login |

Sorozatfüggőség a sajtóban (2.)

2016. 08. 12. 21:47 - Írta: winnie

7 hozzászólás | kategória: sajtószemle

A Blikk után lássunk egy szakmaibbnak számító forrást. A HVG egyik számában nem is olyan régen a sorozatok kiemelést kaptak, így született róluk egy átfogó írás – ezt is érdemes elolvasni és megítélni, hogy az olvasók mennyire kaptak korrekt tájékoztatást, fejtágítás.

És, ha már sorozat a téma, akkor persze a függőség is kapott egy keretes írást – a posztnak ez a lényege, pszichológusszemmel kommentálják a jelenséget.  Íme a témára jutó 3 oldal, a függőségről a harmadikon olvasni. Klikkre nőnek a képek.

HVG-sorozatfüggőség-01-kisHVG-sorozatfüggőség-02-kisHVG-sorozatfüggőség-03-kis

7 hozzászólás Ne habozz!

Flanker - 2016. 08. 12. 23:33

Hát ez azért 10x jobban összeszedett cikk

Andro - 2016. 08. 13. 08:41

Úgy tűnik, időről-időre elő kell venni ugyanazt a témát. Igen, ha valaki rosszul lesz attól, hogy nem nézhet naponta sorozatot, az káros. De ugyanígy káros a túlzott videójáték, a túlzott szerencsejáték, az alkohol, dohányzás, stb. Minden, amit az ember túlzásba visz, az káros. Szerintem nem kell ezen ennyit csámcsogni.

Andro - 2016. 08. 13. 08:42

Másrészt, a sorozatozás még mindig kevésbé ártalmas, mint az alkohol, a drog, vagy a dohányzás. A sorozatnézés nem kerül pénzbe, nem rombolja az ember szervezetét, és kikapcsol. Persze, túlzott mértékben hat az idegrendszerre, ez szentigaz.

Leto - 2016. 08. 13. 16:12

Az a gond ezekkel a cikkekkel, hogy azokat a példákat veszik elő amelyek tényleg súlyos esetek.

Az én junkie “életpályám” 16 éves koromban kezdődött, amikor a House berántott, utána tényleg nem volt megállás. 20 évesen annyi sorozatot néztem, hogy excel táblában kellett vezetni, de utána jött az államvizsga és társai és nyilván lecsökkent a sorozatok mennyisége. Amikor dolgozni kezdtem, akkor meg tényleg leredukálódott heti 3-4 sorozatra. Szerintem sokan vagyunk még így, hogy belekerülünk ebbe a világba, és onnantól kezdve szerves része lesz az életünknek csak a mennyiség változik.

Andro - 2016. 08. 13. 18:05

@Leto: Ezek kiragadott példák, ahogy te is mondod. Másrészt pedig, van, aki meg tudja állni, hogy ne nézzen ész nélkül mindent. Én is világéletemben 5-6 sorozatnál többet egyszerre sosem követtem. Egyszerűen időm és lehetőségem sem volt rá. Meg el tudtam foglalni magam mással is. És nem is éreztem hiányát. Persze, mikor még nem volt net, én is néztem az akkor divatos tinisorozatokat, meg hasonlókat, hiszen erről beszéltek a többiek. De sosem lettem durván függő. Sőt, mikor éreztem, hogy már sok, akkor egyszerűen leálltam velük egy időre.

Alterego9 - 2016. 08. 13. 20:21

A másik probléma az, hogy érdemes különbséget tenni függő és függő között is.

Egyetlen sorozat, mondjuk a Barátok Közt, vagy egy műfaj, mint a telenovellák, is kiválthatnak egy súlyos függőséget, amikor a nézőnek minden baja van ha egy rész kimarad, a sorozat köré szervezi az életét, alig tudja elválasztani a fikciót a valóságtól.

Ezzel szemben Junkie olvasók között még ha van is aki egészségtelenül sok sorozatot néz, az is inkább “connoisseur” módjára falja a sorozatokat, rangsorolja a minőségüket, vitatkozik más rajongókkal, stb.

Persze nem mentegetni akarom az utóbbit, mindkettő egyformán lehet életmódra tekintettel deviáns, de a cikk inkább csak az előbbiről szól.

Ironikus módon inkább pont ez az előbbi nevezhető tényleg egy drogoshoz hasonlítható “junkie”-hoz, aki valamiért az élete egy gyenge pillanatában rákattant egy adott sorozatra és az beszippantotta.

Ezzel szemben a szélsőségesen geek viseledésű sorozatrajongók tapasztalatom szerint eleve autizmus-közelien introvertáltak voltak, ha kihúznánk a TV és internetkábelüket csak elkezdenének helyette marha sok sci-fi regényt olvasni, szerepjátékozni, stb. Nem döntésből cserélték le a normális életet fikcióra, hanem a már amúgy sem volt életük, elütik valamivel az idejüket, ami pluszba még az elcsökevényesedett társasági igényeiket is kielégíti internetes közösségeken keresztül.

chros69 - 2016. 08. 15. 23:33

@Alterego9: +1

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz