login |

Pilot-mustra: Borderline – 1×01

2016. 08. 10. 18:24 - Írta: winnie

6 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

Kifejezetten (nem) vicces, hogy még a nyár szokás szerint tele van abszolút nézős sorozatokkal (amikor a középszerű országosok eltakarodnak, akkor nyílnak ki a kábelesek), arról nem is beszélve, hogy nem egy később bemutatásra kerülőnek is kiadják a screenerjeit. És, ha ilyenkor az egyszeri junkie nekiáll a pótlásnak, és rögtön 3-ból 3 nézős újoncot talál, akkor…, akkor nem is tudom, hogy mit csináljon.

Tegnap már írtam a Sean Bean-t hallucináló Wasted-ről, most pedig itt van egy múlt heti angol premier, az ugyancsak komédia Borderline, mely a legegyszerűbben úgy festhető le, hogy The Office csak repülőtéri határőrökkel. Nyilván ezt olvasva egyeseknek az jut eszébe, hogy csak egy újabb The Office-klónról van szó, de én inkább a levegőbe csaptam, és örültem annak, hogy kaptunk még egy The Office-szerű sorozatot.

BORDERLINE – 1×01 – 7/10

Borderline - 1x01-01

De tényleg, már eleve a határőrök főnöknője, a folyton csapatgyűlést összehívó, a nagyfőnökség üzenetét tolmácsoló Proctor is tipikus Michael Scott-utód (inkább, mint David Brent), abszolút nincs képben, nem igazán tisztelik, de azt hiszi, hogy minden alkalmazottjának nagy barátja, és persze kompetenciát tekintve is hasonló szinten van The Office-os kollégájával.

A neki dolgozók között pedig ott vannak a munkájukat látványosan utálók, a stréberek és fogalmatlanok – és persze az értelmesebb, folyamatokat átlátó, de nem túlságosan komolyan vett arcok. És persze mindezt nyakon öntik dokumentarista körítéssel, kamerába beszéléssel. Ami (minimális) pluszt jelent, az a narráció, ami mondjuk inkább teszi az összképet természetfilmesebbé, mint szakmai anyaggá.

Borderline - 1x01-05

Karaktereket tekintve még az is eltér, hogy itt (egyelőre) nem dominál egymás keményebb szívatása, maximum a szórakozás, de ez kell is, hogy oldják a kínos humor okozta remek húzásokat, amiket klasszikus módon, fapofával, nagyon visszafogottan adnak elő a színészek. (Az ilyen sorozatoknál a werkfilmeket mindig marha jó nézni, mert az efféle poénokhoz tényleg profi előadás kell, és ha valaki elröhögi magát, akkor minden robban.)

– What qualifies as “out of ordinary”?
– Well…, like a man, with a bun. Or…
– …a guy in a turban?
– Yeah. NO! No, absolutely not.

A pilot egyébként rögtön le is üti a legmagasabb labdát, hiszen a fősztori az, hogy a főnök felhívja a többiek figyelmét a fokozott figyelemre, és arra, hogy minden(ki)t ellenőrizzenek, aki kilóg az átlagból, s ez máris lehetőséget ad a rasszizmussal hatásos húzásokkal, és pofára történő reptéri ellenőrzés. (Mit ne mondjak, az aktualitással nincs gond.)

Borderline - 1x01-04

Nyilván már az első bekezdések alapján mindenki belőheti, mennyire érdekli őt ez a sorozat – aki nem viselte el a The Office-t, annak felesleges próbálkoznia vele, de a többieknek simán bejöhet, még akkor is, ha tényleg nagyon hasonlít. Vagy éppen azért, mert annyira hasonlít. Csak éppen ebben (egyelőre?) nincs Ricky Gervais vagy Steve Carrell-kaliberű arc.

Borderline - 1x01-02

Ettől még ez a sorozat valóban remek bizonyíték arra, hogy az áldokus stílus köszöni szépen, jól van, én meg bízom abban, hogy még jönnek hasonlóan sikeres próbálkozások. Remélem, a folytatás is hasonlóan jó lesz, de persze velem, mint a műfaj elkötelezettjével (azt azért nem írom, hogy elfogult vagyok), nem volt nehéz dolga a Borderline-nak.

6 hozzászólás Ne habozz!

Kissur - 2016. 08. 11. 08:37

Ez akkor a Fapad angol verziója, csak viccesebb?

winnie - 2016. 08. 11. 09:06

a viccességet majd mindenki megítéli, de itt a határőrségen van a hangsúly. de a stílus hasonló.

FreeKatana - 2016. 08. 11. 18:05

Az Office nagyon gáz első évadjára hasonlít inkább, vagy a nagyon jó többi évadra?

winnie - 2016. 08. 12. 08:06

FreeKatana: a stílusa olyan, mint a the office.

winnie - 2016. 08. 12. 08:07

1×02: ez továbbra is abszolút az én labdaparkom, még talán 7,5-8-ra is felkúszott. semmi erőlködés, csak klasszikus kínos és félszeg humor, már a második részre kikristályosodó karakterekkel – ami meglepő, hogy nulla mellék karakterrel.

FreeKatana - 2016. 08. 12. 12:09

@Winnie: Értem én, csak a humor milyensége miatt kérdezem. Mert az Office első évadjának kétszer futottam neki, és az a kínos humor, annyira kínos volt, hogy nézni is nehezemre esett. Michael utálata is túl volt tolva egy kicsit olyasmikkel, hogy mindenki forgatta a szemét, mikor belépett a szobába. Aztán a 2. évadtól, mintha visszavettek volna. Onnantól sikerült ráhangolódnom, mert inkább volt vicces, mint kínos. Steve távozásánál még egy érzelmes búcsút is sikerült összehozni. Számomra végül, az ellaposodás ellenére is, az egyik legjobb sorozattá nőtte ki magát. Az első évadot meg a mai napig ki nem állhatom.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz