login |

BoJack Horseman: a 3. évad

2016. 08. 05. 21:41 - Írta: superpityu

12 hozzászólás | kategória: animáció, kritika,

A Netflix elég durva nyarat tudhat maga mögött, hiszen kezdtek az Orange is the New Black-kel, aminek a 4. évadját mi is kihoztunk 10/10-re, majd jött a nyár meglepetése, a Stranger Things személyében. Ráadásul a kinti kritikusok nagyon kajálják az amerikai focis dokut, a Last Chance U-t is. Ezek mellé pedig megérkezett a BoJack Horseman, ami egyszerűen zseniális lett idén (is). Felkészül a The Get Down?

– What’s next for BoJack?
– What do you mean, “What’s next”? Why does everything have to have next?

bojack6

Immár a 3. évaddal tért vissza a BoJack Horseman, talán az egyetlen “veterán” Netflixes sorozat, ami még alibi Emmy-re sem lett jelölve. Tényleg meglepő, hogy még főcímért sem veregette meg senki a sorozat “vállát”. Szerencsére a kritikai visszhang nagyon jó, így a Netflix sebtiben be is rendelte a 4. évadot.

Itthon, ha azt mondjuk, hogy a nézők nehezen kedvelnek meg új szitkomokat, akkor hozzájuk képest az animációs sorozatok még nagyobb hátrányban vannak. Az elmúlt évekből egyedül a BoJack és a Rick & Morty maradt meg jobban a nézők körében.

bojack12

A Bojack ott folytatódott, ahol az előző évad abbamaradt, továbbra is erősen átívelős dramedy maradt a sorozat. Sőt, sokszor már inkább dráma az, amit kapunk, és még azt sem érzem túlzásnak, hogy az utóbbi évek legdepresszívebb sorozatszezonjának nevezzem ezt a 3. évadot.

Míg a korábbi évadokban nem tolták ennyire az ember arcába a drámai szálakat, addig idén már látványosan, az első pillanattól kezdve érezni lehetett ezek a súlyát. Szerencsére utóbbi vonal felfokozása mellett, bőven jutott elég idő a könnyedebb motívumokra is, viszont sokszor ezeket is átjárta a keserédes hangvétel.

bojack3

A tovább után folytatom egyelőre spoilerek nélkül. 

Annak idején én biztos nem számoltam azzal, hogy pont egy animációs sorozat fogja a legkomplexebb karaktereket felsorokoztatni, de már az elején sem kellett szégyenkeznie a BoJack Horseman-nek. Idén pedig egészen páratlanul mélyítették tovább a már ismerős arcokat. Tényleg érdekes megnézni, hogy BoJack, Princess Carolyn vagy éppen Diane milyen utat járt be a megismerésük óta, sőt még maga a sorozat is kitér arra, hogy Diane mennyire megváltozott.

A 3. évad egyik legjobb húzása, hogy mert még újabb dolgokat kipróbálni, egészen másként görgetni a történet szálát, nem egy érdekesebb felépítésű epizóddal. Komolyan mondom, hogy annyira kreatív sorozatepizódot már régen láttam a víz alatt játszódó némafilmes 3×04, ami egyelőre toronymagasan az év legjobbja.

bojack5

Ami igazán meglepett, hogy később további szokatlan epizódok érkeztek, amiknek már csak a felépítése is megér egy misét. Bár a 3×04 magasra tolta a mércét, és ha később nem is sikerült azt megugrani, de a telefonbeszélgetéses, az éttermes és a finálét felvezető drogos rész is tartotta a szintet. Itt biztos, hogy nem lehet ötlethiányról beszélni.

bojack9

A BoJack Horseman történetvezetése még mindig egyedi. Idén már a korábbi évadoknál is sokkal szervesebben építkeztek, sőt felhasználták a régebbi epizódok kisebb-nagyobb történeteit is, hogy kerekebbé váljon a sztori. Ráadásként pedig toltak egy nagyobb adag flashback-et, hogy még jobban elmélyedhessünk a karakterek kapcsolataiban.

A BoJack egyik legnagyobb erénye, hogy hiába lehetett sejteni, hogy hova fog kilyukadni a finálé, ettől függetlenül maga a folyamat, ahogy eljutunk addig, képes többször tönkretenni a nézőt. Nem sok hasonló érzelmi hullámvasutat látni, hiszen tényleg sikerül az egyik percben röhögni valami eszméletlen jó poénon, kikacsintáson (mint például a The Sopranos-utalás, vagy az Oscar-jelöltek listája), a következő jelenet után pedig nem egyszer azon kapja magát a mit sem sejtő néző, hogy legszívesebben magzatpózban a szoba sarkába bújna és kizárja a külvilágot.

bojack14

Bár BoJack egyértelműen egy antihős lenne, ennek ellenére mégis rettentően szerethető a karakter. Tényleg rossz látni, hogy mennyire nem képes megváltozni, hiába ismeri fel a hibáit. Ezzel együtt pedig gyönyörűen ível a figura, így 3 évad után hihetetlen mennyire komplex az egész jelleme, főleg ha azt nézzük, hogy ez “csak” egy beszélő állatos animáció.

Bár BoJack mellett eddig sem kellett szégyenkeznie a többieknek, sőt Princess Carolyn eddig is kiemelkedett a bandából, idén pedig már egyértelműen felnőtt BoJack mellé, amire az éttermes részben mutattak igazán rá. Ráadásként sokkal inkább érzem fontosnak, hogy legyen egy működő BoJack-PC dinamika, mint bármilyen másik.

bojack4

Míg az első évad idején Diane még az egyik kedvenc karakterem volt, addig idén már sokkal kevésbé hozott lázba a jelenléte, szerencsére jóval kevesebb hangsúlyt is kapott, és ezzel együtt jobban is használták fel. Természetesen neki is jutott mélypont, ami kapcsán egy komolyabb morális kérdést boncolgattak, afféle BoJack-stílusban. Szerencsére évad végére ismét elkezdték felhúzni a többi szereplő mellé, aminek csak örülni tudok.

Mellettük pedig Todd és Mr. Peanutbutter is sokat változat a mostani 12 rész alatt. Bár őket egy baromi szórakoztató mellékágon mozgatták javarészt, mégis sokat tettek hozzá a főcselekmény alakulásához is.

bojack10

Persze mit sem érnének a karakterek remek szinkronhangok nélkül, Will Arnett még mindig zseniális, Amy Sedaris pedig talán legjobb alakítását nyújtja, csupán szinkronhangként.

Tudom, tavaly is egy egész bekezdést szántam Margo Martindale szerepére, és úgy érzem, hogy ezt a szokásomat kénytelen vagyok idén is megtartani. Egyszerűen hihetetlen, amit vele csinálnak. Nem is tudok rá jelzőket találni, ezt tényleg látni kell. Annyira over-the-top character actress Margo Martindale karaktere, hogy a jelenetei javán csak röhögni tudok, amikor pedig már azt hiszem, hogy kifulladna az egész, akkor húznak vele valami egészen váratlant.

Külön jóság, hogy számos korábbi vendéghang visszatért idén is (J.K. Simmons, Angela Basset, Ilana Glazer, Kristen Schaal, Patton Oswalt…), valamint újabb színészek is szerepet vállaltak kisebb-nagyobb szerepekben (Abbi Jacobson, Constance Zimmer…). Innentől viszont most kicsit spoileresebbre váltom szót.

bojack13

BoJack filmsztárrá válása nem volt egyszerű, és igazából nem is nagyon sikerült. Sejtettük, hogy nem lesz itt boldog befejezés, de arra sem számítottam, hogy a drogos kaland végén ennyire megforgatják a nézőkben azt a bizonyos kést.

Sarah Lynn halála hatalmas pofon volt a BoJack-nek és nekünk nézőknek is. Hiába volt a lány élete kicsapongó, valahogy mégis a semmiből érkezett az az utolsó jelenete, amikor egyszerűen elaludt BoJack oldalán. Még azt sem állíthatom, hogy annyira szerethető lett volna a jelenkori énje, de volt benne valami megfoghatatlan kisgyerekes ártatlanság, ami még tragikusabbá tette az elvesztését.

Ráadásul a legnagyobb bajban ő volt az egyetlen aki a főhősünk mellett maradt, valamint az akit BoJack rengeteg megkérdőjelezhető húzása nem tartott vissza attól, hogy a pártjára álljon, és a saját idióta módszerével segítsen is neki.

bojyck16

Mindenképpen érdekesen zárták a szezont, hiszen legalább 3-4 szál maradt nyitva és igazából lövésem sincs, hogy mihez fognak kezdeni BoJack-kel. Hogyan sikerül újra felépíteni a lerombolt barátságokat Toddal és PC-nal, és hogy Diane szerepe, hogyan fog alakulni a folytatásra.

Ráadásul van cliffhanger, amiben láttunk a mindenfelé szétszórt csapatot, akiket ki tudja, mi fog összehozni a következő évadra. Talán majd pont a BoJack után érdeklődő tinédzser lány. Sőt, az is kiderül, hogy Margo milyen elmebeteg húzással tér vissza, mert ilyen karaktert nem lehet csak úgy otthagyni a tengeren a spagetti tésztában főni.

bojack15

Részemről 9/10 simán az évad, valószínűleg egy sorozat sem tudott eddig ennyire szélsőséges érzések kiváltani belőlem, mint a BoJack Horseman.

12 hozzászólás Ne habozz!

Wall-E - 2016. 08. 05. 22:33

Ez az évad egyszerűen fantasztikus volt, a 3×04 mellett az abortusz-témájú epizódot is kiemelném, de az egész úgy ahogy van, szintet lépett, szerintem kiváló volt az első két évad, sok kreatív húzással és egyedi hangulattal, de ez az évad egyértelműen még feljebb ugrott minőségben. Tényleg mindenkinek csak ajánlani tudom, valóban egyszerre vicces és érzelmes, valamint elgondolkodtató is.

szerintem - 2016. 08. 05. 23:08

nem egeszen ot perce jeloltem a het epizodjara a 3×04-et, aztan lattam, hogy van poszt a sorozatrol :)

a bojackban kivaloan van a drama es a komedia otvozve, mint az eletben is, sosem mukodnek kulon-kulon, meg a legmegrazobb helyzetben is van megmosolyogtato pillanat, vagy eppen forditva. ugyan a teljes evadot meg nem lattam (szepen beosztom, napi egy resz maximum), a 3×04-et mar most siman a sorozat eddigi legjobbjanak tartom, egy ennyire egyedi sorozat a sajat vilagaban is tud egyedit huzni, mestermunka.
attol mukodik meg nagyon jol, hogy tenyleg szerethetoek a karakterek, minden hibajukkal egyutt. nekem nagyon bejon a mr peanutbutter – todd bromance, abbol lehetne tobb is esetleg, mig diane-bol majdnem ennyi is sok volt. princess caroline mellett erdekes uj dinamikat adott ana is, szerintem. es persze will arnett is irto jo volt iden is.

Attila00 - 2016. 08. 05. 23:35

Úgy látszik a 4. rész csak nekem nem tetszett.

riskaa - 2016. 08. 06. 00:11

Még mindig zseniális, de a második évadot egy fokkal jobbnak éreztem összességében. Kevésbé csapongó a részek minősége, a dráma is jobban van adagolva, de így pont, hogy nem találtam kiemelkedő részt. A csúcspont nálam a drogos ámokfutásos epizód volt Sarah Lynn-nel. Hihetetlen milyen mélységbe tud kerülni Bojack egy ilyen évadnyitó után. A történetvezetést pedig külön kiemelném. Remek példa erre az Ana-s szál, (ami egy másik sorozatban cliffhanger lett volna kb.) a lebukás után eszembe nem jutott volna, hogy ebből szerelmi szál lesz. Ja és az Oscar jelöltek táblája hatalmas :)

-okay, for best picture, what about Avatar? that was a good movie.
– true but did that come out this year?
– i feel like i just saw it.
– well there’s no way to know for sure :D

Nedewya - 2016. 08. 06. 00:58

Best season ever. Mármint a BoJack évadok közül. De egyébként is top 10-es.

Nem írok hosszú kommentet, ezt látni kell!!

Lamantin - 2016. 08. 06. 01:18

nem is írok semmit inkább, nem akarok túl nagy dickrider lenni… :D

Edmond Dantes - 2016. 08. 06. 14:23

A BoJack simán az egyik legjobb jelenleg futó drámai sorozat. Sokszor mondják, hogy milyen jó Californication pótlék, de számomra jobb annál, mert ugyan hasonló volt a kiindulási pontja, de a BoJack “túlhaladt” ezen, míg a Calif végig egy helyben toporgott. Biztos jót tesz neki az is, hogy animációs, így mondjuk a lehetetlen akciók nem kerülnek sokmilliókba, és a komolyabb témákat is könnyebben veszi tőle az ember. Vagy vegyük az abortuszos részt, szerintem is az évad egyik legjobbja volt, és mondjuk ha párhuzamba állítom a Shamelessel (az US-verzióval, amit szintén nagyon szeretek), szerintem itt minden szarkazmus meg poén ellenére jobban feldolgozták a témát, ami azért jelez egy szintet.

Scon - 2016. 08. 07. 18:32

Attila00: ha megnyugtat, akkor nem, nem vagy egyedül. Épp azt akartam írni, hogy a kritikával 99%ban egyetértek, végigbólogattam az egész írást, hogy bizony, így van, pontosan, abszolút, a számból vetted ki a szót, stb. Két dolgot viszont nagyon máshogy látok. A 3×04 nekem nem igazán tetszett, többször ránéztem, hogy mennyi van még hátra, alig vártam, hogy vége legyen. (De ezen nem lepődök meg, a Breaking Bad Fly részét is végigkínlódtam, a többség pedig el volt hűlve rajta, hogy mennyire csodálatos. Ízlések és pofonok…) Nekem a telefonos rész tetszett a legjobban, BoJacket végre valaki érdemben is meghallgatta, és az is látszódott, hogy erre mekkora igénye van.
A másik pedig Margo… Amint megjelenik a képernyőn, én csak forgatom a szemem, hogy már megint egy olyan időhúzás, amin még csak elmosolyodni sem tudok.

Tomifinn - 2016. 08. 13. 15:14

A 3×04 az egyik legjobb sorozatrész, amit láttam.
A végén, amikor rájön… Azt hittem lefordulok a kanapéról.

Zseniális sorozat.

m76 - 2016. 08. 14. 17:37

A 3×04 koncepcióban jó volt, de ha az első 10 perc után meghúzzák a záró poént, az lett volna jó a gyakorlatban. Így csak egy rétestészta volt amit túl sokáig húztak.

Margo Martindale pedig sokminden csak nem zseniális, az ő jelenléte a sorozat rákfenéje, mélypontja. Kilóg mint a lóláb. Semmi szükség rá. Nem értem mi az ami jó benne.

Zem - 2016. 09. 01. 21:02

2 hét alatt ledaráltam, ami nálam őrületes tempó. :D Nekem mondjuk a 2. évad kicsit konzisztensebbnek tűnt, plusz a 3×04-et se éreztem kiemelkedőnek, csak a 11. részeket, de persze tetszett a sok érdekes koncepció.
Imádom a foreshadowingokat, pl mikor Gekko és Rutabaga mondja a rész elején, hogy we are the good guys, a végére elhalásszák PC-ék elől a filmeket, és mondja: You gotta love a happy ending.
Nem tudom, hogy Sarah Lynn szobájában is annak szánták-e ennek a képnek a mását: https://hu.wikipedia.org/wiki/Ofélia_(festmény) de nálam ütött.
Ja, és Team Martindale.

Silver-sama - 2016. 11. 04. 22:11

10/10. Kedvenc animációs sorozatommá vált :'(

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz