login |

The Runner: vége az embervadászatnak – írta Enzo

2016. 08. 10. 15:38 - Írta: vendegblogger

5 hozzászólás | kategória: kritika, reality,

Mindenki emlékszik Matt Damon és Ben Affleck formabontó reality-jére? Nem?

Nem csoda, junkie-berkekben kevésbé ragadt meg a The Runner (pedig volt róla poszt), de meg tudom érteni – messze nem a hagyományos sorozat/reality formátumban volt látható. Még akár azt is mondhatnánk, hogy megelőzte a korát, de mindenképpen egy nagyon érdekes koncepció.

runnerkep1

A go90 nevű mobilplatform oldalán, illetve alkalmazásán keresztül voltak elérhetőek az epizódok az USA-ból, napi három időpontban, amik viszonylag fixek voltak (kivéve, ha valami breaking történt). Hogy ne csak a Twitterről lehessen követni a történéseket, minden nap az első 20 perces részt élő videóként adták a Facebook-oldalukon is, én is sokkal jobban képben voltam, miután erre rájöttem.

Hogy ti is képben legyetek, röviden elmondanám a műsor alapját, nem állítva, hogy minden kis részéről tudok, cserébe telepakoltam linkekkel:

A főszerepben egy menekülő ember, aki keresztülrohan az Egyesült államokon, illetve 5 db kétfős üldöző csapat. A futónak minden nap adott helyekre kell eljutnia, ott feladatokat megoldania, clue-kat összegyűjtenie, majd a nap végén van egy menekülőjármű, amihez ha elér, akkor a következő napig biztonságban van. Az izgalmas rész természetesen a legvége előtt van, amikor az úgynevezett shark tank-ben keresi a kiutat az üldözött, és általában ilyenkor már az üldöző csapatok is odajutnak.

runnerkep2

A tovább mögött spoileresen folytatom.

Persze az üldöző csapatoknak sincs rögtön megmondva, hogy hova is kell menni, és itt jön képbe az ACT. A napi kétszer kiadott ACT az America’s Cash Task rövidítése, ez egy helyszín elkódolva valamilyen rejtvény formájában, amit kiposztolnak Facebook-ra és Twitterre. Ott a lelkes közönség megfejtheti, és kedvenc üldöző csapatát támogathatja a megfejtéssel, hogy azok minél előbb el tudjanak indulni (már ha nem fejtették meg ők maguk).

runnerkep3

Az egész műsor felépítéséből sugárzik, hogy mennyire bevonja a közönséget, egy folyamatosan pörgő, élőben, félig online történő őrületté alakítva magát. Nem állítom, hogy hatalmas rajongóbázist alakított ki magának a The Runner, de az biztos, hogy aki beszállt ebbe az egy hónapos vadászatba, az elkötelezett lett, ezt persze elősegítette a napi 3 rész, és a folyamatos Twitter-lesés (naná, hogy voltak, akik a futót segítették, neki is volt Twittere).

Mindenféle pénzjutalmak is röpködtek egyébként a helyes megfejtők között, meg az üldöző csapatok is kiválaszthattak valakit, de ez a része őszintén szólva nem igazán fogott meg.

runnerkep4

A runnert viszont megfogták, és ettől még nem állhatott meg a produkció, ilyenkor mindig egy új préda érkezett, összesen 6 embernek kellett menekülnie az 1 hónap során. Előre persze semmit nem tudtak egyikükről sem az üldözők, még a nemét se, aztán szép lassan a rajongók segítségével egyre több infó derült ki. Az őt követő kamerásnak pedig ügyesen meg kellett oldania, hogy a necces szituációkban ne látszódjon, ezzel kapcsolatban nyilatkozta az executive producer Mike Nichols, hogy “inkább veszítsük el egy jó felvétel lehetőségét, minthogy felfedjük a futót”.

Sőt, miután a készítők bevetették azt a csavart, hogy az első két elkapott futóból egy új, hatodik fogópáros lett, a kamerást le is kellett cserélni, hogy ne ismerjék fel.

runnerkep5

Fussunk végig gyorsan a 6 emberen, hogy kiket üldöztek: Bri volt az első, körülbelül egy hétig bírta, aztán jött az üldözőinek sokszor odamondogató és a szakállát is beáldozó Steve (aki egyértelműen a legnépszerűbb lett és ő bírta a legtovább is), majd a 30 óra alatt elkapott Isaiah, az unikornisok erejével felvértezett Stefanie, aki még egy random fickóval is smárolt, hogy ne ismerjék fel (tekerj ide 7:13-ig), a sportos Jonathan, és végül az utolsó nap elfogott Ben.

runnerkep6

Az első két elfogott “szökevény”, Bri és Steve lett a #RunnerAllstars nevű csapat, az eredeti fogópárosok pedig a következőképpen alakultak:

  • Alex és James – #TheBrogrammers (az első és az utolsó runner, Bri és Ben elfogói)
  • Brandon és Brent – #BravoSquare (Steve az egyetlen áldozatuk)
  • Rafael és Jen – #FriendZone (Stefanie-t sikerült elkapniuk)
  • Travis és Koa – #BrotherNature (szintén 2 elfogott runner: Isaiah és Jonathan)
  • Heather és Ashley – #SweetNSavage (nekik sajnos nem sikerült senkit, mint ahogy a RunnerAllstarsnak sem)

A Brogrammers csapat nyerte így végül a legnagyobb pénzjutalmat, bő 200.000 dollárt, de ezen kívül nem lehet igazán győztest/vesztest definiálni ebben a játékban – mondhatni mindenki nyert!

runnerkep7

Ejtsünk még szót a stáb többi tagjáról: a műsornak 2 házigazdája volt, a stúdióban Matthew Patrick, vagy ahogy mindenki ismeri, MatPat pörögte végig a 30 napot, improvizálva, poénkodva, a kezdetben idegesítőnek tűnő hanghordozásával, a “terepen” pedig társa, Kaj Larsen instruálta a csapatokat.

Aranyos eleme volt egyébként a műsornak, ahogy a kettejük közötti bromance-t nyomatták – ők maguk ketten is, a nézők meg persze ráharaptak és még jobban shippelték (van erre jó magyar megfelelő?) a párost, csakúgy, mint Jent és Rafaelt, a FriendZone csapat fiú- és lánytagját, akik azonban hűek maradnak a csapatnevükhöz.

runnerkep8

A Control90-nek nevezett stúdióban a közepesen lelkes közösségi média-figyelő csapat is szerepet kapott, ők tartották a kapcsolatot a csapatokkal, továbbá folyamatos térkép- és videobejátszások is színesítették a műsort.

Ebben a nagyon érdekes cikkben egyébként MatPat is kitér arra, amire fentebb utaltam: az egész műsor a mai online világra, okostelefonokra, állandó internethasználatra, hashtagekre épít, ettől lesz formabontó, és ehhez egy olyan műsorvezető kell, aki érti ezt a világot. (Ha valakinek eszébe jutottak más realityk, a linkelt cikk kitér a Survivorre a strategizálás, és a The Amazing Race-re az operatőri munka szempontjából.)

runnerkep9

Nagyjából ennyi, én sajnálom, hogy nem kapott nagyobb figyelmet a műsor, mert egészen érdekes ez a fajta közösségi média-orientált struktúra, remélhetőleg lesz második évad, ahol a The Runner – akár úgy, hogy bárhonnan nézhető lesz – több emberhez eljut. Szerintem megérdemelné. én ott leszek, az biztos!

Köszönöm a figyelmet, ha nem volt elég, akkor nézegessétek meg a legizgalmasabb feladatokból egy montázst, a teljes első részt a YouTube-on, vagy a műsor kezdetleges Wikia oldalát!

runnerkep10

Bónusz eyecandy kép azoknak járt, akik végigolvasták.

5 hozzászólás Ne habozz!

juhaszvik - 2016. 08. 10. 15:59

így leírva tök jól hangzik, én például szívesen ránéztem volna élőben, ha 1. velem egy időzónában zajlik, 2. ha nincs kötött munkarendem/életritmusom. így csak álmodozom :)

Deny - 2016. 08. 10. 16:12

Én ezt akartam nézni, de nem tudtam a facebookos dologról. Automatikusan elkönyveltem, hogy ez sehogy sem lesz elérhető.

m76 - 2016. 08. 10. 16:14

ŐSzintén, ez egy túlbonyolított majomságnak tűnik. Már a kritika elolvasásától is fejfájásom lett.

Nagyon remélem, hogy nem “megelőzi a korát” mert ha ez a jövő akkor tőlem elbúcsúzhat a “tv”.

Kissé a multiplayer videójátékokra emlékeztet. Az sem tudott megfogni soha, és minden alkalommal gyűlölettel tekintek egy-egy elszalasztott alkalomra amikor egy jó koncepcióból nem single player, hanem mmo, vagy kizárólag többjátékos játékot csinálnak.

winnie - 2016. 08. 10. 16:17

deny: az első 2 rész biztos, hogy kijött publikba.

Enzo - 2016. 08. 18. 23:02

Na, utólag is köszi a kirakást, csak pont Szigeteltem :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz