login |

Wynonna Earp: vége az 1. évadnak – írta Dylan

2016. 07. 26. 15:05 - Írta: vendegblogger

2 hozzászólás | kategória: Kanada odavág, kritika,

Egy hónap is eltelt a Wynonna Earp Syfy-os évadzárója óta anélkül, hogy lett volna hír arról, hogy berendelik-e a 2. évadot. A Comic-Con közeledtével azonban a közösségi médiában talán még kicsi, de kitartó rajongói bázist növesztő sorozat követői biztosra vették, hogy a bejelentésre ott kerülhet sor, ha azt akarja a Syfy, hogy alapból nagyot szóljon. Nos, ez meg is történt, a démonvadász western megkapta a következő szezonját.

Persze én már mindez előtt megírtam a kritikát, mivel úgy vélem, hogy a berendeléstől függetlenül is megérte az első évadot végig nézni.

kep8

Egy westernbe csomagolt sci-firől van szó, ami Wyatt Earpöt, a legendás fegyverforgatót átlényegíti egy legendás démonvadásszá. Az ő leszármazottja, Wynonna Earp eleve elrendeltetésből kénytelen folytatni a harcot a túlvilágról visszatért démonok ellen, akik mind Wyatt korábbi áldozatai a seriff korszakából.

human első részt követő, eléggé elmarasztaló kritikájával a legtöbb helyen sajnos egyet kellett értenem, mivel az indítás várakozásokat alulmúlóan gyengére sikerült. A legelső akciójelenet egyszerűen annyira gagyi lett, hogy az sem csoda, ha valaki a pilotot alig tudta végig nézni.

kep7

Szerencsére ezt egy remek főcímnek köszönhetően kitöröltem az agyamból, hiszen az intró előre vetítette legalább a dögös aláfestő zenék ígéretét. Ráadásul később az első rész kezdett jobbnak tűnni, Wynonna húgának sokkal jobban sikerült és kimondottan vicces belépőjével.

A második résztől maga a sorozat is kezd szépen összeállni, ahogy kibontakozik a sztori, amiben némi dráma is vegyül, amit később szépen mélyítenek a szálak bonyolításával. A sorozat humoráról lehet vitatkozni, nekem nem tűnt erőltetettnek, végig tartotta a szintet. Jó arányban adagolják az új karaktereket, és a kibontakozó fő szálakon kívül az 1×03-tól epizodikus történeteket is kapunk.

kep2

Később Wynonna „szuper” képességeit némiképpen magyarázza, hogy a 27. életévét betöltve ő lett a kiválasztott, az egyetlen, aki végleg száműzheti a démonokat a pokolba Wyatt híres fegyverével a Peacemaker-rel. Ebben segítségére van Wyatt Earp régi cimborája, a szintén fegyverforgató Doc Holliday, aki ugyancsak jól sikerül, Tim Rozon kiválóan hozza az „elavult”, de valamiért kedvelhető figurát.

De a többiek is pozitív irányba változtak. A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Dolls például az öltönyös, jelvényes, fekete szuperzsaru sablonos karakteréből a későbbiek során sokkal jobban árnyalt, és nem mellesleg, jobban megformált figurává nőtte ki magát, és bizony ő az egyik nagy kérdőjel is az évad végén. Ugyanis valami “szeren van”, amitől hüllő szemekkel és félelmetesen felturbózva néz szembe a démonokkal. És az első évadnak esze ágában sem volt megadni a választ arra, hogy akkor most kivel/mivel is állunk szemben, csak morzsákat kaptunk.

kep9

Mindenesetre a Dolls által képviseltetett Black Badge Division, mely a sötétségből válik egyre láthatóbbá és a természetfeletti jelenségekre specializálódott, érdekes és kérdéses szálnak ígérkezik a folytatásra nézve is.

Azzal, hogy Melanie Scrofano egyre hitelesebben hozza a sérült, problémás csaj szerepét, amit folyton humorral kompenzál, Wynonna egyre jobban megtelik élettel, a sorozat lelkét is ő adja a testvérével, Waverly Earppel való kapcsolatának köszönhetően – utóbbi törékenynek látszó kislányhoz képest meglepően biztos kézzel forgatja a jókora shotgun-t.

kep4

Halkan teszem hozzá, hogy rövid időre visszahozták az eltűntnek hitt harmadik és legidősebb Earp lányt is, de őt nyilván csak azért, mert minden sorozatba kell egy antipatikus karakter, aki csak a korábbi dinamika és a nyugalom átmeneti megzavarására alkalmas.

A gonosz karakterek közül kiemelném a démon vezér, Bobo Del Rey alakját, aki már az első megjelenésétől kezdve nagyszerű figura, és a Kőboszorkányt, aki valóban magyarul (próbál) beszélni – érdekes volt megfigyelni, ahogy az ominózus 7. részben a boszi magyar tudása a rész előrehaladtával javulni látszott.

kep5

A sorozat nagy ütőereje mindenképpen az érdekes alapsztori volt, illetve az erős női karakterek, és a szereplők egyre jobb, valamint érdekesebb interakciói – ez az, amivel jól tudták kompenzálni a láthatóan a szokottnál jóval alacsonyabb költségvetést.

kep6

Összességében 6/10-et ért számomra a Wynonna Earp első szezonja, de hála a fináléban kapott több kérdőjelnek és cliffhanger-nek, számomra elég váróssá lett a második évad, szóval mindenképp maradok.

2 hozzászólás Ne habozz!

Drebil hadnagy - 2016. 07. 26. 15:37

Egész jó guilty pleasure, kicsit a csajos-szexuális utalgatásos vonalra épít (pl. Waverly és a rendőrcsaj).

Én mindenesetre a 7. részre meguntam, és abbahagytam, túlságosan sok hangsúlyt kapott a sztori, ami egy elég ócska katyvasz.

mse - 2016. 07. 26. 23:04

Engem teljesen elvitt a bája, kicsit néha a campy-ségének a horrorosabbra vett mozzanatai nem nekem szóltak, de ezzel együtt is tudtam értékelni a kis fura hangulatát.

Talán Wynonna mint karakter, és ahogy Melanie Scrofano megformálja, az, ami leginkább megtölti a sorozatot a maga kis lelkével, és persze ahogy a kritika is említi, a testvéri dinamika közte és Waverly közt. Én például ezért is mondtam, hogy szerintem akinek a pilot nem jött be, az lehet hogy tovább sem tudja majd élvezni, mivel ez az aspektus nekem már ott is lejött. Persze az is igaz, hogy vannak komolyabb javulások az évad folyamán, főképp például igen, Dolls karaktere kerekedett ki sokkal szebben, úgyhogy talán azoknak is érdemes végiggyűrni, akik vacilláltak még a kezdésnél.

Én nagyon örülök a berendelésnek, a sorozataim manapság vagy véget értek, vagy arra késztettek, hogy frusztráltságomban otthagyjam őket, a Wynonna Earp nekem most úgy nagyon kellett.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz