login |

Wayward Pines: vége a 2. évadnak – Lacko

2016. 08. 03. 14:50 - Írta: vendegblogger

35 hozzászólás | kategória: kritika,

Every time one thing here seems almost rational, two things pop up that make absolutely no sense at all.

Véget ért a FOX nyári scifi-sorozatának második szezonja, amely elhozta azt a befejezést, amelyet a legtöbben a kezdő évadnál kértek volna. Szó sincs arról, hogy a Wayward Pines egy rossz sorozat lenne, csupán azt kell elfogadni, hogy egy remek kezdés után az ember már nem fogja be érni az erős közepessel. Itt sajnos ez történt, nagy színvonalbeli esésre került sor.

Wayward Pines-2

Bizakodással vegyes izgalommal ültem le a 2. évad elé, reméltem, hogy idén nyáron is megkapjuk azt, amit tavaly annyira megszerettünk. Az első szezonban feltűnt (és olykor elhalálozott) szereplőket feladatkör szintjén, és néhol tulajdonságokban is visszakaptuk, csupán más néven. Azonban a koncepció összességében izgalmas maradt: egy másféle társadalmi berendezkedés, új karakterekkel.

Amíg első pillantásra zavaróan hasonlíthatott az alapfelállás a korábbiakra, ha jobban megnézzük valójában egy teljesen új képet kaptunk a városról. A legnagyobb probléma a szezonnal azonban, amelyet már féltávnál is firtattam, hogy nem volt egyértelmű a történet iránya.

Wayward Pines-1

Pedig ötletekben nem volt hiány, az íróknak akadtak remek elképzeléseik, némelyiket elég jól vezették le, sokkoló és érzelmes WTF is akadt a szezonban, azonban egy-két jól elsütött meglepetés, valamit két nagyon jól sikerült epizód nem tette igazán erőssé az egész szezont. A tovább mögött spoileresebben folytatom.

A kezdő konfliktus, hogy szembe helyezik a vezetőket és a nép szónokibb rétegét, mindenképp izgalmas lett volna. Számomra érthetetlen is, hogy bár halványan végigkísérte a szezont ez az ellentét, olyan korán visszaverték a lázadókat, hogy semmit sem kaphattunk igazából ebből a szálból. A kérdés így az, hogy minek kezdtek neki az egésznek, ha nem volt ötletük arról, hova tartson a háborúskodás, annak ellenére, hogy a témában bizony volt potenciál.

A folyatásban viszont már egyértelműen arra akarták vezetni a sztorit, hogy a valódi ellenfelek az abik (akik érdekes ötletekkel teli hátteret kaptak), de természetesen ez sem volt teljesen igaz. Ezen a téren látszódott legjobban az írók ötlettelensége, túlzottan vontatottnak és üresnek tűnt a harc felvétele falon kívül élőkkel.

wayward-s2-fin3

Viszont annyi negatívum mellett meg kell említeni a szezon mentőövének számító briliáns hetedik, valamint kilencedik részt, amelyek valóban jól sikerültek. Az előbbiben megismerhettük CJ karakterét, itt a visszatekintések is nagyon jól működtek, sőt, már szükségesek is voltak. A rész végén pedig egyértelműen az egyik legjobb jelenetet láthattuk Megan meggyilkolásával, így kell meglepővé és látványossá tenni egy halálesetet.

A nagyobb csavar után, miszerint Jason Kerry fia, el is érkeztünk a fináléhoz, amely jól sikerült, azonban korántsem tetszett annyira, mint az első szezon befejezése. A történéseket itt sem erőltették túlzottan, kaptunk egy olyan zárást, ami valljuk be, senkit sem lepett meg. Persze a kötelező izgalom azért megvolt és számomra az is öröm, hogy a főbb karakterek eljutottak a hegybe.

(Az egyetlen ijedtség az volt, amikor az ember egy pillanatra azt hihette Theo is feláldozza magát, hiszen az első évad után ez nagyon unalmas húzás lett volna, de szerencsére győzött a józan ész.)

wayward-s2-fin4

Összegezve a második évad semmiképpen sem sikerült jól, de legalább a minimumot hozta. Arlene karakterére egy ideig biztosan emlékszem majd, és kaptunk egy-két igazán élvezetes részt is.

A hibernáció elhozta azt a befejezést, ami érdekes kapukat is megnyithat a folytatás kapcsán, a kérdés csupán annyi, hogy kell-e ez nekünk? Nekem már semmiképpen sem.

35 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2016. 08. 03. 14:58

elkezdtem felhozni magamat, de a középszerű semmilyen 2×02-2×03 duó, valamint a 2×04 kommentekben való unalmasozása után kaszáltam, bár a finálét és a kiemelt részeket még megnéztem.

érdekes volt/lett volna a sztori, szó se róla, de az említett részek után éreztem, hogy 40 percet nekem nem ér meg, ezt elolvasnom is elég, és helyette felhoztam magam mással.

Dav3883 - 2016. 08. 03. 15:23

Az az igazság hogy ez a szezon több sebből is vérzett. Az indítás tetszett, hogy vannak lázadók, de tényleg nem bontották ki kellően és hamar lezárták… ez nagy hiba volt.
Aztán ami még hatalmas hülyeségnek hatott, az a régi karakterek egymás utáni kiírása.. eléggé erőltetett volt. Megan megölése még tetszett, meg annak volt háttere, de a többiek kezdve Bennel?! meg az anyja is.. A besték vonalán is végre volt 1 kis izgalom mikor a női lényt elkapták, akkor felkeltették az érdeklődést, de a szökése után hamar elszállt az egész, nem nagyon kezdtek semmit velük. Első évadban tényleg jobban bántak ezzel a szállal. A vége kiszámítható volt. Olyan 10/4re értékelném, mert volt 1-2 jó csavarja, illetve pillanata az évadnak, de ez sajnos kevés volt egy szuper folytatáshoz.

Alexforever - 2016. 08. 03. 15:27

Nem volt hibátlan, de nekem így is tetszett a 2. évad :) Remélem, hogy lesz 3. évad, kíváncsi vagyok hogy ott mi lesz a sorozattal :) Szerintem még később fognak felébredni vagy valami ilyesmit tudok elképzelni :)

Dav3883 - 2016. 08. 03. 15:27

ja igen, Hasslerrel mi lett? mert utoljára azt láttuk hogy a csaj nem akarta megetetni a többiekkel, mert “hagyta elmenni” Hassler őt, de utána? később mégis megették, csak azt nem mutatták nekünk vagy what? valami megemlítés jó lett volna róla, tudom majd ha lesz folytatás…

daniferi - 2016. 08. 03. 15:30

Amennyire ütött a 9-es rész, annyira volt az utolsó rész egy nagy kalap…

Kezdjük azzal, hogy a korábbi részekben a doki rájött, mennyire értelmesek az abik, elkezdte védeni őket, kommunikálni akart velük, mondhatni velünk egy szintűként kezelte őket. Erre most csinál egy gyilkos kombót és ki akarja irtani az egész fajt? A népirtás nem probléma, csak az, hogy a főnök csávó lelőtt bosszúból kettőt? Két mondattal le volt rendezve, hogy “nagyobb jót szolgál”. Ez így akkor is elég logikátlan.

S honnan veszi, hogy működni fog a cucc? Számolgatott, na de ha csak pár száz példány marad, akkor is újra elszaporodnak (illetve ha csak a környéken öli meg őket, mi a garancia, hogy a távolabb lakó abik nem költöznek a kiüresedett helyre?)

YNWA - 2016. 08. 03. 16:01

nekem nagyon kellemes nyári szórakozás volt, amolyan guilty pleausre :) bár tény az első 2-3 részben annyira nem történt semmi hogy majdnem kaszáltam, de utána felpörgött és élveztem

remélem lesz 3. évad, érdekelne merre megy tovább a történet, annyi lehetőség van benne, és nincs most hasonló sorozat sajna

gd42 - 2016. 08. 03. 16:01

Lehet, hogy én emlékszem rosszul, de az utolsó részben volt egy snitt, ahol egy abby szoptat egy emberszerűen világos színű csecsemőt. Nekem ez úgy jött le, hogy ez Hassler és egy abby ivadéka, megválaszolva azt a kérdést, hogy mi történt Hasslerrel és esetleg mi lehet majd a középpontban a következő évadban. (Értelmes abby-társadalom vs. rettegő épp felébredt emberek.)

Vazul - 2016. 08. 03. 16:16

Megnéztem, tetszett, de semmi több. Az első évad Twin Peaks feelingje, amely átitta az évad első felét, sajnos itt már nem volt meg, és akkora csavart sem kaptunk mint ott. A történet azonban szerintem így kerek, és nem is érzem szükségességét a folytatásnak. Jobb fajta limonádé-sorozat volt, de több potenciált nem látok benne.

Uzsonna - 2016. 08. 03. 16:22

A tininácis diktaturás téma vérgagyi volt… Az abik nyálcsorgatós üvöltése kicsit már unalmas, mintha a Strainből jöttek volna át (jah, Fox), jó lenne ha tudnának velük mást is kezdeni ezen azon kívül, hogy csak ezt mutogatják. Amúgy megnéztem az évadot, de szenvedős volt.

Enzo - 2016. 08. 03. 16:40

Nagyrészt egyetértek a poszttal, meg akkor már ide is bedobom az egész évados véleményem:

Igazából a 2×07 meg a 2×09 volt színvonalas, amúgy kb felváltva jöttek a jobb és gyengébb részek, köztük a 2×08 volt talán a legalja. Pluszpont jár néhány mellékszereplőért (Arlene, Kerry, Oscar), meg néhány remek csavarért (Jason Kerry fia), illetve pár jelenet nagyon szépen lett fényképezve. Voltak azonban félig behozott szálak és szereplők bármilyen sztori/háttérsztori nélkül (tegye fel a kezét, aki kettőnél több összetett mondatot tud mondani Marioról!), cserébe a régieket meg majd’ mind egy szálig kinyírták (Kate, Ben, Pam, Theresa, Megan, Jason, egyedül Hassler úszta meg).
Ugyanazt tudom mondani, mint az első évad végén: ha lesz folytatás, még nem tudom, hogy maradok-e.

Deny - 2016. 08. 03. 19:49

Theresát szétkapta egy Abbie a mészárlás során, és a kórházban belehalt a sérüléseibe.

Valóban gyengébb volt ez az évad történések szempontjából, viszont a társadalmi aspektusa nekem is nagyon bejött, és ez elég volt. Korábban is írtam már, hogy mivel disztópikus irodalomból írom a diplomamunkám, ezért én külön élveztem, hogy milyen erre jellemző témák jelentek meg (eugenika, pl.) A hetes és a kilences valóban a legjobban sikerült részek voltak, bár nekem a 2×08-cal sem volt bajom, és volt még egy-két rész, amik korrektek lettek, de akadt olyan is, amelyet pörgetve kellett néznem, mert nem történt semmi. A finálé mondjuk eléggé langyosra sikerült.

Egyébként Blake Crouch, a regények írója adott egy interjút, amelyben megválaszolt néhány kérdést. Érdemes elolvasni, mert kiderül, hogy az nem egy hibrid baba volt az utolsó jelenetben, hanem egy fejlettebb Abbie-ivadék, mert újra megindult náluk az evolúció.

Szerintem, ha lesz 3. évad, tuti belenézek, aztán majd meglátjuk, hogy kitartok-e megint.

wirth6 - 2016. 08. 03. 23:26

Az első évaddal való összehasonlításban szerintem nagyon alulmarad a második. Kezdve azzal, hogy az abby-k és emberek találkozását így retconnolták: az első évadban volt egy elejtett megjegyzése Dr. Jenkinsnek amikor megpróbált megöletni mindenkit az abbykkel. Valami olyasmi, hogy újrakezdi az egészet amikor azok arréb vándorolnak a megfelelő évszakban. Ebből szerintem nyilvánvaló, hogy eredetileg is így építették fel a várost. Ehhez képest most a második évadban kapunk egy mészárlásos eredetet, ami meg is ágyazott az évad egyik bosszantó vonulatának: valójában mi vagyunk a szörnyek. Ezt még megspékelték az egész igazából nem is kéne itt lennünk, az abbyknek kéne átvenniük a helyünket gondolattal, és ezzel valami olyan defetista hangulatot adtak a sorozatnak, amit sokszor nehezen lehetett viselni.

Közben gyorsan megszabadultak az első évad karaktereitől, akik tényleg érdekeltek volna (Rebecca és Xander a legkevésbé sem tudott érdekelni), ráadásul elég sután: Kate távozása nagyon wtf volt, és nem a jó értelemben. És bár Megan kicsit bosszantó volt (pláne, hogy az első évad végi megvilágosodását a visszájára fordították), az ő kiírása se tetszett igazán (eleve milyen hülyeség, hogy ugyan az a kombináció minden zárkán). Amy meg csak úgy minden magyarázat nélkül eltűnt. De legalább sokáig megmaradt nekünk Jason aki már az első évadban is a leghülyébb volt.

Aztán ott volt még a sok bosszantó apróság, mint például, hogy a kiürítésnél a végén mintha elfeledkeztek volna az ark-ról az iskolában, ahol az első évad végén biztonságban voltak a diákok. Meg azon is elgondolkozik az ember, hogy milyen megfontolásból építenének bele a rendszerbe egy “kill all” buttont, amit Theo a végén majdnem megnyomott (egyébként tényleg érdemes elolvasni az interjút, amit Deny emlegetett, mert Theo nem magát akarta feláldozni, hanem mindenkit). Meg, hogy miért gondolták, hogy hibernálásban biztonságban lesznek, amikor az előző évad végén is csak kicsin múlt, hogy betörjenek az abby-k a hegybe épített bázisra. Meg milyen tervezés mellett fordulhatott elő, hogy az évadra egyetlen orvosuk maradt, és igazából tuladjonképpen miért is volt rá szüksége Jasonnak, hiszen végül semmit nem tett hozzá a lázadás leveréséhez, könnyen megoldották Kate nélkül is. És még biztos van egy csomó kis bosszantó logikátlanság, ami most nem jut eszembe, de ettől függetlenül ha lesz következő évad, ugyan úgy nézni fogom, mert azért nem volt élvezhetetlen, meg az alapsztori elég érdekes.

Egyébként a könyveket olvasta valaki? A sorozathoz képest jobbak vagy rosszabbak? Érdemes lehet bepróbálni őket?

winnie - 2016. 08. 04. 04:43

wirth6: itt a könyves topik, a könyvek nagyjából az első évadot fedik, bár vannak különbségek, de a könyvet olvasók persze, hogy jobbnak tartják őket: http://www.sorozatjunkie.hu/2015/05/31/wayward-pines-konyves-kibeszelo/

pippi - 2016. 08. 04. 11:11

sokkal jobbak a könyvek , más a befejezés is . izgalmasabb .
de azért remélem lesz egy 5-6 évad még belőle

pippi - 2016. 08. 04. 11:12

pedig még ezt sem láttam, várom a szinkront mert egy ökör vagyok, és nem tudok olvasni

winnie - 2016. 08. 04. 12:13

“más a befejezés is . izgalmasabb .”

a befejezés, többek között mert megnyitotta a lehetőséget egy érdekes felállású második szezonra, a sorozat esetében sokkal jobb. a könyv esetében csak egy random ötlet, amit nem kell kifejteni.

Enzo - 2016. 08. 04. 20:56

Oldalsávba plíz!:)

Bazsi - 2016. 08. 04. 21:35

nagyon gyenge volt az első évadhoz képest sajnos.

Marcus - 2016. 08. 05. 04:07

Lényegében tetszett a 2. évad de csak a hangulata miatt. (nem tehetek róla imádom ha valami post apoc)

Viszont javitson ki valaki ha tévedek az első évadban nem azt mondta Dr. Jenkins hogy az egész abi faj egy elkerülhetetlen mutáció miatt fog bekövetkezni valamikor 3000 környékén de mire ők felébrednek 4000 valahányban akkorra már eltűnnek és minden “hű de nagyon jó lesz majd” ?

Ennek ellenére most előálltak egy “az ember tönkre vágta a bolygót aminek következtében elszabadult valami virus és kialakultak az abi – k” szlogennel.

Kérdés :
Most igazam van vagy nem?
Ha igen akkor WTF????????????
Ha nem akkor tárgytalan a dolog mivel tévedtem és kész.

Egyébként teljesen egyet értek wirth6 – tal.
Tele van az egész logikai buktatókkal.

bagsi - 2016. 08. 08. 14:02

most akkor ez at utolso jelenet mi volt???? most elkezdtek visszaemberesesni az abik? vagy most akkor wtf?! az a csecsemő rendes kisbabának tűnt csak kicsit szottyos volt a bőre még. Szerintünk a vírus ami Kerryben volt kiölte a mutációt belőlük és visszaalakultak. szerintetek ez mi volt?

Chros69 - 2016. 08. 09. 22:14

Ezeket nem tudom, es valoban voltak butus dolgok, de nekem is a hangulata vitte el.
Bennem ugy el, hogy ez az evad jobban tetszett, mint az elozo! :)
Az pedig, hogy szo szerint kiirtottak a regi es uj szereploket, nekem nagyon bejott. Teljesen uj helyzetet teremtett.
Komolyan, jobban elveztem, mint Mr Robotot eddig (pedig elfogult voltam iranta). :)

anarchoid - 2016. 08. 13. 21:13

Az elso evad nemtetszett es felve kezdtem a masodik evadba.

most remelem lesz 3. evad es megtudjuk milyen lesz a Wayward pines 3.0 ;)

chros69 - 2016. 08. 13. 22:37

anarchoid: +1

abbybaby - 2016. 09. 04. 18:20

Na csak egyetlen egyet áruljatok el lécci.
Mi volt az egész aby – emberiség harc értelme? Az abyk uralták a TELJES bolygót, az emberek meg egy mákszemnyi kis falut. Mi a fenének kellenek az abíknak PONT ez a pici rész, hogy ezért ennyien meghaljanak? Tök logikátlan az egész.

egyember - 2016. 09. 06. 14:00

Az senkinek nem tűnt fel, hogy az aby-k valami Bábel tornya szerűséget építettek? Az utolsó részben, amikor a vezetőjük össze hörögte őket, egy nagy fából készült toronyszerű félkész építmény látszik. A tagolt nyelv hiányával, hogyan lehet összetett építmény készíteni rengeteg munkás kéz bevonásával?

Candy - 2016. 09. 13. 15:07

Az is érdekes,hogy nem ették meg az emberek élelmét..mert az a sok sok mindent a kerítésen kívül termett.

Brúnó - 2016. 09. 14. 20:21

Egyetértek az előttem szólók szinte mindegyikével. Nyilván lehetett volna még ezer csavar, megoldás és buktató, de számomra nem ezek a részletek a fontosak, hanem az alapsztori. Azért az mégiscsak zseniális gondolat, hogy valaki átmenti az emberiséget. Továbbá, amit a doki az utolsó részben mond, hogy volt e egyáltalán joga hozza. Egyáltalán lehet e bárkinek joga ehhez?! Tudjátok, én azért kedveltem meg ezt a sorozatot nagyon, mert hihetetlenül mély filozófiai kérdést tárgyal. Zseniális!!! Várom a folytatást!!!

csubi - 2016. 09. 25. 18:29

Én várom a folytatást. Az 1. évadhoz képest gyengébb, mégis jó. Nagyon örültem, hogy a TWD mellé kapok mégegy nézhető sorozatot, ahogy az Ash-nek is örültem. Az utóbbi évek sorozatai komédiák. Gondolok itt a 100-akra. Azt is vártam, aztán meg egy nagy zagyvaság lett. Barátok köztös semmi. Hihetetlen, hogy mennyi béna scifi-nek nevezett förmedvényre van igény… és hulladékok. Nagyon várom, nagyon nézős lesz a folytatás! :)

Zezoka - 2016. 10. 18. 10:16

Be tudja linkelni a kicsit feljebb Dany által említett interjút Blake Crouch-el? Esetleg magyarul! :)

Nekem tetszett a sorozat, én is szeretem a post-apoc sorozatokat, de hogy Amy hova tűnt, azt én sem tudom… Hassler, mikor megmenekül, azon mosolyogtam, h oké, itt most félreálltak, de 100m-el arrébb majd jól megesznek :) – de ez tipikus nyitott kérdés, amit ki lehet használni egy következő évadban! Rebecca meg valamiért nagyon bejön! :)

Erika - 2016. 11. 01. 18:03

Nekem nagyon tetszett a második évad. Az elsőt csak kíváncsiságból néztem végig. Tény, hogy vannak jobb sorozatok, de szerintem ez is jó. Nézhető, néha izgis, olykor furán meglepő. :)

Dezyre - 2016. 11. 18. 00:58

Nekiveselkedtem és én is megnéztem. Az első évad után reménykedtem, hogy a belső konfliktus vagy új vonalat vesz fel, vagy rátérnek a “pumaemberek”=abik fejlődéstörténetére és megismerésére, megismertetésére. Ehhez képest az első évad izgalmasabb volt, hiszen a falvacska adta lehetőségekhez képest a felderítésről szólt.

Na igen az abiket húsevőként mutatják be. Nem tudom, hogy megkérdeztek e szakértőt, de nemhiába nem élnek a földön nagyragadozók több ezres falkában. Ahhoz a zsákmánynak még nagyobb csordában kell élnie. Valamiért az az érzésem, hogy eredetileg a kreátorok az abiket csak mint külső de lényegtelen fenyegetésként akarták elhelyezni a sorozatban, csak aztán a belső fenyegetések, konfliktusok elunalmasodása, már már brazil szappanoperás jelleget hozott. A főbb karakterek teljes élet és érzelmi rajzának bemutatása meg nem fért bele egy 10 részes évadba ezért kezdtek el borzolni minket, nézőket a pumaember társadalom nagyon apró részleteivel.
….
Ahogy többen írjátok a CJ ébredései rész egész jó volt, de egy kicsit többet vártam néhány háborús monitoros képtől és egy már félig elhülyült szöszitől az erdőben.
És itt vesztették el az írók is a sűrűben a fonalat, mert néha állatok voltak a pumaemberek, néha meg továbbfejlődött leszármazottak. Pedzegettek valami vírus témát is a múltban, lehet nem figyeltem elégé, de mintha az is elmaradt volna, pedig az jó magyarázat a potom 2000 év alatt lezajlott törzsfejlődésre.
Várom én is a harmadik évadot, de ha továbbra is egy maréknyi ember kakaskodását az irányítás felett fogják 9-10 epizódon keresztül firtatni, azt is úgy, hogy több érzelmi szálon, akkor szerintem sok sci-fi rajongót veszítenek, de majd a szappanopera kedvelőknek inkább ajánlhatják.
A rengeteget mutogatott pumaemberanyu a gyermekével a kezében remélem arra utal, hogy a következő ébredés után a kis “falu” igyekszik majd úgy benépesíteni a világot, hogy nyit is felé és a saját múltja felé.

inajajani - 2017. 02. 04. 14:26

Én ezt a sorozatot akkor kaszáltam, amikor egy ovis csoportnak kezdték el magyarázni a sorozat világát. Erre tényleg szükség volt? Ennyire butának nézték a közönséget, hogy ezt tényleg így kellett megoldani!? Valahogy akkor ezen annyira felhúztam magam, hogy azóta hozzá se nyúltam…

kiváncsi fáncsi - 2017. 02. 22. 23:59

én most pörgettem ki a 2 évadot – hát, így egyben azért nagyon erős volt a kontraszt a két évad között

kicsi spoilerrel tovább

a nácika uralkodása ritka idegesítő volt, az, hogy anyut dugta meg szerintem egy rém idióta csavar volt, azon túl, hogy a meddő barátnőt átvigye a jövőbe vagy sem, ami viszont egy érdekes dillema volt

a régi szereplők kiirtását sem értettem teljesen, kate jelenete totál értelmetlen volt, ben szerepe a lázadó- száműzött-vacsora tengelyen pedig minden volt, csak nem “dramaturg”

de alapvetően még így is működött nálam valamennyire a sorozat, ha lesz 3. évad, talán kiváncsi leszek rá – bár nem a karakterek miatt, az tuti

Ipy - 2017. 03. 17. 07:57

Szerintem meg ne szarozd le más munkáját, még ha jobbat is tudnál csinálni, persze kételkedem benne mivel itt fikázódsz. Tipikus magyar vagy te is, ha tetszik a sorozat nézzed, ha nem kussolsz.

Emmersson - 2019. 09. 15. 15:46

SPOILER

Azért a 3 legdurvább vírust – ami levegőben is terjedhet – lazán előhozni fecskendőben, majd a padlóra ejteni “talán” könnyelműség ;)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz