login |

Bones: vége a 11. évadnak – írta Cyrill

2016. 08. 05. 14:50 - Írta: vendegblogger

7 hozzászólás | kategória: 2015/16 finálék, kritika,

Nemrég, a nyárba nyúlva befejeződött a FOX veterán krimijének is az utolsó előtti évadja. Számomra a Bones az a sorozat, ami el tudta érni azt, amit kevés másik: a végtelen nagy választékból vele szemben megengedem magamnak azt a luxust, hogy egy ideje már csak megszokásból nézem.

Ez persze nem tekinthető dicséretnek, sőt. Bármennyire is próbálnak az írók megújulni, úgy érzem ez, az évek során egyre kevésbé tekinthető sikeresnek. Ettől függetlenül a karaktereket mindig is szerettem; a humort, amit belevittek a történetbe, illetve azt, hogy mindig a halálnak egy olyan aspektusát mutatták meg, amit megfelelő arányban fűszereztek szellemességgel, iróniával illetve drámával.

Bones-1

A főszereplők mellett az epizódonként váltakozó gyakornoktól néha fogtam a fejem, de szerencsére az évad alatt ritkán kaptak olyan hangsúlyt, ami miatt negatívumként éreztem volna egy-két ember jelenlétét.

Sweets karakterét mondjuk jó ötlet volt a teljesen máshogyan karakterizált Aubrey-val pótolni, így nem érhette a sorozatot a folyamatos hasonlítgatás terhe. Biztosak lehetünk benne, hogy az állandóan étel után koslató FBI ügynökünk a befejező évadban megkapja az eddig csak finoman belengetett saját szálát is az édesapja által.

Bones-2

Mindezek ellenére úgy érzem, hogy a sorozat megfáradt az elmúlt 11 évben. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem voltak jó epizódok az évadban, vagy nem tudott az ember hangosan felnevetni egy-két poén, jelenet kapcsán – de előzetesen kiszámíthatatlan, hogy melyik rész sül el jól.

Kellemes meglepetés volt viszont a Pentatonix vendégszereplése – kár, hogy ilyen pillanatokkal évről évre kevesebbszer találkozni. Bánni nem bánom, hogy kitartottam, tervezek maradni az utolsó évadra is és tényleg őszintén kívánom, hogy a korábbi fényében tudjon búcsúzni a sorozat, mert mondhatunk bármit, de nem vitathatjuk el, hogy a Bones a nagy túlélők közé tartozik/tartozott.

Bones-3

A tovább után kisebb spoilerekkel folytatom.

Az utolsó évad kapcsán már olvastam több helyen, hogy tervezik visszahozni a showrunnerök Zack Addy karakterét, de sajnos a Comic Con idején az akkori lemaradásomnak hála sikerült belefutni az évadzárós spoilerbe, miszerint már a 22. epizódban felbukkan egykori kedvenc segédünk.

Bones-6

Nem tudom, hogy milyen érzésekkel állok fel a géptől, ha mindezzel az epizód nézése közben szembesülök, de ha már így alakult, akkor izgatottan vártam, hogy mit tudnak kihozni a karakterből, illetve az elmúlt évek milyen nyomot hagytak rajta.

Mondhatni az egyik legkézenfekvőbb megoldást választották: nem szerepelt sokat és a hatalmas sebhelyén kívül nem is sokat láttunk belőle, de azért jó volt újra a sorozatban tudni. Még ha nem is lövi le az ember a maga számára a poént előre (ahogy én tettem), eléggé egyértelműen rágták a nézők szájába többször is a rá utaló jeleket; nem akarták a véletlenre bízni a belépőjét.

Bones-5

Még nem teljesen egyértelmű, hogy ő fogja-e megszemélyesíteni a gyilkost vagy maga is csak egy szenvedő fél lesz, de azért sokaknak okozott örömöt, hogy az utolsó évad pár epizódjára sikerül visszahozni.

Tippre még kapunk valamilyen csavart és Zack-ről kiderül a végén, hogy nem ő követte el a gyilkosságokat. Azt pedig csak remélni tudom, hogy nem egy Pelant típusú főgonoszt kapunk, mert vele már a kezdetekben is elégedetlen voltam, a végén pedig már átcsapott kifejezetten nevetségessé, amit művelt. Bármi is lesz, kívánom, hogy sikerüljön meglepniük, nagyon ráférne már ez az eddig kitartó nézőkre.

Bones-4

Hiányoltam az utolsó részekből Caroline-t. Ő mindig külön színt visz az epizódokba, az epés megjegyzései pedig a leggyengébb pillanatokat is fel tudják dobni. Helyette kaptunk egy keveset Maxből, bár ez sajnos csak arra volt elég, hogy éppen csak megmutassa magát a színész.

Az írásom elején említett megszokásból nézés miatt hanyagolnám most a pontozást. Mindenki, aki még mindig kitart a sorozat mellett szerintem tudja, hogy ez a sorozat már régen nem az, ami évekkel ezelőtt volt, de ettől még nem tagadhatjuk, hogy 12 évet kevés sorozat mondhat el magáról, és a Bones köztük van.

7 hozzászólás Ne habozz!

galocza - 2016. 08. 05. 17:02

én jegeltem 8. évad körül, de ez azon kevesek közé tartozik, hogy ha 1x aszály lesz, folytatom majd.

Geza Kovacs - 2016. 08. 05. 23:09

Hát valamikor a 6. évad környékén totál gallyra ment az egész, és azóta ez a semmilyen, erőltetett, nulla, használhatatlan epizodikus vicceskedő trágya. Pedig eleinte még kifejezetten kemény gyilkosok voltak benne, és a nyomozás is fantáziadús meg izgalmas volt, ezért is kezdtem el nézni. Aztán maradt ez a családi csomagolásos semmi egyre több gyerekkel meg nem vicces új (és régi) szereplőkkel. Pedig eleinte marhára nem volt vígjáték, az tuti.

Ambriel - 2016. 08. 06. 07:51

Nyáron mindig van egy pont, amikor úgy döntök, hogy jó lesz a Bones idei évada egy darára. Általában elszórakoztat, de a 11. évadban gyakran kikapcsoltam egy-egy részt és ugrottam a következőre, mert nagyon idegesített Hodgins és Angela szenvedése. Ha eddig kitartottam, akkor már befejezem.
A humor egyébként évek óta kínos, és nem szórakoztató. Az általam nézett sorozatok közül egyedül az NCIS: Los Angeles képes még ennyi év után is hozni ugyanazt a szórakoztató humorfaktort.

juhaszvik - 2016. 08. 06. 09:10

Nem vagyok sem epizódikus, sem nyomozós fan, de köszi, hogy felhívtad a figyelmem a pentatonixra. :)

Zora - 2016. 09. 02. 21:49

Mikor Cam mondta, hogy Úristen, az nem lehet, Booth meg rohant a klinikára, rögtön rájöttem, hogy ez Zack!
(Annyiból logikátlan, hogy Z mindig is imádta B-t, és igazából ő maga nem is volt gyilkos, csak átvállalta.)
De most már nagyon várom a 12. évadot!!!!!

Zora - 2016. 09. 02. 21:49

Hahó, eltűnt egy kommentem!

Zora - 2016. 09. 04. 10:50

Ja, és igazából már Tempe egyik álmából is rájöhettem volna, mégpedig abból, mikor Wendell kávét hozott Brennan-nek – ez ugyanis Zack szokása volt.

Jól láttam, áprilisban jön csak a következő évad? Akkor van idejük a készítőknek egy nagyon fasza, emlékezetes utolsó évadot csinálniuk – akár az összes szereplő behozásával, mikor flashbackelnek, de persze új történésekkel.
Ezt úgy gondolom, hogy a meghalt szereplők “visszatérnének” 1-1 rész erejéig. Meg persze jöjjön Caroline, meg akár Parker anyja is – jó, Hannah nem szükséges… :-)
Ja, viszont Angela apja mindenképp, meg az összes gyakornok.
Meg Tempe tesója.
Szóval, várom.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz