre vette, hogy a focim mennyire hasonlit az Only God Forgives zenejere? :)

jiliac - 2016. 08. 31. 12:49

Köszönöm az ajánlást. Nekem ez lett a nyár legjobbja. Óriási élmény volt. Minden téren kiváló ez a 8 rész. A régi 80-as évekbeli hangulat olyan nosztalgiahullámot indított el, hogy elkezdtem újranézni a nagy klasszikusokat.

Snoopyzit30 - 2016. 08. 31. 13:33

Most daráltam én is és számomra a legnagyobb pozitívum, hogy abszolút visszahozta a gyerekkoromat. Mi is sokat bicikliztünk a környéken élő srácokkal (én voltam az egyedüli lány) és sokszor volt hogy suli után elmentünk és csak késő este értünk haza. Közben a szüleinknek fogalma nem volt, hogy hol vagyunk. Simán eltekertünk a szomszéd városba (16 km) és a város széli erdőben bóklásztunk, de összességében is szerintem 8 és 12 éves korom között annyit bicajoztam, mint az azt követő 20 évben összesen (huh…).
A gyerekszínészek is ezt az érzést erősítették, hogy milyen baromi jó volt kisgyereknek lenni, az abszolút szabadság érzése lengi körül az egészet még akkor is, amikor a szüleik elől kell rejtegetni valamit/valakit. A gyerekeknek még megvan az a hihetetlen fantáziája, amit sajnos a felnőtt lét kiöl szinte mindenkiből.
W.R.-t én bírom, mint színésznő a szerepet nem tolta túl szerintem, ahogy írták is előttem többen kicsit mentálisan gyenge és ez indokolta a viselkedését. Valamint ha valakinek eltűnik a gyereke, akkor szerintem nincs az az örültségi szint, amit ne lehetne “normális”-nak nevezni.
Ami negatívum nekem az egyértelműen a szörny. Semmi horror nem volt nekem a kinézetében, és idegesítő volt a kiszámíthatósága (vérre jön). A 11-et alakító kislányt én végig fiúnak néztem, nem is értettem miért szólítják lánynak. Olyannyira nem hittem el, hogy ezt a szerepet egy lány alakítja, hogy rákerestem a neten :-P
Rengeteg kérdés maradt bennem is, de remélhetőleg ezeket majd a 2. évadban szépen kibontogatják nekünk.

A gyerekszereplők, a hangulat, a zene miatt nálam már simán 9/10!

idioty - 2016. 09. 01. 17:28

Jah, amúgy én is végig fiúnak néztem 11-et és egész végig azt kerestem, hogy hol van benne a lány…

Amúgy érdekes, hogy sokan mondják, hogy a gyerekeknek megvan még a fantáziájuk a felnőttekhez képest. Biztos ez? Nem lehet, hogy a felnőttek csak többet tapasztaltak, emiatt jobban látják az összefüggéseket (általában helyesen)?

Ez - 2016. 12. 18. 23:50

Szar

denee - 2017. 03. 31. 16:13

ha ez popcorn akkor én már nem is tudom, mi számít jónak.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz